DOBRODOŠLI NA WEB-STRANICE UDRUGE "PRSTEN"
Udruga Hrvata BiH "PRSTEN" vodeća je, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, s ciljem očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegova prosperiteta. Organizirana je kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 
 
 
 
Prsten Skip Navigation Links > Forum mladih

sij
14

Uspješno provedena humanitarna akcija Mladi mladima 2020.

''Znam da neću spasiti svijet, možda niti one koje poznajem, ali ipak moram početi'' - riječi su Viktora Frankla koje najbolje opisuju ovogodišnju humanitarnu akciju Foruma mladih Udruge Hrvata BiH Prsten.

 

 

Forum mladih iz Zagreba i u specifičnim je epidemiološkim okolnostima uspješno organizirao i proveo humanitarnu akciju Mladim mladima 2020. u kojoj je prikupljeno oko 16 tisuća kuna. Prikupljena sredstva jednako su podijeljena i uplaćena ustanovama koje skrbe o potrebitima, i to: Udruzi građana roditelja djece i osoba s posebnim potrebama Kuća nade iz Odžaka i Vodopad ljubavi iz Jajca te Ustanovi za predškolski odgoj i socijalnu skrb Majčino selo iz Međugorja.

 

 

U sklopu akcije Mladi mladima 2020. Forum mladih podružnice Osijek prikupio je oko 14 tisuća kuna, a sredstva su uplaćen dječjim vrtićima u Domaljevcu i ''Paola Cerueto'' u Odžaku te Domu za nezbrinutu djecu ''Kuća ciglica'' iz Slavonskog Broda, kao i potrebitim pojedincima u BiH te obiteljima iz Čepina, Josipovca, Žutog naselja i Zagreba. Također, Forum mladih iz Osijeka donirao je po deset paketa hrane za obitelji iz srednje Bosne i Posavske županije te 80 paketa za obitelji na području grada Osijeka u suradnji s Crvenim križem te 35 paketa za djecu Udruge ''Puž'' iz Orašja.

 

 

Forum mladih zahvaljuje svima koji su sudjelovali u ovoj humanitarnoj akciji i poziva sve mlade koji se nalaze u gradovima u kojima Udruga djeluje (Zagreb, Osijek,Varaždin, Rijeka, Mali Lošinj) da se priključe Prstenu.

pro
9

Humanitarna akcija "Mladi mladima"

 

Drage naše članice i članovi,

 

nadamo se da će vas ova poruka naći u dobrom zdravlju i sigurnom okruženju.

U ovim nesigurnim vremenima u kojima se svatko od nas bori za opstanak, kako zna i umije, postoje oni kojima je pomoć potrebna bez obzira na okolnosti u svijetu.

 

Mi mladi, na kojima svijet ostaje, trebamo se pobrinuti i za generacije poslije nas… Već 12 godina Forum mladih organizira poznatu humanitarnu akciju Mladi mladima kojom

pomažemo nekoliko ustanova za zbrinjavanje/odgoj/rehabilitaciju djece u BiH. 

 

 

Ove smo godine, u suradnji s našim prijateljima iz BiH, odlučili biti odvažni i ipak održati humanitarnu akciju u nešto drugačijem obliku. Naime, naši su mali prijatelji marljivo radili

u studenom i izrađivali božićne ukrase poput adventskih vijenaca, jaslica od keramike, vunenih borova… Sve su te kreativne uratke poslali našoj Udruzi. 

 

 

Možete ih vidjeti u izlogu prozora naše Udruge, a otkupiti ih možete svojom donacijom. Vašom ćemo donacijom pomoći jednoj od triju ustanova (ovisno o tome čiju dekoraciju

izaberete), a to su: Udruga građana roditelja djece i osoba s posebnim potrebama Kuća Nade iz OdžakaVodopad ljubavi  iz Jajca i Ustanovi za predškolski odgoj i socijalnu

skrb Majčino selo iz Međugorja.

 

 

Sudjelovati u akciji možete i uplatom na jedan od dva računa Udruge s naznakom ,,Mladi mladima 2020'':

 

 

ŽIRO RAČUN:

 

Hrvatska poštanska banka d.d.

IBAN: HR0323900011100328241

VALUTA: EUR, HRK

 

Privredna banka Zagreb d.d.

