DOBRODOŠLI NA WEB-STRANICE UDRUGE "PRSTEN"
Udruga bosanskih Hrvata "PRSTEN" vodeća je, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, s ciljem očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegova prosperiteta. Organizirana je kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 
 
 
 
Prsten Skip Navigation Links

ožu
25

Opera ”Diva Grabovčeva” u Lisinskom

U Velikoj dvorani Koncertne dvorane "Vatroslav Lisinski" 25. ožujka 2017. održana je premijerna izvedba u Zagrebu prve hrvatske opere u BiH "Diva Grabovčeva". Opera je izvedena pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović i hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, koji su nazočili premijeri te uz potporu Grada Zagreba i Udruge bosanskih hrvata Prsten.

 

Glazbeno-scensko djelo, opera Diva Grabovčeva, istinita je priča iz povijesti hrvatskog katoličkog puka u Bosni i Hercegovini. Diva Virginija, kći Luke i Luce Grabovac iz Rame, mlada je djevojka koja je i po cijenu vlastitog života sačuvala svoju čast, vjeru i narodni identitet. Libreto opere oslonjen je na povijesni događaj, a glazba na etnoslog i glazbeni izričaj Hrvata katolika više hrvatskih naselja u Bosni i Hercegovini.

Pročitajte više
ožu
23

Počasni predsjednik UBH Prsten i predsjednik Kluba poduzetnika UBH Prsten Marko Pipunić hrvatski je poduzetnik godine

Marko Pipunić proglašen je večeras novim hrvatskim poduzetnikom godine, koji se izabire u sklopu globalnog programa EY Poduzetnik godine.

 

Najuspješniji hrvatski gospodarstvenici, te ministri i akademici okupili su se na večerašnjem izboru. Inovativnost i financijska uspješnost te osobni integritet bili su neki od kriterija za izbor pobjednika. Prema mišljenju žirija, kojim je predsjedao Emil Tedeschi, Pipunić iz tvrtke Žito d.o.o. izabran je najboljim, među sedam finalista.

 

 

Pročitajte više
ožu
23

Prva hrvatska opera iz BiH - "Diva Grabovčeva" u Lisinskom

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na izvedbu opere "Diva Grabovčeva" prve hrvatske opere u Bosni i Hercegovini u subotu, 25. ožujka 2017., u 20 sati, u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski.

 

Izvedba će se održati pod pokroviteljstvom Kolinde Grabar-Kitarović, predsjednice Republike Hrvatske i dr. Dragana Čovića, hrvatskoga člana Predsjedništva BiH, te uz potporu Grada Zagreba i Udruge bosanskih Hrvata “Prsten”.

Pročitajte više
ožu
16

Bosna i Hercegovina: k zajednici ravnopravnosti

U Bosni i Hercegovini postojali su određeni strukturni sociopolitički razlozi koji su doveli do rata. Rat je zaustavljen, ali strukturni uzroci koji su do njega doveli još nisu riješeni. Suština problema leži u tome da nema minimalne suglasnosti Bošnjaka, Srba i Hrvata o ustroju države i raspodjeli moći u njoj, pa samim tim ni o vrijednostima i normama zajedničkog života.

 

Upravo te okolnosti proizvode čitav niz specifičnih problema koji sprečavaju funkcionalnu organizaciju države i društva. Glavni je protivnik postojećega ustavnog modela države i demokracije bošnjačka politička i društvena elita, čije je temeljno ideološko polazište “moderna građanska država” iza kojega se zapravo krije unitarna građanska država u kojoj bi bila institucionalizirana politička prevlast bošnjačke nacije kao najbrojnije zajednice. “Srpska nacionalna država” unutar BiH legitimirana je plebiscitom Srba, a stvorena je na temeljima “etničkoga čišćenja” i na drugim političkim akcijama tijekom rata.

Pročitajte više
ožu
8

Klub žena Osijek donirao knjige Osnovnoj školi Orašje

Klub žena Osijek i u ovoj godini nastavlja s aktivnostima i humanitarnim akcijama, a jedna od njih je i donacija knjiga Osnovnoj školi Orašje u Orašju. Tim povodom 25. veljače predstavnice Kluba žena iz Osijeka posjetile su Osnovnu školu Orašje, gdje su stigle s punim kombijem knjiga za školsku knjižnicu.

