DOBRODOŠLI NA WEB-STRANICE UDRUGE "PRSTEN"
Udruga Hrvata BiH "PRSTEN" vodeća je, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, s ciljem očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegova prosperiteta. Organizirana je kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 
 
 
 
Prsten Skip Navigation Links

vlj
29

Izvještajna skupština Udruge Hrvata BiH Prsten

Snagom zajedništva za budućnost Prstena

 

Izvještajna skupština Udruge Hrvata BiH Prsten održana je 29. veljače 2020. u prostorijama tvrtke M SAN u Buzinu, a Skupštini je nazočilo više od 150 članova pristiglih iz svih podružnica i ogranaka u Hrvatskoj, kao i predstavnici Prstena iz BiH.

 

Skupština je počela himnom Republike Hrvatske u izvedbi članice Prstena Ivane Lučić, a potom je minutom šutnje odana počast svim hrvatskim braniteljima u RH i BiH te umrlim članovima Prstena.

 

Nakon uvodnog obraćanja predsjednice Foruma mladih Klare Barišić, okupljene je pozdravio predsjednik Udruge Pavo Zubak. Napomenuvši kako je Skupština predviđena samo za članove Prstena, zahvalio je svima na odazivu: ”Dolazak u ovolikom broju potvrda je odanosti našoj Udruzi i dokaz da smo na pravom putu.”

 

Uslijedio je izbor radnih tijela, a potom je vođenje Skupštine preuzelo Radno predsjedništvo na čelu s Ivanom Pandurevićem. Prihvaćen je dnevni red s deset točaka, kao i Poslovnik o radu Izvještajne skupštine, nakon čega je predsjednik Prstena podnio Izvješće o radu Udruge za razdoblje od 25. studenog 2018. do 29. veljače 2020., koje je zajedno s drugim izvješćima i materijalima dostavljeno svima uoči Skupštine.

 

 

Uspješno širenje Prstena

 

Zubak je posebno istaknuo humanitarno djelovanje Prstena, kako Zaklade tako i klubova i Foruma mladih koji organiziraju razne humanitarne akcije. Podsjetio je i na novo ime i novi logo Udruge kojim je Prsten izišao iz regionalnog okvira i nastavio svoje širenje s ciljem okupljanja svih Hrvata iz BiH. Istaknuo je i kako je u tom razdoblju primljeno 314 novih članova, od kojih 278 fizičkih i 36 pravnih, što je također pokazatelj uspješnog širenja Prstena.

 

Izvješće o financijskom poslovanju Udruge Prsten za 2018. i 2019. godinu u ime Pave Djedovića, direktora tvrtke Leitner&Leitner koja besplatno vodi financijsko i knjigovodstveno poslovanje Udruge i Zaklade više od deset godina, podnio je Draženko Mamić, a detaljno financijsko izvješće dostavljeno je također uz poziv na Skupštinu.

 

Predsjednik Verifikacijske komisije Tonči Visković ustvrdio je da je na Skupštini prisutan dovoljan broj članova, njih više od 150, te da su sve odluke Skupštine punovažne. Potom je predsjednik Nadzornog odbora Ivan Miloloža iznio nalaz i mišljenje NO-a o radu izabranih tijela Udruge Prsten za razdoblje od zadnje skupštine, koje je također jednoglasno prihvaćeno.

 

 

Platforma za razvoj i održivost Udruge

 

Uslijedila je rasprava o izvješćima u sklopu koje se obratio Ante Mandić u ime Tima za razvoj strategije Udruge, u kojem su i Marko Pipunić, Ivan Pandurević, Anita Filipović, Ivica Nuić, Ivica Jakić i Darko Tipurić. Kazao je kako, unatoč brojnim postignućima u proteklih 15 godina djelovanja Prstena, moramo razmišljati o budućnosti Udruge i planirati njezin daljnji razvoj. Napomenuo je kako živimo u promjenjivom okruženju te da se trebamo više okrenuti mladima. Strategija mora biti kratka i jasna i odgovoriti na pitanja koja su uzročno-posljedično povezana: kako osigurati daljnji rast i financijsku stabilnost Udruge te kakva je percepcija Prstena u okruženju u kojem djeluje, a kao dobar primjer pozitivne percepcije naveo je Prstenov poslovni forum.

