DOBRODOŠLI NA WEB-STRANICE UDRUGE "PRSTEN"
Udruga bosanskih Hrvata "PRSTEN" vodeća je, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, s ciljem očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegova prosperiteta. Organizirana je kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 
 
 
 
Prsten Skip Navigation Links > Podružnice

stu
15

Održana 13. večer Udruge Prsten u Osijeku

Oko petsto članova i prijatelja Udruge bosanskih Hrvata Prsten okupilo se 10. studenog 2018., u večernjim satima u dvorani Kristal na 13. večeri članova i prijatelja Udruge Prsten, koju već tradicionalno uoči božićnih i novogodišnjih blagdana organizira Podružnica Osječko-baranjske županije.

 

Okupljene je na početku večeri pozdravila predsjednica Podružnice Ana Stanić. ”Mislim da je jako dobro identificirati se, važno je da čovjek zna od kuda potječe kako bi mogao poštovati druge i drugačije. Dobro je što se nismo izgubili poslije ovog rata, njegujemo svoje običaje i tradiciju, lijepo se družimo i dobro osjećamo,” rekla je te ujedno najavila bogat program i zaželjela dobru zabavu.

Članove i prijatelje Udruge Prsten pozdravio je i počasni predsjednik Marko Pipunić, u svoje ime i u ime predsjednika Udruge Mije Marića. Podsjetio je na utemeljenje Udruge, kad su se u Prstenu uglavnom okupljali Hrvati koji su morali napustiti svoje domove u Bosni i Hercegovini.

Pročitajte više
ruj
29

7.POSAVSKE KULTURNE VEČERI, PONOVNI NASTUP JARANICA

29.09. 2018-te godine održane su  po 7. put Posavske kulturne večeri,gdje je  i ovaj put nastupio  veliki broj kulturno-umjetničkih društava.Organizator večeri bila je Udruga Posavljak Bijelo Brdo.

 

I opet su mladi zablistali u svoj ljepoti  narodnih nošnji i zaigrali uz  pjesme posavskoga kraja.

 Uz nastup KUD-ova,u sklopu večeri organizirana je i izložba umjetničkih slika i ručnih radova,te izbor najljepših narodnih nošnji.

 

Pokrovitelj ove svečansti bio je Ured dopredsjednika Josipa Jerkovića, a svečanosti su nazočili  i ministar za izbjeglice i raseljena lica DAVOR ČORDAŠ i mnogi drugi.

 

Članice  Glazbene skupine Jaranice, UBHP Podružnice Osijek, odazvale su se pozivu gospodina Franje Blaževića i same  nazočile i sudjelovale u kulturnom dijelu programa i ponovo su svojim nastupom razgalile  srca mnogih i podigle ih na ples.

Pročitajte više
ruj
1

Prsten na Svetonedeljskoj fišijadi

Zahvaljujući iznimnom angažmanu čelnika i članova Ogranka UBH Prsten Sveta Nedelja, Udruga Prsten sudjelovala je 2. rujna 2018. na 19. svetonedeljskoj fišijadi, gdje su je tamošnji prstenovci dostojno predstavili lokalnoj, ali i široj zajednici.

 

Na inicijativu predsjednika Ogranka Pave Ćorulke te uz potporu vrijednih članova, prstenovci koji žive na tom području odlučili su promovirati Udrugu Prsten na Svetonedeljskoj fišijadi i nastupiti kao jedna od natjecateljskih grupa.

 

Za tu su prigodu napravili svojevrsnu atrakciju - umanjenu bosansku tradicionalnu kuću, čijoj su se izradi posvetili članovi svetonedeljskog Ogranka Prstena Ivica Bratić kao projektant i glavni majstor te njegovi sinovi Martin, Filip i Hrvoje kao izvođači radova, a u izvedbi radova pomagao im je i Hrvoje Barun, dok su radove sponzorirali Ivica Bratić i Pavo Ćorluka.

Pročitajte više
kol
5

Peti humanitarni turnir riječke podružnice Prstena, za Komušinu i Kondžilo

Humanitarni malonogometni turnir pod nazivom ”Spomenici budućnosti“ održan je 4. i 5. kolovoza 2018. godine u Sportsko-rekreativnom centru Ronjgi u Viškovu pokraj Rijeke.

 

Turnir su petu godinu zaredom organizirali UBH Prsten - Podružnica Primorsko-goranske županije i Humanitarno-organizacijski odbor Komušina te Župa sv. Mateja i KUD Izvor, a svrha je prikupljanje sredstava za izgradnju nove zavjetne kapele na brdu Kondžilo, čuvenom marijanskom svetištu, kao i spomen-parka poginulim hrvatskim braniteljima Komušine i Teslića.

