DOBRODOŠLI NA WEB-STRANICE UDRUGE "PRSTEN"
Udruga bosanskih Hrvata "PRSTEN" vodeća je, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, s ciljem očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegova prosperiteta. Organizirana je kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 
 
 
 
Prsten Skip Navigation Links

lis
13

NATJEČAJ ZA DODJELU STIPENDIJA ZAKLADE PRSTEN ZA AKADEMSKU 2015./2016. GOD.

Udruga bosanskih Hrvata Prsten putem Zaklade Prsten aktivno se skrbi o stipendiranju studenata Hrvata iz Bosne i Hercegovine, te Hrvata iz Bosne i Hercegovine koji žive u Republici Hrvatskoj i nisu primatelji stipendije iz drugih izvora.

U skladu s navedenim Upravni odbor Zaklade Prsten, temeljem Odluke od 06. listopada 2015. godine, raspisuje

 

NATJEČAJ

 

za dodjelu 10 stipendija studentima Hrvatima u Bosni i Hercegovini i Hrvatima iz Bosne i Hercegovine koji žive u Republici Hrvatskoj za akademsku 2015./2016. godinu


1.             Visina stipendije za studente iznosi 800,00 kn mjesečno (od listopda do srpnja akademske godine)

2.            Pravo sudjelovanja u natječaju imaju kandidati koji zadovoljavaju opće uvjete natječaja:

-              da su upisani kao redoviti studenti u više godine studija (studenti prve godine ne mogu ostvariti pravo na stipendiju)

-              da nisu ponavljali godinu

-              da nisu stariji od 26 godina

-              da nisu korisnici druge stipendije ili slične pomoći.

 

3.            Kandidati se biraju tako da se dodatno vrednuje niži dohodak po članu kućanstva, viši prosjek ocjena u godini studija, druga postignuća tijekom studija te članstvo u UBH „Prsten“.

 

Povjerenstvo za odabir stipendista zadržava mogućnost pozivanja na razgovor svakog kandidata pojedinačno s ciljem definiranja njegovih kvalifikacija, sposobnosti i opće motiviranosti kandidata kao i motiviranosti za rad u Udruzi Prsten. Povjerenstvo će ocijeniti kvalitete kandidata, njegove kompetencije, opću naobrazbu te sklonosti timskom radu i specifične vještine i kompetencije koje su direktno ili indirektno vezane za perspektivan mladi kadar. Također će se uzeti u obzir i socijalni moment, odnosno materijalni status svakog kandidata, kao i njegova dosadašnja aktivnost u Udruzi Prsten.

 

4.            Rok za prijave na natječaj je 25. listopada 2015. godine.

Uz zamolbu se prilažu sljedeći dokumenti:

- životopis

- rodni list kandidata, a za kandidate rođene izvan Bosne i Hercegovine rodni list za jednog od roditelja, Hrvata koji je rođen u Bosni i Hercegovini

- potvrda o prebivalištu

- potvrda fakulteta o upisanoj akademskoj 2015./2016. godini (zimskom semestru)

- ovjeren prijepis ocjena s prosjekom ocjena u akademskoj 2014./2015. godini

- izjava o članovima kućanstva (kućnoj listi)

- potvrda nadležne porezne uprave o visini dohotka u 2014. godini za sve članove kućanstva

- potvrda o ukupnim primanjima od poslodavca ili mirovini u 2014. godini ili potvrdu nadležnog ureda za zapošljavanje ili drugog tijela da nisu bili zaposleni u 2014. godini

- kandidat je dužan priložiti i druge dokaze o postignućima tijekom studija, znanstveno-stručnim radovima, nagradama ili drugim uspjesima.

 

Prijavu s dokumentima slati isključivo poštom preporučeno na adresu:

ZAKLADA PRSTEN

“NATJEČAJ ZA STIPENDIJE”

Ulica grada Vukovara 235

10 000 Zagreb

 

5.            Rezultati natječaja bit će objavljeni najkasnije do 10. studenog  2015. godine na web-stranici Udruge Prsten.

