DOBRODOŠLI NA WEB-STRANICE UDRUGE "PRSTEN"
Udruga bosanskih Hrvata "PRSTEN" vodeća je, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, s ciljem očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegova prosperiteta. Organizirana je kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 
 
 
 
Prsten Skip Navigation Links > Aktualno

sij
3

Večer bosanskih Hrvata u podružnici Varaždin - UBH Prsten

Već tradicionalno, petu godinu zaredom, prva subota u novoj godini okuplja članove i simpatizere Udruge bosanskih Hrvata Prsten varaždinske podružnice. U Donjem Knegincu 3. siječnja 2015. godine tradicija se nastavlja, na blagdanskom druženju bilo je tristotinjak osoba svih uzrasta, od onih najmlađih na kojima svijet ostaje, do starijih koji prenose svoje iskustvo, znanje i doživljaje na mlađe.


Posjetiteljima se obratio predsjednik podružnice Varaždin UBH Prsten Mario Paurević koji je pozdravio uzvanike, predsjednika UBH Prsten Miju Marića, načelnika općine Gornji Kneginec Gorana Kaniškog, zamjenika predsjednika UBH Prsten Pavu Zubaka, predsjednicu Kluba žena  Gordanu Jelavić, s članicama Kluba, glavnog tajnika UBH Prsten Marjana Biškića i sve nazočne te zahvalio na rekordnom odazivu. Upoznao je nazočne s dosadašnjim rezultatima podružnice i pozvao sve zainteresirane da se pridruže radu Udruge kroz aktivnosti koje provodi Klub poduzetnika, Forum mladih, KUD Prsten, sportska sekcija i najavio osnivanje  Klub žena podružnice Varaždin. Jubilarna večer iskorištena je za uručivanje zasluženih priznanja, pa je predsjednik varaždinske podružnice UBH Prsten Mario Paurević uručio Zahvalnicu za poseban doprinos u radu podružnice glavnom tajniku UBH Prsten Marjanu Biškiću i Općini Gornji Kneginec koju je preuzeo načelnik Općine Goran Kaniški.

Pročitajte više
pro
14

Izborna Skupština podružnice UBH Prsten Varaždin

U društvenom domu Donji Kneginec održana je 14. prosinca izborna Skupština varaždinske podružnice UBH Prsten. Prije početka službenog dijela Skupštine za ugodnu atmosferu pobrinuo se domaći KUD Prsten koji je tradicionalnim kolima razveselio  članove Udruge. Pozdravnim govorom obratio se glavni tajnik UBH Prsten  Marjan Biškić koji je predstavio rezultate i aktivnosti Udruge u 2014. godini, te naglasio kako aktivno prati sve aktivnosti podružnice Varaždin s kojima je vrlo zadovoljan.

 

Za dvogodišnji mandat vođenja podružnice izabrani su: za predsjednika podružnice Mario Paurević, za zamjenika predsjednika Ivica Andrić, za tajnika Ilija Ponjavić, a članovi Izvršnog odbora su Stjepan Stjepić, Anto Matijević, Marko Dusper,  Petar Ćosić, Danijel Gavran, Zdravko Stanić i  Slavko Pavlović. U Nadzorni odbor izabrani su: Anto Babić, Marina Ereiz, Dragan Ilić, a blagajnik  je  Alen Ilić.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nazočnima se obratio novi-stari predsjednik podružnice Mario Paurević i zahvalio svima na ukazanom povjerenju koje će pokušati opravdati nastavkom svih do sada započetih aktivnosti u podružnici. Izrazio je nadu da će napokon riješiti problem prostora za rad podružnice i da će se uskoro osnovati Klub žena. S novoosnovanim  Forumom mladih i osnivanjem Kluba žena očekuje da  će ove opsežne aktivnosti, koje s ljubavlju i entuzijazmom izvršavaju članovi Podružnice, biti još bogatije.

