DOBRODOŠLI NA WEB-STRANICE UDRUGE "PRSTEN"
Udruga bosanskih Hrvata "PRSTEN" vodeća je, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, s ciljem očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegova prosperiteta. Organizirana je kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 
 
 
 
Prsten Skip Navigation Links > Aktualno

srp
6

Sjećanje na žrtve Srebrenice

Na platou Islamskog centra u Zagrebu 6. je srpnja u organizaciji Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba i Kulturnog društva Bošnjaka u Hrvatskoj ”Preporod“ održan komemorativni skup u znak sjećanja na žrtve srebreničkog genocida iz 1995. godine.

 

Na komemoraciji su, među ostalima, bila i tri ministra, ministar branitelja Tomo Medved, ministar pravosuđa Ante Šprlje te minisitar kulture Zlatko Hasanbegović, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, veleposlanica Bosne i Hercegovine u RH Renata Paškalj, veleposlanik Turske u RH Ahmet Tuta te ostali visoki uzvanici. 

Pročitajte više
srp
10

Piknik Podružnice Varaždin na varaždinskim bregima

Piknik Podružnice Varaždin Udruge Prsten za članove Udruge, njihove obitelji i prijatelje koji je postao neizbježna i lijepa tradicija održan je 10. srpnja.

 

Sada već 7. po redu druženje članova na pitoresknim varaždinskim bregima otvorilo je srca i razveselilo mnogobrojne posjetitelje koji su se okušali i u starim hrvatskim narodnim igrama poput bacanja kamena s ramena, skakanje u vrećama, igra klisa i potezanje ruke. Malonogometni timovi odigrali su revijalne utakmice uz zdušno navijanje posebno velikog broja mladih članova. Sam rezultat bio je u drugom planu te se s radošću iščekuje ponovni susret između dragih prijatelja. Stalni gosti iz središnjice Udruge, glavni tajnik Marjan Biškić, članice Kluba žena i velik broj članova Foruma mladih svojom su nazočnošću podržali iznimno ugodno ljetno druženje varaždinske podružnice.

 

Pročitajte više
srp
3

Sesvetska Sopnica: 8. susret Hrvata kotorvaroške doline

U nedjelju, 3. srpnja 2016., u Sesvetskoj Sopnici u Zagrebu u prostoru Župe Sv. Marije Anđeoske,  održan je 8. tradicionalni susret iseljenih i protjeranih Hrvata  kotorvaroške doline pod motom „Susresti drage ljude i čuti o rodnom zavičaju“. Susret već tradicionalno organiziraju tri župe kotorvaroške doline i Udruga kotorvaroških Hrvata iz Zagreba. Pokrovitelj ovogodišnjeg susreta bila je Gradska skupština Grada Zagreba.

 

Tradicionalnom susretu nazočili su i predstavnici UBH Prsten glavni tajnik Marjan Biškić i član Predsjedništva UO Ivan Marčeta.

Susret je započeo svetom misom koju je predslavio vlč. Marko Vidović, rodom iz Kotor Varoša, a sada župnik u župi Prijedor, uz suslavlje župnika župe sv. Marije Anđeoske fra Zdravka Dadića, župnog vikara fra Stipe Karajice te fra Bože Ljubića, gvardijana samostana sv. Ilije. 

Pročitajte više
srp
3

Varaždinski KUD Prsten na Đakovačkim vezovima

Đakovački vezovi, manifestacija koja već 50 godina njeguje i održava tradiciju i izvornost toga kraja kao i ostalih krajeva Hrvatske i inozemstva, održani su od 4. lipnja do 3. srpnja, a na završnoj svečanosti jubilarnog izdanja nastupilo je i Kulturno-umjetničko društvo Prsten iz Varaždina.

 

Narodno ruho i narodni ples, tradicijsko češljanje, konjogojstvo, gastronomija i još mnogo toga pokazali su brojni sudionici Đakovačkih vezova, a KUD Prsten i ovom je prigodom pjesmom i plesom u narodnim nošnjama i uz zvuke šargije pokazao kako se čuvaju i njeguju narodni običaji. Osnovani su prije pet godina i djeluju u sklopu UBH Prsten, Podružnica Varaždin. 

