DOBRODOŠLI NA WEB-STRANICE UDRUGE "PRSTEN"
Udruga bosanskih Hrvata "PRSTEN" vodeća je, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, s ciljem očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegova prosperiteta. Organizirana je kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 
 
 
 
Prsten Skip Navigation Links

sij
7

Blagdansko druženje u Donjem Knegincu

I ova je godina u Udruzi Prsten počela tradicionalnim blagdanskim druženjem koje već sedmu godinu zaredom organizira Podružnica Varaždin, a tim su se povodom 7. siječnja u Donjem Knegincu okupili članovi i prijatelji Udruge Prsten i Podružnice Varaždin.

 

U ime domaćina uzvanike i goste pozdravio je predsjednik Podružnice Varaždin Mario Paurević koji se u svojem govoru posebno osvrnuo na problematiku iseljavanja brojnih obitelji, napose mladih s djecom. Tom je prigodom uručio priznanja za doprinos u radu Udruge Prsten Stjepanu Stjepiću i Slavku Pavloviću.

 

Pročitajte više
pro
29

Predstavljena je knjiga Ike Stanića "Bosanska Posavina – od hrvatskih kotara do humanog preseljenja".

O knjizi, koju je objavio Večernji list, govorili su povjesničar Ivo Lučić, brigadir oružanih snaga BiH Zoran Duspara, zastupnik HDZ-a Drago Prgomet i autor knjige Iko Stanić.

 

U prepunom predvorju Muzeja Mimara i uz puno emocija predstavljena je knjiga Ike Stanića “Bosanska Posavina – od hrvatskih kotara do humanog preseljenja” koju je izdao Večernji list. O knjizi, u kojoj se potanko opisuje kronologija pada Bosanske Posavine i egzodusa Hrvata s tih područja, govorili su povjesničar Ivo Lučić, brigadir Oružanih snaga BiH Zoran Duspara, saborski zastupnik HDZ-a Drago Prgomet i autor knjige Iko Stanić.
Govornici su više puta podsjetili na tragičnu sudbinu Bosanske Posavine koja je Daytonskim sporazumom najvećim dijelom pripala Republici Srpskoj.

 

Pročitajte više
pro
23

Donacija Podružnice PGŽ-a Dječjem domu u Lovranu

Izaslanstvo Podružnice UBH Prsten Primorsko-goranske županije uoči božićnih blagdana posjetilo je Dječji dom "Ivana Brlić Mažuranić" u Lovranu, u kojem su smještena nezbrinuta djeca i djeca s posebnim potrebama. Tom prigodom uručili su im 40 pari novih tenisica raznih veličina  u vrijednosti oko šest tisuća kuna, a donaciju su osigurali članovi Podružnice PGŽ-a.

 

Predsjednik Podružnice Jozo Stanić predstavio je voditeljima Dječjeg doma rad i aktivnosti Podružnice u sklopu Udruge Prsten, posebno se osvrnuvši na humanitarni aspekt Udruge, kao i na djelovanje Zaklade ”Prsten”. ”Ispunjeni smo zadovoljstvom ako smo barem malo uspjeli unijeti radosti i sreće u ove blagdanske dane u ovaj Dječji dom,” kazao je Stanić, a ravnateljica Suzana Mravinac zahvalila je na donaciji i posjetu.

 

U toj ustanovi smješteno je oko trideset djevojčica i dječaka u dobi od sedam do petnaest godina. Bio je to dirljiv susret s djecom, kojima  ravnateljica i odgajateljice  pružaju utočište i ozračje toplog obiteljskog doma.

 

pro
17

Na Adventu s Ogrankom Sveta Nedelja

Paljenje četvrte adventske svijeće ispred župne crkve Blaženog Alojzija Stepinca u Bestovju pokraj Samobora 17. prosinca, okupilo je brojne mještane te župe, a u organizaciji su sudjelovali i članovi Ogranka UBH Prsten Sveta Nedelja.

 

Molitvu je predvodio župni vikar, vlč. mr. Borna Puškarić, a okupljenima se obratio i župnik, vlč.Božidar Cindori, koji je posebno zahvalio članovima Prstena što su upotpunili taj događaj posebnim ugođajem.

