DOBRODOŠLI NA WEB-STRANICE UDRUGE "PRSTEN"
Udruga Hrvata BiH "PRSTEN" vodeća je, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, s ciljem očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegova prosperiteta. Organizirana je kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 
 
 
 
Prsten Skip Navigation Links

vlj
23

Udruga Prsten uskoro u novom prostoru

Na sjednici Predsjedništva Upravnog odbora Udruge Prsten održanoj 23. veljače 2021., u prostorijama tvrtke AutoZubak u Sesvetama, okupili su se čelnici Udruge, podružnica i ogranka te klubova Prstena.

 

Sjednica je sazvana u užem sastavu zbog aktualnih epidemioloških mjera, a vodio ju je predsjednik Udruge Pavo Zubak. Nakon usvajanja Zapisnika s prethodne sjednice uslijedila su pojedinačna izvješća nazočnih.

 

 

Predsjednik Kluba poduzetnika Ivica Nuić ponovio je plan izrade sustava kojim bi poduzetnici zajedničkim snagama osigurali više sredstava za funkcioniranje Udruge. Izrazio je nezadovoljstvo odazivom pravnih članica vezano za podatke o potrošnji pojedinih energenata kako bi se razmotrile mogućnosti zajedničkog pregovaranja o boljim uvjetima kod dobavljača te time ujedno osigurala sredstva za Prsten.

 

Predsjednica Kluba žena Ivana Milas navela je da je u humanitarnoj akciji Klub žena prikupio donacije za štićenice ustanove Stadlerov dječji dom ”Egipat” u Sarajevu, sestre Anu i Mariju Popić te zahvalila svima koji su se odazvali, kao i obitelji Jurić na potpori. Također, najavila je obilježavanje Dana žena u skladu s epidemiološkim mjerama.

 

Predsjednik Kluba znanstvenika Ivo Grgić istaknuo je da su članovi Kluba dali svoj doprinos u pripremi materijala za novi broj časopisa Prsten te se osvrnuo na suradnju s Institutom za migracije i narodnosti.

 

Predsjednica Foruma mladih Klara Barišić izvijestila da je da je organizirana i uspješno provedena tradicionalna božićna humanitarna akcija Mladi mladima, u skladu s okolnostima. Štićenici triju institucija - Majčinog sela iz Međugorja i Kuće nade iz Odžaka te Vodopada ljubavi iz Jajca - ručno su izradili i pripremili adventske i božićne ukrase za prodaju u humanitarne svrhe. Prigodna je prodaja organizirana u prostorijama Udruge, a prikupljena sredstva donirana su domovima.

 

 

Predsjednik varaždinske podružnice Ivica Andrić rekao je kako su zbog aktualne pandemije morali odustati od planiranih aktivnosti, a dio sredstava donirali su socijalnoj samoposluzi Kruh svetog Antuna. Također, Podružnica je uplatila i sredstva za pomoć područjima stradalim u potresu.

 

Predsjednica osječke podružnice Ana Stanić također je kazala kako nije bilo mnogo aktivnosti, no Forum mladih iz Osijeka i u ovim je okolnostima bio iznimno aktivan te su organizirali više humanitarnih akcija i donirali potrebite udruge i pojedince na području Osijeka i u BiH. Osječka podružnica pohvalila se i s 14 novih članova.

 

Za podružnicu na Cresu i Lošinju izvješće je podnio predsjednik Drago Lozančić. Istaknuo je da su članovi pojedinačno uplaćivali za potresom pogođena područja, a zajedno su prikupili sredstva za novi prostor Udruge, što je predsjednik Zubak posebno pohvalio.

 

I predsjednik Ogranka Sveta Nedelja Pavo Ćorluka kazao je kako se od uobičajenih druženja članova odustalo dok se ne steknu uvjeti za takva okupljanja, no izrazio je nadu da će uspjeti organizirati tradicionalnu Večer bosanskih pita.

 

Nakon pojedinačnih izvješća predsjednik Zubak podnio je Izvješće o radu Udruge od 24. studenog 2020. te se osvrnuo na najvažnije aktivnosti provedene u protekla tri mjeseca.

