DOBRODOŠLI NA WEB-STRANICE UDRUGE "PRSTEN"
Udruga Hrvata BiH "PRSTEN" vodeća je, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, s ciljem očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegova prosperiteta. Organizirana je kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 
 
 
 
Prsten Skip Navigation Links

pro
15

Povijesni dan: BiH dobila status kandidata za EU!

Europsko vijeće je na današnjoj sjednici službeno odobrilo kandidatski status Bosni i Hercegovini! 

 

Ova rasprava održana je samo dva dana nakon što je Vijeće općih poslova EU usvojilo zaključak kojim se preporučuje da se Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata.

 
 
 
 
 

Podsjetimo, Europska unija je 2003. godine izrazila spremnost da sve zemlje Zapadnog Balkana primi kao članice. Bosna i Hercegovina je 2016. godine podnijela zahtjev za punopravno članstvo u Europskoj uniji, a stjecanje kandidatskog statusa je aktualizirano nakon što je on odobren Ukrajini i Moldaviji.

 

Na sumitu EU 23. i 24. lipnja u Bruxellesu lideri država članica EU su pozvali Europsku komisiju da izradi novi izvještaj o reformskom procesu u BiH, nakon čega bi EU bila spremna da razmotri mogućnost dodjeljivanja statusa kandidata, piše Avaz.

 

Europska komisija je za Bosnu i Hercegovinu u listopadu preporučila status kandidata za punopravno članstvo u EU, uz očekivanje da će se ispuniti osam određenih uvjeta:

 

- prioritetno usvojiti izmjene u postojećem Zakonu o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću

 

- Usvojiti zakon o sudovima Bosne i Hercegovine

 

- Donijeti zakon o sprečavanju sukoba interesa

 

- Poduzeti odlučne korake za jačanje prevencije i borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala

 

- Odlučno unaprijediti rad na osiguranju efikasne koordinacije na svim razinama kapaciteta upravljanja granicom, kao i osiguranju funkcioniranja sustava azila

 

- Osigurati zabranu torture, posebno uspostavljanjem nacionalnog preventivnog mehanizma protiv torture i zlostavljanja

 

- Jamčiti slobodu izražavanja i medija i zaštitu novinara, posebno osiguravanjem odgovarajuc´eg sudskog postupanja u slučajevima prijetnji i nasilja nad novinarima i medijskim radnicima

 

- Osigurati rezultate u funkcioniranju na svim razinama mehanizma koordinacije o pitanjima EU, uključujuc´i razvoj i usvajanje nacionalnog programa za usvajanje pravne tekovine EU.

 

Prvi vidljivi učinak procesa europskih integracija za građane BiH bilo je uvođenje bezviznog režima za one s biometrijskim pasošima 15. prosinca 2010. godine, nakon što je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) potpisan 16. lipnja 2008. godine u Luksemburgu, čime je uspostavljen okvir za implementaciju pravnih, administrativnih, institucionalnih i ekonomskih reformi koje će zemlju približiti EU.

 

 

Izvor: Večernji.ba

 

 |    Ispis stranice


Tagovi:    

blog comments powered by Disqus

DOBRODOŠLI NA STRANICE UDRUGE PRSTEN

Udruga Hrvata BiH Prsten utemeljena je 9. listopada 2005. godine na Izbornoj skupštini u Zagrebu pod nazivom Udruga bosanskih Hrvata Prsten. Koncipirana je na regionalnom principu predstavnika općina Bosanske Posavine i Srednje Bosne. Udruga 2018. godine mijenja naziv u Udruga Hrvata BiH Prsten. Udruga je organizirana kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 

NAŠA VIZIJA
Udruga PRSTEN vodeća je nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, u cilju očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegova prosperiteta.

VRIJEDNOSTI KOJE NAS POVEZUJU
veličina u jednostavnosti, zajedničko podrijetlo, povijest, duh, mentalitet, sličan sustav vrijednosti i načela, solidarnost i spremnost na podršku, njegovanje tradicije kraja iz kojeg dolazimo, humanitarno i karitativno djelovanje, gospodarsko povezivanje i nastup, ulaganje u znanje i obrazovanje, investiranje u razvoj pasivnih područja i tvrtki s tih prostora.

KAKO POSTATI ČLAN UDRUGE

Članom može postati svaka osoba koja prihvati Statut Udruge Prsten. Naša vrata su otvorena za sve ljude velikog srca i dobrih namjera, zato nam se pridružite! Prvi korak prema punopravnom članstvu je ispunjavanje on-line pristupnice, ovdje na našoj web stranici, koju možete pronaći u izborniku"članstvo" ili možete osobno doći u prostorije Središnjeg ureda Udruge ili tajništva Podružnice. Godišnja članarina iznosi: 10  za fizičke osobe, dok za pravne subjekte iznosi 250  za trgovačka društva, 150 € za samostalne djelatnosti i obrte te 60 € za OPG.

NAČIN PLAĆANJA ČLANARINE:

Primatelj:
Udruga Hrvata BiH Prsten
Gajeva 2
Zagreb

Broj žiro-računa primatelja:
IBAN: HR0323900011100328241
Hrvatska poštanska banka

ili

IBAN: HR50 2340 0091 1106 6523 7

Privredna banka Zagreb

 

Za uplate iz inozemstva:

IBAN: HR03 2390 0011 1003 2824 1,Valuta: € SWIFT: HPBZHR2X

Poziv na broj odobrenja: datum rođenja (ddmmgggg)
Opis plaćanja: članarina za godinu
Uplatitelj: vidljivo napisati ime i prezime

 

DONIRAJTE ZAKLADI PRSTEN

Donacije koje će pomoći radu naše ZAKLADE
možete uplatiti na

Hrvatska poštanska banka d.d. 
Zaklada "Prsten" Račun broj: IBAN: HR73 2390 0011 1003 4900 0

Na čemu Vam od srca zahvaljujemo!

 
 

Kontaktirajte nas:
Udruga Hrvata BiH "Prsten"
Gajeva 2, 10 000 Zagreb.
10 000 Zagreb
tel: +385 1 6133 788
fax: +385 1 6133 797
web: www.udruga-prsten.hr
e-mail: [email protected]
Osnovni podaci:
OIB: 92653606230
Matični broj: 2005557

ŽIRO RAČUN:
Hrvatska poštanska banka d.d.
IBAN: HR0323900011100328241
VALUTA: EUR, HRK

Privredna banka Zagreb d.d.
IBAN: HR5023400091110665237
VALUTA: HRK
Linkovi

Sva prava pridržana © Copyright 2008-2015 | Datum zadnje izmjene: 23.01.2015. |  Razvoj i podrška:  IN2 d.o.o.