DOBRODOŠLI NA WEB-STRANICE UDRUGE "PRSTEN"
Udruga Hrvata BiH "PRSTEN" vodeća je, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, s ciljem očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegova prosperiteta. Organizirana je kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 
 
 
 
Prsten Skip Navigation Links > Klub žena

ožu
8

Prstenovke obilježile Dan žena

Prstenovke obilježile Dan žena

 

I ove je godine u Prstenu obilježen Dan žena, a tim povodom u prostorijama Središnjeg ureda u Zagrebu 8. ožujka 2019. okupile su se članice Kluba žena i Foruma mladih. U ime organizatora pozdravila ih je predsjednica Kluba žena Gordana Jelavić, čestitajući svim prstenovkama njihov dan.

 

Posebno zanimljiva bila je prezentacija s pitanjima vezanim uz žene, koju su na ideju i inicijativu predsjednice Kluba pripremile vrijedne članice Ivana Milas i Verica Biškić. Sadržavala je niz zanimljivih pitanja na koja se, na prvu, činilo kako svi znamo odgovore, no ispostavilo se kako su većinom ustvari predrasude. Odgovori utemeljeni na znanstvenim istraživanjima krili su se u kuvertama koje su dobile okupljene članice te su ih, nakon pitanja i ponuđenih odgovora, podijelile s ostalima.

 

Pročitajte više
sij
19

Prstenovke na Danu mimoza u Osijeku

 

Članice Kluba žena Podružnice Osijek svojim su sudjelovanjem na 12. hrvatskom Danu mimoza podržale Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice, obilježen 19. siječnja 2019. na osječkom Trgu Ante Starčevića.

 

Uz simboličnu prodaju i podjelu cvjetova mimoze dijeljeni su  i edukativni materijali  kako bi se žene što bolje informirale i savjetovale o sprečavanju i ranom otkrivanju raka vrata maternice.

Pročitajte više
pro
6

Sveti Nikola ponovno svratio u Prsten

I ove je godine Klub žena Udruge Prsten organizirao proslavu blagdana svetog Nikole za najmlađe. Tim povodm u središnjici Udruge Prsten u Zagrebu 6. prosinca okupilo se dvadesetak djece u pratnji roditelja te baka i djedova kako bi zajedno okitili božićno drvce i dočekali svetog Nikolu, koji ih je tom prigodom i darivao. Kao i lani, svetog Nikolu utjelovio je Tonči Visković, angažirani član Prstena i Foruma mladih.

 

Okupljeni oko božićnog drvca, djeca svih uzrasta zajedničkim su ga snagama okitili, a potom je u prostoriji prepunoj mališana zavladao tajac jer je netko dojavio da Nikola stiže. I, doista, uskoro je sveti Nikola stigao među djecu, a zajedno s njima veselili su se i njihovi roditelji, koji su se na trenutak vratili u svoje djetinjstvo. Svi su zajedno zapjevali, a potom je sveti Nikola popričao s mališanima. Iako su svi oni već u rano jutro pronašli darove u svojim čizmicama, on ih je podsjetio kako oni dobivaju dva dara jer imaju dvije domovine – Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. Poručio je djeci kako trebaju biti dobri i poslušni te se što više družiti sa svojom obitelji i prijateljima, a ne s mobitelima i računalima koji su, kako je rekao, glavni mamci zločestog Krampusa. Uslijedilo je i dugoočekivano darivanje i fotografiranje sa svetim Nikolom, a potom su svi zajedno zapjevali omiljenu pjesmu Kad si sretan…

 

Pročitajte više
stu
7

U organizaciji Prstena održana tribina o raku dojke

U organizaciji Kluba žena i Kluba znanstvenika Udruge Prsten u Hrvatskoj Paneuropskoj uniji u Zagrebu 7. je studenog održana tribina pod nazivom Rak dojke – izazovi sadašnjice: amputacija ili rekonstrukcija?