 

Registar udruga RH prihvatio je izmjene i dopune Statuta Zaklade Prsten te izdao Rješenje, a članovi UO Udruge pozvani su da se očituju vezano za imenovanje Upravnog odbora Zaklade Prsten. Pohvalio je u tom pogledu doprinos članica Prstena Anite Filipović i Anite Ivkić-Zavacki.

 

Istaknuo je da je odabrano 17 stipendista Zaklade Prsten za ovu školsku i akademsku godinu. Podsjetio je da je krajem prosinca 2020. izišao iz tiska novi, 20. broj časopisa Prsten te zahvalio svima koji su sudjelovali u pripremi i izradi časopisa, kao i njegovoj distribuciji.

 

Početkom siječnja održana je izvanredna elektronička sjednica Predsjedništva UO radi organizacije pomoći stradalima u potresu te je otvoren poseban žiroračun Udruge za donacije. Prikupljeno je dosad oko 290.000 kuna. O tim sredstvima odlučit će se u dogovoru sa sestrinskom Udrugom Prsten u BiH i Hrvatskim narodnim saborom u BiH, koji također prikupljaju donacije u tu svrhu te bi se potom prikupljena pomoć donirala zajedno.  

 

Zubak je iznio i plan aktivnosti za prvu polovinu 2021. te najavio skorašnje preseljenje u novi prostor Udruge u središtu Zagreba, uz zahvalu svima koji su u tome sudjelovali.

 

 

Nastavlja se s radom na izradi Statuta i osnivanju Zajednice udruga Hrvata podrijetlom iz BiH, o čemu je kratko izvijestio dopredsjednik Udruge Draženko Mamić te kazao da je radna inačica Statuta poslana svim budućim članicama Zajednice na mišljenje i usuglašavanje.

 

Nastavlja se i s radom na osnivanju i formiranju Think-tank grupa te će se i nadalje razmatrati mogući projekti za organiziranje dugoročnog i neovisnog financiranja Udruge, kao i kratkoročnog okrupnjavanjem zajedničke nabave, o čemu je i ovom prigodom govorio predsjednik Kluba poduzetnika Ivica Nuić, ponovno pozvavši sve na suradnju i odaziv na tom planu.

 

I ove se godine planira organizirati Prstenov Poslovni forum u lipnju, a o temi će se još razgovarati. S radom nastavljaju klubovi, podružnice i ogranci, a osnivanje novih podružnica i ogranaka u RH čeka bolja vremena. Nastavlja se suradnja sa sestrinskom udrugom u BiH, a najavljena je i organizacija sastanka s HNS-om BiH radi nastavka aktivnosti i potpore izradi novog Izbornog zakona.

 

Uobičajene aktivnosti Prstena poput sjednica upravljačkih tijela Udruge odvijat će se kao i do sada, dok će pojedina ranije planirana događanja poput Humanitarnog koncerta za Zakladu i Svečane akademije povodom 15. obljetnice Prstena i nadalje ovisiti o epidemiološkoj situaciji. No, s obzirom na specifične i uvelike ograničavajuće okolnosti u protekloj godini, velik je dio planova, unatoč tome, uspješno realiziran.

 |    Ispis stranice


Tagovi:    

blog comments powered by Disqus
 
 

Kontaktirajte nas:
Udruga Hrvata BiH "Prsten"
Gajeva 2, 10 000 Zagreb.
10 000 Zagreb
tel: +385 1 6133 788
fax: +385 1 6133 797
web: www.udruga-prsten.hr
e-mail: [email protected]
Osnovni podaci:
OIB: 92653606230
Matični broj: 2005557

ŽIRO RAČUN:
Hrvatska poštanska banka d.d.
IBAN: HR0323900011100328241
VALUTA: EUR, HRK

Privredna banka Zagreb d.d.
IBAN: HR5023400091110665237
VALUTA: HRK
Linkovi

Sva prava pridržana © Copyright 2008-2015 | Datum zadnje izmjene: 23.01.2015. |  Razvoj i podrška:  IN2 d.o.o.