DOBRODOŠLI NA WEB-STRANICE UDRUGE "PRSTEN"
Udruga Hrvata BiH "PRSTEN" vodeća je, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, s ciljem očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegova prosperiteta. Organizirana je kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 
 
 
 
Prsten Skip Navigation Links > Podružnice

sij
9

Blagdansko druženje prstenovaca u Varaždinu

Blagdansko druženje članova i prijatelja Udruge Hrvata BiH Prsten, koje tradicionalno početkom godine organizira Podružnica Varaždinske županije, nakon dvogodišnje pauze zbog pandemije, održano je 7. siječnja 2023. u Varaždinu.

 

Pročitajte više
lis
28

Varaždinska podružnica proslavila 11. obljetnicu KUD-a Prsten

Nakon dvije godine stanke zbog pandemije koronavirusa, u Turčinu je 22. listopada 2022. obilježena 11. obljetnica Kulturno-umjetničkog društva Prsten, koji je nazočan na svim važnim događanjima Podružnice i Udruge.

 

 

Tim povodom okupili su se članovi varaždinske podružnice Udruge Prsten, a pozdravio ih je predsjednik Podružnice Ivica Andrić te čestitao 11. obljetnicu postojanja i djelovanja KUD-a Prsten.

 

Uz konzumaciju tradicionalnih jela koje su pripremile prstenovke po receptima svojih majki i baka iz različitih krajeva Bosne i Hercegovine, bila je to ujedno prigoda za druženje članova Prstena svih generacija, a uz zvuke šargije i violine zaigralo se i tradicionalno kolo.

srp
11

Piknik na Haliću varaždinskih prstenovaca

Tradicionalno okupljanje članova i prijatelja Podružnice Prstena u Varaždinu i ove je godine održano na Varaždin Bregu, a tim povodom 10. srpnja 2022. na izletište u prirodi došli su brojni prstenovci iz tog kraja sa svojim obiteljima.

 

Pročitajte više
vlj
25

Izabrano novo vodstvo Podružnice Primorsko-goranske županije

Izvještajno-izborna skupština Podružnice Primorsko-goranske županije održana je 17. prosinca 2021. u Domu hrvatskih branitelja u Viškovu.

 

 

Za novog predsjednika Podružnice jednoglasno je izabran Krunoslav Kapetanović. Njegova zamjenica bit će Ana Babić, dok su dopredsjednici Goran Hauser i Emil Ćosić.

 

Izabrani su i novi članovi Izvršnog odbora koji čine dosadašnji predsjednik Zlatan Car, Marko Pandurević, Frano Mrnjavac, Goran Brašnić, Ilija Beljan, Josip Gavran, Anto Domić, Petar Petrinić, Ivo Matić, Hrvoje Šimić i Jozo Stanić, dok su novi članovi Nadzornog odbora Vladimira Vuletić, Vinko Tomas i Anto Pujić.

Pročitajte više
stu
2

U Osijeku promovirana knjiga posavskog pjesnika Peje Šimića

Sudjelovanjem u organizaciji ove pjesničke večeri predstavnici triju bosanskohercegovačkih udruga, među kojima je i Prsten, ujedno su promovirali zajedništvo Hrvata iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine

 

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske Osijek i osječke podružnice Udruge Prsten te Slavonske udruge Hercegovaca i Društveno-kulturne platforme za Bosansku Posavinu, na Filozofskom fakultetu u Osijeku je 29. rujna 2021. predstavljena knjiga duhovne poezije pjesnika Peje Šimića Nebeske vibracije.

 

 

Pročitajte više
ruj
21

Prstenovci iz Osijeka na obilježavanju obljetnice oslobođenja Jajca

Povodom obilježavanja 26. obljetnice vojno-redarstvene operacije Maestral i oslobođenja hrvatskog kraljevskog grada Jajca, predstavnici osječke podružnice Udruge Prsten krenuli su 13. rujna 2021. u ranim jutarnji satima iz Osijeka u Jajce kako bi odali počast poginulim jajačkim braniteljima. Imena njih 195 uklesana su u spomenik kod kojeg su brojna izaslanstva položila vijence

 

Pročitajte više
lis
7

Izvještajna skupština Podružnice Osječko-baranjske županije

Podružnica Udruge Prsten Osječko-baranjske županije održala je 7. listopada redovitu Izvještajnu skupštinu, na kojoj je sudjelovalo oko 90 članova Podružnice. Skupština je održana u kongresnoj dvorani restorana Crna svinja u Čepinu, uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

 

Skupštinu je vodio tajnik Podružnice Marko Šimić, a izvješće o radu podnijela je predsjednica Podružnice Ana Stanić. Osvrnula se na organizaciju svečanih večeri u Osijeku i Đakovu, koje su okupile više od tisuću uzvanika. Istaknula je kako Izvršni odbor održava redovite sjednice, a Podružnica bilježi rast fizičkih i poslovnih članova.

 

 

Forum mladih organizirao je nekoliko humanitarnih akcija, a sudjelovali su i u radu Crvenog križa Osijek. Organizirali su i turnir u Igri Prstena na kojem je sudjelovala čak 21 ekipu iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Također, redovito organiziraju sastanke i druženja svojih članova.

