DOBRODOŠLI NA WEB-STRANICE UDRUGE "PRSTEN"
Udruga bosanskih Hrvata "PRSTEN" vodeća je, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, s ciljem očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegova prosperiteta. Organizirana je kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 
 
 
 
Prsten Skip Navigation Links

svi
19

Susret gospodarstvenika Kluba poduzetnika UBH Prsten u Osijeku

Pedesetak uglednih poduzetnikaokupilo se 19. svibnja 2015. na Susretu članova i prijatelja Kluba poduzetnika u Poslovno-rekreacijskom centru Ovčara, tvrtke Žito Osijek d.o.o. u Čepinu kod Osijeka.

Gospodarstvenike, članove Kluba poduzetnika UBH Prsten, dočekali su predsjednik Udruge bosanskih Hrvata Prsten Mijo Marić, njegov zamjenik Pavo Zubak i predsjednika Kluba poduzetnika Marko Pipunić


Započinjući rad, sudionike je pozdravio predsjednik UBH Prsten Mijo Marić zahvalivši poduzetnicima na ukazanom povjerenju i desetogodišnjoj vjernosti Udruzi, te naglasio njihovu važnost Udruzi i zaželio im uspješan rad tijekom Susreta i puno međusobne poslovne suradnje.


Predsjednik Kluba poduzetnika Marko Pipunić tom je prigodom najavio ciljeve današnjeg Susreta, predstavljanje, raspravu i usvajanje sadržaja portala Kluba poduzetnika, Programa i Plana rada Kluba poduzetnika za razdoblje od svibnja 2015. Dosvibnja 2016., te prezentaciju projekata tvrtke Žito d.o.o. Osijek u kojima mnogi poduzetnici UBH Prsten mogu prepoznati svoj poslovni interes, što je jedna od temeljnih odrednica postojanja Kluba poduzetnika.

Pročitajte više
svi
19

Prsten za Zakladu Ana Rukavina – za bolji život

U prostorijama Udruge Prsten 19. je svibnja od 15 do 17 sati Forum mladih organizirao akciju davanja uzoraka za tipizaciju krvi za upis u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica u suradnji sa Zakladom Ana Rukavina jer je za oboljele svaki uzorak krvi dragocjen


Potaknuti spoznajom da je član Foruma mladih obolio od leukemije, u želji da pomognu svima onima kojima se bore s ovom opakom bolešću, kao i u podizanju svijesti o našim mogućnostima pomoći na putu ozdravljenja, te ostvarenju bolje kvalitete života i pružanja podrške oboljelima i njihovim obiteljima članovi Foruma mladih UBH Prsten pozvali su sve članove u dobi od 18 do 40 godina na akciju davanja uzoraka za HLA tipizaciju krvi ((utvrđivanje antigena tkivne snošljivosti) radi upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Darivanjem krvi svaka osoba može pomoći pacijentima koji se liječe od leukemije, limfoma, mijeloma ili sličnih krvnih bolesti.

Pročitajte više
svi
17

Banja Luka – Jajce – ljepota, mudrost, strpljivost...

Banov posjed uz rijeku - bio bi doslovan prijevod imena bosanskog grada Banja Luke koji su u ovogodišnjem, a već tradicionalnom pohodu po zavičaju, napravile mi članice Kluba žena UBH Prsten iz Zagreba i Osijeka sredinom svibnja. Prelijepa zemljica Bosna i u njoj čudesan grad Jajce s okolišem podsjeća na mješavinu portugalske Sintre, pa Bleda, Plitvica... Mi raspjevane, ponosne, ali i rastužene. Je li se moglo drugačije živjeti na ovim našim prostorima, jesu li sjećanja morala postati tako teška, zašto nas ova ljepota i mudrost nisu mogle zaštiti?

 

A život i povijest su uvijek onakvi kakvi moraju biti, gotovo nikad onakvima kakve sanjamo, priželjkujemo. Zato skupljamo šakama pregršti ljepote i obećavamo sebi da ćemo, to što je ostalo, a puno je toga, sigurno sačuvati.

