DOBRODOŠLI NA WEB-STRANICE UDRUGE "PRSTEN"
Udruga bosanskih Hrvata "PRSTEN" vodeća je, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, s ciljem očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegova prosperiteta. Organizirana je kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 
 
 
 
Prsten Skip Navigation Links

ruj
19

Najava: 75./7. sjednica proširenog Upravnog odbora

75./7. sjednica proširenog Upravnog odbora šestog saziva će se održati u utorak, 25. rujna 2018. od 16:30-18:30 u prostorijama tvrtke AUTOZUBAK, Ljudevita Posavskog 7a, Sesvete.

 

Pročitajte više
ruj
17

INTERVJU ZDENKO VUKIĆ - Prsten povezuje ali i obvezuje

Autor: Nada Koturić

 

ORAŠJE-Udruga bosanskih Hrvata Prsten vodeća je nepolitička i neprofitna udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture , gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, u cilju očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskoga naroda i njegova prosperiteta. Udruga okuplja brojne gospodarstvenike, intelektualce, liječnike, sportaše, humaniste, umjetnike, i sve ljude dobre volje, a najvažniji projekt Udruge svakako je Zaklada Prsten koja stipendira talentirane učenike i studente s područja BiH, a nekadašnji studenti već pokrenuli svoje biznise. Udruga je osnovala 2005. u Zagrebu skupina uspješnih poduzetnika podrijetlom Posavine i Srednje Bosne.  Danas je UBH Prsten znatno je više od Posavine Srednje Bosne, jer okuplja ljude podrijetlom iz cijele BiH. U kompanijama članova UBH Prsten zaposleno je više od 10.000 ljudi što dovoljno govori o gospodarskom potencijalu tvrtki koje su razvojno orijentirane i sa značajnim investicijskim potencijalom.

 

Sestrinska je Udruga UBHH Prsten utemeljena u BiH u lipnju ove godine sa sjedištem u Vitezu. Drugu  sjednicu Predsjedništvo UO UBHH Prsten BiH, održalo je u Orašju, što je bio razlog razgovora sa predsjednikom udruge Zdenkom Vukićem, dipl. ing elektrotehnike, izvršnim direktorom na Sveučilištu Vitez. 

Pročitajte više
ruj
1

Prsten na Svetonedeljskoj fišijadi

Zahvaljujući iznimnom angažmanu čelnika i članova Ogranka UBH Prsten Sveta Nedelja, Udruga Prsten sudjelovala je 2. rujna 2018. na 19. svetonedeljskoj fišijadi, gdje su je tamošnji prstenovci dostojno predstavili lokalnoj, ali i široj zajednici.

 

Na inicijativu predsjednika Ogranka Pave Ćorulke te uz potporu vrijednih članova, prstenovci koji žive na tom području odlučili su promovirati Udrugu Prsten na Svetonedeljskoj fišijadi i nastupiti kao jedna od natjecateljskih grupa.

 

Za tu su prigodu napravili svojevrsnu atrakciju - umanjenu bosansku tradicionalnu kuću, čijoj su se izradi posvetili članovi svetonedeljskog Ogranka Prstena Ivica Bratić kao projektant i glavni majstor te njegovi sinovi Martin, Filip i Hrvoje kao izvođači radova, a u izvedbi radova pomagao im je i Hrvoje Barun, dok su radove sponzorirali Ivica Bratić i Pavo Ćorluka.

Pročitajte više
srp
8

Kulturno-vjerska baština Hrvata Bosne i Hercegovine

"Vratimo nadu zavičaju" bilo je geslo prve manifestacije Kulturno-vjerska baština Hrvata Bosne i Hercegovine, koja se 7. i 8. srpnja održala u Zagrebu s više od 20 zavičajnih zajednica i udruga Hrvata iz RH i BiH

 

Dvodnevna manifestacija Kulturno-vjerska baština Hrvata Bosne i Hercegovine pod geslom ”Vratimo nadu zavičaju” održana je 7. i 8. srpnja u Zagrebu u organizaciji Hrvatske matice iseljenika i Udruge bosanskih Hrvata Prsten te Župe Svete Marije Anđeoske-Sopnica i Zajednice Hrvata iz Bosne i Hercegovine.

