DOBRODOŠLI NA WEB-STRANICE UDRUGE "PRSTEN"
Udruga bosanskih Hrvata "PRSTEN" vodeća je, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, s ciljem očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegova prosperiteta. Organizirana je kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 
 
 
 
Prsten Skip Navigation Links

Humanitarni koncert ”Prsten za budućnost“ 14. lipnja 2018. u Slavonskom Brodu

Udruga bosanskih Hrvata  Prsten, Podružnica Brodsko-posavske županije, u  suorganizaciji s Brodsko-posavskom županijom i Gradom Slavonski Brod,  u povodu 11. obljetnice djelovanja Zaklade "Prsten", organizira humanitarni koncert u četvrtak, 14. lipnja 2018. u 19:30, u Kazališno-koncertnoj dvorani ”Ivana Brlić-Mažuranić“ u Slavonskom Brodu. Na humanitarnom koncertu ”Prsten za budućnost“ besplatno nastupaju sopranistica Sandra Bagarić s pijanistom Darkom Domitrovićem, pop-pjevačica Mia Dimšić, Pero Galić i  Bani (Branimir) Jovanovac iz rock-benda Opća opasnost i bend Sinovi ravnice. 


Sva sredstva prikupljena organizacijom humanitarnog koncerta bit će namijenjena fondu za stipendiranje studenata. Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović pokroviteljica je koncerta, a supokrovitelj je hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

 

Ulaznice za humanitarni koncert u iznosu od 100 kn mogu se rezervirati putem e-maila prsten@udruga-prsten.hr, telefonom ili dolaskom u prostorije Udruge u Ulici grada Vukovara 235, Zagreb. Nakon rezervacije, uplate možete izvršiti putem žiroračuna Zaklade ”Prsten”, IBAN: HR73 2390 0011 1003 49000, uz opis plaćanja "Donacija". Članovi i prijatelji UBH  Prsten s područja Brodsko-posavske i Osječko-baranjske županije mogu rezervirati ulaznice i putem e-maila Stjepan.aracic@sfsb.hr, mob.0914460111 i e-maila fmkonsalting.sb@gmail.com, mob. 0912001569.

 


Pozivamo vas da kupnjom ulaznice postanete zakladnici Zaklade i omogućite školovanje onima koji nemaju sredstava za to. O načinu podizanja ulaznice obavijestit ćemo vas na vrijeme. Pozivamo pravne i fizičke osobe, članove UBH Prsten te prijatelje Udruge da osim kupnje ulaznica, uplate donacije za potporu daljnjeg stipendiranja studenata bez obzira na to hoće li biti na humanitarnom koncertu te i na taj način postanu zakladnici Zaklade. Ako želite ugovor za donaciju, molimo da nas obavijestite (primjer ugovora je u privitku). Na web-stranici Udruge bit će objavljena imena zakladnika.Udruga bosanskih Hrvata Prsten osnovala je početkom 2007. godine Zakladu ”Prsten” sa svrhom stipendiranja studenata Hrvata u BiH i Hrvata iz BiH koji žive u RH. Cilj je Zaklade pomoći i potaknuti obrazovanje, a time dugoročno i zapošljavanje, učenika i studenata koji će stečena znanja upotrijebiti za daljnji razvoj prostora na kojem žive – Hrvatske i BiH. Svjesni važnosti obrazovanja u kreiranju društva znanja i otvaranju boljih perspektiva mladima, želimo i ove godine osigurati stipendije onima koji nemaju sredstava za školovanje i olakšati im put do znanja.

 

Do sada je Zaklada ”Prsten” dodijelila 117 stipendija studentima (za sve godine studiranja) za što su članovi i prijatelji Udruge Prsten osigurali oko 3.300.000 kn.
U ime studenata, velika vam hvala.

