DOBRODOŠLI NA WEB-STRANICE UDRUGE "PRSTEN"
Udruga Hrvata BiH "PRSTEN" vodeća je, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, s ciljem očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegova prosperiteta. Organizirana je kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 
 
 
 
Prsten Skip Navigation Links

lis
21

Održana Izvještajna skupština UBH Prsten

Izvještajna skupština Udruge bosanskih Hrvata Prsten održana je 21. listopada 2017. u prostorijama M SAN Grupe d.d. u Buzinu pokraj Zagreba gdje se već tradicionalno održavaju skupštine Udruge.

 


Tim povodom okupilo se više od  150 članova i prijatelja Prstena, a prigodnim govorom na početku im se obratio predsjednik Udruge Mijo Marić. Pozdravljajući sve okupljene, posebno nazočne utemeljitelje Udruge, počasne predsjednike Iliju Tolića i Marka Pipunića, zahvalio je na golemom odazivu članova te je svima čestitao 12. obljetnicu UBH Prsten.
Nakon otvaranja Skupštine uslijedio je izbor radnih tijela, a potom usvajanje Dnevnog reda i Poslovnika o radu. Za voditelja Radnog predsjedništva izabran je tajnik Udruge Marjan Biškić, koji je također okupljenima čestitao 12. obljetnicu ”odanosti misiji Udruge Prsten“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podnoseći Izvješće o radu Udruge za razdoblje od 15. listopada 2016. do 21. listopada 2017., koje je proslijeđeno svim članovima, predsjednik Udruge Mijo Marić istaknuo je najvažnije aktivnosti i događanja. U tom je razdoblju održano pet sjednica Upravnog odbora i četiri sjednice proširenog Upravnog odbora, a u završnoj su fazi obnoviteljske skupštine Brodsko-posavske i Vukovarsko-srijemske županije. Također, uskoro se očekuje početak rada Udruge bosanskohercegovačkih Hrvata Prsten u BiH, a istodobno i konzulata RH u Vitezu, gdje će biti sjedište UBHH Prsten. Marić je istaknuo kako je ideja o otvaranju konzulata u Vitezu nastala u Prstenu, a u planu je i konzulat RH u Livnu. Izvijestio je i da je izaslanstvo Udruge održalo nekoliko sastanaka s relevantnim čimbenicima u BiH na temu iznalaženja koncepta ustavnog rješenja i promjena Izbornog zakona, a sve u cilju jednakopravnosti Hrvata s ostalim dvama narodima. Predstavnici Prstena sudjelovali su i na Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru te na sastanku Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH u Vukovaru.

 


Kao i svake godine, održan je tradicionalni humanitarni koncert za Zakladu Prsten te je raspisan novi natječaj za stipendije, a održane su tradicionalne večeri članova i prijatelja UBH Prsten u Zagrebu i Osijeku te druženje članova u Varaždinu. Kao najvažnija novost u radu Udruge istaknuta je PR strategija koju će provoditi tvrtka Impressum s ciljem intenzivnijeg predstavljanja rada i postignuća Prstena medijima i javnosti. Kao značajano postignuće u protekloj godini rada Udruge Mijo Marić naveo je i Portal Kluba poduzetnika, čije mogućnosti, zaključio je, još uvijek nisu dovoljno iskorištene. Posebno važan događaj bio je Prstenov poslovni forum Zagreb 2017., koji je u Hrvatskoj gospodarskoj komori, suorganizatoru Foruma, okupio brojne značajne aktere – od poduzetnika iz RH i BiH do političara i ministara. Spomenuo je i sastanak s predstavnicima Kluba poduzetnika iz Austrije, ističući važnost intenzivnijeg povezivanja poduzetnika iz RH i BiH te s njemačkog govornog područja.

 

 

Na kraju je Marić zahvalio svim suradnicima, posebno svojem zamjeniku Pavi Zubaku i tajniku Udruge Marjanu Biškiću, ističući izvrsnu suradnju na svim razinama. Zaključio je kako neprekidni rast članstva najbolje pokazuje snagu Prstena, dodavši da je u proteklom razdoblju između dviju skupština u Udrugu primljeno 257 fizičkih i 14 pravnih osoba te UBH Prsten sada ima ukupno 2958 članova, od kojih su 2763 fizičke i 195 pravnih osoba.

 

 

Izvješće o financijskom poslovanju za 2016. i devet mjeseci 2017. godine podnio je Pavo Djedović iz tvrtke Leitner&Leitner, koja besplatno vodi financijsko poslovanje Udruge i Zaklade, dajući tako golemi doprinos radu Prstena u cijelosti.  Djedović je naglasio kako nikad u svojem radu nije bio izložen nikakvim zahtjevima niti pritiscima, a s druge strane uvijek su se po potrebi odazivale određene tvrtke ako bi zatrebala žurna financijska ”injekcija“. Ukratko je predstavio akutalne prihode i rashode, zaključivši da je sve uredno, transparentno i dostupno na internetskoj stranici Udruge.

