DOBRODOŠLI NA WEB-STRANICE UDRUGE "PRSTEN"
Udruga Hrvata BiH "PRSTEN" vodeća je, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, s ciljem očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegova prosperiteta. Organizirana je kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 
 
 
 
Prsten Skip Navigation Links

lip
3

Večer bosanskih pita

Tradicionalna Večer bosanskih pita u organizaciji Prstenova Ogranka Sveta Nedelja održana je 2. lipnja 2022. u prostorijama svetonedeljske Turističke zajednice. Okupili su se brojni članovi i prijatelji Prstena, a večer pita polako prerasta u festival pita...

 

Predsjednik Ogranka Pavo Ćorluka pozdravio je sve nazočne, zahvalio Turističkoj zajednici Svete Nedelje na domaćinstvu i gradonačelniku Dariju Zurovcu na suradnji te predsjedniku Udruge Pavi Zubaku na potpori događanja koja organiziraju u svetonedeljskom ogranku Prstena. Posebno je zahvalio svim vrijednim prstenovkama koje su pripremile razne vrste pita.

 

 

”Zašto Večer bosanskih pita? Jedan od ciljeva Udruge Prsten jest i očuvanje tradicije pa je ovo naš mali doprinos tome. To je naša tradicija koju smo donijeli iz različitih krajeva Bosne i Hercegovine i živimo je i danas,“ pojasnio je Ćorluka.

 

Okupljene je pozdravio i predsjednik Udruge Prsten Pavo Zubak, koji je također zahvalio svima koji na ovakav način sudjeluju u promociji Prstena i Bosne i Hercegovine, a posebno je pohvalio uvijek aktivan i angažiran Ogranak Sveta Nedelja.

 

 

”Kad govorimo o pitama, one za sve nas imaju i jednu emotivnu dimenziju, bude naša sjećanja i posebne osjećaje jer su ih uvijek radile naše bake pa naše mame, naše supruge, a i naše nevjeste, no nitko mi još nije uspio objasniti je li pita jelo ili je kolač, ali svejedno ih volim,“ kazao je Zubak, podsjetivši kako je nekad umijeće spravljanja pita bilo jamstvo zrelosti za sklapanje braka jer ”cura koja zna ukuvat pitu može se udat'!“

 

Kako i priliči ležernom druženju i veselom ozračju, u šaljivom tonu svoje obraćanje započeo je i svetonedeljski gradonačelnik Dario Zurovec, koji je na temu je li pita kolač ili jelo rekao da je pita prije svega gušt.

 

 

”Meni je djed govorio da se ne mogu ženiti dok ne naučim cijepati drva i klepati kosu. Cijepati drva sam naučio, a umjesto kose i flakserica može proći,“ kazao je, zaključivši kako svako vrijeme nosi svoje.

 

”Ovo je lijepa i dobra tradicija, nemojte da izumre, običaje treba njegovati,“ poručio je Zurovec, čestitajući prstenovkama i prstenovcima na svemu što čine u očuvanju tradicije i običaja krajeva iz kojih potječu, posebno Pavi Ćorluki ”koji je uvijek prisutan i dostupan“.

 

Ove se godine moglo kušati više od 50 vrsta pita i bureka različitih nadjeva iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine – derventska krompiruša, posavska sirnica, ramska zeljanica, žepačka jajuša, livanjski šareni burek, a nudio se i sjeckani te obični burek iz raznih krajeva pa čak i iranska mesna pita.

 

 

Bilo je i zanimljivih naziva kao što su prazna pita, učkur pita, furdenjača, kupusnjača, žegaruša, svađuša i pomiruša te čuvena tikvenjača i više vrsta slatkih pita od jabuka i višanja, a svojim delicijama i narodnim nošnjama ove su se godine predstavili gosti iz Bihaća.

 

Uz degustaciju raznih pita i neizostavnu bosansku rakiju, serviranu na stolovima urešenim tradicionalnim bihaćkim peškirima, mogla se razgledati i prigodna izložba radova Tetovaže na platnu nastalih na radionici Kluba žena s ciljem očuvanja tradicije tetoviranja mladih djevojaka u vrijeme osmanske vladavine na području BiH.

