DOBRODOŠLI NA WEB-STRANICE UDRUGE "PRSTEN"
Udruga Hrvata BiH "PRSTEN" vodeća je, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, s ciljem očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegova prosperiteta. Organizirana je kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 
 
 
 
Prsten Skip Navigation Links > Aktualno

lip
10

Održan prvi virtualni panel u Prstenu o aktualnom stanju u BiH

Kakvo je trenutačno stanje u BiH, kako teku pregovori o izmjeni Izbornog zakona i provedbe presuda Europskog suda za ljudska prava, odnosi između naroda u BiH i kako oživiti put BiH prema EU? - pitanja su na koja su sudionici virtualnog panela pokušali dobiti odgovore

 

U organizaciji Foruma mladih Udruge Hrvata BiH Prsten, 8. lipnja održan je virtualni panel pod nazivom Promjena Izbornog zakona – put u EU? na kojem su kao panelisti sudjelovali prof. dr. Ugo Vlaisavljević s Univerziteta Sarajevo i dr. sc. Jakov Žižić s Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu te Zoran Krešić, novinar Večernjeg lista BiH

 

Pročitajte više
svi
5

Prva sjednica Predsjedništva u novom prostoru Udruge

U Središnjem uredu Udruge Prsten, koji se odnedavno nalazi na novoj adresi u središtu Zagreba, 4. svibnja 2021. održana je sjednica Predsjedništva Upravnog odbora kojoj su nazočili članovi Predsjedništva.

 

Pročitajte više
tra
21

Udruga Prsten u novom prostoru u središtu Zagreba!

Središnji ured Udruge Prsten preselio je u nove prostorije u središtu Zagreba te od 19. travnja 2021. djeluje na novoj adresi u Gajevoj 2. Projekt je to koji se odvijao više od godinu dana, kad su predstavnici Udruge dogovorili s predstavnicima Grada Zagreba detalje o preseljenju u novi prostor, koji je Prsten dobio na natječaju.
 

Preseljenju je prethodilo uređenje prostorija, nakon čega su u selidbi sudjelovali naši vrijedni forumaši koji su pokazali kako to izgleda ”kad se mlade ruke slože“, a svoj doprinos u oplemenjivanju novouređenih prostorija dale su i članice Kluba žena.
 

Uz zahvalu svima koji su sudjelovali u dogovaranju, uređenju i opremanju novih prostorija Prstena, kao i u preseljenju iz ureda u Vukovarskoj ulici gdje je bilo sjedište Udruge zadnjih 12 godina, predsjednik Udruge Pavo Zubak izrazio je zadovoljstvo zajedničkim postignućem te pozvao sve prstenovce da posjete naš novi dom koji će, vjeruje, biti ishodište novih ideja i planova, ali i uvijek rado posjećivan prostor za susrete, aktivnosti i druženja članova i prijatelja Prstena.
 
 
 
 
Poveznica:
 
ožu
1

U sjećanje na Milana Bandića

Milan Bandić bio je istinski prijatelj Udruge Prsten, davao potporu našem radu i dok smo bili Udruga bosanskih Hrvata i kad smo prerasli u Udrugu Hrvata BiH, što je kao Hercegovac prihvatio s posebnim veseljem.

 

Kao gradonačelnik Zagreba, prijestolnice svih Hrvata, borio se iz sve snage i do posljednjeg daha za Zagreb i Zagrepčane, ali nikad nije zaboravio svoje korijene. S ponosom je isticao svoje podrijetlo, a istodobno s ljubavlju i iskreno usvojio lokalni izričaj, kajkao s hercegovačkim naglaskom i delao neumorno i strastveno.

 

 

Bio je čovjek neiscrpne energije i osebujnog stila, mogli ste ga voljeti ili ne voljeti, ali ga niste mogli ne doživjeti. U konačnici, bio je najdugovječniji gradonačelnik Zagreba i jedan od najmoćnijih političara samostalne Hrvatske.

 

Bio je i naš član, jedan od nas. Pomagao nam kad god je trebalo, odazivao se na naša događanja, a na jednom od njih poručio nam: "Hvala vam što promičete rad, zajedništvo, humanost i izvrsnost.“

 

Na Humanitarnom koncertu Zaklade Prsten kazao je kako i sam zna što znači činiti dobro, govorio je o osobnom iskustvu bolesti te osnivanju Zaklade i Centra za prevenciju moždanog udara, poručivši kako svi moramo pomagati našim ljudima u Bosni i Hercegovini "jer svaki koji dolje ostane vrijedi više nego nas pet koji smo otišli".