 

 

S poštovanjem,

Mijo Marić, predsjednik UBH Prsten
Marko Pipunić, predsjednik UO Zaklade "Prsten"
Vlado Guberac, upravitelj Zaklade "Prsten"
Ivo Matić, predsjednik Podružnice Brodsko-posavske županije

 

svi
16

Otvaranju Konzulata Republike Hrvatske u Vitezu nazočilo izaslanstvo UBH Prsten

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u Vitezu je otvorila hrvatski Konzulat koji je tamo smješten kako bi pružao konzularne usluge za gotovo stotinu tisuća osoba koje žive na području dvanaest općina središnje Bosne.


"Nadam se da će ovo biti hrvatsko sidro u središnjoj Bosni", kazala je predsjednica Grabar-Kitarović tijekom svečanog otvaranja podsjećajući kako je ovo događaj kojega se dugo očekivalo i zagovaralo jer je riječ o konkretnoj pomoći brojnim Hrvatima, ali i svim drugima koji žive u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Podsjetila je kako su problemi ljudi u središnjoj Bosni slični onima u krajevima poput tih u Hrvatskoj, a riječ je o depopulaciji, odlasku mladih i poteškoćama u povratku prognanih. "Nadam se da ćemo u suradnji s vlastima Bosne i Hercegovine to popraviti", kazala je hrvatska Predsjednica poručivši kako je budućnost Hrvata iz Bosne i Hercegovine u ostanku i opstanku u toj zemlji.

 

Pročitajte više
svi
15

Pavo Zubak, dobitnik Večernjakova pečata

U Mostaru je 14. svibnja 2018. održana dodjela 17. Večernjakova pečata, nagrade koju Večernji list dodjeljuje zaslužnima u više kategorija u Bosni i Hercegovini, a među ovogodišnjim laureatima tog prestižnog priznanja je i zamjenik predsjednika Udruge bosanskih Hrvata Prsten Pavo Zubak.

 

Jedan od najuspješnijih hrvatskih gospodarstvenika bosanskohercegovačkih korijena nagradu je dobio u kategoriji simboličnog naziva ”Naše gore list“ za 2017. godinu, koju mu je uručio predsjednik Uprave HT Eronet Vilim Primorac. Zahvalivši na tom hvalevrijednom priznanju, Pavo Zubak je poručio: ”Ovo je priznanje koje se odlaže u srce. Ovo što radite u Mostaru je izvrsno, samo nastavite tim putem i doći ćete gdje želite.“

Među brojnim dobitnicima posebno valja istaknuti nagradu u kategoriji za osobu godine, koju su ove godine dobile čak četiri osobe, i to četvorica izbornika nogometnih reprezentacija: Zlatko Dalić iz Livna (Hrvatska), Vahid Halihodžić iz Jablanice (Japan), Mladen Krstajić iz Zenice (Srbija) i Vladimir Petković iz Sarajeva (Švicarska). Zaključeno je kako su upravo oni BiH učinili planetarno prepoznatljivom, a nagrade im je uručio glavni urednik Večernjeg lista BiH Jozo Pavković, ujedno najzaslužniji za tu manifestaciju koja je u proteklih sedamnaest godina održavanja prerasla u tradiciju.
 

Pročitajte više
svi
3

Predstavnik Udruge Prsten na svečanom letu Zagreb - Mostar

Nakon 15 godina stanke, hrvatska nacionalna aviokompanija Croatia Airlines od 3. svibnja ponovno je uspostavila avionsku liniju na relaciji Zagreb - Mostar.

 

Na svečanom prvom letu bili su mnogi uglednici, a među njima i predstavnik Udruge Prsten, koordinator poslovne suradnje Kluba poduzetnika, Tonči Visković.

 

"Povezati Mostar i Zagreb predstavlja povezivanje dviju prijateljskih, dobrosusjedskih zemalja Hrvatske i BiH“, rekao je ministar Butković na konferenciji za novinare u Zračnoj luci u Mostaru.

