DOBRODOŠLI NA WEB-STRANICE UDRUGE "PRSTEN"
Udruga Hrvata BiH "PRSTEN" vodeća je, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, s ciljem očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegova prosperiteta. Organizirana je kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 
 
 
 
Prsten Skip Navigation Links

ruj
5

Iz prve ruke o mogućnosti stažiranja i zapošljavanja u europskim institucijama

Zanimljivo predavanje ili, točnije, savjetovanje o mogućnosti stažiranja i zapošljavanja u europskim institucijama održano je 1. rujna 2022. u Središnjem uredu Udruge Prsten, a moglo se pratiti i online.

 

Predavanje je održano u organizaciji Kluba stipendista, a o svojim iskustvima do radnog mjesta u Europskoj komisiji govorila je članica Kluba Jelena Ukas. Na početku je sve pozdravila predsjednica Kluba stipendista Ivana Marelja i predstavila Jelenu, koja je osnovnu i srednju školu završila u Vitezu, a potom studij novinarstva i odnosa s javnošću na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Na zadnjoj godini studija dobila je mogućnost stažiranja u europskoj instituciji, a ubrzo nakon toga i posao te već više godina s obitelji živi i radi u Bruxellesu.

 

 

Ponosna stipendistica Zaklade Prsten, kako sama kaže, ispričala je svoj put od školovanja u Bosni i Hercegovini, preko studija u Hrvatskoj i boravka u inozemstvu putem studentske razmjene Erasmus pa sve do stažiranja u europskoj instituciji i rada u Europskoj komisiji.

 

Kad je Hrvatska postala članica Europske unije, 2013. godine, ni sama nije bila svjesna tog značenja, no ubrzo je saznala za mogućnosti stažiranja u europskim institucijama na određeno vrijeme i uz plaćanje, što je bilo dovoljno zanimljivo za prijavu.

 

”Sredstva koja se dobiju za to vrijeme (od mjesec dana do pet-šest mjeseci) dovoljna su za stanarinu i prehranu te za putovanja vikendom koja svakako preporučujem. Iako se dosta radi, nakon radnog vremena, koje je standardno, uobičajena su druženja stažista iz različitih zemalja, što je ujedno prilika za sklapanje novih poznanstava i prijateljstava,” kaže Jelena.

 

Najvažniji kriteriji za prijavu su državljanstvo, obrazovanje, poznavanje stranih jezika (svakako uz pisani dokaz o završenom tečaju ili boravku u inozemstvu, s tim da drugi jezik treba biti engleski, njemački ili francuski) te radno iskustvo, koje može biti i volontersko, stažiranje ili pak pisanje projekata za udruge, poželjno u struci, a dobrodošlo je i iskustvo boravka odnosno rada u inozemstvu kao pokazatelj snalaženja u međunarodnom okruženju. Prilikom slanja prijave potrebno je priložiti i motivacijsko pismo u kojem se pojašnjava zašto želite stažirati odnosno raditi u europskim institucijama, kao i upravu u kojoj se želi raditi. Napomenula je kako se kandidati iz Hrvatske uglavnom prijavljuju na poslove vezane uz proširenje EU-a te je onda i konkurencija veća jer se međusobno natječu kandidati iz iste zemlje članice, pa je savjetovala da se razmotre i druge mogućnosti gdje je konkurencija manja, a šanse za prolaz veće.

 

Dakako, stažisti imaju mentore pa je i njihova odgovornost manja u odnosu na zaposlenike, koji su uglavnom na određeno vrijeme. Govorila je i o radu s našim zastupnicima u EU-ovu parlamentu te napomenula da je pozicija asistenta također zahtjevna jer se radi sve što treba zastupniku/ci, a na njima je politička odgovornost.

