DOBRODOŠLI NA WEB-STRANICE UDRUGE "PRSTEN"
Udruga Hrvata BiH "PRSTEN" vodeća je, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, s ciljem očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegova prosperiteta. Organizirana je kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 
 
 
 
Prsten Skip Navigation Links

pro
6

15. Večer članova i prijatelja Udruge i Zaklade Prsten

Prsten - most koji povezuje Hrvate iz BiH te spaja RH i BiH

 

Među 400 gostiju bili su visoki državni dužnosnici, uzvanici iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a u svojim su obraćanjima istaknuli ulogu i važnost Prstena u borbi za ravnopravnost Hrvata u BiH te povezivanju Hrvata s obje strane granice

 

Večer članova i prijatelja Udruge Hrvata BiH Prsten te Zaklade Prsten održana je 3. prosinca 2022., a u zagrebačkom hotelu Sheraton okupilo se oko 400 gostiju i uzvanika, među kojima predstavnici Hrvatskog sabora i Vlade RH te Hrvatskog narodnog sabora u BiH, kao i brojni članovi i prijatelji Prstena u RH i BiH koji su se, nakon dvije pandemijske godine, po 15. put okupili na ovoj tradicionalnoj godišnjoj večeri Prstena. Tom prigodom uručeni su ugovori novim stipendistima Zaklade, uz povećan iznos stipendija i s godinama broj stipendista.

 

 

Snagom zajedništva za bolju budućnost

 

Svečana večer kojom Udruga Prsten obilježava 17 godina uspješnog djelovanja, tijekom kojih je postigla zapažene rezultate na okupljanju i međusobnom povezivanju te pomaganju Hrvata BiH, održana je pod visokim pokroviteljstvom Vlade RH i supokroviteljstvom HNS-a BiH.

 

Tradicionalnoj predbožićnoj večeri nazočili su izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, saborska zastupnica Zdravka Bušić, izaslanik predsjednika Vlade RH, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović, ministar financija Marko Primorac, predsjednik Udruge bosanskohercegovačkih Hrvata u BiH Svjetlan Stanić te drugi uzvanici i predstavnici političkog i javnog života iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. U ime domaćina članove i prijatelje Udruge Prsten pozdravio je predsjednik Udruge Pavo Zubak, zahvalivši svima na odazivu i potpori koju pružaju Prstenu. Podsjetio je na najvažnija postignuća u protekloj godini, istaknuvši uspješan Humanitarni koncert u Rijeci za Zakladu Prsten i Prstenov poslovni forum u Zagrebu, na kojem su sudjelovali ministri u Vladi RH na čelu s predsjednikom Andrejem Plenkovićem, a posebno se osvrnuo na angažman i doprinos Prstena za nedavno održane Opće izbore u BiH, istaknuvši potporu koju Vlada RH pruža Hrvatima u BiH. Zahvalio je svim tijelima i pojedinicima Udruge Prsten na nesebičnom angažmanu i trudu u organizaciji svih događanja tijekom godine kojima se promiču vrijednosti Prstena, a posebno je izrazio zadovoljstvo i ponos što bivši stipendisti Zaklade Prsten postaju zakladnici, čime krug Prstena dobiva svoj puni smisao.

 

 

”Prsten nas kroz aktivnosti zajedništva čini boljima, kao i društvo u kojem živimo. Ponosimo se svojim podrijetlom, zahvalni smo svojoj domovini Hrvatskoj koju pokušavamo činiti boljom, ali brinemo i o našoj drugoj domovini i našem hrvatskom narodu u BiH. Prsten u RH i BiH podržat će sve što čuva Hrvate u Hercegovini, srednjoj Bosni i Posavini. Hvala svima koji nas podržavate i pomažete,” kazao je Zubak te istaknuo kako je snaga zajedništva koja nas spaja i povezuje važnija no ikad, za RH i za europski put BiH.

 

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović izrazio je ponos što je već dugi niz godina dio Prstenove velike obitelji, iskazavši posebno poštovanje prema misiji i viziji Prstena. Izrazio je zadovoljstvo i rezultatima Općih izbora u BiH, u kojima su stranke okupljene u HNS-u BiH apsolutni pobjednici, kako je kazao, istaknuvši ulogu i zaslugu Prstena i u tom pogledu.

 

 

”Siguran sam da ćemo do kraja godine imati predsjedavajuću Vijeća ministara i Hrvate u Vijeću ministara sukladno broju kako je to predvidio Ustav, kao i u Vladi Federacije te u šest županijskih prostora,” rekao je, zaključivši kako je to rezultat zajedništva svih uključenih u taj proces. Posebno je u tom pogledu istaknuo doprinos Vlade RH bez koje, zaključio je, teško da bi realizirali sve što su uspjeli u zadnje dvije godine, kako projekte tako i pregovore s međunarodnom zajednicom te izrazio nadu da će Hrvati u BiH zajedno s druga dva naroda voditi zemlju k Europi, uz daljnju potporu RH na europskom putu BiH.