 

Orašje je kao mjesto nastalo u XIX. stoljeću, poslije raspada Osmanlijskog Carstva, a danas je i sjedište istoimene općine na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine, u kojem živi oko 88 % Hrvata i 12 % Bošnjaka. Most između Županje i Orašja spaja Bosnu i Hercegovinu s Hrvatskom, a preko tog mosta stigle su i vrijedne članice Kluba žena iz Osijeka s hvalevrijednom donacijom knjiga. Među osam prstenovki iz Osijeka bile su predsjednica Podružnice Snježana Rebuš i voditeljica Kluba žena Ana Stanić, a dočekala ih je ravnateljica Škole Tatjana Kopić, s kojom su i koordinirale ovu akciju, zajedno s djelatnicama Škole.

 

 
Pročitajte više
ožu
6

Sastanak s predstavnicima Općine Šamac

Predstavnici UBH Prsten u sastavu predsjednik Mijo Marić, zamjenik predsjednika Pavo Zubak, predsjednik NO Josip Sarić, glavni tajnik Marjan Biškić, član Predsjedništva UO Vjekoslav Bratić i član Upravnog odbora Marko Zrakić održali su u prostorijama Udruge Prsten radni sastanak s predstavnicima Općine Šamac na čelu s načelnikom Općine Đorđem Miličevićem, zamjenikom načelnika Đurom Ivanovićem i vijećnikom Marijanom Jovićem.

 

Teme sastanka bile su: predstavljanje gospodarskih mogućnosti općine Šamac, poteškoće povezane s održivim povratkom, socijalno-ekonomski status povratničke populacije i druga pitanja bitna za povratak i ostanak Hrvata u općini Šamac. Predstavnici Općine Šamac zahvalili su predstavnicima Udruge Prsten na održanom sastanku, a obje strane složile su se s važnošću dijaloga, partnerstva i suradnje na svim razinama u BiH. 

ožu
1

Održana prva ovogodišnja sjednica proširenog Upravnog odbora

Predsjednik Udruge Mijo Marić istaknuo je najvažnije ciljeve u tekućoj godini: “Želimo nastaviti s jačanjem svih tijela Udruge, klubova, podružnica i ogranaka, osnivati nove podružnice i ogranke, na razini sadašnjih podružnica osnivati klubove i povećati broj članova Udruge. Planiramo intenzivirati suradnju i međusobno povezivanje pravnih osoba kroz djelovanje Kluba poduzetnika i njihova portala, te povezivanje s poduzetnicima BiH i hrvatskim poduzetnicima  s  njemačkog govornog područja putem portala.“ Napominjući da će Udruga i dalje djelovati na svim područjima na kojima je i do sada bila aktivna, napose u pogledu poboljšanja položaja Hrvata u BiH, Marić je podsjetio i na osnivanje Udruge bosanskohercegovačkih Hrvata Prsten  u BiH, zaključivši kako je to jedna od težišnih aktivnosti u ovoj godini. 

 

Prva ovogodišnja sjednica proširenog Upravnog odbora UBH Prsten održana je 28. veljače u prostorijama tvrtke AutoZubak u Sesvetama, a uz članove Upravnog odbora nazočili su i članovi Nadzornog odbora, Suda časti, čelnici klubova Udruge - poduzetnika, znanstvenika, žena  i Foruma mladih, od kojih su neki ujedno članovi UO-a, te članovi Inicijativnog odbora za osnivanje Udruge Prsten u BiH, kao i počasni predsjednici Udruge.

 

Pročitajte više
vlj
23

Svečanom akademijom obilježena 100. obljetnica fra Didaka Buntića u Zagrebu

Svečanom akademijom u zagrebačkom HNK obilježena je 100. obljetnica jednog od najvećih humanitarnih pothvata u povijesti hrvatskoga naroda, spašavanja gladne djece krajem i neposredno nakon završetka Prvoga svjetskog rata koje je predvodio hercegovački franjevac fra Didak Buntić čiji je život, osim iznimne humanitarne djelatnosti obilježila briga za zaštitu i očuvanje hrvatskoga naroda u BiH. Uz najviše uzvanike iz RH i BiH, jubilarnoj obljetnici fra Didaka Buntića nazočili su i predstavnici UBH Prsten Zbog ratnih događanja i suše u Istri, Kvarneru, Hrvatskom primorju, Slovenskom primorju, Dalmaciji i Bosni i Hercegovini 1917. godine pokrenuta je akcija spašavanja djece od gladi. Prema službenim podacima od 1917. do 1919. zbrinuto je više od 17 tisuća djece iz Istre, Kvarnera i Hrvatskoga primorja, Dalmacije, Slovenskoga primorja te iz Bosne i Hercegovine (12.270 djece).