 

Na turniru je sudjelovalo 16 malonogometnih ekipa, od kojih dvije ekipe Foruma mladih  Udruge Prsten. 

Pročitajte više
srp
4

Na Haliću stotinjak prstenovaca obilježilo početak ljeta

I ove su se godine okupili prstenovci na Haliću kako bi pokazali ono najvažnije što baštine - predanost svojim obiteljima i odanost svojim korijenima

 

Ovogodišnji piknik na Haliću održan je 1. srpnja u organizaciji Podružnice Varaždin Udruge bosanskih Hrvata Prsten. Okupili su se brojni članovi i prijatelji Prstena.
Već devet godina varaždinska podružnica organizira druženje na otvorenom za svoje članove i sve prstenovce, kao i prijatelje Udruge te su među stotinjak okupljenih bili i članovi Udruge iz Zagreba i okolice.

I ove su se godine okupili prstenovci na Haliću kako bi pokazali ono najvažnije što baštine - predanost svojim obiteljima i odanost svojim korijenima, a upravo takva okupljanja prilika su da se duh zajedništva i tradicionalne vrijednosti prenose i na mlađe naraštaje. Stoga je važno napomenuti da su iz Zagreba stigli i predstavnici Foruma mladih. Okupljene je u ime domaćina i organizatora pozdravio predsjednik Podružnice Ivica Andrić zaželjevši svima ugodan boravak i uspješna natjecanja.
 

 

Pročitajte više
lip
24

Hodočašće prstenovaca iz Osijeka u Podmilačje

Na blagdan svetog Ivana Krstitelja, 24. lipnja 2018., u ranim jutarnjim satima članovi Podružnice Osječko-baranjske županije UBH Prsten krenuli su iz Osijeka put Jajca kako bi hodočastiti svetom Ivi u Podmilačje.


Put je protekao uz molitvu i pjesmu, a u poznato bosansko svetište stigli su uoči središnjeg misnog slavlja. U Podmilačju kod Jajca svetište je sv. Ivana Krstitelja, u narodu poznatijeg kao svetog Ive, kojeg štuju diljem Bosne i Hercegovine. Jedina crkva koja je 1416. godine blagoslovljena bila je franjevačka crkva iz srednjeg vijeka. U osmansko doba dugo je bila župna crkva jajačke općine, a tijekom rata u BiH 1992. godine crkva je minirana i potpuno srušena. Obnovljena je u izvornom obliku te je 27. prosinca 2000. vrhbosanski nadbiskup Vinko Puljić blagoslovio  obnovljenu zavjetnu crkvu. Poslije mise nastavljeno je druženje članova s mještanima i drugim hodočasnicima, od kojih su mnogi podrijetlom iz tog kraja, a uslijedila je i vožnja brodom po Plivskom jezeru. 
 

Pročitajte više
lip
9

Izborna skupština i obiteljsko druženje Ogranka Sveta Nedjelja

Na Izborno-izvještajnoj skupštini Ogranka Sveta Nedjelja, održanoj 9. lipnja 2018. u prostorijama Športskog ribolovnog društva „Rak“ u Rakitju, za predsjednika Ogranka izabran je Pavo Ćorluka, a za njegovu zamjenicu Vera Rede, koji su bili na tim dužnostima i u prvom mandatu od osnutka svetonedeljskog ogranka Prstena.


Izbor dosadašnjih čelnika Ogranka i za naredni dvogodišnji mandat ujedno je potvrda njihovog dosadašnjeg uspješnog rada, koji je predstavio Pavo Ćorluka prilikom podnošenja izvješća. Mnogo je aktivnosti koje su organizirali i proveli u tom ogranku Prstena, a u mnogima su i sudjelovali, čime su pokazali kako je osnivanje tog ogranka bio pun pogodak.
 

Pročitajte više
lip
6

Književna večer s Julijanom Matanović

U organizaciji Kluba žena osječke podružnice u klubu knjižare Nova u Osijeku 6. lipnja 2018. održana je književna večer s poznatom hrvatskom književnicom i sveučilišnom profesoricom Julijanom Matanović. 


