stu

OKRUGLI STOL "POLOŽAJ HRVATSKOG NARODA U BiH, STANJE- PERSPEKTIVE"

Udruga bosanskih Hrvata "Prsten" organizirala je 15. rujna 2011., prvi u nizu, okrugli stol na temu „Položaj hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, stanje-perspektive“ u hotelu Antunović u Zagrebu. U dvije panel-rasprave razmotreno je nekoliko krucijalnih tema političkog, ekonomskog i socijalnog stanja u BiH.

U uvodnom dijelu prikazan je dokumentarni film "Dayton2" autora i producenata Darka Dodiga i Peje Gašparevića.

Organizacijom serije okruglih rasprava u gradovima Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine na temu položaja hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini Udruga bosanskih Hrvata «Prsten», želi dati svoj doprinos u stvaranju perspektivnije budućnosti Bosne i Hercegovine.

Nazočni su imali prigodu poslušati izlaganja prof. dr.sc.Mate Granića (Dayton 20 godina poslije) , Krešimira Zubaka ( Dayton i ustavnopravni položaj), prof.dr.sc. Vladimira-Đure Degana (Međunarodno pravni položaj BiH s posebnim osvrtom na položaj Hrvata u BiH), prof. dr.sc. Nevena Šimca (BiH i EU-integracija ili dezintegracija), prof. dr.sc. Pave Barišića (Demokratizacija i europeizacija Bosne i Hercegovine) te prof. dr.sc. Žarka Primorca (Ekonomski pristup BiH, gospodarski razvoj i suradnja)Moderator okruglog stola bio je  prof. dr.sc. Ivan Lovrinović.