DOBRODOŠLI NA WEB-STRANICE UDRUGE "PRSTEN"
Udruga Hrvata BiH "PRSTEN" vodeća je, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, s ciljem očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegova prosperiteta. Organizirana je kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 
 
 
 
Prsten Skip Navigation Links

Obilježena prva obljetnica osnivanja Udruge bosanskohercegovačkih Hrvata Prsten u BiH

Prsten – snaga koja povezuje i obvezuje

 

Čestitajući obljetnicu djelovanja Prstena u BiH, predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović zahvalila je Udruzi Prsten što je imala jasnu viziju budućnosti hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini i u okvirima svojih mogućnosti radila na poboljšanju njegova položaja i očuvanju temeljnih vrijednosti, prosperiteta i jedinstva

 

Svečana akademija u povodu obilježavanje prve obljetnice djelovanja Udruge bosanskohercegovačkih Hrvata Prsten BiH održana je 27. studenog 2019. u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru, pod pokroviteljstvom Dragana Čovića, predsjednika Hrvatskog narodnog sabora i supokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, koji su nazočili akademiji.

 

Uz Predsjednicu RH i predsjednika HNS-a, svečanoj akademiji nazočila je izaslanica predsjednika Vlade RH i Hrvatskog sabora, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković i drugi državni dužnosnici iz RH, kao i hrvatski dužnosnici iz svih razina vlasti u BiH, predstavnici HNS-a BiH, znanstvenih i drugih hrvatskih institucija u BiH te udruga iz Domovinskog rata.

 

Akademiju je organizirala Udruga Prsten iz BiH uz potporu Prstena iz RH, a među 740 članova i prijatelja Udruge Prsten iz RH i svih dijelova BiH svečanosti su nazočili počasni predsjednik UBHH Prsten Zdenko Vukić i novoizabrani predsjednik Marijan Klaić, predsjednik Udruge Hrvata BiH Prsten Pavo Zubak i počasni predsjednik Marko Pipunić, dopredsjednici Marjan Biškić i Svjetlan Stanić, predsjednik Kluba poduzetnika Ivica Nuić, član Upravnog odbora Marko Pandurević i predstavnik Foruma mladih Anto Leovac.

 

 

Grabar-Kitarović: Čvrst i sjajan prsten dobrote koji povezuju naš narod u svoje dvije domovine

 

Čestitajući obljetnicu djelovanja, predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović zahvalila je na ”čvrstom i sjajnom prstenu dobrote kojim povezuju naš narod u svoje dvije domovine“.

 

Istaknula je kako briga za Hrvate Bosne i Hercegovine jest i ostat će njezina državna politika, poručivši kako neće stati dok se Hrvatima Bosne i Hercegovine ne osigura ono što im povijesno, politički i po Ustavu BiH pripada - punu ravnopravnost i ostvarivanje svih njihovih prava kao konstitutivnog naroda.

 

”To je moja misija, to je naša zajednička dužnost, želja i obveza, i na tom putu nećemo posustati, a uvjerena sam kako ću upravo u vama imati podršku u zajedničkim naporima kojim ćemo osigurati povijesni kontinuitet opstanka Hrvata u Bosni i Hercegovini,” rekla je podsjetivši kako je od početka svojeg mandata radikalno preokrenula politiku Hrvatske na međunarodnoj sceni i pred svjetskim vođama zagovarala prava Hrvata kao konstitutivnog naroda Bosne i Hercegovine.

 

“Hrvatski narod oduvijek je bio privržen i odan svojoj zemlji, njegujući svoj povijesni i kulturni identitet te cijeneći svakog tko poštuje druge, a jedino se zajedništvom, slogom i razumijevanjem može graditi dom i stvarati budućnost zajednice,” kazala je, istaknuvši važnost ulaganja u mlade, učeći ih kako će osigurati svoju i budućnost svoje domovine. “Obrazovanje je tek prvi korak, a zapošljavanje i omogućavanje egzistencije ključni je temelj ostanka, jer posao je preduvjet koji je mladima potreban kako bi nastavili živjeti u svojoj zemlji.” Napomenula je i kako potiče hrvatske gospodarstvenike da se okrenu ulaganjima u Bosnu i Hercegovinu, osnivanju novih tvrtki i pokretanju novih investicija kako bismo našim mladim omogućili posao i opstanak. Kazala je kako prati rezultate Udruge koja je sa svojim brojnim članovima pokrenula niz dobrotvornih projekata i izravne pomoći potrebitima te ih prepoznaje kao istinske domoljubne izraze iskrene ljubavi prema svojem zavičaju te dokaze čvrste solidarnosti, milosrđa i ljubavi za svoj narod. Zahvalila je Udruzi Prsten što je imala jasnu viziju budućnosti hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini i u okvirima svojih mogućnosti radila na poboljšanju njegova položaja i očuvanju temeljnih vrijednosti, prosperiteta i jedinstva.