 

”Prsten mora biti otvoren za promjene i organizacijski fleksibilan,” zaključio je Mandić, poručivši da je budućnost Udruge na mladima te da je stoga nužna prilagodba Udruge kako bi opstala i u budućnosti. Na kraju je predložio umjesto termina ‘strategija’ naziv Platforma za razvoj i održivost Udruge, najavivši izradu platforme najkasnije do iduće skupštine uz napomenu da je tim otvoren za sve ideje i sugestije.

 

Uskoro u novom prostoru Udruge

 

Prijedlog plana rada za 2020., koji je također dostavljen svima na razmatranje, izrađen je na temelju Programa i organizacije rada za 2018/2020. te predstavlja kontinuitet u djelovanju Udruge i ostvarivanje ciljeva postavljenih u Programu Prstena. Plan rada je okvir za djelovanje Udruge Prsten, a detaljnije planove  rada donose podružnice i ogranci te klubovi i Forum mladih.

 

Predstavljajući Plan rada, predsjednik Zubak također je istaknuo važnost uloge mladih u Prstenu te ih pozvao na suradnju, zaključivši kako Udruga mora biti njima prihvatljiva, a na nama je da im ostavimo u nasljeđe Prsten koji će opstati i kad nas ne bude. Istaknuo je kako su svi prijedlozi otvoreni za raspravu te kako o različitim stavovima treba otvoreno razgovarati. Posebno se osvrnuo na novi prostor u središtu Zagreba koji bi ove godine trebao biti u funkciji te najavio svečanu akademiju povodom 15. obljetnice Udruge, što obuhvaća i Prijedlog financijskog plana za 2020., koji je kao i Plan rada jednoglasno prihvaćen.

 

Ivan Kopčić iznio je primjedbu u sklopu rasprave kako je na događanjima i druženjima u organizaciji Prstena premalo zastupljena tradicijska glazba te predložio da se svake godine organizira Prelo Prstena na kojem bi nastupili razni izvođači izvorne glazbe, i to u humanitarne svrhe, a Perica Oroz iz Požege najavio je formiranje podružnice za Požeško-slavonsku županiju.

 

Okupljenima se obratio i predsjednik Udruge bosanskohercegovačkih Hrvata Prsten Marijan Klaić, koji se osvrnuo na prvih godinu i pol djelovanja Prstena u BiH. Najavio je novi plan rada i širenje članstva, a s tom svrhom već predstavljaju Prsten širom BiH te planiraju sudjelovati i na Gospodarskom forumu u Mostaru. Podsjetio je na svečanu akademiju održanu povodom prve obljetnice djelovanja te zahvalio svima koji su im pomogli u organizaciji, kao i Prstenu u RH i HNS-u u BiH na dosadašnjoj suradnji i potpori.

 

Na Skupštini je izabran i novi član Nadzornog odbora Ivica Jakić umjesto Drage Prgometa, koji je zbog izbora za predsjednika Skupštine Grada Zagreba podnio ostavku. Nakon što je i taj prijedlog jednoglasno prihvaćen, Jakić je zahvalio na ukazanom povjerenju.

 

Na kraju je predsjednik Udruge Pavo Zubak zahvalio predsjednici Kluba žena Gordani Jelavić na dosadašnjem doprinosu Prstenu i postignućima koja je ostvarila tijekom šestogodišnjeg vođenja Kluba žena.

 

Nakon Izvještajne skupštine Udruge uslijedile su Izborna skupština Kluba žena i Izvještajna skupština Foruma mladih, a potom i prigodan domjenak. Cijelo događanje svojim su nastupima uljepšali HKUD Hercegovac iz Širokog Brijega i KUD Prsten iz Varaždina, a uz gusle i gangu te šargiju i violinu zaigralo se i kolo, neizostavno na druženjima prstenovaca.

 

 

 |    Ispis stranice


Tagovi:    

blog comments powered by Disqus
 
 

Kontaktirajte nas:
Udruga Hrvata BiH "Prsten"
Gajeva 2, 10 000 Zagreb.
10 000 Zagreb
tel: +385 1 6133 788
fax: +385 1 6133 797
web: www.udruga-prsten.hr
e-mail: [email protected]
Osnovni podaci:
OIB: 92653606230
Matični broj: 2005557

ŽIRO RAČUN:
Hrvatska poštanska banka d.d.
IBAN: HR0323900011100328241
VALUTA: EUR, HRK

Privredna banka Zagreb d.d.
IBAN: HR5023400091110665237
VALUTA: HRK
Linkovi

Sva prava pridržana © Copyright 2008-2015 | Datum zadnje izmjene: 23.01.2015. |  Razvoj i podrška:  IN2 d.o.o.