DOBRODOŠLI NA WEB-STRANICE UDRUGE "PRSTEN"
Udruga bosanskih Hrvata "PRSTEN" vodeća je, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, s ciljem očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegova prosperiteta. Organizirana je kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 
 
 
 
Prsten Skip Navigation Links > Podružnice

stu
9

Obilježena 6. godišnjica KUD-a “Prsten“ iz Varaždina

Kulturno-umjetničko društvo “Prsten“ podružnice Varaždin obilježio je 28. listopada 6. godišnjicu rada.


Tim povodom u Gornjem Knegincu okupili su se članovi KUD-a i prijatelji, a u ime UBH Prsten obratio im se predsjednik podružnice Ivica Andrić. Čestitajući svim članovima koji su dali svoj doprinos u radu KUD-a, zaželio im je i mnogo uspjeha u budućem radu.
 

Pročitajte više
lis
27

Izabrana nova predsjednica osječkog Kluba žena

Dragica Pavlović nova je predsjednica Kluba žena Podružnice Osijek UBH Prsten, a njezina je zamjenica Kata Ravnjak.

 

 


Novoizabrana predsjednica osječkog Kluba žena na tom je mjestu naslijedila Anu Stanić, koja je pak na nedavno održanoj Izbornoj skupštini izabrana za predsjednicu osječke podružnice, nalijedivši na tom mjestu Snježanu Rebuš.


Uvijek aktivne članice Podružnice Osijek i tamošnjeg Kluba žena pokazale su kako su spremne nositi se s izazovima i odgovornošću čelnih pozicija unutar Prstena te vjerujemo kako će novoizabrane predsjednice nastaviti s uspješnim radom u korist Kluba žena i cijele Udruge.
 

Pročitajte više
lis
24

Izborna skupština Podružnice Osijek UBH Prsten

Redovita Izborna skupština osječke podružnice UBH Prsten održana je 10. listopada 2017. u prostorijama društva Žito d.o.o. u Čepinu (Ovčara). Skupštinu je otvorila Snježana Rebuš, predsjednica Podružnica te zahvalila na potpori tijekom dviju godina vodstva.


Predsjednica je pozdravila sve nazočne članove Udruge te istaknula da su dvije godine mandata brzo prošle, puno se radilo, stvarala nova prijateljstva i izmjenjivale priče i sjećanja bosanskih Hrvata. Zahvalila je svim članovima Izvršnog odbora koji su uvijek bili na raspolaganju, tajnici Podružnice i svim članovima bez kojih ”sve ovo ne bi bilo moguće”. Posebno je zahvalila počasnom predsjedniku Udruge bosanskih Hrvata Prsten Marku Pipuniću koji je davao veliku potporu stabilnosti Podružnice.
Skupštinu je vodio član Izvršnog odbora prof. dr. sc. Vlado Guberac.


Dnevni red od 14 točaka jednoglasno je prihvaćen. Nakon verifikacije broja nazočnih članova uslijedio je izbor radnih tijela Skupštine, zapisničara, ovjerovitelja zapisnika, Radnog predsjedništva, verifikacijske i kandidacijske komisije.
 

Pročitajte više
kol
6

Četvrti humanitarni turnir riječke podružnice Prstena, za Komušinu i Kondžilo

Humanitarni malonogometni turnir pod nazivom ”Spomenici budućnosti“ održan je 5. i 6. kolovoza u Sportsko-rekreativnom centru Ronjgi u Viškovu pokraj Rijeke.


Turnir su četvrtu godinu zaredom organizirali UBH Prsten - Podružnica Primorsko-goranske županije i Humanitarno-organizacijski odbor Komušina te Župa sv. Mateja i KUD Izvor, a svrha je prikupljanje sredstava za izgradnju nove zavjetne kapele na brdu Kondžilo, čuvenom marijanskom svetištu, kao i spomen-parka poginulim hrvatskim braniteljima Komušine i Teslića.

 

Na turniru je sudjelovalo 16 malonogometnih ekipa, a bodrilo ih je oko 1500 gledatelja pristiglih iz cijele Hrvatske pa i šire

Pročitajte više
srp
18

KUD “Prsten“ iz Osijeka na Danima Tolise i Đakovačkim vezovima

KUD UBH Prsten osnovan je 2015. godine i njeguje tradicionalne plesove Hrvata iz Bosne i Hercegovine. Društvo broji tridesetak članova, većinom studenata iz Bosanske Posavine koji ponosno predstavljaju tradicionalne vrijednosti svojeg zavičaja. Ove su godine nastupili na dvjema kulturno-umjetničkim manifestacijama, Danima Tolise i Đakovačkim vezovima.

