DOBRODOŠLI NA WEB-STRANICE UDRUGE "PRSTEN"
Udruga bosanskih Hrvata "PRSTEN" vodeća je, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, s ciljem očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegova prosperiteta. Organizirana je kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 
 
 
 
Prsten Skip Navigation Links > Aktualno

ožu
1

14. Večernjakov pečat osobama koje su obilježile 2014. godinu

Na popisu od 150 uglednih kandidata za nagradu u kategorijama humanost i gospodarstvo nominirana su i dva istaknuta člana Udruge bosanskih Hrvata Prsten, predsjednik UBH Prsten Mijo Marić i počasni predsjednik Marko Pipunić. Večernjakov pečat izrastao je u međunarodno priznat događaj koji prati višemilijunski auditorij u cijelom svijetu


Pripremio: Prsten


U Hrvatskom domu Hercega Stjepana Kosače u Mostaru 26. ožujka bit će dodijeljene  nagrade Večernjakov pečat osobama iz svijeta politike, gospodarstva, religije, kulture, sporta, medicine, filma, glazbe i  dr. koje su u protekloj godini svojim djelovanjem obilježile prostor Bosne i Hercegovine. Najznačajnija nagrada je u kategoriji za ”Osobu godine“ koju je Ocjenjivački žiri na prošlogodišnjoj manifestaciji dodijelio papi Franji i ”papi u miru“ Benediktu XVI.


Ovogodišnja dodjela nagrada odvija se pod motom ”Pečat za Europu“, a u suradnji s OESS-om u sklopu manifestacije održat će se i okrugli stol pod nazivom ”Dayton plus 20“ u povodu 20. obljetnice potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma kojim je službeno završen rat u BiH. U priopćenju Večernji list navodi da će i ove godine tijekom izravnog prijenosa iz dvorane biti poslana poruka mira cjelokupnoj javnosti u regiji, da ovi prostori imaju svijetlu budućnost koju trebamo zajedno graditi. Večernjakova manifestacija događaj je kada oči cijelog svijeta budu uperene u BiH, a prenesu je brojne svjetske novinske agencije.


Na ovoj renomiranoj manifestaciji bit će veliki broj uglednih gostiju iz brojnih regionalnih, europskih i svjetskih zemalja. Na pozornici Hrvatskog doma u Mostaru manifestaciju će uveličati 120 izvođača među kojima su Revijski orkestar, Akademski pjevački zbor Pro musica te brojni glazbenici, plesači, glumci i druga ugledna imena domaće i europske umjetničke scene. Izravni će prijenos pratiti višemilijunski auditorij u svijetu zahvaljujući suorganizatoru BHRT-u, medijskom pokrovitelju HRT-u, nekoliko portala, Prvi.tv, BH Radio i Radio Herceg Bosne te pedesetak radijskih postaja u zemlji i inozemstvu. Ove je godine Predsjedništvo BiH visoki pokrovitelj manifestacije. (Izvor: Večernji list)

vlj
28

VI. zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora BiH

U Mostaru je  28. veljače 2015.  u Hrvatskom domu Hercega Stjepana Kosače održano VI. zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora.


Više od 450 izabranih zastupnika Hrvata i dužnosnika izvršne vlasti okupilo se na saborskom zasjedanju na koje su pristigli i brojni predstavnici međunarodne zajednice, diplomati, izaslanstva, među kojima je i izaslanstvo Udruge bosanskih Hrvata Prsten u sastavu predsjednik Udruge Mijo Marić, zamjenik predsjednika Udruge Pavo Zubak, te članovi Kluba poduzetnika Udruge Prsten Stipo Matić i Ivica Nuić, kao i predstavnici akademske zajednice, Crkve i drugi uglednici.