 

No, svojim odlaskom iz rodne Hercegovine u Zagreb pomogao je ne samo svojoj obitelji u potrazi za boljim životom, nego i mnogim sunarodnjacima koji mu to, vjerujemo, nikad neće zaboraviti.

 

Sad kad je otišao u vječnost, uz izraze sućuti njegovoj obitelji, rodbini, prijateljima i suradnicima, možemo samo reći: Milane, odmori se, zaslužio si!

 

Udruga Prsten

vlj
23

Udruga Prsten uskoro u novom prostoru

Na sjednici Predsjedništva Upravnog odbora Udruge Prsten održanoj 23. veljače 2021., u prostorijama tvrtke AutoZubak u Sesvetama, okupili su se čelnici Udruge, podružnica i ogranaka te klubova Prstena.

 

Sjednica je sazvana u užem sastavu zbog aktualnih epidemioloških mjera, a vodio ju je predsjednik Udruge Pavo Zubak. Nakon usvajanja Zapisnika s prethodne sjednice uslijedila su pojedinačna izvješća nazočnih.

 

Pročitajte više
sij
11

Pomoć stradalima u potresu

Poštovane članice i članovi Udruge Prsten,

 

u ovoj teškoj situaciji, uslijed razornog potresa u našoj domovini, Predsjedništvo Upravnog odbora Udruge Prsten je 5. siječnja ove godine održalo izvanrednu sjednicu s nakanom donošenja odluke za pomoć stradalima.

 

Članovi Predsjedništva složili su se da će Udruga Prsten pomoći osobama iz BiH, ali i drugima kojima je pomoć potrebna, bez obzira na članstvo u Udruzi ili podrijetlo. Raspodjela sredstava bit će planska, transparentna i konkretna, u suradnji s nadležnim institucijama.

 

Budimo tu jedni za druge, pokažimo ljudskost i veliko srce. Pozivam sve vas, članice i članove naše Udruge, da se ponovno ujedinimo i kroz Snagu zajedništva prikupimo financijsku pomoć stradalima na području Banovine.

 

U tu svrhu, otvoren je poseban račun Udruge Prsten za novčane donacije u Hrvatskoj poštanskoj banci d.d. Svaki vaš prilog od srca je dobrodošao, a pomoći možete uplatom na žiroračun: IBAN: HR1323900011500200861, s naznakom Pomoć stradalima u potresu.

 

Unaprijed zahvaljujem svima vama i srdačno vas pozdravljam.

S poštovanjem,

 

Pavo Zubak, predsjednik Udruge

lis
13

Održana sjednica Upravnog odbora Udruge Prsten

 

Druga te ujedno zadnja ovogodišnja sjednica Upravnog odbora Udruge Hrvata BiH Prsten održana je 13. listopada 2020. u prostorijama tvrtke AutoZubak u Sesvetama.

 

Nazočne članove Upravnog odbora pozdravio je predsjednik Udruge Pavo Zubak, koji je podnio izvješće o radu Udruge od zadnje sjednice Upravnog odbora održane 16. lipnja 2020. te najavio aktivnosti planirane do kraja godine.

Pročitajte više
kol
25

Mogu li Hrvati iz BiH u RH pomoći Posavini, Bosni i Mostaru da dobiju izbore

Kolumnu piše Jozo Pavković

 

Uoči lokalnih izbora u BiH započela je bitka i za birače u dijaspori, posebno u RH. Političari zajedničkim listama žele pobijediti nacionalne suparnike. Bošnjačke stranke formirale su bošnjački blok i udružene pokušat će dobiti bošnjačkog gradonačelnika u “hrvatskom stolnom gradu".