 

 

U ime predsjednika Hrvatskog sabora okupljene je pozdravila saborska zastupnica Zdravka Bušić, izrazivši zadovoljstvo što je i u ovoj prigodi s članovima i prijateljima Udruge Prsten. Posebno je istaknula ulogu Prstena u pogledu potpore mladima i ulaganja u njihovo znanje koje je, zaključila je, najveće bogatsvo i najisplativija investicija. ”To je plemenit posao, a vaše geslo - Snaga zajedništva najvažnija je poveznica svih nas u RH i BiH, moramo to zajedništvo održati, čuvajmo svakog Hrvata s one strane granice kao kap vode na dlanu i ne dajmo da naši Hrvati odlaze iz naše druge domovine,” poručila je Bušić te je također istaknula doprinos Hrvata u RH izbornim rezultatima Hrvata u BiH.

 

 

”Prsten je snaga i simbol zajedništva i povezanosti Hrvata u RH i BiH, ali i šire,” kazao je potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, koji je pozdravio sve u ime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića. ”Naša Vlada ne samo da je svjesna situacije, nego i ustrajno radi na poboljšanju položaja Hrvata u BiH i mislim da se ti rezultati već vide,” kazao je te čestitao svima na rezultatima izbora u BiH te poručio kako nema prosperitetne budućnosti za BiH bez ravnopravnosti Hrvata u BiH te posebno istaknuo angažman Udruge Prsten u tom pogledu, koja prepoznaje bit opstojnosti Hrvata u BiH te ulaže u mlade kako bi ostali i opstali na tom području.

 

”Kad pogledate geografsku kartu i vidite gdje je BiH u odnosu na RH, sve vam je jasno, a kad pogledate gdje žive Hrvati u BiH, još je jasnije,” kazao je Božinović te poručio kako samo u zajedništvu možemo i moramo promišljati budućnost hrvatskog naroda u BiH. ”To je borba u kojoj naša Vlada na čelu s premijerom Plenkovićem sigurno neće posustati,” istaknuo je, zaključivši da je naša budućnost zajednička u okviru velike europske obitelji, u sigurnosnom i civilizacijskom okruženju kojem BiH pripada.

 

Stipendije ”vjetar u leđa“ mladim stipendistima

 

Posebna je to večer za Udrugu Prsten, čiji članovi i prijatelji nisu skrivali zadovoljstvo što su se nakon dvije teške godine ponovno okupili kako bi pokazali humanost i plemenitost tako što će 21-oj mladoj osobi olakšati životni put stjecanja znanja, mladim Hrvatima koji studiraju u BiH, i onima koji su podrijetlom iz BiH, a studiraju u Hrvatskoj. Naime, jedan od ciljeva Prstena jest i poticanje obrazovanja mladih pa je 2007. godine Udruga odlučila osnovati Zakladu Prsten sa svrhom stipendiranja učenika i studenata Hrvata u BiH, Hrvata podrijetlom iz BiH koji žive u RH. Do sada je Zaklada Prsten dodijelila 316 stipendija studentima za sve godine studiranja.

 

Predsjednik Upravnog odbora Zaklade Prsten Marko Pipunić istaknuo je kako su ovakvi susreti prilika da se pošalju poruke koje imaju dodanu vrijednost, a njegova poruka bila je upućena stipendistima Zaklade Prsten, kojima je prenio svoje iskustvo iz mladosti, kazavši kako je najveći benefit za njih to što su dobili priliku biti dio velike i moćne obitelji Prstena.

 

 

”U ovoj našoj obitelji Prstena imate puno uspješnih, pametnih, sposobnih i dobrih ljudi koji su spremni podijeliti svoja životna iskustva i znanja s vama, a nadam se da ćete i vi jednog dana kad budete imali priliku primijeniti onu matematičku formulu u kojoj se računskom radnjom dijeljenja ustvari množi ono što nesebično dijelite, bilo znanje, imanje ili ljubav,” poručio je Pipunić mladim stipendistima.

 

Na svečanoj večeri uručeni su novi ugovori stipendistima Zaklade Prsten, kojih je iz godine u godinu sve više i kojima su dodijeljene stipendije za ovu akademsku godinu, a u ime svih zahvalila je stipendistica Ana Puljić iz Viteza, koja je svoje obraćanje počela citatom Audrey Hepburn: Kako odrastate, otkrit ćete da imate dvije ruke, jednu za pomaganje sebi, a drugu za pomaganje drugima.