Pročitajte više
lip
28

Utemeljen Ogranak UBH Prsten Sveta Nedelja

Na temelju Odluke Upravnog odbora Udruge Prsten, a na inicijativu dijela članstva s prebivalištem na području Svete Nedelje, u Rakitju pokraj Samobora 28. lipnja utemeljen je novi ogranak UBH Prsten - Sveta Nedelja.

 

Za prvog predsjednika Ogranka jednoglasno je izabran Pavo Ćorluka, vlasnik Zdravstvene ustanove Ćorluka, a za njegovu zamjenicu Vera Rede, profesorica na Fakultetu strojarstva i brodogradnje.

Utemeljiteljska skupština održana je u Župi Blaženog Alojzija Stepinca, koja okuplja vjernike s područja Bestovja i Novaka te Rakitja, a na kojem žive i brojni Hrvati iz BiH. Tim je povodom služena misa, koju je predvodio velečasni Josip Batinić iz Župe Krista Kralja iz Cera u Bosni i Hercegovini. Zahvalivši domaćem župniku Božidaru Cindoriju, misno slavlje za Hrvate iz BiH završio je prigodnom porukom: „Teško kući bez ljubavi bratske, a i Bosni bez zemlje Hrvatske!“

Pročitajte više
lip
16

Kreativna radionica Kluba žena podružnice Prsten PGŽ

U organizaciji Kluba žena održana je radionica oslikavanja dekupaž tehnikom na raznim predmetima, 16.06.2016., u službenim prostorijama udruge, Beli Kamik 2/2, Rijeka.


Bio je to zapravo povod za druženje i okupljanje članica podružnice Primorsko-goranske županije. Osim radne atmosfere bilo je izuzetno zabavno, inspirativno i relaksirajuće. Uskoro slijedi nekoliko novih radionica na kojima će članice Kluba žena izrađivati razne predmete za humanitarni turnir koji će se održati 6. i 7. kolovoza 2016, u Ronjgima, općina Viškovo.
Bit će to mali, ali od srca doprinos svih članica UBH „Prsten“, PGŽ-a.

Pročitajte više
lip
15

Izabrano novo vodstvo Ramske zajednice – uz obećanje oživljenja rada i veza sa starim zavičajem

Na izvanrednom izbornom Saboru Ramske zajednice održanom u srijedu 15. lipnja u Zagrebu, izabrano je novo vodstvo ove udruge.

 

Kako je dosadašnjem vodstvu sa Šimunom Babićem na čelu istekao mandat, na skupu koji je održan u dvorani Hrvatskog slova izabrani su novi članovi Upravnog odbora, Nadzornog odbora, Suda časti kao i 32 nova člana Sabora. Za novog predsjednika Ramske zajednice jednoglasno je potvrđen prof. Šimun Penava, povjesničar. Na tom izboru čestitali su mu svi prisutni, a on se obvezao da će oživiti rad i doprinijeti povezivanju iseljenih sa starim zavičajem. S dužnosti predsjednika Sabora nakon pet godina odstupio je Branislav Brizar, a za novu predsjednicu Sabora potvrđena je Željka Maroslavac.

Upravni odbor tako sada čine: prof. Šimun Penava, predsjednik, Vlado Kuraja, zamjenik, članovi odbora za kulturno-izdavačku djelatnost su Stipo Rotim i mr. sc. Matej Škarica, Ivo Brajko – odbor za suradnju s braniteljima i sport. 

Pročitajte više
lip
14

Izaslanstvo Prstena u posjetu Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji

Mons. Đuro Hranić đakovačko-osječki nadbiskup primio je u nadbiskupskom domu izaslanstvo Udruge Prsten predvođeno predsjednikom Mijom Marićem.

 

Izaslanstvo je upoznalo mons. Hranića o desetogodišnjem djelovanju Udruge Prsten, podružnice Osijek i Ogranka Đakovo. Mons. Hranić je istaknuo izniman značaj Hrvata podrijetlom iz BiH na području Đakovačko-osječke nadbiskupije te je rekao da su to iznimno vrijedni i pošteni ljudi koji svojim radom osiguravaju egzistenciju obitelji i znatno pomažu u razvoju zajednice u kojoj žive. Također je rekao da iznimno cijeni Udrugu Prsten i njezine članove jer imaju hvalevrijedne i zapažene aktivnosti, a o poznatim poduzetnicima članovima Udruge Prsten koji djeluju na području Nadbiskupije čuje samo pohvale.

