DOBRODOŠLI NA WEB-STRANICE UDRUGE "PRSTEN"
Udruga Hrvata BiH "PRSTEN" vodeća je, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, s ciljem očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegova prosperiteta. Organizirana je kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 
 
 
 
Prsten Skip Navigation Links > Forum mladih

ruj
28

Novi uspjesi i planovi u Forumu mladih

Došla je jesen, najdinamičnije godišnje doba za Forum mladih Udruge Prsten, a ova je započela samim uspjesima i dobrim vijestima.

 

Iako su na snazi epidemiološke mjere, forumaši nastavljaju nizati uspjehe i planirati nove akcije. Tako je dugogodišnji stipendist Zaklade Prsten Robert Tokić diplomirao na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, a i troje forumaša iz Zagreba uspješno su obranili svoje (pred)diplomske radove - Klara Bagarić, Ante Novaković i Zvonimir Džoić.

 

 

Nakon dugo vremena izbivanja iz prostorija Udruge i održavanja sastanaka/druženja na otvorenom, Forum se vratio u svoje “prirodno okruženje“ – Središnji ured Prstena u Vukovarskoj 235 u Zagrebu. Na sastanku održanom 24. rujna 2020. dogovorene su humanitarne akcije za zimu i novi projekti za proljeće.

 

Budući da u Forumu mladih uvijek ima mjesta za nove parove ruku, pozivamo sve zainteresirane za članstvo da se jave na mail Udruge­ Prsten prsten@udruga-prsten.hr ili na mail Foruma mladih forum.mladih@udruga-prsten.hr.

 

lip
30

Okrugli stol Foruma mladih o Prstenu

U organizaciji Foruma mladih Udruge Prsten 30. lipnja 2020. u prostorijama tvrtke AutoZubak u Sesvetama održan je okrugli stol na temu kako mladi doživljavaju Prsten te kako poboljšati rad Udruge.

 

Uz predstavnike Foruma mladih, nazočili su predstavnici drugih klubova i tijela Udruge, a sve ih je na početku pozdravio predsjednik Udruge Pavo Zubak koji je istaknuo važnost stalnog pomlađivanja Udruge i njihova uključivanja u tijela upravljanja te je pozvao mlade na proaktivno djelovanje.

 

Kako članovi Foruma mladih doživljavaju Prsten, njihov stav o funkcionalnosti i korisnosti Udruge te odnosu juniora i seniora Prstena, kao i planiranje budućih aktivnosti te prijedlozi za poboljšanje rada Udruge Prsten bile su teme okruglog stola na kojem su stariji članovi Udruge i članovi Foruma mladih imali priliku razmijeniti mišljenja i otvoreno razgovarati o radu Udruge, dosadašnjim postignućima i budućim aktivnostima.

 

Pročitajte više
vlj
29

Izvještajna skupština Foruma mladih

Izvještajna skupština Foruma mladih Udruge Prsten održana je 29. veljače 2020. u prostorijama tvrtke M SAN u Buzinu

 

Forumaši su 2018. godine sastavili i izglasali Pravilnik Foruma mladih kojim su uredili svoje djelovanje te se obvezali na održavanje izvještajnih i izbornih skupština.

 

Skupštinu je vodilo Radno predsjedništvo u čijem su sastavu, pod vodstvom Anite Filipović, bili Ilijana Čović, Ana Milanović, Ante Leovac, Ivan Nikolić i Robert Čolić.

 

Predsjednica Foruma mladih Klara Barišić podnijela je godišnji izvještaj o radu s više od 50 aktivnosti organiziranih i provedenih na području cijele Hrvatske, a član Radnog predsjedništva i Izvršnog odbora Robert Čolić podnio je financijski izvještaj.

 

Jednoglasno je usvojen godišnji plan rada Foruma mladih, kao i izmjena Pravilnika, a Verifikacijska komisija u čijem su sastavu bili Tonči Visković, Marija Bagarić i Alen Ilić konstatirala je legitimnost Izvještajne skupštine i valjanost svih donesenih odluka.