U pozdravnom dijelu skupu se obratio predsjednik Udruge Prsten Mijo Marić i između ostalog poručio da nam jednakopravnost nitko neće darovati, da se za nju moramo izboriti svojim djelovanjem. Zbog toga je prijeko potrebno zajedništvo hrvatskog naroda u BiH, ali i podrška Republike Hrvatske i međunarodne zajednice. To je dugotrajan proces koji zahtijeva mudrost i ustrajnost. Imamo potencijala i možemo to postići.


Hrvatski narodni sabor  na VI. zasjedanju u Mostaru usvojio je Deklaraciju kojom se predlaže nova međunarodna konferencija u BiH te promjena Ustava koji će kreirati simetričnu federalnu državu u odnosu na tri konstitutivna naroda.

Pročitajte više
vlj
11

Održana 60./4. sjednica Upravnog odbora UBH Prsten

Prva ovogodišnja sjednica Upravnog odbora održana je 10. veljače u konferencijskoj dvorani tvrtke AutoZubak d.o.o. u Sesvetama. Na sjednici su izložene sveukupne aktivnosti Udruge i podružnica u 2014. godini te planovi rada u ovoj godini


Pripremio: Prsten


  Sjednicu je otvorio predsjednik Mijo Marić predloživši na usvajanje dnevni red: Rasprava i usvajanje Zapisnika 59./3. sjednice proširenog UO; Izvješće o radu od 18.11.2014. do sjednice UO; Izvješće o radu u 2014., rasprava i usvajanje Plana rada u 2015. (predsjednici podružnica, klubova i foruma); Razno (prijam u članstvo UBH Prsten, uručivanje ugovora donatorima, gospodarske mogućnosti općine Kreševo- prezentacija). Dnevni red je jednoglasno usvojen kao i Zapisnik s 59./3. sjednice Upravnog odbora.
Glavni tajnik Marjan Biškić prezentirao je Izvješće o radu od 18.11.2014. kada je održana posljednja sjednica Upravnog odbora. Također je izložen i plan aktivnosti za iduće razdoblje među kojima značajno mjesto zauzimaju:
1. Prikupljanje baze podataka članova Kluba poduzetnika na tiskanici koja je upućena pravnim osobama članicama UBH Prsten, obrada podataka, izradba i punjenje registra-baze članica Kluba poduzetnika koja će se predstaviti na sljedećem susretu članova Kluba poduzetnika.


2. Organizacija i održavanje humanitarnog koncerta Zaklade Prsten ”Ja ljubim“ u Muzeju Mimara 24. ožujka 2015. na kojem će nastupiti sopranistica Sandra Bagarić, violončelistica Ana Rucner i pijanist Darko Domitrović. Ulaznica je 500 kn, a kupnjom ulaznice postaje se zakladnik Zaklade Prsten u iznosu uplaćenih ulaznica za 2015. Na koncertu će se uručiti zahvalnice svima koji su bili zakladnici u 2014. Sredstva su namijenjena za dodjelu stipendija Zaklade u akademskoj godini 2015./2016.

Pročitajte više
vlj
8

Izabrano novo vodstvo na izbornoj Skupštini riječke podružnice UBH Prsten

Treća izborna Skupština riječke podružnice UBH Prsten održana je 8. veljače u Domu hrvatskih branitelja na Viškovu


Prije početka službenog dijela Skupštine za ugodnu se atmosferu pobrinuo KUD Izvor koji njeguje običaje, kulturu i tradiciju Hrvata iz Bosanske Posavine i srednje Bosne. Mladi folkloraši predstavili su nekoliko tradicijskih kola uveličavši događaj na kojem se okupilo stotinjak članova riječke podružnice.
Prigodnim uvodnim govorom okupljenima se obratio predsjednik  UBH Prsten Mijo Marić. Kazao je da je ponosan na rad podružnice u Rijeci i pohvalio sve akcije u kojima su sudjelovali. Podsjetio je na misiju i viziju Udruge Prsten  istaknuvši okrenutost novim aktivnostima po uzoru na prethodne uspješno realizirane. Zahvalio je svima na dosadašnjem radu i zalaganju te je budućem sastavu Izvršnog odbora UBH Prsten podružnice Rijeka poželio puno uspjeha u radu.

