DOBRODOŠLI NA WEB-STRANICE UDRUGE "PRSTEN"
Udruga bosanskih Hrvata "PRSTEN" vodeća je, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, s ciljem očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegova prosperiteta. Organizirana je kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 
 
 
 
Prsten Skip Navigation Links

svi
19

Večernjakov pečat za osobu godine u BiH dobio je Marko Pipunić

U tradicionalnom izboru „Večernjakov pečat“ koja se svake godine održava u Bosni i Hercegovini za osobu 2016. godine izabran je Marko Pipunić, uspješan gospodarstvenik te počasni predsjednik i predsjednik Kluba poduzetnika Udruge „Prsten“.
Nagradu mu je na manifestaciji u mostarskoj „Kosači“ uručio predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, a manifestaciji je nazočio i član Upravnog odbora UBH „Prsten“ Ivica Nuić.

 

 

"Kad pogledam sve dobitnike prije mene stvarno neznam čime sam ovu nagradu zaslužio. Zaista neznam što u ovom trenutku reći. Kao dječak sam često želo praviti svijet boljim. Školujući sam otišao u Slavoniju, okolnosti su bile takve da sam se morao vratiti tamo gdje sam se školovao. Ostao sam u Hrvatskoj, ali iz mene nije otišla Bosna i Hercegovina“, kazao je Marko Pipunić nakon uručenja nagrade te zaključio: „Ovo priznanje daje čast i važnost. Čast ću zadržati za sebe, a važnost ću pokušati vratiti kroz pomoć ljudima i stavrajući bolje uvjete za život. Mogu obećati da će te imati svog Bosanca uz sebe i to je način na koji ja mogu zahvaliti za nagradu“.
 

Pročitajte više
svi
11

Humanitarnim koncertom obilježena 10. obljetnica Zaklade Prsten

Humanitarnim koncertom pod nazivom ”Ja ljubim“ u izvedbi sopranistica Sandre Bagarić i Danijele Pintarić te tenora Ivana Jelića i pijanista Darka Domitrovića, održanim 11. svibnja u Muzeju Mimara, obilježena je jubilarna, deseta obljetnica djelovanja Zaklade Prsten.

 

U maestralnom nastupu vrsnih umjetnika uživali su brojni gosti i uzvanici, članovi i prijatelji Udruge Prsten te donatori Zaklade, a sredstva prikupljena organizacijom već tradicionalnog koncerta namijenjena su fondu za stipendiranje studenata i učenika, sadašnjih i budućih stipendista Zaklade.

Koncert je održan pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, a u njezino je ime okupljene pozdravio izaslanik Milijan Brkić, dopredsjednik Hrvatskog sabora. U svojem je obraćanju ukazao na problem iseljavanja mladih iz obje naše domovine, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, poručivši kako moramo zaustaviti taj negativni trend, te je napomenuo da je u Uredu Predsjednice RH upravo tog dana osnovano Vijeće mladih. Istaknuo je važnost Domovinskog rata kao temelja za našu sadašnjost i budućnost, a zajedništvo i jedinstvo kao preduvjet našeg opstanka. Podsjetivši kako je upravo međusobno pomaganje odlika našeg naroda u BiH, te dio naše kulture, vjere i tradicije, ujedno je izrazio uvjerenje kako će i stipendisti Zaklade Prsten biti u prilici u budućnosti i sami nekome pomoći.
 

Pročitajte više
tra
29

Održana premijera filma ”Bijeli put“

Premijera dokumentarnog filma ”Bijeli put”, pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i u organizaciji Udruge Istina – inicijativa za slobodu, toleranciju i nacionalnu afirmaciju te u suorganizaciji s UBH Prsten i Studentskim centrom Zagreb, održana je 29. travnja u kinu Europa u Zagrebu.

 

Redatelj Zdenko Jurilj i članovi produkcijske kuće "Kadar" iz Širokog Brijega, nakon gotovo tri godine istraživanja, snimanja i mjeseci provedenih u montaži, dovršili su  film o najvećem humanitarnom konvoju nakon Drugog svjetskog rata. Film u trajanju od 79 minuta realiziran je  u suradnji s HRT-om i BHRT-om te ostalim koproducentima.

