DOBRODOŠLI NA WEB-STRANICE UDRUGE "PRSTEN"
Udruga bosanskih Hrvata "PRSTEN" vodeća je, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, s ciljem očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegova prosperiteta. Organizirana je kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 
 
 
 
Prsten Skip Navigation Links

ruj
20

Izaslanstvo HNS-a BiH i UBH Prsten održali radni sastanak

Izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora  BiH (HNS-a) predvođeno predsjednikom HNS-a dr. Draganom Čovićem i izaslanstvo UBH Prsten predvođeno predsjednikom Mijom Marićem, održali su danas sastanak u Mostaru.

 

Udruga Prsten od samog osnutka prati stanje u BiH, posebno položaj Hrvata u BiH, a u posljednjih nekoliko godina predstavnici Udruge razgovarali su s različitim strukturama kao i pojedincima kako bi imali što jasniju sliku o položaju Hrvata u BiH, razumjeli i dali potporu konceptu ustavnih rješenja i izmjenama izbornih zakona koji bi Hrvate u BiH stavili u ravnopravan položaj s ostala dva konstitutivna naroda. U Hrvatskom narodnom saboru BiH pronašli su partnera s kojim to mogu i realizirati.

 

Pročitajte više

Upravni odbor UBH Prsten

Sjednica Upravnog odbora Udruge Prsten održat će seu utorak, 27. rujna 2016. od 16.30-18.30 sati u prostorijama tvrtke „AUTOZUBAK“ Ljudevita Posavskog 7a, Sesvete.

 

Dnevni red

1.     Rasprava i usvajanje Zapisnika 67./11. sjednice  UO
2.     Izvješće i rasprava o radu Udruge od 14.06.2016. i aktivnosti do sljedeće sjednice
3.     Priprema za Izbornu skupštinu Udruge Prsten:   
·       rasprava i usvajanje prijedloga izmjene i dopune   Statuta UBH Prsten
·       rasprava  i usvajanje prijedloga   Poslovniku o radu Izborne skupštine Udruge
·       pripreme liste kandidata za tijela upravljanja Udrugom u  mandatu 2017./2018.: 
                  a.  za 16 članova UO koji se biraju izravno na Skupštini, a žive u RH
                  b.  za 5 članova UO koji žive u BiH I  izravno se biraju na Skupštini
                  c.  za 5 članova Suda časti
                  d.  za 7 članova Nadzornog odbora
                  e.  kandidata za predsjednika Udruge
                  f.  kandidata za zamjenika predsjednika Udruge.
·       rasprava i usvajanje Izvješća o radu Udruge i provedbi Plana rada  za razdoblje 10. 5. 2014.-15.10.2016.
·       rasprava i  usvajanje  Programa i organizacija rada Udruge za razdoblje 2017./2018.
·       rasprava  usvajanje  financijskog izvješća Udruge za 2015. i devet mjeseci 2016.
·       rasprava i usvajanje Financijskog plana za 2017.
·       osnivanje Udruge bosanskohercegovačkih Hrvata „Prsten“ u BiH, izvješće i rasprava o prijedlogu Statuta; prijedlogu loga i priprema Odluke o osnivanju UBHH ”Prsten” u BiH koju donosi Skupština Udruge UBH ”Prsten”.
·       prijedlog za sazivanje Izborne skupštine i prijedlog dnevnog reda
4.      Lokalni izbori u BiH, izvješće i rasprava o dosadašnjim i budućim aktivnostima
5.     Analiza rada Koordinatora poslovne suradnje i web-administratora portala Kluba poduzetnika te odaziv članova Kluba poduzetnika
Razno:
-        prijam u članstvo
-        uručivanje sponzorskih ugovora

ruj
9

Poziv na sudjelovanje u akciji "Pokretom protiv parkinsona"

Udruga „Parkinson i mi“ koja okuplja nešto više od četiri stotine oboljelih od Parkinsonove bolesti, osnovana u svrhu unapređenja života oboljelih kroz edukaciju, terapiju, savjetovanje obitelji, povezivanje pacijenta, liječnika, terapeuta, psihologa, nutricionista, logopeda, socijalnih radnika i svih onih koji mogu pomoći da se Parkinsonova bolest lakše podnese, ove godine  po četvrti put u Hrvatskoj organizira akciju „POKRETOM PROTIV PARKINSONA“ koja se organizira u mnogim zemljama Europe te SAD-u s ciljem podizanja razine svijesti šire javnosti o ovoj progresivnoj neurološkoj bolesti, a i istovremeno važnosti fizikalne terapije i pokreta za te pacijente.