 

Mostar je 40. europsko odredište u koje će zrakoplovi Croatia Airlinesa izravno letjeti tijekom ovogodišnje sezone u redovitom putničkom prometu.  Zrakoplov će iz Zagreba za Mostar letjeti četvrtkom i nedjeljom u večernjim satima (22 sata i 10 minuta), a iz Mostara za Zagreb petkom i ponedjeljkom u jutarnjim satima  (polazak u 6 sati i 15 minuta) te je po letu predviđen prijevoz do 76 putnika.

 

Pročitajte više
tra
28

Prstenovci na Plehanu

Povodom proslave blagdana sv. Marka evanđelista, koji je patron istoimene župe na Plehanu u Bosanskoj Posavini, i ove su godine održani Dani Plehana, a među brojnim vjernicima na Plehanu bili su i predstavnici Udruge bosanskih Hrvata Prsten.


 

Središnji događaj te vjersko-kulturne manifestacije bila je hodočasnička misa koju je, 28. travnja, u novoj plehanskoj crkvi predvodio ovogodišnji mladomisnik fra Augustin Čordaš, župni vikar Župe Uznesenja BDM u Širokom Brijegu rodom iz Bosanske Posavine.
Toga su dana na Plehan zajedno s brojnim drugim vjernicima iz Zagreba stigli i prstenovci. No, kako su zbog velike gužve i višesatnog čekanja na graničnom prijelazu zakasnili na središnji događaj, posebno za njih misu je predvodio fra Ilija Jerković ujedno i voditelj Poliklinike za rehabilitaciju djece i pružanje socijalnih usluga “Zlatni cekin“ u Slavonskom Brodu.

 

Pročitajte više
tra
26

Ivo Grgić, profesor Agronomskog fakulteta u Zagrebu i predsjednik Kluba znanstvenika UBH Prsten, Udjel uvoza u turističkoj potrošnji kreće se oko 50 posto

Relativno veliki dio potreba za povrćem i voćem za turizam se podmiruje iz uvoza, zatim nekih vrsta mesa. Istovremeno je znatan dio iz domaće proizvodnje kao što su jaja, svinjsko meso te slobodno možemo reći da je udjel uvoza u turističkoj potrošnji oko 50% pri čemu se on kreće od 80% do 30% ili je u prosjeku oko 50%. Dio hrane je skoro u potpunosti iz domaće proizvodnje kao što su pekarski proizvodi, ali su nažalost aditivi i dio brašna iz uvoza.Od ukupne domaće proizvodnje manji dio, oko 15%“ se plasira kroz turizam, ostalo je potrošnja domaćeg pučanstva i izvoz.


Hrvatska ima sve jači turizam, veći broj gostiju, bolju potrošnju i već se dvadeset godina govori o povezivanju zelene i plave Hrvatske - točnije turizma i poljoprivrede. Je li to floskula ili realnost koju kroz poljoprivredne politike nismo nikada realizirali?
Bogatstvo podareno puku ovoga područja u obliku prekrasnog mora i dostatnih raznovrsnih poljoprivrednih resursa, prvenstveno tla i vode, upućuju na zaključak da je „povezivanje Zelene i Plave Hrvatske“ realnost pa čak i nužnost. Nažalost, dostignuta razina zadovoljenja turističke potrošnje iz domaće proizvodnje pokazuje da je spomenuti slogan više jezična politička konstrukcija nedobrih, neki bi rekli i neodgovornih i nesposobnih političara za poziv kome nisu dorasli.

Pročitajte više
tra
24

Udruga Prsten: 13 godina stvaranja društvene kohezije

Nema ništa što čovjeka može više ispuniti nego kada se bavi onime što voli. To, nadasve ispunjava, ali, naravno, iziskuje i truda i vremena. Prateći medijsko zanimanje i najavu nastanka nove udruge pod nazivom ”Prsten” uputili smo se  do Zagreba, a zatim i bliže- do Viteza (gdje Udruga i dobiva svoje obličje) kako bismo imali cjelovitu sliku te vjerodostojno informirali naše čitatelje.