 

Pročitajte više
tra
21

Koncert klasične glazbe u Svetoj Nedelji

Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji u suradnji s Ogrankom UBH Prsten Sveta Nedjelja organizirao je 21. travnja koncert klasične glazbe pod nazivom ”Musique de chambre à deux“. U prepunoj župnoj crkvi bl. Alojzija Stepinca nastupili su glazbenici Carolina Blašković na violini i Ermin Tkalec na glasoviru.


”Večerašnjim koncertom na kojem će nastupiti vrhunski mladi glazbenici nastavljamo tradiciju održavanja koncerata klasične glazbe u našem gradu. Iznimno nam je drago što naši umjetnici dolaze direktno iz Londona gdje se usavršavaju na prestižnoj glazbenoj akademiji 'Royal Collegeof Music', a za svoj su koncertni program odabrali neka od najzahtjevnijih djela koja su vrhunac komornog muziciranja dua violine i glasovira,” kazao je tom prigodom predsjednik Ogranka Matice hrvatske Ivica Kapuđija te istaknuo: ”Posebno nam je zadovoljstvo što nam se u organizaciji i realizaciji ovog koncerta pridružila Udruga Prsten – Ogranak Sveta Nedjelja, uz čiju smo pomoć uspjeli ostvariti gostovanje uspješnih mladih umjetnika u našem gradu.“ U ime Udruge zadovoljstvo ostvarenom suradnjom izrazio je i predsjednik Ogranka Pavo Ćorluka, koji je također nazočio koncertu, kao i brojni članovi svetonedeljskog ogranka.
 

Pročitajte više
tra
5

Susret gospodarstvenika UBH Prsten i gospodarstvenika BiH

Drugog dana održavanja Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru, 5. travnja, održan je susret gospodarstvenika Kluba poduzetnika UBH Prsten i gospodarstvenika Bosne i Hercegovine na kojem su razmotrene mogućnosti ulaganja i suradnje.

 

Organizator je susreta Udruga Prsten, pokrovitelji Hrvatski narodni sabor BiH i Grad Mostar, a medijski pokrovitelji Večernji list - izdanje za BiH, Radio Herceg-Bosna i Prva TV.


Tim su se povodom u paviljonu Mostarskoga sajma okupili brojni gospodarstvenici iz Hrvatske i BiH, kao i mnogi političari, predstavnici vlasti u BiH te članovi diplomatskog zbora. Razgovaralo se o mogućnostima daljnjih ulaganja u BiH te međusobne suradnje gospodarstvenika iz RH okupljenih u Prstenu i BiH, gdje se uskoro osniva sestrinska Udruga Prsten. Također, razgovaralo se i o tome kako politika i diplomacija mogu potpomoći tu suradnju.

Pročitajte više

tra
4

Otvoren Međunarodni gospodarski sajam u Mostaru

Hrvatska zemlja partner, Prsten među izlagačima 

 

Zahvaljujući Međunarodnom sajmu gospodarstva - Mostar 2017., jednoj od najvećih gospodarskih manifestacija u Bosni i Hercegovini, Mostar je danas , ali i idućih pet dana političko, društveno i gospodarsko središte regije, piše Večernji list BiH. 

 

Veličina i važnost ove manifestacije već danima se osjete u svakom kutku Mostara, a sam prostor gospodarske zone u kojoj se održava sajam vrvi raznim majstorima, promatračima, izlagačima... iz svih dijelova svijeta. Tako je bilo i jučer kada su rađene posljednje pripreme, montirane police, rasvjeta, postavljane reklame i izložbeni materijali. Neki od izlagača već su jučer zauzeli svoja mjesta. Neki su tu prvi put, a nekima je sudjelovanje na Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru tradicija.