Tim povodom u Hrvatskoj matici iseljenika 7. je srpnja priređen susret s vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem i hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem. Primio ih je ravnatelj Hrvatske matice iseljenika i predsjednik UBH Prsten Mijo Marić, a susretu je nazočio i glavni inicijator manifestacije fra Stipo Krajica, župni vikar u Župi Svete Marije Anđeoske.

 

 

Pročitajte više
srp
7

TURISTI UGLAVNOM JEDU UVOZNU HRANU, A TAKO ĆE I OSTATI JER RAD U POLJU GLEDAMO KAO POSAO NIŽEG RANGA - Intervju s predsjednikom Kluba znanstvenika prof.dr.sc. Ivom Grgićem

Prema broju noćenja za 2017., na hotelski smještaj otpada 35 posto, a ostalo su druge vrste boravka. Zato je značajan utjecaj trgovačkih lanaca na opskrbu turističkog tržišta. A oni su u stranom vlasništvu i zapravo su izvoznici proizvoda matične države, kaže ekspert s Agronomskog fakulteta

 

Svaka nova sezona aktualizira pitanje - što nudimo turistima, odnosno, kakve koristi od eventualnog povećanja broja gostiju i rasta potrošnje hrane imaju domaći poljoprivrednici, stočari i ribari? Prof. dr. sc. Ivo Grgić sa Agronomskog fakulteta u Zagrebu idealan je sugovornik za tu temu... 

Pročitajte više
lip
19

Biškić ostaje glavni tajnik Prstena, a Zubak kandidat za predsjednika Udruge

Predsjedništvo Udruge predložilo je kandidata Pavu Zubaka za novog predsjednika Prstena u idućem mandatu te Marjana Biškića za glavnog tajnika, a Upravni odbor jednoglasno je prihvatio oba prijedloga.


U prostorijama tvrtke AutoZubak u Sesvetama 19. lipnja 2018. održana je 74./6. sjednica proširenog Upravnog odbora šestog saziva, kojoj su nazočili brojni članovi UO-a UBH Prsten. Sjednicu je otvorio predsjednik Udruge Mijo Marić i predložio dnevni red koji je jednoglasno usvojen, kao i zapisnik s prošle sjednice proširenog UO-a. Potom je glavni tajnik Marjan Biškić podnio Izvješće o radu Udruge od 27. ožujka te naveo težišne aktivnosti  do sljedeće sjednice UO koja će se održati na jesen. Podsjetio je na važan događaj za Hrvate srednje Bosne, a to je otvaranje Konzulata RH u Vitezu 15. svibnja 2018. Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u otvorila je Konzulat, a nazočilo je izaslanstvo UBH Prsten. UBH Prsten i predstavnici hrvatskog naroda u Vitezu predložili su  otvaranje Konzulata RH u Vitezu, a pismo namjere uputili su Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske u ožujku 2016.
 

Pročitajte više
lip
14

Održan humanitarni koncert “Prsten za budućnost“

U organizaciji Udruge bosanskih Hrvata Prsten, Podružnice Brodsko-posavske županije, u Kazališno-koncertnoj dvorani ”Ivana Brlić-Mažuranić” u Slavonskom Brodu održan je humanitarni koncert Zaklade ”Prsten” pod nazivom ”Prsten za budućnost”.

 

Koncertom pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović i supokroviteljstvom hrvatskog člana Predsjedništva BiH akademika Dragana Čovića  te uz suorganizaciju Brodsko-posavske županije i Grada Slavonskog Broda obilježena je jedanaesta obljetnica uspješnog djelovanja Zaklade ”Prsten” koja pomaže stipendiranje studenata i učenika  s područja BiH ili podrijetlom iz BiH.

U ime domaćina okupljene je pozdravio predsjednik Podružnice Brodsko-posavske županije Ivo Matić, a potom i predsjednik Udruge Mijo Marić te predsjednik Upravnog odbora Zaklade ”Prsten” Marko Pipunić. Dobrodošlicu publici poželjeli su i zamjenik gradonačelnika Slavonskog Broda Hrvoje Andrić te župan Brodsko-posavke županije Danijel Marušić, koji je ujedno bio izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića. U ime predsjednice RH i pokroviteljice koncerta prigodno se obratila njezina izaslanica Renata Margaretić Urlić, a na kraju je sve pozdravio i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović.
 

