DOBRODOŠLI NA WEB-STRANICE UDRUGE "PRSTEN"
Udruga bosanskih Hrvata "PRSTEN" vodeća je, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, s ciljem očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegova prosperiteta. Organizirana je kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 
 
 
 
Prsten Skip Navigation Links

srp
7

Plenković: Za Hrvatsku važnije države od BiH nema

Dvije vlade spremne nastaviti raditi na rješavanju svih aktualnih projekata 

 

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je nakon zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske kazao novinarima da je razmatrano više od 50 tema ili više od 50 točki dnevnog reda pripremljenih od nadležnih ministarstva.

 

Po njegovim riječima, iskazana je spremnost dvije vlade da se nastavi raditi na rješavanju svih aktualnih projekata u jednoj ubrzanoj dinamici, na bazi međusobnoga poštivanja, što govori o unapređenju odnosa između dvije države, o nadgradnji jedne dobre dobrosusjedske suradnje koja ide ka cilju realizacije najvažnijih prioriteta.

Pročitajte više
srp
2

Održan deveti Susret kotorvaroških Hrvata u Zagrebu

U nedjelju, 2. srpnja 2017. godine, u zagrebačkom naselju Sesvetska Sopnica održan je tradicionalni 9. susret raseljenih vjernika Hrvata župa kotorvaroške doline (Kotor Varoš, Sokoline i Vrbanjci) te prijatelja tog živopisno-povijesnog kraja u sjeverozapadnoj Bosni.

 

Svečano misno slavlje održano je u franjevačkoj samostansko-župnoj crkvi Svete Marije Anđeoske pred više stotina vjernika iz ovog područja koje je uvelike stradalo u posljednjem ratu. Misno slavlje u 11.00 sati predvodio je fra Juro Tokalić, župnik i upravitelj župe Sokoline i Vrbanjci uz suslavlje gvardijana samostana sv. Luke u Jajcu fra Ante Šimunovića, gvardijana zagrebačkog samostana sv. Ilije prof. fra Bože Lujića, sopničkog župnika i definitora Bosne Srebrene fra Zdravka Dadića i samostansko-župnog vikara fra Stipe Karajice.

Pročitajte više
srp
1

U Tomislavgradu održana Revija tradicijske odjeće

U Gradskoj sportskoj dvorani u Tomislavgradu 1. srpnja održana je Revija tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske. Reviju je po četvrti put organizirala Udruga za očuvanje i promicanje hrvatske tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini "Stećak" u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika.

 

 

Projekt je održan pod pokroviteljstvom dr. Dragana Čovića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, Vlade Hercegbosanske županije i Općine Tomislavgrad. Cilj je povezivanje Hrvata iz cijeloga svijeta u svrhu promicanja naše zajedničke tradicijske kulture, upoznavanje i pružanje potpore Hrvatima u Bosni i Hercegovini, posebice u jačanju i očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta.

 

Na reviji i natjecanju sudjelovalo je 27 djevojaka iz 21 zemlje, a za titulu najljepše natjecale su se Hrvatice iz Argentine, Australije, Austrije, Belgije, Bolivije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Čilea, Italije, Kosova, Mađarske, Novog Zelanda, Njemačke, Paragvaja, Rumunjske, Sjedinjenih Američkih Država, Slovenije, Srbije, Švedske i Švicarske.

Pročitajte više
lip
27

Prstenov poslovni forum Zagreb 2017.

U organizaciji Udruge bosanskih Hrvata Prsten, 27. lipnja 2017. godine, u dvorani Hrvatske gospodarske komore u Zagrebu, koja je bila i suorganizator ovog poslovnog skupa, održan je Prstenov poslovni forum Zagreb 2017. Forum se održao pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, a temeljna zadaća mu je bila poticanje unapređenja institucionalnog okvira za izgradnju poslovne konkurentnosti u jugoistočnoj Europi te prevladavanje postojećih prepreka u poslovanju u toj regiji, prije svega u poslovanju između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

 

Uz predstavnike Udruge Prsten, na čijem je čelu prof. Mijo Marić, i istaknute hrvatske gospodarstvenike, na Forumu su  sudjelovali i visoki dužnosnici Republike Hrvatske, potpredsjednica Vlade RH i ministrica gospodarstva Martina Dalić, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, ministar uprave Lovro Kuščević, posebni savjetnik za gospodarstvo Predsjednice RH Marko Jurčić, te mr. sc. Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore.

