vlj
18

Održana prva ovogodišnja sjednica Upravnog odbora

 Prsten uskoro na Instagramu

 

Potrebno je poboljšati komunikaciju s članstvom i vidljivost Prstena u javnosti te modernizirati mrežnu stranicu i aktivirati se na društvenim mrežama kako bismo se prilagodili aktualnim trendovima, animirali postojeće članstvo i privukli nove članove, osnažili i proširili Prsten.

 

Najvažniji su to zaključci prve ovogodišnje sjednice Upravnog odbora, održane 15. veljače 2022. u prostorijama tvrtke Zubak Grupe u Sesvetama. Pozdravljajući nazočne, predsjednik Udruge Pavo Zubak izrazio je zadovoljstvo odazivom. Podnio je Izvješće o radu Udruge od prethodne sjednice UO-a održane 9. studenog 2021. te istaknuo najznačajnije aktivnosti u proteklom razdoblju, a potom najavio planirane do 15. srpnja 2022.

 

 

Najavio je izbor novog vodstva Kluba poduzetnika, sastanak PUO s Forumom mladih te sastanke svih klubova, daljnje aktivnosti na strateškom planu dugoročnog razvoja Prstena, rad na širenju članstva Udruge te osnivanju novih podružnica i ogranaka, kao i sudjelovanje i pomoć u aktivnostima podružnica, ogranaka i klubova Prstena.

 

Nastavlja se i s radom na osnivanju Zajednice Udruga Hrvata podrijetlom iz BiH, kao i kontinuirana pomoć u radu Udruzi bosanskohercegovačkih Hrvata Prsten te angažman vezan za izbore u BiH u suradnji s Hrvatskim narodnim saborom u BiH. Zubak je obavijestio UO da je odlukom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH imenovan članom Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH kao predstavnik nevladinih udruga koje u svojem djelovanju promiču razvijanje odnosa s Hrvatima izvan RH.

 

Potom su uslijedila pojedinačna izvješća o radu i plan aktivnosti podružnica, klubova i Foruma mladih. U Podružnici Brodsko-posavske županije sve su aktivnosti podređene organizaciji Izborne skupštine. Za Podružnicu na Cresu i Lošinju izvješće je podnio predsjednik Drago Lozančić, koji je istaknuo da su organizirali Božićni domjenak za članove i simpatizere, kao i posjet potrebitim članovima kojima su uručeni paketi s hranom i drugim potrepštinama. Najavio je Izbornu skupštinu u travnju.

 

 

Izvješće o radu Podružnice Primorsko-goranske županije podnio je novoizabrani predsjednik Kruno Kapetanović, koji je ujedno predstavio novo vodstvo Podružnice. I oni su donirali potrebite obitelji povodom božićnih blagdana, a nakon Izvještajno-izborne skupštine, održali su i sjednicu Izvršnog odbora na kojoj su izabrali radna tijela Podružnice. Planiraju također izraditi digitalnu platformu i aplikaciju za evidenciju članstva te promovirati Podružnicu i Udrugu javnim predstavljanjem, a aktualna je i organizacija Humanitarnog koncerta koji bi se, kako je najavljeno, trebao održati u svibnju.

 

Podružnica Osječko-baranjske županije bila je uobičajeno aktivna u svim segmetnima, a kontinuirano rade i na reviziji članstva – izvijestila je predsjednica Podružnice Ana Stanić. Članice Kluba žena sastaju se svaki prvi utorak u mjesecu te su organizirale nekoliko zanimljivih predavanja, a u sklopu humanitarnog djelovanja darovano je računalo jednom učeniku za potrebe školovanja. Kao i uvijek, aktivan je i osječki Forum mladih te su, uz brojne aktivnosti, prikupili 10 tisuća kuna i donirali Zakladi Prsten.

