DOBRODOŠLI NA WEB-STRANICE UDRUGE "PRSTEN"
Udruga bosanskih Hrvata "PRSTEN" vodeća je, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, s ciljem očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegova prosperiteta. Organizirana je kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 
 
 
 
Prsten Skip Navigation Links

srp
19

Održana 2. sjednica Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske

S ciljem unapređenja i jačanja suradnje Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske od 16. do 17. srpnja 2015. godine u Zagrebu je održana 2. sjednica Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike.

U  radu Savjeta sudjelovali su predsjednik UBH Prsten Mijo Marić i glavni tajnik Marjan Biškić koji je upoznao članove Savjeta s radom Udruge i pozvao nazočne na suradnju.


Na početku sjednice, prof.dr.sc. Nevenko Herceg, predsjednik Savjeta pohvalio je napore koje je Republika Hrvatska učinila i čini prema Hrvatima izvan Republike Hrvatske. “Zahvaljujem Vladi Republike Hrvatske i Državnom uredu za Hrvate izvan Republike na konstantnoj potpori koju su nam pružali i pružaju u svim našim potrebama” – zaključio je Herceg i dodao kako će sjednica biti novi zamah u daljnjem radu Savjeta te će doprinijeti još boljem upoznavanju i razumijevanju među pripadnicima hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske.

 
Pročitajte više
srp
5

Održan VII. susret raseljenih Kotorvarošana

Sedmi susret raseljenih vjernika kotorvaroške doline bi se u najkraćem mogao sažeti ovako „Susreti sjećanja, ljubavi i odanosti zavičaju"

 

Susret je održan u nedjelju, 5. srpnja 2015. godine u župnoj crkvi Gospe od anđela u Sesvetskoj Sopnici kod Zagreba. Svečano misno slavlje predslavio je fra Juro Marčinković, kotorvarošanin, trenutno na službi u Sućurju na Hvaru, uz suslavlje sokoljsko-vrbanjskog župnika fra Marka Bandala, domaćina župnika fra Zdravka Dadića, župnog vikara fra Stipe Karajice, fra Zorana Mandića , gvardijana samostana sv. Luke u Jajcu, fra Bože Lujića, gvardijana samostana sv. Ilije u Zagrebu i trajnog đakona Božidara Hadaša.

Raseljeni kotorvarošani iz župa Kotor Varoš, Sokolina i Vrbanjaca su se i ove godine okupili pod geslom „Susresti drage ljude i čuti o rodnom zavičaju“.

 
 
 
 
Pročitajte više
lip
30

Održana 62./6. sjednica Upravnog odbora UBH Prsten

Posljednju sjednicu prije ljetne stanke održanu 30. lipnja 2015. u konferencijskoj dvorani tvrtke AutoZubak d.o.o. otvorio je predsjednik Udruge Mijo Marić

 

Nakon usvajanja Zapisnika 61./5. sjednice proširenog UO u okviru dnevnog reda članovima je prezentirano Izvješće o radu od 28.04.2015. i aktivnosti do sljedeće sjednice UO planirane za 15.09.2015. Zatim je bilo riječi o pripremama za obilježavanje 10. obljetnice UBH Prsten i izdavanju 15. broja časopisa Prsten te pripremama za jesenski ciklus sastanaka s hrvatskim predstavnicima vlasti i gospodarstvenicima u BiH.


Glavni tajnik Marjan Biškić prezentirao je Izvješće o radu za razdoblje od 28.04.2015. kada je održana posljednja sjednica Upravnog odbora. Istaknuo je zadovoljstvo radom aktualnog saziva UO, povećanjem članstva, pozitivnim financijskim poslovanjem Udruge i Zaklade Prsten te velikim brojem aktivnosti i manifestacija koje se održavaju u Udruzi. Posebnu važnost u djelovanju Udruge ima dobra suradnja s Udrugom hrvatskih poduzetnika Austrije na čiji su poziv predstavnici UBH Prsten sudjelovali na Gala večeri 10. lipnja u Beču. Tom prigodom susreli su se i sa zamjenikom predsjednika Republike Srpske iz redova Hrvata, predsjednikom Vlade Županije Posavske, gradonačelnikom Orašja i veleposlanikom RH u Austriji.