 

Život u Bruxellesu ima i onu drugu stranu, a to je lošija kvaliteta života u pogledu provođenja slobodnog vremena u odnosu na našu zemlju, a kao majka četveromjesečne djevojčice napomenula je kako nisu baš skloni dužim rodiljnim dopustima. Uobičajena je praksa da djeca kreću u vrtić s mjesec dana, ili do trećeg ili petog mjeseca. Ako majka ne radi, ili je uzela neplaćeni dopust, dijete može krenuti u vrtić i s godinu dana. No, mnogi koji se vrate u Hrvatsku nerijetko ponovno odlaze na rad u europske institucije jer su primanja ipak znatno veća. Bilo je to više savjetovanje ”iz prve ruke“ te je pozvala sve koji su pratili predavanje da se uključe s pitanjima i komentarima, a zainteresirani su doista mogli saznati sve detalje o stažiranju i zapošljavanju u europskim institucijama.

 

 

 |    Ispis stranice


Tagovi:    

blog comments powered by Disqus

DOBRODOŠLI NA STRANICE UDRUGE PRSTEN

Udruga Hrvata BiH Prsten utemeljena je 9. listopada 2005. godine na Izbornoj skupštini u Zagrebu pod nazivom Udruga bosanskih Hrvata Prsten. Koncipirana je na regionalnom principu predstavnika općina Bosanske Posavine i Srednje Bosne. Udruga 2018. godine mijenja naziv u Udruga Hrvata BiH Prsten. Udruga je organizirana kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 

NAŠA VIZIJA
Udruga PRSTEN vodeća je nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, u cilju očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegova prosperiteta.

VRIJEDNOSTI KOJE NAS POVEZUJU
veličina u jednostavnosti, zajedničko podrijetlo, povijest, duh, mentalitet, sličan sustav vrijednosti i načela, solidarnost i spremnost na podršku, njegovanje tradicije kraja iz kojeg dolazimo, humanitarno i karitativno djelovanje, gospodarsko povezivanje i nastup, ulaganje u znanje i obrazovanje, investiranje u razvoj pasivnih područja i tvrtki s tih prostora.

KAKO POSTATI ČLAN UDRUGE

Članom može postati svaka osoba koja prihvati Statut Udruge "Prsten". Naša vrata su otvorena za sve ljude velikog srca i dobrih namjera, zato nam se pridružite! Prvi korak prema punopravnom članstvu je ispunjavanje on-line pristupnice, ovdje na našoj web stranici, koju možete pronaći u izborniku"članstvo" ili možete osobno doći u prostorije Središnjeg ureda Udruge ili tajništva Podružnice. Godišnja članarina iznosi: 50,00 kn za fizičke osobe, dok za pravne subjekte iznosi 1.800,00 kn za trgovačka društva, 900,00 kn za obrte.

NAČIN PLAĆANJA ČLANARINE:

Primatelj:
Udruga Hrvata BiH Prsten
Gajeva 2
Zagreb

Broj žiro-računa primatelja:
IBAN: HR0323900011100328241
Hrvatska poštanska banka

ili

IBAN: HR50 2340 0091 1106 6523 7

Privredna banka Zagreb

 

Za uplate iz inozemstva:

IBAN: HR03 2390 0011 1003 2824 1,Valuta: € SWIFT: HPBZHR2X

Poziv na broj odobrenja: datum rođenja (ddmmgggg)
Opis plaćanja: članarina za godinu
Uplatitelj: vidljivo napisati ime i prezime

 

DONIRAJTE ZAKLADI PRSTEN

Donacije koje će pomoći radu naše ZAKLADE
možete uplatiti na

Hrvatska poštanska banka d.d. 
Zaklada "Prsten" Račun broj: IBAN: HR73 2390 0011 1003 4900 0

Na čemu Vam od srca zahvaljujemo!

 
 

Kontaktirajte nas:
Udruga Hrvata BiH "Prsten"
Gajeva 2, 10 000 Zagreb.
10 000 Zagreb
tel: +385 1 6133 788
fax: +385 1 6133 797
web: www.udruga-prsten.hr
e-mail: [email protected]
Osnovni podaci:
OIB: 92653606230
Matični broj: 2005557

ŽIRO RAČUN:
Hrvatska poštanska banka d.d.
IBAN: HR0323900011100328241
VALUTA: EUR, HRK

Privredna banka Zagreb d.d.
IBAN: HR5023400091110665237
VALUTA: HRK
Linkovi

Sva prava pridržana © Copyright 2008-2015 | Datum zadnje izmjene: 23.01.2015. |  Razvoj i podrška:  IN2 d.o.o.