DOBRODOŠLI NA WEB-STRANICE UDRUGE "PRSTEN"
Udruga Hrvata BiH "PRSTEN" vodeća je, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, s ciljem očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegova prosperiteta. Organizirana je kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 
 
 
 
Prsten Skip Navigation Links

sij
9

Blagdansko druženje prstenovaca u Varaždinu

Blagdansko druženje članova i prijatelja Udruge Hrvata BiH Prsten, koje tradicionalno početkom godine organizira Podružnica Varaždinske županije, nakon dvogodišnje pauze zbog pandemije, održano je 7. siječnja 2023. u Varaždinu.

 

 

U varaždinskom Hotelu Turist okupilo se oko 200 članova Udruge Prsten te njihovih gostiju i uzvanika, a na jedanaestom Blagdanskom druženju obilježena je 13. obljetnica djelovanja Prstenove podružnice u Varaždinu.

 

U ime domaćina i organizatora nazočne je pozdravio predsjednik Podružnice Ivica Andrić. Osvrnuo se na proteklu 2022. godinu te izrazio nadu da se pandemija više neće ponoviti, a rat na tlu Europe ubrzo završiti.

 

 

Prisjetio se kako su u vrijeme rata u Bosni i Hercegovini mnogi Hrvati iz BiH našli utočište u svojoj drugoj domovini, Hrvatskoj, a među njima su i oni koji su novi dom zasnovali u Varaždinskoj županiji. Podsjetio je da Prsten od svojeg osnivanja 2005. godine djeluje kroz šest podružnica i tri ogranka te više klubova unutar kojih se odvijaju najvažnije aktivnosti Udruge, a spomenuo je i sestrinsku Udrugu bosanskohercegovačkih Hrvata u BiH sa sjedištem u Vitezu.

 

Istaknuo je snagu Prstena u brojkama, fizičkih i pravnih osoba, i njihova značajnog udjela u hrvatskom gospodarstvu, a posebno se osvrnuo na broj stipendija Zaklade Prsten koje iz godine u godinu rastu, kao i na brojne humanitarne akcije i donacije kojima Prsten pomaže potrebitima, zaključivši kako je to dobra naznaka budućnosti Udruge.

 

”Prsten simbolizira pouzdanost, poštenje, odgovornost, povjerenje, zajedništvo. Naš Prsten sastavljen je od malih dijelova koji čine naši članovi, a uvjeren sam da će u budućnosti biti još čvršći i sjajniji te uvijek otvoren za nove članove i druženja,” zaključio je Andrić te je potom uručio zahvalnice zaslužnim članovima i prijateljima Prstena.

 

Blagdanskom druženju i obilježavanju 13. obljetnice djelovanja županijske podružnice Udruge Prsten nazočio je i varaždinski župan Anđelko Stričak, koji je pohvalio dobru suradnju Udruge i Varaždinske županije.

 

 

”Želim da se svi oni koji se zateknu na području Varaždinske županije, koji ovdje žive i koji su putnici dobronamjerni, kao i oni koji ovdje rade, osjećaju dobro i ugodno,“ rekao je Stričak te posebno izrazio zadovoljstvo što je uvijek dobro surađivao s Prstenom u Varaždinu, bilo kao saborski zastupnik ili župan.

 

Osvrćući se na prošlu godinu u kojoj, dodao je, izazova nije nedostajalo, podsjetio je brojne poteškoće s kojima su se suočavali na tom području pa i u cijeloj Hrvatskoj i šire te zaključio kako je sve moguće nadići u zajedništvu i dijalogu.

 

”Posebno me raduje što njegujete svoje korijene, jer kad čovjek ostane bez korijena postavlja se pitanje tko je i što je. Danas smo članica najprestižnijih svjetskih integracija te, iako nas ima samo četiri milijuna, kad vidite crveno-bijele kockice znate tko su i što predstavljaju. Na to smo svi ponosni,” kazao je Stričak. Posebno je istaknuo doprinos 7. gardijske brigade Puma u obrani Bosne i Hercegovine, gdje su mnogi pripadnici Puma poginuli, poručivši: ”To je neraskidiva veza Varaždinske županije i vaše domovine i zaista želim da te veze još više učvrstimo.”

 

 

U ime predsjednika Udruge Prsten Pave Zubaka obratila se dopredsjednica Gordana Jelavić, koja je posebno istaknula snagu zajedništva kao najvažniju odrednicu Prstena, a to zajedništvo na djelu je i na varaždinskim bregima gdje su, dodala je, mnogi Hrvati iz BiH našli svoj novi dom, zasnovali obitelj i obnovili život. ”Zajednica nas veže, vežu nas korijeni koji se ne mogu i ne smiju zaboraviti i zato je važna uloga Prstena koji nas sve povezuje,” kazala je Jelavić te se posebno osvrnula na djelovanje Zaklade Prsten koja ove akademske godine stipendira 21 studenta iz i u BiH, dodavši kako je cilj povećati broj stipendija jer nema boljeg ulaganja nego u obrazovanje mladih na kojima počiva budućnost svijeta.”To je naša velika zadaća i velika radost,” zaključila je.