pro
7

Večer članova i prijatelja Udruge bosanskih Hrvata Prsten - večer za pamćenje

Tradicionalna Večer članova i prijatelja Udruge Prsten održana 6. prosinca u hotelu Sheraton privukla je i ove godine više od 300 gostiju, visokih uzvanika iz svijeta politike, umjetnosti, gospodarstva i sporta. Uz bogatu gastronomsku ponudu na stolovima, pripremljen je raznolik spektar izvođača u popratnom kulturno-umjetničkom programu, te su svečano dodijeljeni ugovori o stipendijama novoizabranim stipendistima Zaklade Prsten. Program Večere moderirala je voditeljica Karmela Vukov Colić.


Poseban pozdrav upućen je predsjedniku RH Ivi Josipoviću, članu Predsjedništva  BiH  Draganu Čoviću, izaslaniku predsjednika Hrvatskog sabora, predsjedniku Odbora za gospodarstvo Hrvatskog sabora Ivi Jelušiću, načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga RH generalu zbora Dragi Lovriću, predstojnici Državnog ureda za Hrvate izvan RH  Dariji Krstičević, predsjedavajućem Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Boži Ljubiću, predstojniku Ureda Predsjednika RH Viti Turšiću, savjetnici Predsjednika RH za gospodarstvo i sektorsku politiku EU Tamari Obradović Mazal, predsjedniku Vlade Županije Posavske Marijanu Oršoliću, Franji Topiću, predsjedniku HKD Napredak Sarajevo, gostima iz Udruge hrvatskih poduzetnika iz Beča na čelu s predsjednikom Mirkom Matkovićem, gostima iz  Zajednice Hrvata BiH Šibensko-kninske županije na čelu s predsjednikom Goranom Babićem, te svim donatorima i prijateljima UBH Prsten.


Na početku večere sve nazočne goste pozdravio je domaćin predsjednik UBH Prsten Mijo Marić riječima dobrodošlice poželjevši im ugodnu večer u prijateljskom druženju. Pohvalio je rad svih članova koji su prepoznali najefikasniji oblik djelovanja kroz klubove žena, mladih, znanstvenika, poduzetnika, stipendista, utemeljitelja te je pozvao sve nazočne da se uključe sukladno svojim afinitetima u rad Udruge. Zatim je sve uzvanike pozdravila predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan RH Daria Krstičević koja je izjavila da je veliko zadovoljstvo biti dio realiziranih ciljeva Udruge koja se pokazala pouzdanim partnerom. “Ovo okupljanje pokazuje da se niste odrekli svojih korijena u BiH, a jedan od strateških ciljeva našeg ureda jest briga za Hrvate u BiH što pokazujemo financiranjem projekata i velikim brojem državnih posjeta od kojih je posljednji premijera RH Zorana Milanovića,“istaknula je...

Pročitajte više
pro
5

Predstavljanje Udruge i Kluba žena u Beču

Piše: Ivana Kolovrat

 U blagdanske dane četrnaest članica Kluba žena podružnice Osijek uputilo se 29. i 30.11. na putovanje u najljepšu srednjoeuropsku metropolu Beč. Ondje ih je srdačno i gostoljubivo dočekao tajnik Udruge hrvatskih poduzetnika Austrije Franjo Blažević koji im je bio domaćin i vodič cijeli vikend. U subotu su bile na svečanoj večeri Udruge Šokački divani u restoranu Casablanca na kojoj su na pozornici predstavile UBH Prsten i rad Kluba žena pred više od 400 Hrvata porijeklom iz naših krajeva koji žive i rade u Austriji. U svom govoru predsjednica Kluba žena Osijek Snježana Rebuš govorila je kako je osnovan Klub žena, čime se bave te su na kraju govora dobile gromoglasan pljesak. Pozvala je sve koji su zainteresirani da dođu u nedjelju u 12 sati na tribinu o karitativnom radu koja se održala u crkvi Am Hof Hrvatske katoličke misije u Beču. Tema tribine bile su karitativno djelovanje članica Kluba žena u Osijeku i duhovno bogatstvo žene koje se manifestira u radu, ljubavi, vjeri.