 

Naime, u Hrvatskoj registrirano je više od 13.000 oboljelih, no pretpostavka je da je se stvaran broj kreće između 15.000 i 20.000 oboljelih. Fizikalna terapija bitna je ne samo za zdravlje i psihofizičko stanje bolesnika nego i za održavanje ravnoteže, mobilnosti i svakodnevnih aktivnosti, a sve više se govori o njenoj neuroprotektivnoj ulozi. Obilježavanje akcije „POKRETOM PROTIV PARKINSONA“  održat će se 1. listopada  2016. godine, od 10:00 do 15:00 sati u Maksimirskom parku.

Pročitajte više
ruj
9

Republika Srpska – ključ rješenja ili bure baruta?

Je li Milorad Dodik otvorio Pandorinu kutiju i hoće li se Daytonski mirovni sporazum ipak pokazati trajno neodrživim te prijete li nam novi sukobi u Bosni i Hercegovini, samo su neka od pitanja koja je nametnula nedavna najava referenduma o obilježavanju Dana Republike Srpske, koji bi se trebao održati 25. rujna.

 

Da tzv. Dodikov referendum podržavaju i drugi politički akteri u Republici Srpskoj potvrdio je i predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović. ”Ovo nije isključivo referendum Milorada Dodika. Jednim jednostavnim pitanjem želimo saznati stav građana Republike Srpske o tome podržavaju li da se Dan Republike Srpske obilježava 9. siječnja ili ne,” poručio je gostujući nedavno u emisiji HTV-a Otvoreno, ističući da se ne radi ni o kakvoj protuustavnoj radnji i kako to nije priprema za referendum o odcjepljenju. ”Apsolutno smo za provođenje Daytonskog sporazuma. Mi smo u Dayton unijeli Republiku Srpsku sa svojim obilježjima i karakteristikama, a jedna od njih je Dan RS-a,” dodao je.

 

Pročitajte više
ruj
8

Uskoro novosti u cestovnom prometu u BiH

Svi koji često putuju u Bosnu i Hercegovinu sigurno su zainteresirani za najavljene, odnosno predložene promjene u zakonima koji se odnose na promet u BiH. Naime, posljednji dan kolovoza obilježila je vijest da je Vijeće ministara BiH na sjednici u Sarajevu usvojilo Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnom i međuentitetskom cestovnom prijevozu, a Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o osnovama sigurnosti prometa na putevima u BiH.

 

Oba zakona pripremilo je Ministarstvo komunikacija i prometa BiH, a resorni ministar Ismir Jusko istaknuo je da su u pitanju dva iznimno važna strateška zakona kojima se uređuje područje transporta i sigurnosti na cestama. Ključne novosti koje se nalaze u novom tekstu zakona odnose se na kaznenu politiku. Tako su novim zakonom predviđene i nove kazne za određene prekršaje. Primjerice, za uporabu mobilnog telefona tijekom vožnje, kao i za nevezanje zaštitnog pojasa previđena je kazna od 100 do 300 KM, s tim da se trenutačno nevezanje pojasa kažnjava s 30 KM. Također, izmjenama zakona predviđa se i zabrana korištenja mobilnih telefona i slušalica u oba uha za pješake koji se kreću cestom ili prelaze preko nje.

 

 

 

Pročitajte više
ruj
3

Članovi Prstena na fišijadi u Svetoj Nedelji

Na obali jezera Rakitje u Svetoj Nedelji pokraj Samobora održana je 3. rujna 17. svetonedeljska fišijada, a uz sudionike iz cijele Hrvatske na tradicionalnoj fišijadi sudjelovalo je i oko 40 članova Udruge Prsten – Ogranka Sveta Nedelja.

 


Pobjednici ovogodišnje fišijade članovi su ”IT grupe“ iz Donjeg Miholjca, koji su osvojili samo bod više od drugoplasirane ekipe ”Fišolino“ iz Oroslavja, dok su treće mjesto zauzeli “Kockasti” iz Kerestinca. U kuhanju fiša natjecalo se 38 ekipa iz raznih krajeva Hrvatske, a članovi naše udruge sudjelovali su s ekipom iz Pleternice. Kako najavljuju, za iduću godinu planiraju organizirati i ekipu Ogranka Sveta Nedelja te su svi zainteresirani za sudjelovanje i degustaciju dobro došli.
 

kol
27

Humanitarni turnir u Đakovu

U Đakovu je 27. kolovoza održan humanitarni malonogometni turnir koji se organizira treću godinu zaredom pod pokroviteljstvom Udruge Prsten i Grada Đakovo. Turnir je održan u sklopu obilježavanja obljetnice oslobođenja tamošnje vojarne, pod nazivom ”Zvonila su zvona katedrale naše“, a sav prihod namijenjen je  KBC-u Osijek za saniranje šteta nastalih prilikom zadnjih vremenskih nepogoda.

