DOBRODOŠLI NA WEB-STRANICE UDRUGE "PRSTEN"
Udruga bosanskih Hrvata "PRSTEN" vodeća je, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, s ciljem očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegova prosperiteta. Organizirana je kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 
 
 
 
Prsten Skip Navigation Links

lip
15

Poziv na VII. Susret vjernika kotorvaroške doline

U nedjelju 5. srpnja 2015. u župi Sv. Marije Anđeoske, ul. Roberta Močiljanina 14 a, u Sesvetskoj Sopnici kod Zagreba organizira se susret vjernika kotorvaroške doline. Sveta misa koju će predvoditi fra Juro Marčinković, na službi na Sućurju/ Hvaru, uz suslavlje drugih okupljenih svećenika i vjernika kotorvaroške doline održat će se u 11 sati.

 
 
 
 
Pročitajte više
lip
12

Sjajan uspjeh srednjoškolaca iz MIOC-a – najbolji na svijetu

Juniorski i seniorski timovi XV. gimnazije osvojili su 1. mjesto u Orlandu na Floridi 23. svibnja 2015. gdje je održano međunarodno informatičko natjecanje učenika srednjih škola All-Star ACSL 2015. Među brojnim donatorskim tvrtkama koje su dale financijsku potporu putovanju mladih i Prstenova je članica tvrtka IN2

 

ACSL (American Computer Science League, www.acsl.org) natjecanje je učenika srednjih škola u informatici, točnije programiranju. Od 1979. Liga okuplja najbolje učenike srednjih škola iz informatike diljem SAD-a. Natjecanje je podijeljeno u tri kategorije: Juniorski, Intermediate i Seniorski dio, a natjecalo se 200 srednjih školi iz SAD-a, Kanade, Europe, Afrike i Azije. Naši učenici pripremali su se cijelu godinu, te su pripremili i dio gradiva koji nije obuhvaćen hrvatskim školskim planom i programom. Mentori su bili profesori Renata Gjurić i Nikola Dmitrović.

 
Pročitajte više
lip
12

Najava: Humanitarni turnir na Viškovu 27.-28.06.2015.

Dvodnevni humanitarni turnir "PRSTEN 2015" pod geslom “ZA JOŠ JEDAN DJEČJI OSMJEH” održat će se 27. i 28.06.2015. u sportskom parku Ronjgi na Viškovu. Turnir će se održati u organizaciji Podružnice UBH Prsten Rijeka.

 

Nositelj organizacije ovog turnira je Forum mladih Podružnice Rijeka. Na turniru će sudjelovati 24 ekipe, a natjecanje će se održavati dva dana. Prvi dan će se igrati po skupinama, a drugi dan slijedi eliminacijska faza. Turnir će uveličati bogat kulturno-zabavni program, uz folklor, tamburaše, te bogatu gastronomsku ponudu.
Svrha turnira je prikupljanje sredstava za Odjel pedijatrije u Dječjoj bolnici Kantrida.  Ovom akcijom Podružnica Rijeka želi pokazati društvenu odgovornost prema sredini u kojoj žive te druženjem povezati članstvo i simpatizere Udruge Prsten. Pozivamo sve koji su u mogućnosti da ovaj događaj uveličaju svojim dolaskom. Za sva pitanja vezana za turnir možete nas slobodno kontaktirati na e-mail ubhprsten-ri@hotmail.com, ili na mobitel +385 91 1 668 366.

 
lip
11

Skupština Podružnice Osijek UBH Prsten

Temeljem odredbi čl. 16. i 22. Statuta Podružnice Osijek Udruge bosanskih Hrvata Prsten sa sjedištem na adresi Vinkovačka 1a u Osijeku Izvršni odbor organizirao je redovitu izbornu Skupštinu održanu 11. lipnja 2015. u prostorijama društva Žito d.o.o. u Čepinu (Ovčara) 

 

Na početku Skupštine nazočne je pozdravio predsjednik Marjan Jerković, zahvalivši domaćinu, počasnom  predsjedniku Marku Pipuniću te svima na dolasku, a posebno gostima iz Zagreba, zamjeniku predsjednika UBH Prsten Pavi Zubaku i glavnom tajniku UBH Prsten Marjanu Biškiću. Sjednicu je vodila Žana Gamoš.