 


"Dani Tolise" tradicionalna je manifestacija koja se održava tijekom lipnja jedanaestu godinu zaredom, uz niz sportskih, kulturno-umjetničkih i zabavnih sadržaja, a pokrovitelj je predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara. U sklopu manifestacije održava se i Međunarodna smotra folklora na kojoj je sudjelovalo desetak KUD-ova, među kojima i KUD UBH ”Prsten“ iz Osijeka. Mimohod se kretao kroz dijelove sela do igrališta, na kojemu je održana završnica smotre.

 

Brojni mještani častili su članove povorke svakojakim domaćim delicijama, a povorka je uzvratila pjesmom i plesom. Uz bogat i raznovrstan program prvi je put održan i izbor najljepše sudionice Smotre. Iz svake skupine sudjelovala je po jedna članica, predstavljajući svoju nošnja. Smotru su zatvorili domaćini nastupom pred oko 1000 gledatelja, a na kraju su u kolu zaigrali i sudionici i gledatelji. Tijekom večere u dvorani Dvor uručena su priznanja i zahvalnice organizatorima, sudionicima i sponzorima Dana Tolise, a voditelj KUD-a UBH ”Prsten” Osijek Ivan Mijić u znak zahvalnosti uručio je organizatorima prigodan dar.
 

Pročitajte više
srp
15

Nastup KUD-a Prsten varaždinske podružnice

U  Svibovcu Podravskom (općina Sračinec) tradicionalno se slavi blagdan zaštitnika mjesta, svetog Benedikta. Bila je to prilika da se predstave udruge koje djeluju u Svibovcu Podravskom, ali i da se ugoste mnogobrojni prijatelji. 

Pročitajte više
srp
2

Ljeto može početi

Već 8 godina zaredom varaždinska podružnica Udruge bosankih Hrvata Prsten organizira druženje na otvorenom, na Haliću, za svoje članove. Postao je to neizostavni dio života i rada Podružnice, a interes ne jenjava. ”Unaprijed se traži datum druženja kako se ne propustio, a ljeto i godišnji odmor planira se poslije toga. Znak je to da je ljudima važno vidjeti se, družiti, a za organizatore dodatna motivacija,” istaknuo je predsjednik Podružnice Ivica Andrić pozdravljajući nazočne. Glavni tajnik Udruge, članice Kluba žena, članovi Foruma mladih nisu više gosti na druženju nego se osjećaju domaćima što je još jedan dokaz dobre atmosfere. 

 

Pročitajte više
tra
22

2. HODOČAŠĆE U DRAGOTIN

Drugo hodočašće u Dragotin u organizaciji Marijanskog svetišta Dragotin – župe Trnava i Udruge bosanskih Hrvata Prsten – Ogranka Đakovo održano je 22. travnja, a na hodočašću su sudjelovali brojni članovi đakovačkog ogranka i osječke podružnice.


Dragotin je najstarije marijansko svetište u Slavoniji, u koje pod okrilje Žalosne Gospe Dragotinske od 1332. godine hodočaste tisuće vjernika, a drugu godinu zaredom organizirano je hodočašće za članove i prijatelje Udruge Prsten.
 

Pročitajte više
tra
22

Izabrano novo vodstvo Podružnice Varaždinske županije

Izborna Skupština podružnice UBH Prsten Varaždinske županije održana je 22. travnja 2017. u društvenom domu u Turčinu, gdje se tim povodom okupilo tridesetak članova podružnice.


Na početku 4. redovne skupštine okupljene je pozdravio aktualni predsjednik podružnice Mario Paurević, a potom je iznio rezultate dvogodišnjeg rada u svojem mandatu, nakon čega je uslijedilo biranje novog vodstva podružnice na dvogodišnji mandat.
 

