DOBRODOŠLI NA WEB-STRANICE UDRUGE "PRSTEN"
Udruga Hrvata BiH "PRSTEN" vodeća je, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, s ciljem očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegova prosperiteta. Organizirana je kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 
 
 
 
Prsten Skip Navigation Links > Podružnice

lis
7

Izvještajna skupština Podružnice Osječko-baranjske županije

Podružnica Udruge Prsten Osječko-baranjske županije održala je 7. listopada redovitu Izvještajnu skupštinu, na kojoj je sudjelovalo oko 90 članova Podružnice. Skupština je održana u kongresnoj dvorani restorana Crna svinja u Čepinu, uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

 

Skupštinu je vodio tajnik Podružnice Marko Šimić, a izvješće o radu podnijela je predsjednica Podružnice Ana Stanić. Osvrnula se na organizaciju svečanih večeri u Osijeku i Đakovu, koje su okupile više od tisuću uzvanika. Istaknula je kako Izvršni odbor održava redovite sjednice, a Podružnica bilježi rast fizičkih i poslovnih članova.

 

 

Forum mladih organizirao je nekoliko humanitarnih akcija, a sudjelovali su i u radu Crvenog križa Osijek. Organizirali su i turnir u Igri Prstena na kojem je sudjelovala čak 21 ekipu iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Također, redovito organiziraju sastanke i druženja svojih članova.

 

Klub žena organizirao je nekoliko humanitarnih akcija i predavanja te se također redovito okupljaju i druže. Klub poduzetnika održava redovite sastanke i organizira edukacije članova, a aktivno su sudjelovali i u Prstenovu poslovnom forumu.

 

 

Predsjednica Stanić iznijela je i plan rada Podružnice, s naglaskom na daljnjem širenju članstva. Najavila je osnivanje ogranka u Našicama te jačanje suradnje sa zavičajnim udrugama i klubovima Hrvata iz Bosne i Hercegovine sa sjedištem u Osječko-baranjskoj županiji. Također, ako epidemiološke prilike budu povoljne, u planu su i tradicionalne svečane večeri u Osijeku i Đakovu, turnir u Igri Prstena i hodočašće u Jajce.

 

Tajnik Šimić podnio je financijsko izvješće i napomenuo da se radi na rješavanju jednostavnijeg plaćanja članarina, što bi trebalo biti uspostavljeno do kraja godine.

 

 

Skupštini su nazočili i gosti Marinko Miloš i Davor Mikulić iz Slavonske udruge Hercegovaca iz Osijeka. Pozdravljajući okupljene članove Prstena, pohvalili su rad Podružnice u Županiji, ali i na razini cijele Hrvatske, kao i ideju o suradnji zavičajnih udruga Hrvata iz Bosne i Hercegovine.

tra
19

Podjela uskrsnih paketa članovima osječke podružnice

Članice i članovi Kluba žena i Foruma mladih Podružnice Osječko-baranjske županije bili su jako vrijedni i u vrijeme proljetne karantene, kad su pripremali prigodne darove povodom Uskrsa za sve članove Podružnice.

 

Darove je osigurala tvrtka Žito grupa iz Osijeka koja je donirala različite proizvode iz svojeg asortimana pristigle na paletama, a razvrstavali su ih vrijedni članovi Foruma mladih i Kluba žena. Više od 300 paketa s proizvodima Žito grupe podijelili su članovima Podružnice u prostorijama Šećeranskog doma u Osijeku.

 

 

Tom lijepom gestom mnogima je uljepšan blagdan Uskrsa, koji smo ove godine slavili u specifičnim okolnostima zbog epidemije i tad aktualne karantene. Članove Podružnice razveselili su vrijedni darovi, mnogi su te pakete proslijedili potrebitijima, a dio paketa doniran je Crvenom križu u Osijeku.

 

 

Podružnica Prsten Osječko-baranjske županije zahvalila je u ime svih članova Upravi Žito grupe na prigodnoj donaciji, kao i na potpori koju kontinuirano pružaju Podružnici.

 

 

vlj
22

Na svečanoj večeri u Đakovu više od 830 članova i prijatelja Prstena

Tradicionalna Večer članova i prijatelja Udruge Hrvata BiH Prsten u organizaciji Ogranka Đakovo Prstenove Podružnice Osječko-baranjske županije i ove je godine okupila najveći broj  gostiju i uzvanika

 

Više od 830 prstenovaca i prijatelja okupilo se, kao i ranijih godina, zadnje subote uoči  korizme, 22. veljače 2020., u svečanoj dvorani ”Stross“ u Đakovu.

