DOBRODOŠLI NA WEB-STRANICE UDRUGE "PRSTEN"
Udruga Hrvata BiH "PRSTEN" vodeća je, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, s ciljem očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegova prosperiteta. Organizirana je kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 
 
 
 
Prsten Skip Navigation Links

vlj
12

Održan Prstenov poslovni forum 2020

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, obraćajući se sudionicima foruma, rekao je da je ovogodišnja tema ”Obrazovanje i poduzetništvo: izazovi hrvatske budućnosti” izrazito dobro pogođena jer se radi o ključnom pitanju, ne samo u Hrvatskoj, nego i na razini Europske unije i globalno - kako prilagoditi obrazovne sustave tržištima rada u globalnoj konkurenciji i poticati znanje, učinkovitost, inovativnost i kreativnost

 

U organizaciji Udruge Hrvata BiH Prsten 12. veljače 2020.  u Hotelu Sheraton u Zagrebu održan je Prstenov poslovni forum 2020 pod nazivom "Obrazovanje i poduzetništvo: izazovi hrvatske budućnosti", kojem je nazočilo oko 200 sudionika, a forum je otvorio predsjednik Vlade Republike Hrvatske mr. sc. Andrej Plenković, pokrovitelj foruma.

 

Obraćajući se sudionicima foruma, poručio je da je ovogodišnja tema izrazito dobro pogođena jer se radi o ključnom pitanju, ne samo u Hrvatskoj, nego i na razini Europske unije i globalno - kako prilagoditi obrazovne sustave tržištima rada u globalnoj konkurenciji i poticati znanje, učinkovitost, inovativnost i kreativnost. Dodao je da se radi o temi koja angažira i mobilizira te da je ona u Hrvatskoj zadnjih nekoliko godina postala puno više od rutinske teme jednog od resora.

 

Autor:Davor Puklavec/PIXELL

 

Uoči otvorenja foruma u izjavi za medije kazao je da će to biti prigoda čuti što sve poduzetnici podrijetlom iz Bosne i Hercegovine rade za hrvatsko gospodarstvo, zapošljavanje i rast BDP-a te kako njihove inicijative, inovativnost i poticanje konkurentnosti u hrvatskom gospodarstvu mogu unaprijediti povezivanje hrvatskog obrazovnog sustava s tržištem rada pa i gospodarski rast.

 

Podsjetio je na iskorake koje je učinila Vlada kako bi povezala škole, tržište rada, lokalne zajednice i gospodarstvo, omogućivši mentorsku pomoć za iskustveno učenje, a govoreći o pomoći poduzetnicima naglasio je da ova Vlada može osigurati političku stabilnost, zaključivši da je upravo to obilježilo aktivnosti njegova mandata.

 

"Upravo to je bila temeljna vodilja naše politike u sada već četvrtoj godini mandata bez obzira na političke bitke i različite okolnosti  da pokažemo čvrstinu, otpornost i snagu kako bismo našim građanima osigurali da gospodarstvo ide dalje, da standard života i rast BDP-a budu veći,” rekao je i dodao da je to politika u kojoj su interesi države i naroda ispred interesa stranke i pojedinačnih interesa.

 

Predsjednik Vlade iznio je podatak da društva koja rade u Hrvatskoj i čiji su vlasnici ili osnivači Hrvati iz Bosne i Hercegovine imaju više od 11 tisuća zaposlenih, daju znatan doprinos ukupnom BDP-u i snažna su poveznica između dviju zemalja, a  pomažu i mladima u BiH i RH stipendijama Zaklade Prsten. Pohvalio je aktivnosti Udruge Prsten koja, kazao je, godinama radi na jačanju veza između Bosne i Hercegovine i Hrvatske: "Posebna vrijednost ove Udruge jest da brine o svim Hrvatima koji žive u Bosni i Hercegovini.”

 

Istaknuo je i važnost vođenja državne politike u interesu Hrvata i jačanja odnosa s Bosnom i Hercegovinom, kao i nužnost da svaka hrvatska Vlada radi dodatne iskorake i pomaže snaženje položaja Hrvata u Bosni i Hercegovini kao konstitutivnog naroda.

”Simbolika imena uvijek je važna, a za mene Prsten znači neraskidivu vezu, vrijednost, lojalnost i pripadnost, a vi to živite svakog dana i zbog toga uživate veliko poštovanje svih nas koji pratimo vaš rad,“ poručio je predsjednik Vlade članovima Prstena.

Na kraju svojeg obraćanja predsjednik Vlade poručio je da je Bosna i Hercegovina Hrvatskoj susjedna i prijateljska zemlja u kojoj su Hrvati konstitutivan narod i čijem je europskom putu Hrvatska posvećena uz najsnažniju potporu.

 

Predsjednik Prstena Pavo Zubak kazao je kako su forumi često sami sebi svrha, izrazivši ujedno nadu kako to nije slučaj i s Prstenovim poslovnim forumom o obrazovanju, koji je svojevrstan nastavak prošlog foruma o digitalizaciji.

 

Autor:Davor Puklavec/PIXELL

 

Osvrnuo se na brojne dosadašnje reforme obrazovanja te zaključio da je svaka od njih donijela neku pozitivnu promjenu, no nijedna nije uspjela riješiti sve probleme. Ipak, smatra kako je dobro što se i dalje na tome radi te što i poduzetnici imaju priliku reći što ih muči i s kakvim se sve problemima susreću u svojem poslu, kao i to što oni znaju što im treba. A treba prikupiti dobra iskustva iz svijeta, kao i pozitivne pomake iz dosadašnjih reformi te primijeniti sve to na današnje gospodarstvo, ističe Zubak te dodaje kako je važno što se predlaže, a ne tko predlaže.