 

Tim povodom u prostorijama HPEU-a okupili su se brojne čanice i članovi Udruge, među kojima i predsjednik Udruge Mijo Marić, glavni tajnik Marjan Biškić, predsjednik Kluba znanstvenika Ivo Grgić i predsjednica Kluba žena Gordana Jelavić, koja je pozdravila nazočne u ime organizatora. Izrazila je zadovoljstvo odazivom te zahvalila predavaču i domaćinima, ujedno suorganizatoru predavanja.

 

U ime domaćina okupljene je pozdravio Mislav Barišić, potpredsjednik Mladeži HPEU-a, a uvodno obraćanje održao je Ivan Marčeta, član Predsjedništva UBH Prsten i moderator tribine.

 

Potom je uslijedilo predavanje koje je održao doc. dr. sc. Zlatko Vlajčić, prim. dr. med., plastični kirurg u zagrebačkoj KB Dubrava i član Kluba znanstvenika UBH Prsten te HKD-a Napredak. Odmah na početku iznio je alarmantne podatke prema kojima svaka osma žena oboli od raka dojke te da u prosjeku godišnje u Hrvatskoj oko 2700 žena oboli od te zloćudne bolesti, a njih oko 850 od toga i umre. Dobra vijest je da se čak oko 80 % otkrije u ranoj, a svega oko 20 % u poodmakloj fazi bolesti, za što je u dobroj mjeri zaslužan i Nacionalni program  ranog otkrivanja raka dojke, koji se u Hrvatskoj provodi od 2006. godine.
 

Pročitajte više
lis
4

Održana druga radionica Tradicionalne tetovaže na platnu

U organizaciji Kluba žena u središnjici Udruge Prsten 4. listopada 2018. održana je druga radionica pod nazivom Tradicionalne tetovaže na platnu.

 

Radionicu je vodila članica Kluba Vera Rede, a uz nju okupljene Prstenovke toj posebnoj vještini veza podučavala je i članica Udruge za očuvanje hrvatske kulturne baštine Kragulj Ankica Kovač. Sudionice radionice, članice Kluba žena i Foruma mladih, upoznale su se s tim tradicionalnim običajem koje se nazivalo sicanje ili bocanje, kao i s načinom nanošenja tetovaža te najčešće korištenim motivima i ornamentima, a neke od njih su vezom motive tetovaže prenosile na platno.

 

Pročitajte više
svi
25

Obilježena sedma godišnjica Kluba žena

Prigodnim druženjem u prostorijama središnjice UBH Prsten u Zagrebu obilježena je sedma godišnjica utemeljenja Kluba žena


…Ako želite kraj radnog tjedna dočekati u ugodnom društvu, s pjesmom i dobrim zalogajem, dođite na žensko druženje u prostorije naše Udruge u petak, 25. svibnja od 20 sati. Za pjesmu će se pobrinuti Jelena Kuliš Džoja, s pratnjom, a za hranu catering Kuhinja mame i Maje. Dress code: svečano.
Kratko i jasno te ujedno primamljivo i neodoljivo sročen je ovaj poziv članicama Kluba žena na proljetno okupljanje, sa željom da lanjska novina postane tradicija pa je stoga organizirano i ove godine. No, iako u nešto skromnijem obimu, ovogodišnje je druženje bila prigoda koju je jednostavno bio grijeh propustiti.

 

Pročitajte više
svi
9

Tradicionalne tetovaže na platnu

U organizaciji Kluba žena u središnjici Udruge Prsten 9. svibnja 2018. održana je radionica Tradicionalne tetovaže na platnu. Radionicu je vodila članica Kluba Vera Rede, koja je tom prigodom održala i predavanje na tu temu, upoznavši okupljene s nastankom i ključnim segmentima tog običaja.

