DOBRODOŠLI NA WEB-STRANICE UDRUGE "PRSTEN"
Udruga bosanskih Hrvata "PRSTEN" vodeća je, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, s ciljem očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegova prosperiteta. Organizirana je kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 
 
 
 
Prsten Skip Navigation Links > Aktualno

svi
16

Lokalni izbori u BiH 2. listopada 2016. godine

Udruga Prsten od samog osnutka prati stanje u BiH, posebno položaj Hrvata u BiH, a u posljednjih nekoliko godina predstavnici Udruge razgovarali su s različitim strukturama kao i pojedincima kako bi imali što jasniju sliku o položaju Hrvata u BiH, razumjeli i dali potporu konceptu ustavnih rješenja i izmjenama izbornih zakona koji bi Hrvate u BiH stavili u ravnopravan položaj s ostala dva konstitutivna naroda.

 

To ćemo raditi i u idućem razdoblju, a na predstojećim lokalnim izborima u BiH inzistirat ćemo na zajedničkim listama, gdje god je to od interesa za Hrvate BiH, kako bi se spriječilo gubljenje glasova zbog više hrvatskih izbornih lista, a što u konačnici znači manje hrvatskih  vijećnika  i gubljenje načelničkih mjesta u općinama. Pravo svih Hrvata rodom ili porijeklom  iz BiH, koji imaju navršenih 18 godina, je da izvade državljanstvo BiH, CIPS-e, te se registriraju kao birači i izađu na lokalne izbore 02.10.2016. dolaskom u BiH, ili glasovanjem  poštom ili u veleposlanstvima BiH u RH i inozemstvu.

 

 

Pročitajte više
svi
12

Humanitarnim koncertom prikupljena nova sredstva za Zakladu ”Prsten”

Humanitarnim koncertom pod nazivom ”Ja ljubim“ u izvedbi sopranistice Sandre Bagarić i mezzosopranistice Matrine Tomčić te pijanista Darka Domitrovića, održanim 12. svibnja u Muzeju Mimara, obilježena je deveta obljetnica Zaklade ”Prsten”. U maestralnom nastupu troje vrsnih umjetnika uživali su brojni gosti i uzvanici, članovi i prijatelji Udruge Prsten te donatori Zaklade, a sredstva prikupljena organizacijom koncerta namijenjena su fondu za stipendiranje studenata i učenika, sadašnjih i budućih stipendista Zaklade.


Koncert je održan pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, a u njezino je ime okupljene pozdravio izaslanik Tomislav Madžar. Istaknuvši da su Hrvati iz dijaspore odigrali ključnu ulogu u stvaranju slobodne i neovisne Hrvatske, zaključio je da je opstojnost Hrvata u Bosni i Hercegovini od iznimne važnosti te da je stoga važno poticati napredak u obrazovanju i znanosti. ”Predsjednica Republike iznimno cijeni i poštuje vaš trud i zalaganje u tom pogledu,” poručio je, dodavši kako je važno prepoznati u današnje krizno vrijeme ovakve hvalevrijedne inicijative i napore.

Pročitajte više
svi
5

Božo Ljubić primio predstavnike Udruge bosanskih Hrvata „Prsten“

Zagreb - Predsjednik Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Božo Ljubić sastao se u srijedu s predstavnicima Udruge bosanskih Hrvata „Prsten“: predsjednikom Udruge Mijom Marićem, dopredsjednikom Udruge Pavom Zubakom, glavnim tajnikom Udruge Marjanom Biškićem i članom Kluba poduzetnika Udruge Ivicom Nuićem.

Predstavnici „Prstena“ predstavili su djelovanje Udruge izrazivši želju za jačanjem suradnje sa saborskim odborom kako bi pitanje Hrvata iz Bosne i Hercegovine postalo sadržajnim dijelom rada Hrvatskoga sabora. Predsjednik Udruge Mijo Marić osvrnuo se na varijable koje bi se trebale ostvariti u suradnji s Republikom Hrvatskom, odnosno rješavanje pitanja Hrvata u Bosni i Hercegovini, pomoć Hrvatske kao članice Europske unije za ulazak Bosne i Hercegovine u Uniju te zajedničko djelovanje Hrvata u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj radi ostvarenja važnih strateških ciljeva. 

 

Pročitajte više
tra
25

SUDJELUJTE U OBNOVI Vukovarskog vodotornja – simbolu hrvatskog zajedništva

Vukovarski vodotoranj simbol je hrvatskog zajedništva koji se uz bok s hrvatskim braniteljima nije dao srušiti tijekom tromjesečne velikosrpske opsade Vukovara. Pogađale su ga tisuće projektila, ali s njegovog vrha je i dalje prkosno vijorila hrvatska trobojnica.