 

“U obrazovanju i gospodarstvu ne postoji 'lijevo' i 'desno', a ako uspijemo riješiti se ideologije iz obrazovne reforme bit će nam lakše,“ zaključio je Zubak, poručivši kako poduzetnici od političara očekuju da im osiguraju političku stabilnost i ciljano obrazovanje, a oni će se pobrinuti za ostalo.

 

Kao jedan od zaključaka ovog foruma predložio je formiranje tima u suradnji s Vladom, ali koji će i nadživjeti Vladu jer samo tako, vjeruje Zubak, moguće je dugoročno planirati i djelovati. A kao dugoročan plan navodi provedbu reforme obrazovanja, dok bi kratkoročno bilo nužno makar osigurati izobrazbu za deficitarna zanimanja, u čemu očekuje daljnje poticaje i potporu Vlade.

 

U ime organizatora okupljene je pozdravio predsjednik Kluba poduzetnika Udruge Prsten mr. sc. Ivica Nuić, koji je istaknuo da Udruga okuplja 210 gospodarskih subjekata koji djeluju u Hrvatskoj, s 11 tisuća zaposlenih te da generiraju 5,5 posto hrvatskog BDP-a.

 

Autor:Davor Puklavec/PIXELL

 

“Naš obrazovni sustav je nedovoljno dobar. U odnosu  na izazove u svijetu mora doživjeti snažne promjene,“ kazao je Nuić te dodao da su gospodarstvenici Prstena do sada uložili desetke milijuna kuna u dodatno obrazovanje svojih zaposlenika.

 

Također, istaknuo je kako tema foruma snažno ocrtava današnje probleme s kojim se gospodarstvenici susreću te ujedno predstavlja prepreku daljnjem razvoju i jačanju našeg ukupnog gospodarstva, poručivši kako je krajnje vrijeme za zaokret u obrazovanju koje mora biti u sinergiji sa stvarnim stanjem i potrebama tržišta te da politika mora kontinuirano raditi na razvoju i usmjeravanju obrazovanja.

 

Ukazao je i na sve izraženiji problem iseljavanja mladih i nužnost osiguranja uvjeta koji bi ih zadržali u Hrvatskoj te zaključio kako bez cjelovite i sveobuhvatne obrazovne reforme u suglasju s drugim resorima nema ni gospodarskog napretka.

 

U sklopu ovogodišnjeg, trećeg Prstenova poslovnog foruma predavanja su održali prof. dr. sc. Jasminka Havranek, ravnateljica Agencije za znanost i visoko obrazovanje i mr. sc. Ante Mandić iz tvrtke INsig2. Havranek je govorila o važnosti sinergije visokog obrazovanja, znanosti i gospodarstva za konkurentnije društvo, a Mandić o obrazovanju radnika za budućnost.

 

 

Autor:Davor Puklavec/PIXELL                                                                    Autor:Davor Puklavec/PIXELL

                                                                  

U iznimno zanimljivoj panel-raspravi sudjelovali su državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Branka Ramljak i dr. sc. Mato Njavro iz Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta te doc. dr. sc. Josip Burušić iz Kluba znanstvenika Udruge Prsten, kao i gospodarstvenici mr. sc. Marko Pipunić (Žito Osijek), Plamenko Barišić (KING ICT), Markica Stanušić (Ancona Grupa), Jako Andabak (Sunce koncern – Bluesun) i Petar Ćorluka (Violeta), a u ulozi moderatora prof. dr. sc. Darko Tipurić s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i Mislav Šimatović iz Večernjeg lista.

 

Autor:Davor Puklavec/PIXELL

 

Forumu su nazočili i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Božo Ljubić, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Zdravka Bušić, izaslanica predsjednika HNS-a BiH i članica Predsjedništva Miljana Glamuzina, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Velimir Neidhardt, izaslanici gradonačelnika Grada Zagreba, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić i pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić, rektori, dekani, prodekani i profesori  sveučilišta u RH i BiH na čelu s rektorom Sveučilišta u Osijeku Vladom Gubercom, predsjednik Udruge bosanskohercegovačkih Hrvata Prsten u BiH Marijan Klaić, predstavnici Hrvatske gospodarske komore i Vanjskotrgovinske komore BiH te Udruge poslodavaca RH, kao i brojni drugi članovi Prstena iz RH i BiH.

 

Zlatni sponzori/donatori Prstenova poslovnog foruma Zagreb 2020. bili su Zubak grupa d.o.o. i Jadranski naftovod d.d., a srebni sponzori/donatori Media King, Ustanova za zdravstvenu njegu Ćorluka i Euroherc osiguranje d.d.

 

Autor:Davor Puklavec/PIXELL

 

 

 |    Ispis stranice


Tagovi:    

blog comments powered by Disqus
 
 

Kontaktirajte nas:
Udruga Hrvata BiH "Prsten"
Gajeva 2, 10 000 Zagreb.
10 000 Zagreb
tel: +385 1 6133 788
fax: +385 1 6133 797
web: www.udruga-prsten.hr
e-mail: [email protected]
Osnovni podaci:
OIB: 92653606230
Matični broj: 2005557

ŽIRO RAČUN:
Hrvatska poštanska banka d.d.
IBAN: HR0323900011100328241
VALUTA: EUR, HRK

Privredna banka Zagreb d.d.
IBAN: HR5023400091110665237
VALUTA: HRK
Linkovi

Sva prava pridržana © Copyright 2008-2015 | Datum zadnje izmjene: 23.01.2015. |  Razvoj i podrška:  IN2 d.o.o.