IBAN: HR5023400091110665237

VALUTA: HRK

 
 
 
 
 
 

 

stu
18

Mladi Prstena za Vukovar i Škabrnju

Uoči obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, članovi Foruma mladih u večernjim su satima 17. studenog paljenjem svijeća ispred Središnjeg ureda Udruge Prsten u Ulici grada Vukovara 235 odali počast svim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilima.

 

Neka im je vječna slava i hvala!

 

 

 

 

 

 

 

stu
4

stu
2

Udruga Prsten na Sajmu stipendija i visokog obrazovanja

Udruga Prsten i ove godine sudjeluje na Sajmu stipendija i visokog obrazovanja u organizaciji Instituta za razvoj obrazovanja, koji se zbog aktualne epidemije provodi online, a na kojem će Zaklada Prsten predstaviti svoj natječaj i dosadašnja postignuća.

 

Zaklada Prsten osnovana je 2007. godine sa svrhom stipendiranja učenika i studenata Hrvata u Bosni i Hercegovini, kao i onih podrijetlom iz BiH koji žive u Hrvatskoj. Do sada je Zaklada osigurala više od 150 stipendija za studente i učenike slabijeg imovinskog statusa tijekom cijelog školovanja, za što su članovi i prijatelji Udruge Prsten osigurali više od tri i pol milijuna kuna.

 

Sajam stipendija i visokog obrazovanja prepoznatljiv je kao jedinstven događaj čiji je cilj istaknuti važnost i utjecaj visokog obrazovanja na život pojedinaca, kao i na rast i razvoj gospodarstva te približiti mogućnost visokog obrazovanja u Hrvatskoj i inozemstvu što većem broju hrvatskih srednjoškolaca, studenata i mladih profesionalaca. Također, ima poseban značaj za razvoj visokog obrazovanja u Hrvatskoj jer pridonosi proširivanju sudjelovanja u visokom obrazovanju za sve društvene skupine i razvoju određenih struka, potiče izvrsnost studenata te pridonosi povećavanju međunarodne mobilnosti hrvatske akademske zajednice.

 

Sajam će se održati 25. studenog 2020. na internetskom portalu www.iro.hr

 

 

ruj
28

Novi uspjesi i planovi u Forumu mladih

Došla je jesen, najdinamičnije godišnje doba za Forum mladih Udruge Prsten, a ova je započela samim uspjesima i dobrim vijestima.

 

Iako su na snazi epidemiološke mjere, forumaši nastavljaju nizati uspjehe i planirati nove akcije. Tako je dugogodišnji stipendist Zaklade Prsten Robert Tokić diplomirao na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, a i troje forumaša iz Zagreba uspješno su obranili svoje (pred)diplomske radove - Klara Bagarić, Ante Novaković i Zvonimir Džoić.

 

 

Nakon dugo vremena izbivanja iz prostorija Udruge i održavanja sastanaka/druženja na otvorenom, Forum se vratio u svoje “prirodno okruženje“ – Središnji ured Prstena u Vukovarskoj 235 u Zagrebu. Na sastanku održanom 24. rujna 2020. dogovorene su humanitarne akcije za zimu i novi projekti za proljeće.

 

Budući da u Forumu mladih uvijek ima mjesta za nove parove ruku, pozivamo sve zainteresirane za članstvo da se jave na mail Udruge­ Prsten prsten@udruga-prsten.hr ili na mail Foruma mladih forum.mladih@udruga-prsten.hr.

 

lip
30

Okrugli stol Foruma mladih o Prstenu

U organizaciji Foruma mladih Udruge Prsten 30. lipnja 2020. u prostorijama tvrtke AutoZubak u Sesvetama održan je okrugli stol na temu kako mladi doživljavaju Prsten te kako poboljšati rad Udruge.

 

Uz predstavnike Foruma mladih, nazočili su predstavnici drugih klubova i tijela Udruge, a sve ih je na početku pozdravio predsjednik Udruge Pavo Zubak koji je istaknuo važnost stalnog pomlađivanja Udruge i njihova uključivanja u tijela upravljanja te je pozvao mlade na proaktivno djelovanje.