Na početku večeri književnica je istaknula da je uz Udrugu Prsten vezana  još od prije te da je u organizaciji Prstena predstavljena i njezina knjiga I na početku i na kraju bijaše kava. Omiljena autorica publici je predstavila svoj bogati književni rad, kao i svoju povezanost s Bosnom, vrativši nakratko sve okupljene u bezbrižno djetinjstvo i odrastanje kakvo smo imali nekad.
 

Pročitajte više
lip
2

Nastup KUD-a Prsten i Jaranica na Etnosusretima u Bilju

Početkom lipnja ispred dvorca Eugena Savojskog u Bilju tradicionalni Etnosusreti održani su po 19. put. Uz sajam tradicijskih proizvoda i ugostiteljskih kućica bila je organizirana i radionica za djecu te World piknik za bicikliste i posjetitelje, a u sklopu prigodnog programa nastupili su i predstavnici Udruge Prsten - Kulturno-umjetničko društvo Prsten i glazbena skupina Jaranice iz Osijeka.

Pročitajte više
ožu
6

Večer bosanskih pita u Ogranku Sveta Nedelja

Ogranak UBH Prsten Sveta Nedjelja i ovu je godinu započeo brojnim aktivnostima, od njegovanja pokladnih običaja preko narodne Igre prstena pa do Večeri bosanskih pita, a sve u svrhu druženja članova i prijatelja Prstena i očuvanja tradicije.


Tako su se tijekom siječnja i veljače 2018. godine članovi i prijatelji Ogranka Sveta Nedjelja družili uz tradicionalne pokladne običaje i Igru prstena, a prvog dana ožujka okupili su se u Društvenom domu u Kerestincu uz stolove prepune raznovrsnih pita.


U ime domaćina okupljene je pozdravio predsjednik Ogranka Pavo Ćorluka. Zahvalio je svima na odazivu a posebno onima koji su donijeli pite te najavio kako će Večer bosanskih pita postati tradicionalno događanje Ogranka Sveta Nedelja, koje planiraju organizirati svake godine početkom ožujka.
 

Pročitajte više
vlj
2

Izabrano novo vodstvo Podružnice Primorsko–goranske županije

Na Izvještajno–izbornoj skupštini Podružnice UBH Prsten Primorsko-goranske županije, održanoj 2. veljače 2018., izabrano je novo vodstvo Podružnice. Za predsjednicu je izabrana Ana Babić, a za njezina zamjenika Goran Brašnić. Predsjednica i zamjenik izabrani su jednoglasno, a Skupštini su nazočila 42 člana. 

Pročitajte više
sij
6

Blagdansko druženje varaždinske podružnice

I ove je godine, po osmi put, održano blagdansko druženje varaždinske podružnice, a tim su se povodom 6. siječnja u društvenom domu u Donjem Knegincu okupili brojni članovi Udruge Prsten s područja Varaždina i okolice te uzvanici i gosti pristigli iz drugih krajeva Hrvatske.


Dvjestotinjak nazočnih na početku druženja u ime domaćina pozdravio je predsjednik Podružnice Ivica Andrić, izrazivši zadovoljstvo tolikim odazivom. Među okupljenima bio je predsjednik Općinskog vijeća Donji Kneginec Miroslav Bubnjarić, glavni tajnik Udruge Prsten Marjan Biškić, članice Kluba žena i članovi Foruma mladih te predstavnici osječke podružnice na čelu s predsjednicom Anom Stanić.


Govoreći o brojnim aktivnostima Podružnice, koje će se nastaviti i ove godine, Andrić je pozdravio i malonogometnu ekipu Prsten koja se okuplja svake subote te Izvršni odbor Podružnice, a bivšem predsjedniku Podružnice Mariju Paureviću za njegov doprinos uručio je zahvalnicu.
 

Pročitajte više
1 2 3 4 5 6 7 8 9 

 
 

Kontaktirajte nas:
Udruga bosanskih Hrvata "Prsten"
Ulica grada Vukovara 235
10 000 Zagreb
tel: +385 1 6133 788
fax: +385 1 6133 797
web: www.udruga-prsten.hr
e-mail: prsten@udruga-prsten.hr
Osnovni podaci:
OIB: 92653606230
Matični broj: 2005557

ŽIRO RAČUN:
Hrvatska poštanska banka d.d.
IBAN: HR0323900011100328241
VALUTA: EUR, HRK

Privredna banka Zagreb d.d.
IBAN: HR5023400091110665237
VALUTA: HRK
Linkovi

Sva prava pridržana © Copyright 2008-2015 | Datum zadnje izmjene: 23.01.2015. |  Razvoj i podrška:  IN2 d.o.o.