 

6.           Nezadovoljan kandidat ima pravo prigovora u roku od 8 dana od dana objavljivanja. Prigovor se šalje preporučeno na adresu Zaklade.

7.            Nepravodobne i nepotpune prijave neće se uzimati u razmatranje.

 

8.            Upravni odbor Zaklade Prsten će nakon tri mjeseca stipendiranja, vrednovati aktivnosti stipendista u radu Udruge Prsten. Upravni odbor Zaklade ima pravo raskinuti ugovor o stipendiranju, bez prava na žalbu stipendista, ukoliko stipendist ne sudjeluje aktivno u radu Udruge Prsten i humanitarnim aktivnostima koje Udruga promovira.

 

Obilježavanje deset godina uspješnog djelovanja Udruge Prsten

Svečanu akademiju povodom obilježavanja 10. obljetnice osnutka i djelovanja Udruge bosanskih Hrvata Prsten održavamo 24. listopada 2015. u 13:00 sati, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici  Zagreb,  pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i supokroviteljstvom člana Predsjedništva  Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda dr. Dragana Čovića.                               

ruj
19

Humanitarni nogometni turnir u Đakovu

U sklopu obilježavanja 10. obljetnice Udruge Prsten ogranak osječke podružnice – Đakovo - 19.  je rujna 2015. organizirao Humanitarni nogometni turnir na stadionu Croatia.

 

Plemeniti cilj turnira okupio je velik broj članova i prijatelja Udruge te nogometnih momčadi koje su se borile za najbolje mjesto na ljestvici. Kotizacija za natjecanje bila je 300 kuna, a nagrade za prva tri mjesta iznosile su dvije tisuće, tisuću i 500 kuna. I ove je godine posebna atrakcija turnira bila izvrsna ženska ekipa UBH Prsten sastavljena od članica Kluba žena osječke podružnice koje su se hrabro uhvatile u koštac s muškom ekipom, a rezultat je utakmice najmanje bitan. Utakmice su se odigravale do kasnog popodneva, a za prvo mjesto izborila se nogometna ekipa Vuka. Drugo je mjesto zauzela ekipa Sičaja a treće ekipa Leptiri. Nagradu i prijelazni pehar prvoplasiranoj ekipi uručio je gradonačelnik Đakova Zoran Vinković, drugoplasiranima glavni tajnik UBH Prsten Marjan Biškić, a trećeplasiranima predsjednica osječke podružnice Snježana Rebuš.

Pročitajte više

Humanitarni nogometni turnir ogranka Đakovo

Udruga bosanskih Hrvata "Prsten" Podružnice Osijek - ogranak Đakovo  poziva Vas na humanitarni  nogometni turnir koji će se održati u subotu 19. rujna 2015. godine  na stadionu Croatie Đakovo pod pokroviteljstvom grada s početkom u 10 sati.

 

Kotizacija po ekipi iznosi 300,00kn, a prijaviti se možete putem mobitela na broj 091 4444 910 Anton Tubanović, 098 451 093 Slavko Lozić i u prostorijama Tehno Đakovo d.o.o


PROGRAM I OSTALE INFORMACIJE

ruj
10

Tribina o Parkinsonovoj i Alzheimerovoj bolesti

”Parkinsonova i Alzheimerova bolest: neurodegenerativne pandemije sadašnjice“ naziv je VII. zajedničke tribine u organizaciji Kluba znanstvenika UBH Prsten i HPEU-a te Udruge ”Parkinson i mi“ koja je održana 10. rujna 2015. u dvorani Hrvatske Paneuropske unije

 

Predsjednik Kluba znanstvenika prof. dr. sc. Viktor Milardić pozdravio je nazočne na početku ovogodišnje sezone rada Kluba. Predavanja o bolestima od kojih obolijeva oko 1 posto stanovništva svijeta, Parkinsonu i Alzheimeru, održali su ugledni stručnjaci prim. dr. sc. Vladimira Vuletić, predsjednica Udruge ”Parkinson i mi“ i prof. dr. sc. Nenad Bogdanović. Voditelj tribine bio je dr. sc. Vjekoslav Jeleč, neurokirurg u KB-u Dubrava i član Predsjedništva UBH Prsten.   

