DOBRODOŠLI NA WEB-STRANICE UDRUGE "PRSTEN"
Udruga Hrvata BiH "PRSTEN" vodeća je, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, s ciljem očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegova prosperiteta. Organizirana je kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 
 
 
 
Prsten Skip Navigation Links > Klub žena

stu
20

Klub žena posjetio Udrugu Betlehem

Sa željom da i ove godine uoči božićnih blagdana organiziraju humanitarnu akciju i daruju potrebite, članice Kluba žena Udruge Prsten posjetile su 20. studenog 2019. kuću za smještaj trudnica i majki s djecom Udruge Betlehem u Zagrebu.

 

Udruga Betlehem osnovana je s ciljem promicanja radosti života i ljubavi prema nerođenoj djeci i njihovim roditeljima. Udruga pomaže trudnicama koje su unatoč raznim životnim problemima i pritiscima odlučile roditi dijete, samohranim majkama i obiteljima s više djece.

 

Nakon udruge u Karlovcu, prva udruga - podružnica osnovana je 2009. godine u Zagrebu, gdje se nalazi Kuća života – Srca Isusova i Marijina. Na čelu te udruge je Blaženka Bakula, koja je zajedno s volonterkom Ivom bila naša domaćica. Uz njih, u kući u Novom Brestju dočekale su nas i tri majke s petero djece. Marijana (38) ondje boravi sa sinovima Dariom (12) i Mihaleom (2) te dvoipolmjesečnom Lucijom, Mihaela (30) s osmomjesečnom Mirjam, Marija (20) s tromjesečnom Merijem, a za našeg posjeta izbivala je trudnica Dragica (36).

 

 

Pročitajte više
lip
12

Čist okoliš – čista savjest

Odvojite vrijeme za odvojiti otpad – ključna je poruka s predavanja pod nazivom ”Čist okoliš – čista savjest“ koje je u organizaciji Kluba žena 12. lipnja 2019. održao dr. sc. Luka Balvan.

 

Tim povodom u prostorijama Središnjeg ureda Udruge Prsten okupile su se članice Kluba žena na čelu s predsjednicom Gordanom Jelavić te su ujedno održale zadnji sastanak prije ljetne stanke na kojem su dogovorile i buduće aktivnosti, posebice još bolju suradnju s Forumom mladih.

 

Dopredsjednica Kluba žena Ivana Milas uvodno se obratila okupljenima i predstavila predavača, koji je radio u Zagrebačkom holdingu na poslovima vezanim uz odvajanje otpada, a trenutačno vodi odnose s javnošću Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva. Luka Balvan ujedno je kantautor popularne duhovne glazbe, a Predsjednica RH odlikovala ga je Redom hrvatskog pletera za osobit doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske kroz bogato duhovno kulturno stvaralaštvo u prigodi 30. obljetnice skladanja duhovne glazbe. 

 

Pročitajte više
svi
25

Prstenovke darivale Caritas u Odžaku

Članice Kluba žena Podružnice Osječko-baranjske županije posjetile su 25. svibnja 2019. Odžak te su tom prigodom darivale Caritas pri crkvi sv. Ivana Krstitelja Glavosijeka.

 

To je još jedna hvalevrijedna akcija u nizu humanitarnih i karitativnih aktivnosti koje se organiziraju i provode u Klubu žena Udruge Prsten, a čineći dobro djelo prstenovke su usput stekle i dobre dojmove.

 

U Odžak su došle punih ruku, a otišle punog srca. Caritasu odžačke župe darovale su razne potrepštine, među kojima je bilo dječjih pelena i drugih higijenskih artikala na kojima su im domaćini odsrca zahvalili.

 

svi
15

Kristalna kocka vedrine u Klubu žena

Prigodnim druženjem 15. svibnja 2019. u Zagrebu obilježena je osma godišnjica utemeljenja Kluba žena Udruge Prsten, a tim povodom u bosanskohercegovačkom restoranu Mostovi okupilo se dvadesetak članica Prstena, Kluba žena i Foruma mladih.

 

Pozdravila ih je predsjednica Kluba žena Gordana Jelavić, naglasivši kako je to radno-svečano druženje. Predstavila je nedavno izabrane dopredsjednice – Anitu Soldan, koja je bila organizatorica te večeri i Ivanu Milas, koja je izostala zbog bolesti. Dosadašnja zamjenica predsjednice Kluba Dragica Šamija izrazila je želju više se angažirati u osnivanju Kluba žena u sestrinskoj Udruzi u Vitezu. Predsjednica joj je zahvalila na dugogodišnjem angažmanu u Klubu te se osvrnula na provedene aktivnosti i najavila planirane. Poseban poziv uputila je ženama za odlazak u Osijek, 6. lipnja na Humanitarni koncert Prsten za budućnost za Zakladu Prsten. Pozvala je sve na veći angažman u radu Kluba žena i odaziv na događanja u organizaciji Udruge.

