DOBRODOŠLI NA WEB-STRANICE UDRUGE "PRSTEN"
Udruga Hrvata BiH "PRSTEN" vodeća je, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, s ciljem očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegova prosperiteta. Organizirana je kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 
 
 
 
Prsten Skip Navigation Links > Klub žena

ruj
15

Tradicionalne tetovaže u bosanskom vezu i slavonskom zlatovezu

Članice Kluba žena osječke podružnice održale su 15. rujna 2020. radionicu starinskog veza. Okupile su se u restoranu Crna svinja, a radionicu je vodila članica Kluba Luja Zelić, vrsna i kreativna vezilja koja je prstenovke učila vezu.

 

 

Najvažniji dio identiteta jednog naroda jest njegov jezik i tradicija, a u ovoj radionici naglasak je bio na tradiciji tetoviranja. Povijest tetoviranja Hrvata katolika u BiH seže u Osmansko Carstvo, kad su katolici tetoviranjem željeli zaštitili svoju djecu i zauvijek ih obilježiti kako bi znali kome pripadaju.

Tetovirana su muška i ženska djeca od 3 do 18 godina, i to na blagdan svetog Josipa, Blagovijest, Veliki petak i u korizmeno vrijeme pomoću prirodnih materijala kao što su med, ugljen, slina i majčino mlijeko. Kako bi sačuvale dio povijesti i tradiciju naroda kojem pripadaju, prstenovke iz Osijeka odlučile su tetovaže prenijeti na platno, spojivši tradiciju bosanskog veza i slavonskog zlatoveza.

 

 

Kako su stari motivi veza i zlatoveza opet u trendu, motive tradicionalnog tetoviranja  izvezle su na različite podloge - torbe u obliku slika i nesesere te etuije za naočale, kao i na aktualne zaštitne maske.

Radionica je trajala dugo u noć, a članice su zaključile kako su takve aktivnosti poželjne jer su opuštajuće i nadahnjuju te nas vraćaju korijenima.

  

lip
11

Prstenovke iz Osijeka posjetile samostan sv. Lujze u Derventi

Članice Kluba žena iz osječke podružnice Prstena posjetile su 11. lipnja 2020. samostan sv. Lujze u Derventi te su tom prigodom donirale higijenske potrepštine.

 

Sestre milosrdnice djeluju u Derventi već 146 godina. Nakon velikog procvata zajednice i njezina djelovanja na prosvjetnom i zdravstvenom području, u vrijeme komunizma bio im je zabranjen rad u školi, a imovina oduzeta. No, sestre se nisu predale. S vremenom su se izborile za komad svojeg zemljišta i na njemu sagradile samostan u kojem su sretno i uspješno djelovale do Domovinskog rata, kad su opet protjerane, a zgrada je u potpunosti bila devastirana.

 

Sestre su u ovu kuću ponovno uselile 2007. godine i odmah su se uključile u obilazak starih i nemoćnih osoba te pomagale župi i župniku tijekom gradnje župne crkve. Ubrzo su uvidjele kako nekima od  starijih i bolesnih osoba nije dovoljan samo posjet, već trebaju trajni smještaj. Tako su zbog iznimno teških uvjeta života u napuštenoj kući u šumi, prije deset godina uzele k sebi štićenicu koja i danas stanuje s njima. Kako je vrijeme odmicalo, sve više osoba trebalo je cjelodnevnu njegu i nadzor.

 

Pročitajte više
ožu
11

Prstenovke obilježile Dan žena

Nakon Izborne skupštine Kluba žena, na kojoj je izabrano novo vodstvo, održan je 11. ožujka 2020. radni sastanak Izvršnog odbora i članica Kluba na kojem se razgovaralo o planiranim aktivnostima za iduće razdoblje.

 

Aktivnosti su osmišljene kako bi pokrile sva područja djelovanja Kluba žena - edukativno, humanitarno i kulturno, a kao prioritet istaknuto je povećanje broja aktivnih članica, i to animiranjem ostalih članica i proširenjem članstva. Da se u Klubu žena ne ostaje samo na lijepim riječima, pokazalo se i konkretnim djelima te je toga dana pristupnicu za članstvo potpisalo pet novih članica.

 

Nakon radnog sastanka uslijedilo je veselo druženje kojim se tradicionalno obilježio Međunarodni dan žena. Tim povodom predsjednica Kluba žena Ivana Milas pripremila je prstenovkama ugodnu večer, uz razne delicije iz naše bosanskohercegovačke kuhinje, a zasvirao je i harmonikaš kao gost iznenađenja.