 

Uz brojne članove i prijatelje Udruge Prsten, na večeri su bili i predstavnici Osječko-baranjske županije i Grada Đakova, članovi Upravnog odbora Udruge, kao i sestrinske Udruge bosanskohercegovačkih Hrvata Prsten predvođeni predsjednikom Marijanom Klaićem, načelnici općina iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine te drugi predstavnici javnog života RH i BiH.

 

U ime osječko-baranjskog župana Ivana Anušića prigodnim govorom obratio se njegov zamjenik Goran Ivanović. Pozvao je sve na zajedništvo, zaključivši kako je upravo to zalog za bolju budućnost, kako Slavonije i Baranje te zapadnog Srijema, tako i cijele naše domovine.

 

Dobrodošlicu okupljenima u ime gradonačelnika Đakova Marina Mandarića poželio je njegov izaslanik Anton Galić, koji je izrazio zadovoljstvo suradnjom s Prstenom i poručio da su Slavonci ljudi velikog srca, a Slavonija kraj u koji su svi dobrodošli.

 

Predsjednik Prstena Pavo Zubak prisjetio se kako su Hrvati iz BiH uvijek sa znatiželjom gledali u Slavoniju pa ne čudi što su mnogi iz BiH u njoj i pronašli svoje utočište. Čestitao je na organizaciji ove večeri đakovačkom ogranku i osječkoj podružnici te zahvalio organizatorima, posebno Marku Pipuniću koji najviše podupire njihov rad.

   

Okupljene je pozdravila i predsjednica osječke podružnice Ana Stanić, a u ime domaćina i organizatora obratio se predsjednik Ogranka Antun Tubanović. Izrazio je zadovoljstvo uobičajeno velikim odazivom gostiju i uzvanika te pozvao i one koji nisu članovi Prstena da se pridruže toj velikoj obitelji.

 

Tijekom večeri obratio se i Ante Brkan iz Jajca, podsjetivši na dugu i slavnu prošlost tog kraljevskog grada, te je okupljenima prenio pozdrave župnika Svetišta sv. Ive u Podmilačju fra Filipa Karadže. Najavio je i donatorsku večeru za završetak radova na izgradnji svetišta koja će se održati 5. lipnja 2020. u restoranu Globus u Zagrebu.

 

Uz bogatu tombolu i domaće specijalitete, organizatori su pripremili i prigodan zabavno-glazbeni program u sklopu kojeg su prstenovci mogli uživati i u zvucima rodnog kraja. Članove i prijatelje Udruge Prsten zabavljali su Tamburaški sastav ”Slavonski san“ iz Đakova i Pjevačka skupina ”Sinovi Hercegovine“ iz Širokog Brijega te vokalni sastav ”Jaranice“, a posebno dojmljiv bio je nastup HKUD-a ”Napredak“ iz Odžaka.

 

vlj
8

U Osijeku na igri prstena

Kao što je i običaj, i ove zime igrala se tradicionalna posavska igra prstena gdje god je Posavljaka, a turnir je organizirao i Forum mladih osječke podružnice.

 

Tim povodom u Osijeku su se 8. veljače okupili prstenovci svih naraštaja, a sudjelovala je 21 ekipa. Forumaši su nastupali u nekoliko ekipa i odmjerili snage sa starijim i iskusnijim članovima Udruge.

 

Turnir je trajao do u ranojutarnjih sati, a prvo mjesto osvojili su Sokolovi Tramošnice i Mirkovaca, drugo Žila, a treće ekipa Petrijevci.

 

Uz što bolji plasman, cilj je sudjelovanja na ovakvim turnirima ponajprije očuvanje običaja i tradicije bosanskohercegovačkih Hrvata, čemu će Forum mladih i nadalje davati potporu i poticaj.

 

Uoči turnira forumaši su posjetili Udrugu Angelus iz Domaljevca kojoj su darovali vrijedan uređaj vibrofon, kupljen sredstvima prikupljenim u sklopu humanitarne božićne akcije Mladi mladima.

