DOBRODOŠLI NA WEB-STRANICE UDRUGE "PRSTEN"
Udruga bosanskih Hrvata "PRSTEN" vodeća je, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, s ciljem očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegova prosperiteta. Organizirana je kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 
 
 
 
Prsten Skip Navigation Links

ožu
6

Sveučilište u Augsburgu odbacilo je sve optužbe protiv prof. dr. sc. Pave Barišića, člana UBH Prsten i bivšeg ministra znanosti, obrazovanja i sporta

Sa Sveučilišta u Augsburgu stiglo je konačno mišljenje o prijavi za plagiranje bivšeg ministra znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Pave Barišića. U dokumentu na četiri stranice Sveučilište temeljito obrazlaže svoj stav o prijavi za plagiranje.

 

Nakon primitka završnih izvještaja obaju sveučilišnih tijela kojima je povjereno ispitati iznesene prigovore Sveučilište u Augsburgu usvojilo je konačan stav da u spomenutom predmetu:
A) nije došlo do povrede općih Načela za postupanje u slučaju sumnje na nedolično znanstveničko ponašanje
B) Sveučilišta u Augsburgu  ne može utvrditi ni povredu Pravilnika o promaknuću tadašnjeg Filozofskog fakulteta i Sveučilišta u Augsburgu koja bi opravdala da se g. Barišiću pripiše namjera svjesne prevare i da se u skladu s tim poduzmu daljnje mjere.

 

Pročitajte više
vlj
27

Izabrano novo vodstvo Kluba poduzetnika Udruge Prsten

Za novog predsjednika Kluba poduzetnika izabran je Ivica Nuić, a za dopredsjednike Marko Zrakić i Goran Brašnić

 

Susret članova i prijatelja Kluba poduzetnika UBH Prsten održan je 27. veljače 2018. u Sesvetama, a tim povodom u prostorijama tvrtke AUTOZUBAK okupilo se više od 60 uglednih poduzetnika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Austrije.

 

Predsjednik Udruge Mijo Marić obratio se prigodnim govorom, pozdravio je nazočne u svoje ime, kao i u ime predsjednika Kluba poduzetnika Marka Pipunića. Zahvalio je predsjedniku Kluba i njegovu zamjeniku Pavi Djedoviću na dosadašnjem vođenju Kluba, pohvalio je rad Kluba zaključivši kako ga treba podići na novu razinu, a ideja je pretvoriti ga u sustav koji funkcionira kao cjelina. Istaknuo je također kako je Klub poduzetnika pokretački dio Prstena o kojem ovise mnogi drugi dijelovi Udruge, kao i da je smisao okupljanja i rada unutar Udruge pronaći sebe te realizirati pojedinačne i skupne ciljeve i interese.

Pročitajte više
vlj
10

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović na Večeri UBH Prsten u Đakovu: "Izmjena Izbornog zakona u BiH Hrvatima je pitanje svih pitanja"

Na Večeri Udruge bosanskih Hrvata Prsten u Đakovu potvrđena je uloga Prstena kao prirodnog mosta između dviju domovina BiH Hrvata te su poslane i snažne političke poruke.

 

U organizaciji Udruge bosanskih Hrvata Prsten, Podružnica Osijek, Ogranak Đakovo, održana je u subotu, 10. veljače, tradicionalna Večer članova i prijatelja UBH Prsten ogranak Đakovo, na kojoj je poseban gost bio predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović.

- Imamo pravo tražiti da budemo konstitutivni jednakopravni narod u BiH. Kada razgovaramo o izmjenama Izbornog zakona, to je danas pitanje svih pitanja za Hrvate, koji su najmalobrojniji narod u BiH. Odluka Ustavnog suda da legitimni predstavnici konstitutivnih naroda moraju predstavljati svoje narode i u Predsjedništvu BiH i u Parlamentarnoj skupštini će se morati provesti. Ovo nije pitanje bilo kojeg pojedinca, bilo koje političke opcije niti jedne političke stranke  - ovo je pitanje hrvatskog naroda, njegove opstojnosti, kako u RH tako i u BiH. Pritisci koji dolaze iz različitih izvora političke moći, koji bi željeli Hrvate ostaviti izvan prostora BiH i pretvoriti nas u nacionalnu manjinu, neće uspjeti! - izjavio je predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović prilikom pozdravnog govora okupljenim članovima Prstena, naglasivši kako „Prsten danas mnogo znači ne samo za Hrvate Bosne i Hercegovine, nego i za Hrvate diljem svijeta“.