 

 

vlj
29

Izabrano novo vodstvo Kluba žena

Nove gospodarice Prstenove družine

 

Nakon šest godina Gordanu Jelavić na mjestu predsjednice Kluba žena naslijedila je Ivana Milas, za njezinu zamjenicu izabrana je Anita Radas Soldan, a potvrđena su i vodstva Kluba žena Osječko-baranjske i Primorsko-goranske županije

 

Na Izbornoj skupštini Kluba žena, održanoj nakon Izvještajne skupštine Udruge Prsten 29. veljače 2020. u prostorijama tvrtke M SAN u Buzinu, izabrano je novo vodstvo središnjice i podružnica.

 

Prvu skupštinu Kluba žena vodila je članica Kluba Marina Huss. Podsjetila je kako su do sada formirani i aktivno djeluju klubovi žena središnjice Udruge te osječke i riječke podružnice, izrazivši nadu da će odaziv žena na razna događanja i okupljanja biti veći, kao i da će se povećati broj klubova žena.

 

Također, podsjetila je kako su do sada klubovi žena svoje vodstvo birali na svojim sastancima, a mandati su trajali dvije godine s mogućnosti ponovnog izbora. ”Željeli bismo s današnjim danom uvesti promjene koje će pridonijeti našem zajedništvu, boljem međusobnom upoznavanju, razmjeni ideja, i kvalitetnijem druženju,“ istaknula je, predloživši da se ubuduće svake dvije godine poslije Izvještajne skupštine Udruge održi i Izborna skupština klubova žena središnjice i podružnica, na kojoj bi se potvrdila odnosno prihvatila predložena vodstva središnjice ili podružnica, kao i osnivanje novih klubova žena u podružnicama i ograncima.

 

 

Pročitajte više
pro
23

Menopauza – početak novog doba

U organizaciji Kluba žena osječke podružnice u prosincu 2019. održano je predavanje pod nazivom Menopauza – početak novog doba.

 

Tim povodom u prostorijama Podružnice okupile su se prstenovke kojima je o tom specifičnom razdoblju u životu žene iscrpno predavanje održala dr. Mandica Galović.

 

Objasnila je što je menopauza i zašto nastaje, što se tijekom tog razdoblja događa i što može pomoći, odnosno olakšati kako bi žene nastale promjene što bezbolnije podnijele. Prstenovke su imale priliku pitati sve što ih zanima pa je predavanje bilo interaktivno, više kao razgovor prijateljica uz kavu.

 

"Menopauza je prirodan proces u životu svake žene, to je jedinstveno i individualno iskustvo, a u većine žena nastaju određene promjene koje mogu biti pozitivne i negativne, kao i siptomi koji su karakteristični za to novo životno razdoblje,“ kazala je dr. Galović.

 

Predavanju se pridružila i Dragica Pavlović, koja je tom prigodom članicama Kluba žena mjerila razinu šećera u krvi, a među okupljenima bila je i predsjednica Podružnice Ana Stanić.

 

U ime Kluba žena predavačici je zahvalila predsjednica Kluba Angelina Bjelobrk, a prstenovke su nastavile druženje uz prigodan domjenak na kojem je bilo i domaćih delicija koje je pripremila zamjenica predsjednice Kluba i dugogodišnja članica Prstena Kata Ravnjak.

 

 

pro
7

Prstenovke iz Osijeka pomažu potrebitima

Predstavnice Kluba žena osječke podružnice Luja Šušak i Marica Međugorac posjetile su 7. prosinca 2019. obitelj Markotić u Donjem Miholjcu te im uručile sredstva koja su prikupile članice Kluba.

 

Obitelj Markotić živi u teškim uvjetima, kako stambenim tako i egzistencijalnim, a supružnici su narušena zdravlja te ostvaruju prava iz sustava socijalne skrbi, no svaka je pomoć dobrodošla.

 

Kako bi im osigurali bolje stambene uvjete, njihovi bližnji udružili su se i prikupili sredstva te im kupili kuću u vrijednosti 6000 eura, u kojoj nema namještaja.

 

Članice Prstena iz Osijeka Kata Ravnjak i Luja Zelić posebno su se angažirale te su potražile i pomoć dobrih ljudi iz dijaspore kako bi pomogli obitelji Markotić, a svoj doprinos dale su i ostale prstenovke kako bi ih prigodno darivale uoči božićnih blagdana, na čemu im je obitelj Markotić od srca zahvalila.

 

 

stu
20

Klub žena posjetio Udrugu Betlehem

Sa željom da i ove godine uoči božićnih blagdana organiziraju humanitarnu akciju i daruju potrebite, članice Kluba žena Udruge Prsten posjetile su 20. studenog 2019. kuću za smještaj trudnica i majki s djecom Udruge Betlehem u Zagrebu.

 

Udruga Betlehem osnovana je s ciljem promicanja radosti života i ljubavi prema nerođenoj djeci i njihovim roditeljima. Udruga pomaže trudnicama koje su unatoč raznim životnim problemima i pritiscima odlučile roditi dijete, samohranim majkama i obiteljima s više djece.