 

Na turniru je sudjelovalo osam ekipa, od kojih je najbolja bila ekipa ”3D“ iz Đakova, koja je osvojila pobjednički prijelazni pehar, dok su drugo mjesto osvojila ”Poplavljena braća“ iz Posavskih Podgajaca, a trećeplasirana je ekipa ”Sičaja“ iz Gašinaca. Uz pehare, osvojili su i novčane nagrade kojih su se nesebično odrekli u korist osječke bolnice. Zajedničko druženje svih sudionika i organizatora turnira te uzvanika i gostiju nastavljeno je uz prigodan program u prostorijama tvrtke Ancona, na čijem je igralištu i održan turnir.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

kol
15

Promocija Udruge Prsten

Udruga ”Društvo Breščana” i Župa Breške organizirali su desetodnevnu manifestaciju ”Dani Velike Gospe” koja iz godine u godinu privlači sve veći broj ljudi.

 

Nakon svečane mise, koju je predvodio gvardijan tuzlanski, uslijedilo je narodno veselje uz zvuke izvorne i tamburaške glazbe izvorne skupine Tradicija te tamburaških skupina iz Tuzle i Komletinaca iz Republike Hrvatske. Ispred Doma kulture u Breškama posjetitelji su mogli su pratiti emisiju "Zavičajni mozaik" Zavičajnog radija Breške koja se emitirala uživo. Gosti u emisiji bili su od putnika-namjernika iz inozemstva do državnih i gradskih čelnika. Gošća emisije bila je i predsjednica Podružnice Osijek Udruge bosanskih Hrvata Prsten Snježana Rebuš koja je predstavila Udrugu, njezino desetogodišnje djelovanje I aktivnosti. Posjetitelji su mogli u Domu kulture pogledati izložbu rukotvorina nastalih u projektu koje je podržalo Federalno Ministarstvo obrazovanja i nauke, ali i starih alata, kao i suvenira napravljenih na radionicama ranijih dana manifestacije.

kol
7

Humanitarni turnir ”Spomenici budućnosti”

U sklopu programa obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja Podružnica Udruge bosanskih Hrvata Prsten Primorsko-goranske županije i Humanitarno-organizacijski odbor Komušina iz Viškova, uz suorganizaciju Grada Rijeka i gradonačelnika Vojka Obersnela, Župe sv. Mateja Viškovo i KUD-a ”Izvor“ Viškovo organizirali su 6. i 7. kolovoza 2016. u sportskom parku Ronjgi tradicionalni humanitarni malonogometni turnir, ove godine pod nazivom “Spomenici budućnosti“. Župan PGŽ-a Zlatko Komadina bio je pokrovitelj dvodnevnog sportskog natjecanja i druženja.

 

Dvodnevni humanitarni malonogometni  turnir u natjecateljskom je dijelu  okupio 20 ekipa iz Primorsko-goranske županije i ekipu Foruma mladih UBH Prsten iz Zagreba  i Varaždina.

Pročitajte više
srp
6

Sjećanje na žrtve Srebrenice

Na platou Islamskog centra u Zagrebu 6. je srpnja u organizaciji Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba i Kulturnog društva Bošnjaka u Hrvatskoj ”Preporod“ održan komemorativni skup u znak sjećanja na žrtve srebreničkog genocida iz 1995. godine.

 

Na komemoraciji su, među ostalima, bila i tri ministra, ministar branitelja Tomo Medved, ministar pravosuđa Ante Šprlje te minisitar kulture Zlatko Hasanbegović, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, veleposlanica Bosne i Hercegovine u RH Renata Paškalj, veleposlanik Turske u RH Ahmet Tuta te ostali visoki uzvanici. 

Pročitajte više
srp
10

Piknik Podružnice Varaždin na varaždinskim bregima

Piknik Podružnice Varaždin Udruge Prsten za članove Udruge, njihove obitelji i prijatelje koji je postao neizbježna i lijepa tradicija održan je 10. srpnja.

 

Sada već 7. po redu druženje članova na pitoresknim varaždinskim bregima otvorilo je srca i razveselilo mnogobrojne posjetitelje koji su se okušali i u starim hrvatskim narodnim igrama poput bacanja kamena s ramena, skakanje u vrećama, igra klisa i potezanje ruke. Malonogometni timovi odigrali su revijalne utakmice uz zdušno navijanje posebno velikog broja mladih članova. Sam rezultat bio je u drugom planu te se s radošću iščekuje ponovni susret između dragih prijatelja. Stalni gosti iz središnjice Udruge, glavni tajnik Marjan Biškić, članice Kluba žena i velik broj članova Foruma mladih svojom su nazočnošću podržali iznimno ugodno ljetno druženje varaždinske podružnice.