 

 - Zahvalna sam svima koji su omogućili da se čuje naš glas, glas žene koja živi život u nadi, poštujući Boga i s vjerom u ljubav i bolje sutra, kazala je predsjednica Kluba žena Snježana Rebuš. Tom prilikom dogovarane je suradnja sa ženama u Beču o kojima ćemo više pisati u ljetnom broju časopisa Prsten. Na tribini je bio velik broj posjetitelja, a održana je poslije mise. U Beču su zapalile prvu adventsku svijeću i popile punč u centru na štandu, podijelile sve časopise Prsten i vratile su se pune dojmova s putovanja koje će im zauvijek ostati u sjećanju.

stu
28

Kakva je budućnost nuklearnih elektrana i nuklearne energije?

U dvorani Hrvatske Paneuropske unije održana je 27. studenog V. zajednička tribina Kluba znanstvenika i HPEU-a pod nazivom  “Perspektive razvoja nuklearne energetike i posljedice na okoliš u RH i okruženju“ dr. sc. Davora Grgića


Pripremio: Prsten 


  Okupljenu publiku pozdravio je i poželio im dobrodošlicu akademik Mislav Ježić, ugledni indolog i orijentalist, počasni predsjednik Hrvatske paneuropske unije od 2003., kad na tu dužnost stupa prof. dr. sc. Pavo Barišić. Predstavio je rad Hrvatske Paneuropske unije u sklopu koje je tijekom godina organiziran velik broj skupova o kulturnoj baštini, ekonomiji i etici, ekologiji, dogovoren velik broj posjeta stranih izaslanstava, informiranje međunarodne zajednice o agresiji na Hrvatsku i zbivanjima u susjedstvu. U ime Kluba znanstvenika UBH Prsten nazočne je pozdravio prof. dr. sc. Viktor Milardić, izvanredni profesor na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu i moderator tribine.
Dr. sc. Davor Grgić bavi se nuklearnom energetikom više od tri desetljeća i jedan je od najvećih autoriteta na tom području. Sudjelovao je u remontima NE Krško te u više znanstvenih i primijenjenih istraživanja koje su financirali International Atomic Energy Agency, Westinghouse i GRS München. Surađuje sa Sveučilištima u Pisi, Milanu i Atlanti. Usavršavao se u Yankee Atomic Co. i Oak Ridge National Laboratory. Autor je i koautor više od 100 znanstvenih i stručnih radova iz područja nuklearne energetike objavljenih u časopisima, te na međunarodnim i domaćim skupovima. Predsjednik je HND-a, član ENS-a, ANS-a i IEEE-a strukovnih društava. Pridruženi je član HATZ-a. Član je odbora za sigurnost NE Krško (KSC); UO Fonda za dekomisiju NEK; tehničkoga potpornog centra pri DZRNS RH za slučaj nuklearnih nesreća. Na Fakultetu elektrotehnike i računarstva nastavnik je na predmetima: Nuklearno inženjerstvo, Sigurnost nuklearnih elektrana, Energijske tehnologije, Energijske pretvorbe, Laboratorij elektroenergetike te Okoliš i održivi razvoj.

Pročitajte više

Tribina Kluba znanstvenika UBH Prsten PERSPEKTIVE RAZVOJA NUKLEARNE ENERGETIKE I POSLJEDICE NA OKOLIŠ U RH I OKRUŽENJU

Klub znanstvenika UBH Prsten u suradnji s Hrvatskom paneuropskom unijom pozivaju  Vas na 5. zajedničku tribinu

 

u četvrtak, 27. studenoga  2014. u 19.00 sati,
dvorana Hrvatske Paneuropske unije, Jurišićeva 1a/I, Zagreb

 

PERSPEKTIVE RAZVOJA NUKLEARNE ENERGETIKE I POSLJEDICE NA OKOLIŠ U RH I OKRUŽENJU

 