Dr. sc. Vladimira Vuletić bavi se bolestima pokreta dugi niz godina, radi u KB-u Dubrava na Zavodu za neurologiju i dio je tima za Dubinsku mozgovnu stimulaciju (operativno liječenje bolesti pokreta) te Duodopa tima u liječenju Parkinsonove bolesti. Vodi i Odjel za cerebrovaskularne bolesti s Jedinicom intenzivnog liječenja uz ambulantu za liječenje bolesti pokreta Botulinum toksinom.

Pročitajte više
ruj
7

Prognani Hrvati župe Trn

Stanovnici Stupovače, Hrvati prognani iz okolice Banja Luke sudjelovali su u Bukovici u tradicionalnom okupljanju i susretu prognanih Hrvata iz župe Trn. Više od 800 ljudi iz Trna, Bukovice, Kuljana, Jablana i ostalih mjesta sa područja župe Trn obilježilo je i 20 godina od progona sa svojih ognjišta u kolovozu 1995. godine. 
Tradicionalnom okupljanju u ime Udruge bosanskih Hrvata Prsten nazočili su glavni tajnik Marjan Biškić i član Predsjedništva UO  Ivan Marčeta.

   
Prognani Hrvati u svom se rodnom kraju okupljaju na groblju sv. Roka u Bukovici gdje je misu u drvenoj kapelici predvodio njihov duhovni otac, nekadašnji župnik fra Duje Ljevar. "Kad dođemo u Trn duša nam zatrne. Rane nam nisu zacijelile, ali neka to bude naša snaga. Budimo jaki i slijedimo sv.Roka i budimo na pomoći našim bližnjima.", poručio je omiljeni župnik svojim župljanima.

Pročitajte više
srp
19

Održana 2. sjednica Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske

S ciljem unapređenja i jačanja suradnje Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske od 16. do 17. srpnja 2015. godine u Zagrebu je održana 2. sjednica Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike.

U  radu Savjeta sudjelovali su predsjednik UBH Prsten Mijo Marić i glavni tajnik Marjan Biškić koji je upoznao članove Savjeta s radom Udruge i pozvao nazočne na suradnju.


Na početku sjednice, prof.dr.sc. Nevenko Herceg, predsjednik Savjeta pohvalio je napore koje je Republika Hrvatska učinila i čini prema Hrvatima izvan Republike Hrvatske. “Zahvaljujem Vladi Republike Hrvatske i Državnom uredu za Hrvate izvan Republike na konstantnoj potpori koju su nam pružali i pružaju u svim našim potrebama” – zaključio je Herceg i dodao kako će sjednica biti novi zamah u daljnjem radu Savjeta te će doprinijeti još boljem upoznavanju i razumijevanju među pripadnicima hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske.

 
Pročitajte više
srp
5

Pjesma zavičaja na varaždinskim bregima

”Zaigrajte, zaigrajte moje noge bose, k'o i one što cipele nose,” zapjevali su i zaigrali u kolu i ove godine Ružica i Mile, uz Ivanovu pratnju na varaždinskim bregima, 5. srpnja na tradicionalnom okupljanju i druženju na otvorenom Prstenove varaždinske podružnice.

 

Ni velika vrućina, ni ”teško vrijeme”, kako  bi mnogi rekli, nije spriječilo starije i mlade, pa i one najmlađe, da se okupe, zajedno ručaju, druže se, zaigraju nogomet, povuku konopac...