 

 

vlj
25

Forumaši i ovu godinu započeli humanitarno

Forum mladih je i ovu kalendarsku godinu započeo humanitarnim aktivnostima, i to na području Bosne i Hercegovine. Članovi Foruma 25. i 26. siječnja 2020. boravili su u Novom Travniku i Varešu, gdje su posjetili i darivali ustanove koje zbrinjavaju djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi i djecu s poteškoćama u razvoju.

 

U Novom Travniku posjetili su Edukacijsko-rehabilitacijski centar “Duga“, a u Varešu Ustanovu za prihvat i odgoj djece “Mala škola“. Obje ustanove darivali su odgovarajućim potrepštinama, a u Varešu je organizirana i proslava rođendana jednog od štićenika te su se forumaši pobrinuli za tortu, kao i za dobar ugođaj zajedno s voditeljima i štićenicima.

 

Vareš

 

Novi Travnik

 

vlj
8

U Osijeku na igri prstena

Kao što je i običaj, i ove zime igrala se tradicionalna posavska igra prstena gdje god je Posavljaka, a turnir je organizirao i Forum mladih osječke podružnice.

 

Tim povodom u Osijeku su se 8. veljače okupili prstenovci svih naraštaja, a sudjelovala je 21 ekipa. Forumaši su nastupali u nekoliko ekipa i odmjerili snage sa starijim i iskusnijim članovima Udruge.

 

Turnir je trajao do u ranojutarnjih sati, a prvo mjesto osvojili su Sokolovi Tramošnice i Mirkovaca, drugo Žila, a treće ekipa Petrijevci.

 

Uz što bolji plasman, cilj je sudjelovanja na ovakvim turnirima ponajprije očuvanje običaja i tradicije bosanskohercegovačkih Hrvata, čemu će Forum mladih i nadalje davati potporu i poticaj.

 

Uoči turnira forumaši su posjetili Udrugu Angelus iz Domaljevca kojoj su darovali vrijedan uređaj vibrofon, kupljen sredstvima prikupljenim u sklopu humanitarne božićne akcije Mladi mladima.

 

pro
14

Božićni party

Članovi Foruma mladih okupili su se 14. prosinca 2019. u prostorijama Središnjeg ureda Udruge, a povod je bio Božićni party.

 

Tradicionalno božićno druženje organizirano je tijekom provođenja humanitarne akcije Mladi mladima, u sklopu koje forumaši obilaze domove za djecu bez adekvatne roditeljske skrbi i edukacijsko-rehabilitacijiskih centre širom BiH kako bi ih prigodno darivali.

 

Prošle su godine za organizaciju bile zadužene članice, a ove članovi Foruma mladih. Zajedno su otišli u kupovinu darova za štićenike edukacijsko-rehabilitacijskih centara Duga iz Novog Travnika, Vodopad ljubavi iz Jajca te Kuća nade iz Odžaka, kao i za ustanove za djecu bez adekvatne roditeljske skrbi Ivan Pavao II. iz Vionice, Mala škola iz Vareša i Udruge Angelus iz Domaljevca.

 

Iako su neki na Božićni party došli ravno iz Odžaka, umoru nije bilo ni traga. Izvijestili su ostatak ekipe o posjetu Kući nade, a dogovoren je i nastavak akcije.

 

Forum mladih poziva sve mlade podrijetlom iz BiH u dobi od 18-35 godina da se uključe u rad Udruge, steknu nova poznanstva, lijepe uspomene i korisna iskustva.

 

 

 

stu
30

Božićna humanitarna akcija Mladi mladima

U sklopu božićne humanitarne akcije Mladi mladima, koju jedanaestu godinu zaredom organizira Forum mladih Udruge Prsten, prvog su adventskog vikenda štićenici Majčina sela iz Međugorja boravili u Zagrebu.

 

Dvadesetak djece u dobi od 5 do 19 godina zajedno sa šestero pratitelja iz ustanove uživali su u čarima zagrebačkog Adventa tijekom 30. studenog i 1. prosinca 2019. godine.

 

U pratnji Forumaša bili su u kinu i Zoološkom vrtu te na Dinamovu stadionu. Posjetili su zagrebačku katedralu i Tehnički muzej, kao i tunel Grič, a u večernjim satima nazočili su paljenju lampica povodom prve nedjelje adventa. Pridružili su im se i bivši štićenici Majčina sela koji se nalaze u Zagrebu te članovi menadžmenta Petra Graše, koji je bio nositelj humanitarnog koncerta.

