DOBRODOŠLI NA WEB-STRANICE UDRUGE "PRSTEN"
Udruga Hrvata BiH "PRSTEN" vodeća je, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, s ciljem očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegova prosperiteta. Organizirana je kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 
 
 
 
Prsten Skip Navigation Links

lip
16

Održana prva sjednica Upravnog odbora Udruge Prsten u 2020. godini

Prva ovogodišnja sjednica Upravnog odbora Udruge Hrvata BiH Prsten održana je 16. lipnja 2020. u prostorijama tvrtke AutoZubak u Sesvetama u nazočnosti brojnih članova iz svih podružnica i ogranaka te sestrinske udruge u BiH.


Okupljene je pozdravio predsjednik Udruge Pavo Zubak te je ujedno predstavio novu voditeljicu Središnjeg ureda Dubravku Glavor Radoš. Podnio je izvješće o radu Udruge od zadnje sjednice Upravnog odbora, održane 15. listopada 2019., kao i plan rada za iduće razdoblje.

 

Uz brojne aktivnosti u tom razdoblju, među kojima su Večer članova i prijatelja Udruge i Zaklade Prsten te Prstenov poslovni forum 2020, neke planirane odgođene su odnosno otkazane zbog epidemije koronavirusa, zbog čega nije bilo ni sjednice Upravnog odbora u proteklih nekoliko mjeseci.


Među planiranim je aktivnostima i ovogodišnja Večer članova i prijatelja Udruge i Zaklade Prsten, koja bi se trebala održati 5. prosinca 2020., zatim raspisivanje natječaja i dodjela novih stipendija za 2020/2021. godinu, adaptacija i opremanje novog prostora Udruge te priprema za preseljenje, kao i kontinuirana pomoć u radu sestrinskoj Udruzi bosanskohercegovačkih Hrvata Prsten.


Zubak je posebno pozdravio predstavnika UBHH Davora Pranjića iz Republike Srpske, koji je sve pozdravio u ime predsjednika Prstena u BiH Marijana Klaića. Potom su uslijedila pojedinačna izvješća o radu podružnica, ogranaka i klubova, kao i pregled aktivnosti do kraja godine.


Predsjednik Podružnice Varaždinske županije Ivica Andrić podsjetio je na tradicionalno blagdansko druženje koje svake godine organiziraju početkom siječnja te je ujedno najavio također tradicionalno druženje na Haliću koje će se održati početkom srpnja.


Predsjednik Podružnice Brodsko-posavske županije Ivo Matić osvrnuo se na Izbornu skupštinu iz prosinca, kada je održana i osnivačka sjednica Kluba poduzetnika te podružnice. Planirana Večer članova i prijatelja Udruge Prsten koja se trebala održati u travnju je odgođena, te je predložio da se održi u listopadu ili studenome ako bude moguće. Spomenuo je i aktivnosti na promociji Enciklopedijskog rječnika Bosanske Posavine, kao i projekt Knjigom do znanja, koji su pokrenuli s ciljem darivanja knjiga knjižnicama u BiH. U planu imaju i osnivanje Foruma mladih te Kluba znanstvenika, kao i humanitarne akcije, predavanja i javne tribine.


Predsjednica Podružnice Osječko-baranjske županije Ana Stanić također je podsjetila na provedene aktivnosti, među kojima je i tradicionalna večer u Osijeku i Đakovu. Posebno je navela aktivnosti i planove Kluba poduzetnika i Kluba žena te Foruma mladih. Uz brojne druge planove, najavila je organizaciju sajma u rujnu s ciljem još jačeg povezivanja i širenja članstva, istaknuvši da su u članstvo primljeno 22 fizičke osobe i dvije pravne.


Predsjednik Podružnice Primorsko-goranske županije Zlatan Car kazao je kako zbog epidemije nisu imali aktivnosti niti su se održavale sjednice u podružnici te je odgođen i humanitarni koncert Prsten za budućnost, čije se održavanje očekuje u rujnu ili listopadu. Također, napomenuo je kako im je u planu i jačanje medijske eksponiranosti podružnice.


Uvijek vrlo aktivan Ogranak Sveta Nedelja uspio je realizirati dio planiranih događanja tijekom prosinca i veljače, a neka su otkazana zbog aktualnih okolnosti te je predsjednik Ogranka  Pavo Ćorluka najavio sastanak na kojem će dogovoriti daljnje aktivnosti do kraja godine.


Predsjednik Kluba znanstvenika Ivo Grgić istaknuo je sudjelovanje članova u stručnim, znanstvenim i popularnim aktivnostima, kao i na konferenciji Migracije i identitet u suradnji s Institutom za migracije i narodnost. Također, najavio je izbor novog čelništva kluba u listopadu.