Pročitajte više
sij
29

Održana I. sjednica Izvršnog odbora Kluba poduzetnika – stvaranje poslovne platforme

Na prvoj sjednici Izvršnog odbora Kluba poduzetnika UBH Prsten održanoj 27. siječnja 2015. u prostorijama Udruge raspravljalo se o načinu rada i obvezama članova Izvršnog odbora te planu rada u idućem razdoblju

Sjednicu je otvorio i vodio predsjednik Kluba poduzetnika Marko Pipunić, vlasnik tvrtke Žito izloživši plan da u 2015. Klub poduzetnika stvori moćnu platformu koja će sinergijom i zajedničkim znanjem, snagom i nastupom potencirati brži razvoj i opstanak svih članova Kluba poduzetnika UBH Prsten bez obzira na njihovu veličinu i mjesto djelovanja, te omogućiti: razmjenu iskustava; međusobnu pomoć kroz, primjerice, objedinjenu nabavu; brigu o strateškoj povezanosti trgovačkih društava; međusobnu poslovnu suradnju i zajedničke promocije i nastupe na tržištu; definiranje zajedničkog nastupa kod prijedloga izrade zakonske regulative koja se tiče područja članica Kluba.
Podsjetio je nazočne da je na Skupštini UBH Prsten 10. svibnja 2014.  Statutom definirano osnivanje  Kluba poduzetnika kojim je svaka pravna osoba, koja je član UBH Prsten, automatizmom i član KP UBH Prsten. Na susretu članova Kluba poduzetnika održanom 30.10.2014. izabran je za predsjednika Kluba poduzetnika, a Pavo Djedović za zamjenika. Klubom upravlja i koordinira Izvršni odbor Kluba s 11 članova koji imaju svoje područje djelovanja ili predstavljaju određenu grupaciju članova Kluba poduzetnika, te  predsjednik i zamjenik predsjednika Kluba.Svojom nazočnošću i sudjelovanjem u organizaciji sastanka potporu su dali predsjednik Udruge Mijo Marić, zamjenik predsjednika Pavo Zubak i glavni tajnik Marjan Biškić.

Pročitajte više
sij
29

Sastanak s predstavnicima Veleposlanstva BiH u RH i Gospodarske komore Federacije BiH

U prostorijama Udruge Prsten  29.  je siječnja održan sastanak na temu gospodarstva kojem su nazočili veleposlanica BiH u RH Azra Kalajdžisalihović, Branko Sukara savjetnik u Veleposlanstvu BiH u RH, predsjednik Gospodarske komore Federacije BiH Marko Šantić, potpredsjednik Gospodarske komore Federacije BiH Mirsad Jašarspahić.

 

Uvažene goste primili su predsjednik UBH Prsten Mijo Marić koji je kao domaćin izrazio želju za uspostavom uspješne partnerske suradnje, glavni tajnik Marjan Biškić i zamjenik predsjednika Kluba poduzetnika Pavo Djedović.


Veleposlanica BiH u RH, Nj.E. Azra Kalajdžisalihović i predsjednik Gospodarske komore BiH Marko Šantić izrazili su želju za suradnjom i partnerstvom sa zemljama Europske unije i svim zemljama u okruženju, posebice s Republikom Hrvatskom s kojom BiH ima tradicionalno dobre odnose. G. Šantić je naglasio važnost prijava na natječaje za dodjelu sredstava iz EU fondova, te stvaranje lobističke mreže prema institucijama i osobama koje odlučuju o njihovoj dodjeli. Gospodarska je komora u tu svrhu osnovala i Centar za međunarodnu suradnju i europske fondove.

Pročitajte više
sij
28

Večer bosanskih Hrvata ogranka Đakovo

Večer bosanskih Hrvata u organizacije Udruge Prsten Podružnica Osijek-ogranak Đakovo održati će se 14. veljače 2015. u Đakovu s početkom u 19:00 sati.