Od bogate i guste priče o banjalučkoj povijesti zadržavamo se ovaj put samo na trapističkom samostanu Marija Zvijezda koji je 1869.godine utemeljio opat Franz Pfanner s osnovnim credom Ora et labora. I tako moleći i radeći,  trapisti u drugoj polovici XIX. stoljeća, u sklopu poljoprivredno-zanatsko-industrijskog kombinata, pokreću proizvodnju u novoutemeljenim: ciglani, kovačnici, žitnici-silosu, kamenolomu, mlinu, sirani, pilani, sušari za voće, pivari, ciglani, klaonici, tvornici platna, te bačvarsko-stolarsko-kolarskoj radionici! I kad su osigurali, kako bismo danas rekli, ekonomski temelj života banjalučkog kraja, izgradili su i obiteljske kuće za svoje radnike, bolnicu, crkvu, đački dom, sirotište, hidroelektranu na Vrbasu!  Tako je Banja Luka imala struju i prije Zagreba i prije Londona. Već i samo nabrajanje zvuči nevjerojatno jer sustavno grade život u svim njegovim materijalnim i duhovnim segmentima. Primaju tako siromašnu djecu svih religija dajući im kruh, krov i znanje nužne da prežive časno i postanu ono što im je suđeno. Jer, reče naš domaćin monah Franjo Arapović, ”Bog nije stvorio ni katolika, ni pravoslavca, ni muslimana. Stvorio je Brata – Čovjeka!“

 
 
Pročitajte više

Tribina POTICAJI ZA ZAPOŠLJAVANJE– prilika za sve ili ? -

Klub znanstvenika UBH Prsten u suradnji s Hrvatskom paneuropskom unijom i Hrvatskim agroekonomskim društvom pozivaju  Vas na zajedničku tribinu u utorak, 26. svibnja  2015. u 19.00 sati, dvorana Hrvatske Paneuropske unije, Jurišićeva 1a/I, Zagreb


POTICAJI ZA ZAPOŠLJAVANJE
– prilika za sve ili ? –

 

Govori: Tanja Dalić, pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava Republike Hrvatske

Voditelj tribine: Prof. dr. sc. Ivo Grgić, Agronomski fakutet Sveučilišta u Zagrebu, predsjednik Hrvatskog agroekonomskog društva i zamjenik predsjednika Kluba znanstvenika UBH Prsten

 

svi
12

Priznanje Srce ponosno svečano uručeno ovogodišnjim kandidatima

U dvorani Doma sportova u Zagrebu 12. svibnja u sklopu kulturnog projekta SRCE PONOSNO dodijeljeno je, među brojnim kandidatima, posebno priznanje ”Srce ponosno“ Udruzi bosanskih Hrvata Prsten za dugogodišnji istaknuti društveni rad. Priznanje je u ime Udruge primio predsjednik UBH Prsten Mijo Marić


 


Očuvanje hrvatske identitetske baštine te kulturne i gospodarske povezanosti između RH i Hrvata iz BiH i hrvatskog iseljeništva glavni je cilj projekta SRCE PONOSNO. U dvorani Doma sportova 12. svibnja priznanje Srce ponosno dodijeljeno je osobama, organizacijama i udrugama podrijetlom iz Bosne i Hercegovine i hrvatskog iseljeništva koji su svojim djelovanjem značajno pridonosile nastanku, obrani, identitetu i ugledu Republike Hrvatske. Visoki pokrovitelj bio  je hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović, a potporu projektu dala je i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, te Državni ured za Hrvate izvan RH.
Okupljenima se na početku bogatog kulturno-zabavnog programa obratio prof. dr. sc. Josip Jurčević, predsjednik Odbora za dodjelu priznanja Srce ponosno kazavši kako se nada da je ovo tek prvi u nizu događaja za koji se nada da će postati tradicionalan.

Pročitajte više
tra
29

Održana 61./5. sjednica Upravnog odbora UBH Prsten

U konferencijskoj dvorani tvrtke MSAN Grupa d.d.  28. travnja 2015. članovi Upravnog odbora sastali su se radi održavanja redovite sjednice na kojoj se, između ostalog, razgovaralo o planovima obilježavanja 10. obljetnice rada Udruge PrstenSjednicu je otvorio predsjednik Mijo Marić predloživši dnevni red koji je jednoglasno usvojen, a potom je usvojen i zapisnik s posljednje sjednice proširenog Upravnog odbora. Glavni tajnik Marjan Biškić predstavio je Izvješće o radu za razdoblje od 10.02.2015. kada je održana posljednja sjednica Upravnog odbora: 24.02.2015. održana je sjednica Predsjedništva UO i Upravnog odbora Zaklade Prsten na temu organizacije humanitarnog koncerta ”Ja ljubim“ u Muzeju Mimara; 24.02.2015. održan je sastanak predsjednika Udruge, zamjenika predsjednika Udruge s predsjednikom i zamjenikom predsjednika Kluba znanstvenika na temu Rad Kluba znanstvenika u 2015.; Izaslanstvo Udruge bosanskih Hrvata Prsten u sastavu predsjednik Udruge Mijo Marić, zamjenik predsjednika Udruge Pavo Zubak, te članovi Kluba poduzetnika Udruge Prsten Stipo Matić i Ivica Nuić nazočili su na poziv HNS-a BiH VI. zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora koji je održan 28.02.2015. u Mostaru. Predsjednik UBH Prsten obratio se nazočnima na početku zasjedanja HNS-a; 3. ožujka 2015. u podružnici Rijeka formirani su Klub poduzetnika, Klub žena i Forum mladih; 10.03.2015. održana je sjednica Vijeća za medije; 10.03.2015. predsjednik Udruge i zamjenik predsjednika Udruge održali su radni sastanak s predsjednikom i izaslanstvom Udruge povratnika Bosanske Posavine "Čvor" Foča na temu međusobne suradnje i povratka Hrvata u Bosansku Posavinu.

