DOBRODOŠLI NA WEB-STRANICE UDRUGE "PRSTEN"
Udruga bosanskih Hrvata "PRSTEN" vodeća je, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, s ciljem očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegova prosperiteta. Organizirana je kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 
 
 
 
Prsten Skip Navigation Links > Klub žena

stu
15

Predstavnici Prstena kod Vukovarskih majki

U organizaciji Kluba žena predstavnici Udruge bosanskih Hrvata Prsten posjetili su 13. studenog Udrugu roditelja i članova obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja ”Vukovarske majke“ sa sjedištem u Zagrebu.

 

 

Susret je organiziran u prostorijama Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, u sklopu kojeg djeluje sedam udruga, među kojima i ”Vukovarske majke“, udruga koja ima sjedište u Vukovaru, Puli i Zagrebu.

Članice Prstena predvođene predsjednicom Kluba žena Gordanom Jelavić došle su u posjet punih ruku, s prigodnim darom, ali i punog i otvorenog srca, a pridružio im se i glavni tajnik Udruge Marjan Biškić. Tim povodom u prostorijama Saveza okupile su se predstavnice Vukovarskih majki, kao i drugih udruga koje djeluju u sklopu Saveza.

U ime domaćina predstavnike Prstena primila je predsjednica Saveza Ljiljana Alvir, ujedno tajnica Udruge ”Vukovarske majke“. Upoznala ih je s nastankom i radom Udruge u proteklih 25 godina te s aktivnostima i djelovanjem Saveza, koji je utemeljen kako bi okupljao sve udruge nastale s istim ciljem – traganjem za istinom o sudbini osoba koje se vode kao nestale.
 

Pročitajte više
lis
27

Izabrana nova predsjednica osječkog Kluba žena

Dragica Pavlović nova je predsjednica Kluba žena Podružnice Osijek UBH Prsten, a njezina je zamjenica Kata Ravnjak.

 

 


Novoizabrana predsjednica osječkog Kluba žena na tom je mjestu naslijedila Anu Stanić, koja je pak na nedavno održanoj Izbornoj skupštini izabrana za predsjednicu osječke podružnice, nalijedivši na tom mjestu Snježanu Rebuš.


Uvijek aktivne članice Podružnice Osijek i tamošnjeg Kluba žena pokazale su kako su spremne nositi se s izazovima i odgovornošću čelnih pozicija unutar Prstena te vjerujemo kako će novoizabrane predsjednice nastaviti s uspješnim radom u korist Kluba žena i cijele Udruge.
 

Pročitajte više
ruj
30

Prstenovke iz Osijeka na Posavskim večerima u Derventi

Manifestacija pod nazivom Posavske kulturne večeri, koja se šestu godinu zaredom održava u Derventi u organizaciji Udruge Posavljaka Bijelo Brdo, održana je 30. rujna, a u ime Udruge Prsten sudjelovale su i predstavnice Kluba žena iz Podružnice Osijek.

 

U prigodnom programu nastupilo je 15 kulturno-umjetničkih društava, mogla se vidjeti sva ljepota i raskoš narodnih nošnji, a čula se i izvorna pjesma posavskog kraja. U sklopu večeri organizirana je i izložba umjetničkih slika i ručnih radova.
 

Pročitajte više
ruj
27

Pod okriljem Kluba žena uspješno održano stručno predavanje

U organizaciji Kluba žena UBH Prsten 27. rujna u Europskom domu u Zagrebu održano je predavanje terapeuta Tomislava Kuljiša pod nazivom ”Emocije u partnerskim odnosima”, a koliko je zanimanje za ovu temu, koja je bila ”pogodak u sridu“, najbolje je pokazao odaziv brojnih članica i prijateljica Udruge Prsten.