Sudionicima je predložen dnevni red s 15 točaka koji je jednoglasno usvojen. Nakon verifikacije zastupljenosti članova izabrani su zapisničar, ovjerovitelj zapisnika, radno Predsjedništvo, verifikacijska komisija i kandidacijska komisija. Potom je usvojen predloženi Pravilnik o radu redovite godišnje Skupštine. U pozdravnim govorima zamjenik predsjednika Udruge Pavo Zubak i počasni predsjednik Udruge Marko Pipunić istaknuli su rad Podružnice i odali priznanje dosadašnjim tijelima upravljanja, a novoizabranim tijelima upravljanja zaželjeli puno uspjeha u radu.

 
 
 
 
Pročitajte više
lip
7

Papa Franjo u Sarajevu: Mir vama

Sa središnjom porukom „ Mir vama“ Papa Franjo pohodio je u subotu 6. lipnja ljeta gospodnjega 2015, Bosnu i Hercegovinu. S tom i sličnom porukama i sa dojmljivim neposrednim stilom i velikom empatijom, prema vjernicima koji su ga dočekali s velikim oduševljenjem, bio je ispunjen njegov jednodnevni  pastoralni i državnički posjet Sarajevu.


Odlična organizacija cijeloga posjeta zasluga je i  Organizacijskog odbora za doček poglavara Vatikana pape Franje kojim je rukovodio predsjednik Hrvatskoga narodnoga sabora, član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda dr. Dragan Čović. Susret svetoga oca s političkim vodstvom BiH u Predsjedništvu BiH, a nakon toga i središnji događaj Sveta misa na stadionu Koševu kojoj je nazočilo preko 70 tisuća hodočasnika, kao i susreti s predstavnicima ostalih crkava i religija i susret s mladima, odisali su iskrenim razumjevanjem pape Franje i ljudi koji su ga s velikim poštovanjem i ljubavlju dočekali u Sarajevu.

 
Pročitajte više
svi
30

Dan mladih-molitva za mir

Proslava 44. dana mladih Vrhbosanske nadbiskupije u Župi Komušina kod Teslića, na kojoj su bili i hodočasnici iz varaždinske podružnice UBH Prsten, održana je 30. svibnja 2015. Posjet ovom događaju organizira se treću godinu zaredom te mladi iz Varaždina i Zagreba na taj način daju doprinos Danu mladih.

Ovogodišnji je moto okupljanja: ”Blažena Djevica Marija, majka utjehe.“ U Konstituciji o Crkvi Drugog vatikanskog sabora: Isusova majka, svijetli putujućem Božjem narodu kao znak pouzdane nade i utjehe. Ovom se prigodom  molilo za mir i utjehu te  za Vrhbosansku nadbiskupiju i blagoslovljen i sretan dolazak pape Franje u Sarajevo.

 

 
Pročitajte više
svi
26

Poticaji i kako do njih?

Na zajedničkoj tribini Kluba znanstvenika organiziranoj u suradnji s Hrvatskom Paneuropskom unijom i Hrvatskim agroekonomskim društvom održanoj 26. svibnja 2015. u dvorani Hrvatske Paneuropske unije pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava Republike Hrvatske Tanja Dalić govorila je o temi ”Poticaji za zapošljavanje – prilika za sve ili?“

 