Pročitajte više
tra
14

Humanitarna prodaja nakita za pomoć u liječenju Darija Ivića

Ljudi bi nestalo kad bi se prestali međusobno potpomagati ... ne možemo postojati bez međusobne pomoći.                                                                                              Walter Scott

Forum mladih i Klub žena Udruge Prsten organizirali 14. travnja u 19 sati humanitarnu dražbu u prostorijama Udruge Prsten u svrhu prikupljanja sredstava za operaciju i daljnje liječenje sedamneastomjesečnog Darija Ivića iz Slavonskog Broda, podrijetlom iz BiH. Pozivu se odazvao velik broj članica i članova Udruge koji su rado sudjelovali u akciji u kojoj je ovom prigodom prikupljeno 10.010 kuna za Darijevo liječenje, dok je riječka podružnica uplatila 1000 kuna.

Pročitajte više
tra
11

Zagrebački Komorni zbor "Ivan Filipović" održao koncert u Sarajevu

Svečani koncert u sarajevskoj crkvi sv. Josipa bila je najljepša čestitka katolicima glavnog grada Bosne i Hercegovine povodom Uskrsa. Gudački orkestar Muzičke akademije iz Sarajeva te Komorni zbor "Ivan Filipović" iz Zagreba više od sat i pol su u punom prostoru crkve pokazivali svoja umijeća muziciranja.

 

U organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak, 11. travnja 2015. bio je dan za svečanost, a publika pune crkve sv. Josipa svojim je odazivom to i dokazala. Dva ansambla iz dvije sredine svojim su dijelovima koncerta ovjekovječili Uskrs te pokazali želju za suradnjom kao i brigu za širenjem kulturnog senzibiliziranja Hrvatske i Bosne i Herecegovine, a na poziv HKD-a Napredak to se i omogućilo.

 

Mladi glazbenici sarajevske Muzičke akademije, pod ravnanjem profesorice Belme Alić, u prvom su dijelu koncerta svojim programom izrazili težnju prema daljnjoj profesionalizaciji, ali i zahvalnost prema tradiciji Napretka u stipendiranju i pomaganju kvalitetnih studenata, te tako pridonijeli prvom dijelu koncerta. Atmosferu instrumentalne glazbe u nastavku je još više uzdigao pjev Komornog zbora "Ivan Filipović" iz Zagreba. Pod ravnanjem dirigenta Gorana Jerkovića, zbor je izveo zaokruženi program koji se protezao od klasike do suvremene zborske glazbe, što je publika iz skladbe u skladbu pratila snažnim pljeskom. Tako su ljubitelji zborske glazbe imali prilike čuti, među ostalim, djela i skladbe Antona Brucknera, Arva Pärta, Mortena Lauridsena, Damjana Močnika, Mate Lešćana, Joška Ćalete i dr.

 
 
Pročitajte više
ožu
25

Humanitarni koncert ”Ja ljubim“ za Zakladu Prsten

Dvjestotinjak zakladnika Zaklade Prsten i uvaženih gostiju iz javnog života u svečanoj dvorani Muzeja Mimare 24.  je ožujka uživalo u bogatom glazbenom programu humanitarnog koncerta ”Ja ljubim“ kojim se željelo upoznati javnost s radom Zaklade i prikupiti sredstva za stipendiranje studenata jer je ulaganje u obrazovanje mladih  ulaganje u budućnostNajzaslužniji za ugodnu atmosferu humanitarnog koncerta glasoviti su glazbeni izvođači, sopranistica Sandra Bagarić, violončelistica Ana Rucner, pijanist Darko Domitrović i glazbenik Miroslav Škoro koji su se izvrsno smjenjivali i nadopunjavali u svojim bravuroznim nastupima.