 

Pročitajte više
srp
3

Sesvetska Sopnica: 8. susret Hrvata kotorvaroške doline

U nedjelju, 3. srpnja 2016., u Sesvetskoj Sopnici u Zagrebu u prostoru Župe Sv. Marije Anđeoske,  održan je 8. tradicionalni susret iseljenih i protjeranih Hrvata  kotorvaroške doline pod motom „Susresti drage ljude i čuti o rodnom zavičaju“. Susret već tradicionalno organiziraju tri župe kotorvaroške doline i Udruga kotorvaroških Hrvata iz Zagreba. Pokrovitelj ovogodišnjeg susreta bila je Gradska skupština Grada Zagreba.

 

Tradicionalnom susretu nazočili su i predstavnici UBH Prsten glavni tajnik Marjan Biškić i član Predsjedništva UO Ivan Marčeta.

Susret je započeo svetom misom koju je predslavio vlč. Marko Vidović, rodom iz Kotor Varoša, a sada župnik u župi Prijedor, uz suslavlje župnika župe sv. Marije Anđeoske fra Zdravka Dadića, župnog vikara fra Stipe Karajice te fra Bože Ljubića, gvardijana samostana sv. Ilije. 

Pročitajte više
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15  ... 

DOBRODOŠLI NA STRANICE UDRUGE "PRSTEN"

Udruga bosanskih Hrvata "Prsten" utemeljena je 9. listopada 2005. godine na Izbornoj skupštini u Zagrebu. Koncipirana je na regionalnom principu predstavnika općina Bosanske Posavine i Srednje Bosne. UBH "Prsten" je organizirana kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 

NAŠA VIZIJA
Udruga bosanskih Hrvata "PRSTEN" je vodeća, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, u cilju očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegovog prosperiteta.

VRIJEDNOSTI KOJE NAS POVEZUJU
veličina u jednostavnosti, zajedničko podrijetlo, povijest, duh, mentalitet, sličan sustav vrijednosti i načela, solidarnost i spremnost na podršku, njegovanje tradicije i kraja iz kojeg dolazimo, humanitarno i karitativno djelovanje, gospodarsko povezivanje i nastup, ulaganje u znanje i obrazovanje, investiranje u razvoj pasivnih područja i tvrtki s tih prostora.

KAKO POSTATI ČLAN UDRUGE

Članom može postati svaka osoba koja prihvati Statut udruge "Prsten". Naša vrata su otvorena za sve ljude velikog srca i dobrih namjera, zato nam se pridružite! Prvi korak prema punopravnom članstvu je ispunjavanje on-line pristupnice, ovdje na našoj web stranici, koju možete pronaći u izborniku"članstvo" ili možete osobno doći u prostorije Tajništva Udruge ili Podružnice. Godišnja članarina iznosi: 50,00 kn za fizičke osobe, dok za pravne subjekte iznosi 1.800,00 kn za trgovačka društva, 900,00 kn za obrte.

NAČIN PLAĆANJA ČLANARINE:

Primatelj:
Udruga bosanskih Hrvata Prsten
Ulica grada Vukovara 235
Zagreb

Broj žiro-računa primatelja:
IBAN: HR0323900011100328241
Hrvatska poštanska banka

ili

IBAN: HR50 2340 0091 1106 6523 7

Privredna banka Zagreb

 

Za uplate iz inozemstva:

IBAN: HR03 2390 0011 1003 2824 1,Valuta: € SWIFT: HPBZHR2X

Poziv na broj odobrenja: datum rođenja (ddmmgggg)
Opis plaćanja: članarina za godinu
Uplatitelj: vidljivo napisati ime i prezime

 

DONIRAJTE ZAKLADI PRSTEN

Donacije koje će pomoći radu naše ZAKLADE
možete uplatiti na

Hrvatska poštanska banka d.d. 
Zaklada "Prsten" Račun broj: IBAN: HR73 2390 0011 1003 4900 0

Na čemu Vam od srca zahvaljujemo!

 
 

Kontaktirajte nas:
Udruga bosanskih Hrvata "Prsten"
Ulica grada Vukovara 235
10 000 Zagreb
tel: +385 1 6133 788
fax: +385 1 6133 797
web: www.udruga-prsten.hr
e-mail: prsten@udruga-prsten.hr
Osnovni podaci:
OIB: 92653606230
Matični broj: 2005557
ŽIRO RAČUN:
Hrvatska poštanska banka d.d.
IBAN: HR0323900011100328241
VALUTA: EUR
Linkovi

Sva prava pridržana © Copyright 2008-2015 | Datum zadnje izmjene: 23.01.2015. |  Razvoj i podrška:  IN2 d.o.o.