Pročitajte više
ožu
25

Opera ”Diva Grabovčeva” u Lisinskom

U Velikoj dvorani Koncertne dvorane "Vatroslav Lisinski" 25. ožujka 2017. održana je premijerna izvedba u Zagrebu prve hrvatske opere u BiH "Diva Grabovčeva". Opera je izvedena pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović i hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, koji su nazočili premijeri te uz potporu Grada Zagreba i Udruge bosanskih hrvata Prsten.

 

Glazbeno-scensko djelo, opera Diva Grabovčeva, istinita je priča iz povijesti hrvatskog katoličkog puka u Bosni i Hercegovini. Diva Virginija, kći Luke i Luce Grabovac iz Rame, mlada je djevojka koja je i po cijenu vlastitog života sačuvala svoju čast, vjeru i narodni identitet. Libreto opere oslonjen je na povijesni događaj, a glazba na etnoslog i glazbeni izričaj Hrvata katolika više hrvatskih naselja u Bosni i Hercegovini.

Pročitajte više
ožu
23

Počasni predsjednik UBH Prsten i predsjednik Kluba poduzetnika UBH Prsten Marko Pipunić hrvatski je poduzetnik godine

Marko Pipunić proglašen je večeras novim hrvatskim poduzetnikom godine, koji se izabire u sklopu globalnog programa EY Poduzetnik godine.

 

Najuspješniji hrvatski gospodarstvenici, te ministri i akademici okupili su se na večerašnjem izboru. Inovativnost i financijska uspješnost te osobni integritet bili su neki od kriterija za izbor pobjednika. Prema mišljenju žirija, kojim je predsjedao Emil Tedeschi, Pipunić iz tvrtke Žito d.o.o. izabran je najboljim, među sedam finalista.

 

 

Pročitajte više
ožu
23

Prva hrvatska opera iz BiH - "Diva Grabovčeva" u Lisinskom

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na izvedbu opere "Diva Grabovčeva" prve hrvatske opere u Bosni i Hercegovini u subotu, 25. ožujka 2017., u 20 sati, u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski.

 

Izvedba će se održati pod pokroviteljstvom Kolinde Grabar-Kitarović, predsjednice Republike Hrvatske i dr. Dragana Čovića, hrvatskoga člana Predsjedništva BiH, te uz potporu Grada Zagreba i Udruge bosanskih Hrvata “Prsten”.

Pročitajte više
ožu
16

Bosna i Hercegovina: k zajednici ravnopravnosti

U Bosni i Hercegovini postojali su određeni strukturni sociopolitički razlozi koji su doveli do rata. Rat je zaustavljen, ali strukturni uzroci koji su do njega doveli još nisu riješeni. Suština problema leži u tome da nema minimalne suglasnosti Bošnjaka, Srba i Hrvata o ustroju države i raspodjeli moći u njoj, pa samim tim ni o vrijednostima i normama zajedničkog života.

 

Upravo te okolnosti proizvode čitav niz specifičnih problema koji sprečavaju funkcionalnu organizaciju države i društva. Glavni je protivnik postojećega ustavnog modela države i demokracije bošnjačka politička i društvena elita, čije je temeljno ideološko polazište “moderna građanska država” iza kojega se zapravo krije unitarna građanska država u kojoj bi bila institucionalizirana politička prevlast bošnjačke nacije kao najbrojnije zajednice. “Srpska nacionalna država” unutar BiH legitimirana je plebiscitom Srba, a stvorena je na temeljima “etničkoga čišćenja” i na drugim političkim akcijama tijekom rata.

Pročitajte više
ožu
8

Klub žena Osijek donirao knjige Osnovnoj školi Orašje

Klub žena Osijek i u ovoj godini nastavlja s aktivnostima i humanitarnim akcijama, a jedna od njih je i donacija knjiga Osnovnoj školi Orašje u Orašju. Tim povodom 25. veljače predstavnice Kluba žena iz Osijeka posjetile su Osnovnu školu Orašje, gdje su stigle s punim kombijem knjiga za školsku knjižnicu.