 

 

Čović: Snagom zajedništva u korist Hrvata BiH

 

Predsjednik HNS-a Dragan Čović čestitao je obljetnicu i pohvalio aktivnosti koje Udruga Prsten u BiH provodi, izrazivši zadovoljstvo što su se tim povodom okupili svi koji prepoznaju važnost uloge i djelovanja Prstena, u RH i u BiH. Uvjeren je da će novoizabrano vodstvo Prstena u BiH to poslanje pretočiti u jasnu viziju kakva je i nakana bila kad se osnovao Prsten u RH, povezujući tako sve bosanskohercegovačke Hrvate.

 

Napominjući kako nije bilo lako motivirati Hrvate u i izvan BiH oko ideja na kojima počiva Prsten, Čović je zahvalio predsjedniku Prstena u RH Pavi Zubaku i svim njegovim suradnicima, istaknuvši kako je Prsten u BiH potaknuo hrvatski narod na osmišljavanje političkog razmišljanja i djelovanja u zadnjih desetak godina.

 

“Hrvatski narodni sabor dobio je svoj temelj i vrijednosti u zadnjih desetak godina na snazi koju smo crpili iz Prstena. S te strane velika hvala jer ste kao nepolitička udruga uspjeli da hrvatski narod u BiH bude nikad snažniji. Hvala vam, jer da nije bilo vas bojim se da bi u ovih desetak godina neki od nas zalutali. Neki od nas bi drugačije razmišljali u svojem djelovanju i poslanju, a i uopće u budućnosti hrvatskog naroda," zaključio je Čović.

 

Osvrnuvši se na današnju ulogu hrvatskog naroda u BiH, istaknuo je kako je aktualna težnja postati moderno uređeno društvo u sklopu euroatlantskih integracija, racionalno organizirano u kojoj će Hrvati kao ustavno ravnopravan narod predlagati i birati svoje predstavnike i odlučivati o svojoj budućnosti. “A tu nam upravo vi predstavnici Prstena i s druge strane granice, nadam se uskoro i schengenske, možete pomoći kako bismo bili vezaniji nego ikad," kazao je Čović, izrazivši uvjerenje da će Prsten nastaviti svoje djelovanje u korist Hrvata BiH u skladu sa svojim sloganom Snaga zajedništva, koji je dovoljno jasna poruka o organiziranosti i djelovanju hrvatskog naroda u BiH, u politici i svakom drugom segmentu djelovanja.

 

 

Zubak: Zajedništvo važnije nego ikad

 

Obraćajući se nazočnima na svečanoj akademiji, predsjednik Udruge Hrvata BiH Prsten Pavo Zubak zahvalio je na potpori koju su pružili i pružaju Udruzi, istaknuvši snagu zajedništva Prstena kao nemjerljiv značaj u potpori Hrvatima u BiH.

 

“Zajedno s vama 14 godina razvijamo Udrugu Hrvata BiH Prsten, tri godine radimo na projektu Udruge Prsten u BiH i danas ponosno slavimo prvu godinu uspješnog funkcioniranja našeg Prstena,” kazao je Zubak, podsjetivši da su u proteklih 14 godina u humanitarne projekte prstenovci uložili više od 14 milijuna kuna, stipendirali više od 200 studenata, gradili zajedništvo i međusobnu potporu.

 

“Danas smo Prstenu u BiH udahnuli novu snagu i energiju kroz novu organizaciju, pojačano vodstvo - sjedište Prstena je u srednjoj Bosni u Vitezu, predsjednik Marijan Klaić je iz Posavine iz Orašja, dopredsjednik Veseli Čulo iz Mostara, dr. Anto Domić iz Brčkog, Drago Kafadar iz Viteza i Davor Pranjić iz Banja Luke - ekipa kojom se niti jedna vlada ne bi postidjela. A obljetnicu slavimo, gdje nego u Mostaru,” opisao je Zubak primjerom zajedništvo Hrvata u Prstenu. Naglasio je njihove uspješne karijere, kao i činjenicu da su svi hrvatski branitelji i imaju ukupno desetero djece, što je istaknuo kao njihovo najveće bogatsvo.

