DOBRODOŠLI NA WEB-STRANICE UDRUGE "PRSTEN"
Udruga Hrvata BiH "PRSTEN" vodeća je, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, s ciljem očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegova prosperiteta. Organizirana je kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 
 
 
 
Prsten Skip Navigation Links

stu
4

OBRAĆANJE PREDSJEDNICE VLADE RH, JADRANKE KOSOR

U prepunoj dvorani hotela Antunović, među kojima su se nalazili i Domagoj Ivan Milošević, ministar za investicije RH, Đuro Popijač, ministar gospodarstva RH, biskup banjalučki mons. dr. Franjo Komarica i drugi ugledni gosti, okupljene je pozdravila predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor. U svom pozdravnom govoru izrazila je kako je ustavna i moralna obaveza svih Hrvata u Republici Hrvatskoj i svih budućih saziva Vlade, Sabora i Predsjednika države podupirati Hrvate u Bosni i Hercegovini. Zahvalila se na pomoći Hrvata iz BiH, u materijalnom smislu i sudjelovanju mnogih mladih ljudi u obrani RH, u najtežem trenutku kroz koji je Republika Hrvatska nalazila u vrijeme agresije. Na toj pomoći treba graditi temelje suradnje dviju država. Istaknula je važnost donošenja Zakona o suradnji Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Hrvatske kojim će biti organiziran Središnji državni ured za odnose s Hrvatima izvan Hrvatske kojim bi se mnoge deklarativne činjenice mogle pretvoriti u stvarnost i izrazila kako bi voljela da zakon dobije potporu ne samo obične većine već svih zastupnika Sabora RH. Usprkos teškim i kriznim godinama u kojima se Hrvatska bori s krizom i u kojima su rađeni brojni rebalansi proračuna Hrvatska nikad nije ukinula financijsku pomoć projektima za Hrvate u BiH, te je istaknula daljnju potrebu potpore ka razvoju snažnijeg obrazovanja, gospodarstva Hrvata u BiH. Kao buduća 28. zemlja članica Europske unije Hrvatska nastojati će snažno pomagati u ostvarenju ciljeva izgradnje BiH u jedinstvenu državu s tri konstitutivna naroda, i da oni koji su izabrani na izborima zaista zastupaju interese Hrvata u BiH. Zajedno s predsjednikom RH dr. sc. Ivom Josipovićem dane su tri jedinstvene zajedničke izjave potpore, a budućem gospodarskom i političkom smislu istaknula je važnost mostova i cesta koji će povezivati dvije države. Most preko Save u BiH koji bi uskoro trebao početi s gradnjom i dionicu ceste 5C na kojoj je Hrvatska izradila 87 kilometara ceste.
 
Nazočnima se u ime predsjednika RH prof. dr. sc. Ive Josipovića obratila i  izaslanica Predsjednika za jugoistočnu Europu (Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Republika Kosovo i Republika Srbija) Romana Vlahutin. U svom govoru istaknula je kako se radi o temi od vitalnog interesa Republike Hrvatske jer je danas broj Hrvata u BiH prepolovljen, one koji su napustili BiH teško je motivirati na političko djelovanje. Međunarodna zajednica je svjesna da Hrvati kao konstitutivan narod u BiH nema isti sadržaj institucionalne ravnopravnosti. Za dvije godine Hrvatska će biti dio Europske unije, a 1000 kilometara hrvatske granice postat će 1000 vrata prema EU za BiH. Harmonizacija i standardizacija niza sektora u BiH u interesu je svih, kako BiH tako i Republike Hrvatske i Europske unije. Prostor uz Savu koji se nalazi u većinskom vlasništvu Hrvata postat će prostor interesantan za ulagače i stvoriti mogućnost za konkretne rezultate. Hrvatska je dužna brinuti o Hrvatima u BiH, ali BiH je od njenog vitalnog značaja .
 
Video zapis pozdravnih govora predsjednice Vlade RH Jadranke Kosor, izaslanice predsjednika RH Romane Vlahutin te predsjednika udruge Marka Pipunića možete pogledati na dolje postavljenoj poveznici.

1. Premijerka Jadranka Kosor - otvorenje okruglog stola i pozdravi (389 Mb)

 |    Ispis stranice


Tagovi:    

blog comments powered by Disqus

Uvodno izlaganje prof.dr.sc. Ivana Lovrinovića

Potpisivanjem Daytonskog sporazuma u Parizu prosinca 1995.g politički predstavnici tri konstitutivna naroda u BiH pod pritiskom međunarodne zajednice prihvatili su političku podjelu i strukturu vlasti, o čemu se pregovaralo u Daytonu. Najveći doprinos sporazuma je u uspostavi mira. Bosna i Hercegovina je uspostavljena kao država koja se sastoji od dvije cjeline: Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske. Ustav BiH je sva tri naroda proglasio konstitutivnim i ravnopravnim i to je vrlo važna činjenica.