 

Tradicionalno tetoviranje, sicanje ili bocanje, među Hrvatima katolicima (češće ženama) bio je običaj uglavnom na području srednje Bosne, kao i u nekim krajevima Hercegovine i Dalmatinske zagore te vrlo rijetko u sjeverozapadnoj Bosni. Taj običaj polako izumire, a pretpostavlja se da su ga Hrvati katolici, jedini među slavenskim narodima, preuzeli od prastanovnika ovih prostora - Ilira. U vrijeme turskih osvajanja, motivi sastavljeni od niza malih križića imali su ulogu očuvanja katolicizma odnosno kršćanstva i sprečavanja prelaska na islam, a tradicionalne tetovaže postale su i ukras na tijelu mnogih žena iz tih krajeva.

 

Pročitajte više
tra
28

Hodočašće u Dragotin

Članice Kluba žena iz Osijeka 28. su travnja 2018., zajedno s predstavnicima Ogranka Đakovo hodočastili u Marijansko svetište Dragotin - Župa Trnava.


 

Misno slavlje predvodio je župnik iz Cerne velečasni Krešimir Jukić, a predstavnici Udruge Prsten s ostalim su se hodočasnicima priključili procesiji sa svijećama kroz svetište.
 

Pročitajte više
tra
26

Održano predavanje o dodacima prehrani

”Dodaci prehrani – DA ili NE“ naziv je predavanja održanog 26. travnja u Udruzi Prsten, u organizaciji Kluba žena i realizaciji magistre farmacije i nutricionizma Maje Lisjak Besedić.


Koliko puta su vam zbog proljetnog umora ili drugog razloga preporučili uzimanje vitamina i minerala ili nekih drugih dodataka prehrani... Je li nam to potrebno, i ako jest, ovisi li uzimanje dodataka i o životnoj dobi?
Tim je pitanjima Klub žena pozvao svoje članice, kao i članice Foruma mladih, na predavanje o dodacima prehrani, uz napomenu da ponesu proizvode koje trenutačno koriste, kako bi se nakon predavanja mogli posavjetovati s predavačicom, magistrom Lisjak Besedić.


U prostorijama središnijce Prstena u Zagrebu tim su se povodom okupile članice na čelu s predsjednicom Kluba žena Gordanom Jelavić koja je tom prigodom posebno zahvalila predavačici.
 

Pročitajte više
tra
19

Pitijada u Osijeku

Članice Kluba žena osječke podružnice organizirale su 19. travnja 2018. u prostorijama Udruge u Osijeku pitijadu odnosno spravljanje pita po starom običaju, kako su to nekad naše bake radile. Uz zvuke omiljene glazbe, članice koje baš nisu vješte u pravljenju pita pomno su pratile kako to iskusne domaćice brzo i s ljubavlju rade.


 

Prvi korak, umijesiti tijesto tzv. jufke, pa pripremiti nadjev od sira, mesa ili krumpira, razvući tijesto oklagijom ili rukama, pitu ispuniti nadjevom, zarolati, staviti u tepsiju i peći - osnovni su to koraci koje treba svaka početnica usvojiti. Pita sa sirom, pita s krumpirom ili mesom bile su na meniju tog dana i zadatak koje su iskusne kuharice i početnice zajedno odradile. Pomalo umorne i prilično site, ali i vesele nakon dobro obavljenog posla, zaključile su kako bi ovakvi susreti trebali postati tradicija, kao i da naša starinska jela moramo čuvati od zaborava.
 

Pročitajte više
tra
7

Članice Kluba žena obilježile Svjetski dan zdravlja

Povodom Svjetskog dana zdravlja, koji se obilježava 7. travnja, Klub žena organizirao je 8. travnja 2018., šetnju uz jezero Bundek u Zagrebu.

 

 

Tim su se povodom u prijepodnevnim satima u poznatom zagrebačkom parku okupile predstavnice Kluba žena, uputivši se u zajedničku šetnju (hodnju) u trajanju oko 45 minuta.

Svrha okupljanja bila je sudjelovanje u promicanju zdravog života i fizičke aktivnosti, za koju uglavnom svi imaju sve manje vremena i volje, a nakon šetnje druženje je nastavljeno u jednoj od sjenica na Bundeku.

