vlj
20

OGRANAK U MALOM LOŠINJU

Dana 28. srpnja 2007. godine u Malom Lošinju u prostorijama hostela “More” osnovan je ogranak Udruge bosanskih Hrvata “Prsten” . Uz brojne članove porijeklom iz Bosne i Hercegovine, skupu se obratio i pozdravio osnivanje ogranka Udruge “Prsten” u Malom Lošinju malološinjski gradonačelnik Gari Cappelli. Zahvalio je ljudima porijeklom iz Bosne i Hercegovine, a posebno iz Bosanske Posavine na doprinosu u razvoju grada i cijelog otoka, koje su domaći otočani prihvatili kao vrijedne, poštene i radišne ljude. Predsjednik Udruge bosanskih Hrvata “Prsten” Ilija Tolić dipl. ing. građevine naglasio je veliki rast aktivnosti i članstva Udruge, kojoj je osnovna zadaća okupljati bosanske Hrvate koji žive u Republici Hrvatskoj i to ponajprije poslovni svijet i intelektualnu elitu kako bi se mogli identificirati i pripremiti projekti ulaganja i potpore u “starom zavičaju”. U tom smislu je naglasio i značaj očuvanja imovine Hrvata u Bosni i Hercegovini. Osnivanje Zaklade za stipendiranje učenika i studenata siromašne djece iz Bosne i Hercegovine, osnivanje Trgovačkog društva “Prsten” koje bi se bavilo planiranjem i realizacijom gospodarskih projekata u Bosni i Hercegovini, posebice u Bosanskoj Posavini.
Na osnivanju Udruge posebnu ulogu su imali i naši župljani: profesor Anto Nedić koji je i potpredsjednik gradskog vijeća Malog Lošinja, Ilija Mikić-Tuljo, mr. sc. Josip Sarić, Ivo Blažanović dipl. agronom – direktor Opće poljoprivredne zadruge “Biožandrak” iz Bosanskog Šamca, slikar Ilija Blažanović, te prijatelji iz Srednje Slatine, Posavske Mahale, Domaljevca, Svilaja, Bosanskog Broda, Johovca, Srednje Bosne i drugih krajeva Bosne.
Za predsjednika ogranka Udruge bosanskih Hrvata “Prsten” izabran je Dragan Lozančić, dipl. iur. iz Johovca, a za potpredsjednika ogranka izabran je Anto Nedić, prof. iz Novog Sela.
Poslije službenog dijela slijedilo je zajedničko druženje.

Izvor: www.hasic-online.at


blog comments powered by Disqus