 

„Vukovarski vodotoranj treba postati trajno prisjećanje na naše zajedništvo u prošlosti, na snagu i uspjehe hrvatskih branitelja u obrani Vukovara i Hrvatske, ali i kao trajni pogled u budućnost nas i naše Domovine, koja može biti snažna i uspješna samo na tragu zajedništva pokazanog tijekom najtežih vremena stvaranja hrvatske države“ – izjavio je Ivan Penava, gradonačelnik Grada Vukovara.

Pokreće se projekt obnove pod pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, u kojem će Vukovarski vodotoranj dobiti novo ruho dijelom financiran od projekta „Vukovar izazov obnove“, te većim dijelom akcijom prikupljanja donacija građana i gospodarstvenika iz Hrvatske te hrvatskih iseljenika diljem svijeta. Potrebno je prikupiti oko 20 milijuna kuna za konzervaciju i prenamjenu Vodotornja. 

Pročitajte više
tra
25

Klub poduzetnika UDRUGE BOSANSKIH HRVATA „PRSTEN“ objavljuje slobodno radno mjesto WEB-ADMINISTRATORA I KOORDINATORA ELEKTRONIČKE PRODAJE ROBA I USLUGA

Web-administrator i koordinator elektroničke prodaje roba i usluga (m/ž)

 

Mjesto obavljanja rada/poslova:  Zagreb

 

Uvjeti:

  • VSS ili SSS
  • Izvrsno poznavanje rada na računalu
  • Iskustvo u administriranju i održavanju web-stranica
  • Poznavanje funkcioniranja web oglašavanja
  • Poznavanje funkcioniranja društvenih mreža
  • Poznavanje engleskog jezika u govoru i pismu
  • Dobre organizacijske sposobnosti

 

Natječaj je otvoren: do 10.05.2016.

Početak rada: 01.06.2016.

Pročitajte više
tra
23

Izaslanstvo Udruge bosanskih Hrvata Prsten u Vitezu na obilježavanju 20. obljetnice Poslovnog centra–PC 96

Svečano, na visokoj organizacijskoj i sadržajnoj razini, u Vitezu je 23. travnja prigodnom akademijom obilježena 20. obljetnica Poslovnog centra – PC 96. Riječ je o Poslovnoj zoni europskih karakteristika, jednoj od najvećih i najuspješnijih u BiH, koja trenutačno zapošljava oko šest tisuća djelatnika.

 


Akademija je održana u punoj Kongresnoj dvorani Franšiznog centra BiH, a uz gospodarstvenike, svečanosti su bili nazočni i brojni uglednici iz svih područja života i rada, dužnosnici struktura vlasti sa svih razina BiH, a predvodili su ih predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara i hrvatski član Predsjedništava BiH dr. Dragan Čović. Među uvaženim gostima bili su i predstavnici Udruge Hrvata iz BiH Prsten, na čelu s tajnikom Marjanom Biškićem te dužnosnici Veleposlanstva i Vlade Republike Hrvatske koje su predvodili hrvatski veleposlanik u BiH Ivan Del Vechio i ministar vanjskih poslova u Vladi RH Miro Kovač. 

Pročitajte više
tra
22

Izaslanstvo UBH Prsten primio novi predstojnik Državnog ureda za Hrvate izvan RH

U petak, 22.travnja, Zvonko Milas, predstojnik Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske sastao se s predstavnicima Udruge bosanskohercegovačkih Hrvata Prsten.


Sastanku su nazočili g. Mijo Marić, predsjednik, g. Pavo Zubak, zamjenik predsjednika i g. Marjan Biškić, glavni tajnik koji su predstavili programe i glavne aktivnosti Udruge i istaknuli uspješnu suradnju Ureda i  UBH Prsten u prethodnom razdoblju.
Na sastanku se razgovaralo i o mogućnostima poboljšanja suradnje s ciljem unapređenja položaja hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. S obzirom na trend iseljavanja Hrvata iz Bosne i Hercegovine, naglašena je potreba tješnje suradnje svih institucija na projektima koji će doprinositi otvaranju radnih mjesta. U tom cilju, dogovoreno je organiziranje poslovne konferencije koja će okupiti gospodarstvenike iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Pročitajte više

Tribina o konjogojstvu: „Konji: od rata do svâta“

Klub znanstvenika Udruge Prsten u suradnji s Odjelom za poljodjeljstvo Matice Hrvatske i Hrvatskim agroekonomskim društvom pozivaju  Vas na zajedničku tribinu

 

„Konji: od rata do svâta“

 

u utorak, 31. svibnja 2016. u 19.00 sati, Velika dvorana Matice Hrvatske, Ulica Matice hrvatske 2, ili Strossmayerov trg 4, Zagreb

 

 

 