 

vlj
6

Prstenovci i prstenovke zaigrali prstena u Kerestincu

U organizaciji Ogranka Sveta Nedelja 6. veljače u večernjim satima u prostorijama Vatrogasnog doma u Kerestincu priređeno je sijelo u igri prstena.

 

Među okupljenim članovima Prstena, bili su i predstavnici Foruma mladih te dvije prstenovke koje su također sudjelovale u igri prstena. Naime, učile su kako se igra ta tradicionalna društvena igra koju uglavnom prakticiraju muškarci, jer žene uglavnom nemaju vremena za takvu vrstu razonode. No, kako je riječ i o očuvanju tradicije, a žene su čuvarice tradicije, došlo je vrijeme da se aktivno uključe i u taj bosanskohercegovački običaj.

 

Na kraju je dogovoreno da će se dogodine pridružiti s cijelom ženskom ekipom i odmjeriti snage s prstenovcima, koji su spremni prihvatiti izazov. Uostalom, ako je ženska kvota sve važnija u politici, nema razloga da tako ne bude i u Prstenu

sij
4

Blagdansko druženje Podružnice Varaždinske županije

Zajedništvo kao ključ opstanka

 

Zavičaj, moj je dom, ja ga u srcu nosim svom, početni su stihovi pjesme Moj dom kojima je 4. siječnja u Varaždinu započelo 10. blagdansko druženje Podružnice Varaždinske županije Udruge Hrvata BiH Prsten

 

Članovi i prijatelji varaždinske podružnice okupili su se 4. siječnja 2020. po 10. put na tradicionalnom blagdanskom druženju, koje je održano u restoranu Fontana-Crnković u Varaždinu.

 

Okupili su se brojni članovi Podružnice, njihovi gosti iz Osijeka i Đakova, članovi Predsjedništva i Upravnog odbora Udruge na čelu s predsjednikom Udruge Pavom Zubakom, dopredsjednikom Marjanom Biškićem i predsjednikom Kluba poduzetnika Ivicom Nuićem. Gost večeri bio je i načelnik Općine Gornji Kneginec Goran Kaniški.

 

 

Pročitajte više
pro
4

Održana Izborna skupština Podružnice Brodsko-posavske županije i osnovan Klub poduzetnika u Slavonskom Brodu

Ivo Matić i dalje na čelu brodskoposavske podružnice Prstena

 

Dvije godine nakon što je održana Obnoviteljska skupština brodskoposavske podružnice, na Izbornoj skupštini za predsjednika je, na još jedan dvogodišnji mandat, jednoglasnom odlukom svih članova Skupštine ponovno izabran dr. Ivo Matić

 

Izborna skupština Podružnice Brodsko-posavske županije održana je 4. prosinca 2019. u Slavonskom Brodu, a tom je prilikom osnovan i Klub poduzetnika. Uz članove Podružnice, Skupštini su nazočili dopredsjednik Prstena Marjan Biškić, predsjednik Kluba poduzetnika Ivica Nuić, predsjednik Kluba znanstvenika dr. Ivo Grgić te predsjednik Podružnice Varaždinske županije Ivica Andrić, kao i drugi članovi i prijatelji Prstena.

 

Na Skupštini su jednoglasnom odlukom izabrani predsjednik i dopredsjednici te je za predsjednika Podružnice na još jedan dvogodišnji mandat ponovno izabran dr. Ivo Matić, koji je u svojim izlaganjima podnio izvješće za dosadašnji rad te ujedno najavio planove za iduće razdoblje.

 

"Iza nas je nekoliko aktivnosti - od humanitarnog koncerta i svečane večere do donacija koje smo skupljali za Zlatni cekin i druge potrebite. Na tom tragu nastavit ćemo i dalje,“ kazao je Matić te najavio organizaciju javnih tribina i okruglih stolova, kao i provedbu novih projekata s temama bitnim za članove Udruge, zaključivši: "Cilj je organizacijski i programski podići Podružnicu i djelovanje članova stepenicu više. I dalje ćemo intenzivno raditi na proširenju članstva Podružnice.“

 

Izvor: EBROD S. Spehar

 

Pročitajte više
stu
20

Prstenovci iz Osijeka u Vukovaru

Predstavnici Foruma mladih i Kluba žena Podružnice Osječko-baranjske županije posjetili su 20. studenog 2019. Vukovar kako bi odali počast svim poginulim i nestalim u Domovinskom ratu.