Među uglednim uzvanicima i gostima svojim dolaskom koncert su uveličali izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke, predsjednik Odbora za gospodarstvo Hrvatskog sabora Ivo Jelušić, ministar financija Boris Lalovac, predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan RH Daria Krstičević, bivši predsjednik RH Ivo Josipović, gradonačelnik Grada Malog Lošinja Gari Cappeli, glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić, bivši ministri Ljubo Jurčić i Mate Granić.


Humanitarni koncert održan je pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar- Kitarović koja zbog ranije preuzetih obveza nije mogla biti na koncertu. Medijski pokrovitelji bili su Večernji list i emisija HRT-a ”Pogled preko granice“.

Pročitajte više
ožu
19

Kako tuđe mišljenje postaje – moje?

U organizaciji Foruma mladih 18. je ožujka prof. psihologije Jozo Dubravac održao u prostorijama Udruge Prsten predavanje na temu ”Medijsko carstvo: kako tuđe mišljenje postaje – moje“

 


Većina je ljudi danas svjesna da mediji imaju veliku moć na formiranje stavova i mišljenja ciljanih skupina. Poznato je da novinari mogu ”stvoriti nekoga“, ali i uništiti karijeru i posao uspješnim osobama. Političari koji su na meti neprijateljski raspoloženih novinara prikazuju se kao ”lopovi“, ”zlostavljači” ili nešto sasvim treće... Na temelju dobivenih informacija u društvu se razvija pozitivno ili negativno mišljenje, te se stvara prostor za manipulaciju i zloporabu novinara.


No, koliki je zaista utjecaj medijskih kuća i informacija koje se serviraju društvu i kako one utječu na živote pojedinaca, u 60-ak minuta predavanja odgovore na ova pitanja pokušao je sažeti prof. psihologije Jozo Dubravac. Stručnjaci, navodi predavač, razlikuju dva tipa percepcije: brzu i automatsku i misaoni proces koji se temelji na pažljivom opažanju i analizi konteksta. Autor najmlađe dvoprocesne teorije Daniel Kahneman objašnjava komplementarno djelovanje dviju vrsta procesa: automatskih ili heurističkih sustava procesiranja (pretežno su nesvjesni i implicitni) i kontroliranih ili sustavnih procesa obrade informacija (pretežno su svjesni i eksplicitni). Ona djeluje tako da kada je čitatelj zainteresiran za neku temu sklon je analizi i razmišljanju, dok teme koje ga ne zanimaju automatski prihvaća i pod većom je sugestijom davatelja informacija.    
 

Pročitajte više
ožu
16

Facebook profil Udruge bosanskih Hrvata Prsten

Dragi članovi i prijatelji, osobito nam je zadovoljstvo informirati vas da je od 16. ožujka 2015. puštena u rad javna grupa Udruga bosanskih Hrvata Prsten na Facebook mreži.

 

Intenzivna i plodna grupna interaktivna komunikacija koju omogućava najpopularnija socijalna mreža u Hrvatskoj Facebook jedan je od alata s kojim želimo ostvariti brži, kvalitetniji kontakt s našim članovima te razviti bogati feedback – povratnu informaciju naših članova i prijatelja.

 

Na novoj Facebook stranici od sada možete pratiti širok spektar informacija o radu svih naših radnih tijela i klubova, pratiti najave i sama događanja Udruge, ili njenih partnera i srodnih prijateljskih udruga i zavičajnih klubova, KUD-ova i dr. Nadamo se da će entuzijazam i pozitivna energija koju širimo prilikom planiranja i organizacije naših humanitarnih akcija naići na interes i kod članova, prijatelja i simpatizera koji su do sada s manjim intenzitetom pratili rad udruge. 

 

Veselimo se svakodnevnoj komunikaciji s vama i zahvaljujemo na svim vašim prijedlozima, pitanjima, pohvalama ili pokudama.

ožu
8

Posjet Kući nade i proslava Dana žena

Piše: Snježana Rebuš


Klub žena Osijek 8. je ožujka posjetio Kuću nade u Odžaku gdje se susreo sa štićenicima i voditeljicama Kuće. Ustanova je to u kojoj se na prilagođen i stručan način skrbi o ljudima različite životne dobi s posebnim potrebama. Tom je  prigodom Klub žena donirao kućne potrepštine za svakodnevne potrebe štićenika. U kratkom druženju i razgovoru, slušajući njihove životne priče i planove za budućnost, upoznale su se s njihovim problemima, radostima, te svakodnevicom. Jedan je ovo od susreta u nizu jer je već sedmu godinu zaredom Kuća nade nezaobilazno mjesto u sklopu božićne humanitarne akcije ”Mladi mladima“ Foruma mladih UBH Prsten. Mladi u Zagrebu i Osijeku prikupljaju i pripremaju prigodne božićne paketiće kojima od srca daruju štićenike i donose im blagdansko veselje.