U ljudskoj povijesti su konji imali važnu ulogu kao jahaće, tegleće i radne životinje. Danas se oni koriste u sportu i kao hobi. Razvitak ruralnog turizma, posebno rekreativnog i terapeutskog, prilika je da se poveća njihov broj. O suživotu čovjeka i konja, o tome koliko Hrvatska ima sluha za ovaj dio stočarstva, o očuvanju izvornih pasmina i mnogo drugome govori i na pitanja odgovara


dr. sc. Mato Čačić
Hrvatska poljoprivredna agencija

 

Mato Čačić je rođen u Osijeku, 1972. godine. Osnovnu školu pohađao u Gorjanima, Vrbici i Starim Mikanovcima, srednju u Poljoprivredno šumarskom školskom centru Vinkovci, a diplomirao na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Na istom fakultetu je magistrirao te doktorirao na temu Genetička analiza lipicanaca u Hrvatskoj. Pri izradi je i druge disertacije na doktorskom studiju Ekonomika poljoprivrede. Do sada je objavio 22 knjige od kojih je 16 na temu konja. Objavio je više od 130 znanstvenih i stručnih radova, veliki broj popularnih članaka i drugih tekstova na temu konjogojstva. Tri studije o lipicanskoj pasmini su međunarodno verificirane od strane Lipizzan International Federation (LIF), iz čega je proizašla verifikacija tri roda kobila kao rodova hrvatskog izvora. 

 

Voditelj: prof. dr. sc. Ivo Grgić

 

tra
12

Održana tribina "Govedarstvo Hrvatske na prekretnici"

"Govedarstvo Hrvatske na prekretnici" naziv je tribine koju je organizirao Klub znanstvenika Udruge Prsten u suradnji s Odjelom za poljodjelstvo Matice hrvatske i Hrvatskim agroekonomskim društvom. Tribina je održana 12. travnja u Matici hrvatskoj, a cilj je bio pokušati odgovoriti na neka od pitanja koja se tiču ne samo hrvatskih govedara i mljekara, nego i cijele nacije. 

 

Zašto je hrvatsko govedarstvo u krizi, što ugrožava domaću proizvodnju mlijeka i jesu li ”mali“ proizvođači osuđeni na nestajanje te kakve su prognoze za proizvodnju mlijeka do 2020. godine, samo su neka od pitanja na koja su pokušali odgovoriti eminentni izlagači - Ivan Marohnić, dipl. ing. agr.,  umirovljeni agronom i vlasnik OPG-a, Ankica Mužinić, ing. prehr. teh., (su)vlasnica OPG-a ”Zlatko Mužinić“, i Magdalena Zrakić, mag. ing. agr., asistentica na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.


Na početku tribine okupljene je u ime domaćina i suorganizatora pozdravila voditeljica Odjela za poljodjelstvo MH Ljiljana Gašparec-Skočić, a potom im se obratio i  prof. dr. sc. Ivo Grgić, zamjenik predsjednika Kluba znanstvenika UBH Prsten i predsjednik Hrvatskog agroekonomskog društva, koji je ujedno bio voditelj tribine.

Pročitajte više
tra
11

Pečat za Prsten – posebno priznanje za neumorne entuzijaste

Pod geslom „Mostovi Europe“ u Mostaru je 11. travnja, pod pokroviteljstvom Predsjedništva BiH i supokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske  Kolinde Grabar-Kitarović,  petnaesti put održana svečana dodjela nagrada „Večernjakov pečat“, a među dobitnicima je posebnog priznanja i Udruga bosanskih Hrvata Prsten.

 

„Mostovi su važni onoliko koliko je važno ono što spajaju, a u proteklih deset godina mi smo nastojali biti most između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske“, rekao je u govoru zahvale predsjednik  UBH Prsten Mijo Marić, izrazivši pritom zadovoljstvo što je prepoznata ta uloga UBH Prsten, koja je i osnovana prije deset godina s tom svrhom. 

Pročitajte više
tra
3

3. međunarodni dan sporta za razvoj i mir - Forum mladih UBH Prsten za svjetski razvoj i mir putem sporta

U travnju 2014. godine Ujedinjeni narodi i Međunarodni olimpijski odbor potpisuju povijesni sporazum s ciljem osnaživanja suradnje tih dviju organizacija na najvišoj razini. Sporazum naglašava da MOO i UN dijele jednake vrijednosti za doprinos miru i boljem svijetu kroz sport kao univerzalnoj vrijednosti čovječanstva.

 

U rujnu 2015. godine Ujedinjeni narodi prihvaćaju rezoluciju Program za održivi razvoj 2030. u kojoj se nalazi akcijski plan za globalni prosperitet, planetu i čovječanstvo. Uloga sporta opisana je kao ključna u ostvarivanju razvoja i mira, promicanju tolerancije i poštovanja, osnaživanju žena i mladih te pojedinaca i društva u cijelini.

