DOBRODOŠLI NA WEB-STRANICE UDRUGE "PRSTEN"
Udruga Hrvata BiH "PRSTEN" vodeća je, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, s ciljem očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegova prosperiteta. Organizirana je kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 
 
 
 
Prsten Skip Navigation Links

vlj
11

Međunarodni projekt Zelena oaza namijenjen je razvoju poljoprivrede u Bosanskoj Posavini, Brodsko-posavskoj županiji i šire

 

U međunarodnom partnerskom projektu Zelena oaza (Green oasis) sudjelovat će 150 poljoprivrednih proizvođača a njegova je ukupna vrijednost 534.127,62 eura. Projekt je predstavljen 6. veljače 2013. u prostorijama HKD Napredak-Zagreb u Bogovićevoj ulici u Zagrebu. Provode ga HKD Napredak Sarajevo s podružnicama Odžak i Modriča; zaklada Otvorena kuća – Centar za mir i kulturu dijaloga u Garevcu (BiH) i Srednja škola Matije Antuna Reljkovića u Slavonskom Brodu (RH) 

Pripremio: Prsten   

  Partnerski projekt Zelena oaza (Green oasis) osmišljen je kao potpora mjerama povratka izbjeglih i raseljenih osoba iz Bosanske Posavine, stanovnicima i povratnicima u Bosansku Posavinu, s ciljem  razvijanja ukupnog poljoprivrednog potencijala plodnog posavskog tla. O glavnim informacijama, aktivnostima i krajnjim korisnicima projekta prezentaciju su održale voditeljica Zaklade Otvorena kuća u Garevcu Slavica Šerić i Andrijana Parić, stručnjakinja za EU fondove. 

Projekt se financira u okviru programa IPA-e prekogranične suradnje Hrvatske i Bosne i Hercegovine u iznosu od 85 posto sredstava. Preostalih 15 posto osiguravaju partneri u projektu Otvorena kuća i Srednja škola Matija Antun Reljković. Ugovor je potpisan 10. prosinca 2012., a traje 24 mjeseca, pa se može reći da je nakon dugotrajne procedure za prijavu i odobrenje, projekt tek na početku provedbe. 

Cilj projekta Zelena oaza je razvijanje prekograničnog područja jačanjem malog i srednjeg poduzetništva u poljoprivrednoj proizvodnji i srodnim djelatnostima u Posavini: Bosanskoj Posavini i Brodsko-posavskoj županiji kroz istraživanje, razvoj i transfer znanja te uvođenje novih tehnologija u poljoprivredi, izgradnja zgrade "Banke sjemena“, stvaranje edukacijsko-istraživačkog i savjetodavnog centra za veliki krug korisnika projekta na širem području Bosanske Posavine, razvijanje ekološke i organske poljoprivrede. 

Tijekom trajanja provedbe u proces će biti uključeno 150 poljoprivrednih proizvođača s naglaskom na malim i srednjim poduzećima i obiteljskim gospodarstvima. Korisnici će dobiti informacije kako uzgajati i plasirati profitabilne poljoprivredne kulture, kako se usmjeriti na eko- proizvodnju i povećati svoj prihode, dobit će pristup do kvalitetnih sadnica i procesa upravljanja kvalitetom. 

Provodit će se informiranje o inovativnim poljoprivredno-tehnološkim metodama i eko- poljoprivredi. Učenici škole dobit će najviša suvremena znanja o poljoprivrednom poslovanju. Osposobit će se 14 trenera koji će dalje prenositi znanja o povećanju konkurentnosti lokalne poljoprivrede. Stanovništvo projektom obuhvaćenog prostora razvit će svijest o dodanoj vrijednosti i mogućnostima inovativne poljoprivredne proizvodnje.   

Projekt je otvoren svim zainteresiranim postojećim i potencijalnim poljoprivrednim proizvođačima: obiteljskim gospodarstvima, zadrugama, učenicima i studentima, ženama, nezaposlenima, stručnjacima i volonterima. 

Pokazni nasadi u Garevcu

 Zaklada Otvorena kuća u Garevcu, općini Modriča, osnovana je 2006. godine. Danas djeluje u prostorijama više od 100 godina stare, u ratu potpuno srušene, Osnovne školeVladimira Nazora. Škola je obnovljena sredstvima iz prijavljenih projekata stranim zakladama. Višegodišnje praktično iskustvo stečeno u organizaciji edukacija, radionicama, pokaznim nasadima i znanju koje su stekli uspješno primjenjuju u izradi sve složenijih i vrjednijih projekata u kojima sudjeluje sve veći broj stručnjaka, a namijenjeni su sve većem broju korisnika. Voditeljica Zaklade Otvorena kuća – Centra za mir i kulturu dijaloga u Garevcu Slavica Šerić kazala je kako osim edukacija o novim tehnologijama, kvalitetnih sadnica, korisnici vole učiti u pokaznim nasadima na konkretnim primjerima. 

