DOBRODOŠLI NA WEB-STRANICE UDRUGE "PRSTEN"
Udruga Hrvata BiH "PRSTEN" vodeća je, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, s ciljem očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegova prosperiteta. Organizirana je kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 
 
 
 
Prsten Skip Navigation Links

sij
11

Nezavisni intelektualci na 11. turniru prstena u organizaciji Zavičajnog kluba Odžak

U predvečerje druge subote mjeseca siječnja već po navadi požurio sam u Sesvetska Sela da ugrabim solidnu poziciju, da se u nedoba što jednostavnije svojim već postarijim samovozom iskradem i  krenem kući. Ali, koliko god rano došao, ondje su već bila parkirana vozila kao iz kakvog prestižnijeg njemačkog autosalona te svoj Passat parkirah dublje u mrak. A nije mi trebao niti komentar nekog domaćeg da su se, evo, opet okupili oni iz Bosanske Posavine jer je to bilo i više nego očito.

 

Mome veselju nije bilo kraja kad me na ulazu jedan rođo priupita jesam li došao s hibridom ili... Nije mi bilo jasno je li me zamijenio s nekim drugim – malo teže, šali se na moj račun – ozbiljan je ili se već ”pričestio“ bosanskom šljivom – ajoj, a gdje je kraj druženja…

 

Malo duži uvod zaslužio je tradicionalni susret Posavljaka u organizaciji Zavičajnog kluba Odžak sa središnjim događajem – već tradicionalnim turnirom u nama dragoj i zabavnoj igri prsten.

 

Ove se godine prijavilo rekordnih šesnaest ekipa, a kažu da su neke na pristojan način i odbili odnosno pribilježili za sljedeću godinu. Ovdje je do izražaja došla naša dalekovidnost jer je ekipa Nezavisni intelektualci, članova okupljenih u Udruzi Hrvata BiH Prsten, dobila priliku natjecati se. Ili su nas malo zavarali pričom o gužvi, a nije ni bitno.

 

 

Polako se počeo popunjavati prostor, a meni se učinilo kao da putujem  kroz vrijeme i evo me u našoj Bosanskoj Posavini: oko tri stotine duša, kako i dolikuje igri prstena, a i to samo muški jer su naše supruge i majke negdje sa strane, u kuhinji i čekaju, žamor priličniji prostoru Bliskog istoka i živopisni posavski izričaji, a u pozadini usklađeni violina i šargija. A tek pjesma....

 

I nakon pozdravnih riječi šefa parade Ive Kesedžića, koji je zahvalio svima koji su sudjelovali u pripremi cijelog događanja, pristupilo se javnom izvlačenju parova. A ekipe i njihova imena…, već smo pomislili da nam tamo i nije mjesto: Lavovi, Uvijek prvi, Pobre, Radići, Strašni Šimo, Grubiša s prijateljima, Galići, Mijač, a čak iz Osijeka  potegnuli su Vidići i Lucići, pa prijatelji iz Srednje Slatine i Tramošnice, a iz Balegovca Odžak ekipa Dragan Martinović i još neki čija sam imena vjerojatno iz straha i zaboravio.

 

Ekipu Nezavisni intelektualci utrenirao je autor ovih redaka koji i javno zahvaljuje članovima na prihvaćenoj ideji da se kapetana Marka Zrakića pošalje na desetodnevne visinske pripreme u švicarske Alpe. Članovi su bili još naš Mijo Marić, Vjekoslav Bratić i Ivo Jelušić. U neka doba pridružio se, spominjući načeto zdravlje, i Josip Burušić koji je, unatoč povišenom cukru i mašćobi u krvi, zbog nas nervozno uništio pola kutije cigareta. Ali i pijat gulaša poslije, barem se priča.

 

A tijekom izvlačenja parova za sportskog protivnika dobili smo jednu od najjačih prstendžijskih ekipa ovih prostora pa i šire – Šimo Strašni. Nešto kao u slobodnom prijevodu Dinamo i Arsenal.

 

 

I prije početka turnira dobismo nekoliko naputaka od Kesedžića među kojima je, osim da se igra s deset kapa, bilo i mnoštvo zabrana kao npr.:

  • zabranjuje se gužvanje, bacanje i paljenje kapa u trenucima bijesa ili ushićenja
  • nije dopušteno okolo bacanje, gađanje ili ne daj Bože gutanje predmeta koji se skriva, ovaj put je to bila matica od vijka
  • ni u kojem slučaju izuvanje cipela ili naglo saginjanje jer su iza igrača navijači
  • strogo se zabranjuje psovanje i drugi nedolični postupci jer se to kod nas u Posavini ne čini, a i nalazimo se u prostorijama Župe svetog Ante Padovanskog.

 

Prije početka održali smo kratke konzultacije jer su naši ”protivnici“ pošteni porezni obveznici, koji svakodnevno osiguravaju većini iz naše ekipe uživanje u neradu, ali i u sigurnoj plaći. Ipak, odluka je pala - pobjeda nema cijenu i idemo do kraja. Jer kako reče pronicljivi član naše ekipe Mijo Marić, ”sve je to proces i osobni doživljaj“.