Na početku tribine okupljene je u ime organizatora pozdravio voditelj prof. dr. sc. Ivo Grgić s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, predsjednik Hrvatskog agroekonomskog društva i zamjenik predsjednika Kluba znanstvenika UBH Prsten. U uvodnom dijelu izlaganja pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava Republike Hrvatske Tanja Dalić naglasila je kako je potrebno u javnosti objavljivati pozitivne istinite podatke o nezaposlenosti i građane koji traže posao informirati o svim mjerama aktivne politike zapošljavanja. One su kreirane prema ciljanim skupinama, a obuhvaćaju praktički sve skupine tražitelja zaposlenja: paket mjera za mlade ”mladi i kreativni“, za posebne skupine ”i posebnost je prednost“, za osobe s invaliditetom ”uključeni“, za starije osobe ”važno je iskustvo“, za dugotrajno nezaposlene ”i mi smo za novi posao i učenje“, mjere za osobe romske nacionalne manjine, zatim mjera ”važno je očuvati radno mjesto“ kojom se sprečava otpuštanje zaposlenih osoba te paket mjera za žene.

 
 
 
 
Pročitajte više
svi
19

Susret gospodarstvenika Kluba poduzetnika UBH Prsten u Osijeku

Pedesetak uglednih poduzetnikaokupilo se 19. svibnja 2015. na Susretu članova i prijatelja Kluba poduzetnika u Poslovno-rekreacijskom centru Ovčara, tvrtke Žito Osijek d.o.o. u Čepinu kod Osijeka.

Gospodarstvenike, članove Kluba poduzetnika UBH Prsten, dočekali su predsjednik Udruge bosanskih Hrvata Prsten Mijo Marić, njegov zamjenik Pavo Zubak i predsjednika Kluba poduzetnika Marko Pipunić


Započinjući rad, sudionike je pozdravio predsjednik UBH Prsten Mijo Marić zahvalivši poduzetnicima na ukazanom povjerenju i desetogodišnjoj vjernosti Udruzi, te naglasio njihovu važnost Udruzi i zaželio im uspješan rad tijekom Susreta i puno međusobne poslovne suradnje.


Predsjednik Kluba poduzetnika Marko Pipunić tom je prigodom najavio ciljeve današnjeg Susreta, predstavljanje, raspravu i usvajanje sadržaja portala Kluba poduzetnika, Programa i Plana rada Kluba poduzetnika za razdoblje od svibnja 2015. Dosvibnja 2016., te prezentaciju projekata tvrtke Žito d.o.o. Osijek u kojima mnogi poduzetnici UBH Prsten mogu prepoznati svoj poslovni interes, što je jedna od temeljnih odrednica postojanja Kluba poduzetnika.

Pročitajte više
svi
19

Prsten za Zakladu Ana Rukavina – za bolji život

U prostorijama Udruge Prsten 19. je svibnja od 15 do 17 sati Forum mladih organizirao akciju davanja uzoraka za tipizaciju krvi za upis u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica u suradnji sa Zakladom Ana Rukavina jer je za oboljele svaki uzorak krvi dragocjen


Potaknuti spoznajom da je član Foruma mladih obolio od leukemije, u želji da pomognu svima onima kojima se bore s ovom opakom bolešću, kao i u podizanju svijesti o našim mogućnostima pomoći na putu ozdravljenja, te ostvarenju bolje kvalitete života i pružanja podrške oboljelima i njihovim obiteljima članovi Foruma mladih UBH Prsten pozvali su sve članove u dobi od 18 do 40 godina na akciju davanja uzoraka za HLA tipizaciju krvi ((utvrđivanje antigena tkivne snošljivosti) radi upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Darivanjem krvi svaka osoba može pomoći pacijentima koji se liječe od leukemije, limfoma, mijeloma ili sličnih krvnih bolesti.

Pročitajte više
svi
17

Banja Luka – Jajce – ljepota, mudrost, strpljivost...

Banov posjed uz rijeku - bio bi doslovan prijevod imena bosanskog grada Banja Luke koji su u ovogodišnjem, a već tradicionalnom pohodu po zavičaju, napravile mi članice Kluba žena UBH Prsten iz Zagreba i Osijeka sredinom svibnja. Prelijepa zemljica Bosna i u njoj čudesan grad Jajce s okolišem podsjeća na mješavinu portugalske Sintre, pa Bleda, Plitvica... Mi raspjevane, ponosne, ali i rastužene. Je li se moglo drugačije živjeti na ovim našim prostorima, jesu li sjećanja morala postati tako teška, zašto nas ova ljepota i mudrost nisu mogle zaštiti?

