DOBRODOŠLI NA WEB-STRANICE UDRUGE "PRSTEN"
Udruga bosanskih Hrvata "PRSTEN" vodeća je, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, s ciljem očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegova prosperiteta. Organizirana je kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 
 
 
 
Prsten Skip Navigation Links

stu
25

Humanitarna predstava "Šmizle" Gradskog Kazališta mladih Vitez

 

Forum mladih UBH Prsten pripremio je za Vas gostovanje vrhunskog Gradskog kazališta mladih Vitez koji će svojom predstavom „Šmizle“ pridonijeti tradicionalnoj humanitarnoj akciji Foruma mladih UBH Prsten „Mladi mladima“.

Mladi glumci predstavit će nam svoju najnoviju uspješnicu , predstavu „Šmizle“, s kojom su osvojili publiku širom BiH.  Na Festivalu kazališta „Aplauz fest 05“, u Banja Luci, osvojili su i nagradu publike za najbolju predstavu, a glumica Ivona Matošević nagradu za najbolju glumačku kreaciju večeri od strane žirija festivala. 

 

 

Pročitajte više

10. VEČER ČLANOVA I PRIJATELJA UDRUGE BOSANSKIH HRAVATA PRSTEN

10 . VEČER ČLANOVA I PRIJATELJA  UDRUGE BOSANSKIH HRVATA PRSTEN ODRŽAT ĆE SE U  PETAK,  4. PROSINCA 2015. u 19:30 SATI,  U DVORANI ”KRISTAL“ OSIJEK, ULICA KNEZA TRPIMIRA 12.

 

U godini kad je Udruga bosanskih Hrvata Prsten obilježila 10 godina, nastavljamo  tradiciju naših prosinačkih, adventskih druženja na svečanoj 10. večeri  članova i prijatelja Udruge Prsten u Osijeku. Domaćin Večeri podružnica  je UBH Prsten Osijek.
I ove smo vam godine pripremili poseban ugođaj i ozračje radosti druženja, bogati glazbeni program i gastronomske užitke kroz široku paletu slavonskih  delicija.
Za sadržajnu glazbenu noć pobrinut će se Tamburaški orkestar Lira Osijek, a  prizvuk rodnog kraja dočarat će KUD ”Kralj Tomislav“ iz Tolise.
CIJENA ULAZNICE iznosi 150,00 kn po osobi (cijena uključuje večeru i piće).


REZERVACIJE za svečanu večer primamo najkasnije  do 20. 11. 2015. na e-mail adresu podružnice Osijek, ubhprstenosijek@gmail.com,  na mob.: 098 451 093 Slavko Lozić,  na mob: 099 821 9286 tajnica podružnice Ana-Marija Ravnjak.
Plaćanje možete izvršiti putem žiro-računa podružnice  Udruge Prsten Osijek, IBAN – HR83 2390 0011 1007 2324 0 s naznakom "Donacija za svečanu večer".

POZIVNICE se mogu podići 04.12.2015. u dvorani ”Kristal“ Osijek.
Radujemo se vašem dolasku i zajedničkom druženju.

stu
18

ODRŽAN MEĐUNARODNI STUDIJSKI DAN U BANJA LUCI

Kanimo li imati budućnost, moramo progovoriti o onome o čemu se šuti…


”Dvadeset godina pod teretom progona, nepravde i prešućivanja”, slogan je Međunarodnog studijskog dana koji je 13. studenog 2015. u organizaciji Europske akademije Banjalučke biskupije održan u Banja Luci. Glavna tema skupa bila je ”Dvadeset godina (1995.-2015.) od završne faze protjerivanja Hrvata, Bošnjaka i drugih s područja Republike Srpske“. Međunarodnom  skupu nazočilo je izaslanstvo UBH Prsten u sastavu glavni tajnik Marjan Biškić, predsjednica Kluba žena Gordana Jelavić, zamjenik predsjednika Kluba znanstvenika Ivo Grgić I zamjenik predsjednika Foruma mladih Filip Biškić.

 

Skup je na početku pozdravio mons. Miljenko Aničić, direktor Akademije, naglasivši da je cilj simpozija podsjećanje na istinu i ukazivanje na sve negativne posljedice koje su proistekle iz nasilnog protjerivanja Hrvata, Bošnjaka i drugih s područja Republike Srpske.

Pročitajte više
stu
17

Komasacija poljoprivrednog zemljišta – tema IX. tribine Kluba znanstvenika

Komasacija poljoprivrednog zemljišta – tema IX. tribine Kluba znanstvenika


U dvorani Matice hrvatske održana je IX. tribina Kluba znanstvenika UBH Prsten u suradnji s Hrvatskim a

groekonomskim društvom te prvi put i Odjelom za poljodjelstvo Matice hrvatske na temu Komasacija poljoprivrednog zemljišta u RH – nove mogućnosti za Hrvatsku

 

Voditelj tribine bio je prof. dr. sc. Ivo Grgić, predsjednik HAED-a i zamjenik predsjednika Kluba znanstvenika UBH Prsten koji je na početku predavanja pozdravio sve nazočne i najavio temu o kojoj je govorila ravnateljica Agencije za poljoprivredno zemljište mr. sc. Blaženka Mičević.

