DOBRODOŠLI NA WEB-STRANICE UDRUGE "PRSTEN"
Udruga Hrvata BiH "PRSTEN" vodeća je, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, s ciljem očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegova prosperiteta. Organizirana je kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 
 
 
 
Prsten Skip Navigation Links

lis
17

Sastanak sa stipendistima Zaklade Prsten

Bilo je doista impresivno slušati mlade ljude pune entuzijazma i ljubavi prema svojim dvjema domovinama, a njihov uspjeh najbolji je pokazatelj kako je stipendiranje studenata najunosnija investicija Prstena jer - oni su naša budućnost

 

Članice Kluba žena na čelu s predsjednicom Gordanom Jelavić i dopredsjednik Udruge Prsten Marjan Biškić sastali su se 17. listopada 2019. sa stipendistima Zaklade Prsten.

 

Sastanak koji bi se prije mogao nazvati druženje priređen je u Središnjem uredu Udruge, gdje se na poziv Kluba žena odazvalo petero studenata, Prstenovih stipendista. U ime Kluba žena pozdravila ih je Gordana Jelavić, podsjetivši tko su sve dobitinici prošlogodišnjih Prstenovih stipendija te je ujedno napomenula kako se dio studenata ispričao zbog nemogućnosti dolaska u Zagreb i odaziva na sastanak.

 

Njih šesnaestero, među kojima je i jedna učenica, potpisali su sa Zakladom ugovore o stipendiranju za proteklu 2018/19. godinu, a neki od njih prijavit će se i na ovogodišnji natječaj, koji je u tijeku i otvoren je do 31. listopada.

 

Među stipendistima ima studenata iz svih krajeva BiH – Domaljevca, Kiseljaka, Kaknja, Konjića, Sarajeva, Širokog Brijega, Tomislavgrada i Viteza te četvero iz Žepča. Neki od njih studiraju u Hrvatskoj, a neki u BiH, no ističu kako im je svima dobrodošla stipendija Prstena. Dugogodišnja članica Foruma mladih Ilijana Čović studira poljski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, završila je preddiplomski i upisala 1. godinu diplomskog, a kao vrlo angažirana forumašica na određeni je način već dobrim dijelom Udruzi vratila uloženo.

 

 

Katarina Barukčić iz Žepča studira turizam i ugostiteljstvo u Karlovcu, uz studij povremeno i radi, a stipendija joj je, kaže itekako pomogla. Stoga se i ona želi više angažirati u Prstenu koji im nudi i mnogo više od stipendija, nastojeći ih okupljati i međusobno povezati kako bi jedni drugima bili potpora i u budućnosti.

 

Marija Bagarić iz Tomislavgrada studira bilinogojstvo na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, prošlogodišnja je dobitnica Dekanove nagrade, a ove se godine nada Rektorovoj, što se može i očekivati s obzirom na njezin uspjeh i prosjek ocjena 4,68. Uz studij sudjeluje u istraživačkim radovima i raznim humanitarnim akcijama, a u slobodno vrijeme, kojeg je uistinu malo, piše poeziju.

 

Robert Tokić iz Jajca studira također u Mostaru, na Ekonomskom fakultetu, smjer menadžment, te je polaznik i Političke akademije. I on je izniman student s prosjekom ocjena 4,7 te će ove godine i on aplicirati za Dekanovu nagradu. Usto, glavni je urednik studentskog časopisa SEF.

 

Kristijan Herak je iz Čapljine, student je 5. godine Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, i to s prosjekom ocjena 5,0! I on je dobitnik Dekanove nagrade za ovu godinu, a kao izniman student postao je i demonstrator na Faklutetu. Usto, u studijskoj je sekciji za dermatovenerologiju i suradnik u znanstvenom časopisu Nerogirus.

 

Kad je bilo riječi o planovima za budućnost, na pitanje planiraju li ostati u RH ili BiH svi su odgovorili pozitivno!

 

Robert je šesto dijete u obitelji i četvorica braće su mu u inozemstvu, što je za njega samo razlog više za ostati i opstati u BiH, i to po mogućnosti u njegovu rodnom Jajcu, gdje bi rado pridonio na lokalnoj razini.

 

Kristijan razmišlja o odlasku na neki od hrvatskih otoka, gdje su liječnici itekako deficitarna struka, a Marija pak planira ostati u Mostaru. “Ja sam baš privržena za moju Bosnu i Hercegovinu,” priznala je, a na upit kako je studirati u Mostaru, spremno odgovara: “Savršeno!”

 

Katarina smatra kako je samim odabirom studija (turizam i ugostiteljstvo) odabrala i ostati u Lijepoj Našoj, koja joj u tom pogledu pruža brojne mogućnosti, a Ilijana bi se rado nakon diplomskog educirala za lektoricu poljskog jezika.

 

Bilo je doista impresivno slušati te mlade ljude pune entuzijazma i ljubavi prema svojim dvjema domovinama, a njihov uspjeh najbolji je pokazatelj kako je stipendiranje studenata najunosnija investicija Prstena jer - oni su naša budućnost!

 

Marjan Biškić već je tijekom razgovora “detektirao” potencijalne buduće članove Foruma mladih, koji se planira osnovati i u BiH, a članica Kluba žena Verica Biškić ukazala je na važnost zajedništva koje promovira i Udruga Prsten. “Budite ono ‘i’ koje spaja Bosnu i Hercegovinu, kao i Hrvate iz svih krajeva BiH i RH,” poručila im je, pozvavši ih da ponovno apliciraju za stipendiju koja će od iduće studijske godine iznositi 1000 kuna.

 

Od 2007. godine, kad je osnovana Zaklada radi stipendiranja učenika i studenata Hrvata u BiH – Hrvata podrijetlom iz BiH koji žive u RH, dodijeljeno je 130 studentskih stipendija (za sve godine studiranja), za što su članovi i prijatelji Udruge Prsten osigurali oko 3.400.000 kuna. Studentima se, osim međusobnog povezivanja, želi omogućiti lakše ostvarivanje akademske budućnosti kako bi postali produktivni članovi društva i zajednice u kojoj će jednog dana živjeti, raditi i djelovati.

 

 |    Ispis stranice


Tagovi:    

blog comments powered by Disqus
 
 

Kontaktirajte nas:
Udruga Hrvata BiH "Prsten"
Gajeva 2, 10 000 Zagreb.
10 000 Zagreb
tel: +385 1 6133 788
fax: +385 1 6133 797
web: www.udruga-prsten.hr
e-mail: [email protected]
Osnovni podaci:
OIB: 92653606230
Matični broj: 2005557

ŽIRO RAČUN:
Hrvatska poštanska banka d.d.
IBAN: HR0323900011100328241
VALUTA: EUR, HRK

Privredna banka Zagreb d.d.
IBAN: HR5023400091110665237
VALUTA: HRK
Linkovi

Sva prava pridržana © Copyright 2008-2015 | Datum zadnje izmjene: 23.01.2015. |  Razvoj i podrška:  IN2 d.o.o.