 

A život i povijest su uvijek onakvi kakvi moraju biti, gotovo nikad onakvima kakve sanjamo, priželjkujemo. Zato skupljamo šakama pregršti ljepote i obećavamo sebi da ćemo, to što je ostalo, a puno je toga, sigurno sačuvati.

Od bogate i guste priče o banjalučkoj povijesti zadržavamo se ovaj put samo na trapističkom samostanu Marija Zvijezda koji je 1869.godine utemeljio opat Franz Pfanner s osnovnim credom Ora et labora. I tako moleći i radeći,  trapisti u drugoj polovici XIX. stoljeća, u sklopu poljoprivredno-zanatsko-industrijskog kombinata, pokreću proizvodnju u novoutemeljenim: ciglani, kovačnici, žitnici-silosu, kamenolomu, mlinu, sirani, pilani, sušari za voće, pivari, ciglani, klaonici, tvornici platna, te bačvarsko-stolarsko-kolarskoj radionici! I kad su osigurali, kako bismo danas rekli, ekonomski temelj života banjalučkog kraja, izgradili su i obiteljske kuće za svoje radnike, bolnicu, crkvu, đački dom, sirotište, hidroelektranu na Vrbasu!  Tako je Banja Luka imala struju i prije Zagreba i prije Londona. Već i samo nabrajanje zvuči nevjerojatno jer sustavno grade život u svim njegovim materijalnim i duhovnim segmentima. Primaju tako siromašnu djecu svih religija dajući im kruh, krov i znanje nužne da prežive časno i postanu ono što im je suđeno. Jer, reče naš domaćin monah Franjo Arapović, ”Bog nije stvorio ni katolika, ni pravoslavca, ni muslimana. Stvorio je Brata – Čovjeka!“

 
 
Pročitajte više

Tribina POTICAJI ZA ZAPOŠLJAVANJE– prilika za sve ili ? -

Klub znanstvenika UBH Prsten u suradnji s Hrvatskom paneuropskom unijom i Hrvatskim agroekonomskim društvom pozivaju  Vas na zajedničku tribinu u utorak, 26. svibnja  2015. u 19.00 sati, dvorana Hrvatske Paneuropske unije, Jurišićeva 1a/I, Zagreb


POTICAJI ZA ZAPOŠLJAVANJE
– prilika za sve ili ? –

 

Govori: Tanja Dalić, pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava Republike Hrvatske

Voditelj tribine: Prof. dr. sc. Ivo Grgić, Agronomski fakutet Sveučilišta u Zagrebu, predsjednik Hrvatskog agroekonomskog društva i zamjenik predsjednika Kluba znanstvenika UBH Prsten

 

svi
12

Priznanje Srce ponosno svečano uručeno ovogodišnjim kandidatima

U dvorani Doma sportova u Zagrebu 12. svibnja u sklopu kulturnog projekta SRCE PONOSNO dodijeljeno je, među brojnim kandidatima, posebno priznanje ”Srce ponosno“ Udruzi bosanskih Hrvata Prsten za dugogodišnji istaknuti društveni rad. Priznanje je u ime Udruge primio predsjednik UBH Prsten Mijo Marić


 


Očuvanje hrvatske identitetske baštine te kulturne i gospodarske povezanosti između RH i Hrvata iz BiH i hrvatskog iseljeništva glavni je cilj projekta SRCE PONOSNO. U dvorani Doma sportova 12. svibnja priznanje Srce ponosno dodijeljeno je osobama, organizacijama i udrugama podrijetlom iz Bosne i Hercegovine i hrvatskog iseljeništva koji su svojim djelovanjem značajno pridonosile nastanku, obrani, identitetu i ugledu Republike Hrvatske. Visoki pokrovitelj bio  je hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović, a potporu projektu dala je i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, te Državni ured za Hrvate izvan RH.
Okupljenima se na početku bogatog kulturno-zabavnog programa obratio prof. dr. sc. Josip Jurčević, predsjednik Odbora za dodjelu priznanja Srce ponosno kazavši kako se nada da je ovo tek prvi u nizu događaja za koji se nada da će postati tradicionalan.