 

 

Na početku predavanja okupljene je u ime Udruge Prsten pozdravila Klara Barišić, stipendistica Zaklade Prsten, koja je ukratko predstavila Udrugu i predavača. Predsjednica Kluba žena Gordana Jelavić izrazila je zadovoljstvo golemim odazivom te pozvala nazočne da se pridruže i uključe u rad Udruge Prsten i Kluba žena. Posebno je zahvalila Tomislavu Kuljišu, koji je ovo predavanje darovao Klubu žena, te mu je tim povodom uručila zahvalnicu.


Što su emocije i koja je njihova funkcija u odnosima? Uvid u emocionalne rane kao najčešći izvor konflikta u odnosima. Zašto su neki vrlo osjetljivi, lako ostaju silno povrijeđeni i imaju jake reakcije tuge ili ljutnje, a neki postanu krajnje bezosjećajni i emocionalno hladni? Koncept obrambenih mehanizama koji nas čine hladnim, nedostupnim ili odbojnim prema drugima. Neki od nas su vrlo emotivni, a neki su gotovo bezosjećajni, emocionalno nedostupni i zatvoreni. Kako produbiti ili ostvariti dobar odnos i u takvoj vezi?
 

Pročitajte više
srp
5

Čuvarice tradicije uz riječi i djela

 

Iako je ljeto već počelo i smanjio se intenzitet aktivnosti Udruge Prsten, koja je tijekom godine iznimno angažirana na raznim područjima djelovanja, neki su i u radu pronašli odmor pa i zadovoljstvo. Naime, u prostorijama središnjice u Zagrebu 5. srpnja okupilo se 20-ak žena kako bi u sklopu projekta Kluba žena Očuvanje tradicije sudjelovale na radionici izrade tradicijskog nakita.

Pročitajte više
lip
7

Članice Kluba žena posjetile Udrugu ”Kragulj“

U sklopu realizacije projekta Kluba žena "Promocija Udruge - kontakti sa srodnim udrugama", kojemu je cilj povezivanje UBH Prsten sa sličnim i srodnim udrugama u RH i BiH pa i šire, članice Kluba žena posjetile su 7. lipnja Udrugu za očuvanje hrvatske kulturne baštine "Kragulj" u Svetoj Nedelji.

 

 

Udruga "Kragulj" osnovana je 2008. godine s ciljem poticanja, razvijanja i unapređenja kulture i čuvanja etnobaštine toga kraja i šire. Svoje ciljeve Udruga ostvaruje održavanjem raznih radionica, a osobitu važnost pridaje uključivanju djece i mladih te povezivanju sa starijim osobama, koje su "riznice sjećanja" starih običaja i umijeća.
 

 

Pročitajte više
svi
24

Obilježena 6. godišnjica Kluba žena

Radno-svečanim sastankom u prostorijama središnjice UBH Prsten u Zagrebu 24. je svibnja obilježena šesta godišnjica utemeljenja Kluba žena, jedne od sastavnica Udruge.

 

Na početku sastanka okupljene članice i prijateljice Kluba žena pozdravila je predsjednica Kluba Gordana Jelavić. Ukratko se osvrnula na proteklih šest godina, zaključivši kako je mnogo toga postignuto u tom razdoblju. Zahvalila je svima na dosadašnjoj suradnji te ujedno najavila buduće projekte, koje su potom predstavile članice Izvršnog odbora Kluba žena, voditeljice pojedinih projekata.


Uz već realizirani projekt – definiranje članstva Kluba žena, u sklopu kojeg je potkraj travnja održano i proljetno okupljanje, a koje su organizirale i realizirale Gordana Jelavić i Marina Huss, predstavljeni su i ostali projekti kroz koje će djelovati Klub žena.
Tako je u tijeku redefiniranje dijela internetske stranice Udruge i pokretanje foruma Kluba žena, svojevrsne platforme na kojoj će članice Kluba moći razmjenjivati korisne informacije.

Pročitajte više
svi
6

Prstenovke iz Osijeka posjetile Bijelo Brdo

Predstavnice Kluba žena Podružnice Osječko-baranjske županije posjetile su 6. svibnja Bijelo Brdo kod Dervente u povodu 25. obljetnice spomena na nestale i poginule branitelje  derventskog kraja.