Detalje pogledajte u nastavku.

Pročitajte više
sij
3

Večer bosanskih Hrvata u podružnici Varaždin - UBH Prsten

Već tradicionalno, petu godinu zaredom, prva subota u novoj godini okuplja članove i simpatizere Udruge bosanskih Hrvata Prsten varaždinske podružnice. U Donjem Knegincu 3. siječnja 2015. godine tradicija se nastavlja, na blagdanskom druženju bilo je tristotinjak osoba svih uzrasta, od onih najmlađih na kojima svijet ostaje, do starijih koji prenose svoje iskustvo, znanje i doživljaje na mlađe.


Posjetiteljima se obratio predsjednik podružnice Varaždin UBH Prsten Mario Paurević koji je pozdravio uzvanike, predsjednika UBH Prsten Miju Marića, načelnika općine Gornji Kneginec Gorana Kaniškog, zamjenika predsjednika UBH Prsten Pavu Zubaka, predsjednicu Kluba žena  Gordanu Jelavić, s članicama Kluba, glavnog tajnika UBH Prsten Marjana Biškića i sve nazočne te zahvalio na rekordnom odazivu. Upoznao je nazočne s dosadašnjim rezultatima podružnice i pozvao sve zainteresirane da se pridruže radu Udruge kroz aktivnosti koje provodi Klub poduzetnika, Forum mladih, KUD Prsten, sportska sekcija i najavio osnivanje  Klub žena podružnice Varaždin. Jubilarna večer iskorištena je za uručivanje zasluženih priznanja, pa je predsjednik varaždinske podružnice UBH Prsten Mario Paurević uručio Zahvalnicu za poseban doprinos u radu podružnice glavnom tajniku UBH Prsten Marjanu Biškiću i Općini Gornji Kneginec koju je preuzeo načelnik Općine Goran Kaniški.

Pročitajte više
pro
14

Izborna Skupština podružnice UBH Prsten Varaždin

U društvenom domu Donji Kneginec održana je 14. prosinca izborna Skupština varaždinske podružnice UBH Prsten. Prije početka službenog dijela Skupštine za ugodnu atmosferu pobrinuo se domaći KUD Prsten koji je tradicionalnim kolima razveselio  članove Udruge. Pozdravnim govorom obratio se glavni tajnik UBH Prsten  Marjan Biškić koji je predstavio rezultate i aktivnosti Udruge u 2014. godini, te naglasio kako aktivno prati sve aktivnosti podružnice Varaždin s kojima je vrlo zadovoljan.

 

Za dvogodišnji mandat vođenja podružnice izabrani su: za predsjednika podružnice Mario Paurević, za zamjenika predsjednika Ivica Andrić, za tajnika Ilija Ponjavić, a članovi Izvršnog odbora su Stjepan Stjepić, Anto Matijević, Marko Dusper,  Petar Ćosić, Danijel Gavran, Zdravko Stanić i  Slavko Pavlović. U Nadzorni odbor izabrani su: Anto Babić, Marina Ereiz, Dragan Ilić, a blagajnik  je  Alen Ilić.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nazočnima se obratio novi-stari predsjednik podružnice Mario Paurević i zahvalio svima na ukazanom povjerenju koje će pokušati opravdati nastavkom svih do sada započetih aktivnosti u podružnici. Izrazio je nadu da će napokon riješiti problem prostora za rad podružnice i da će se uskoro osnovati Klub žena. S novoosnovanim  Forumom mladih i osnivanjem Kluba žena očekuje da  će ove opsežne aktivnosti, koje s ljubavlju i entuzijazmom izvršavaju članovi Podružnice, biti još bogatije.

pro
7

Večer članova i prijatelja Udruge bosanskih Hrvata Prsten - večer za pamćenje

Tradicionalna Večer članova i prijatelja Udruge Prsten održana 6. prosinca u hotelu Sheraton privukla je i ove godine više od 300 gostiju, visokih uzvanika iz svijeta politike, umjetnosti, gospodarstva i sporta. Uz bogatu gastronomsku ponudu na stolovima, pripremljen je raznolik spektar izvođača u popratnom kulturno-umjetničkom programu, te su svečano dodijeljeni ugovori o stipendijama novoizabranim stipendistima Zaklade Prsten. Program Večere moderirala je voditeljica Karmela Vukov Colić.