 
Pročitajte više
lip
28

Humanitarni turnir u malom nogometu ”Prsten 2015”

U sklopu programa obilježavanja 10. obljetnice Udruge bosanskih Hrvata Prsten riječka je podružnica održala 27. i 28. lipnja 2015. u sportskom parku Ronjgi humanitarni malonogometni turnir “Prsten 2015“  pod pokroviteljstvom župana PGŽ-a Zlatka Komadine.

 

Turniru je prethodilo puno aktivnosti koje su bile u funkciji promidžbe Udruge Prsten na području PGŽ-a. Dvodnevni humanitarni malonogometni  turnir ”Prsten 2015“ organiziran je  pod geslom “Za još jedan dječji osmjeh”. Nositelj organizacije turnira bio je Izvršni odbor  i Forum mladih Podružnice UBH Prsten Primorsko-goranske županije. U natjecateljskom dijelu turnira sudjelovalo je 16 ekipa. Prvog su se dana ekipe razigravale po skupinama, a drugi je dan slijedila igra na ispadanje.

 
 
 
Pročitajte više
lip
12

Sjajan uspjeh srednjoškolaca iz MIOC-a – najbolji na svijetu

Juniorski i seniorski timovi XV. gimnazije osvojili su 1. mjesto u Orlandu na Floridi 23. svibnja 2015. gdje je održano međunarodno informatičko natjecanje učenika srednjih škola All-Star ACSL 2015. Među brojnim donatorskim tvrtkama koje su dale financijsku potporu putovanju mladih i Prstenova je članica tvrtka IN2

 

ACSL (American Computer Science League, www.acsl.org) natjecanje je učenika srednjih škola u informatici, točnije programiranju. Od 1979. Liga okuplja najbolje učenike srednjih škola iz informatike diljem SAD-a. Natjecanje je podijeljeno u tri kategorije: Juniorski, Intermediate i Seniorski dio, a natjecalo se 200 srednjih školi iz SAD-a, Kanade, Europe, Afrike i Azije. Naši učenici pripremali su se cijelu godinu, te su pripremili i dio gradiva koji nije obuhvaćen hrvatskim školskim planom i programom. Mentori su bili profesori Renata Gjurić i Nikola Dmitrović.

 
Pročitajte više
lip
11

Skupština Podružnice Osijek UBH Prsten

Temeljem odredbi čl. 16. i 22. Statuta Podružnice Osijek Udruge bosanskih Hrvata Prsten sa sjedištem na adresi Vinkovačka 1a u Osijeku Izvršni odbor organizirao je redovitu izbornu Skupštinu održanu 11. lipnja 2015. u prostorijama društva Žito d.o.o. u Čepinu (Ovčara) 

 

Na početku Skupštine nazočne je pozdravio predsjednik Marjan Jerković, zahvalivši domaćinu, počasnom  predsjedniku Marku Pipuniću te svima na dolasku, a posebno gostima iz Zagreba, zamjeniku predsjednika UBH Prsten Pavi Zubaku i glavnom tajniku UBH Prsten Marjanu Biškiću. Sjednicu je vodila Žana Gamoš.

Sudionicima je predložen dnevni red s 15 točaka koji je jednoglasno usvojen. Nakon verifikacije zastupljenosti članova izabrani su zapisničar, ovjerovitelj zapisnika, radno Predsjedništvo, verifikacijska komisija i kandidacijska komisija. Potom je usvojen predloženi Pravilnik o radu redovite godišnje Skupštine. U pozdravnim govorima zamjenik predsjednika Udruge Pavo Zubak i počasni predsjednik Udruge Marko Pipunić istaknuli su rad Podružnice i odali priznanje dosadašnjim tijelima upravljanja, a novoizabranim tijelima upravljanja zaželjeli puno uspjeha u radu.