 

 

Tim se povodom kod spomenika poginulim braniteljima okupilo dvjestotinjak mještana i gostiju. Spomenik je podignut 2004. godine u spomen na 62 poginula branitelja tog kraja, no 2008. je srušen te ponovno podignut 2010. godine. Na tom je mjestu služena i misa zadušnica, a potom su položeni vijenci.


Komemorativnom skupu nazočili su brojni dužnosnici iz BiH, među kojima i dopredsjednik RS-a Josip Jerković, a u ime organizatora skupa predsjednik Udruge “Posavljak“ Franjo Blažević zahvalio je svim nazočnim, kao i članicama Kluba žena Udruge Prsten, koje su također položile vijenac i zapalile svijeću kod spomenika.
 

Pročitajte više
tra
26

Gospodarice Prstena okupile Prstenovu družinu

Nije riječ o novom nastavku čuvene trilogije Gospodar Prstenova, nego o Proljetnom druženju Kluba žena Udruge Prsten, održanom 26. travnja u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu.


Tim su se povodom u ugostiteljskom dijelu MUO-a okupile članice Prstena s područja grada Zagreba i Zagrebačke županije te predstavnice osječke podružnice, kao i gošće članica te uzvanice koje su se odazvale pozivu Kluba žena.

 

 

 

”Lijepo je na jednom mjestu vidjeti ovoliki broj žena koje na različite načine povezuje naša prva domovina, Bosna i Hercegovina. Pozdravljam Derventu, Bosanski Brod, Orašje, Bosanski Šamac, Odžak, Vareš, Vitez, Usoru, Livno, Mostar, Ljubuški, Sarajevo, Tuzlu... To su samo neka od mjesta koja se večeras ovdje susreću,” kazala je na početku svojeg obraćanja predsjednica Kluba žena Gordana Jelavić, koja je okupljene pozdravila i u ime Udruge, budući da muških predstavnika, ovaj put, nije bilo.
Gordana je ukratko predstavila aktivnosti Kluba žena i što je sve postigao u proteklih šest godina od kako je osnovan, istaknuvši kako je rad Kluba zamišljen na nekoliko područja: edukativnom, humanitarnom i kulturnom, uz očuvanje tradicije krajeva iz kojih potječemo. Navodeći samo neke od događaja i akcija koje su organizirane i provedene u proteklom razdoblju, posebno je istaknula pomoć koju su članice Kluba žena pružile dvjema studenticima, a one su im uzvratile na najbolji mogući način - završivši fakultet s izvrsnim uspjehom.

 


 

 

Pročitajte više
ožu
31

Članice Kluba žena Osijek posjetile Sombor

Nakon nedavnog posjeta Orašju u Bosni i Hercegovini, članice Kluba žena iz Podružnice Osijek uoči Dana žena posjetile su i Sombor, grad u Bačkoj u Vojvodini (Srbiji) u kojem žive i brojni Hrvati.


Osječanke predvođene čelnicom tamošnjeg Kluba žena Anom Stanić primio je dogradonačelnik Sombora Antonio Ratković. Sastali su se u zgradi nekadašnjeg sjedišta Bač-Bodroške županije, sadašnje Općine Sombor. Somborski dogradonačelnik upoznao ih je s radom i planovima Općine Sombor, a u razgovoru  su saznale kako se živi i radi u tom malom vojvođanskom gradu, ujedno administrativnom središtu Zapadnobačkog okruga.
 

Pročitajte više
ožu
8

Klub žena Osijek donirao knjige Osnovnoj školi Orašje

Klub žena Osijek i u ovoj godini nastavlja s aktivnostima i humanitarnim akcijama, a jedna od njih je i donacija knjiga Osnovnoj školi Orašje u Orašju. Tim povodom 25. veljače predstavnice Kluba žena iz Osijeka posjetile su Osnovnu školu Orašje, gdje su stigle s punim kombijem knjiga za školsku knjižnicu.