 
 
 
 
Pročitajte više
srp
5

Održan VII. susret raseljenih Kotorvarošana

Sedmi susret raseljenih vjernika kotorvaroške doline bi se u najkraćem mogao sažeti ovako „Susreti sjećanja, ljubavi i odanosti zavičaju"

 

Susret je održan u nedjelju, 5. srpnja 2015. godine u župnoj crkvi Gospe od anđela u Sesvetskoj Sopnici kod Zagreba. Svečano misno slavlje predslavio je fra Juro Marčinković, kotorvarošanin, trenutno na službi u Sućurju na Hvaru, uz suslavlje sokoljsko-vrbanjskog župnika fra Marka Bandala, domaćina župnika fra Zdravka Dadića, župnog vikara fra Stipe Karajice, fra Zorana Mandića , gvardijana samostana sv. Luke u Jajcu, fra Bože Lujića, gvardijana samostana sv. Ilije u Zagrebu i trajnog đakona Božidara Hadaša.

Raseljeni kotorvarošani iz župa Kotor Varoš, Sokolina i Vrbanjaca su se i ove godine okupili pod geslom „Susresti drage ljude i čuti o rodnom zavičaju“.

 
 
 
 
Pročitajte više
srp
4

KUD ”Prsten” iz Varaždina na Šlinganim danima u Jalžabetu

KUD ”Prsten” iz Varaždina održao je 4. srpnja 2015. odvažan i vrlo zapažen nastup u Jalžabetu. Bio je to 18. javni nastup KUD-a Prsten od osnutka do danas na kojem su izveli tradicionalna kola Ružmarin, Miš i Dvojac te su na taj način uz mimohod kroz mjesto i prijam kod načelnika približili lokalnom stanovništvu kulturno naslijeđe koje su donijeli sa sobom i predstavili Udrugu Prsten.

Šlingani dani, manifestacija koja slovi za jednu od najvećih i najljepših folkornih priredbi u Varaždinskoj županiji, doživjela je svoju punoljetnost.

 

 
 
Pročitajte više
lip
30

Održana 62./6. sjednica Upravnog odbora UBH Prsten

Posljednju sjednicu prije ljetne stanke održanu 30. lipnja 2015. u konferencijskoj dvorani tvrtke AutoZubak d.o.o. otvorio je predsjednik Udruge Mijo Marić

 

Nakon usvajanja Zapisnika 61./5. sjednice proširenog UO u okviru dnevnog reda članovima je prezentirano Izvješće o radu od 28.04.2015. i aktivnosti do sljedeće sjednice UO planirane za 15.09.2015. Zatim je bilo riječi o pripremama za obilježavanje 10. obljetnice UBH Prsten i izdavanju 15. broja časopisa Prsten te pripremama za jesenski ciklus sastanaka s hrvatskim predstavnicima vlasti i gospodarstvenicima u BiH.


Glavni tajnik Marjan Biškić prezentirao je Izvješće o radu za razdoblje od 28.04.2015. kada je održana posljednja sjednica Upravnog odbora. Istaknuo je zadovoljstvo radom aktualnog saziva UO, povećanjem članstva, pozitivnim financijskim poslovanjem Udruge i Zaklade Prsten te velikim brojem aktivnosti i manifestacija koje se održavaju u Udruzi. Posebnu važnost u djelovanju Udruge ima dobra suradnja s Udrugom hrvatskih poduzetnika Austrije na čiji su poziv predstavnici UBH Prsten sudjelovali na Gala večeri 10. lipnja u Beču. Tom prigodom susreli su se i sa zamjenikom predsjednika Republike Srpske iz redova Hrvata, predsjednikom Vlade Županije Posavske, gradonačelnikom Orašja i veleposlanikom RH u Austriji.

 
Pročitajte više
lip
28

Humanitarni turnir u malom nogometu ”Prsten 2015”

U sklopu programa obilježavanja 10. obljetnice Udruge bosanskih Hrvata Prsten riječka je podružnica održala 27. i 28. lipnja 2015. u sportskom parku Ronjgi humanitarni malonogometni turnir “Prsten 2015“  pod pokroviteljstvom župana PGŽ-a Zlatka Komadine.