Poseban pozdrav upućen je predsjedniku RH Ivi Josipoviću, članu Predsjedništva  BiH  Draganu Čoviću, izaslaniku predsjednika Hrvatskog sabora, predsjedniku Odbora za gospodarstvo Hrvatskog sabora Ivi Jelušiću, načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga RH generalu zbora Dragi Lovriću, predstojnici Državnog ureda za Hrvate izvan RH  Dariji Krstičević, predsjedavajućem Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Boži Ljubiću, predstojniku Ureda Predsjednika RH Viti Turšiću, savjetnici Predsjednika RH za gospodarstvo i sektorsku politiku EU Tamari Obradović Mazal, predsjedniku Vlade Županije Posavske Marijanu Oršoliću, Franji Topiću, predsjedniku HKD Napredak Sarajevo, gostima iz Udruge hrvatskih poduzetnika iz Beča na čelu s predsjednikom Mirkom Matkovićem, gostima iz  Zajednice Hrvata BiH Šibensko-kninske županije na čelu s predsjednikom Goranom Babićem, te svim donatorima i prijateljima UBH Prsten.


Na početku večere sve nazočne goste pozdravio je domaćin predsjednik UBH Prsten Mijo Marić riječima dobrodošlice poželjevši im ugodnu večer u prijateljskom druženju. Pohvalio je rad svih članova koji su prepoznali najefikasniji oblik djelovanja kroz klubove žena, mladih, znanstvenika, poduzetnika, stipendista, utemeljitelja te je pozvao sve nazočne da se uključe sukladno svojim afinitetima u rad Udruge. Zatim je sve uzvanike pozdravila predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan RH Daria Krstičević koja je izjavila da je veliko zadovoljstvo biti dio realiziranih ciljeva Udruge koja se pokazala pouzdanim partnerom. “Ovo okupljanje pokazuje da se niste odrekli svojih korijena u BiH, a jedan od strateških ciljeva našeg ureda jest briga za Hrvate u BiH što pokazujemo financiranjem projekata i velikim brojem državnih posjeta od kojih je posljednji premijera RH Zorana Milanovića,“istaknula je...

Pročitajte više
pro
5

Predstavljanje Udruge i Kluba žena u Beču

Piše: Ivana Kolovrat

 U blagdanske dane četrnaest članica Kluba žena podružnice Osijek uputilo se 29. i 30.11. na putovanje u najljepšu srednjoeuropsku metropolu Beč. Ondje ih je srdačno i gostoljubivo dočekao tajnik Udruge hrvatskih poduzetnika Austrije Franjo Blažević koji im je bio domaćin i vodič cijeli vikend. U subotu su bile na svečanoj večeri Udruge Šokački divani u restoranu Casablanca na kojoj su na pozornici predstavile UBH Prsten i rad Kluba žena pred više od 400 Hrvata porijeklom iz naših krajeva koji žive i rade u Austriji. U svom govoru predsjednica Kluba žena Osijek Snježana Rebuš govorila je kako je osnovan Klub žena, čime se bave te su na kraju govora dobile gromoglasan pljesak. Pozvala je sve koji su zainteresirani da dođu u nedjelju u 12 sati na tribinu o karitativnom radu koja se održala u crkvi Am Hof Hrvatske katoličke misije u Beču. Tema tribine bile su karitativno djelovanje članica Kluba žena u Osijeku i duhovno bogatstvo žene koje se manifestira u radu, ljubavi, vjeri.