Nakon prezentacije razvila se zanimljiva rasprava u kojoj su sudjelovali stručnjaci iz različitih grana prirodnih i društvenih znanosti, te gospodarstvenici zainteresirani za uključivanje u proces provedbe projekta. Projekt je izazvao veliko zanimanje svih nazočnih te su obećali dati potporu i pomoć u provedbi projekta u iduće dvije godine.  

Više informacija o projektu može se dobiti na sljedećim kontaktima:

Bosna i Hercegovina

e-mail: [email protected]; [email protected]

Tel: 00387 53 874 162

Mob: 00387 61 882 625, Ivan Kamenjašević, koordinator projekta 

Hrvatska

e-mail: [email protected]

Mob: 00385 91 500 3837, Ivana Petrošanec-Pišl, voditeljica projketa

 |    Ispis stranice


Tagovi:    

blog comments powered by Disqus

DOBRODOŠLI NA STRANICE UDRUGE PRSTEN

Udruga Hrvata BiH Prsten utemeljena je 9. listopada 2005. godine na Izbornoj skupštini u Zagrebu pod nazivom Udruga bosanskih Hrvata Prsten. Koncipirana je na regionalnom principu predstavnika općina Bosanske Posavine i Srednje Bosne. Udruga 2018. godine mijenja naziv u Udruga Hrvata BiH Prsten. Udruga je organizirana kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 

NAŠA VIZIJA
Udruga PRSTEN vodeća je nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, u cilju očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegova prosperiteta.

VRIJEDNOSTI KOJE NAS POVEZUJU
veličina u jednostavnosti, zajedničko podrijetlo, povijest, duh, mentalitet, sličan sustav vrijednosti i načela, solidarnost i spremnost na podršku, njegovanje tradicije kraja iz kojeg dolazimo, humanitarno i karitativno djelovanje, gospodarsko povezivanje i nastup, ulaganje u znanje i obrazovanje, investiranje u razvoj pasivnih područja i tvrtki s tih prostora.

KAKO POSTATI ČLAN UDRUGE

Članom može postati svaka osoba koja prihvati Statut Udruge Prsten. Naša vrata su otvorena za sve ljude velikog srca i dobrih namjera, zato nam se pridružite! Prvi korak prema punopravnom članstvu je ispunjavanje on-line pristupnice, ovdje na našoj web stranici, koju možete pronaći u izborniku"članstvo" ili možete osobno doći u prostorije Središnjeg ureda Udruge ili tajništva Podružnice. Godišnja članarina iznosi: 10  za fizičke osobe, dok za pravne subjekte iznosi 250  za trgovačka društva, 150 € za samostalne djelatnosti i obrte te 60 € za OPG.

NAČIN PLAĆANJA ČLANARINE:

Primatelj:
Udruga Hrvata BiH Prsten
Gajeva 2
Zagreb

Broj žiro-računa primatelja:
IBAN: HR0323900011100328241
Hrvatska poštanska banka

ili

IBAN: HR50 2340 0091 1106 6523 7

Privredna banka Zagreb

 

Za uplate iz inozemstva:

IBAN: HR03 2390 0011 1003 2824 1,Valuta: € SWIFT: HPBZHR2X

Poziv na broj odobrenja: datum rođenja (ddmmgggg)
Opis plaćanja: članarina za godinu
Uplatitelj: vidljivo napisati ime i prezime

 

DONIRAJTE ZAKLADI PRSTEN

Donacije koje će pomoći radu naše ZAKLADE
možete uplatiti na

Hrvatska poštanska banka d.d. 
Zaklada "Prsten" Račun broj: IBAN: HR73 2390 0011 1003 4900 0

Na čemu Vam od srca zahvaljujemo!

 
 

Kontaktirajte nas:
Udruga Hrvata BiH "Prsten"
Gajeva 2, 10 000 Zagreb.
10 000 Zagreb
tel: +385 1 6133 788
fax: +385 1 6133 797
web: www.udruga-prsten.hr
e-mail: [email protected]
Osnovni podaci:
OIB: 92653606230
Matični broj: 2005557

ŽIRO RAČUN:
Hrvatska poštanska banka d.d.
IBAN: HR0323900011100328241
VALUTA: EUR, HRK

Privredna banka Zagreb d.d.
IBAN: HR5023400091110665237
VALUTA: HRK
Linkovi

Sva prava pridržana © Copyright 2008-2015 | Datum zadnje izmjene: 23.01.2015. |  Razvoj i podrška:  IN2 d.o.o.