Pročitajte više
vlj
18

U Osijeku održan tradicionalni turnir u Igri prstena

Forum mladih osječke podružnice UBH Prsten organizirao je 18. veljače 2017.  u Osijeku već tradicionalni turnir u Igri prstena. Sudjelovalo je 16 ekipa, a tri najbolje osvojile su pehare i novčane nagrade. Uz organizatore i natjecatelje, u Šećeranskom domu u osječkom Donjem gradu okupili su se i drugi članovi Udruge Prsten te gosti i uzvanici, njih oko 150.

 

Kako i dolikuje ovakvim susretima, izvorne i narodne pjesme mogle su se čuti još s ulaza, gdje su domaćini dočekivali goste nazdravljajući šljivovicom. Bilo je to tek zagrijavanje uoči početka turnira u prstenu, staroj igri Posavljaka koji su taj običaj uspjeli sačuvati sve do danas.
 

Pročitajte više
vlj
10

Radno u Forumu mladih osječke podružnice

Članovi Foruma mladih Podružnice Osijek, poznati po svojoj radišnosti i timskom duhu, i ove su akademske godine krenuli ”punom parom“. Od jeseni su proveli već nekoliko aktivnosti, a neke su još u pripremi.

 

Počeli su već tradicionalnim posjetom Vukovaru, gdje su obišli sve znamenitosti vezane uz Domovinski rat.Jedan od najvećih njihovih projekata, koji traje već duže vrijeme i na koji su posebno ponosni, svakako je Kulturno-umjetničko društvo ”Prsten” iz Osijeka u kojem su aktivni od osnutka.

 

Pročitajte više
vlj
3

Izabrano novo vodstvo Podružnice PGŽ-a

Oko sedamdeset članova Podružnice UBH Prsten Primorsko-goranske županije nazočilo je Izbornoj skupštini 3. veljače 2017. godine u dvorani Euroherca u Rijeci. Za novog predsjednika Podružnice izabran je Krunoslav Kapetanović, poznati poduzetnik u turizmu i ugostiteljstvu iz Opatije, a za zamjenika dr. Goran Hauser, ugledni liječnik zaposlen u KBC-u Rijeka.

 

Na početku Skupštine okupljene je pozdravio aktualni predsjednik Podružnice Jozo Stanić, a potom je iznio rezultate dvogodišnjeg rada u svojem mandatu. Bila je to prigoda da se nakon dvije godine ponovno sagledaju rezultati rada i djelovanja Podružnice PGŽ-a. U svojem je izlaganju Stanić istaknuo da je broj članova povećan za 60 fizičkih i sedam pravnih osoba te da je u protekle dvije godine prikupljeno i dodijeljeno oko sto tisuća kuna raznih donacija, ustanovama i pojedincima.

Pročitajte više
sij
30

UBH Prsten objavljuje natječaj za radno mjesto: Administrativni djelatnik (m/ž)

Opis radnog mjesta:
- obavljanje administrativnih poslova na razini uprave
- rješavanje svakodnevne poslovne korespondencije
- komunikacija te poduzimanje potrebnih radnji u rješavanju upita stranaka, vezano uz rad Udruge i Zaklade Prsten
- ugovaranje, koordiniranje i organizacija sastanaka tijela upravljanja
- organizacija i  koordiniranje aktivnosti  na razini Udruge i podružnica udruge
- vođenje projekata cjelokupne organizacije konferencijskih i drugih poslovnih događanja
- upravljanje poslovnom dokumentacijom te administriranje i arhiviranje dokumenata
- suradnja i kontakti s dobavljačima i poslovnim partnerima te izrada poslovnih izvješća
- uređivanje, pripremanje i vođenje poslovanja i poslovne dokumentacije Zaklade Prsten
- administrativna potpora radu podružnica i klubova
- obavljanje poslova kojima se ostvaruje suradnja i komunikacija s institucijama u RH te inozemstvu
- priprema pismena i podnošenje  izvješća tijelima državne i lokalne vlasti o radu Udruge i Zaklade
- izrada financijskih izvješća o aktivnostima udruge i Zaklade te vođenje evidencija o financijskom poslovanju i rješavanje potrebne financijske dokumentacije s vanjskim dobavljačima
- sudjelovanje u izradbi općih akata za tijela upravljanja
- suradnja u pripremi internog glasila udruge, organizacija tiska i distribucije
- uređivanje i ažuriranje web-stranice
- evidentiranje te vođenje registra članstva Udruge
- uređivanje i ažuriranje online sustava evidencija
- obavljanje drugih administrativnih poslova po nalogu poslodavca.
 