 

Budući da udruge spadaju pod neprofitne organizacije, one su dobrim dijelom bitan čimbenik društvenog života jedne države ili grada. Stvarajući jednu vrstu društvene kohezije djeluju ”samostalno”, otvorene su za sve ljude koji im žele pristupiti i svojim članstvom pridonijeti njihovom radu, a samim time i pozitivno djelovati u vlastitoj sredini. Udruge su ona mjesta gdje ljudi, ukoliko ne mogu ostvariti svoja prava, ma koje vrste ona bila, jer znamo da postoje raznovrsne udruge  s raznim područjima djelovanja, pronađu ”uho” koje ih sasluša, ali i pomoć. Ono što je vrlo bitno i što bi svakako trebalo postati asocijacijom na neprofitne udruge, jest pojam socijalnog (društvenog) poduzetništva. Naravno, moramo naglasiti da je to vrlo aktualno u stranim razvijenim državama, gdje se koriste svojstveni poslovni modeli kako bi se ostvarila misija organizacije ili udruge. Nismo se s našim sugovornicima dotakli toga aspekta, no bili smo mu na tragu.

Pročitajte više
tra
18

Čović: Ne može biti negdje incident, a negdje zločin

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović pred Hrvatskim generalskim zborom (HGZ-om) održao je predavanje na temu "Rješenje hrvatskog pitanja za europsku Bosnu i Hercegovinu". Između ostaloga, Čović je govorio o izmjeni Izbornog zakona te o problemu gledanja na prošlost BiH oko koje ne postoji slaganje.
Domaćin predavanja Dragana Čovića, predsjednik Hrvatskog generalskog zbora i bivši ministar obrane Pavao Miljavac, uvodno je pročitao priopćenje Upravnog odbora HGZ-a.

 

Članovi HGZ-a u svom priopćenju ističu da "Hrvati u BiH imaju pravo na jednakopravnosti i konstitutivnost u BiH kao i Srbi i Bošnjaci".

"Hrvatski generalski zbor drži da je izmjena Izbornog zakona u BiH za Hrvate kao najmalobrojniji narod u toj zemlji iznimno važna. Izmjena Izbornog zakona u BiH nije pitanje bilo kojeg pojedinca, bilo koje političke opcije ili stranke, ovo je pitanje opstojnosti hrvatskog naroda u BiH", izvijestio je Miljavac.

 

 

Pročitajte više
tra
18

Čović u središnjici Hrvatskog generalskog zbora govorio o položaju Hrvata u BiH

U uvodnome dijelu svoga izlaganja akademik Čović je istaknuo kako hrvatsko pitanje u Bosni i Hercegovini nije zasebno pitanje jednoga naroda, nego se radi o univerzalnom pitanju ustavnosti i vladavine prava, jednakopravnosti, te ukupne euroatlantske perspektive države Bosne i Hercegovine.

 


Hrvatski član Predsjedništva BiH akademik Dragan Čović održao, u središnjici Hrvatskog generalskog zbora u Zagrebu, predavanje na temu: „Rješenje hrvatskog pitanja za europsku Bosnu i Hercegovinu“
U uvodnome dijelu svoga izlaganja akademik Čović je istaknuo kako hrvatsko pitanje u Bosni i Hercegovini nije zasebno pitanje jednoga naroda, nego se radi o univerzalnom pitanju ustavnosti i vladavine prava, jednakopravnosti, te ukupne euroatlantske perspektive države Bosne i Hercegovine.

