DOBRODOŠLI NA WEB-STRANICE UDRUGE "PRSTEN"
Udruga Hrvata BiH "PRSTEN" vodeća je, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, s ciljem očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegova prosperiteta. Organizirana je kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 
 
 
 
Prsten Skip Navigation Links

srp
12

Održana druga ovogodišnja sjednica Upravnog odbora

Druga ovogodišnja sjednica Upravnog odbora Udruge Hrvata BiH Prsten održana je 12. srpnja 2021. u prostorijama tvrtke AutoZubak u Sesvetama.

 

Članove Upravnog odbora pozdravio je predsjednik Udruge Pavo Zubak, koji je podnio izvješće o radu Udruge od zadnje sjednice Upravnog odbora te najavio aktivnosti planirane za iduće razdoblje.

 

Iako je edpidemija koronavirusa značajno utjecala i na aktivnosti Prstena, ipak je mnogo toga čime se Udruga može pohvaliti u proteklom razdoblju, a u svojem se izlaganju predsjednik Udruge osvrnuo na neka od najznačajnijih događanja.

 

 

Izvijestio je da su upisane promjene u Registar udruga i zaklada RH vezano za izmjene i dopune Statuta Zaklade Prsten, kao i za produljenje mandata svim tijelima upravljanja Prstena do 24. studenog 2021.

 

U listopadu 2020. bio je raspisan natječaj Zaklade Prsten za novu školsku i akademsku godinu 2020./2021. te je odabrano 17 stipendista, u veljači 2021. na rok od četiri godine imenovani su članovi UO Zaklade Prsten u sazivu: Marko Pipunić (predsjednik), Stipo Matić, Ante Mandić, Vjekoslav Bratić, Pavo Barišić, Vjekoslav Jeleč i Vlado Guberac, dok je za upravitelja Zaklade imenovan dr. sc. Ivo Grgić.

 

Udruga Prsten u suradnji s Hrvatskom poštom zaprimila je i distribuirala glasački materijal za Lokalne izbore u BiH, a izrađen je i nacrt Statuta Zajednice udruga Hrvata podrijetlom iz BiH. Organizirano je i prikupljanje pomoći stradalima u potresu, a Udruga Prsten od donacije je obitelji Meler kupila mobilnu kućicu potrebitoj obitelji u Glini.  

 

U lipnju je održan virtualni panel na temu ”Promjena Izbornog zakona u BiH – put u EU?“ u organizaciji Foruma mladih Udruge Prsten. Predsjednik Udruge Pavo Zubak pohvalio je organizaciju i provedbu panela te ujedno pozvao sve na bolji odaziv kad se organiziraju ovakva i slična događanja. Posebno se osvrnuo na Prstenov poslovni forum Zagreb 2021, koji je održan 7. srpnja pod pokroviteljstvom predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.

 

 

Potom su uslijedila pojedinačna izvješća o radu podružnica, ogranaka i klubova, kao i pregled planiranih aktivnosti.

 

Predsjednica Podružnice Osječko-baranjske županije Ana Stanić istaknula je da je u članstvo primljeno novih 18 fizičkih članova i 1 pravna članica te je u tijeku kontinuirana revizija članstva. Pomagali su potrebitima, a članovi Foruma mladih volontirali u Crvenom križu u Sisku. Mladi su prikupili sredstva kojima su donirali dimnjake obiteljima podrijetlom iz BiH na potresom pogođenom području, a pomagali su i drugima u potrebi. Osvrnula se i na aktivnosti Kluba poduzetnika i Kluba žena te je najavila buduće planove.

 

Izvješće o radu Podružnice Varaždinske županije podnio je Mario Paurević. Varaždinci su kao i uvijek bili aktivni i angažirani pa su prikupili humanitarnu pomoć u hrani i higijenskim potrepštinama za najpotrebitije žitelje županije i korisnike socijalne samoposluge Kruh sv. Antuna u Varaždinu. Održavali su sastanke, a na Izbornoj skupštini potvrđeno je dosadašnje vodstvo koje će biti na čelu Podružnice iduće dvije godine. Početkom srpnja održan je 11. tradicionalni piknik članova Podružnice i njihovih obitelji na Haliću, a nadaju se kako će moći realizirati i planove za iduće razdoblje. Paurević je istaknuo i kako prstenovci iz tog kraja, uz varaždinsku podružnicu koja pokriva i Međimursku županiju, žele proširiti krug Prstena i na Koprivičko-križevačku županiju, gdje ima zainteresiranih za članstvo u Prstenu.

 

Predsjednik Podružnice Primorsko-goranske županije Zlatan Car kazao je kako zbog aktualne pandemije nisu imali aktivnosti, osim revizije članstva i upisa novih članova, te je najavio Izbornu skupštinu za listopad, dok je održavanje tradicionalnog nogometnog turnira za pomoć braniteljima još upitno, no ne i pomoć koju su već osigurali. Na dnevnom redu ponovno je bilo i održavanje humanitarnog koncerta Zaklade Prsten u Rijeci, o čemu je Car također izvijestio, nakon čega je uslijedila rasprava te je zaključeno kako se zbog nepredvidive epidemiološke situacije koncert odgađa do daljnjega.