Pročitajte više
tra
21

Koncert klasične glazbe u Svetoj Nedelji

Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji u suradnji s Ogrankom UBH Prsten Sveta Nedjelja organizirao je 21. travnja koncert klasične glazbe pod nazivom ”Musique de chambre à deux“. U prepunoj župnoj crkvi bl. Alojzija Stepinca nastupili su glazbenici Carolina Blašković na violini i Ermin Tkalec na glasoviru.


”Večerašnjim koncertom na kojem će nastupiti vrhunski mladi glazbenici nastavljamo tradiciju održavanja koncerata klasične glazbe u našem gradu. Iznimno nam je drago što naši umjetnici dolaze direktno iz Londona gdje se usavršavaju na prestižnoj glazbenoj akademiji 'Royal Collegeof Music', a za svoj su koncertni program odabrali neka od najzahtjevnijih djela koja su vrhunac komornog muziciranja dua violine i glasovira,” kazao je tom prigodom predsjednik Ogranka Matice hrvatske Ivica Kapuđija te istaknuo: ”Posebno nam je zadovoljstvo što nam se u organizaciji i realizaciji ovog koncerta pridružila Udruga Prsten – Ogranak Sveta Nedjelja, uz čiju smo pomoć uspjeli ostvariti gostovanje uspješnih mladih umjetnika u našem gradu.“ U ime Udruge zadovoljstvo ostvarenom suradnjom izrazio je i predsjednik Ogranka Pavo Ćorluka, koji je također nazočio koncertu, kao i brojni članovi svetonedeljskog ogranka.
 

Pročitajte više
tra
6

Tradicijsko ukrašavanje pisanica

Uoči uskršnjih blagdana u Ogranku Sveta Nedelja priređeno je druženje članova i prijatelja Udruge Prsten uz ukrašavanje pisanica, i to po starim običajima, onima iz BiH i ovdašnjima.

 

U Društvenom domu u Kerestincu pokraj Svete Nedelje 6. travnja okupilo se petnaestak žena, među kojima su bile članice Ogranka i predstavnice Kluba žena iz Zagreba te članice Udruge Kragulj iz Svete Nedelje, a i ovom prigodom pridružio im se i glavnik tajnik Udruge Marjan Biškić, koji je ponovno pohvalio aktivnosti Ogranka Sveta Nedelja.


Predsjednik Ogranka Pavo Ćorluka osigurao je mnoštvo jaja za ukrašavanje, a njegova zamjenica Vera Rede okupila je vrijedne žene u čijim su se vještim rukama jaja pretvarala u prekrasne pisanice.

Pročitajte više
ožu
24

Bosanska kuhinja u Svetoj Nedelji

Očuvanje tradicije jedna je od ključnih vrijednosti koje povezuju članove UBH Prsten, a promicanje i zaštita tradicije istaknuta je i kao prva zadaća u viziji Udruge. Na tom tragu djeluju i sve sastavnice Prstena te se često organiziraju razna druženja upravo s tom svrhom. Tako je nedavno u organizaciji Ogranka Sveta Nedelja organizirano druženje članova i prijatelja Udruge Prsten uz Igru prstena, a potom i uz demonstraciju pravljenja pite - kraljice bosanske kuhinje.

 

Tim povodom 23. ožujka u Društvenom domu u Kerestincu pokraj Svete Nedelje okupili su se brojni članovi i prijatelji Prstena, koje je kao domaćin pozdravio predsjednik Ogranka Pavo Ćorluka. Zahvalio je svima na odazivu te napose članicama koje su donijele gotove pite, kao i onima koje su pokazale kako se pravi i razvija pita. Posebno je zahvalio tajniku Udruge Marjanu Biškiću na potpori u radu.


 

Pročitajte više
1 2 3 4 5 6 7 

 
 

Kontaktirajte nas:
Udruga bosanskih Hrvata "Prsten"
Ulica grada Vukovara 235
10 000 Zagreb
tel: +385 1 6133 788
fax: +385 1 6133 797
web: www.udruga-prsten.hr
e-mail: prsten@udruga-prsten.hr
Osnovni podaci:
OIB: 92653606230
Matični broj: 2005557
ŽIRO RAČUN:
Hrvatska poštanska banka d.d.
IBAN: HR0323900011100328241
VALUTA: EUR
Linkovi

Sva prava pridržana © Copyright 2008-2015 | Datum zadnje izmjene: 23.01.2015. |  Razvoj i podrška:  IN2 d.o.o.