 

 

”Prsten okuplja i objedinjuje Hrvate iz obje njihove domovine te pridonosi očuvanju tradicijskih i kulturnih vrijednosti, kao i vrijednosti volonterizma, zbog svoje snage zajedništva neizostavni je dio kulturnog, obrazovnog i gospodarskog svijeta u RH i BiH,” istaknula je i dodala kako Prsten u svojem krugu okuplja i mladost i zrelost, zaključivši kako je to spoj koji jamči uspjeh u očuvanju naših tradicijskih vrijednosti.

 

”Hvala vam na mogućnosti da sudjelujemoi radimo na boljitku naše Udruge, ali i na ukazanoj časti da budemo dijelom baš onih najboljih od najboljih i budemo nagrađeni za naš trud i rad stipendijom naše Udruge i Zaklade,” kazala je Puljić te dodala kako stipendija Zaklade Prsten predstavlja nagradu i sigurnost, ”vjetar u leđa“ mladim stipendistima.

 

Program je vodio televizijski voditelj Frano Ridjan, koji je u svojem duhovitom stilu uvijek veselo ozračje na Prstenovim okupljanjima učinio još veselijim, a u glazbenom dijelu programa nastupila je Ivana Marić sa svojim bandom te je i ova večer završila uz pjesmu i ples prstenovaca i njihovih gostiju.

 |    Ispis stranice


Tagovi:    

blog comments powered by Disqus

DOBRODOŠLI NA STRANICE UDRUGE PRSTEN

Udruga Hrvata BiH Prsten utemeljena je 9. listopada 2005. godine na Izbornoj skupštini u Zagrebu pod nazivom Udruga bosanskih Hrvata Prsten. Koncipirana je na regionalnom principu predstavnika općina Bosanske Posavine i Srednje Bosne. Udruga 2018. godine mijenja naziv u Udruga Hrvata BiH Prsten. Udruga je organizirana kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 

NAŠA VIZIJA
Udruga PRSTEN vodeća je nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, u cilju očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegova prosperiteta.

VRIJEDNOSTI KOJE NAS POVEZUJU
veličina u jednostavnosti, zajedničko podrijetlo, povijest, duh, mentalitet, sličan sustav vrijednosti i načela, solidarnost i spremnost na podršku, njegovanje tradicije kraja iz kojeg dolazimo, humanitarno i karitativno djelovanje, gospodarsko povezivanje i nastup, ulaganje u znanje i obrazovanje, investiranje u razvoj pasivnih područja i tvrtki s tih prostora.

KAKO POSTATI ČLAN UDRUGE

Članom može postati svaka osoba koja prihvati Statut Udruge Prsten. Naša vrata su otvorena za sve ljude velikog srca i dobrih namjera, zato nam se pridružite! Prvi korak prema punopravnom članstvu je ispunjavanje on-line pristupnice, ovdje na našoj web stranici, koju možete pronaći u izborniku"članstvo" ili možete osobno doći u prostorije Središnjeg ureda Udruge ili tajništva Podružnice. Godišnja članarina iznosi: 10  za fizičke osobe, dok za pravne subjekte iznosi 250  za trgovačka društva, 150 € za samostalne djelatnosti i obrte te 60 € za OPG.

NAČIN PLAĆANJA ČLANARINE:

Primatelj:
Udruga Hrvata BiH Prsten
Gajeva 2
Zagreb

Broj žiro-računa primatelja:
IBAN: HR0323900011100328241
Hrvatska poštanska banka

ili

IBAN: HR50 2340 0091 1106 6523 7

Privredna banka Zagreb

 

Za uplate iz inozemstva:

IBAN: HR03 2390 0011 1003 2824 1,Valuta: € SWIFT: HPBZHR2X

Poziv na broj odobrenja: datum rođenja (ddmmgggg)
Opis plaćanja: članarina za godinu
Uplatitelj: vidljivo napisati ime i prezime

 

DONIRAJTE ZAKLADI PRSTEN

Donacije koje će pomoći radu naše ZAKLADE
možete uplatiti na

Hrvatska poštanska banka d.d. 
Zaklada "Prsten" Račun broj: IBAN: HR73 2390 0011 1003 4900 0

Na čemu Vam od srca zahvaljujemo!

 
 

Kontaktirajte nas:
Udruga Hrvata BiH "Prsten"
Gajeva 2, 10 000 Zagreb.
10 000 Zagreb
tel: +385 1 6133 788
fax: +385 1 6133 797
web: www.udruga-prsten.hr
e-mail: [email protected]
Osnovni podaci:
OIB: 92653606230
Matični broj: 2005557

ŽIRO RAČUN:
Hrvatska poštanska banka d.d.
IBAN: HR0323900011100328241
VALUTA: EUR, HRK

Privredna banka Zagreb d.d.
IBAN: HR5023400091110665237
VALUTA: HRK
Linkovi

Sva prava pridržana © Copyright 2008-2015 | Datum zadnje izmjene: 23.01.2015. |  Razvoj i podrška:  IN2 d.o.o.