Nalaz i mišljenje Nadzornog odbora o radu izabranih tijela upravljanja Udruge u ime Josipa Sarića iznio je Ivica Andrić te je također zaključio da je rad Udruge bio javan, transparentan i u skladu sa Statutom Udruge.

 


Prijedlog Plana rada za 2018. godinu iznio je zamjenik predsjednika Pavo Zubak, koji je pritom čestitao svima na dosadašnjim postignućima Prstena, zaključivši kako možemo i trebamo biti ponosni na takve rezultate rada. Kako bismo nastavili takav trend, Zubak je iznio i ambiciozan prijedlog Plana rada za iduću godinu koji, među ostalim, uključuje povećanje članstva te otvaranje i razvoj podružnica i ogranaka, kao i jačanje Kluba poduzetnika i Portala. I on je najavio otvaranje dvaju konzulata RH u BiH, kao  i nužnost izmjene Izbornog zakona, napose u godini u kojoj nam predstoje izbori u BiH. Također, ukazao je i na važnost jačanja odnosa s javnošću te u tom pogledu i nužnost donošenja i provođenja PR strategije. Spomenuo je i nove značajne dužnosti i uspjehe pojedinih članova Prstena, na koje također ”trebamo biti ponosni i malo se više hvaliti”, zaključio je Zubak.

 


Prijedlog financijskog plana za 2018. predstavio je tajnik Biškić, istaknuvši planirane PR aktivnosti i očekivano preseljenje u nove prostorije kao stavke zbog kojih je značajno povećan planirani proračun, i to za čak 45 % više u odnosu na prošlogodišnji. Ujedno je pojasnio način financiranja planiranih aktivnosti, napomenuvši kako će se ubuduće, uz donacije i članarine, kroz određene projekte povući sredstva iz fondova Europske unije.

 


Nakon Izvještajne skupštine Udruge članovi Foruma mladih održali su Izbornu skupštinu, na kojoj je za novog predsjednika izabran dotadašnji zamjenik predsjednika Ivanko Zekić, naslijedivši na čelu FM-a Filipa Biškića, koji je s tog mjesta odstupio zbog nastavka školovanja u inozemstvu.

 


U prigodnom dijelu programa nastupio je KUD “Izvor“ iz Viškova, koji u svojim redovima ima više od 400 članova. Osim u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, nastupaju i u drugim europskim zemljama, a s posebnim veseljem odazivaju se na događanja UBH Prsten, čiji su također članovi. I ovaj put oduševili su okupljene te su s pjesomom i plesom nastavili i tijekom domjenka, a u prigodnom druženju nastupile su i ”Jaranice“ iz Osijeka, koje predvodi Ana Stanić, novoizabrana predsjednica osječke podružnice Prstena.

 

 

 

 |    Ispis stranice


Tagovi:    

blog comments powered by Disqus

SKUPŠTINA UDRUGE

Skupština je najviše tijelo upravljanja Udruge. Skupštinu čine tijela upravljanja, članovi Upravnog odbora, članovi Nadzornog odbora i Suda časti i najmanje 5 %  ostalih članova Udruge.

Skupština redovito zasijeda najmanje jedanput u tijeku godine, dok se izborna sjednica održava svake dvije godine.

NADLEŽNOST SKUPŠTINE

Skupština Udruge nadležna je za obavljanje sljedećih poslova:

  • donosi i mijenja Statut i druge akte Udruge
  • bira i razrješava članove Upravnog odbora, predsjednika Udruge, zamjenika
  • predsjednika Udruge, članove Nadzornog odbora i predsjednika Nadzornog odbora, članove Suda časti i predsjednika Suda časti,
  • utvrđuje politiku djelovanja i razvitka Udruge,
  • donosi financijski plan i usvaja završni račun Udruge,
  • odlučuje o organizacijskim i statusnim promjenama i prestanku Udruge,
  • imenuje počasne članove Udruge,
  • donosi Kodeks časti,
  • donosi sve odluke u svezi s radom Udruge za koji nije nadležan Upravni odbor
  • ili predsjednik Udruge.
 
 
 
 

Kontaktirajte nas:
Udruga Hrvata BiH "Prsten"
Gajeva 2, 10 000 Zagreb.
10 000 Zagreb
tel: +385 1 6133 788
fax: +385 1 6133 797
web: www.udruga-prsten.hr
e-mail: [email protected]
Osnovni podaci:
OIB: 92653606230
Matični broj: 2005557

ŽIRO RAČUN:
Hrvatska poštanska banka d.d.
IBAN: HR0323900011100328241
VALUTA: EUR, HRK

Privredna banka Zagreb d.d.
IBAN: HR5023400091110665237
VALUTA: HRK
Linkovi

Sva prava pridržana © Copyright 2008-2015 | Datum zadnje izmjene: 23.01.2015. |  Razvoj i podrška:  IN2 d.o.o.