 

Orašje je kao mjesto nastalo u XIX. stoljeću, poslije raspada Osmanlijskog Carstva, a danas je i sjedište istoimene općine na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine, u kojem živi oko 88 % Hrvata i 12 % Bošnjaka. Most između Županje i Orašja spaja Bosnu i Hercegovinu s Hrvatskom, a preko tog mosta stigle su i vrijedne članice Kluba žena iz Osijeka s hvalevrijednom donacijom knjiga. Među osam prstenovki iz Osijeka bile su predsjednica Podružnice Snježana Rebuš i voditeljica Kluba žena Ana Stanić, a dočekala ih je ravnateljica Škole Tatjana Kopić, s kojom su i koordinirale ovu akciju, zajedno s djelatnicama Škole.

 

 
Pročitajte više
sij
18

Donacija Kluba žena Domu za beskućnike u Osijeku

Članice Kluba žena iz osječke podružnice Prstena posjetile su 18. siječnja Dom za beskućnike ”Sveti Vinko” u Osijeku kako bi im donirale razne potrepštine.

 

U Domu su smještene 22 osobe, od kojih je dvadeset muškaraca i dvije žene, a naše su članice posebno bile motivirane željom za pomoć dvojici mladića. Riječ je o braći Slijepčević podrijetlom iz Vukovara, koji tu borave od 2015. godine. Djetinjstvo su proveli u raznim domovima i život im zasigurno nije bio lak. No, Grad Vukovar  im je nedavno dodijelio stan te uskoro planiraju odlazak iz Doma za beskućnike.

 

Pročitajte više
1 2 3 4 5 

Klub žena

KLUB ŽENA

 

Klub žena osnovan je 25. svibnja 2011. Temeljni cilj Kluba jest humanitarno i kulturno djelovanje.

Tijekom godine Klub organizira:

- humanitarne akcije
- stručna predavanja
- obilazak krajeva u Bosni i Hercegovini, suradnja sa srodnim udrugama žena u BiH i Hrvatskoj
- različita kulturna događanja(promocije književnih djela, tribine, predavanja)
- suradnju s drugim organizacijama i udrugama za zaštitu i promicanje prava žena
- njegovanje kulturnih običaja i tradicije bosanskih Hrvata.

 

Voditeljica Kluba žena bira se na dvije godine s mogućnošću ponovnog izbora.

Voditeljica Kluba 2011-2012 Dragica Šamija

Voditeljica Kluba 2012-2013 Anđa Mandić

Voditeljica Kluba 2014-2017 Gordana Jelavić

Zamjenica voditeljice: Dragica Šamija
 

ČLANSTVO

- Članice Kluba žena mogu biti sve  članice Udruge Prsten. Klub žena djeluje u skladu s odredbama Statuta Udruge.

 

SASTANCI Kluba

Sastanci se održavaju prema dogovoru jednom mjesečno u prostorijama Udruge, Ulica grada Vukovara 235.
Izvanredne sastanke saziva voditeljica Kluba.
Članice Kluba obavještavaju se o sastancima mailom ili sms-porukama.

 

IZDAVAČKA DJELATNOST

Članice Kluba mogu sudjelovati u pripremama za izdavanje časopisa Prsten, kako tiskanog tako i E-časopisa.
 

 
 

Kontaktirajte nas:
Udruga bosanskih Hrvata "Prsten"
Ulica grada Vukovara 235
10 000 Zagreb
tel: +385 1 6133 788
fax: +385 1 6133 797
web: www.udruga-prsten.hr
e-mail: prsten@udruga-prsten.hr
Osnovni podaci:
OIB: 92653606230
Matični broj: 2005557
ŽIRO RAČUN:
Hrvatska poštanska banka d.d.
IBAN: HR0323900011100328241
VALUTA: EUR
Linkovi

Sva prava pridržana © Copyright 2008-2015 | Datum zadnje izmjene: 23.01.2015. |  Razvoj i podrška:  IN2 d.o.o.