 

Pročitajte više
tra
12

Tribina i predstavljanje knjige "Lijeska"

Nastavljena je suradnja Kluba znanstvenika UBH Prsten, Hrvatskog agroekonomskog društva i Odjela za poljodjelstvo Matice Hrvatske. Deveto zajednički organizirano događanje bilo je 12. travnja 2018. godine. Pod sloganom  „I MALO JE VELIKO – mogućnosti za poduzetnike“ tema je bila medijski i poduzetnički manje zastupljena voćna vrsta – LIJESKA.


U prepunoj maloj dvorani Matice hrvatske, nakon pozdrava pročelnice Odjela za poljodjelstvo Matice hrvatske dr. sc. Ljiljane Skočić, dvosatno ugodno druženje započeto je predstavljanjem knjige „Lijeska“, autora dr. sc. Ive Miljkovića, profesora u miru Sveučilišta u Zagrebu Agronomskog fakulteta. O knjizi su, osim autora govorili dr. sc. Krunoslav Dugalić, ravnatelj Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo te mr. sc. Frane Ivković, Hrvatska voćarska zajednica.
 

Pročitajte više
tra
4

Ciljevi su podrška Hrvatima u borbi za ravnopravnost, ostanak i opstanak u BiH

Nakon više od dvije godine od pokretanja inicijative, osnivanje Udruge bosanskohercegovačkih Hrvata “Prsten” u Bosni i Hercegovini u završnoj je fazi, piše Večernji list BiH.

 

Priprema osnivačke skupštine

Naime, nakon brojnih sastanaka, razgovora, konzultacija i dogovora, traženja rješenja - organizacijskih, zakonskih i personalnih - u Vitezu je u srijedu u poslijepodnevnim satima održana sjednica Inicijativnoga odbora koji čini 15 članova na čelu s Travničaninom Zdenkom Vukićem.


Riječ je o Udruzi sa svim naznakama i nakanama koje ima već odavno poznata i afirmirana sestrinska Udruga bosanskih Hrvata “Prsten” u Republici Hrvatskoj, s jasnim naglaskom na neprofitabilnost, na podršku Hrvatima u borbi za prosperitetni razvoj, u borbi za ravnopravnost, ostanak i opstanak na svojoj rodnoj grudi. Jasno je poručeno kako Udruga nije zatvorena u nacionalne okvire, otvorena je svima dobronamjernima i nema nikakve političke i stranačke predznake, uz poruku nužnosti jedinstva Hrvata u onim krucijalnim pitanjima za njihovu opstojnost u Bosni i Hercegovini, što je Udruga bosanskih Hrvata “Prsten” u Hrvatskoj i do sada jasno i transparentno činila.
 

Pročitajte više
ožu
27

Na sjednici Upravnog odbora u Prsten primljeno 157 novih članova

Čak 150 fizičkih i 7 pravnih osoba novi su članovi UBH Prsten, a porast članstva očekuje se i u sestrinskoj udruzi u BiH, napose nakon skorašnje osnivačke skupštine u Vitezu, gdje će biti sjedište središnjice UBHH Prsten.Prva ovogodišnja sjednica proširenog Upravnog odbora održana je 27. ožujka u prostorijama tvrtke AutoZubak u Sesvetama, gdje su se okupili brojni članovi i gosti.
Predsjednik Udruge Mijo Marić pozdravio je okupljene te je predložio dnevni red, koji je jednoglasno usvojen, kao i Zapisnik s prethodne sjednice proširenog UO-a. Potom se ukratko osvrnuo na Izvješće o radu Udruge od 26. rujna 2017., koje je dostavljeno svim članovima UO-a te je naveo planirane aktivnosti do sljedeće sjednice UO-a, koja će se održati 8. svibnja 2018.