Pročitajte više
lip
9

Prsten za Vodotoranj

Forum mladih i Klub žena UBH Prsten organizirali su 8. i 9. lipnja u prostorijama Udruge središnju akciju prikupljanja donacija za obnovu Vukovarskog vodotornja, svehrvatskog simbola otpora i hrabrosti.

 

“Vukovarski vodotoranj – simbol hrvatskog zajedništva" naziv je projekta pokrenutog na inicijativu gradonačelnika Vukovara Ivana Penave, a pokroviteljica je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović.

 

Projekt je osmišljen tako da se najprepoznatljiviji simbol Domovinskog rata u Vukovaru i u Hrvatskoj sačuva ovakvim kakav je sada,  kao i da se učini dostupnim široj javnosti, a za njegovu realizaciju potrebno je oko 16.700.000,00 kn te je svaka kuna dobrodošla.

Pročitajte više
lip
8

Predsjednik Udruge Prsten na sjednici Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske o temi „Hrvatsko pitanje u Bosni i Hercegovini“

Zagreb – U Hrvatskom saboru održana je tematska sjednica Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske o temi „Hrvatsko pitanje u Bosni i Hercegovini“. U uvodnom obraćanju predsjednik Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Božo Ljubić potvrdio je kako je cilj današnje tematske sjednice osvijestiti strateški značaj Hrvata u BiH. Upozorio je na poražavajuće podatke prema kojima je od 1991. do 2015. 50 posto Hrvata katolika napustilo BiH te dodao da navedene brojke pozivaju na ozbiljnost i akciju. 

 

Predstojnik Državnog Ureda za Hrvate izvan RH i izaslanik predsjednika Vlade RH Zvonko Milas istaknuo je ključne poteškoće i probleme s kojima se susreću Hrvati u BiH kao što su velika nezaposlenost, egzodus mladih te otežani povratak iseljenih Hrvata, posebice na području Republike Srpske. Vlada RH podupire i podupirat će razvojne programe i projekte koji doprinose ukupnom napretku te omogućuju otvaranje novih radnih mjesta u BiH, dodao je Milas. 

Pročitajte više

Lokalni izbori u BiH 2. listopada 2016. godine

Udruga Prsten od samog osnutka prati stanje u BiH, posebno položaj Hrvata u BiH, a u posljednjih nekoliko godina predstavnici Udruge razgovarali su s različitim strukturama kao i pojedincima kako bi imali što jasniju sliku o položaju Hrvata u BiH, razumjeli i dali potporu konceptu ustavnih rješenja i izmjenama izbornih zakona koji bi Hrvate u BiH stavili u ravnopravan položaj s ostala dva konstitutivna naroda.

 

To ćemo raditi i u idućem razdoblju, a na predstojećim lokalnim izborima u BiH inzistirat ćemo na zajedničkim listama, gdje god je to od interesa za Hrvate BiH, kako bi se spriječilo gubljenje glasova zbog više hrvatskih izbornih lista, a što u konačnici znači manje hrvatskih  vijećnika  i gubljenje načelničkih mjesta u općinama. Pravo svih Hrvata rodom ili porijeklom  iz BiH, koji imaju navršenih 18 godina, je da izvade državljanstvo BiH, CIPS-e, te se registriraju kao birači i izađu na lokalne izbore 02.10.2016. dolaskom u BiH, ili glasovanjem  poštom ili u veleposlanstvima BiH u RH i inozemstvu.

 

 

Pročitajte više

Otvoreni dani Udruge Prsten - za Vukovarski vodotoranj

Sudjelujte u akciji prikupljanja sredstava za obnovu Vukovarskog vodotornja, svehrvatskog simbola prkosa, ustrajnosti i hrabrosti. Projekt je osmišljen tako da najprepoznatljiviji simbol Domovinskog rata u Vukovaru i u Hrvatskoj sačuvamo ovakvim kakav je sada,  ali i da se otvori i učini dostupnim široj javnosti. Radi svoje simbolike i značaja smatramo kako je njegova obnova od općeg hrvatskog interesa. Stoga pozivamo sve članove Udruge da se uključe u akciju.


Forum mladih i Klub žena organiziraju središnju akciju prikupljanja donacija 8. i 9. lipnja, od 17 do 20 sati, u prostorijama Udruge,Ulica grada Vukovara 235, Zagreb. Uz bosansko-hercegovačke specijalitete koje pripremaju Klub žena i Forum mladih čekaju vas i darovi kao zahvala za vašu donaciju.