 

Klub žena organizirao je nekoliko humanitarnih akcija i predavanja te se također redovito okupljaju i druže. Klub poduzetnika održava redovite sastanke i organizira edukacije članova, a aktivno su sudjelovali i u Prstenovu poslovnom forumu.

 

 

Predsjednica Stanić iznijela je i plan rada Podružnice, s naglaskom na daljnjem širenju članstva. Najavila je osnivanje ogranka u Našicama te jačanje suradnje sa zavičajnim udrugama i klubovima Hrvata iz Bosne i Hercegovine sa sjedištem u Osječko-baranjskoj županiji. Također, ako epidemiološke prilike budu povoljne, u planu su i tradicionalne svečane večeri u Osijeku i Đakovu, turnir u Igri Prstena i hodočašće u Jajce.

 

Tajnik Šimić podnio je financijsko izvješće i napomenuo da se radi na rješavanju jednostavnijeg plaćanja članarina, što bi trebalo biti uspostavljeno do kraja godine.

 

 

Skupštini su nazočili i gosti Marinko Miloš i Davor Mikulić iz Slavonske udruge Hercegovaca iz Osijeka. Pozdravljajući okupljene članove Prstena, pohvalili su rad Podružnice u Županiji, ali i na razini cijele Hrvatske, kao i ideju o suradnji zavičajnih udruga Hrvata iz Bosne i Hercegovine.

tra
19

Podjela uskrsnih paketa članovima osječke podružnice

Članice i članovi Kluba žena i Foruma mladih Podružnice Osječko-baranjske županije bili su jako vrijedni i u vrijeme proljetne karantene, kad su pripremali prigodne darove povodom Uskrsa za sve članove Podružnice.

 

Darove je osigurala tvrtka Žito grupa iz Osijeka koja je donirala različite proizvode iz svojeg asortimana pristigle na paletama, a razvrstavali su ih vrijedni članovi Foruma mladih i Kluba žena. Više od 300 paketa s proizvodima Žito grupe podijelili su članovima Podružnice u prostorijama Šećeranskog doma u Osijeku.

 

 

Tom lijepom gestom mnogima je uljepšan blagdan Uskrsa, koji smo ove godine slavili u specifičnim okolnostima zbog epidemije i tad aktualne karantene. Članove Podružnice razveselili su vrijedni darovi, mnogi su te pakete proslijedili potrebitijima, a dio paketa doniran je Crvenom križu u Osijeku.

 

 

Podružnica Prsten Osječko-baranjske županije zahvalila je u ime svih članova Upravi Žito grupe na prigodnoj donaciji, kao i na potpori koju kontinuirano pružaju Podružnici.

 

 

vlj
22

Na svečanoj večeri u Đakovu više od 830 članova i prijatelja Prstena

Tradicionalna Večer članova i prijatelja Udruge Hrvata BiH Prsten u organizaciji Ogranka Đakovo Prstenove Podružnice Osječko-baranjske županije i ove je godine okupila najveći broj  gostiju i uzvanika

 

Više od 830 prstenovaca i prijatelja okupilo se, kao i ranijih godina, zadnje subote uoči  korizme, 22. veljače 2020., u svečanoj dvorani ”Stross“ u Đakovu.

 

Uz brojne članove i prijatelje Udruge Prsten, na večeri su bili i predstavnici Osječko-baranjske županije i Grada Đakova, članovi Upravnog odbora Udruge, kao i sestrinske Udruge bosanskohercegovačkih Hrvata Prsten predvođeni predsjednikom Marijanom Klaićem, načelnici općina iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine te drugi predstavnici javnog života RH i BiH.

 

U ime osječko-baranjskog župana Ivana Anušića prigodnim govorom obratio se njegov zamjenik Goran Ivanović. Pozvao je sve na zajedništvo, zaključivši kako je upravo to zalog za bolju budućnost, kako Slavonije i Baranje te zapadnog Srijema, tako i cijele naše domovine.

 

Dobrodošlicu okupljenima u ime gradonačelnika Đakova Marina Mandarića poželio je njegov izaslanik Anton Galić, koji je izrazio zadovoljstvo suradnjom s Prstenom i poručio da su Slavonci ljudi velikog srca, a Slavonija kraj u koji su svi dobrodošli.

 

Predsjednik Prstena Pavo Zubak prisjetio se kako su Hrvati iz BiH uvijek sa znatiželjom gledali u Slavoniju pa ne čudi što su mnogi iz BiH u njoj i pronašli svoje utočište. Čestitao je na organizaciji ove večeri đakovačkom ogranku i osječkoj podružnici te zahvalio organizatorima, posebno Marku Pipuniću koji najviše podupire njihov rad.

   

Okupljene je pozdravila i predsjednica osječke podružnice Ana Stanić, a u ime domaćina i organizatora obratio se predsjednik Ogranka Antun Tubanović. Izrazio je zadovoljstvo uobičajeno velikim odazivom gostiju i uzvanika te pozvao i one koji nisu članovi Prstena da se pridruže toj velikoj obitelji.