 

Naime, članovi svetonedeljskog ogranka dijelili su okupljenima pečene kobasicei kuhanu rakiju koju su pripremali na starom šporetu. S njima je bio i predsjednik Ogranka Pavo Ćorluka te njegova zamjenica Vera Rede, koja je za tu prigodu napravila domaći kruh kakav se za Božić priprema u nekim krajevima Bosne.

Pročitajte više
pro
10

Božićna humanitarna akcija Foruma mladih – Mladi mladima 2016.

Uz pregršt darova koje su dobili s raznih strana tijekom boravka u Zagrebu, vjerujemo kako su djeca u Sarajevo ponijela i lijepe dojmove koji će se s vremenom pretočiti u uspomene, a uvjereni smo da će se naši mladi iz Udruge Prsten i ubuduće založiti kako bi u nekim novim susretima stvarali i nova lijepa sjećanja, kako njima tako i svima onima koji sudjeluju i pomažu ovu hvalevrijednu akciju naših Forumaša

 

Forum mladih nastavlja s humanitarnom akcijom Mladi mladima, koju iz godine u godinu provode uoči božićnih blagdana. Do sada su darivali više od 150-oro djece odlazeći u domove diljem Bosne i Hercegovine, a ove su godine organizirali dolazak djece iz Stadlerove kuće "Egipat" - Doma za nezbrinutu djecu iz Sarajeva na advent u Zagreb.

 

Pročitajte više
pro
10

Predstavnici UBH Prsten na sjednici Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH

Na 3. sjednici Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan Republike Hrvatske, održanoj 9. prosinca 2016. u Vukovaru, razgovaralo se o prijedlozima izmjena i dopuna Zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan RH, te pripadajuće Strategije s naglaskom na predlaganje mjera i aktivnosti s ciljem poticanja povratka hrvatskih iseljenika i njihovih potomaka.


Tijekom sjednice Savjeta predstavljeni su i rezultati rada te aktivnosti, programi i projekti koje provodi Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Sjednici su kao predstavnici nevladinih udruga koji u svom djelovanju promiču razvijanje odnosa s Hrvatima izvan RH nazočili predsjednik UBH Prsten Mijo Marić i glavni tajnik Marjan Biškić. Sjednici je u ime HUP-a nazočio Ivan Miloloža, član Predsjedništva UO UBH Prsten.

Pročitajte više
pro
3

Održana tradicionalna večer Udruge Prsten

Oko 400 gostiju i uzvanika okupilo se u subotu, 3. prosinca, u zagrebačkom hotelu Sheraton na XI. večeri članova i prijatelja Udruge bosanskih Hrvata Prsten, održanoj pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović i u njezinoj nazočnosti.

 


Pozdravljajući okupljene, Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović posebno se osvrnula na dobrotvorni angažman Udruge Prsten, ističući kako su u aktualnoj Godini milosrđa pokazali koliko su milosrdni i kako veliko srce imaju. „Uvijek sam podržavala i podržavat ću sve vaše aktivnosti, pogotovo rad Zaklade jer mladi su preduvjet našeg razvoja“, poručila je. Osvrnula se i na aktualno stanje u BiH, zaključivši kako je još puno izazova i otvorenih pitanja koja moramo riješiti. „Ali ja vam jamčim da će Hrvatska stajati uz vas i podržavati euroatlantski put BiH, ali i ustrajati da hrvatski narod u BiH bude ravnopravan, kao i da mladi ostanu“, kazala je predsjednica, zaželjevši svima sretne blagdane te ponajprije zajedništvo svih Hrvata, kao i svih naših građana.
 

Pročitajte više
stu
19

Izaslanstvo UBH Prsten posjetilo Vukovar

Dan sjećanja na brojne žrtve koje su život izgubile u Vukovaru obilježili su članovi UBH Prsten predvođeni glavnim tajnikom Marjanom Biškićem, predsjednicom Podružnice Osijek Snježanom Rebuš, izaslanstvom Podružnice Rijeka s predsjednikom Jozom Stanićem i predstavnicima Foruma mladih na čelu s predsjednikom Filipom Biškićem i time se uključili u obilježavanje  25. obljetnice Bitke za Vukovar koja se ove godine održala pod geslom "Vukovar - mjesto posebnog pijeteta".