 

Uvodni i pozdravni govor održala je potpredsjednica Vlade RH i ministrica gospodarstva Martina Dalić koja je posebno naglasila: „Vi poduzetnici spajate i osnažujete činjenicu da smo mi Hrvati iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine jedan narod. Nesporno je da uspjeh RH i stanje u RH nedvojbeno utječu i na stanje u BiH te položaj Hrvata u toj državi, gdje nam je cilj da se Hrvati pozicioniraju kao ravnopravan i konstitutivan narod.“

Pročitajte više
lip
20

Održana druga sjednica proširenog Upravnog odbora

“Sve što smo planirali za prvih šest mjeseci ove godine, uglavnom smo i realizirali,“ zaključio je glavni tajnik Udruge Marjan Biškić, dodavši da je težište u proteklom razdoblju bilo na Klubu poduzetnika te na razradi strategije vezane uz odnose s javnošću. Predsjednik Udruge Mijo Marić najavio je i moguće skorašnje preseljenje središnjice Udruge Prsten u Zagrebu u središte grada.

 

 


Druga ovogodišnja sjednica proširenog Upravnog odbora UBH Prsten održana je 20. lipnja u prostorijama tvrtke AutoZubak u Sesvetama. Sjednicom su predsjedali čelnici Udruge – predsjednik Mijo Marić i njegov zamjenik Pavo Zubak te tajnik Marjan Biškić, a uz članove Upravnog odbora nazočili su i članovi Nadzornog odbora te Suda časti, kao i čelnici klubova Udruge - poduzetnika, znanstvenika, žena i Foruma mladih.
 

Pročitajte više
lip
14

U Zagrebu održana Večer zajedništva za Hrvate Tuzle

U zagrebačkom hotelu Westin sinoć je upriličena donatorska večer za završetak izgradnje Hrvatskog kulturnog centra“Sveti Franjo” u Tuzli koji grade franjevci Bosne Srebrene.

 

Na večeri su sudjelovali i predstavnici UBH Prsten donacijom u vrijednosti od 20.000,00 kuna.

 

Pokrovitelji večeri kojoj su nazočili predstavnici vlasti iz cijele BiH i Republike Hrvatske bili su predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović kao i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

 

 

Pročitajte više
svi
19

Večernjakov pečat za osobu godine u BiH dobio je Marko Pipunić

U tradicionalnom izboru „Večernjakov pečat“ koja se svake godine održava u Bosni i Hercegovini za osobu 2016. godine izabran je Marko Pipunić, uspješan gospodarstvenik te počasni predsjednik i predsjednik Kluba poduzetnika Udruge „Prsten“.
Nagradu mu je na manifestaciji u mostarskoj „Kosači“ uručio predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, a manifestaciji je nazočio i član Upravnog odbora UBH „Prsten“ Ivica Nuić.

 

 

"Kad pogledam sve dobitnike prije mene stvarno neznam čime sam ovu nagradu zaslužio. Zaista neznam što u ovom trenutku reći. Kao dječak sam često želo praviti svijet boljim. Školujući sam otišao u Slavoniju, okolnosti su bile takve da sam se morao vratiti tamo gdje sam se školovao. Ostao sam u Hrvatskoj, ali iz mene nije otišla Bosna i Hercegovina“, kazao je Marko Pipunić nakon uručenja nagrade te zaključio: „Ovo priznanje daje čast i važnost. Čast ću zadržati za sebe, a važnost ću pokušati vratiti kroz pomoć ljudima i stavrajući bolje uvjete za život. Mogu obećati da će te imati svog Bosanca uz sebe i to je način na koji ja mogu zahvaliti za nagradu“.
 

Pročitajte više
svi
11

Humanitarnim koncertom obilježena 10. obljetnica Zaklade Prsten

Humanitarnim koncertom pod nazivom ”Ja ljubim“ u izvedbi sopranistica Sandre Bagarić i Danijele Pintarić te tenora Ivana Jelića i pijanista Darka Domitrovića, održanim 11. svibnja u Muzeju Mimara, obilježena je jubilarna, deseta obljetnica djelovanja Zaklade Prsten.