 

Pročitajte više
ožu
28

Priprema za lokalne izbore u Bosni i Hercegovini

U Mjesnoj zajednici Zasavica, Bosanski Šamac, održana je 28. ožujka 2016. sjednica  za pripremu lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, a slijedom toga i u općini Bosanski Šamac.

 

Na sjednici su bili predsjednici mjesnih zajednica s područja općine, predsjednik Udruge Treća dob Pejo Sarić, predsjednik Općinskog odbora Hrvatske demokratske zajednice BiH Zoran Dubravac i predsjednik Općinskog odbora HDZ 1990. Đuro Ivanović kao ključni politički faktori u hrvatskom narodu na području  općine te drugi ugledni pojedinci.

Na poziv potpredsjednika Skupštine Općine Bosanski Šamac Đure Ivanovića sjednici su se odazvali predstavnici Udruge bosanskih Hrvata Prsten, glavni tajnik Marjan Biškić i predsjednik Nadzornog odbora Josip Sarić koji su ocijenili ključnom suradnju dviju najjačih političkih stranaka na području općine kako bi se zaštitili interesi povratnika te izbjeglo daljnje usitnjavanje biračkog tijela.

Pročitajte više
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15  ... 

DOBRODOŠLI NA STRANICE UDRUGE "PRSTEN"

Udruga bosanskih Hrvata "Prsten" utemeljena je 9. listopada 2005. godine na Izbornoj skupštini u Zagrebu. Koncipirana je na regionalnom principu predstavnika općina Bosanske Posavine i Srednje Bosne. UBH "Prsten" je organizirana kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 

NAŠA VIZIJA
Udruga bosanskih Hrvata "PRSTEN" je vodeća, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, u cilju očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegovog prosperiteta.

VRIJEDNOSTI KOJE NAS POVEZUJU
veličina u jednostavnosti, zajedničko podrijetlo, povijest, duh, mentalitet, sličan sustav vrijednosti i načela, solidarnost i spremnost na podršku, njegovanje tradicije i kraja iz kojeg dolazimo, humanitarno i karitativno djelovanje, gospodarsko povezivanje i nastup, ulaganje u znanje i obrazovanje, investiranje u razvoj pasivnih područja i tvrtki s tih prostora.

KAKO POSTATI ČLAN UDRUGE

Članom može postati svaka osoba koja prihvati Statut udruge "Prsten". Naša vrata su otvorena za sve ljude velikog srca i dobrih namjera, zato nam se pridružite! Prvi korak prema punopravnom članstvu je ispunjavanje on-line pristupnice, ovdje na našoj web stranici, koju možete pronaći u izborniku"članstvo" ili možete osobno doći u prostorije Tajništva Udruge ili Podružnice. Godišnja članarina iznosi: 50,00 kn za fizičke osobe, dok za pravne subjekte iznosi 1.800,00 kn za trgovačka društva, 900,00 kn za obrte.

NAČIN PLAĆANJA ČLANARINE:

Primatelj:
Udruga bosanskih Hrvata Prsten
Ulica grada Vukovara 235
Zagreb

Broj žiro-računa primatelja:
IBAN: HR0323900011100328241
Hrvatska poštanska banka

ili

IBAN: HR50 2340 0091 1106 6523 7

Privredna banka Zagreb

 

Za uplate iz inozemstva:

IBAN: HR03 2390 0011 1003 2824 1,Valuta: € SWIFT: HPBZHR2X

Poziv na broj odobrenja: datum rođenja (ddmmgggg)
Opis plaćanja: članarina za godinu
Uplatitelj: vidljivo napisati ime i prezime

 

DONIRAJTE ZAKLADI PRSTEN

Donacije koje će pomoći radu naše ZAKLADE
možete uplatiti na

Hrvatska poštanska banka d.d. 
Zaklada "Prsten" Račun broj: IBAN: HR73 2390 0011 1003 4900 0

Na čemu Vam od srca zahvaljujemo!

 
 

Kontaktirajte nas:
Udruga bosanskih Hrvata "Prsten"
Ulica grada Vukovara 235
10 000 Zagreb
tel: +385 1 6133 788
fax: +385 1 6133 797
web: www.udruga-prsten.hr
e-mail: prsten@udruga-prsten.hr
Osnovni podaci:
OIB: 92653606230
Matični broj: 2005557
ŽIRO RAČUN:
Hrvatska poštanska banka d.d.
IBAN: HR0323900011100328241
VALUTA: EUR
Linkovi

Sva prava pridržana © Copyright 2008-2015 | Datum zadnje izmjene: 23.01.2015. |  Razvoj i podrška:  IN2 d.o.o.