 

Kada su izbori u Hrvatskoj, njihova glasačka dijaspora postaje BiH. I obrnuto. Uloge će se zamijeniti na bh. lokalnim izborima već za nepuna tri mjeseca. Mnoge stranke iz BiH tražit će glasove u Hrvatskoj. U toj državi ima najviše njihovih građana. Svaki dopisni glas iz RH mogao bi biti presudan za izbor (grado)načelnika i sastav općinskih vijeća u više od 140 općina i gradova BiH. Hrvatima, Srbima i Bošnjacima to je osobito bitno u višenacionalnim sredinama. Malobrojni Hrvati u takvim općinama i gradovima bez “pisama iz iseljeništva” nemaju šanse.
 

Pročitajte više

Lokalni izbori u BiH 2020.

Poštovane članice i članovi Udruge Prsten,


                      
Udruga Prsten od samog osnutka prati stanje u BiH, posebno položaj Hrvata u BiH, a u zadnjih nekoliko godina predstavnici Udruge razgovarali su s različitim strukturama i pojedincima kako bi imali što jasniju sliku o položaju Hrvata u BiH, razumjeli i dali potporu konceptu ustavnih rješenja i izmjenama izbornih zakona koji bi Hrvate u BiH stavili u ravnopravan položaj s ostalim dvama konstitutivnim narodima. To ćemo činiti i u idućem razdoblju, a na predstojećim lokalnim izborima u BiH inzistirat ćemo na zajedničkim listama, gdje god je to od interesa za Hrvate BiH, kako bi se spriječilo gubljenje glasova zbog više hrvatskih izbornih lista, a što u konačnici znači manje hrvatskih vijećnika i gubitak načelničkih mjesta u općinama i gradovima.

 

Pravo svih Hrvata rodom ili podrijetlom iz BiH, koji imaju navršenih 18 godina, jest da izvade državljanstvo BiH, CIPS, te se registriraju kao birači i iziđu na Lokalne izbore 15. 11. 2020. dolaskom u BiH, ili glasanjem poštom ili u veleposlanstvima, konzulatima BiH u RH i inozemstvu. Osobe koje do 15. 11. 2020. izvade CIPS automatski su na popisu birača i mogu glasati na biračkom mjestu u gradu gdje su prijavljeni u BiH.

Pročitajte više
srp
30

Brojke razotkrile lažni mit, stvaran od Daytona, o broju Hrvata u institucijama BiH

Kolumnu piše Jozo Pavković

 

Pa, dajte, objavite tu statistiku da konačno vidimo koliko Hrvata radi u državnim i entitetskim institucijama! – molili su godinama građani u BiH. Bez tih izvješća, puštane su laži, spinovi, da ih u postotku radi dvostruko više nego što ih, zapravo, ima. I stvoren je stereotip, mit, o njihovoj prezastupljenosti koji je svakodnevno korišten za političko i svako drugo diskreditiranje Hrvata.

 

 

I sve to padalo je na plodno tlo dok ombudsmani u BiH prije nekoliko dana konačno nisu objavili izvješće o nacionalnoj strukturi zaposlenih u administraciji, od državne i entitetske do županijske razine. Iz njega se prvo može iščitati kako u bh. institucijama u postotku radi otprilike onoliko pripadnika pojedinih naroda koliko ih je bilo po posljednjem prijeratnom popisu. A upravo tako i stoji u Zakonu o državnim službenicima. Međutim, tri konstitutivna naroda na državnim rukovodećim mjestima imaju pravo na trećinu vlasti.

 

Pročitajte više
lip
16

Održana prva sjednica Upravnog odbora Udruge Prsten u 2020. godini

Prva ovogodišnja sjednica Upravnog odbora Udruge Hrvata BiH Prsten održana je 16. lipnja 2020. u prostorijama tvrtke AutoZubak u Sesvetama u nazočnosti brojnih članova iz svih podružnica i ogranaka te sestrinske udruge u BiH.


Okupljene je pozdravio predsjednik Udruge Pavo Zubak te je ujedno predstavio novu voditeljicu Središnjeg ureda Dubravku Glavor Radoš. Podnio je izvješće o radu Udruge od zadnje sjednice Upravnog odbora, održane 15. listopada 2019., kao i plan rada za iduće razdoblje.


Uz brojne aktivnosti u tom razdoblju, među kojima su Večer članova i prijatelja Udruge i Zaklade Prsten te Prstenov poslovni forum 2020, neke planirane odgođene su odnosno otkazane zbog epidemije koronavirusa, zbog čega nije bilo ni sjednice Upravnog odbora u proteklih nekoliko mjeseci.