 

Kako članovi Foruma mladih doživljavaju Prsten, njihov stav o funkcionalnosti i korisnosti Udruge te odnosu juniora i seniora Prstena, kao i planiranje budućih aktivnosti te prijedlozi za poboljšanje rada Udruge Prsten bile su teme okruglog stola na kojem su stariji članovi Udruge i članovi Foruma mladih imali priliku razmijeniti mišljenja i otvoreno razgovarati o radu Udruge, dosadašnjim postignućima i budućim aktivnostima.

 

Pročitajte više
vlj
29

Izvještajna skupština Foruma mladih

Izvještajna skupština Foruma mladih Udruge Prsten održana je 29. veljače 2020. u prostorijama tvrtke M SAN u Buzinu

 

Forumaši su 2018. godine sastavili i izglasali Pravilnik Foruma mladih kojim su uredili svoje djelovanje te se obvezali na održavanje izvještajnih i izbornih skupština.

 

Skupštinu je vodilo Radno predsjedništvo u čijem su sastavu, pod vodstvom Anite Filipović, bili Ilijana Čović, Ana Milanović, Ante Leovac, Ivan Nikolić i Robert Čolić.

 

Predsjednica Foruma mladih Klara Barišić podnijela je godišnji izvještaj o radu s više od 50 aktivnosti organiziranih i provedenih na području cijele Hrvatske, a član Radnog predsjedništva i Izvršnog odbora Robert Čolić podnio je financijski izvještaj.

 

Jednoglasno je usvojen godišnji plan rada Foruma mladih, kao i izmjena Pravilnika, a Verifikacijska komisija u čijem su sastavu bili Tonči Visković, Marija Bagarić i Alen Ilić konstatirala je legitimnost Izvještajne skupštine i valjanost svih donesenih odluka.

 

 

vlj
25

Forumaši i ovu godinu započeli humanitarno

Forum mladih je i ovu kalendarsku godinu započeo humanitarnim aktivnostima, i to na području Bosne i Hercegovine. Članovi Foruma 25. i 26. siječnja 2020. boravili su u Novom Travniku i Varešu, gdje su posjetili i darivali ustanove koje zbrinjavaju djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi i djecu s poteškoćama u razvoju.

 

U Novom Travniku posjetili su Edukacijsko-rehabilitacijski centar “Duga“, a u Varešu Ustanovu za prihvat i odgoj djece “Mala škola“. Obje ustanove darivali su odgovarajućim potrepštinama, a u Varešu je organizirana i proslava rođendana jednog od štićenika te su se forumaši pobrinuli za tortu, kao i za dobar ugođaj zajedno s voditeljima i štićenicima.

 

Vareš

 

Novi Travnik

 

vlj
8

U Osijeku na igri prstena

Kao što je i običaj, i ove zime igrala se tradicionalna posavska igra prstena gdje god je Posavljaka, a turnir je organizirao i Forum mladih osječke podružnice.

 

Tim povodom u Osijeku su se 8. veljače okupili prstenovci svih naraštaja, a sudjelovala je 21 ekipa. Forumaši su nastupali u nekoliko ekipa i odmjerili snage sa starijim i iskusnijim članovima Udruge.

 

Turnir je trajao do u ranojutarnjih sati, a prvo mjesto osvojili su Sokolovi Tramošnice i Mirkovaca, drugo Žila, a treće ekipa Petrijevci.

 

Uz što bolji plasman, cilj je sudjelovanja na ovakvim turnirima ponajprije očuvanje običaja i tradicije bosanskohercegovačkih Hrvata, čemu će Forum mladih i nadalje davati potporu i poticaj.

 

Uoči turnira forumaši su posjetili Udrugu Angelus iz Domaljevca kojoj su darovali vrijedan uređaj vibrofon, kupljen sredstvima prikupljenim u sklopu humanitarne božićne akcije Mladi mladima.

 

pro
14

Božićni party

Članovi Foruma mladih okupili su se 14. prosinca 2019. u prostorijama Središnjeg ureda Udruge, a povod je bio Božićni party.

 

Tradicionalno božićno druženje organizirano je tijekom provođenja humanitarne akcije Mladi mladima, u sklopu koje forumaši obilaze domove za djecu bez adekvatne roditeljske skrbi i edukacijsko-rehabilitacijiskih centre širom BiH kako bi ih prigodno darivali.