 

Pročitajte više
vlj
1

Predstavnici UBH Prsten na Prvom gospodarskom forumu Sveučilišta Mostar

Sveučilište u Mostaru (SUM) organizirao je Prvi Sveučilišni gospodarski forum koji je održan u četvrtak, 1. veljače u 11.00 sati u ljetnikovcu Radobolja u Mostaru.
Forum je svečano otvorio rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zoran Tomić koji je tom prigodom govorio o mogućnostima i perspektivi boljeg povezivanja i suradnje Sveučilišta i gospodarskog sektora.

 


Sveučilišni gospodarski forum, uz predstavnike SUM-a okupio je i brojne uspješne gospodarstvenike, direktore javnih tvrtki i nositelje vlasti. Uime UBH Prsten forumu su nazočili glavni tajnik Marjan  Biškić i član predsjedništva Ivica Nuić koji se aktivno uključio u raspravu na temu suradnja poduzetnika i Sveučilišta, te iznio iskustva iz RH.
Posjetitelji Prvog Sveučilišnog gospodarskog foruma sudjelovali su u programu kroz planirane diskusije na završetku svakog panel izlaganje.

Tržišni studijski programi, opremanje laboratorija, veći broj praktičnih sati nastave, angažiranje gospodarstvenika u izvođenju nastave, zajednički znanstveno-istraživački projekti, stipendiranje studenata iz gospodarstva - samo su neki od ciljeva koje je na jučer održanom 1. Sveučilišnom gospodarskom forumu naveo u govoru rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić.


 

Pročitajte više
sij
18

Profesor s Agronomskog fakulteta analizira probleme hrvatske poljoprivrede: Ovakvo stanje nastavit će se još desetak godina

S temama iz poljoprivednog sektora se u Hrvatskoj ne dobivaju izbori. Naravno, to nije razlog da o njoj ne govorimo. Jer, nažalost, problema ne manjka. Zato smo potražili prof. dr. sc. Ivu Grgića, redovitog profesora s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, ujedno i predsjednika Hrvatskog agroekonomskog društva te Kluba znanstvenika Udruge bosanskih Hrvata Prsten.

 

Poljoprivredna gospodarstva u Hrvatskoj u 2016. koristila su 1,56 milijuna hektara poljoprivrednih površina, što je 0,3 posto manje nego u 2013., pokazuju upravo objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (sa stanjem 1. lipnja 2016.). Istodobno, broj peradi je prema 2013. smanjen za 23,8 posto, broj svinja za 20,3 posto, a goveda za 7,5 posto. Iznenađuje li vas to?

Ne iznenađuje me, ali me žalosti jednako kao i kada vidim napuštene poslovne prostore po Zagrebu ili Splitu te poglavito ako se takva tendencija nastavlja. Međutim, sam navedeni podatak je kao i visoka temperatura, on je sam brojčani pokazatelj za bolest koja je, u slučaju poljoprivrede, kronična i ušla je u termalnu fazu. Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja Unije u kojoj se u proteklih desetak godina smanjila vrijednost poljoprivredne proizvodnje, a naročito žalosti što se to događa i u proizvodnjama u kojima smo do tada ostvarivali samodostatnost poput proizvodnje jaja. 

Pročitajte više
pro
12

Zovko primila predstavnike Udruge bosanskih Hrvata Prsten

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko ugostila je ovog tjedna u Europskom parlamentu u Strasbourgu članove Foruma mladih i Kluba žena Udruge bosanskih Hrvata "Prsten" iz Zagreba, studente Ekonomskog fakulteta Osijek, maratonce koji trče na relaciji Vukovar-Srebrenica te mlade veleposlanike iz Srednje škole "Hrvatski kralj Zvonimir" s Krka.