 

 

Bilo je lijepo i ugodno boraviti s voditeljima i štićenicima među kojima su i odrasli ljudi i djeca s različitim poteškoćama. Prepoznale su i uvjerile se u kvalitetu njihova rada te svakako obećale buduću suradnju i pomoć Kluba žena. U večernjim satima istog dana članice Kluba uputile su se u hotel u Odžaku gdje su proslavile Dan žena s još 550 žena. Pjesme, smijeha i plesa nije nedostajalo, a za ostatak lijepog vikenda pobrinule su se obitelji Bičvić i Ravnjak. U rad i obveze članice Kluba su i ovom prilikom utkale niti zabave i druženja i još jednom dokazale da ”što žena naumi, to i ostvari“.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15  ... 

DOBRODOŠLI NA STRANICE UDRUGE "PRSTEN"

Udruga bosanskih Hrvata "Prsten" utemeljena je 9. listopada 2005. godine na Izbornoj skupštini u Zagrebu. Koncipirana je na regionalnom principu predstavnika općina Bosanske Posavine i Srednje Bosne. UBH "Prsten" je organizirana kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

NAŠA VIZIJA
Udruga bosanskih Hrvata "PRSTEN" je vodeća, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, u cilju očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegovog prosperiteta.

VRIJEDNOSTI KOJE NAS POVEZUJU
veličina u jednostavnosti, zajedničko podrijetlo, povijest, duh, mentalitet, sličan sustav vrijednosti i načela, solidarnost i spremnost na podršku, njegovanje tradicije i kraja iz kojeg dolazimo, humanitarno i karitativno djelovanje, gospodarsko povezivanje i nastup, ulaganje u znanje i obrazovanje, investiranje u razvoj pasivnih područja i tvrtki s tih prostora.

DONIRAJTE ZAKLADI PRSTEN

Donacije koje će pomoći radu naše ZAKLADE
možete uplatiti na

Hrvatska poštanska banka d.d. 
Zaklada "Prsten" Račun broj: 2390001-1100349000

Na čemu Vam od srca zahvaljujemo!

KAKO POSTATI ČLAN UDRUGE

Članom može postati svaka osoba koja prihvati Statut udruge "Prsten". Naša vrata su otvorena za sve ljude velikog srca i dobrih namjera, zato nam se pridružite! Prvi korak prema punopravnom članstvu je ispunjavanje on-line pristupnice, ovdje na našoj web stranici, koju možete pronaći u izborniku"članstvo" ili možete osobno doći u prostorije Tajništva Udruge ili Podružnice. Godišnja članarina iznosi: 50,00 kn za fizičke osobe, dok za pravne subjekte iznosi 1.800,00 kn za trgovačka društva, 900,00 kn za obrte.

NAČIN PLAĆANJA ČLANARINE:

Primatelj:
Udruga bosanskih Hrvata Prsten
Ulica grada Vukovara 235
Zagreb

Broj žiro-računa primatelja:
2390001-1100328241
(IBAN: HR0323900011100328241)
Hrvatska poštanska banka

ili

IBAN: HR50 2340 0091 1106 6523 7

Privredna banka Zagreb

 

Za uplate iz inozemstva:

IBAN: HR03 2390 0011 1003 2824 1,Valuta: € SWIFT: HPBZHR2X

Poziv na broj odobrenja: datum rođenja (ddmmgggg)
Opis plaćanja: članarina za godinu
Uplatitelj: vidljivo napisati ime i prezime

 

 
 

Kontaktirajte nas:
Udruga bosanskih Hrvata "Prsten"
Ulica grada Vukovara 235
10 000 Zagreb
tel: +385 1 6133 788
fax: +385 1 6133 797
web: www.udruga-prsten.hr
e-mail: prsten@udruga-prsten.hr
Osnovni podaci:
OIB: 92653606230
Matični broj: 2005557
ŽIRO RAČUN:
Hrvatska poštanska banka d.d.
IBAN: HR0323900011100328241
VALUTA: EUR
Linkovi

Sva prava pridržana © Copyright 2008-2015 | Datum zadnje izmjene: 23.01.2015. |  Razvoj i podrška:  IN2 d.o.o.