 

U maestralnom nastupu vrsnih umjetnika uživali su brojni gosti i uzvanici, članovi i prijatelji Udruge Prsten te donatori Zaklade, a sredstva prikupljena organizacijom već tradicionalnog koncerta namijenjena su fondu za stipendiranje studenata i učenika, sadašnjih i budućih stipendista Zaklade.

Koncert je održan pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, a u njezino je ime okupljene pozdravio izaslanik Milijan Brkić, dopredsjednik Hrvatskog sabora. U svojem je obraćanju ukazao na problem iseljavanja mladih iz obje naše domovine, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, poručivši kako moramo zaustaviti taj negativni trend, te je napomenuo da je u Uredu Predsjednice RH upravo tog dana osnovano Vijeće mladih. Istaknuo je važnost Domovinskog rata kao temelja za našu sadašnjost i budućnost, a zajedništvo i jedinstvo kao preduvjet našeg opstanka. Podsjetivši kako je upravo međusobno pomaganje odlika našeg naroda u BiH, te dio naše kulture, vjere i tradicije, ujedno je izrazio uvjerenje kako će i stipendisti Zaklade Prsten biti u prilici u budućnosti i sami nekome pomoći.
 

Pročitajte više
tra
29

Održana premijera filma ”Bijeli put“

Premijera dokumentarnog filma ”Bijeli put”, pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i u organizaciji Udruge Istina – inicijativa za slobodu, toleranciju i nacionalnu afirmaciju te u suorganizaciji s UBH Prsten i Studentskim centrom Zagreb, održana je 29. travnja u kinu Europa u Zagrebu.

 

Redatelj Zdenko Jurilj i članovi produkcijske kuće "Kadar" iz Širokog Brijega, nakon gotovo tri godine istraživanja, snimanja i mjeseci provedenih u montaži, dovršili su  film o najvećem humanitarnom konvoju nakon Drugog svjetskog rata. Film u trajanju od 79 minuta realiziran je  u suradnji s HRT-om i BHRT-om te ostalim koproducentima.

 

Pročitajte više
tra
21

Koncert klasične glazbe u Svetoj Nedelji

Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji u suradnji s Ogrankom UBH Prsten Sveta Nedjelja organizirao je 21. travnja koncert klasične glazbe pod nazivom ”Musique de chambre à deux“. U prepunoj župnoj crkvi bl. Alojzija Stepinca nastupili su glazbenici Carolina Blašković na violini i Ermin Tkalec na glasoviru.


”Večerašnjim koncertom na kojem će nastupiti vrhunski mladi glazbenici nastavljamo tradiciju održavanja koncerata klasične glazbe u našem gradu. Iznimno nam je drago što naši umjetnici dolaze direktno iz Londona gdje se usavršavaju na prestižnoj glazbenoj akademiji 'Royal Collegeof Music', a za svoj su koncertni program odabrali neka od najzahtjevnijih djela koja su vrhunac komornog muziciranja dua violine i glasovira,” kazao je tom prigodom predsjednik Ogranka Matice hrvatske Ivica Kapuđija te istaknuo: ”Posebno nam je zadovoljstvo što nam se u organizaciji i realizaciji ovog koncerta pridružila Udruga Prsten – Ogranak Sveta Nedjelja, uz čiju smo pomoć uspjeli ostvariti gostovanje uspješnih mladih umjetnika u našem gradu.“ U ime Udruge zadovoljstvo ostvarenom suradnjom izrazio je i predsjednik Ogranka Pavo Ćorluka, koji je također nazočio koncertu, kao i brojni članovi svetonedeljskog ogranka.
 

Pročitajte više
tra
5

Susret gospodarstvenika UBH Prsten i gospodarstvenika BiH

Drugog dana održavanja Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru, 5. travnja, održan je susret gospodarstvenika Kluba poduzetnika UBH Prsten i gospodarstvenika Bosne i Hercegovine na kojem su razmotrene mogućnosti ulaganja i suradnje.