 

Izaslanstvo UBH Prsten položilo  je vijenac i zapalilo svijeću na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata te posjetilo ostala  mjesta stradanja civila i branitelja Vukovara i paljenjem svijeće odali  počast svima koji su stradali u obrani Vukovara.
Izaslanstvo je primio gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava sa suradnicima. Tom prigodom izaslanstvo Udruge odalo je priznanje radu  gradonačelnika i suradnicima te podržali napore koje poduzimaju a vode boljitku života u Vukovaru, zapošljavanju  i ostanku mladih.

 

Pročitajte više
stu
19

Tradicionalna svečana večer Podružnice Osijek

Tradicionalno predblagdansko druženje u organizaciji Podružnice Osijek UBH Prsten održano je i ove godine, a tim povodom 19. studenog u dvorani Kristal u Osijeku okupilo se oko 350 članova i prijatelja Udruge

 

Na početku druženja minutom šutnje odana je počast gradu Vukovaru i svim njegovim žrtvama. U ime organizatora goste i uzvanike pozdravila je predsjednica osječke podružnice Snježana Rebuš. ”Hvala vam što danas zajedno dijelimo i živimo ljubav prema Bosni i Hercegovini, što zajedno otimamo zaboravu bosanskohercegovačke običaje. Imamo zavidnu snagu, različitost koja nas spaja i čini jačima, imamo istu želju za boljim sutra,” istaknula je tom prigodom. Izražavajući zadovoljstvo radom podružnice koja je u protekloj godini provela niz aktivnosti, zahvalila je svim članovima na angažmanu te svima koji podupiru rad Podružnice.

 

Pročitajte više
stu
17

Izaslanstvo UBH Prsten na Svečanoj akademiji povodom 25. obljetnice HZ HB

U prepunoj dvorani Hrvatskog doma Herceg Stjepana Kosače u Mostaru održana je 17. studenog s početkom u 18 sati, svečana akademija povodom obilježavanja 25. obljetnice utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg Bosne.


Pored članova Predsjedništva i Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora, svečanoj akademiji su prisustvovali mnogi bivši i sadašnji dužnosnici i predstavnici hrvatskog naroda sa svih razina vlasti, ratni zapovjednici, predstavnici udruga i gospodarstvenici, a uime Udruge bosanskih Hrvata Prsten nazočili su članovi Predsjedništva Upravnog odbora  Ivica Nuić i Vjekoslav Jeleč.

 

Pročitajte više
stu
15

Rezultati natječaja za dodjelu stipendija Zaklade Prsten u akademskoj 2016./2017. godini

ZAKLADA PRSTEN
Ulica grada Vukovara 235
10 000 Zagreb

 

Temeljem članka 14. Pravilnika o uvjetima i postupku dodjele sredstava za ostvarivanje svrhe Zaklade Prsten, Povjerenstvo za natječaje Zaklade Prsten na svojoj sjednici utvrdilo je

 

REZULTATE
natječaja i dodjele stipendija

 

Upravni odbor Zaklade raspisao je natječaj za dodjelu deset (10) stipendija studentima Hrvatima u Bosni i Hercegovini i Hrvatima iz Bosne i Hercegovine koji žive u Republici Hrvatskoj za akademsku 2016./2017. godinu.

 

Na natječaj, koji je bio otvoren od 25. listopada do 7. studenog prijavilo se 20 kandidata. Nakon razmatranja svih potpunih i pravodobnih prijava, uvida u dokumentaciju i provjere koji su kandidati ispunili mjerila za odabir stipendista, kao i sve ostale uvjete natječaja, donesena je odluka o dodjeli stipendija sljedećim studentima:

 

1)      Klara Barišić

2)      Ilijana Čović

3)      Stipo Dajaković

4)      Josip Grančić

5)      Ana Marković

6)      Slavka Mustapić

7)      Marija Perko

8)      Danijela Petričušić

9)      Edo Pleše

10)    Ivana Tokić

 

stu
12

Proslava 5. obljetnice KUD-a Prsten Varaždin

Kulturno-umjetničko društvo Prsten, koje djeluje u sklopu Podružnice Varaždin, obilježilo je pet godina svojeg djelovanja. Prigodna proslava održana je 12. studenog  u Društvenom domu u Turčinu. Predsjednik varaždinske podružnice Mario Paurević čestitao je obljetnicu te uručio priznanja zaslužena za doprinos u radu i očuvanju kulturne baštine Hrvata iz Bosne, kao i promociji Udruge Prsten, čije ime KUD s ponosom nosi.