Među planiranim je aktivnostima i ovogodišnja Večer članova i prijatelja Udruge i Zaklade Prsten, koja bi se trebala održati 5. prosinca 2020., zatim raspisivanje natječaja i dodjela novih stipendija za 2020/2021. godinu, adaptacija i opremanje novog prostora Udruge te priprema za preseljenje, kao i kontinuirana pomoć u radu sestrinskoj Udruzi bosanskohercegovačkih Hrvata Prsten.


Zubak je posebno pozdravio predstavnika UBHH Davora Pranjića iz Republike Srpske, koji je sve pozdravio u ime predsjednika Prstena u BiH Marijana Klaića. Potom su uslijedila pojedinačna izvješća o radu podružnica, ogranaka i klubova, kao i pregled aktivnosti do kraja godine.

 

 

 

Pročitajte više
svi
8

Poštovane članice i članovi, drage prstenovke i prstenovci,

iako smo još uvijek suočeni s okolnostima koje nas ograničavaju u našem djelovanju, Prsten nas sve povezuje, a snaga zajedništva sad nam je još više potrebna.

 

Prsten nas i obvezuje da i nadalje pomažemo jedni drugima, promičemo vrijednosti koje nas okupljaju i širimo svoj krug u koji su dobrodošli svi kojima su Hrvatska i Bosna i Hercegovina u srcu.

 

Podsjetimo, kako bismo proširili svoj krug djelovanja, u Vitezu smo osnovali sestrinsku udrugu, a promjenom imena u Udrugu Hrvata BiH Prsten svoja smo vrata otvorili svim Hrvatima podrijetlom iz Bosne i Hercegovine, kao i našim prijateljima koji podupiru naš rad.

 

Stoga koristim ovu priliku pozvati sve vas, članice i članove Prstena, na suradnju u našoj misiji – širenju članstva i kruga Prstena jer zajedno smo jači!

 

Snaga zajedništva naš je moto, koji simbolizira naš dosadašnji rad i određuje naše buduće djelovanje. Snagom zajedništva uspjeli smo mnogo toga postići i mnogima pomoći, snagom zajedništva prebrodit ćemo i ovo teško razdoblje vodeći se onom – što nas ne ubije, to nas ojača!

 

Svašta nas je u životu snašlo i mnoge smo nevolje kao narod i pojedinci proživjeli i preživjeli pa ćemo i iz ovog za sve nas novog izazova izići snažniji, iskusniji i mudriji. Vjerujem kako smo svi sami sa sobom i u krugu svojih najbližih došli do određenih spoznaja i nadam se da ih nakon normalizacije stanja nećemo tako lako zaboraviti.

 

No, unatoč svim promjenama kojima smo se u posljednje vrijeme morali prilagoditi, naš sustav vrijednosti koji nas povezuje i obvezuje ostao je nepromijenjen. I zato vas pozivam da i u ovim ograničavajućim uvjetima budemo blizu jedni drugima, spremni pomoći prvom susjedu u nevolji, ali i našem narodu u Bosni i Hercegovini.

 

Snagom zajedništva uvijek smo pomagali potrebitima, a u ovo doba godine organizirali smo i naš humanitarni koncert za Zakladu Prsten osnovanu sa svrhom stipendiranja učenika i studenata Hrvata u BiH i podrijetlom iz BiH koji žive u RH. Do sada je održano devet humanitarnih koncerata, a ovogodišnji se trebao održati u Rijeci.

 

Dok čekamo neko bolje vrijeme, u kojem ćemo moći organizirati i jubilarni, deseti koncert za Zakladu Prsten, možemo se pohvaliti da je Zaklada do sada dodijelila oko 150 stipendije studentima (za sve godine studiranja), za što su članovi i prijatelji Prstena osigurali oko 3.500.000 kn.

 

Pohvaliti možemo i moramo i naše mlade forumaše, koji također organiziraju tradicionalne humanitarne akcije kako bi pomogli mladima u svojoj drugoj domovini, Bosni i Hercegovini, kao i naše žene, koje su uvijek spremne uključiti se u svaku akciju i biti potpora baš kao i u našim obiteljima. (Po)hvala i našim poduzetnicima koji si pomažu međusobno, ali i mnogima koji su u potrebi, kao i našim znanstvenicima s kojima se uvijek rado hvalimo jer pameti nikad dosta, a oni su i pametni i uspješni.