 

Orašje je kao mjesto nastalo u XIX. stoljeću, poslije raspada Osmanlijskog Carstva, a danas je i sjedište istoimene općine na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine, u kojem živi oko 88 % Hrvata i 12 % Bošnjaka. Most između Županje i Orašja spaja Bosnu i Hercegovinu s Hrvatskom, a preko tog mosta stigle su i vrijedne članice Kluba žena iz Osijeka s hvalevrijednom donacijom knjiga. Među osam prstenovki iz Osijeka bile su predsjednica Podružnice Snježana Rebuš i voditeljica Kluba žena Ana Stanić, a dočekala ih je ravnateljica Škole Tatjana Kopić, s kojom su i koordinirale ovu akciju, zajedno s djelatnicama Škole.

 

 
Pročitajte više
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15  ... 

DOBRODOŠLI NA STRANICE UDRUGE "PRSTEN"

Udruga bosanskih Hrvata "Prsten" utemeljena je 9. listopada 2005. godine na Izbornoj skupštini u Zagrebu. Koncipirana je na regionalnom principu predstavnika općina Bosanske Posavine i Srednje Bosne. UBH "Prsten" je organizirana kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 

NAŠA VIZIJA
Udruga bosanskih Hrvata "PRSTEN" je vodeća, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, u cilju očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegovog prosperiteta.

VRIJEDNOSTI KOJE NAS POVEZUJU
veličina u jednostavnosti, zajedničko podrijetlo, povijest, duh, mentalitet, sličan sustav vrijednosti i načela, solidarnost i spremnost na podršku, njegovanje tradicije i kraja iz kojeg dolazimo, humanitarno i karitativno djelovanje, gospodarsko povezivanje i nastup, ulaganje u znanje i obrazovanje, investiranje u razvoj pasivnih područja i tvrtki s tih prostora.

KAKO POSTATI ČLAN UDRUGE

Članom može postati svaka osoba koja prihvati Statut udruge "Prsten". Naša vrata su otvorena za sve ljude velikog srca i dobrih namjera, zato nam se pridružite! Prvi korak prema punopravnom članstvu je ispunjavanje on-line pristupnice, ovdje na našoj web stranici, koju možete pronaći u izborniku"članstvo" ili možete osobno doći u prostorije Tajništva Udruge ili Podružnice. Godišnja članarina iznosi: 50,00 kn za fizičke osobe, dok za pravne subjekte iznosi 1.800,00 kn za trgovačka društva, 900,00 kn za obrte.

NAČIN PLAĆANJA ČLANARINE:

Primatelj:
Udruga bosanskih Hrvata Prsten
Ulica grada Vukovara 235
Zagreb

Broj žiro-računa primatelja:
IBAN: HR0323900011100328241
Hrvatska poštanska banka

ili

IBAN: HR50 2340 0091 1106 6523 7

Privredna banka Zagreb

 

Za uplate iz inozemstva:

IBAN: HR03 2390 0011 1003 2824 1,Valuta: € SWIFT: HPBZHR2X

Poziv na broj odobrenja: datum rođenja (ddmmgggg)
Opis plaćanja: članarina za godinu
Uplatitelj: vidljivo napisati ime i prezime

 

DONIRAJTE ZAKLADI PRSTEN

Donacije koje će pomoći radu naše ZAKLADE
možete uplatiti na

Hrvatska poštanska banka d.d. 
Zaklada "Prsten" Račun broj: IBAN: HR73 2390 0011 1003 4900 0

Na čemu Vam od srca zahvaljujemo!

 
 

Kontaktirajte nas:
Udruga bosanskih Hrvata "Prsten"
Ulica grada Vukovara 235
10 000 Zagreb
tel: +385 1 6133 788
fax: +385 1 6133 797
web: www.udruga-prsten.hr
e-mail: prsten@udruga-prsten.hr
Osnovni podaci:
OIB: 92653606230
Matični broj: 2005557
ŽIRO RAČUN:
Hrvatska poštanska banka d.d.
IBAN: HR0323900011100328241
VALUTA: EUR
Linkovi

Sva prava pridržana © Copyright 2008-2015 | Datum zadnje izmjene: 23.01.2015. |  Razvoj i podrška:  IN2 d.o.o.