Tijekom tri dana boravka više od četrdeset posjetitelja imalo je priliku upoznati se s radom i funkcioniranjem Europskog parlamenta, u kojem se donose odluke koje direktno utječu na život svih građana EU, izvijestio je u utorak Ured za odnose s javnošću Europske pučke stranke, prenosi Fena.


Spomenuti su nazočili predavanjima o institucijama Europske unije na kojima im je objašnjeno kako funkcionira donošenje zakona na razini EU, donošenje proračuna, aktivnosti hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu, mogućnostima iskorištavanja fondova te o programima Europske unije koji su namijenjeni mladima, poput Erasmus + programa.
Posjetitelji su imali priliku upoznati se s radom zastupnice Zovko i njezinim svakodnevnim aktivnostima te su iz prve ruke vidjeli kako izgleda dan zastupnice Zovko tijekom održavanja plenarne sjednice u Strasbourgu.

Pročitajte više
pro
9

Božićna humanitarna akcija Foruma mladih – Mladi mladima 2017.

Božićna akcija Mladi mladima jedna je od najuspješnijih i najdugovječnijih humanitarnih akcija koju već tradicionalno uoči božićnih blagdana provodi Prstenov Forum mladih, a u akciji treću godinu zaredom sudjeluje i Gradsko kazalištemladih Vitez, izvodeći humanitarnu kazališnu predstavu.

 

Tim povodom u prepunoj kinodvorani Forum Studentskog doma “Stjepan Radić“ u večernjim satima 9. prosinca okupili su se i brojni članovi i prijatelji Udruge Prsten kako bi podržali ovu hvalevrijednu akciju Foruma mladih, koju uz pomoć Kluba žena organiziraju već devetu godinu zaredom. Sve okupljene pozdravio je Edo Pleše, stipendist Zaklade Prsten koji je rekao nekoliko riječi o predstavi.


Predsjednik Foruma mladih Ivanko Zekić kratko je predstavio Udrugu, pozdravio okupljene u ime organizatora te zahvalio gostima iz Viteza, Gradskom kazalištu mladih, kao i svima koji su se odazvali i kupnjom ulaznica po simboličnoj cijeni podržali ovu akciju, kao i svim donatorima humanitarne akcije Mladi mladima. Sva sredstva prikupljena od kupovine ulaznica iskoristit će se za darove djeci i mladima u Kući nade u Odžaku, a dio sredstava uplatit će se kao donacija za njihove potrebe.
 

Pročitajte više
pro
6

Perspektive hrvatskog maslinarstva u 21. stoljeću

Hrvatska ima priliku proizvoditi ekstra djevičanska ulja koja se moraju zaštititi kao izvorni proizvodi. Dobar je preduvjet bogatstvo sorti i njihovih klonova te očuvana tradicijska tehnologija uzgoja maslina i prerade u ulje. Tržišna potražnja za takvim uljima gotovo je neograničena i to poglavito u mnogoljudnim i ekonomski razvijenim zemljama.

 

Još jedna u nizu zanimljivih tribina, koju su zajedno organizirali Klub znanstvenika UBH Prsten i Hrvatsko agroekonomsko društvo te Odjel za poljodjelstvo Matice hrvatske, održana je 6. prosinca 2017. godine u Matici. Za ovo druženje, na kraju kalendarske godine, kad se sve čini prolaznim i upitnim, odabrana je tema “Perspektive hrvatskog maslinarstva u 21. stoljeću“.


U ugođaju mističnosti koja je dolazila sa Strossmayerova trga, vrijeme je sad već vrlo poznatog zagrebačkog adventa, nije se mogla pronaći prigodnija tema. A o tome je bio pozvan govoriti prof. dr. sc. Đani Benčić s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.