 

…A što bih jedino potomcima htio namrijeti u baštinu – bila bi vedrina. Kristalna kocka vedrine. Stihovima Tina Ujevića predsjednica Kluba žena završila je svoje prigodno obraćanje okupljenim prstenovkama te dodala: ”Voljela bih da u Klubu žena vlada vedrina, a u našoj kocki treba biti ženske solidarnosti, razumijevanja, potpore, nezamjeranja, jer mi smo suputnice, a ne suparnice.“

 

Pročitajte više
tra
10

Korizmena duhovnost

Na poziv Kluba žena u prostorijama Podružnice Osječko-baranjske županije 10. travnja organizirano je predstavljanje knjige autorice Marcele Šperande pod nazivom ”Vodič za duhovnost“.

 

Knjiga prikazuje primjer kršćanske duhovnosti, polazeći od osobnog svjedočenja i prakticiranja vjere u svakodnevnom životu.

 

Marcela Šperanda je iz Slavonske Požege, a doktorirala je na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Redovita je profesorica na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku, a od 2013. godine predsjednica je udruge Duhovnost osječkih studenata DUHOS gdje aktivno sudjeluje u animaciji studenata te organizaciji tribina i duhovnih obnova. Udana je i majka sedmero djece. Trenutačno se provodi projekt za žene u međureligijskom dijalogu u kojem sudjeluju i članice Kluba žena iz Osijeka.

 

”Naše je druženje bilo prožeto zajedništvom povjerljivog osobnog svjedočenja svake članice, a nakon uvođenja u meditaciju pjesma je potekla sama od sebe - najprije duhovna, a zatim i sevdalinka,“ istaknula je predsjednica osječke podružnice Ana Stanić te dodala kako su u skladu s temom Osnaživanje žene postigle traženi cilj ”vođene kao vjernice načelom - kad je Bog na prvom mjestu, sve je na mjestu.“

 

ožu
23

Prstenovke na Danu narcisa u Zagrebu i Osijeku

Članice Kluba žena i Foruma mladih okupile su se 23. ožujka 2019. na Trgu bana Jelačića u Zagrebu i na Trgu Ante Starčevića u Osijeku kako bi podržale Dan narcisa kojim se obilježava Svjetski dan borbe protiv raka dojke.

 

Uz podjelu narcisa i prikupljanje priloga organizirano tim povodom, na štandovima na središnjem zagrebačkom trgu i Cvjetnom trgu brojni okupljeni građani mogli su se informirati o tom najraširenijem i za žene najpogubnijem obliku zloćudnog tumora, a u sklopu Programa preventivne mobilne mamografije dio žena obavio je besplatan mamografski pregled.

 

 

Svojim su dolaskom na središnje trgove u Zagrebu i Osijeku prstenovke dale potporu i ovoj hvalevrijednoj manifestaciji, kojoj su se odazvali brojni predstavnici javnog života Hrvatske, a bio je to također još jedan povod za ugodno druženje.

 

 

 

ožu
8

Prstenovke obilježile Dan žena

Prstenovke obilježile Dan žena

 

I ove je godine u Prstenu obilježen Dan žena, a tim povodom u prostorijama Središnjeg ureda u Zagrebu 8. ožujka 2019. okupile su se članice Kluba žena i Foruma mladih. U ime organizatora pozdravila ih je predsjednica Kluba žena Gordana Jelavić, čestitajući svim prstenovkama njihov dan.

 

Posebno zanimljiva bila je prezentacija s pitanjima vezanim uz žene, koju su na ideju i inicijativu predsjednice Kluba pripremile vrijedne članice Ivana Milas i Verica Biškić. Sadržavala je niz zanimljivih pitanja na koja se, na prvu, činilo kako svi znamo odgovore, no ispostavilo se kako su većinom ustvari predrasude. Odgovori utemeljeni na znanstvenim istraživanjima krili su se u kuvertama koje su dobile okupljene članice te su ih, nakon pitanja i ponuđenih odgovora, podijelile s ostalima.