 

Započe ljuti boj. I prije negoli Jelušić i Marić izvijećaše oko zadnjih izbora, Nezavisni intelektualci, unatoč težini protivnika, polučiše pobjedu. A s druge su strane sjedili (su)vlasnici poznatih tvrtki kao što je Stjepan Martinović STJE-MA, Marko Agatić AGATIĆ d.o.o., Šimo Colić ŠIME GRADNJA. Drugi krug neki od nas nisu dočekali, a Vjeko i Marko, unatoč brojčano maloj ekipi kojoj je u pomoć priskočio S. Martinović, pošteno se od turnira oprostiše u drugom krugu.

 

 

Prema priči, da se malo nije ubrzalo te da na kraju nisu pošteno podijelili prvo mjesto ekipe Pobre i Vidići, i do utorka bi se čula šargija i violina s brega u Sesvetskim Selima, kao nekada u našoj Posavini. A i vjernički puk već počeo dolaziti na ranojutarnje bogoslužje...

 

Do dvanaestog susreta, isto druge subote mjeseca siječnja 2021. godine, svako dobro i hvala članovima Zavičajnog kluba Odžak na divnom druženju i čuvanju običaja našeg kraja.

 

Ivo Grgić

               

 |    Ispis stranice


Tagovi:    

blog comments powered by Disqus

KLUB ZNANSTVENIKA

Okuplja i povezuje znanstvenike i druge članove, koji imaju akademske znanstvene titule ili se bave znanstvenim radom, u okviru Udruge Hrvata BiH „Prsten“, a djeluje na području Republike Hrvatske sukladno Statutu Udruge i Zakonu o udrugama.


Programski cilj: Povezivanje i suradnja znanstvenika i članova Udruge bosanskih Hrvata „Prsten“ u svrhu promicanja, razvoja i očuvanja prosvjetnih, znanstvenih, kulturnih, gospodarskih, informacijskih i povijesnih vrednota i postignuća Hrvata i drugih građana iz Bosne i Hercegovine.

 

VIJEĆE KLUBA

Vijeće Kluba od devet članova čine predsjednik i zamjenik predsjednika Kluba i sedam članova izabranih na prijedlog predsjednika, vodeći računa o ravnomjernoj zastupljenosti znanstvenih područja.

Vijeće Kluba razmatra i donosi program rada Kluba, izviješće o radu te druge aktivnosti vezane uz rad Kluba. Vijeće Kluba bira se na dvije godine, a mandat se može ponoviti.
 

PREDSJEDNIK KLUBA

 

prof.dr.sc. Ivo Grgić


• poljoprivredne znanosti
• Institucija: Agronomski fakultet Sveučilišta Zagrebu
• e-mail adresa: [email protected]

 

ZAMJENIK PREDSJEDNIKA KLUBA

 

dr.sc. Krunoslav Zmaić

 

poljoprivredne znanosti
• Institucija: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta u Osijeku
• e-mail adresa: [email protected]

 

ČLANOVI VIJEĆA:

 

1) Dr.sc. Vjekoslav Bratić


2) Mr.sc. Mario Raguž


3) Prof.dr.sc. Ivo Matić


4) Dr.sc. Vladimira Vuletić


5) Prof.dr.sc. Darko Tipurić


6) Dr.sc. Josip Burušić


7) Izv.prof.dr.sc. Viktor Milardić

KAKO POSTATI ČLANOM KLUBA ZNANSTVENIKA?

Član Kluba može biti državljanin Republike Hrvatske, strana osoba koja ima stalni ili privremeni boravak u Hrvatskoj i pravna osoba koja dragovoljno pristupi Klubu, sukladno Pravilima Kluba znanstvenika. Članovi su Kluba istodobno i članovi Udruge bosanskih Hrvata „Prsten“ sukladno odredbama Statuta Udruge.

Članovi Kluba mogu biti:

  • redoviti
  • počasni
  • pridruženi.
Redoviti i počasni članovi mogu biti fizičke, a pridruženi članovi pravne osobe.
Redoviti članovi Kluba mogu postati sveučilišni profesori i drugi članovi Udruge bosanskih Hrvata „Prsten“ koji imaju magisterij i doktorat znanosti, ili su se istaknuli svojim znanstvenim radom.
 
 

Kontaktirajte nas:
Udruga Hrvata BiH "Prsten"
Gajeva 2, 10 000 Zagreb.
10 000 Zagreb
tel: +385 1 6133 788
fax: +385 1 6133 797
web: www.udruga-prsten.hr
e-mail: [email protected]
Osnovni podaci:
OIB: 92653606230
Matični broj: 2005557

ŽIRO RAČUN:
Hrvatska poštanska banka d.d.
IBAN: HR0323900011100328241
VALUTA: EUR, HRK

Privredna banka Zagreb d.d.
IBAN: HR5023400091110665237
VALUTA: HRK
Linkovi

Sva prava pridržana © Copyright 2008-2015 | Datum zadnje izmjene: 23.01.2015. |  Razvoj i podrška:  IN2 d.o.o.