 

Prošle su godine za organizaciju bile zadužene članice, a ove članovi Foruma mladih. Zajedno su otišli u kupovinu darova za štićenike edukacijsko-rehabilitacijskih centara Duga iz Novog Travnika, Vodopad ljubavi iz Jajca te Kuća nade iz Odžaka, kao i za ustanove za djecu bez adekvatne roditeljske skrbi Ivan Pavao II. iz Vionice, Mala škola iz Vareša i Udruge Angelus iz Domaljevca.

 

Iako su neki na Božićni party došli ravno iz Odžaka, umoru nije bilo ni traga. Izvijestili su ostatak ekipe o posjetu Kući nade, a dogovoren je i nastavak akcije.

 

Forum mladih poziva sve mlade podrijetlom iz BiH u dobi od 18-35 godina da se uključe u rad Udruge, steknu nova poznanstva, lijepe uspomene i korisna iskustva.

 

 

 

stu
30

Božićna humanitarna akcija Mladi mladima

U sklopu božićne humanitarne akcije Mladi mladima, koju jedanaestu godinu zaredom organizira Forum mladih Udruge Prsten, prvog su adventskog vikenda štićenici Majčina sela iz Međugorja boravili u Zagrebu.

 

Dvadesetak djece u dobi od 5 do 19 godina zajedno sa šestero pratitelja iz ustanove uživali su u čarima zagrebačkog Adventa tijekom 30. studenog i 1. prosinca 2019. godine.

 

U pratnji Forumaša bili su u kinu i Zoološkom vrtu te na Dinamovu stadionu. Posjetili su zagrebačku katedralu i Tehnički muzej, kao i tunel Grič, a u večernjim satima nazočili su paljenju lampica povodom prve nedjelje adventa. Pridružili su im se i bivši štićenici Majčina sela koji se nalaze u Zagrebu te članovi menadžmenta Petra Graše, koji je bio nositelj humanitarnog koncerta.

 

Bio je to vrlo naporan vikend s puno hodanja, no ispunjen smijehom i radošću koji nisu silazili s lica djece i njihovih pratitelja, kao i volontera Foruma mladih. Tijekom boravka u Zagrebu djeca su bila smještena u Franjevačkom samostanu u Dubravi, a forumaši su kao pravi domaćini brinuli da im ništa ne nedostaje.

 

"Neizmjerno smo zahvalni na novim prijateljstvima, dugim razgovorima, zagrljajima i šalama koje smo razmijenili s djecom," kazali su predstavnici Foruma mladih, izrazivši posebnu zahvalnost Petru Graši i svim donatorima akcije među kojima su Stadion Maksimir, Zoološki vrt, Tehniči muzej Nikola Tesla, Turistička zajednica Grada Zagreba, restoran Sofra Green Gold, pizzeria Rikula te Pauza.hr.

 

Božićna akcija Mladi mladima prerasla je u tradiciju, a ovogodišnja akcija nastavlja se darivanjem ustanova s kojima je Forum mladih i prije surađivao poput Kuće nade iz Odžaka i Duge iz Travnika te Vodopada ljubavi iz Jajca.

 

 

Donacija za humanitarnu akciju Mladi mladima

 

Svi koji žele poduprijeti akciju Mladi mladima, mogu tijekom cijele godine uplatiti sredstva na račun Udruge Prsten IBAN HR03 2390 0011 1003 28241 (Hrvatska poštanska banka) ili IBAN: HR50 2340 0091 1106 6523 7 (Privredna banka Zagreb) s naznakom "Donacija za humanitarnu akciju Mladi mladima"

 

 

 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 

 
 

Kontaktirajte nas:
Udruga Hrvata BiH "Prsten"
Ulica grada Vukovara 235
10 000 Zagreb
tel: +385 1 6133 788
fax: +385 1 6133 797
web: www.udruga-prsten.hr
e-mail: prsten@udruga-prsten.hr
Osnovni podaci:
OIB: 92653606230
Matični broj: 2005557

ŽIRO RAČUN:
Hrvatska poštanska banka d.d.
IBAN: HR0323900011100328241
VALUTA: EUR, HRK

Privredna banka Zagreb d.d.
IBAN: HR5023400091110665237
VALUTA: HRK
Linkovi

Sva prava pridržana © Copyright 2008-2015 | Datum zadnje izmjene: 23.01.2015. |  Razvoj i podrška:  IN2 d.o.o.