 
 
 
 
Pročitajte više
lip
7

Papa Franjo u Sarajevu: Mir vama

Sa središnjom porukom „ Mir vama“ Papa Franjo pohodio je u subotu 6. lipnja ljeta gospodnjega 2015, Bosnu i Hercegovinu. S tom i sličnom porukama i sa dojmljivim neposrednim stilom i velikom empatijom, prema vjernicima koji su ga dočekali s velikim oduševljenjem, bio je ispunjen njegov jednodnevni  pastoralni i državnički posjet Sarajevu.


Odlična organizacija cijeloga posjeta zasluga je i  Organizacijskog odbora za doček poglavara Vatikana pape Franje kojim je rukovodio predsjednik Hrvatskoga narodnoga sabora, član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda dr. Dragan Čović. Susret svetoga oca s političkim vodstvom BiH u Predsjedništvu BiH, a nakon toga i središnji događaj Sveta misa na stadionu Koševu kojoj je nazočilo preko 70 tisuća hodočasnika, kao i susreti s predstavnicima ostalih crkava i religija i susret s mladima, odisali su iskrenim razumjevanjem pape Franje i ljudi koji su ga s velikim poštovanjem i ljubavlju dočekali u Sarajevu.

 
Pročitajte više
svi
30

Dan mladih-molitva za mir

Proslava 44. dana mladih Vrhbosanske nadbiskupije u Župi Komušina kod Teslića, na kojoj su bili i hodočasnici iz varaždinske podružnice UBH Prsten, održana je 30. svibnja 2015. Posjet ovom događaju organizira se treću godinu zaredom te mladi iz Varaždina i Zagreba na taj način daju doprinos Danu mladih.

Ovogodišnji je moto okupljanja: ”Blažena Djevica Marija, majka utjehe.“ U Konstituciji o Crkvi Drugog vatikanskog sabora: Isusova majka, svijetli putujućem Božjem narodu kao znak pouzdane nade i utjehe. Ovom se prigodom  molilo za mir i utjehu te  za Vrhbosansku nadbiskupiju i blagoslovljen i sretan dolazak pape Franje u Sarajevo.

 

 
Pročitajte više
svi
26

Poticaji i kako do njih?

Na zajedničkoj tribini Kluba znanstvenika organiziranoj u suradnji s Hrvatskom Paneuropskom unijom i Hrvatskim agroekonomskim društvom održanoj 26. svibnja 2015. u dvorani Hrvatske Paneuropske unije pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava Republike Hrvatske Tanja Dalić govorila je o temi ”Poticaji za zapošljavanje – prilika za sve ili?“

 

Na početku tribine okupljene je u ime organizatora pozdravio voditelj prof. dr. sc. Ivo Grgić s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, predsjednik Hrvatskog agroekonomskog društva i zamjenik predsjednika Kluba znanstvenika UBH Prsten. U uvodnom dijelu izlaganja pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava Republike Hrvatske Tanja Dalić naglasila je kako je potrebno u javnosti objavljivati pozitivne istinite podatke o nezaposlenosti i građane koji traže posao informirati o svim mjerama aktivne politike zapošljavanja. One su kreirane prema ciljanim skupinama, a obuhvaćaju praktički sve skupine tražitelja zaposlenja: paket mjera za mlade ”mladi i kreativni“, za posebne skupine ”i posebnost je prednost“, za osobe s invaliditetom ”uključeni“, za starije osobe ”važno je iskustvo“, za dugotrajno nezaposlene ”i mi smo za novi posao i učenje“, mjere za osobe romske nacionalne manjine, zatim mjera ”važno je očuvati radno mjesto“ kojom se sprečava otpuštanje zaposlenih osoba te paket mjera za žene.

 
 
 
 
Pročitajte više
svi
19

Susret gospodarstvenika Kluba poduzetnika UBH Prsten u Osijeku

Pedesetak uglednih poduzetnikaokupilo se 19. svibnja 2015. na Susretu članova i prijatelja Kluba poduzetnika u Poslovno-rekreacijskom centru Ovčara, tvrtke Žito Osijek d.o.o. u Čepinu kod Osijeka.