 

Posjetili su vukovarsku bolnicu, a potom i Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata gdje su zapalili svijeće. Na kraju su odali počast žrtvama i na mjestu masovne grobnice na Ovčari, poljoprivrednom dobru kod Vukovara gdje je na taj dan 1991. godine ubijeno i u masovnu grobnicu zakopano 200 ranjenika, medicinskog osoblja i civila odvedenih iz vukovarske bolnice, a sudbina mnogih kojima se ondje gubi trag još uvijek je nepoznata.

 

"Teško je opisati osjećaj kad se nađete na takvom mjestu, strašne slike sjećanja  javljaju se pred očima, nezamislivo je," posvjedočila je Angelina Bjelobrk, predsjednica Kluba žena osječke podružnice, istaknuvši kako je taj posjet simbolična zahvala svim Vukovarcima i vukovarskim braniteljima za žrtvu koju su podnijeli tijekom tromjesečne opsade i strahota koje su uslijedile nakon okupacije grada, kao i u proboju iz obruča te u višemjesečnom zatočeništvu u srpskim koncetracijskim logorima.

 

 

stu
9

Večer članova i prijatelja Prstena u Osijeku

Prsten na dobrobit cijele zajednice

 

"Želja mi je da širimo i njegujemo naše zajedništvo kao jednu od odrednica Udruge. Lijepo je pripadati negdje, a naše povezivanje pridonijet će jačanju i širenju naše Podružnice, kao i nas samih," poručila je predsjednica Podružnice Ana Stanić

 

Tradicionalno predblagdansko druženje na godišnjoj svečanoj večeri Udruge  Hrvata BiH Prsten u organizaciji Podružnice Osječko-baranjske županije održano je 9. studenog 2019. u dvorani Kristal u Osijeku.

 

Među oko 350 gostiju i uzvanika bili su osječko-baranjski župan Ivan Anušić, predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić, dogradonačelnica Osijeka Žana Gamoš i dogradonačelnik Đakova Antun Galić, kao i predsjednik Prstena Pavo Zubak, počasni predsjednik Marko Pipunić, predsjednik Kluba poduzetnika Ivica Nuić te drugi uzvanici iz Hrvatske i BiH.

 

Na početku svečane večeri okupljene je pozdravila predsjednica Podružnice Ana Stanić. Čestitajući svim članovima Udruge 14 godina uspješnog djelovanja Prstena, istaknula je kako je Udruga postigla zapažene rezultate na okupljanju i povezivanju Hrvata podrijetlom iz BiH i pomaganju Hrvata u BiH.

 

Foto: Andrea Ilakovac, Glas Slavonije

 

Pročitajte više

Svečana večera Udruge Prsten podružnice Osječko - baranjske županije

 

Poštovane članice i članovi Podružnice Udruge Hrvata Bosne i Hercegovine Prsten Osječko-baranjske županije,

 

u godini kad je Udruga Hrvata Bosne i Hercegovine Prsten obilježila 14 godina svojeg postojanja, nastavljamo tradiciju naših predblagdanskih druženja na godišnjoj večeri članova i prijatelja Udruge u Osijeku. 


 

Svečana večer održat će se u subotu, 9. studenog 2019. u 19:30 u dvorani ”Kristal“ u Osijeku, Ulica kneza Trpimira 12.

 

Kao i svake godine pripremili smo poseban ugođaj i ozračje radosti druženja, bogati glazbeni program i gastronomske užitke.
Za sadržajnu glazbenu noć pobrinut će se Tamburaški orkestar "Lyra", 
prizvuk rodnog kraja dočarat će pjevačka skupina "Jaranice", a nastup KUD-a kao čuvara tradicije pjesme i plesa Bosne i Hercegovine upotpunit će večer.


 
Uz obilje dobre glazbe i vesele atmosfere nadamo se lijepom druženju i provodu. 
 
 
Ulaznicu po cijeni od 150,00 kn, koja uključuje konzumaciju jela i pića, možete rezervirati najkasnije do 4. studenog 2019. na e-mail adresu: ubhprstenosijek@gmail.com ili na broj telefona tajnika: 097/678-9006. 
 
 
Plaćanje možete izvršiti putem žiro-računa 
IBAN: HR83 2390 0011 1007 2324 0 s naznakom "Donacija za svečanu večer".

 
Radujemo se vašem dolasku i  druženju. 