 

Nakon udruge u Karlovcu, prva udruga - podružnica osnovana je 2009. godine u Zagrebu, gdje se nalazi Kuća života – Srca Isusova i Marijina. Na čelu te udruge je Blaženka Bakula, koja je zajedno s volonterkom Ivom bila naša domaćica. Uz njih, u kući u Novom Brestju dočekale su nas i tri majke s petero djece. Marijana (38) ondje boravi sa sinovima Dariom (12) i Mihaleom (2) te dvoipolmjesečnom Lucijom, Mihaela (30) s osmomjesečnom Mirjam, Marija (20) s tromjesečnom Merijem, a za našeg posjeta izbivala je trudnica Dragica (36).

 

 

Pročitajte više
lip
12

Čist okoliš – čista savjest

Odvojite vrijeme za odvojiti otpad – ključna je poruka s predavanja pod nazivom ”Čist okoliš – čista savjest“ koje je u organizaciji Kluba žena 12. lipnja 2019. održao dr. sc. Luka Balvan.

 

Tim povodom u prostorijama Središnjeg ureda Udruge Prsten okupile su se članice Kluba žena na čelu s predsjednicom Gordanom Jelavić te su ujedno održale zadnji sastanak prije ljetne stanke na kojem su dogovorile i buduće aktivnosti, posebice još bolju suradnju s Forumom mladih.

 

Dopredsjednica Kluba žena Ivana Milas uvodno se obratila okupljenima i predstavila predavača, koji je radio u Zagrebačkom holdingu na poslovima vezanim uz odvajanje otpada, a trenutačno vodi odnose s javnošću Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva. Luka Balvan ujedno je kantautor popularne duhovne glazbe, a Predsjednica RH odlikovala ga je Redom hrvatskog pletera za osobit doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske kroz bogato duhovno kulturno stvaralaštvo u prigodi 30. obljetnice skladanja duhovne glazbe. 

 

Pročitajte više
svi
25

Prstenovke darivale Caritas u Odžaku

Članice Kluba žena Podružnice Osječko-baranjske županije posjetile su 25. svibnja 2019. Odžak te su tom prigodom darivale Caritas pri crkvi sv. Ivana Krstitelja Glavosijeka.

 

To je još jedna hvalevrijedna akcija u nizu humanitarnih i karitativnih aktivnosti koje se organiziraju i provode u Klubu žena Udruge Prsten, a čineći dobro djelo prstenovke su usput stekle i dobre dojmove.

 

U Odžak su došle punih ruku, a otišle punog srca. Caritasu odžačke župe darovale su razne potrepštine, među kojima je bilo dječjih pelena i drugih higijenskih artikala na kojima su im domaćini odsrca zahvalili.

 

svi
15

Kristalna kocka vedrine u Klubu žena

Prigodnim druženjem 15. svibnja 2019. u Zagrebu obilježena je osma godišnjica utemeljenja Kluba žena Udruge Prsten, a tim povodom u bosanskohercegovačkom restoranu Mostovi okupilo se dvadesetak članica Prstena, Kluba žena i Foruma mladih.

 

Pozdravila ih je predsjednica Kluba žena Gordana Jelavić, naglasivši kako je to radno-svečano druženje. Predstavila je nedavno izabrane dopredsjednice – Anitu Soldan, koja je bila organizatorica te večeri i Ivanu Milas, koja je izostala zbog bolesti. Dosadašnja zamjenica predsjednice Kluba Dragica Šamija izrazila je želju više se angažirati u osnivanju Kluba žena u sestrinskoj Udruzi u Vitezu. Predsjednica joj je zahvalila na dugogodišnjem angažmanu u Klubu te se osvrnula na provedene aktivnosti i najavila planirane. Poseban poziv uputila je ženama za odlazak u Osijek, 6. lipnja na Humanitarni koncert Prsten za budućnost za Zakladu Prsten. Pozvala je sve na veći angažman u radu Kluba žena i odaziv na događanja u organizaciji Udruge.

 

…A što bih jedino potomcima htio namrijeti u baštinu – bila bi vedrina. Kristalna kocka vedrine. Stihovima Tina Ujevića predsjednica Kluba žena završila je svoje prigodno obraćanje okupljenim prstenovkama te dodala: ”Voljela bih da u Klubu žena vlada vedrina, a u našoj kocki treba biti ženske solidarnosti, razumijevanja, potpore, nezamjeranja, jer mi smo suputnice, a ne suparnice.“

 

Pročitajte više
tra
10

Korizmena duhovnost

Na poziv Kluba žena u prostorijama Podružnice Osječko-baranjske županije 10. travnja organizirano je predstavljanje knjige autorice Marcele Šperande pod nazivom ”Vodič za duhovnost“.