Predavač: Izv. prof. dr. sc. Davor Grgić

Voditelj tribine: Izv. prof. dr. sc. Viktor Milardić,
predsjednik Kluba znanstvenika UBH Prsten


 

Pročitajte više
stu
20

HUMANITARNI KONCERT „OD SRCA MAJI I JOSIPI“

U ime Podružnice Krk pozivamo na potporu humanitarnog koncerta, koji će se održati 23.11.2014. u dvorani srednje škole u Krku s početkom u 18 sati. Pomoć  se prikuplja za dvije bolesne djevojčice, blizanke, kćeri člana Udruge Prsten.


Djevojčice imaju 3 godine, slabo su pokretne, ne pričaju i ne hrane se samostalno. Imaju fizioterapeuta (preko HZZO-a) koji dolazi u kućne posjete, ali to nije dovoljno. Djevojčice imaju invalidska kolica te je prijevoz do Zagreba, gdje često idu na kontrole i rehabilitaciju vrlo teško organizirati zbog trošnog automobila.


S obzirom na sve navedeno organizirala se humanitarna akcija prikupljanja financijskih sredstava u trajanju od 27.10. do 25.11.2014. godine, uz humanitarni koncert  23.11.2014. Stoga molimo odazovite se ovoj humanitarnoj akciji.


Ukoliko ne možete nazočiti koncertu sredstva potpore možete uplatiti putem humanitarnog računa


HR56 24020063102751891 s naznakom „pomoć za Maju i Josipu“ ERSTE BANK D.D.

Pročitajte više
stu
19

Obilježavanje 23. obljetnice pada Vukovara

Dan sjećanja na brojne žrtve koje su život izgubile u Vukovaru obilježili su i brojni članovi UBH Prsten

 

Pripremio: Prsten

 

Članice i članovi Foruma mladih UBH Prsten iz Zagreba Natalija Ivandić, Ilijana Čović, Tonči Visković, Filip Biškić, Mario Stančin i Ivan Nikolić posjetili su 15. studenoga Vukovar povodom 23. obljetnice njegova pada i odali počast žrtvama Domovinskog rata. Posjet je započeo kod Spomendoma Ovčara, mjestu gdje je srpski agresor pogubio 261 ranjenika i civila. U blizini je masovna grobnica gdje su zapalili svijeće i nastavili prema Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata. Mladi su im zahvalili za bezgraničnu ljubav, neiscrpnu hrabrost, ideale i život koji su dali za Vukovar i Hrvatsku. Zatim su posjetili i novootvoreni Memorijalni centar Domovinskog rata. Puni ponosa i dojmova iz Vukovara krenuli su put Osijeka gdje su nazočili godišnjoj večeri Prstena podružnice Osijek. Vrijeme provedeno u Osijeku iskorišteno je za zajedničko druženje, ali i razgovore o budućim projektima s članovima Foruma mladih Osijek i FM Varaždin.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dvadesetak članova Foruma mladih i Kluba žena iz Osijeka također su se 19. studenog, obilaskom Spomendoma, Memorijalnog groblja žrtava i Memorijalnog centra žrtava, pridružili brojci većoj od sto tisuća građana koji su ovih dana pohodili Vukovar. – Grad je odisao dostojanstvom i tugom koja svake godine na Dan sjećanja obuzme njegove građane, ali i sve nas. Osijek je blizu Vukovara i svake godine tradicionalno velik broj naših članova i građana Osijeka posjeti grad koji je simbol borbe za nezavisnost Hrvatske i oda počast žrtvama – kazala je Snježana Rebuš, predsjednica Kluba žena u Osijeku.