Pročitajte više
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15  ... 

DOBRODOŠLI NA STRANICE UDRUGE "PRSTEN"

Udruga bosanskih Hrvata "Prsten" utemeljena je 9. listopada 2005. godine na Izbornoj skupštini u Zagrebu. Koncipirana je na regionalnom principu predstavnika općina Bosanske Posavine i Srednje Bosne. UBH "Prsten" je organizirana kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 

NAŠA VIZIJA
Udruga bosanskih Hrvata "PRSTEN" je vodeća, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, u cilju očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegovog prosperiteta.

VRIJEDNOSTI KOJE NAS POVEZUJU
veličina u jednostavnosti, zajedničko podrijetlo, povijest, duh, mentalitet, sličan sustav vrijednosti i načela, solidarnost i spremnost na podršku, njegovanje tradicije i kraja iz kojeg dolazimo, humanitarno i karitativno djelovanje, gospodarsko povezivanje i nastup, ulaganje u znanje i obrazovanje, investiranje u razvoj pasivnih područja i tvrtki s tih prostora.

KAKO POSTATI ČLAN UDRUGE

Članom može postati svaka osoba koja prihvati Statut udruge "Prsten". Naša vrata su otvorena za sve ljude velikog srca i dobrih namjera, zato nam se pridružite! Prvi korak prema punopravnom članstvu je ispunjavanje on-line pristupnice, ovdje na našoj web stranici, koju možete pronaći u izborniku"članstvo" ili možete osobno doći u prostorije Tajništva Udruge ili Podružnice. Godišnja članarina iznosi: 50,00 kn za fizičke osobe, dok za pravne subjekte iznosi 1.800,00 kn za trgovačka društva, 900,00 kn za obrte.

NAČIN PLAĆANJA ČLANARINE:

Primatelj:
Udruga bosanskih Hrvata Prsten
Ulica grada Vukovara 235
Zagreb

Broj žiro-računa primatelja:
IBAN: HR0323900011100328241
Hrvatska poštanska banka

ili

IBAN: HR50 2340 0091 1106 6523 7

Privredna banka Zagreb

 

Za uplate iz inozemstva:

IBAN: HR03 2390 0011 1003 2824 1,Valuta: € SWIFT: HPBZHR2X

Poziv na broj odobrenja: datum rođenja (ddmmgggg)
Opis plaćanja: članarina za godinu
Uplatitelj: vidljivo napisati ime i prezime

 

DONIRAJTE ZAKLADI PRSTEN

Donacije koje će pomoći radu naše ZAKLADE
možete uplatiti na

Hrvatska poštanska banka d.d. 
Zaklada "Prsten" Račun broj: IBAN: HR73 2390 0011 1003 4900 0

Na čemu Vam od srca zahvaljujemo!

 
 

Kontaktirajte nas:
Udruga bosanskih Hrvata "Prsten"
Ulica grada Vukovara 235
10 000 Zagreb
tel: +385 1 6133 788
fax: +385 1 6133 797
web: www.udruga-prsten.hr
e-mail: prsten@udruga-prsten.hr
Osnovni podaci:
OIB: 92653606230
Matični broj: 2005557
ŽIRO RAČUN:
Hrvatska poštanska banka d.d.
IBAN: HR0323900011100328241
VALUTA: EUR
Linkovi

Sva prava pridržana © Copyright 2008-2015 | Datum zadnje izmjene: 23.01.2015. |  Razvoj i podrška:  IN2 d.o.o.