 

Organizator je susreta Udruga Prsten, pokrovitelji Hrvatski narodni sabor BiH i Grad Mostar, a medijski pokrovitelji Večernji list - izdanje za BiH, Radio Herceg-Bosna i Prva TV.


Tim su se povodom u paviljonu Mostarskoga sajma okupili brojni gospodarstvenici iz Hrvatske i BiH, kao i mnogi političari, predstavnici vlasti u BiH te članovi diplomatskog zbora. Razgovaralo se o mogućnostima daljnjih ulaganja u BiH te međusobne suradnje gospodarstvenika iz RH okupljenih u Prstenu i BiH, gdje se uskoro osniva sestrinska Udruga Prsten. Također, razgovaralo se i o tome kako politika i diplomacija mogu potpomoći tu suradnju.

Pročitajte više

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15  ... 

DOBRODOŠLI NA STRANICE UDRUGE "PRSTEN"

Udruga bosanskih Hrvata "Prsten" utemeljena je 9. listopada 2005. godine na Izbornoj skupštini u Zagrebu. Koncipirana je na regionalnom principu predstavnika općina Bosanske Posavine i Srednje Bosne. UBH "Prsten" je organizirana kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 

NAŠA VIZIJA
Udruga bosanskih Hrvata "PRSTEN" je vodeća, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, u cilju očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegovog prosperiteta.

VRIJEDNOSTI KOJE NAS POVEZUJU
veličina u jednostavnosti, zajedničko podrijetlo, povijest, duh, mentalitet, sličan sustav vrijednosti i načela, solidarnost i spremnost na podršku, njegovanje tradicije i kraja iz kojeg dolazimo, humanitarno i karitativno djelovanje, gospodarsko povezivanje i nastup, ulaganje u znanje i obrazovanje, investiranje u razvoj pasivnih područja i tvrtki s tih prostora.

KAKO POSTATI ČLAN UDRUGE

Članom može postati svaka osoba koja prihvati Statut udruge "Prsten". Naša vrata su otvorena za sve ljude velikog srca i dobrih namjera, zato nam se pridružite! Prvi korak prema punopravnom članstvu je ispunjavanje on-line pristupnice, ovdje na našoj web stranici, koju možete pronaći u izborniku"članstvo" ili možete osobno doći u prostorije Tajništva Udruge ili Podružnice. Godišnja članarina iznosi: 50,00 kn za fizičke osobe, dok za pravne subjekte iznosi 1.800,00 kn za trgovačka društva, 900,00 kn za obrte.

NAČIN PLAĆANJA ČLANARINE:

Primatelj:
Udruga bosanskih Hrvata Prsten
Ulica grada Vukovara 235
Zagreb

Broj žiro-računa primatelja:
IBAN: HR0323900011100328241
Hrvatska poštanska banka

ili

IBAN: HR50 2340 0091 1106 6523 7

Privredna banka Zagreb

 

Za uplate iz inozemstva:

IBAN: HR03 2390 0011 1003 2824 1,Valuta: € SWIFT: HPBZHR2X

Poziv na broj odobrenja: datum rođenja (ddmmgggg)
Opis plaćanja: članarina za godinu
Uplatitelj: vidljivo napisati ime i prezime

 

DONIRAJTE ZAKLADI PRSTEN

Donacije koje će pomoći radu naše ZAKLADE
možete uplatiti na

Hrvatska poštanska banka d.d. 
Zaklada "Prsten" Račun broj: IBAN: HR73 2390 0011 1003 4900 0

Na čemu Vam od srca zahvaljujemo!

 
 

Kontaktirajte nas:
Udruga bosanskih Hrvata "Prsten"
Ulica grada Vukovara 235
10 000 Zagreb
tel: +385 1 6133 788
fax: +385 1 6133 797
web: www.udruga-prsten.hr
e-mail: prsten@udruga-prsten.hr
Osnovni podaci:
OIB: 92653606230
Matični broj: 2005557
ŽIRO RAČUN:
Hrvatska poštanska banka d.d.
IBAN: HR0323900011100328241
VALUTA: EUR
Linkovi

Sva prava pridržana © Copyright 2008-2015 | Datum zadnje izmjene: 23.01.2015. |  Razvoj i podrška:  IN2 d.o.o.