U ime Kluba poduzetnika predsjednik Ivica Nuić još jednom je podsjetio na iznimno uspješan Prstenov poslovni forum 2020 te je istaknuo važnost umrežavanja svih poduzetnika u Prstenu, kao i njihov zajednički nastup s ciljem ostvarenja benefita te pozvao sve na suradnju kako bi se na taj način omogućio izvor samofinanciranja Udruge.


Novoizabrana predsjednica Kluba žena Ivana Milas podsjetila je na aktivnosti organizirane i provedene od listopada te je najavila druženje članova Udruge 4. srpnja u Sesvetskoj Sopnici, koje Klub žena organizira u suradnji s Forumom mladih i uz potporu Upravnog odbora Prstena. Među aktivnostima planiranim za jesen navela je stručno predavanje i okrugli stol te tradicijsku radionicu i humanitarnu akciju, kao i posjet Prstenu u BiH.


Brojne provedene i planirane aktivnosti ima i Forum mladih, koji je aktivan tijekom cijele godine, a napose u predbožićno vrijeme kada organiziraju svoju tradicionalnu humanitarnu akciju Mladi mladima, o čemu je okupljene izvijestila predsjednica Foruma Klara Barišić.


Na sjednici su izabrani i novi dopredsjednici Udruge Draženko Mamić i Pavo Ćorluka umjesto dosadašnjih Marjana Biškića i Darka Tipurića, koji su razriješeni na osobni zahtjev, kao i nova članica Predsjedništva Ivana Milas. Čestitao im je predsjednik Udruge Pavo Zubak, izrazivši uvjerenje da će pridonijeti radu Prstena.


O uređenju novog prostora Udruge u Gajevoj ulici u Zagrebu izvijestio je Tado Zrakić, naglasivši da je zahvaljujući angažmanu Zubaka riješen administrativni dio te su u tijeku grubi radovi na uređenju prostora. Istaknuo je da su svi pozvani pomoći, ne samo financijski nego i sudjelovanjem u radovima.


Najavljen je i novi broj časopisa Prsten, o čemu je okupljene izvijestila Marija Trogrlić, pozvavši sve na suradnju. U pripremi je jubilarno, 20. izdanje Prstena, i to u godini u kojoj Udruga obilježava 15. obljetnicu.


Bilo je riječi i o formiranju timova za nastavak rada na strateškom razvoju Udruge te je predsjednik Zubak kazao kako je na tu temu održan sastanak na kojem je zaključeno kako je nužno osigurati održiv način financiranja, povezati zajednice i udruge te zavičajne klubove, kao i osigurati snažniju prisutnost u javnosti. Za navedena tri područja imenovani su i voditelji timova, a Forum mladih treba predložiti svoje predstavnike u timovima.


U raspravi koja je uslijedila na tu temu počasni predsjednik Prstena i predsjednik Upravnog odbora Zaklade Prsten Marko Pipunić kazao je kako smatra da nije nužna nikakva pisana strategija budući da je angažman dobrovoljan. Istaknuo je važnost osjećaja pripadnosti Udruzi, kao i percepciju moći Prstena koju, dodao je, legitimno može koristiti svaki član ponaosob. “Iskoristimo tu percepciju moći, snage i statusa da ostvarimo svoje ambicije. Legitimno je da se međusobno pomažemo, pohvalimo pa i kritiziramo,“ poručio je, zaključivši da je važan moment volje.


Na kraju je predsjednik Udruge Pavo Zubak ukazao na važnost poštivanja Uredbe o zaštiti osobnih podataka te je pozvao sve na širenje kruga Prstena pozivanjem novih članova. Na ovoj sjednici u Udrugu je primljena 81 fizička osoba i deset pravnih, a nove članove Upravni odbor pozdravio je pljeskom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 |    Ispis stranice


Tagovi:    

blog comments powered by Disqus
 
 

Kontaktirajte nas:
Udruga Hrvata BiH "Prsten"
Gajeva 2, 10 000 Zagreb.
10 000 Zagreb
tel: +385 1 6133 788
fax: +385 1 6133 797
web: www.udruga-prsten.hr
e-mail: [email protected]
Osnovni podaci:
OIB: 92653606230
Matični broj: 2005557

ŽIRO RAČUN:
Hrvatska poštanska banka d.d.
IBAN: HR0323900011100328241
VALUTA: EUR, HRK

Privredna banka Zagreb d.d.
IBAN: HR5023400091110665237
VALUTA: HRK
Linkovi

Sva prava pridržana © Copyright 2008-2015 | Datum zadnje izmjene: 23.01.2015. |  Razvoj i podrška:  IN2 d.o.o.