Pročitajte više
lip
13

Potpora vodstva Udruge Prsten zajedništvu Hrvatskog narodnog sabora

Sastanak predstavnika UBH Prsten na čelu s predsjednikom Mijom Marićem s predsjednicima stranaka članica Hrvatskog narodnog sabora predvođenih predsjednikom Draganom Čovićem održan je u Vitezu 13. lipnja 2018. nakon Utemeljiteljske skupštine Udruge bosanskohercegovačkih Hrvata Prsten.


Na već tradicionalnom radnom susretu predstavnika HNS-a i Udruge Prsten nazočio je i potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić, koji je prenio poruke najviših dužnosnika RH u pogledu potpore sestrinskoj stranci HDZ-a BiH, kao i svim hrvatskim strankama okupljenim u velikoj hrvatskoj koaliciji unutar HNS-a BiH.
Teme sastanka bile su različite, od životnih pa do aktualnih političkih, napose u svjetlu nadolazećih Općih izbora u BiH. Naime, iako se Udruga Prsten, kako je istaknuo predsjednik Udruge Mijo Marić, ne bavi politikom, bavi se svim drugim aspektima društva koji se ipak isprepleću s politikom.

 

Pročitajte više
lip
13

U Vitezu održana Utemeljiteljska skupština Udruge bosanskohercegovačkih Hrvata Prsten

Dvije godine nakon pokretanja inicijative s ciljem osnivanja Udruge Prsten u Bosni i Hercegovini, u Vitezu je 13. lipnja 2018. održana Utemeljiteljska skupština na kojoj je osnovana Udruga bosanskohercegovačkih Hrvata Prsten (UBHH Prsten) i izabrano njezino vodstvo.

 

Za predsjednika UBHH Prsten izabran je Zdenko Vukić iz Travnika, izvršni direktor Sveučilišta Vitez i predsjednik Inicijativnog odbora za osnivanje Udruge Prsten u BiH, a  za dopredsjednike Veseli Čule iz Čitluka i Ante Domić iz Brčkog. 

Tim je činom djelovanje Udruge UBH Prsten, koja u Hrvatskoj aktivno djeluje od 2005. godine, prošireno i na teritorij Bosne i Hercegovine kako bi se omogućila i pružila dodatna potpora Hrvatima u borbi za ravnopravnost, ostanak i opstanak na tom području.

Cilj UBHH Prsten jest gospodarsko povezivanje, ulaganje u znanje i obrazovanje, humanitarno i karitativno djelovanje te snažnije povezivanje svih Hrvata u BiH, kao i svih onih koji žive izvan BiH.
 

 

Pročitajte više
lip
11

Članovi Prstena na donatorskoj večeri za Plehan

Na donatorskoj večeri za dovršetak izgradnje Vjersko-kulturnog središta Plehan u Bosanskoj Posavini, održanoj 11. lipnja 2018. u zagrebačkom hotelu Panorama, okupili su se visoki predstavnici hrvatske politike iz dviju domovina hrvatskog naroda - Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kao i predstavnici gospodarskog, vjerskog, kulturnog i javnog resora, a međunjima bili su i istaknuti članovi Udruge bosanskih Hrvata Prsten koji svojim donacijama pomažu taj hvalevrijedan projekt.

 

Donatorsku večer organizirao je vlč. Ivan Tolj, župnik u Gornjim Močilima, a uz predsjednika Vlade RH i HDZ-a Andreja Plenkovića i člana Predsjedništva BiH i predsjednika sestrinskog HDZ-a BiH Dragana Čovića te potpredsjednika Hrvatskog saborai zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića, među najvišim uzvanicima bili su ministri u Vladi RH – Tomislav Ćorić, Goran Marić, Zdravko Marić, Tomislav Tolušić i Gabrijela Žalac, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i državni tajnik Ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas, a predstavnike Katoličke crkve predvodio je nadbiskup Vrhbosanske biskupije kardinal Vinko Puljić.

 

Pročitajte više
svi
16

Otvaranju Konzulata Republike Hrvatske u Vitezu nazočilo izaslanstvo UBH Prsten

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u Vitezu je otvorila hrvatski Konzulat koji je tamo smješten kako bi pružao konzularne usluge za gotovo stotinu tisuća osoba koje žive na području dvanaest općina središnje Bosne.