 

“Ovakva organizacija i regionalni raspored pokazuje jednaku zastupljenost, zajedništvo, zrelost i odgovornost. Isticat ćemo stalno zajedništvo jer mislimo da je to važno i važnije nego ikad. Puno je zajedničkih vrijednosti koje nas povezuju - podrijetlo, tradicija, upornost, odgovornost, ponos, poštenje, međusobno uvažavanje, uključivost, ali i raznolikost koju smatramo velikim bogatstvom,” kazao je Zubak te dodao: “Nacionalnost ne ističemo posebno, ali je branimo kad osjetimo da je ugrožena. Nastojimo uvažavati i poštovati i sve druge narode i narodnosti uvijek stepenicu više nego što smo uvažavanje primili. Uvijek se osjećamo pobjednicima jer osjećaj žrtve smatramo bijegom od odgovornosti. Naučili smo se zajedno veseliti, ali i tugovati, naučili smo opasnosti pretvoriti u prilike.”

 

Izrazio je želju da Prsten postane tvornica inicijative i zajedništva, da bude platforma na kojoj svaki pojedinac može dokazati i potvrditi sebe, poručivši: “Prsten je izraz zajedničke prirodne volje utemeljen na zajedničkim vrijednostima i ciljevima, utemeljen na emocijama i tradiciji, koji stvara zajedničku čvrstu vezu, kao dominantnu snagu i temelj svakog društva. Prsten je udruga koja međusobno povezuje i pomaže Hrvatima bez obzira na to gdje bili. Prsten je udruga koja ne poznaje i ruši sve granice.”

 

Na kraju je istaknuo kako Prsten ima puno planova, puno obveza i veliku odgovornost, ali i sve članove i prijatelje Prstena kao veliku snagu i izvor motivacije, zaključivši: “S vama nema cilja koji je nedostižan.”

 

 

 

Okupljene je pozdravio i počasni predsjednik UBHH Prsten Zdenko Vukić, a novoizabrani predsjednik Prstena u BiH Marijan Klaić kazao je kako je nazočnost brojnih visokih uzvanika i izaslanstava u Mostaru velika čast za sve u Prstenu, ali i odgovornost koja ih obvezuje da svojim radom ispune očekivanja i ostvare ciljeve zbog kojih je Udruga utemeljena. “Namjera nam je okupljanjem i povezivanjem Hrvata u Prsten pridonijeti promicanju gospodarskih potencijala, znanstvenih, etničkih, povijesnih, socijalnih, prosvjetnih, kulturnih, nacionalnih, tradicijskih i drugih vrijednosti hrvatskog naroda," kazao je Klaić, dodajući kako su im strateški ciljevi usmjereni k pružanju gospodarske, materijalne, financijske i svake druge potpore Hrvatima Bosne i Hercegovine.

 

 

Napomenuo je kako je statutarnim izmjenama stvoren pravni okvir za utemeljenje četiri podružnice Udruge – u Posavini s Brčko Distriktom, Srednjoj Bosni, Hercegovini i Republici Srpskoj, te istaknuo kako je utemeljenje podružnica i omasovljenje članstva prioritet u idućoj godini. Također, najavio je veći angažman svih sastavnica Udruge, klubova i Foruma mladih, koje posebno žele potaknuti na aktivnije sudjelovanje u radu Udruge i kreiranju programa pomoći mladima.

 

“Podržavamo politiku koja će Hrvatima osigurati legitimno predstavljanje i jednakopravnost bez majorizacije," kazao je Klaić, izrazivši pritom potporu politici Hrvatskog narodnog sabora. Na kraju je pozvao sve da se pridruže Prstenu, općem simoblu vrijednosti i povezanosti, kako bi pridonijeli ostvarenju bitnih ciljeva hrvatskog naroda jer, poručio je zaključno, snaga je u zajedništvu.

 

Mirjana Milićević

 |    Ispis stranice


Tagovi:    

blog comments powered by Disqus
 
 

Kontaktirajte nas:
Udruga Hrvata BiH "Prsten"
Gajeva 2, 10 000 Zagreb.
10 000 Zagreb
tel: +385 1 6133 788
fax: +385 1 6133 797
web: www.udruga-prsten.hr
e-mail: [email protected]
Osnovni podaci:
OIB: 92653606230
Matični broj: 2005557

ŽIRO RAČUN:
Hrvatska poštanska banka d.d.
IBAN: HR0323900011100328241
VALUTA: EUR, HRK

Privredna banka Zagreb d.d.
IBAN: HR5023400091110665237
VALUTA: HRK
Linkovi

Sva prava pridržana © Copyright 2008-2015 | Datum zadnje izmjene: 23.01.2015. |  Razvoj i podrška:  IN2 d.o.o.