 

Tijekom večeri obratio se i Ante Brkan iz Jajca, podsjetivši na dugu i slavnu prošlost tog kraljevskog grada, te je okupljenima prenio pozdrave župnika Svetišta sv. Ive u Podmilačju fra Filipa Karadže. Najavio je i donatorsku večeru za završetak radova na izgradnji svetišta koja će se održati 5. lipnja 2020. u restoranu Globus u Zagrebu.

 

Uz bogatu tombolu i domaće specijalitete, organizatori su pripremili i prigodan zabavno-glazbeni program u sklopu kojeg su prstenovci mogli uživati i u zvucima rodnog kraja. Članove i prijatelje Udruge Prsten zabavljali su Tamburaški sastav ”Slavonski san“ iz Đakova i Pjevačka skupina ”Sinovi Hercegovine“ iz Širokog Brijega te vokalni sastav ”Jaranice“, a posebno dojmljiv bio je nastup HKUD-a ”Napredak“ iz Odžaka.

 

vlj
8

U Osijeku na igri prstena

Kao što je i običaj, i ove zime igrala se tradicionalna posavska igra prstena gdje god je Posavljaka, a turnir je organizirao i Forum mladih osječke podružnice.

 

Tim povodom u Osijeku su se 8. veljače okupili prstenovci svih naraštaja, a sudjelovala je 21 ekipa. Forumaši su nastupali u nekoliko ekipa i odmjerili snage sa starijim i iskusnijim članovima Udruge.

 

Turnir je trajao do u ranojutarnjih sati, a prvo mjesto osvojili su Sokolovi Tramošnice i Mirkovaca, drugo Žila, a treće ekipa Petrijevci.

 

Uz što bolji plasman, cilj je sudjelovanja na ovakvim turnirima ponajprije očuvanje običaja i tradicije bosanskohercegovačkih Hrvata, čemu će Forum mladih i nadalje davati potporu i poticaj.

 

Uoči turnira forumaši su posjetili Udrugu Angelus iz Domaljevca kojoj su darovali vrijedan uređaj vibrofon, kupljen sredstvima prikupljenim u sklopu humanitarne božićne akcije Mladi mladima.

 

vlj
6

Prstenovci i prstenovke zaigrali prstena u Kerestincu

U organizaciji Ogranka Sveta Nedelja 6. veljače u večernjim satima u prostorijama Vatrogasnog doma u Kerestincu priređeno je sijelo u igri prstena.

 

Među okupljenim članovima Prstena, bili su i predstavnici Foruma mladih te dvije prstenovke koje su također sudjelovale u igri prstena. Naime, učile su kako se igra ta tradicionalna društvena igra koju uglavnom prakticiraju muškarci, jer žene uglavnom nemaju vremena za takvu vrstu razonode. No, kako je riječ i o očuvanju tradicije, a žene su čuvarice tradicije, došlo je vrijeme da se aktivno uključe i u taj bosanskohercegovački običaj.

 

Na kraju je dogovoreno da će se dogodine pridružiti s cijelom ženskom ekipom i odmjeriti snage s prstenovcima, koji su spremni prihvatiti izazov. Uostalom, ako je ženska kvota sve važnija u politici, nema razloga da tako ne bude i u Prstenu

sij
4

Blagdansko druženje Podružnice Varaždinske županije

Zajedništvo kao ključ opstanka

 

Zavičaj, moj je dom, ja ga u srcu nosim svom, početni su stihovi pjesme Moj dom kojima je 4. siječnja u Varaždinu započelo 10. blagdansko druženje Podružnice Varaždinske županije Udruge Hrvata BiH Prsten

 

Članovi i prijatelji varaždinske podružnice okupili su se 4. siječnja 2020. po 10. put na tradicionalnom blagdanskom druženju, koje je održano u restoranu Fontana-Crnković u Varaždinu.

 

Okupili su se brojni članovi Podružnice, njihovi gosti iz Osijeka i Đakova, članovi Predsjedništva i Upravnog odbora Udruge na čelu s predsjednikom Udruge Pavom Zubakom, dopredsjednikom Marjanom Biškićem i predsjednikom Kluba poduzetnika Ivicom Nuićem. Gost večeri bio je i načelnik Općine Gornji Kneginec Goran Kaniški.

 

 

Pročitajte više
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 

 
 

Kontaktirajte nas:
Udruga Hrvata BiH "Prsten"
Gajeva 2, 10 000 Zagreb.
10 000 Zagreb
tel: +385 1 6133 788
fax: +385 1 6133 797
web: www.udruga-prsten.hr
e-mail: [email protected]
Osnovni podaci:
OIB: 92653606230
Matični broj: 2005557

ŽIRO RAČUN:
Hrvatska poštanska banka d.d.
IBAN: HR0323900011100328241
VALUTA: EUR, HRK

Privredna banka Zagreb d.d.
IBAN: HR5023400091110665237
VALUTA: HRK
Linkovi

Sva prava pridržana © Copyright 2008-2015 | Datum zadnje izmjene: 23.01.2015. |  Razvoj i podrška:  IN2 d.o.o.