Međutim, provedba ustavnih odredbi u život je problem i na tom području bujaju manji ili veći sukobi kako na najvišim tako i na nižim razinama vlasti i društva. Pored toga, postojanjne svojevrsne države u državi - Republike Srpske- je čimbenik koji negativno djeluje na Muslimane (Bošnajke) i Hrvate jer usmjerava BiH prema državi u koju bi činile tri nacionalne državice a to opet otvara pitanje podjela, prebrojavanja i otvara stare rane koje su BiH tijekom povijesti uvijek vodile prema nemiru, sukobima i nemogućnosti zajedničkog života. Hoće li BiH biti država sa tri nacionalne državice ili jedinstvena država u kojoj će sva tri naroda moći konzumirati svoja ustavna prava ključna su pitanja i izazovi za narode koji tamo žive ali i za međunarodnu zajednicu. Međunarodna zajednica je čuvar postojećeg, a postojeće je neodrživo za budućnost BiH.
Zbog ovih ključnih razloga može se govoriti o Daytonu 2 koji bi trebao riješiti spomenuta ključna pitanja.
Ono što jedino može otvoriti perspektivu narodima BiH jest budućnost za koju svi trebaju dati određene žrtve, odnosno ustupke. Proces priključenja Europskoj uniji treba biti onaj smjer gdje će sva tri naroda naći svoje interese i vidjeti mogućnost boljeg i sretnijeg života i suživota. Europska unija i jeste nastala na ideji udruživanja kako bi se izbjegli budući sukobi među narodima. BiH ne smije ostati „prokleta avlija“ u središtu Europske unije jer to destabilizira nju samu a i pokazuje njenu nemoć da u vrijeme globalizacije riješi teške probleme u BiH. BiH je trebala već ući u Europsku uniju prije svega iz političkih razloga, a to bi onda otvorilo prostor za ekonomske i socijalne reforme. Sigurno je da će ulasku u EU morati prethoditi politički zahvati koji će izazvati veliku buru ali će narodima dugoročno jamčiti perspektivu boljeg života. Neprihvatljivo je da se mir i politički život u BiH odvija po modelu 2:1 gdje će predstavnici pojedinih naroda u političkim institucijama zauzimati onu poziciju koja im trenutno odgovara a u cilju obrane postojećeg. To je formula uz koju jedan nacionalizam hrani drugi i vuče daljnjim podjelama a BiH je zemlja koja se ne može podijeliti i tu činjenicu posebno nakon krvavog rata treba svatko razuman prihvatiti.
Tek potom neće se govoriti o BiH u smislu budućnosti nezavršenog rata, ili podijeljenom društvu i nestabilnoj državi. Danas je BiH zemlja gdje je najveća nezaposlenost u Europi, teška socijalna situacija i izostanak perspektive zbog čega rastu strahovi i buja negativna energija.
Hrvatski narod u BiH ima tri velika problema i BiH: nemogućnost konzumacije Ustava na nižim razinama, nemogućnost povratka na svoja ognjišta posebice u Republici Srpskoj i politička razjedinjenost pri čemu je stvoren sloj politokracije koja se sve više brine o sebi.
Udruga „Prsten“ ovim okruglim stolom želi kao nepolitička organizacija otvoriti razgovore o najvažnijim pitanjima o položaju i životu i hrvatskog naroda u BiH ali i čitave BiH jer nam je jasno da bez zajedničkog boljeg suživota nema opstanka niti državi BiH. Dosadašnja pomoć Hrvatima u BiH je bila nedovoljna, često se osjećaju zaboravljenim od matice a političke strukture iz Hrvatske su uglavnom o izborima svraćale u BiH i nudile obećanja uglavnom nikada ostvarena. BiH je prevažan strateški interes Hrvatske u svakom pogledu i morala bi biti daleko više u žiži službene politike. No, razumljivo je i to da se i sam Hrvatska u ovim teškim vremenima bori sa očuvanjem svoje pozicije, svoga suvereniteta i pripremama za ulazak u EU. Unatoč tome, veća briga i konkretne akcije za poboljšanje položaja hrvatskog naroda u BiH i očuvanje BiH kao suverene države moraju biti strateški interes Hrvatske.
Sudionici razgovora na okruglim stolovima koje ćemo organizirati zasigurno će iznijeti vrijedna razmišljanja i ideje od kojih neke mogu biti primijenjene kao konkretna rješenja. Akademska atmosfera i znanstveni pristup biti će polazište našega rada kako bi se izbjeglo politiziranje već ionako užarene situacije u BiH. Nadamo se da će to biti dobra podloga za bolje koncipiranje i hrvatske vanjske politike prema BiH a i za poboljšanje stabilnosti same BiH i suživota sva tri naroda.  Zato će naši napori biti usmjereni prema budućnosti i rješenjima koja će poboljšati položaj hrvatskoga ali i druga dva naroda u BiH. U tom smislu važna je otvorenost, iskrenost i dobronamjernost u dijalogu i nuđenju rješenja jer je to jedina podloga za zaokret situacije u ovoj podijeljenoj i napaćenoj zemlji.
 
 

Kontaktirajte nas:
Udruga Hrvata BiH "Prsten"
Gajeva 2, 10 000 Zagreb.
10 000 Zagreb
tel: +385 1 6133 788
fax: +385 1 6133 797
web: www.udruga-prsten.hr
e-mail: [email protected]
Osnovni podaci:
OIB: 92653606230
Matični broj: 2005557

ŽIRO RAČUN:
Hrvatska poštanska banka d.d.
IBAN: HR0323900011100328241
VALUTA: EUR, HRK

Privredna banka Zagreb d.d.
IBAN: HR5023400091110665237
VALUTA: HRK
Linkovi

Sva prava pridržana © Copyright 2008-2015 | Datum zadnje izmjene: 23.01.2015. |  Razvoj i podrška:  IN2 d.o.o.