 

Pročitajte više
pro
6

Sveti Nikola darivao mališane u Prstenu

U središnjici UBH Prsten u Zagrebu na blagdan svetog Nikole, 6. prosinca, okupilo se tridesetak djece u pratnji roditelja, baka i djedova kako bi zajedno okitili božićno drvce i dočekali svetog Nikolu, koji ih je tom prigodom i darivao. Darove za djecu osigurali su supružnici Anita i Hrvoje Soldan, angažirani članovi Udruge Prsten, koji su ujedno inicirali i u suradnji s Udrugom organizirali ovaj događaj, a svetog Nikolu utjelovio je djelatnik Udruge Tonči Visković.

 


Odavno nije bila ovakva gužva u prostorijama Udruge Prsten, gdje se povodom blagdana svetog Nikole okupilo nekoliko desetaka članova Udruge, među kojima su bila djeca svih uzrasta, od beba do onih malo starijih, te njihovi roditelji, bake i djedovi. Bilo je pravo zadovoljstvo gledati kako kite božićno drvce ”kad se male ruke slože“, kao i uzbuđenje dok su s nestrpljenjem iščekivali dolazak glavnog gosta, a veselju mališana nije bilo kraja kad se na vratima Udruge pojavio sveti Nikola.
 

Pročitajte više

Priopćenje Udruge bosanskih Hrvata Prsten

 

Udruga bosanskih Hrvata Prsten presudu Haškog suda drži nepravednom i neprihvatljivom i kao takva ne pridonosi pomirenju, ne rasvjetljava i ne izražava povijesnu istinu o ulozi HVO-a i vodstva RH u Domovinskom ratu u BiH.

 

Članovi Udruge Prsten suosjećaju s Hrvatima BiH, s obiteljima nepravedno osuđenih, a posebno s obitelji generala Slobodana Praljka koji je svojim činom upozorio na nepravdu hrvatskom narodu i na taj način želio posljednji put pomoći Hrvatskoj i Hrvatima u BiH.

 

Udruga  Prsten ove godine iz solidarnosti i suosjećanja s Hrvatima BiH zbog nanesene nepravde, neće održati Večer članova i prijatelja Udruge i Zaklade Prsten, planirane u subotu 02.12.2017. pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i supokroviteljstvom predsjedatelja Predsjedništva  Bosne i Hercegovine Dragana Čovića, te pod geslom  Zajedništvom Hrvata BiH i RH za budućnost Hrvata u BiH.

 

 

stu
18

Udruga Prsten odala počast žrtvama Vukovara

Na inicijativu Ogranka UBH Prsten Sveta Nedelja, i u njihovoj izvrsnoj organizaciji, predstavnici Udruge povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. organizirano su 18. studenog posjetili Vukovar, gdje su sudjelovali u komemorativnom programu i Koloni sjećanja.


Autobus s pedesetak članova i prijatelja Udruge krenuo je u ranim jutarnjim satima od Kerestinca preko Zagreba do Vukovara, u koji je tog dana hodočastilo više od 60 tisuća ljudi iz svih krajeva Hrvatske i Bosne i Hercegovine, pa i šire, kako bi se poklonili žrtvama velikosrpske agresije na taj pitomi slavonsko-srijemski grad.


"Vukovar – mjesto posebnog pijeteta" geslo je ovogodišnjeg obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., a tim povodom u Gradu Heroju okupili su se i najviši državni dužnosnici – predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OSRH Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.


 

Pročitajte više
stu
13

Rezultati natječaja za dodjelu stipendija Zaklade Prsten u akademskoj 2017./2018. godini

ZAKLADA PRSTEN
Ulica grada Vukovara 235
10 000 Zagreb

 

Temeljem članka 14. Pravilnika o uvjetima i postupku dodjele sredstava za ostvarivanje svrhe Zaklade Prsten, Povjerenstvo za natječaje Zaklade Prsten na svojoj sjednici utvrdilo je

 

REZULTATE
natječaja i dodjele stipendija

 

Upravni odbor Zaklade raspisao je natječaj za dodjelu jedanaest (11) stipendija studentima Hrvatima u Bosni i Hercegovini i Hrvatima iz Bosne i Hercegovine koji žive u Republici Hrvatskoj za akademsku 2017./2018. godinu.

