DOBRODOŠLI NA WEB-STRANICE UDRUGE "PRSTEN"
Udruga bosanskih Hrvata "PRSTEN" vodeća je, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, s ciljem očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegova prosperiteta. Organizirana je kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 
 
 
 
Prsten Skip Navigation Links > Forum mladih

pro
9

Božićna humanitarna akcija Foruma mladih – Mladi mladima 2017.

Božićna akcija Mladi mladima jedna je od najuspješnijih i najdugovječnijih humanitarnih akcija koju već tradicionalno uoči božićnih blagdana provodi Prstenov Forum mladih, a u akciji treću godinu zaredom sudjeluje i Gradsko kazalištemladih Vitez, izvodeći humanitarnu kazališnu predstavu.

 

Tim povodom u prepunoj kinodvorani Forum Studentskog doma “Stjepan Radić“ u večernjim satima 9. prosinca okupili su se i brojni članovi i prijatelji Udruge Prsten kako bi podržali ovu hvalevrijednu akciju Foruma mladih, koju uz pomoć Kluba žena organiziraju već devetu godinu zaredom. Sve okupljene pozdravio je Edo Pleše, stipendist Zaklade Prsten koji je rekao nekoliko riječi o predstavi.


Predsjednik Foruma mladih Ivanko Zekić kratko je predstavio Udrugu, pozdravio okupljene u ime organizatora te zahvalio gostima iz Viteza, Gradskom kazalištu mladih, kao i svima koji su se odazvali i kupnjom ulaznica po simboličnoj cijeni podržali ovu akciju, kao i svim donatorima humanitarne akcije Mladi mladima. Sva sredstva prikupljena od kupovine ulaznica iskoristit će se za darove djeci i mladima u Kući nade u Odžaku, a dio sredstava uplatit će se kao donacija za njihove potrebe.
 

Pročitajte više
vlj
10

Radno u Forumu mladih osječke podružnice

Članovi Foruma mladih Podružnice Osijek, poznati po svojoj radišnosti i timskom duhu, i ove su akademske godine krenuli ”punom parom“. Od jeseni su proveli već nekoliko aktivnosti, a neke su još u pripremi.

 

Počeli su već tradicionalnim posjetom Vukovaru, gdje su obišli sve znamenitosti vezane uz Domovinski rat.Jedan od najvećih njihovih projekata, koji traje već duže vrijeme i na koji su posebno ponosni, svakako je Kulturno-umjetničko društvo ”Prsten” iz Osijeka u kojem su aktivni od osnutka.

 

Pročitajte više
pro
13

Adventska zagrebačka avantura razveselila mališane iz Sarajeva

Kako najbolje doživjeti advent u Zagrebu? Mnogi će reći šetnjom pod šarenim svjetlima, klizanjem, istraživanjem Zagreba i znamenitosti, posjet muzejima i trgovima. Udruga bosanskih Hrvata Prsten u ovu je jednadžbu ubacila dječji osmijeh i dobra djela.

 

Ovog su vikenda u Zagrebu ugostili prijatelje iz Stadlerovog doma Egipat i na poseban im način približili čaroliju našeg prekrasnog grada. Djeca koja su stigla u petak navečer žive u domu za nezbrinutu djecu u Sarajevu gdje ih čuvaju sestre iz zajednice Sestara Služavki Malog Isusa. Uzvratili su posjet prijateljima iz Foruma mladih koji su ih prošle godine uveselili svojim dolaskom i mnogim božićnim poklonima. Sredstva za akciju prikupljena su humanitarnom izvedbom predstave Svastike.

 

Pročitajte više
pro
10

Božićna humanitarna akcija Foruma mladih – Mladi mladima 2016.

Uz pregršt darova koje su dobili s raznih strana tijekom boravka u Zagrebu, vjerujemo kako su djeca u Sarajevo ponijela i lijepe dojmove koji će se s vremenom pretočiti u uspomene, a uvjereni smo da će se naši mladi iz Udruge Prsten i ubuduće založiti kako bi u nekim novim susretima stvarali i nova lijepa sjećanja, kako njima tako i svima onima koji sudjeluju i pomažu ovu hvalevrijednu akciju naših Forumaša

 

Forum mladih nastavlja s humanitarnom akcijom Mladi mladima, koju iz godine u godinu provode uoči božićnih blagdana. Do sada su darivali više od 150-oro djece odlazeći u domove diljem Bosne i Hercegovine, a ove su godine organizirali dolazak djece iz Stadlerove kuće "Egipat" - Doma za nezbrinutu djecu iz Sarajeva na advent u Zagreb.