 

stu
15

Posjet članica Udruge ”Svjetlo“ iz Viteza Klubu žena u Zagrebu

 Piše: Ivana Kolovrat


U popodnevnim satima 14. studenog predstavnice Udruge građana ”Svjetlo“ iz Viteza posjetile su članice Kluba žena u prostorijama UBH Prsten u Zagrebu. Na srdačnom susretu bilo je 20-ak žena koje su se obradovale ponovnom susretu nakon upoznavanja i druženja u Vitezu prošlog proljeća kada je Klub žena iz Zagreba posjetio nekoliko gradova u BiH. Gošće je riječima dobrodošlice pozdravila predsjednica Kluba žena Gordana Jelavić te ih ukratko upoznala o zadnjim aktivnostima Kluba, a i onim predstojećim. Posebno je istaknula humanitarne akcije pomoći ljudima u poplavljenim krajevima do posljednje akcije prikupljanja knjiga pod nazivom ”Svaka knjiga je važna“ za knjižnicu u Vidovicama.

Pročitajte više
stu
13

Kako hrvatsko iskustvo može pomoći BiH za pregovaračkim stolom EU-a?

U prostorijama Hrvatske Paneuropske unije 12. je studenog održana 4. tribina u organizaciji Kluba znanstvenika UBH Prsten, HPEU-a i Hrvatskog agroekonomskog društva  pod nazivom ”Poljoprivreda Bosne i Hercegovine na vratima Europske unije – iskustva Hrvatske“


Piše: Ivana Kolovrat


S kakvom materijom se susreću pregovarači zemalja u pretpristupnim fazama prije ulaska u EU? Svaka zemlja borila se za svoje ekonomske, gospodarske i političke interese prije ulaska. Kako je Hrvatska vodila dijalog za pregovaračkim stolom EU-a u poglavlju poljoprivrede predstavio je mr. sc. Miroslav Božić, znanstvenik, državni dužnosnik i poduzetnik koji ima 11 godina iskustva na mjestu pomoćnika ministra poljoprivrede. Bio je sudionik ili voditelj pregovaračkih i ekspertnih timova za područje poljoprivrede počevši od aktivnosti vezanih za priključenje Hrvatske Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) pa sve do pregovora s Europskom unijom. Bio je član brojnih međunarodnih tijela, koordinator i suradnik mnogih projekata. Danas radi kao savjetnik Uprave VIRO. Od travnja 2012. povremeno obavlja konzultantske poslove u vezi s poslovima europskih integracija i analize politike u području poljoprivrede i ruralnog razvoja u zemljama regije, prije svega u zemljama CEFTA (BiH, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija, Moldova, Srbija).

Pročitajte više
stu
13

Osnovan Forum mladih UBH Prsten u Varaždinu

 Mladi članovi varaždinske podružnice osnovali su 8. studenog 2014. Forum mladih UBH Prsten u Varaždinu. Tom prigodom nazočne su pozdravili predsjednik varaždinske podružnice UBH Prsten Mario Paurević i predsjednik Foruma mladih iz Zagreba Tonči Visković. Zaželjeli su im mnogo uspjeha u radu te izrazili nadu da će se nastaviti uspješna suradnja Foruma mladih u Zagrebu i novoosnovanog Foruma u Varaždinu. Za predsjednika Foruma mladih u podružnici Varaždin izabran je Ilija Ponjavić, a za zamjenika Alen Ilić. Novoizabrano vodstvo nije skrivalo svoje zadovoljstvo izborom te su obećali da će opravdati povjerenje koje su im jednoglasno dali svi nazočni članovi. Poslije pozdravnog govora predsjednika novoosnovanog Foruma mladih uslijedilo je neformalno druženje uz kolo, pjesmu i hladnu zakusku. Mladi članovi su već iznimno aktivni u radu i djelovanju podružnice, u KUD-u Prsten i malonogometnoj ekipi koja redovito trenira i sudjeluje na humanitarnim turnirima.

