DOBRODOŠLI NA WEB-STRANICE UDRUGE "PRSTEN"
Udruga Hrvata BiH "PRSTEN" vodeća je, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, s ciljem očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegova prosperiteta. Organizirana je kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 
 
 
 
Prsten Skip Navigation Links > Podružnice

sij
5

Blagdansko druženje varaždinske podružnice

I ova je godina u Udruzi Hrvata BiH Prsten počela blagdanskim druženjem u organizaciji varaždinske podružnice, a tim su se povodom 5. siječnja 2019. u Varaždinu okupili brojni članovi Udruge Prsten s područja Varaždinske županije te uzvanici i gosti iz drugih krajeva Hrvatske.

 

Ovogodišnje, deveto blagdansko druženje održano je u restoranu Fontana – Crnković, a u novom prostoru okupilo se čak oko 350 gostiju i uzvanika, koji su ujedno proslavili 10. obljetnicu osnutka Podružnice Varaždinske županije

Pročitajte više
pro
27

Na adventu s Ogrankom Sveta Nedelja

Svake subote tijekom došašća u večernjim satima Župa Blaženog Alojzija Stepinca organizira paljenje adventske svijeće, a treću godinu zaredom Ogranak Sveta Nedelja sudjeluje u organizaciji paljenja četvrte adventske svijeće. Tim su se povodom ispred župne crkve kod Fontane blaženika 22. prosinca u Bestovju pokraj Samobora okupili brojni mještani te župe, kao i članice i članovi Udruge Prsten.

 

Molitvu je predvodio župnik vlč. Božidar Cindori, koji je podsjetio na prave vrijednosti došašća i Božića, kao i na simboliku paljenja adventskih svijeća - prva je simbol nade, druga mira, treća radosti, a četvrta ljubavi. Zahvalio je svima koji su sudjelovali na razne načine u pripremi i organizaciji adventskih događanja, napose svetonedeljskom ogranku Prstena što su upotpunili taj događaj posebnim ugođajem.

 

Pročitajte više
pro
13

Humanitarni party Foruma mladih u Osijeku

Forum mladih organizirao je 13. prosinca 2018. u Osijeku humanitarni party studenata iz Bosne i i Hercegovine, tradicionalno predblagdansko druženje članova i prijatelja Foruma mladih iz osječke podružnice.

 

Tim su se povodom u osječkom Q Clubu okupili svi članovi Foruma mladih, kao i ostali studenti koji su došli podržati njihovu humanitarnu akciju. Cijelu ih je večer zabavljao DJ Ila. Sredstva prikupljena od prodaje ulaznica iskoristit će se za humanitarne aktivnosti, među kojima su i božićni paketići za prvašiće u dekanatu Orašje, Odžak i Usora te paketići za “Kuću Nade“ iz Odžaka, čiji su prijatelji već dugi niz godina.

 
Pročitajte više
stu
18

Udruga Prsten odala počast žrtvama Škabrnje

Na inicijativu i u organizaciji Ogranka UBH Prsten Sveta Nedelja, predstavnici Udruge organizirano su 18. studenog 2018. posjetili Škabrnju, gdje su sudjelovali u komemorativnom programu i Koloni sjećanja povodom obilježavanja 27. godišnjice stradanja Škabrnje u Domovinskom ratu.


Pedesetak članova i prijatelja Udruge krenulo je u ranim jutarnjim satima put Škabrnje, u koju su tog dana pristigli brojni građani iz svih krajeva Hrvatske pa i šire, kako bi se poklonili žrtvama velikosrpske agresije na to mjesto u zadarskom zaleđu.
Uz članove Ogranka Sveta Nedelja, koje je predvodio predsjednik Ogranka Pavo Ćorluka, bili su i predstavnici središnjice na čelu s glavnim tajnikom Udruge Marjanom Biškićem te Kluba žena i Foruma mladih.

Pročitajte više
stu
15

Održana 13. večer Udruge Prsten u Osijeku

Oko petsto članova i prijatelja Udruge bosanskih Hrvata Prsten okupilo se 10. studenog 2018., u večernjim satima u dvorani Kristal na 13. večeri članova i prijatelja Udruge Prsten, koju već tradicionalno uoči božićnih i novogodišnjih blagdana organizira Podružnica Osječko-baranjske županije.

 

Okupljene je na početku večeri pozdravila predsjednica Podružnice Ana Stanić. ”Mislim da je jako dobro identificirati se, važno je da čovjek zna od kuda potječe kako bi mogao poštovati druge i drugačije. Dobro je što se nismo izgubili poslije ovog rata, njegujemo svoje običaje i tradiciju, lijepo se družimo i dobro osjećamo,” rekla je te ujedno najavila bogat program i zaželjela dobru zabavu.