 

 

Ugođaj je upotpunio i nastup operne pjevačice Aleksandre Ćorluka, inspicijentice u Hrvatskom narodnom kazalištu, u pratnji profesora Darka Mladića, koji su sevdalinkama uz zvuke harmonike ovom događaju dali dodanu vrijednost, a i svetonedeljsko nebo bilo nam je naklonjeno te večeri zbog koje je vrijedilo doći čak i iz Rijeke.

 

 

Bilo je lijepo vidjeti zajedno sve generacije bosanskohercegovačkih Hrvata koji su svoje mjesto pod suncem našli diljem Lijepe Naše, ponajprije u svetonedeljskom kraju nadomak Zagreba, ne zaboravljajući pritom svoje podrijetlo i svoje korijene koje njeguju i ovakvim događanjima, na kojima su zajedno djedovi i bake sa svojim unucima.

 

 

 

 |    Ispis stranice


Tagovi:    

blog comments powered by Disqus

DOBRODOŠLI NA STRANICE UDRUGE PRSTEN

Udruga Hrvata BiH Prsten utemeljena je 9. listopada 2005. godine na Izbornoj skupštini u Zagrebu pod nazivom Udruga bosanskih Hrvata Prsten. Koncipirana je na regionalnom principu predstavnika općina Bosanske Posavine i Srednje Bosne. Udruga 2018. godine mijenja naziv u Udruga Hrvata BiH Prsten. Udruga je organizirana kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 

NAŠA VIZIJA
Udruga PRSTEN vodeća je nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, u cilju očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegova prosperiteta.

VRIJEDNOSTI KOJE NAS POVEZUJU
veličina u jednostavnosti, zajedničko podrijetlo, povijest, duh, mentalitet, sličan sustav vrijednosti i načela, solidarnost i spremnost na podršku, njegovanje tradicije kraja iz kojeg dolazimo, humanitarno i karitativno djelovanje, gospodarsko povezivanje i nastup, ulaganje u znanje i obrazovanje, investiranje u razvoj pasivnih područja i tvrtki s tih prostora.

KAKO POSTATI ČLAN UDRUGE

Članom može postati svaka osoba koja prihvati Statut Udruge Prsten. Naša vrata su otvorena za sve ljude velikog srca i dobrih namjera, zato nam se pridružite! Prvi korak prema punopravnom članstvu je ispunjavanje on-line pristupnice, ovdje na našoj web stranici, koju možete pronaći u izborniku"članstvo" ili možete osobno doći u prostorije Središnjeg ureda Udruge ili tajništva Podružnice. Godišnja članarina iznosi: 10  za fizičke osobe, dok za pravne subjekte iznosi 250  za trgovačka društva, 150 € za samostalne djelatnosti i obrte te 60 € za OPG.

NAČIN PLAĆANJA ČLANARINE:

Primatelj:
Udruga Hrvata BiH Prsten
Gajeva 2
Zagreb

Broj žiro-računa primatelja:
IBAN: HR0323900011100328241
Hrvatska poštanska banka

ili

IBAN: HR50 2340 0091 1106 6523 7

Privredna banka Zagreb

 

Za uplate iz inozemstva:

IBAN: HR03 2390 0011 1003 2824 1,Valuta: € SWIFT: HPBZHR2X

Poziv na broj odobrenja: datum rođenja (ddmmgggg)
Opis plaćanja: članarina za godinu
Uplatitelj: vidljivo napisati ime i prezime

 

DONIRAJTE ZAKLADI PRSTEN

Donacije koje će pomoći radu naše ZAKLADE
možete uplatiti na

Hrvatska poštanska banka d.d. 
Zaklada "Prsten" Račun broj: IBAN: HR73 2390 0011 1003 4900 0

Na čemu Vam od srca zahvaljujemo!

 
 

Kontaktirajte nas:
Udruga Hrvata BiH "Prsten"
Gajeva 2, 10 000 Zagreb.
10 000 Zagreb
tel: +385 1 6133 788
fax: +385 1 6133 797
web: www.udruga-prsten.hr
e-mail: [email protected]
Osnovni podaci:
OIB: 92653606230
Matični broj: 2005557

ŽIRO RAČUN:
Hrvatska poštanska banka d.d.
IBAN: HR0323900011100328241
VALUTA: EUR, HRK

Privredna banka Zagreb d.d.
IBAN: HR5023400091110665237
VALUTA: HRK
Linkovi

Sva prava pridržana © Copyright 2008-2015 | Datum zadnje izmjene: 23.01.2015. |  Razvoj i podrška:  IN2 d.o.o.