 
Pročitajte više
stu
10

Rezultati natječaja i dodjele stipendija za akademsku 2015/2016. godinu

ZAKLADA PRSTEN
Ulica grada Vukovara 235
10 000 Zagreb


Temeljem članka 14. Pravilnika o uvjetima i postupku dodjele sredstava za ostvarivanje svrhe Zaklade Prsten, Povjerenstvo za natječaje Zaklade Prsten na svojoj sjednici utvrdilo je


REZULTATE

natječaja i dodjele stipendija

Upravni odbor Zaklade raspisao je natječaj za dodjelu deset (10) stipendija studentima Hrvatima u Bosni i Hercegovini i Hrvatima iz Bosne i Hercegovine koji žive u Republici Hrvatskoj za akademsku 2015/2016. godinu
Na natječaj, koji je bio otvoren od 13. do 26. listopada prijavilo se 20 kandidata. Nakon razmatranja svih potpunih i pravodobnih prijava, uvida u dokumentaciju i provjere koji su kandidati ispunili mjerila za odabir stipendista, kao i sve ostale uvjete natječaja, donesena je odluka o dodjeli stipendija sljedećim studentima:


1) Ivana Marelja
2) Ana Marković
3) Marina Jurišić
4) Danijela Petričušić
5) Klara Barišić
6) Stipo Dajaković
7) Edo Pleše
8) Marija Perko
9) Martina Grgić
10) Slavka Mustapić

stu
5

VIII. tribina Kluba znanstvenika - Suvremene političke ideologije

VIII. tribina Kluba znanstvenika - Suvremene političke ideologije


U organizaciji Kluba znanstvenika UBH Prsten i Hrvatske Paneuropske unije 5. je studenog 2015. održana VIII. tribina u dvorani HPEU-a u Jurišićevoj ulici

Novi jesenski ciklus rada Kluba znanstvenika započeo je tribinom pod nazivom Suvremene političke ideologije izv. prof. dr. sc. Berte Šalaja koji na Fakultetu političkih znanosti predaje na kolegijima Demokracija i civilno društvo i Politička socijalizacija i političko obrazovanje. U svom znanstvenom radu bavi se proučavanjem pitanja demokracije, populizma, političke kulture, socijalnog kapitala i dr. Sva istraživanja objavio je u knjizi Socijalni kapital (2007.), a član je uredništva znanstvenog časopisa Anali Hrvatskog politološkog društva.

Voditelj tribine bio je dr. sc. Vjekoslav Bratić, član Predsjedništva UBH Prsten.
Na početku predavanja u ime UBH Prsten i Kluba znanstvenika prisutnima se obratio prof. dr. sc. Ivo Grgić, a u ime HPEU-a sve je pozdravio novoizabrani glavni tajnik Hrvatske Paneuropske unije Ljudevit Fran Ježić.

Pročitajte više
lis
24

Svečanom akademijom, obilježena deseta obljetnica djelovanja UBH Prsten

U reprezentativnom atriju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u subotu 24. listopada 2015. od 13 do 17 sati održana je Svečana akademija Udruge bosanskih Hrvata Prsten na kojoj je bilo više od petsto uvaženih uglednika i gostiju iz RH i BiH

Događaj pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i supokroviteljstvom predsjedatelja Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragana Čovića otvoren je čitanjem pjesme Mate Nedića Hrvatski zagrljaj i himnom Republike Hrvatske u izvedbi sopranistice Sandre Bagarić u pratnji pijanista Darka Domitrovića i minutom šutnje za sve poginule u Domovinskom ratu.


Obljetnicu su uveličali predsjedatelj Predsjedništva  BiH  Dragan Čović, supokrovitelj obilježavanja 10. obljetnice Udruge Prsten, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, izaslanik premijera RH Zorana Milanovića Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava, brojni ministri u Vladi RH, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Drago Lovrić, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, obitelji poginulih branitelja u Domovinskom ratu u RH i BiH, veleposlanik RH u BiH Ivan Del Vechio, ministri u Vijeću ministara BiH, zamjenik predsjednika Republike Srpske Josip Jerković, ministri Vlade Federacije BiH, Republike Srpske, predsjednici parlamentarnih stranaka u dosadašnjem sazivu  Hrvatskog sabora, predsjednik Odbora za gospodarstvo Hrvatskog sabora Ivo Jelušić član Udruge...
 