 

Na natječaj, koji je bio otvoren od 5. do 27. listopada prijavilo se 27 kandidata. Nakon razmatranja svih potpunih i pravodobnih prijava, uvida u dokumentaciju i provjere koji su kandidati ispunili mjerila za odabir stipendista, kao i sve ostale uvjete natječaja, donesena je odluka o dodjeli stipendija sljedećim studentima:

 

1)      Klara Barišić

2)     Ilijana Čović

3)     Ana Marković

4)     Slavka Mustapić

5)     Edo Pleše

6)     Ivana Tokić

7)     Katarina Balukčić

8)     Ivo Gavran

9)     Martina Stijepić

10)    Ella Bojčetić

11)     Blaženka Adžić

 

 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15  ... 

DOBRODOŠLI NA STRANICE UDRUGE "PRSTEN"

Udruga bosanskih Hrvata "Prsten" utemeljena je 9. listopada 2005. godine na Izbornoj skupštini u Zagrebu. Koncipirana je na regionalnom principu predstavnika općina Bosanske Posavine i Srednje Bosne. UBH "Prsten" je organizirana kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 

NAŠA VIZIJA
Udruga bosanskih Hrvata "PRSTEN" je vodeća, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, u cilju očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegovog prosperiteta.

VRIJEDNOSTI KOJE NAS POVEZUJU
veličina u jednostavnosti, zajedničko podrijetlo, povijest, duh, mentalitet, sličan sustav vrijednosti i načela, solidarnost i spremnost na podršku, njegovanje tradicije i kraja iz kojeg dolazimo, humanitarno i karitativno djelovanje, gospodarsko povezivanje i nastup, ulaganje u znanje i obrazovanje, investiranje u razvoj pasivnih područja i tvrtki s tih prostora.

KAKO POSTATI ČLAN UDRUGE

Članom može postati svaka osoba koja prihvati Statut udruge "Prsten". Naša vrata su otvorena za sve ljude velikog srca i dobrih namjera, zato nam se pridružite! Prvi korak prema punopravnom članstvu je ispunjavanje on-line pristupnice, ovdje na našoj web stranici, koju možete pronaći u izborniku"članstvo" ili možete osobno doći u prostorije Tajništva Udruge ili Podružnice. Godišnja članarina iznosi: 50,00 kn za fizičke osobe, dok za pravne subjekte iznosi 1.800,00 kn za trgovačka društva, 900,00 kn za obrte.

NAČIN PLAĆANJA ČLANARINE:

Primatelj:
Udruga bosanskih Hrvata Prsten
Ulica grada Vukovara 235
Zagreb

Broj žiro-računa primatelja:
IBAN: HR0323900011100328241
Hrvatska poštanska banka

ili

IBAN: HR50 2340 0091 1106 6523 7

Privredna banka Zagreb

 

Za uplate iz inozemstva:

IBAN: HR03 2390 0011 1003 2824 1,Valuta: € SWIFT: HPBZHR2X

Poziv na broj odobrenja: datum rođenja (ddmmgggg)
Opis plaćanja: članarina za godinu
Uplatitelj: vidljivo napisati ime i prezime

 

DONIRAJTE ZAKLADI PRSTEN

Donacije koje će pomoći radu naše ZAKLADE
možete uplatiti na

Hrvatska poštanska banka d.d. 
Zaklada "Prsten" Račun broj: IBAN: HR73 2390 0011 1003 4900 0

Na čemu Vam od srca zahvaljujemo!

 
 

Kontaktirajte nas:
Udruga bosanskih Hrvata "Prsten"
Ulica grada Vukovara 235
10 000 Zagreb
tel: +385 1 6133 788
fax: +385 1 6133 797
web: www.udruga-prsten.hr
e-mail: prsten@udruga-prsten.hr
Osnovni podaci:
OIB: 92653606230
Matični broj: 2005557
ŽIRO RAČUN:
Hrvatska poštanska banka d.d.
IBAN: HR0323900011100328241
VALUTA: EUR
Linkovi

Sva prava pridržana © Copyright 2008-2015 | Datum zadnje izmjene: 23.01.2015. |  Razvoj i podrška:  IN2 d.o.o.