 

Turniru je prethodilo puno aktivnosti koje su bile u funkciji promidžbe Udruge Prsten na području PGŽ-a. Dvodnevni humanitarni malonogometni  turnir ”Prsten 2015“ organiziran je  pod geslom “Za još jedan dječji osmjeh”. Nositelj organizacije turnira bio je Izvršni odbor  i Forum mladih Podružnice UBH Prsten Primorsko-goranske županije. U natjecateljskom dijelu turnira sudjelovalo je 16 ekipa. Prvog su se dana ekipe razigravale po skupinama, a drugi je dan slijedila igra na ispadanje.

 
 
 
Pročitajte više
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15  ... 

DOBRODOŠLI NA STRANICE UDRUGE "PRSTEN"

Udruga bosanskih Hrvata "Prsten" utemeljena je 9. listopada 2005. godine na Izbornoj skupštini u Zagrebu. Koncipirana je na regionalnom principu predstavnika općina Bosanske Posavine i Srednje Bosne. UBH "Prsten" je organizirana kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

NAŠA VIZIJA
Udruga bosanskih Hrvata "PRSTEN" je vodeća, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, u cilju očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegovog prosperiteta.

VRIJEDNOSTI KOJE NAS POVEZUJU
veličina u jednostavnosti, zajedničko podrijetlo, povijest, duh, mentalitet, sličan sustav vrijednosti i načela, solidarnost i spremnost na podršku, njegovanje tradicije i kraja iz kojeg dolazimo, humanitarno i karitativno djelovanje, gospodarsko povezivanje i nastup, ulaganje u znanje i obrazovanje, investiranje u razvoj pasivnih područja i tvrtki s tih prostora.

DONIRAJTE ZAKLADI PRSTEN

Donacije koje će pomoći radu naše ZAKLADE
možete uplatiti na

Hrvatska poštanska banka d.d. 
Zaklada "Prsten" Račun broj: 2390001-1100349000

Na čemu Vam od srca zahvaljujemo!

KAKO POSTATI ČLAN UDRUGE

Članom može postati svaka osoba koja prihvati Statut udruge "Prsten". Naša vrata su otvorena za sve ljude velikog srca i dobrih namjera, zato nam se pridružite! Prvi korak prema punopravnom članstvu je ispunjavanje on-line pristupnice, ovdje na našoj web stranici, koju možete pronaći u izborniku"članstvo" ili možete osobno doći u prostorije Tajništva Udruge ili Podružnice. Godišnja članarina iznosi: 50,00 kn za fizičke osobe, dok za pravne subjekte iznosi 1.800,00 kn za trgovačka društva, 900,00 kn za obrte.

NAČIN PLAĆANJA ČLANARINE:

Primatelj:
Udruga bosanskih Hrvata Prsten
Ulica grada Vukovara 235
Zagreb

Broj žiro-računa primatelja:
2390001-1100328241
(IBAN: HR0323900011100328241)
Hrvatska poštanska banka

ili

IBAN: HR50 2340 0091 1106 6523 7

Privredna banka Zagreb

 

Za uplate iz inozemstva:

IBAN: HR03 2390 0011 1003 2824 1,Valuta: € SWIFT: HPBZHR2X

Poziv na broj odobrenja: datum rođenja (ddmmgggg)
Opis plaćanja: članarina za godinu
Uplatitelj: vidljivo napisati ime i prezime

 

 
 

Kontaktirajte nas:
Udruga bosanskih Hrvata "Prsten"
Ulica grada Vukovara 235
10 000 Zagreb
tel: +385 1 6133 788
fax: +385 1 6133 797
web: www.udruga-prsten.hr
e-mail: prsten@udruga-prsten.hr
Osnovni podaci:
OIB: 92653606230
Matični broj: 2005557
ŽIRO RAČUN:
Hrvatska poštanska banka d.d.
IBAN: HR0323900011100328241
VALUTA: EUR
Linkovi

Sva prava pridržana © Copyright 2008-2015 | Datum zadnje izmjene: 23.01.2015. |  Razvoj i podrška:  IN2 d.o.o.