Pročitajte više
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15  ... 

DOBRODOŠLI NA STRANICE UDRUGE "PRSTEN"

Udruga bosanskih Hrvata "Prsten" utemeljena je 9. listopada 2005. godine na Izbornoj skupštini u Zagrebu. Koncipirana je na regionalnom principu predstavnika općina Bosanske Posavine i Srednje Bosne. UBH "Prsten" je organizirana kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

NAŠA VIZIJA
Udruga bosanskih Hrvata "PRSTEN" je vodeća, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, u cilju očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegovog prosperiteta.

VRIJEDNOSTI KOJE NAS POVEZUJU
veličina u jednostavnosti, zajedničko podrijetlo, povijest, duh, mentalitet, sličan sustav vrijednosti i načela, solidarnost i spremnost na podršku, njegovanje tradicije i kraja iz kojeg dolazimo, humanitarno i karitativno djelovanje, gospodarsko povezivanje i nastup, ulaganje u znanje i obrazovanje, investiranje u razvoj pasivnih područja i tvrtki s tih prostora.

DONIRAJTE ZAKLADI PRSTEN

Donacije koje će pomoći radu naše ZAKLADE
možete uplatiti na

Hrvatska poštanska banka d.d. 
Zaklada "Prsten" Račun broj: 2390001-1100349000

Na čemu Vam od srca zahvaljujemo!

KAKO POSTATI ČLAN UDRUGE

Članom može postati svaka osoba koja prihvati Statut udruge "Prsten". Naša vrata su otvorena za sve ljude velikog srca i dobrih namjera, zato nam se pridružite! Prvi korak prema punopravnom članstvu je ispunjavanje on-line pristupnice, ovdje na našoj web stranici, koju možete pronaći u izborniku"članstvo" ili možete osobno doći u prostorije Tajništva Udruge ili Podružnice. Godišnja članarina iznosi: 50,00 kn za fizičke osobe, dok za pravne subjekte iznosi 1.800,00 kn za trgovačka društva, 900,00 kn za obrte.

NAČIN PLAĆANJA ČLANARINE:

Primatelj:
Udruga bosanskih Hrvata Prsten
Ulica grada Vukovara 235
Zagreb

Broj žiro-računa primatelja:
2390001-1100328241
(IBAN: HR0323900011100328241)
Hrvatska poštanska banka

ili

IBAN: HR50 2340 0091 1106 6523 7

Privredna banka Zagreb

 

Za uplate iz inozemstva:

IBAN: HR03 2390 0011 1003 2824 1,Valuta: € SWIFT: HPBZHR2X

Poziv na broj odobrenja: datum rođenja (ddmmgggg)
Opis plaćanja: članarina za godinu
Uplatitelj: vidljivo napisati ime i prezime

 

 
 

Kontaktirajte nas:
Udruga bosanskih Hrvata "Prsten"
Ulica grada Vukovara 235
10 000 Zagreb
tel: +385 1 6133 788
fax: +385 1 6133 797
web: www.udruga-prsten.hr
e-mail: prsten@udruga-prsten.hr
Osnovni podaci:
OIB: 92653606230
Matični broj: 2005557
ŽIRO RAČUN:
Hrvatska poštanska banka d.d.
IBAN: HR0323900011100328241
VALUTA: EUR
Linkovi

Sva prava pridržana © Copyright 2008-2015 | Datum zadnje izmjene: 23.01.2015. |  Razvoj i podrška:  IN2 d.o.o.