Pročitajte više
lis
20

Predsjednik Sabora Josip Leko primio izaslanstvo Udruge bosanskih Hrvata "Prsten"

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko primio je izaslanstvo Udruge bosanskih Hrvata "Prsten" u sastavu: Mijo Marić, predsjednik Udruge, Marijan Biškić, glavni tajnik, Ivo Jelušić, član Nadzornog odbora i Vjekoslav Bratić, član predsjedništva.

Na sastanku se razgovaralo o djelovanju Udruge "Prsten" te o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini. –Vrlo smo aktivni na području društvenog djelovanja, posebice u kontekstu stipendiranja studenata, ali i u gospodarskom pogledu, istaknuo je predsjednik Udruge Mijo Marić. Udruga ima 3000 članova fizičkih osoba te 250 pravnih osoba, dodao je.

Pročitajte više
lis
19

Radionica tkanja Kluba žena

Dugo u noć, u zimsku gluhu noć

Moja mati bijelo platno tka...

D. Tadijanović

 

Tkanje je jedan od najstarijih zanata i ima dugi povijesni razvoj. No, malo-pomalo u ovo moderno doba  pada u zaborav jer svi negdje žure, sve se obavlja brzo i tko bi uopće danas imao vremena ” otkati šal za zimu”. A nekada se tkalo, mirnije živjelo, družilo, bilo je i smijeha više.

Upravo zbog toga članice Kluba žena organiziraše radionicu tkanja, 17. i 19. listopada u prostorijama Udruge. Odvažilo se nas nekoliko starijih, a što je najvažnije i onih mlađih, uhvatiti u koštac s tkalačkim stanom, snovanjem, čunkom, potkom, ”češljem”...
 

Pročitajte više
lis
13

NATJEČAJ ZA DODJELU STIPENDIJA ZAKLADE PRSTEN ZA AKADEMSKU 2015./2016. GOD.

Udruga bosanskih Hrvata Prsten putem Zaklade Prsten aktivno se skrbi o stipendiranju studenata Hrvata iz Bosne i Hercegovine, te Hrvata iz Bosne i Hercegovine koji žive u Republici Hrvatskoj i nisu primatelji stipendije iz drugih izvora.

U skladu s navedenim Upravni odbor Zaklade Prsten, temeljem Odluke od 06. listopada 2015. godine, raspisuje

 

NATJEČAJ

 

za dodjelu 10 stipendija studentima Hrvatima u Bosni i Hercegovini i Hrvatima iz Bosne i Hercegovine koji žive u Republici Hrvatskoj za akademsku 2015./2016. godinu


1.             Visina stipendije za studente iznosi 800,00 kn mjesečno (od listopda do srpnja akademske godine)

2.            Pravo sudjelovanja u natječaju imaju kandidati koji zadovoljavaju opće uvjete natječaja:

-              da su upisani kao redoviti studenti u više godine studija (studenti prve godine ne mogu ostvariti pravo na stipendiju)

-              da nisu ponavljali godinu

-              da nisu stariji od 26 godina

-              da nisu korisnici druge stipendije ili slične pomoći.

 

3.            Kandidati se biraju tako da se dodatno vrednuje niži dohodak po članu kućanstva, viši prosjek ocjena u godini studija, druga postignuća tijekom studija te članstvo u UBH „Prsten“.

 

Povjerenstvo za odabir stipendista zadržava mogućnost pozivanja na razgovor svakog kandidata pojedinačno s ciljem definiranja njegovih kvalifikacija, sposobnosti i opće motiviranosti kandidata kao i motiviranosti za rad u Udruzi Prsten. Povjerenstvo će ocijeniti kvalitete kandidata, njegove kompetencije, opću naobrazbu te sklonosti timskom radu i specifične vještine i kompetencije koje su direktno ili indirektno vezane za perspektivan mladi kadar. Također će se uzeti u obzir i socijalni moment, odnosno materijalni status svakog kandidata, kao i njegova dosadašnja aktivnost u Udruzi Prsten.

 

4.            Rok za prijave na natječaj je 26. listopada 2015. godine.

Uz zamolbu se prilažu sljedeći dokumenti:

- životopis

- rodni list kandidata, a za kandidate rođene izvan Bosne i Hercegovine rodni list za jednog od roditelja, Hrvata koji je rođen u Bosni i Hercegovini

- potvrda o prebivalištu

- potvrda fakulteta o upisanoj akademskoj 2015./2016. godini (zimskom semestru)

- ovjeren prijepis ocjena s prosjekom ocjena u akademskoj 2014./2015. godini

- izjava o članovima kućanstva (kućnoj listi)

- potvrda nadležne porezne uprave o visini dohotka u 2014. godini za sve članove kućanstva

- potvrda o ukupnim primanjima od poslodavca ili mirovini u 2014. godini ili potvrdu nadležnog ureda za zapošljavanje ili drugog tijela da nisu bili zaposleni u 2014. godini

- kandidat je dužan priložiti i druge dokaze o postignućima tijekom studija, znanstveno-stručnim radovima, nagradama ili drugim uspjesima.