Ako niste u mogućnosti doći, svoju donaciju možete do 13. lipnja uplatiti na račun Udruge IBAN: HR0323900011100328241 (HPB) ili IBAN: HR50 2340 0091 1106 65237 (PBZ) s naznakom “za Vukovarski vodotoranj“. Prva donacija Udruge Prsten bit će uručena vukovarskom gradonačelniku 14. lipnja u Đakovu na sjednici Upravnog odbora, a akcija prikupljanja nastavlja se do kraja godine te pozivamo sve podružnice, ogranke, klubove da organiziraju akcije na svojim područjima, a pravne osobe i članove koji ne mogu doći na te aktivnosti da svojom uplatom na račun Udruge podrže akciju. Svaka kuna je vrijedna.


Neka i ime naše Udruge bude upisano na zidove obnovljenog Vodotornja.  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15  ... 

DOBRODOŠLI NA STRANICE UDRUGE "PRSTEN"

Udruga bosanskih Hrvata "Prsten" utemeljena je 9. listopada 2005. godine na Izbornoj skupštini u Zagrebu. Koncipirana je na regionalnom principu predstavnika općina Bosanske Posavine i Srednje Bosne. UBH "Prsten" je organizirana kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 

NAŠA VIZIJA
Udruga bosanskih Hrvata "PRSTEN" je vodeća, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, u cilju očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegovog prosperiteta.

VRIJEDNOSTI KOJE NAS POVEZUJU
veličina u jednostavnosti, zajedničko podrijetlo, povijest, duh, mentalitet, sličan sustav vrijednosti i načela, solidarnost i spremnost na podršku, njegovanje tradicije i kraja iz kojeg dolazimo, humanitarno i karitativno djelovanje, gospodarsko povezivanje i nastup, ulaganje u znanje i obrazovanje, investiranje u razvoj pasivnih područja i tvrtki s tih prostora.

KAKO POSTATI ČLAN UDRUGE

Članom može postati svaka osoba koja prihvati Statut udruge "Prsten". Naša vrata su otvorena za sve ljude velikog srca i dobrih namjera, zato nam se pridružite! Prvi korak prema punopravnom članstvu je ispunjavanje on-line pristupnice, ovdje na našoj web stranici, koju možete pronaći u izborniku"članstvo" ili možete osobno doći u prostorije Tajništva Udruge ili Podružnice. Godišnja članarina iznosi: 50,00 kn za fizičke osobe, dok za pravne subjekte iznosi 1.800,00 kn za trgovačka društva, 900,00 kn za obrte.

NAČIN PLAĆANJA ČLANARINE:

Primatelj:
Udruga bosanskih Hrvata Prsten
Ulica grada Vukovara 235
Zagreb

Broj žiro-računa primatelja:
IBAN: HR0323900011100328241
Hrvatska poštanska banka

ili

IBAN: HR50 2340 0091 1106 6523 7

Privredna banka Zagreb

 

Za uplate iz inozemstva:

IBAN: HR03 2390 0011 1003 2824 1,Valuta: € SWIFT: HPBZHR2X

Poziv na broj odobrenja: datum rođenja (ddmmgggg)
Opis plaćanja: članarina za godinu
Uplatitelj: vidljivo napisati ime i prezime

 

DONIRAJTE ZAKLADI PRSTEN

Donacije koje će pomoći radu naše ZAKLADE
možete uplatiti na

Hrvatska poštanska banka d.d. 
Zaklada "Prsten" Račun broj: IBAN: HR73 2390 0011 1003 4900 0

Na čemu Vam od srca zahvaljujemo!

 
 

Kontaktirajte nas:
Udruga bosanskih Hrvata "Prsten"
Ulica grada Vukovara 235
10 000 Zagreb
tel: +385 1 6133 788
fax: +385 1 6133 797
web: www.udruga-prsten.hr
e-mail: prsten@udruga-prsten.hr
Osnovni podaci:
OIB: 92653606230
Matični broj: 2005557
ŽIRO RAČUN:
Hrvatska poštanska banka d.d.
IBAN: HR0323900011100328241
VALUTA: EUR
Linkovi

Sva prava pridržana © Copyright 2008-2015 | Datum zadnje izmjene: 23.01.2015. |  Razvoj i podrška:  IN2 d.o.o.