 

Pročitajte više
tra
3

3. međunarodni dan sporta za razvoj i mir - Forum mladih UBH Prsten za svjetski razvoj i mir putem sporta

U travnju 2014. godine Ujedinjeni narodi i Međunarodni olimpijski odbor potpisuju povijesni sporazum s ciljem osnaživanja suradnje tih dviju organizacija na najvišoj razini. Sporazum naglašava da MOO i UN dijele jednake vrijednosti za doprinos miru i boljem svijetu kroz sport kao univerzalnoj vrijednosti čovječanstva.

 

U rujnu 2015. godine Ujedinjeni narodi prihvaćaju rezoluciju Program za održivi razvoj 2030. u kojoj se nalazi akcijski plan za globalni prosperitet, planetu i čovječanstvo. Uloga sporta opisana je kao ključna u ostvarivanju razvoja i mira, promicanju tolerancije i poštovanja, osnaživanju žena i mladih te pojedinaca i društva u cijelini.

 

Pročitajte više
pro
11

Mladi glumci iz Viteza i Forum mladih Prstena u humanitarnoj akciji

U prepunoj dvorani kina Forum u Studentskom domu “Stjepan Radić“ amaterski glumci Gradskog kazalište mladih iz Viteza  11. prosinca 2015. godine odličnom izvedbom hit-predstave Šmizle nasmijali su stanare popularne Save i sve ostale koji su došli pogledati ovu popularnu komediju

 

U ovogodišnjoj akciji prikupljanja sredstava za veliku božićnu humanitarnu akciju “Mladi mladima“ u kojoj Forum mladih i Klub žena svake godine zajednički organiziraju prikupljanje igračaka i slatkiša, pakiranje i dostavu više od 150 paketića za malene u domovima za nezbrinutu djecu i djecu s posebnim potrebama diljem gradova BiH, pridružili su se na poziv predstavnika mladih UBH Prsten i glumci grada Viteza okupljeni u GKM-u Vitez.

Pročitajte više
svi
19

Prsten za Zakladu Ana Rukavina – za bolji život

U prostorijama Udruge Prsten 19. je svibnja od 15 do 17 sati Forum mladih organizirao akciju davanja uzoraka za tipizaciju krvi za upis u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica u suradnji sa Zakladom Ana Rukavina jer je za oboljele svaki uzorak krvi dragocjen


Potaknuti spoznajom da je član Foruma mladih obolio od leukemije, u želji da pomognu svima onima kojima se bore s ovom opakom bolešću, kao i u podizanju svijesti o našim mogućnostima pomoći na putu ozdravljenja, te ostvarenju bolje kvalitete života i pružanja podrške oboljelima i njihovim obiteljima članovi Foruma mladih UBH Prsten pozvali su sve članove u dobi od 18 do 40 godina na akciju davanja uzoraka za HLA tipizaciju krvi ((utvrđivanje antigena tkivne snošljivosti) radi upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Darivanjem krvi svaka osoba može pomoći pacijentima koji se liječe od leukemije, limfoma, mijeloma ili sličnih krvnih bolesti.

Pročitajte više
svi
11

Šetnja Zagrebom – kroz prošla vremena

Pripremio: Prsten


Čovjek modernog doba, priključen slušalicama na mobitel, često juri gradom ne primjećujući stare zidine, šetališta, crkve, katedrale – monumentalne građevine oko sebe. Među njima su se ugnijezdili mali kafići, galerije, skulpture premreživši XX. stoljeće, sad već tako daleko, kroz prošla stoljeća. Urbana arhitektura stare jezgre Zagreba dok je još bio podijeljen na Gradec i Kaptol bogata je zanimljivim pričama u kojima se miješaju istina i pučka mitologija nastala prepričavanjem i iskrivljavanjem događaja.
O njihovoj povijesti i nastanku znaju tek zaljubljenici u prošla vremena ili stručnjaci. Kako bi ispravili vlastiti nemar, grupa mladih i žena iz Foruma i Kluba žena odlučila je prošetati starom jezgrom Zagreba i poslušati predavanje studentice Blanke Šamije, članice Foruma mladih o renesansnim, baroknim, klasicističkim vremenima u kojima su nastajale zagrebačke znamenitosti. Od zagrebačke katedrale, niz Stube biskupa Duha, preko Krvavog mosta, kroz Kamenita vrata do Markova trga, sjedišta političke moći kroz tolika stoljeća. Put je krivudao od crkve do crkve.


Osvijestivši duh prošlih vremena pozdravili smo Mariju Jurić Zagorku u Tkalčićevoj, Doru Krupićevu kod Kamenitih vrata i A. G. Matoša na Strossmayerovu šetalištu.
Prekrasna svibanjska šetnja ogrnuta plaštem prošlosti dugo će ostati u sjećanju, a možda nekog potakne da uzme u ruke knjigu o Zagrebu ili pročita nezaboravne kolumne Zvonimira Milčeca o Zagrebu.

ožu
19

Kako tuđe mišljenje postaje – moje?