 

Prijavu s dokumentima slati isključivo poštom preporučeno na adresu:

ZAKLADA PRSTEN

“NATJEČAJ ZA STIPENDIJE”

Ulica grada Vukovara 235

10 000 Zagreb

 

5.            Rezultati natječaja bit će objavljeni najkasnije do 10. studenog  2015. godine na web-stranici Udruge Prsten.

 

6.           Nezadovoljan kandidat ima pravo prigovora u roku od 8 dana od dana objavljivanja. Prigovor se šalje preporučeno na adresu Zaklade.

7.            Nepravodobne i nepotpune prijave neće se uzimati u razmatranje.

 

8.            Upravni odbor Zaklade Prsten će nakon tri mjeseca stipendiranja, vrednovati aktivnosti stipendista u radu Udruge Prsten. Upravni odbor Zaklade ima pravo raskinuti ugovor o stipendiranju, bez prava na žalbu stipendista, ukoliko stipendist ne sudjeluje aktivno u radu Udruge Prsten i humanitarnim aktivnostima koje Udruga promovira.

 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15  ... 

DOBRODOŠLI NA STRANICE UDRUGE "PRSTEN"

Udruga bosanskih Hrvata "Prsten" utemeljena je 9. listopada 2005. godine na Izbornoj skupštini u Zagrebu. Koncipirana je na regionalnom principu predstavnika općina Bosanske Posavine i Srednje Bosne. UBH "Prsten" je organizirana kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

NAŠA VIZIJA
Udruga bosanskih Hrvata "PRSTEN" je vodeća, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, u cilju očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegovog prosperiteta.

VRIJEDNOSTI KOJE NAS POVEZUJU
veličina u jednostavnosti, zajedničko podrijetlo, povijest, duh, mentalitet, sličan sustav vrijednosti i načela, solidarnost i spremnost na podršku, njegovanje tradicije i kraja iz kojeg dolazimo, humanitarno i karitativno djelovanje, gospodarsko povezivanje i nastup, ulaganje u znanje i obrazovanje, investiranje u razvoj pasivnih područja i tvrtki s tih prostora.

DONIRAJTE ZAKLADI PRSTEN

Donacije koje će pomoći radu naše ZAKLADE
možete uplatiti na

Hrvatska poštanska banka d.d. 
Zaklada "Prsten" Račun broj: 2390001-1100349000

Na čemu Vam od srca zahvaljujemo!

KAKO POSTATI ČLAN UDRUGE

Članom može postati svaka osoba koja prihvati Statut udruge "Prsten". Naša vrata su otvorena za sve ljude velikog srca i dobrih namjera, zato nam se pridružite! Prvi korak prema punopravnom članstvu je ispunjavanje on-line pristupnice, ovdje na našoj web stranici, koju možete pronaći u izborniku"članstvo" ili možete osobno doći u prostorije Tajništva Udruge ili Podružnice. Godišnja članarina iznosi: 50,00 kn za fizičke osobe, dok za pravne subjekte iznosi 1.800,00 kn za trgovačka društva, 900,00 kn za obrte.

NAČIN PLAĆANJA ČLANARINE:

Primatelj:
Udruga bosanskih Hrvata Prsten
Ulica grada Vukovara 235
Zagreb

Broj žiro-računa primatelja:
2390001-1100328241
(IBAN: HR0323900011100328241)
Hrvatska poštanska banka

ili

IBAN: HR50 2340 0091 1106 6523 7

Privredna banka Zagreb

 

Za uplate iz inozemstva:

IBAN: HR03 2390 0011 1003 2824 1,Valuta: € SWIFT: HPBZHR2X

Poziv na broj odobrenja: datum rođenja (ddmmgggg)
Opis plaćanja: članarina za godinu
Uplatitelj: vidljivo napisati ime i prezime

 

 
 

Kontaktirajte nas:
Udruga bosanskih Hrvata "Prsten"
Ulica grada Vukovara 235
10 000 Zagreb
tel: +385 1 6133 788
fax: +385 1 6133 797
web: www.udruga-prsten.hr
e-mail: prsten@udruga-prsten.hr
Osnovni podaci:
OIB: 92653606230
Matični broj: 2005557
ŽIRO RAČUN:
Hrvatska poštanska banka d.d.
IBAN: HR0323900011100328241
VALUTA: EUR
Linkovi

Sva prava pridržana © Copyright 2008-2015 | Datum zadnje izmjene: 23.01.2015. |  Razvoj i podrška:  IN2 d.o.o.