 
S poštovanjem,

Ana Stanić, predsjednica
Drago Bagarić, dopredsjednik
Pero Mijić, dopredsjednik
Marko Šimić, tajnik 


UHBH Prsten Podružnica Osječko-baranjske županije
Vinkovačka 1/a
HR-31 000 Osijek

 

lis
9

Izborna skupština Podružnice Osijek

Na redovitoj Izbornoj skupštini osječke podružnice Udruge Prsten, održanoj 9. listopada 2019. u prostorijama društva Žito d.o.o. u Čepinu, za predsjednicu Podružnice Osječko-baranjske županije ponovno je izabrana Ana Stanić, kojoj je to drugi mandat, a za njezine zamjenike Drago Bagarić i Pero Mijić.

 

Skupštinu je otvorio i vodio tajnik Podružnice Marko Šimić, koji je pozdravio članove Podružnice, kao i goste iz Središnjeg ureda Prstena, među kojima su bili počasni predsjednik Prstena Zvonko Biljecki, dopredsjednik Udruge Marjan Biškić i predsjednica Kluba žena Gordana Jelavić.

 

Potom je Ana Stanić podnijela Izvješće o radu za razdoblje od 10. listopada 2018. do 9. listopada 2019. godine, istaknuvši kako članstvo Podružnice stalno raste te trenutačno broje 578 fizičkih i 9 pravnih osoba. Osvrnuvši se na protekle dvije godine mandata, zahvalila je svim suradnicima i članovima Izvršnog odbora, koji su uvijek bili velika potpora u radu, kao i brojnim članovima Podružnice koji su sudjelovali u raznim aktivnostima i odazivali se na brojne akcije i druženja. Potom je navela kronološki sve aktivnosti realizirane u tom razdoblju, istaknuvši pritom izniman angažman Foruma mladih koji su, kako je rekla, uporište i snaga Podružnice, kao i Kluba žena - srca Podružnice. Također, podsjetila je na realiziran plan osnivanja Kluba poduzetnika, koji u Osijeku djeluje od ožujka ove godine, a  okuplja oko 40 poduzetnika s područja Osječko-baranjske županije.

 

Pročitajte više
ruj
1

Prstenovci na jubilarnoj Svetonedeljskoj fišijadi

Tradicionalna Svetonedeljska fišijada održana je 1. rujna 2019., i to po 20. put, a na jubilarnoj fišijadi sudjelovali su i predstavnici Prstena. U organizaciji Ogranka Sveta Nedelja treću godinu zaredom prstenovci su promovirali Udrugu na najbolji mogući način.

 

Kako i priliči Hrvatima iz Bosne i Hercegovine, koje naša Udruga okuplja i predstavlja, prstenovci su se pobrinuli da se uz fiš-paprikaš i ove godine na najbogatijoj trpezi uz jezero Raktije nađe i grah s kobasicama te šaran na rašljama, a vrijedne prstenovke iz svetonedeljskog ogranka i Kluba žena donijele su razne vrste pita, bureka i domaćih kolača pa je naš kutak ubrzo postao i najposjećeniji.

 

Jubilarna 20. svetonedeljska fišijada, tradicionalna gastronomsko-zabavna manifestacija, okupila je na obali jezera Rakitje 43 natjecateljske ekipe iz cijele Hrvatske i gotovo dvije tisuće posjetitelja, među kojima su bili i prstenovci. U ekipi Prstena bili su članovi Ogranka Sveta Nedelja i njihovi prijatelji.

 

Pročitajte više
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 

 
 

Kontaktirajte nas:
Udruga Hrvata BiH "Prsten"
Gajeva 2, 10 000 Zagreb.
10 000 Zagreb
tel: +385 1 6133 788
fax: +385 1 6133 797
web: www.udruga-prsten.hr
e-mail: prsten@udruga-prsten.hr
Osnovni podaci:
OIB: 92653606230
Matični broj: 2005557

ŽIRO RAČUN:
Hrvatska poštanska banka d.d.
IBAN: HR0323900011100328241
VALUTA: EUR, HRK

Privredna banka Zagreb d.d.
IBAN: HR5023400091110665237
VALUTA: HRK
Linkovi

Sva prava pridržana © Copyright 2008-2015 | Datum zadnje izmjene: 23.01.2015. |  Razvoj i podrška:  IN2 d.o.o.