Gospodarstvenike, članove Kluba poduzetnika UBH Prsten, dočekali su predsjednik Udruge bosanskih Hrvata Prsten Mijo Marić, njegov zamjenik Pavo Zubak i predsjednika Kluba poduzetnika Marko Pipunić


Započinjući rad, sudionike je pozdravio predsjednik UBH Prsten Mijo Marić zahvalivši poduzetnicima na ukazanom povjerenju i desetogodišnjoj vjernosti Udruzi, te naglasio njihovu važnost Udruzi i zaželio im uspješan rad tijekom Susreta i puno međusobne poslovne suradnje.


Predsjednik Kluba poduzetnika Marko Pipunić tom je prigodom najavio ciljeve današnjeg Susreta, predstavljanje, raspravu i usvajanje sadržaja portala Kluba poduzetnika, Programa i Plana rada Kluba poduzetnika za razdoblje od svibnja 2015. Dosvibnja 2016., te prezentaciju projekata tvrtke Žito d.o.o. Osijek u kojima mnogi poduzetnici UBH Prsten mogu prepoznati svoj poslovni interes, što je jedna od temeljnih odrednica postojanja Kluba poduzetnika.

Pročitajte više
svi
19

Prsten za Zakladu Ana Rukavina – za bolji život

U prostorijama Udruge Prsten 19. je svibnja od 15 do 17 sati Forum mladih organizirao akciju davanja uzoraka za tipizaciju krvi za upis u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica u suradnji sa Zakladom Ana Rukavina jer je za oboljele svaki uzorak krvi dragocjen


Potaknuti spoznajom da je član Foruma mladih obolio od leukemije, u želji da pomognu svima onima kojima se bore s ovom opakom bolešću, kao i u podizanju svijesti o našim mogućnostima pomoći na putu ozdravljenja, te ostvarenju bolje kvalitete života i pružanja podrške oboljelima i njihovim obiteljima članovi Foruma mladih UBH Prsten pozvali su sve članove u dobi od 18 do 40 godina na akciju davanja uzoraka za HLA tipizaciju krvi ((utvrđivanje antigena tkivne snošljivosti) radi upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Darivanjem krvi svaka osoba može pomoći pacijentima koji se liječe od leukemije, limfoma, mijeloma ili sličnih krvnih bolesti.

Pročitajte više
svi
17

Banja Luka – Jajce – ljepota, mudrost, strpljivost...

Banov posjed uz rijeku - bio bi doslovan prijevod imena bosanskog grada Banja Luke koji su u ovogodišnjem, a već tradicionalnom pohodu po zavičaju, napravile mi članice Kluba žena UBH Prsten iz Zagreba i Osijeka sredinom svibnja. Prelijepa zemljica Bosna i u njoj čudesan grad Jajce s okolišem podsjeća na mješavinu portugalske Sintre, pa Bleda, Plitvica... Mi raspjevane, ponosne, ali i rastužene. Je li se moglo drugačije živjeti na ovim našim prostorima, jesu li sjećanja morala postati tako teška, zašto nas ova ljepota i mudrost nisu mogle zaštiti?

 

A život i povijest su uvijek onakvi kakvi moraju biti, gotovo nikad onakvima kakve sanjamo, priželjkujemo. Zato skupljamo šakama pregršti ljepote i obećavamo sebi da ćemo, to što je ostalo, a puno je toga, sigurno sačuvati.

Od bogate i guste priče o banjalučkoj povijesti zadržavamo se ovaj put samo na trapističkom samostanu Marija Zvijezda koji je 1869.godine utemeljio opat Franz Pfanner s osnovnim credom Ora et labora. I tako moleći i radeći,  trapisti u drugoj polovici XIX. stoljeća, u sklopu poljoprivredno-zanatsko-industrijskog kombinata, pokreću proizvodnju u novoutemeljenim: ciglani, kovačnici, žitnici-silosu, kamenolomu, mlinu, sirani, pilani, sušari za voće, pivari, ciglani, klaonici, tvornici platna, te bačvarsko-stolarsko-kolarskoj radionici! I kad su osigurali, kako bismo danas rekli, ekonomski temelj života banjalučkog kraja, izgradili su i obiteljske kuće za svoje radnike, bolnicu, crkvu, đački dom, sirotište, hidroelektranu na Vrbasu!  Tako je Banja Luka imala struju i prije Zagreba i prije Londona. Već i samo nabrajanje zvuči nevjerojatno jer sustavno grade život u svim njegovim materijalnim i duhovnim segmentima. Primaju tako siromašnu djecu svih religija dajući im kruh, krov i znanje nužne da prežive časno i postanu ono što im je suđeno. Jer, reče naš domaćin monah Franjo Arapović, ”Bog nije stvorio ni katolika, ni pravoslavca, ni muslimana. Stvorio je Brata – Čovjeka!“