 

U proteklih pet godina KUD Prsten imao je 24 zapažena javna nastupa u zemlji i inozemstvu, a svoj doprinos tome dalo je 37 članova KUD-a  svih uzrasta.

 

Pročitajte više
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15  ... 

DOBRODOŠLI NA STRANICE UDRUGE "PRSTEN"

Udruga bosanskih Hrvata "Prsten" utemeljena je 9. listopada 2005. godine na Izbornoj skupštini u Zagrebu. Koncipirana je na regionalnom principu predstavnika općina Bosanske Posavine i Srednje Bosne. UBH "Prsten" je organizirana kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 

NAŠA VIZIJA
Udruga bosanskih Hrvata "PRSTEN" je vodeća, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, u cilju očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegovog prosperiteta.

VRIJEDNOSTI KOJE NAS POVEZUJU
veličina u jednostavnosti, zajedničko podrijetlo, povijest, duh, mentalitet, sličan sustav vrijednosti i načela, solidarnost i spremnost na podršku, njegovanje tradicije i kraja iz kojeg dolazimo, humanitarno i karitativno djelovanje, gospodarsko povezivanje i nastup, ulaganje u znanje i obrazovanje, investiranje u razvoj pasivnih područja i tvrtki s tih prostora.

KAKO POSTATI ČLAN UDRUGE

Članom može postati svaka osoba koja prihvati Statut udruge "Prsten". Naša vrata su otvorena za sve ljude velikog srca i dobrih namjera, zato nam se pridružite! Prvi korak prema punopravnom članstvu je ispunjavanje on-line pristupnice, ovdje na našoj web stranici, koju možete pronaći u izborniku"članstvo" ili možete osobno doći u prostorije Tajništva Udruge ili Podružnice. Godišnja članarina iznosi: 50,00 kn za fizičke osobe, dok za pravne subjekte iznosi 1.800,00 kn za trgovačka društva, 900,00 kn za obrte.

NAČIN PLAĆANJA ČLANARINE:

Primatelj:
Udruga bosanskih Hrvata Prsten
Ulica grada Vukovara 235
Zagreb

Broj žiro-računa primatelja:
IBAN: HR0323900011100328241
Hrvatska poštanska banka

ili

IBAN: HR50 2340 0091 1106 6523 7

Privredna banka Zagreb

 

Za uplate iz inozemstva:

IBAN: HR03 2390 0011 1003 2824 1,Valuta: € SWIFT: HPBZHR2X

Poziv na broj odobrenja: datum rođenja (ddmmgggg)
Opis plaćanja: članarina za godinu
Uplatitelj: vidljivo napisati ime i prezime

 

DONIRAJTE ZAKLADI PRSTEN

Donacije koje će pomoći radu naše ZAKLADE
možete uplatiti na

Hrvatska poštanska banka d.d. 
Zaklada "Prsten" Račun broj: IBAN: HR73 2390 0011 1003 4900 0

Na čemu Vam od srca zahvaljujemo!

 
 

Kontaktirajte nas:
Udruga bosanskih Hrvata "Prsten"
Ulica grada Vukovara 235
10 000 Zagreb
tel: +385 1 6133 788
fax: +385 1 6133 797
web: www.udruga-prsten.hr
e-mail: prsten@udruga-prsten.hr
Osnovni podaci:
OIB: 92653606230
Matični broj: 2005557
ŽIRO RAČUN:
Hrvatska poštanska banka d.d.
IBAN: HR0323900011100328241
VALUTA: EUR
Linkovi

Sva prava pridržana © Copyright 2008-2015 | Datum zadnje izmjene: 23.01.2015. |  Razvoj i podrška:  IN2 d.o.o.