 

Još je mnogo toga čime bismo se mogli pohvaliti, a nekad je i to potrebno kako bismo se podsjetili koliko smo jaki kad smo zajedno. Nadam se da ćemo uskoro biti zajedno i na sjednicama Predsjedništva i proširenog Upravnog odbora Udruge, kao i na našim tradicionalnim druženjima.

 

Do tada, pozivam vas da radite na povećanju članstva, jer ljudi su naša snaga, a mladi naša budućnost!

 

Vaš
Pavo Zubak

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15  ... 

DOBRODOŠLI NA STRANICE UDRUGE PRSTEN

Udruga Hrvata BiH Prsten utemeljena je 9. listopada 2005. godine na Izbornoj skupštini u Zagrebu pod nazivom Udruga bosanskih Hrvata Prsten. Koncipirana je na regionalnom principu predstavnika općina Bosanske Posavine i Srednje Bosne. Udruga 2018. godine mijenja naziv u Udruga Hrvata BiH Prsten. Udruga je organizirana kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 

NAŠA VIZIJA
Udruga PRSTEN vodeća je nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, u cilju očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegova prosperiteta.

VRIJEDNOSTI KOJE NAS POVEZUJU
veličina u jednostavnosti, zajedničko podrijetlo, povijest, duh, mentalitet, sličan sustav vrijednosti i načela, solidarnost i spremnost na podršku, njegovanje tradicije kraja iz kojeg dolazimo, humanitarno i karitativno djelovanje, gospodarsko povezivanje i nastup, ulaganje u znanje i obrazovanje, investiranje u razvoj pasivnih područja i tvrtki s tih prostora.

KAKO POSTATI ČLAN UDRUGE

Članom može postati svaka osoba koja prihvati Statut Udruge "Prsten". Naša vrata su otvorena za sve ljude velikog srca i dobrih namjera, zato nam se pridružite! Prvi korak prema punopravnom članstvu je ispunjavanje on-line pristupnice, ovdje na našoj web stranici, koju možete pronaći u izborniku"članstvo" ili možete osobno doći u prostorije Središnjeg ureda Udruge ili tajništva Podružnice. Godišnja članarina iznosi: 50,00 kn za fizičke osobe, dok za pravne subjekte iznosi 1.800,00 kn za trgovačka društva, 900,00 kn za obrte.

NAČIN PLAĆANJA ČLANARINE:

Primatelj:
Udruga Hrvata BiH Prsten
Gajeva 2
Zagreb

Broj žiro-računa primatelja:
IBAN: HR0323900011100328241
Hrvatska poštanska banka

ili

IBAN: HR50 2340 0091 1106 6523 7

Privredna banka Zagreb

 

Za uplate iz inozemstva:

IBAN: HR03 2390 0011 1003 2824 1,Valuta: € SWIFT: HPBZHR2X

Poziv na broj odobrenja: datum rođenja (ddmmgggg)
Opis plaćanja: članarina za godinu
Uplatitelj: vidljivo napisati ime i prezime

 

DONIRAJTE ZAKLADI PRSTEN

Donacije koje će pomoći radu naše ZAKLADE
možete uplatiti na

Hrvatska poštanska banka d.d. 
Zaklada "Prsten" Račun broj: IBAN: HR73 2390 0011 1003 4900 0

Na čemu Vam od srca zahvaljujemo!

 
 

Kontaktirajte nas:
Udruga Hrvata BiH "Prsten"
Gajeva 2, 10 000 Zagreb.
10 000 Zagreb
tel: +385 1 6133 788
fax: +385 1 6133 797
web: www.udruga-prsten.hr
e-mail: prsten@udruga-prsten.hr
Osnovni podaci:
OIB: 92653606230
Matični broj: 2005557

ŽIRO RAČUN:
Hrvatska poštanska banka d.d.
IBAN: HR0323900011100328241
VALUTA: EUR, HRK

Privredna banka Zagreb d.d.
IBAN: HR5023400091110665237
VALUTA: HRK
Linkovi

Sva prava pridržana © Copyright 2008-2015 | Datum zadnje izmjene: 23.01.2015. |  Razvoj i podrška:  IN2 d.o.o.