 

Bio je to vrlo naporan vikend s puno hodanja, no ispunjen smijehom i radošću koji nisu silazili s lica djece i njihovih pratitelja, kao i volontera Foruma mladih. Tijekom boravka u Zagrebu djeca su bila smještena u Franjevačkom samostanu u Dubravi, a forumaši su kao pravi domaćini brinuli da im ništa ne nedostaje.

 

"Neizmjerno smo zahvalni na novim prijateljstvima, dugim razgovorima, zagrljajima i šalama koje smo razmijenili s djecom," kazali su predstavnici Foruma mladih, izrazivši posebnu zahvalnost Petru Graši i svim donatorima akcije među kojima su Stadion Maksimir, Zoološki vrt, Tehniči muzej Nikola Tesla, Turistička zajednica Grada Zagreba, restoran Sofra Green Gold, pizzeria Rikula te Pauza.hr.

 

Božićna akcija Mladi mladima prerasla je u tradiciju, a ovogodišnja akcija nastavlja se darivanjem ustanova s kojima je Forum mladih i prije surađivao poput Kuće nade iz Odžaka i Duge iz Travnika te Vodopada ljubavi iz Jajca.

 

 

Donacija za humanitarnu akciju Mladi mladima

 

Svi koji žele poduprijeti akciju Mladi mladima, mogu tijekom cijele godine uplatiti sredstva na račun Udruge Prsten IBAN HR03 2390 0011 1003 28241 (Hrvatska poštanska banka) ili IBAN: HR50 2340 0091 1106 6523 7 (Privredna banka Zagreb) s naznakom "Donacija za humanitarnu akciju Mladi mladima"

 

 

 

stu
17

Svijeće za Vukovar

Uoči Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, u predvečerje 17. studenog 2019. članovi Foruma mladih zapalili su svijeće ispred Središnjeg ureda Udruge Prsten u Ulici grada Vukovara u Zagrebu, prisjetivši se vukovarske tragedije otprije 28 godina kad je grad okupiran, a vukovarski branitelji i civili ubijeni, zatočeni, prognani.

 

Tim su simboličnim činom odali počast žrtvama Vukovara, hrabrim hrvatskim braniteljima i civilima poginulim i nestalim tijekom tromjesečne opsade Grada Heroja. Zapalili su svijeće u znak nade i vjere u konačnu pobjedu dobra nad zlim. 

 

Akcija I u mom gradu Vukovar svijetli začeta je 1999. godine u Splitu na ideju dr. sc. Vini Rakić, koja je tu inicijativu opisala kao aktivno sjećanje i iskaz prije svega ljubavi i poštovanja prema Vukovaru, njegovim junacima i stradalnicima, kao i svemu onomu što simbolizira. Akcija se proširila po cijeloj Hrvatskoj te se svake godine uoči obilježavanja tužne obljetnice svijeće pale u ulicama koje nose ime grada Vukovara i u domovima diljem Lijepe Naše pa i šire.

 

 

Pročitajte više

Humanitarna akcija Mladi mladima

Forum mladih Prsten i ove godine, po jedanaesti put, organizira tradicionalnu humanitarnu Božićnu akciju ,,Mladi mladima'' namijenjenu djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi u BiH.
 

Ove godine u borbu za dječje osmijehe i radost krećemo u nešto drugačijem ruhu gdje će nas 10.11.2019. u 18:30h u dvorani doma HV-a ''Zvonimir'' svojim izvedbama razveseliti Petar Grašo i mladi glazbenici, Max Bruch Trio te Luka Brnjić.
 

Sve dodatne informacije možete dobiti putem inbox-a, na Facebook stranici događaja, pozivom na broj telefona: +385 1 6133 788 ili na adresi prostorija Udruge Hrvata BiH Prsten u Ulici grada Vukovara 235 gdje ujedno možete i kupiti ulaznicu/donaciju u vrijednosti od 80 kuna.
 

Javite se i osigurajte ulaznice za Vas i Vaše bližnje na vrijeme.
 