U organizaciji Foruma mladih 18. je ožujka prof. psihologije Jozo Dubravac održao u prostorijama Udruge Prsten predavanje na temu ”Medijsko carstvo: kako tuđe mišljenje postaje – moje“

 


Većina je ljudi danas svjesna da mediji imaju veliku moć na formiranje stavova i mišljenja ciljanih skupina. Poznato je da novinari mogu ”stvoriti nekoga“, ali i uništiti karijeru i posao uspješnim osobama. Političari koji su na meti neprijateljski raspoloženih novinara prikazuju se kao ”lopovi“, ”zlostavljači” ili nešto sasvim treće... Na temelju dobivenih informacija u društvu se razvija pozitivno ili negativno mišljenje, te se stvara prostor za manipulaciju i zloporabu novinara.


No, koliki je zaista utjecaj medijskih kuća i informacija koje se serviraju društvu i kako one utječu na živote pojedinaca, u 60-ak minuta predavanja odgovore na ova pitanja pokušao je sažeti prof. psihologije Jozo Dubravac. Stručnjaci, navodi predavač, razlikuju dva tipa percepcije: brzu i automatsku i misaoni proces koji se temelji na pažljivom opažanju i analizi konteksta. Autor najmlađe dvoprocesne teorije Daniel Kahneman objašnjava komplementarno djelovanje dviju vrsta procesa: automatskih ili heurističkih sustava procesiranja (pretežno su nesvjesni i implicitni) i kontroliranih ili sustavnih procesa obrade informacija (pretežno su svjesni i eksplicitni). Ona djeluje tako da kada je čitatelj zainteresiran za neku temu sklon je analizi i razmišljanju, dok teme koje ga ne zanimaju automatski prihvaća i pod većom je sugestijom davatelja informacija.    
 

Pročitajte više
stu
19

Obilježavanje 23. obljetnice pada Vukovara

Dan sjećanja na brojne žrtve koje su život izgubile u Vukovaru obilježili su i brojni članovi UBH Prsten

 

Članice i članovi Foruma mladih UBH Prsten iz Zagreba Natalija Ivandić, Ilijana Čović, Tonči Visković, Filip Biškić, Mario Stančin i Ivan Nikolić posjetili su 15. studenoga Vukovar povodom 23. obljetnice njegova pada i odali počast žrtvama Domovinskog rata. Posjet je započeo kod Spomendoma Ovčara, mjestu gdje je srpski agresor pogubio 261 ranjenika i civila. U blizini je masovna grobnica gdje su zapalili svijeće i nastavili prema Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata.

 

Mladi su im zahvalili za bezgraničnu ljubav, neiscrpnu hrabrost, ideale i život koji su dali za Vukovar i Hrvatsku. Zatim su posjetili i novootvoreni Memorijalni centar Domovinskog rata. Puni ponosa i dojmova iz Vukovara krenuli su put Osijeka gdje su nazočili godišnjoj večeri Prstena podružnice Osijek. Vrijeme provedeno u Osijeku iskorišteno je za zajedničko druženje, ali i razgovore o budućim projektima s članovima Foruma mladih Osijek i FM Varaždin.


Dvadesetak članova Foruma mladih i Kluba žena iz Osijeka također su se 19. studenog, obilaskom Spomendoma, Memorijalnog groblja žrtava i Memorijalnog centra žrtava, pridružili brojci većoj od sto tisuća građana koji su ovih dana pohodili Vukovar. – Grad je odisao dostojanstvom i tugom koja svake godine na Dan sjećanja obuzme njegove građane, ali i sve nas. Osijek je blizu Vukovara i svake godine tradicionalno velik broj naših članova i građana Osijeka posjeti grad koji je simbol borbe za nezavisnost Hrvatske i oda počast žrtvama – kazala je Snježana Rebuš, predsjednica Kluba žena u Osijeku.

 

1 2 3 4 5 6 

 
 

Kontaktirajte nas:
Udruga bosanskih Hrvata "Prsten"
Ulica grada Vukovara 235
10 000 Zagreb
tel: +385 1 6133 788
fax: +385 1 6133 797
web: www.udruga-prsten.hr
e-mail: prsten@udruga-prsten.hr
Osnovni podaci:
OIB: 92653606230
Matični broj: 2005557

ŽIRO RAČUN:
Hrvatska poštanska banka d.d.
IBAN: HR0323900011100328241
VALUTA: EUR, HRK

Privredna banka Zagreb d.d.
IBAN: HR5023400091110665237
VALUTA: HRK
Linkovi

Sva prava pridržana © Copyright 2008-2015 | Datum zadnje izmjene: 23.01.2015. |  Razvoj i podrška:  IN2 d.o.o.