 

Predsjednik Podružnice Varaždinske županije Ivica Andrić kazao je da im je fokus na ažuriranju članstva. I oni su u blagdansko vrijeme prikupili sredstva za donaciju koju su ovaj put dodijelili Udruzi Jak kao Jakov za pomoć djeci oboljeloj od malignih bolesti. U planu je Izborna skupština Podružnice predviđena za travanj, a sa svojim aktivnostima nastavlja KUD Prsten, kao i sportska sekcija. Za početak srpnja predviđen je tradicionalni Piknik na Haliću, a Podružnica će nastaviti raditi na proširenju članstva. 

 

Ogranak  Sveta  Nedelja  pokrenuo je inicijativu za prijevod knjige ”Posavina pjeva i plače“ kako bi se zaštitila nematerijalna kulturna baština izvornog pjevanja Posavine, a predsjednik Ogranka Pavo Ćorluka najavio je tradicionalnu Večer bosanskih pita te predložio da se u suradnji s Klubom žena događaj podigne na višu razinu. U planu je i Svetonedeljska fišijada koja se održava u prvom tjednu rujna na jezeru Rakitje i koja bi mogla biti povod okupljanja većeg broja članova Prstena, a paljenje 4. adventske svijeće kod župne crkve bl. Alojzija Stepinca i nadalje je događaj koji okuplja članove Ogranka pa i šire i s kojim zaključuju godinu.   

 

 

Članice Kluba žena također su uspješno provele nekoliko aktivnosti te planiraju nastaviti s redovitim sastancima, obilježiti Međunarodni dan žena i Dan planeta Zemlje, a u planu je i radionica na temu Uskrsni običaji srednje Bosne, Posavine i Hercegovine te druge aktivnosti.

 

Forum mladih održava redovite mjesečne sastanke i susrete kroz razna događanja poput zajedničkih odlazaka na kinoprojekcije i kazališne predstave, uspješno su proveli svoju tradicionalnu Božićnu humanitarnu akciju Mladi mladima, u sklopu koje su početkom godine posjetili nekoliko domova u BiH i uručili im donacije, a planiraju i druge aktivnosti.

 

Dopredsjednik Udruge Ivan Pandurević iznio je inicijative i smjernice za praćenje i razvoj podružnica, ogranaka i članstva Prstena te poboljšanje komunikacije s članstvom uporabom aplikacija i javnih grupa.

 

Predsjednik Foruma mladih Robert Čolić najavio je redizajn mrežne stranice Udruge Prsten te istaknuo potrebu aktiviranja i na drugim društvenim mrežama kako bi informacije bile pristupačnije mlađoj populaciji i prilagođene digitalnom vremenu u kojem živimo. Postojeća mrežna stranica datira iz 2016. godine i ne prati današnje trendove te su se svi složili da je potreban redizajn, koji će se odvijati idućih nekoliko mjeseci, a u planu je, uz postojeći profil na Facebooku, otvoriti profil Prstena i na Instagramu.

 

 

Jednoglasno je usvojena Odluka o osnivanju Kluba stipendista Zaklade Prsten, o kojem je izvijestila bivša stipendistica Zaklade Ivana Marelja. Bilo je riječi i o statusu baze članstva Udruge, a primljeni su i novi članovi u Udrugu.

 

O radu sestrinske Udruge Prsten u BiH izvijestio je predsjednik Marijan Klaić.  Najavio je Izborno-izvještajnu skupštinu na kojoj biraju novo vodstvo te istaknuo da i nadalje očekuju potporu Prstena u RH, koju je potvrdio predsjednik Zubak, poručivši da Prsten treba biti integrator na cijelom području BiH. Ujedno je napomenuo kako se nastavlja suradnja i s Hrvatskim narodnim saborom u BiH s ciljem potpore hrvatskom narodu.

 

Na kraju sjednice predsjednik Zubak zahvalio je svima na dosadašnjem angažmanu te pozvao na daljnju suradnju i doprinos radu Udruge kako bi uspješno ostvarili sve planove i ciljeve te nastavili razvijati i širiti Prsten, u RH i BiH, i izvan granica naših dviju domovina.


blog comments powered by Disqus