Članove i prijatelje Udruge Prsten pozdravio je i počasni predsjednik Marko Pipunić, u svoje ime i u ime predsjednika Udruge Mije Marića. Podsjetio je na utemeljenje Udruge, kad su se u Prstenu uglavnom okupljali Hrvati koji su morali napustiti svoje domove u Bosni i Hercegovini.

Pročitajte više
lis
29

Izvještajna skupština Podružnice Osijek UBH Prsten

Podružnica Osijek održala je redovitu godišnju Izvještajnu skupštinu 29. listopada 2018. u polivalentnoj dvorani tvrtke Žito u Čepinu. Na Izvještajnoj skupštini bilo je oko 120 članova Podružnice koji su raspravljali o izvješću o provedenim aktivnostima i financijskom izvješću.

 

Oba su izvješća prihvaćena. Od aktivnosti u prethodnom razdoblju istaknute su organizacije svečanih večera u Osijeku i Đakovu. Forum mladih i Klub žena Podružnice bili su veoma aktivni u prethodnom razdoblju i održali razne humanitarne akcije, druženja i predavanja. KUD "Prsten" Osijek i ženska vokalna skupina "Jaranice" imali su također niz zapaženih nastupa.
U nastavku Skupštine raspravljalo se o planovima za rad u idućem jednogodišnjem razdoblju i predloženi je plan aktivnosti prihvaćen. Najavljena je predstojeća Svečana večer članova i prijatelja Udruge koja će se održati 10. studenog.

Pročitajte više
ruj
29

7.POSAVSKE KULTURNE VEČERI, PONOVNI NASTUP JARANICA

29.09. 2018-te godine održane su  po 7. put Posavske kulturne večeri,gdje je  i ovaj put nastupio  veliki broj kulturno-umjetničkih društava.Organizator večeri bila je Udruga Posavljak Bijelo Brdo.

 

I opet su mladi zablistali u svoj ljepoti  narodnih nošnji i zaigrali uz  pjesme posavskoga kraja.

 Uz nastup KUD-ova,u sklopu večeri organizirana je i izložba umjetničkih slika i ručnih radova,te izbor najljepših narodnih nošnji.

 

Pokrovitelj ove svečansti bio je Ured dopredsjednika Josipa Jerkovića, a svečanosti su nazočili  i ministar za izbjeglice i raseljena lica DAVOR ČORDAŠ i mnogi drugi.

 

Članice  Glazbene skupine Jaranice, UBHP Podružnice Osijek, odazvale su se pozivu gospodina Franje Blaževića i same  nazočile i sudjelovale u kulturnom dijelu programa i ponovo su svojim nastupom razgalile  srca mnogih i podigle ih na ples.

Pročitajte više
ruj
1

Prsten na Svetonedeljskoj fišijadi

Zahvaljujući iznimnom angažmanu čelnika i članova Ogranka UBH Prsten Sveta Nedelja, Udruga Prsten sudjelovala je 2. rujna 2018. na 19. svetonedeljskoj fišijadi, gdje su je tamošnji prstenovci dostojno predstavili lokalnoj, ali i široj zajednici.

 

Na inicijativu predsjednika Ogranka Pave Ćorulke te uz potporu vrijednih članova, prstenovci koji žive na tom području odlučili su promovirati Udrugu Prsten na Svetonedeljskoj fišijadi i nastupiti kao jedna od natjecateljskih grupa.

 

Za tu su prigodu napravili svojevrsnu atrakciju - umanjenu bosansku tradicionalnu kuću, čijoj su se izradi posvetili članovi svetonedeljskog Ogranka Prstena Ivica Bratić kao projektant i glavni majstor te njegovi sinovi Martin, Filip i Hrvoje kao izvođači radova, a u izvedbi radova pomagao im je i Hrvoje Barun, dok su radove sponzorirali Ivica Bratić i Pavo Ćorluka.

Pročitajte više
kol
5

Peti humanitarni turnir riječke podružnice Prstena, za Komušinu i Kondžilo

Humanitarni malonogometni turnir pod nazivom ”Spomenici budućnosti“ održan je 4. i 5. kolovoza 2018. godine u Sportsko-rekreativnom centru Ronjgi u Viškovu pokraj Rijeke.

 

Turnir su petu godinu zaredom organizirali UBH Prsten - Podružnica Primorsko-goranske županije i Humanitarno-organizacijski odbor Komušina te Župa sv. Mateja i KUD Izvor, a svrha je prikupljanje sredstava za izgradnju nove zavjetne kapele na brdu Kondžilo, čuvenom marijanskom svetištu, kao i spomen-parka poginulim hrvatskim braniteljima Komušine i Teslića.