 
 
Pročitajte više
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15  ... 

DOBRODOŠLI NA STRANICE UDRUGE "PRSTEN"

Udruga bosanskih Hrvata "Prsten" utemeljena je 9. listopada 2005. godine na Izbornoj skupštini u Zagrebu. Koncipirana je na regionalnom principu predstavnika općina Bosanske Posavine i Srednje Bosne. UBH "Prsten" je organizirana kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

NAŠA VIZIJA
Udruga bosanskih Hrvata "PRSTEN" je vodeća, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, u cilju očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegovog prosperiteta.

VRIJEDNOSTI KOJE NAS POVEZUJU
veličina u jednostavnosti, zajedničko podrijetlo, povijest, duh, mentalitet, sličan sustav vrijednosti i načela, solidarnost i spremnost na podršku, njegovanje tradicije i kraja iz kojeg dolazimo, humanitarno i karitativno djelovanje, gospodarsko povezivanje i nastup, ulaganje u znanje i obrazovanje, investiranje u razvoj pasivnih područja i tvrtki s tih prostora.

DONIRAJTE ZAKLADI PRSTEN

Donacije koje će pomoći radu naše ZAKLADE
možete uplatiti na

Hrvatska poštanska banka d.d. 
Zaklada "Prsten" Račun broj: 2390001-1100349000

Na čemu Vam od srca zahvaljujemo!

KAKO POSTATI ČLAN UDRUGE

Članom može postati svaka osoba koja prihvati Statut udruge "Prsten". Naša vrata su otvorena za sve ljude velikog srca i dobrih namjera, zato nam se pridružite! Prvi korak prema punopravnom članstvu je ispunjavanje on-line pristupnice, ovdje na našoj web stranici, koju možete pronaći u izborniku"članstvo" ili možete osobno doći u prostorije Tajništva Udruge ili Podružnice. Godišnja članarina iznosi: 50,00 kn za fizičke osobe, dok za pravne subjekte iznosi 1.800,00 kn za trgovačka društva, 900,00 kn za obrte.

NAČIN PLAĆANJA ČLANARINE:

Primatelj:
Udruga bosanskih Hrvata Prsten
Ulica grada Vukovara 235
Zagreb

Broj žiro-računa primatelja:
2390001-1100328241
(IBAN: HR0323900011100328241)
Hrvatska poštanska banka

ili

IBAN: HR50 2340 0091 1106 6523 7

Privredna banka Zagreb

 

Za uplate iz inozemstva:

IBAN: HR03 2390 0011 1003 2824 1,Valuta: € SWIFT: HPBZHR2X

Poziv na broj odobrenja: datum rođenja (ddmmgggg)
Opis plaćanja: članarina za godinu
Uplatitelj: vidljivo napisati ime i prezime

 

 
 

Kontaktirajte nas:
Udruga bosanskih Hrvata "Prsten"
Ulica grada Vukovara 235
10 000 Zagreb
tel: +385 1 6133 788
fax: +385 1 6133 797
web: www.udruga-prsten.hr
e-mail: prsten@udruga-prsten.hr
Osnovni podaci:
OIB: 92653606230
Matični broj: 2005557
ŽIRO RAČUN:
Hrvatska poštanska banka d.d.
IBAN: HR0323900011100328241
VALUTA: EUR
Linkovi

Sva prava pridržana © Copyright 2008-2015 | Datum zadnje izmjene: 23.01.2015. |  Razvoj i podrška:  IN2 d.o.o.