"Nadam se da će ovo biti hrvatsko sidro u središnjoj Bosni", kazala je predsjednica Grabar-Kitarović tijekom svečanog otvaranja podsjećajući kako je ovo događaj kojega se dugo očekivalo i zagovaralo jer je riječ o konkretnoj pomoći brojnim Hrvatima, ali i svim drugima koji žive u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Podsjetila je kako su problemi ljudi u središnjoj Bosni slični onima u krajevima poput tih u Hrvatskoj, a riječ je o depopulaciji, odlasku mladih i poteškoćama u povratku prognanih. "Nadam se da ćemo u suradnji s vlastima Bosne i Hercegovine to popraviti", kazala je hrvatska Predsjednica poručivši kako je budućnost Hrvata iz Bosne i Hercegovine u ostanku i opstanku u toj zemlji.

 

Pročitajte više
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15  ... 

DOBRODOŠLI NA STRANICE UDRUGE "PRSTEN"

Udruga bosanskih Hrvata "Prsten" utemeljena je 9. listopada 2005. godine na Izbornoj skupštini u Zagrebu. Koncipirana je na regionalnom principu predstavnika općina Bosanske Posavine i Srednje Bosne. UBH "Prsten" je organizirana kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 

NAŠA VIZIJA
Udruga bosanskih Hrvata "PRSTEN" je vodeća, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, u cilju očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegovog prosperiteta.

VRIJEDNOSTI KOJE NAS POVEZUJU
veličina u jednostavnosti, zajedničko podrijetlo, povijest, duh, mentalitet, sličan sustav vrijednosti i načela, solidarnost i spremnost na podršku, njegovanje tradicije i kraja iz kojeg dolazimo, humanitarno i karitativno djelovanje, gospodarsko povezivanje i nastup, ulaganje u znanje i obrazovanje, investiranje u razvoj pasivnih područja i tvrtki s tih prostora.

KAKO POSTATI ČLAN UDRUGE

Članom može postati svaka osoba koja prihvati Statut udruge "Prsten". Naša vrata su otvorena za sve ljude velikog srca i dobrih namjera, zato nam se pridružite! Prvi korak prema punopravnom članstvu je ispunjavanje on-line pristupnice, ovdje na našoj web stranici, koju možete pronaći u izborniku"članstvo" ili možete osobno doći u prostorije Tajništva Udruge ili Podružnice. Godišnja članarina iznosi: 50,00 kn za fizičke osobe, dok za pravne subjekte iznosi 1.800,00 kn za trgovačka društva, 900,00 kn za obrte.

NAČIN PLAĆANJA ČLANARINE:

Primatelj:
Udruga bosanskih Hrvata Prsten
Ulica grada Vukovara 235
Zagreb

Broj žiro-računa primatelja:
IBAN: HR0323900011100328241
Hrvatska poštanska banka

ili

IBAN: HR50 2340 0091 1106 6523 7

Privredna banka Zagreb

 

Za uplate iz inozemstva:

IBAN: HR03 2390 0011 1003 2824 1,Valuta: € SWIFT: HPBZHR2X

Poziv na broj odobrenja: datum rođenja (ddmmgggg)
Opis plaćanja: članarina za godinu
Uplatitelj: vidljivo napisati ime i prezime

 

DONIRAJTE ZAKLADI PRSTEN

Donacije koje će pomoći radu naše ZAKLADE
možete uplatiti na

Hrvatska poštanska banka d.d. 
Zaklada "Prsten" Račun broj: IBAN: HR73 2390 0011 1003 4900 0

Na čemu Vam od srca zahvaljujemo!

 
 

Kontaktirajte nas:
Udruga bosanskih Hrvata "Prsten"
Ulica grada Vukovara 235
10 000 Zagreb
tel: +385 1 6133 788
fax: +385 1 6133 797
web: www.udruga-prsten.hr
e-mail: prsten@udruga-prsten.hr
Osnovni podaci:
OIB: 92653606230
Matični broj: 2005557

ŽIRO RAČUN:
Hrvatska poštanska banka d.d.
IBAN: HR0323900011100328241
VALUTA: EUR, HRK

Privredna banka Zagreb d.d.
IBAN: HR5023400091110665237
VALUTA: HRK
Linkovi

Sva prava pridržana © Copyright 2008-2015 | Datum zadnje izmjene: 23.01.2015. |  Razvoj i podrška:  IN2 d.o.o.