Radujemo se što ćete ponovno biti s nama i svojim dolaskom donijeti osmijeh mnogim dječjim licima!
 

Vidimo se !

 

 

 

 

 

lis
15

Prstenovi forumaši na Sajmu stipendija

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 15. listopada 2019. održan je 15. sajam stipendija, na kojem su i ove godine sudjelovali predstavnici Foruma mladih promovirajući Zakladu i Udrugu Prsten.

 

Na ovogodišnjem Sajmu stipendija predstavilo se više od 50  hrvatskih i inozemnih visokih učilišta iz 15 zemalja svijeta, kompanije, zaklade, ministarstva, agencije, gradovi i udruge, a među forumašima su bili bivši i sadašnji stipendisti Prstena koji su davali informacije “iz prve ruke“.

 

Pozivamo sve studente koji udovoljavaju uvjetima natječaja objavljenog na mrežnoj stranici Udruge Prsten na poveznici http://www.udruga-prsten.hr/posts.aspx?PageID=57&cmsID=17 da se prijave za stipendiju Zaklade Prsten. Rok za prijave je 31. listopada 2019.

 

 

lip
11

Forum mladih organizirao predavanje o međuljudskim odnosima

U organizaciji Foruma mladih 11. lipnja 2019. u prostorijama Središnjeg ureda Udruge Prsten održano je predavanje o komunikaciji u međuljudskim odnosima.

 

Predavanje je održao počasni predsjednik i član Predsjedništva Udruge Mijo Marić, po zanimanju psiholog-psihoterapeut. Kako Forum čine mladi ljudi različitih profesija, mišljenja i stavova, ovo je predavanje bilo iznimno zanimljivo i korisno za poboljšanje međusobnih odnosa. Tijekom predavanja sudionici su s predavačem analizirali različite tipove osobnosti i pristupe njima.

 

”U svakoj komunikaciji postoji potencijalna opasnost za izbijanje konflikta, a kako bismo to spriječili analizirali smo sebe i svoje odnose kroz primjere g. Marića iz prakse,” kazala je predsjednica Foruma mladih Klara Barišić.

 

Predavanje je imalo dvostruki cilj - nešto naučiti, ali i povezati starije i iskusnije članove Udruge Prsten s članovima Foruma mladih.

 

svi
30

Forumaši na predavanju o lobiranju

Forum mladih Udruge Prsten ugostio je 30. svibnja 2019. Hrvatsko društvo lobista (HDL) u prostorijama Središnjeg ureda Udruge u Zagrebu.

 

Tom prigodom predsjednica HDL-a Maja Pokrovac održala je interaktivno predavanje o lobiranju u teoriji i praksi u Hrvatskoj i u Europskoj uniji. Zaključila je kako je lobiranje brzorastuća industrija u svijetu, a njezini ideali univerzalnost i javni interes.

 

Na predavanju se razvila velika rasprava o nedostatku pojmovno-definicijske analize akademskih krugova o ovoj tematici te manjku političke volje da se donesu zakonski okviri za kontrolu lobiranja, ali i niska razina medijske zainteresiranosti za ovu djelatnost.

 

Predsjednica Foruma mladih Klara Barišić zahvalila je predstavnicima HDL-a na odazivu i zanimljivom predavanju te je ujedno izrazila interes i za budućom suradnjom.

 

1 2 3 4 5 6 7 8 

 
 

Kontaktirajte nas:
Udruga Hrvata BiH "Prsten"
Ulica grada Vukovara 235
10 000 Zagreb
tel: +385 1 6133 788
fax: +385 1 6133 797
web: www.udruga-prsten.hr
e-mail: prsten@udruga-prsten.hr
Osnovni podaci:
OIB: 92653606230
Matični broj: 2005557

ŽIRO RAČUN:
Hrvatska poštanska banka d.d.
IBAN: HR0323900011100328241
VALUTA: EUR, HRK

Privredna banka Zagreb d.d.
IBAN: HR5023400091110665237
VALUTA: HRK
Linkovi

Sva prava pridržana © Copyright 2008-2015 | Datum zadnje izmjene: 23.01.2015. |  Razvoj i podrška:  IN2 d.o.o.