 

Iako uvijek vrlo aktivan, Ogranak Sveta Nedelja također nije imao značajnijih aktivnosti zbog aktualne pandemije, osim redovitih druženja manjeg broja članova. Predsjednik Ogranka Pavo Ćorluka izvijestio je kako su ipak tijekom veljače organizirali tradicionalnu Igru prstena te se članovi i dalje sastaju u manjem broju svaki drugi četvrtak, a planiraju i sudjelovanje na Fišijadi u Rakitju početkom rujna, u nadi da će epidemiološka situacija biti povoljna.

 

 

O aktivnostima Kluba znanstvenika izlagao je predsjednik Kluba Ivo Grgić. Članovi Kluba sudjelovali su na konferenciji o migracijama u suradnji s Institutom za migracije i narodnosti te na online okruglom stolu o budućnosti Hrvatske industrije šećera u suradnji s Hrvatskim agroekonomskim društvom, kao i na konferenciji ”Demografska kretanja i populacijska politika Hrvata u BiH“ u suradnji sa sestrinskom Udrugom Prsten, a tijekom rujna također slijedi izbor novog vodstva Kluba.

 

U ime Kluba žena izvješće je podnijela zamjenica predsjednice Anita Radas Soldan, koja je u ime Kluba čestitala predsjednici Ivani Milas na rođenju djeteta. Unatoč ograničavajućim okolnostima, dio aktivnosti ipak je uspješno proveden. Tako je održan godišnji sastanak sa stipendistima Zaklade Prsten i provedena humanitarna Božićna akcija, a održan je i prvi sastanak Kluba u novim prostorijama Udruge na kojem su usvojeni prijedlozi aktivnosti za jesen.

 

Nazočnim članovima Upravnog odbora predstavio se novi predsjednik Foruma mladih Robert Čolić, koji je zahvalio dosadašnjim čelnicama Kluba Klari Barišić i Ani Djak. U proteklom razdoblju sudjelovali su na Sajmu stipendija, posjetili Vukovar i Škabrnju, gdje su odali počast žrtvama, te Banja Luku kako bi podržali osnivanje Kluba mladih UBHH Prsten. Organizirali su i proveli tradicionalnu Božićnu humanitarnu akciju Mladi mladima, a u organizaciji Foruma mladih održan je i virtualni panel na temu "Promjena izbornog zakona u BiH - put u EU?" Nakon što je izvijestio o provedenim aktivnostima i planovima, Čolić je jednoglasno potvrđen za novog člana Upravnog odbora zajedno sa svojim zamjenikom Antom Novakovićem.

 

Predsjednik Kluba poduzetnika Ivica Nuić osvrnuo se na nedavno održan Prstenov poslovni forum te zaključio kako je potreban veći angažman svih članova Kluba na ovom za poduzetnike i gospodarstvenike najvažnijem događanju.

 

Nakon pojedinačnih izvješća, Zubak je iznio i pregled aktivnosti do kraja godine: rad na osnivanju Zajednice udruga Hrvata podrijetlom iz BiH, aktivnosti imenovanih grupa na strateškom planu dugoročnog razvoja Udruge, pomoć stradalima u potresu, rad na povećanju broja članova Udruge Prsten i osnivanju novih podružnica i ogranaka, sudjelovanje i pomoć u aktivnostima podružnica, klubova i ogranaka Udruge Prsten, pomoć u radu Udruzi bosanskohercegovačkih Hrvata Prsten, organizacija sastanka s HNS-om BiH radi nastavka aktivnosti i potpore izradi novog Izbornog zakona te aktivnosti za organizaciju humanitarnog koncerta i Svečane akademije koja će se održati kad za to budu stvoreni uvjeti.

 

 

Također, Zubak je izvijestio o statusu projekta uređenja baze članstva Udruge Prsten, na kojem se intenzivno radi i već su prikupljeni brojni podaci koji će naknadno biti detaljnije razmatrani, kao i o dovršetku uređenja novog prostora Udruge, zahvalivši svima koji su pridonijeli i pomogli u tom iznimno važnom projektu. Na kraju je istaknuo da je u Udrugu primljeno 58 fizičkih i četiri pravne osobe.

 

Nakon Upravnog odbora uslijedilo je tradicionalno druženje okupljenih članova, u nadi da će se ponovno svi okupiti i u širem sastavu, a prvi povod za to mogla bi biti Izborna skupština Udruge Prsten koja je najavljena za ovu jesen.

 

 |    Ispis stranice


Tagovi:    

blog comments powered by Disqus
 
 

Kontaktirajte nas:
Udruga Hrvata BiH "Prsten"
Gajeva 2, 10 000 Zagreb.
10 000 Zagreb
tel: +385 1 6133 788
fax: +385 1 6133 797
web: www.udruga-prsten.hr
e-mail: [email protected]
Osnovni podaci:
OIB: 92653606230
Matični broj: 2005557

ŽIRO RAČUN:
Hrvatska poštanska banka d.d.
IBAN: HR0323900011100328241
VALUTA: EUR, HRK

Privredna banka Zagreb d.d.
IBAN: HR5023400091110665237
VALUTA: HRK
Linkovi

Sva prava pridržana © Copyright 2008-2015 | Datum zadnje izmjene: 23.01.2015. |  Razvoj i podrška:  IN2 d.o.o.