Detaljnije o aktivnostima Udruge, odrađenim i planiranim, govorio je tajnik Udruge Marjan Biškić. U proteklom razdoblju između dviju sjednica Upravnog odbora odžana je Obnoviteljsko-izborna skupština Brodsko-posavske županije, na kojoj je za predsjednika izabran Ivo Matić, te izborne skupštine podružnica Osječko-baranjske i Primorsko-goranske županije, u kojima su pak izabrane predsjednice – Ana Stanić u Osijeku i Ana Babić u Rijeci. Održana je i Izvještajna skupština Kluba poduzetnika, na kojoj je također izabrano novo vodstvo, dok je Forum mladih donio novi pravilnik o radu. Također, održane su svečane večeri u Osijeku, Varaždinu i Đakovu.

 

Pročitajte više
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15  ... 

DOBRODOŠLI NA STRANICE UDRUGE "PRSTEN"

Udruga bosanskih Hrvata "Prsten" utemeljena je 9. listopada 2005. godine na Izbornoj skupštini u Zagrebu. Koncipirana je na regionalnom principu predstavnika općina Bosanske Posavine i Srednje Bosne. UBH "Prsten" je organizirana kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 

NAŠA VIZIJA
Udruga bosanskih Hrvata "PRSTEN" je vodeća, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, u cilju očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegovog prosperiteta.

VRIJEDNOSTI KOJE NAS POVEZUJU
veličina u jednostavnosti, zajedničko podrijetlo, povijest, duh, mentalitet, sličan sustav vrijednosti i načela, solidarnost i spremnost na podršku, njegovanje tradicije i kraja iz kojeg dolazimo, humanitarno i karitativno djelovanje, gospodarsko povezivanje i nastup, ulaganje u znanje i obrazovanje, investiranje u razvoj pasivnih područja i tvrtki s tih prostora.

KAKO POSTATI ČLAN UDRUGE

Članom može postati svaka osoba koja prihvati Statut udruge "Prsten". Naša vrata su otvorena za sve ljude velikog srca i dobrih namjera, zato nam se pridružite! Prvi korak prema punopravnom članstvu je ispunjavanje on-line pristupnice, ovdje na našoj web stranici, koju možete pronaći u izborniku"članstvo" ili možete osobno doći u prostorije Tajništva Udruge ili Podružnice. Godišnja članarina iznosi: 50,00 kn za fizičke osobe, dok za pravne subjekte iznosi 1.800,00 kn za trgovačka društva, 900,00 kn za obrte.

NAČIN PLAĆANJA ČLANARINE:

Primatelj:
Udruga bosanskih Hrvata Prsten
Ulica grada Vukovara 235
Zagreb

Broj žiro-računa primatelja:
IBAN: HR0323900011100328241
Hrvatska poštanska banka

ili

IBAN: HR50 2340 0091 1106 6523 7

Privredna banka Zagreb

 

Za uplate iz inozemstva:

IBAN: HR03 2390 0011 1003 2824 1,Valuta: € SWIFT: HPBZHR2X

Poziv na broj odobrenja: datum rođenja (ddmmgggg)
Opis plaćanja: članarina za godinu
Uplatitelj: vidljivo napisati ime i prezime

 

DONIRAJTE ZAKLADI PRSTEN

Donacije koje će pomoći radu naše ZAKLADE
možete uplatiti na

Hrvatska poštanska banka d.d. 
Zaklada "Prsten" Račun broj: IBAN: HR73 2390 0011 1003 4900 0

Na čemu Vam od srca zahvaljujemo!

 
 

Kontaktirajte nas:
Udruga bosanskih Hrvata "Prsten"
Ulica grada Vukovara 235
10 000 Zagreb
tel: +385 1 6133 788
fax: +385 1 6133 797
web: www.udruga-prsten.hr
e-mail: prsten@udruga-prsten.hr
Osnovni podaci:
OIB: 92653606230
Matični broj: 2005557
ŽIRO RAČUN:
Hrvatska poštanska banka d.d.
IBAN: HR0323900011100328241
VALUTA: EUR
Linkovi

Sva prava pridržana © Copyright 2008-2015 | Datum zadnje izmjene: 23.01.2015. |  Razvoj i podrška:  IN2 d.o.o.