 

stu
13

4. zavičajna večer Pougaraca

Veliko okupljanje i cjelodnevna proslava Pougaraca održana je 8. studenoga 2014. godine u restoranu Ćurak u Rugvici. Program je započeo u 9 sati sportskim programom: malonogometnim utakmicama, bacanjem kamena s ramena, skokom u dalj. Prijavljene momčadi i natjecatelji borili su se za novčane nagrade i pehare. U 19 sati služena je misa koju su vodili pougarski ujaci, a potom je organizirana večera na kojoj su u sklopu kulturno-umjetničkog programa nastupili HKUD Pougarje iz Daruvarskog Brestovca i KUD Zov zavičaja iz Rugvice. Za glazbeni dio programa pobrinuli su se pjevači Novica i Pila Dražetić i Mato Grgić, a izabrani su i najljepša Pougarka i Pougarac u narodnjoj nošnji.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15  ... 

DOBRODOŠLI NA STRANICE UDRUGE "PRSTEN"

Udruga bosanskih Hrvata "Prsten" utemeljena je 9. listopada 2005. godine na Izbornoj skupštini u Zagrebu. Koncipirana je na regionalnom principu predstavnika općina Bosanske Posavine i Srednje Bosne. UBH "Prsten" je organizirana kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

NAŠA VIZIJA
Udruga bosanskih Hrvata "PRSTEN" je vodeća, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, u cilju očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegovog prosperiteta.

VRIJEDNOSTI KOJE NAS POVEZUJU
veličina u jednostavnosti, zajedničko podrijetlo, povijest, duh, mentalitet, sličan sustav vrijednosti i načela, solidarnost i spremnost na podršku, njegovanje tradicije i kraja iz kojeg dolazimo, humanitarno i karitativno djelovanje, gospodarsko povezivanje i nastup, ulaganje u znanje i obrazovanje, investiranje u razvoj pasivnih područja i tvrtki s tih prostora.

DONIRAJTE ZAKLADI PRSTEN

Donacije koje će pomoći radu naše ZAKLADE
možete uplatiti na

Hrvatska poštanska banka d.d. 
Zaklada "Prsten" Račun broj: 2390001-1100349000

Na čemu Vam od srca zahvaljujemo!

KAKO POSTATI ČLAN UDRUGE

Članom može postati svaka osoba koja prihvati Statut udruge "Prsten". Naša vrata su otvorena za sve ljude velikog srca i dobrih namjera, zato nam se pridružite! Prvi korak prema punopravnom članstvu je ispunjavanje on-line pristupnice, ovdje na našoj web stranici, koju možete pronaći u izborniku"članstvo" ili možete osobno doći u prostorije Tajništva Udruge ili Podružnice. Godišnja članarina iznosi: 50,00 kn za fizičke osobe, dok za pravne subjekte iznosi 1.800,00 kn za trgovačka društva, 900,00 kn za obrte.

NAČIN PLAĆANJA ČLANARINE:

Primatelj:
Udruga bosanskih Hrvata Prsten
Ulica grada Vukovara 235
Zagreb

Broj žiro-računa primatelja:
2390001-1100328241
(IBAN: HR0323900011100328241)
Hrvatska poštanska banka

ili

IBAN: HR50 2340 0091 1106 6523 7

Privredna banka Zagreb

 

Za uplate iz inozemstva:

IBAN: HR03 2390 0011 1003 2824 1,Valuta: € SWIFT: HPBZHR2X

Poziv na broj odobrenja: datum rođenja (ddmmgggg)
Opis plaćanja: članarina za godinu
Uplatitelj: vidljivo napisati ime i prezime

 

 
 

Kontaktirajte nas:
Udruga bosanskih Hrvata "Prsten"
Ulica grada Vukovara 235
10 000 Zagreb
tel: +385 1 6133 788
fax: +385 1 6133 797
web: www.udruga-prsten.hr
e-mail: prsten@udruga-prsten.hr
Osnovni podaci:
OIB: 92653606230
Matični broj: 2005557
ŽIRO RAČUN:
Hrvatska poštanska banka d.d.
IBAN: HR0323900011100328241
VALUTA: EUR
Linkovi

Sva prava pridržana © Copyright 2008-2015 | Datum zadnje izmjene: 23.01.2015. |  Razvoj i podrška:  IN2 d.o.o.