 

Knjiga prikazuje primjer kršćanske duhovnosti, polazeći od osobnog svjedočenja i prakticiranja vjere u svakodnevnom životu.

 

Marcela Šperanda je iz Slavonske Požege, a doktorirala je na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Redovita je profesorica na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku, a od 2013. godine predsjednica je udruge Duhovnost osječkih studenata DUHOS gdje aktivno sudjeluje u animaciji studenata te organizaciji tribina i duhovnih obnova. Udana je i majka sedmero djece. Trenutačno se provodi projekt za žene u međureligijskom dijalogu u kojem sudjeluju i članice Kluba žena iz Osijeka.

 

”Naše je druženje bilo prožeto zajedništvom povjerljivog osobnog svjedočenja svake članice, a nakon uvođenja u meditaciju pjesma je potekla sama od sebe - najprije duhovna, a zatim i sevdalinka,“ istaknula je predsjednica osječke podružnice Ana Stanić te dodala kako su u skladu s temom Osnaživanje žene postigle traženi cilj ”vođene kao vjernice načelom - kad je Bog na prvom mjestu, sve je na mjestu.“

 

ožu
23

Prstenovke na Danu narcisa u Zagrebu i Osijeku

Članice Kluba žena i Foruma mladih okupile su se 23. ožujka 2019. na Trgu bana Jelačića u Zagrebu i na Trgu Ante Starčevića u Osijeku kako bi podržale Dan narcisa kojim se obilježava Svjetski dan borbe protiv raka dojke.

 

Uz podjelu narcisa i prikupljanje priloga organizirano tim povodom, na štandovima na središnjem zagrebačkom trgu i Cvjetnom trgu brojni okupljeni građani mogli su se informirati o tom najraširenijem i za žene najpogubnijem obliku zloćudnog tumora, a u sklopu Programa preventivne mobilne mamografije dio žena obavio je besplatan mamografski pregled.

 

 

Svojim su dolaskom na središnje trgove u Zagrebu i Osijeku prstenovke dale potporu i ovoj hvalevrijednoj manifestaciji, kojoj su se odazvali brojni predstavnici javnog života Hrvatske, a bio je to također još jedan povod za ugodno druženje.

 

 

 

1 2 3 4 5 6 7 8 

Klub žena

KLUB ŽENA

 

Klub žena osnovan je 25. svibnja 2011. Temeljni cilj Kluba jest humanitarno i kulturno djelovanje.

Tijekom godine Klub organizira:

- humanitarne akcije
- stručna predavanja
- obilazak krajeva u Bosni i Hercegovini, suradnja sa srodnim udrugama žena u BiH i Hrvatskoj
- različita kulturna događanja(promocije književnih djela, tribine, predavanja)
- suradnju s drugim organizacijama i udrugama za zaštitu i promicanje prava žena
- njegovanje kulturnih običaja i tradicije bosanskih Hrvata.

 

Voditeljica Kluba žena bira se na dvije godine s mogućnošću ponovnog izbora.

Voditeljica Kluba 2011-2012 Dragica Šamija

Voditeljica Kluba 2012-2013 Anđa Mandić

Voditeljica Kluba 2014-2017 Gordana Jelavić

Zamjenica voditeljice: Dragica Šamija

Voditeljica Kluba 2020-2022 Ivana Milas

Zamjenica voditeljice: Anita Radas Soldan
 

ČLANSTVO

- Članice Kluba žena mogu biti sve  članice Udruge Prsten. Klub žena djeluje u skladu s odredbama Statuta Udruge.

 

SASTANCI Kluba

Sastanci se održavaju prema dogovoru jednom mjesečno u prostorijama Udruge, Ulica grada Vukovara 235.
Izvanredne sastanke saziva voditeljica Kluba.
Članice Kluba obavještavaju se o sastancima mailom ili sms-porukama.

 

IZDAVAČKA DJELATNOST

Članice Kluba mogu sudjelovati u pripremama za izdavanje časopisa Prsten, kako tiskanog tako i E-časopisa.
 

 
 

Kontaktirajte nas:
Udruga Hrvata BiH "Prsten"
Ulica grada Vukovara 235
10 000 Zagreb
tel: +385 1 6133 788
fax: +385 1 6133 797
web: www.udruga-prsten.hr
e-mail: prsten@udruga-prsten.hr
Osnovni podaci:
OIB: 92653606230
Matični broj: 2005557

ŽIRO RAČUN:
Hrvatska poštanska banka d.d.
IBAN: HR0323900011100328241
VALUTA: EUR, HRK

Privredna banka Zagreb d.d.
IBAN: HR5023400091110665237
VALUTA: HRK
Linkovi

Sva prava pridržana © Copyright 2008-2015 | Datum zadnje izmjene: 23.01.2015. |  Razvoj i podrška:  IN2 d.o.o.