 

 

 

Pročitajte više
ožu
28

Klub žena darivao Udrugu Betlehem

Povodom uskrsnih blagdana Klub žena organizirao je humanitarnu akciju za Udrugu Betlehem, a prikupljena pomoć uručena im je 28. ožujka, dostavljena iz središnjice Prstena u njihovu kuću u Zagrebu.

 

Korizmeno vrijeme poticajno je za odricanje i pomaganje drugima više nego inače pa je Klub žena Udruge Prsten odlučio pokrenuti humanitarnu akciju za potrebite. Akciju je vodila članica Kluba Anita Soldan, a realizirala ju je uz pomoć novopridošle članice Blaženke Šumić. Odlučeno je da se ovom prilikom daruje Udruga Betlehem, konkretno njihova kuća u Zagrebu.
Udruga Betlehem svojim djelovanjem i predanim radom želi zaštititi svaki život, nerođeni i rođeni te stoga duhovno i materijalno pomaže trudnice i samohrane majke, kao i obitelji s više djece.


Danas djeluje u osamnaest gradova u Hrvatskoj i ima četiri aktivne kuće za smještaj trudnica i majki u kriznim situacijama – u Zagrebu, Karlovcu, Splitu i Sisku, gdje se uređuje još jedna kuća, kao i u Varaždinu.
Na poziv Kluba žena odazvale su se brojne članice te je prikupljeno mnoštvo korisnih stvari poput sušilice za rublje, mikrovalne, kreveta, posteljine, pelena, prehrambenih namirnica i higijenskih potrepština…

 

 

Pročitajte više
1 2 3 4 5 6 7 

Klub žena

KLUB ŽENA

 

Klub žena osnovan je 25. svibnja 2011. Temeljni cilj Kluba jest humanitarno i kulturno djelovanje.

Tijekom godine Klub organizira:

- humanitarne akcije
- stručna predavanja
- obilazak krajeva u Bosni i Hercegovini, suradnja sa srodnim udrugama žena u BiH i Hrvatskoj
- različita kulturna događanja(promocije književnih djela, tribine, predavanja)
- suradnju s drugim organizacijama i udrugama za zaštitu i promicanje prava žena
- njegovanje kulturnih običaja i tradicije bosanskih Hrvata.

 

Voditeljica Kluba žena bira se na dvije godine s mogućnošću ponovnog izbora.

Voditeljica Kluba 2011-2012 Dragica Šamija

Voditeljica Kluba 2012-2013 Anđa Mandić

Voditeljica Kluba 2014-2017 Gordana Jelavić

Zamjenica voditeljice: Dragica Šamija
 

ČLANSTVO

- Članice Kluba žena mogu biti sve  članice Udruge Prsten. Klub žena djeluje u skladu s odredbama Statuta Udruge.

 

SASTANCI Kluba

Sastanci se održavaju prema dogovoru jednom mjesečno u prostorijama Udruge, Ulica grada Vukovara 235.
Izvanredne sastanke saziva voditeljica Kluba.
Članice Kluba obavještavaju se o sastancima mailom ili sms-porukama.

 

IZDAVAČKA DJELATNOST

Članice Kluba mogu sudjelovati u pripremama za izdavanje časopisa Prsten, kako tiskanog tako i E-časopisa.
 

 
 

Kontaktirajte nas:
Udruga Hrvata BiH "Prsten"
Ulica grada Vukovara 235
10 000 Zagreb
tel: +385 1 6133 788
fax: +385 1 6133 797
web: www.udruga-prsten.hr
e-mail: prsten@udruga-prsten.hr
Osnovni podaci:
OIB: 92653606230
Matični broj: 2005557

ŽIRO RAČUN:
Hrvatska poštanska banka d.d.
IBAN: HR0323900011100328241
VALUTA: EUR, HRK

Privredna banka Zagreb d.d.
IBAN: HR5023400091110665237
VALUTA: HRK
Linkovi

Sva prava pridržana © Copyright 2008-2015 | Datum zadnje izmjene: 23.01.2015. |  Razvoj i podrška:  IN2 d.o.o.