 

Na turniru je sudjelovalo 16 malonogometnih ekipa, od kojih dvije ekipe Foruma mladih  Udruge Prsten. 

Pročitajte više
srp
4

Na Haliću stotinjak prstenovaca obilježilo početak ljeta

I ove su se godine okupili prstenovci na Haliću kako bi pokazali ono najvažnije što baštine - predanost svojim obiteljima i odanost svojim korijenima

 

Ovogodišnji piknik na Haliću održan je 1. srpnja u organizaciji Podružnice Varaždin Udruge bosanskih Hrvata Prsten. Okupili su se brojni članovi i prijatelji Prstena.
Već devet godina varaždinska podružnica organizira druženje na otvorenom za svoje članove i sve prstenovce, kao i prijatelje Udruge te su među stotinjak okupljenih bili i članovi Udruge iz Zagreba i okolice.

I ove su se godine okupili prstenovci na Haliću kako bi pokazali ono najvažnije što baštine - predanost svojim obiteljima i odanost svojim korijenima, a upravo takva okupljanja prilika su da se duh zajedništva i tradicionalne vrijednosti prenose i na mlađe naraštaje. Stoga je važno napomenuti da su iz Zagreba stigli i predstavnici Foruma mladih. Okupljene je u ime domaćina i organizatora pozdravio predsjednik Podružnice Ivica Andrić zaželjevši svima ugodan boravak i uspješna natjecanja.
 

 

Pročitajte više
lip
24

Hodočašće prstenovaca iz Osijeka u Podmilačje

Na blagdan svetog Ivana Krstitelja, 24. lipnja 2018., u ranim jutarnjim satima članovi Podružnice Osječko-baranjske županije UBH Prsten krenuli su iz Osijeka put Jajca kako bi hodočastiti svetom Ivi u Podmilačje.


Put je protekao uz molitvu i pjesmu, a u poznato bosansko svetište stigli su uoči središnjeg misnog slavlja. U Podmilačju kod Jajca svetište je sv. Ivana Krstitelja, u narodu poznatijeg kao svetog Ive, kojeg štuju diljem Bosne i Hercegovine. Jedina crkva koja je 1416. godine blagoslovljena bila je franjevačka crkva iz srednjeg vijeka. U osmansko doba dugo je bila župna crkva jajačke općine, a tijekom rata u BiH 1992. godine crkva je minirana i potpuno srušena. Obnovljena je u izvornom obliku te je 27. prosinca 2000. vrhbosanski nadbiskup Vinko Puljić blagoslovio  obnovljenu zavjetnu crkvu. Poslije mise nastavljeno je druženje članova s mještanima i drugim hodočasnicima, od kojih su mnogi podrijetlom iz tog kraja, a uslijedila je i vožnja brodom po Plivskom jezeru. 
 

Pročitajte više
lip
9

Izborna skupština i obiteljsko druženje Ogranka Sveta Nedjelja

Na Izborno-izvještajnoj skupštini Ogranka Sveta Nedjelja, održanoj 9. lipnja 2018. u prostorijama Športskog ribolovnog društva „Rak“ u Rakitju, za predsjednika Ogranka izabran je Pavo Ćorluka, a za njegovu zamjenicu Vera Rede, koji su bili na tim dužnostima i u prvom mandatu od osnutka svetonedeljskog ogranka Prstena.


Izbor dosadašnjih čelnika Ogranka i za naredni dvogodišnji mandat ujedno je potvrda njihovog dosadašnjeg uspješnog rada, koji je predstavio Pavo Ćorluka prilikom podnošenja izvješća. Mnogo je aktivnosti koje su organizirali i proveli u tom ogranku Prstena, a u mnogima su i sudjelovali, čime su pokazali kako je osnivanje tog ogranka bio pun pogodak.
 

Pročitajte više
1 2 3 4 5 6 7 8 9 

 
 

Kontaktirajte nas:
Udruga Hrvata BiH "Prsten"
Ulica grada Vukovara 235
10 000 Zagreb
tel: +385 1 6133 788
fax: +385 1 6133 797
web: www.udruga-prsten.hr
e-mail: prsten@udruga-prsten.hr
Osnovni podaci:
OIB: 92653606230
Matični broj: 2005557

ŽIRO RAČUN:
Hrvatska poštanska banka d.d.
IBAN: HR0323900011100328241
VALUTA: EUR, HRK

Privredna banka Zagreb d.d.
IBAN: HR5023400091110665237
VALUTA: HRK
Linkovi

Sva prava pridržana © Copyright 2008-2015 | Datum zadnje izmjene: 23.01.2015. |  Razvoj i podrška:  IN2 d.o.o.