 

Program je moderirala Tatjana Andrić, a prigodnom pjesmom otvorila ga je Vanesa Andrić. Glumac Hrvatskog narodnog kazališta iz Travnika Matej Baškarad monologom iz Travničke kronike oduševio je nazočne, kao i KUD Prsten iz Varaždina svojim izvrsnim nastupom. Goste je zabavljao glazbeni sastav Maestral band.

 

 

 

 

Pred kraj Blagdanskog druženja održana je i tradicionalna tombola, a iako su samo neki osvojili vrijedne nagrade vjerujemo kako su istinski dobitnici bili svi koji su te večeri bili s prstenovcima na izvrsno organiziranoj večeri u Varaždinu.

 |    Ispis stranice


Tagovi:    

blog comments powered by Disqus

DOBRODOŠLI NA STRANICE UDRUGE PRSTEN

Udruga Hrvata BiH Prsten utemeljena je 9. listopada 2005. godine na Izbornoj skupštini u Zagrebu pod nazivom Udruga bosanskih Hrvata Prsten. Koncipirana je na regionalnom principu predstavnika općina Bosanske Posavine i Srednje Bosne. Udruga 2018. godine mijenja naziv u Udruga Hrvata BiH Prsten. Udruga je organizirana kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 

NAŠA VIZIJA
Udruga PRSTEN vodeća je nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, u cilju očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegova prosperiteta.

VRIJEDNOSTI KOJE NAS POVEZUJU
veličina u jednostavnosti, zajedničko podrijetlo, povijest, duh, mentalitet, sličan sustav vrijednosti i načela, solidarnost i spremnost na podršku, njegovanje tradicije kraja iz kojeg dolazimo, humanitarno i karitativno djelovanje, gospodarsko povezivanje i nastup, ulaganje u znanje i obrazovanje, investiranje u razvoj pasivnih područja i tvrtki s tih prostora.

KAKO POSTATI ČLAN UDRUGE

Članom može postati svaka osoba koja prihvati Statut Udruge Prsten. Naša vrata su otvorena za sve ljude velikog srca i dobrih namjera, zato nam se pridružite! Prvi korak prema punopravnom članstvu je ispunjavanje on-line pristupnice, ovdje na našoj web stranici, koju možete pronaći u izborniku"članstvo" ili možete osobno doći u prostorije Središnjeg ureda Udruge ili tajništva Podružnice. Godišnja članarina iznosi: 10  za fizičke osobe, dok za pravne subjekte iznosi 250  za trgovačka društva, 150 € za samostalne djelatnosti i obrte te 60 € za OPG.

NAČIN PLAĆANJA ČLANARINE:

Primatelj:
Udruga Hrvata BiH Prsten
Gajeva 2
Zagreb

Broj žiro-računa primatelja:
IBAN: HR0323900011100328241
Hrvatska poštanska banka

ili

IBAN: HR50 2340 0091 1106 6523 7

Privredna banka Zagreb

 

Za uplate iz inozemstva:

IBAN: HR03 2390 0011 1003 2824 1,Valuta: € SWIFT: HPBZHR2X

Poziv na broj odobrenja: datum rođenja (ddmmgggg)
Opis plaćanja: članarina za godinu
Uplatitelj: vidljivo napisati ime i prezime

 

DONIRAJTE ZAKLADI PRSTEN

Donacije koje će pomoći radu naše ZAKLADE
možete uplatiti na

Hrvatska poštanska banka d.d. 
Zaklada "Prsten" Račun broj: IBAN: HR73 2390 0011 1003 4900 0

Na čemu Vam od srca zahvaljujemo!

 
 

Kontaktirajte nas:
Udruga Hrvata BiH "Prsten"
Gajeva 2, 10 000 Zagreb.
10 000 Zagreb
tel: +385 1 6133 788
fax: +385 1 6133 797
web: www.udruga-prsten.hr
e-mail: [email protected]
Osnovni podaci:
OIB: 92653606230
Matični broj: 2005557

ŽIRO RAČUN:
Hrvatska poštanska banka d.d.
IBAN: HR0323900011100328241
VALUTA: EUR, HRK

Privredna banka Zagreb d.d.
IBAN: HR5023400091110665237
VALUTA: HRK
Linkovi

Sva prava pridržana © Copyright 2008-2015 | Datum zadnje izmjene: 23.01.2015. |  Razvoj i podrška:  IN2 d.o.o.