 

 - Zahvalna sam svima koji su omogućili da se čuje naš glas, glas žene koja živi život u nadi, poštujući Boga i s vjerom u ljubav i bolje sutra, kazala je predsjednica Kluba žena Snježana Rebuš. Tom prilikom dogovarane je suradnja sa ženama u Beču o kojima ćemo više pisati u ljetnom broju časopisa Prsten. Na tribini je bio velik broj posjetitelja, a održana je poslije mise. U Beču su zapalile prvu adventsku svijeću i popile punč u centru na štandu, podijelile sve časopise Prsten i vratile su se pune dojmova s putovanja koje će im zauvijek ostati u sjećanju.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15  ... 

DOBRODOŠLI NA STRANICE UDRUGE "PRSTEN"

Udruga bosanskih Hrvata "Prsten" utemeljena je 9. listopada 2005. godine na Izbornoj skupštini u Zagrebu. Koncipirana je na regionalnom principu predstavnika općina Bosanske Posavine i Srednje Bosne. UBH "Prsten" je organizirana kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

NAŠA VIZIJA
Udruga bosanskih Hrvata "PRSTEN" je vodeća, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, u cilju očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegovog prosperiteta.

 

VRIJEDNOSTI KOJE NAS POVEZUJU
veličina u jednostavnosti, zajedničko podrijetlo, povijest, duh, mentalitet, sličan sustav vrijednosti i načela, solidarnost i spremnost na podršku, njegovanje tradicije i kraja iz kojeg dolazimo, humanitarno i karitativno djelovanje, gospodarsko povezivanje i nastup, ulaganje u znanje i obrazovanje, investiranje u razvoj pasivnih područja i tvrtki s tih prostora.

Pročitajte više

DONIRAJTE ZAKLADI PRSTEN

Donacije koje će pomoći radu naše ZAKLADE
možete uplatiti na

Hrvatska poštanska banka d.d. 
Zaklada "Prsten" Račun broj: 2390001-1100349000

Na čemu Vam od srca zahvaljujemo!

KAKO POSTATI ČLAN UDRUGE

Članom može postati svaka osoba koja prihvati Statut udruge "Prsten". Naša vrata su otvorena za sve ljude velikog srca i dobrih namjera, zato nam se pridružite! Prvi korak prema punopravnom članstvu je ispunjavanje on-line pristupnice, ovdje na našoj web stranici, koju možete pronaći u izborniku"članstvo" ili možete osobno doći u prostorije Tajništva Udruge ili Podružnice. Godišnja članarina iznosi: 50,00 kn za fizičke osobe, dok za pravne subjekte iznosi 1.800,00 kn za trgovačka društva, 900,00 kn za obrte.

NAČIN PLAĆANJA ČLANARINE:

Primatelj:
Udruga bosanskih Hrvata Prsten
Ulica grada Vukovara 235
Zagreb

Broj žiro-računa primatelja:
2390001-1100328241
(IBAN: HR0323900011100328241)
Hrvatska poštanska banka

ili

IBAN: HR50 2340 0091 1106 6523 7

Privredna banka Zagreb

 

Za uplate iz inozemstva:

IBAN: HR03 2390 0011 1003 2824 1,Valuta: € SWIFT: HPBZHR2X

Poziv na broj odobrenja: datum rođenja (ddmmgggg)
Opis plaćanja: članarina za godinu
Uplatitelj: vidljivo napisati ime i prezime

 

 
 

Kontaktirajte nas:
Udruga bosanskih Hrvata "Prsten"
Ulica grada Vukovara 235
10 000 Zagreb
tel: +385 1 6133 788
fax: +385 1 6133 797
web: www.udruga-prsten.hr
e-mail: prsten@udruga-prsten.hr
Osnovni podaci:
OIB: 92653606230
Matični broj: 2005557
ŽIRO RAČUN:
Hrvatska poštanska banka d.d.
IBAN: HR0323900011100328241
VALUTA: EUR
Linkovi

Sva prava pridržana © Copyright 2008-2015 | Datum zadnje izmjene: 23.01.2015. |  Razvoj i podrška:  IN2 d.o.o.