 

Pročitajte više
sij
19

Prstenovke na Danu mimoza u Osijeku

 

Članice Kluba žena Podružnice Osijek svojim su sudjelovanjem na 12. hrvatskom Danu mimoza podržale Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice, obilježen 19. siječnja 2019. na osječkom Trgu Ante Starčevića.

 

Uz simboličnu prodaju i podjelu cvjetova mimoze dijeljeni su  i edukativni materijali  kako bi se žene što bolje informirale i savjetovale o sprečavanju i ranom otkrivanju raka vrata maternice.

Pročitajte više
pro
6

Sveti Nikola ponovno svratio u Prsten

I ove je godine Klub žena Udruge Prsten organizirao proslavu blagdana svetog Nikole za najmlađe. Tim povodm u središnjici Udruge Prsten u Zagrebu 6. prosinca okupilo se dvadesetak djece u pratnji roditelja te baka i djedova kako bi zajedno okitili božićno drvce i dočekali svetog Nikolu, koji ih je tom prigodom i darivao. Kao i lani, svetog Nikolu utjelovio je Tonči Visković, angažirani član Prstena i Foruma mladih.

 

Okupljeni oko božićnog drvca, djeca svih uzrasta zajedničkim su ga snagama okitili, a potom je u prostoriji prepunoj mališana zavladao tajac jer je netko dojavio da Nikola stiže. I, doista, uskoro je sveti Nikola stigao među djecu, a zajedno s njima veselili su se i njihovi roditelji, koji su se na trenutak vratili u svoje djetinjstvo. Svi su zajedno zapjevali, a potom je sveti Nikola popričao s mališanima. Iako su svi oni već u rano jutro pronašli darove u svojim čizmicama, on ih je podsjetio kako oni dobivaju dva dara jer imaju dvije domovine – Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. Poručio je djeci kako trebaju biti dobri i poslušni te se što više družiti sa svojom obitelji i prijateljima, a ne s mobitelima i računalima koji su, kako je rekao, glavni mamci zločestog Krampusa. Uslijedilo je i dugoočekivano darivanje i fotografiranje sa svetim Nikolom, a potom su svi zajedno zapjevali omiljenu pjesmu Kad si sretan…

 

Pročitajte više
stu
7

U organizaciji Prstena održana tribina o raku dojke

U organizaciji Kluba žena i Kluba znanstvenika Udruge Prsten u Hrvatskoj Paneuropskoj uniji u Zagrebu 7. je studenog održana tribina pod nazivom Rak dojke – izazovi sadašnjice: amputacija ili rekonstrukcija?

 

Tim povodom u prostorijama HPEU-a okupili su se brojne čanice i članovi Udruge, među kojima i predsjednik Udruge Mijo Marić, glavni tajnik Marjan Biškić, predsjednik Kluba znanstvenika Ivo Grgić i predsjednica Kluba žena Gordana Jelavić, koja je pozdravila nazočne u ime organizatora. Izrazila je zadovoljstvo odazivom te zahvalila predavaču i domaćinima, ujedno suorganizatoru predavanja.

 

U ime domaćina okupljene je pozdravio Mislav Barišić, potpredsjednik Mladeži HPEU-a, a uvodno obraćanje održao je Ivan Marčeta, član Predsjedništva UBH Prsten i moderator tribine.

 

Potom je uslijedilo predavanje koje je održao doc. dr. sc. Zlatko Vlajčić, prim. dr. med., plastični kirurg u zagrebačkoj KB Dubrava i član Kluba znanstvenika UBH Prsten te HKD-a Napredak. Odmah na početku iznio je alarmantne podatke prema kojima svaka osma žena oboli od raka dojke te da u prosjeku godišnje u Hrvatskoj oko 2700 žena oboli od te zloćudne bolesti, a njih oko 850 od toga i umre. Dobra vijest je da se čak oko 80 % otkrije u ranoj, a svega oko 20 % u poodmakloj fazi bolesti, za što je u dobroj mjeri zaslužan i Nacionalni program  ranog otkrivanja raka dojke, koji se u Hrvatskoj provodi od 2006. godine.
 

Pročitajte više
lis
4

Održana druga radionica Tradicionalne tetovaže na platnu

U organizaciji Kluba žena u središnjici Udruge Prsten 4. listopada 2018. održana je druga radionica pod nazivom Tradicionalne tetovaže na platnu.

 

Radionicu je vodila članica Kluba Vera Rede, a uz nju okupljene Prstenovke toj posebnoj vještini veza podučavala je i članica Udruge za očuvanje hrvatske kulturne baštine Kragulj Ankica Kovač. Sudionice radionice, članice Kluba žena i Foruma mladih, upoznale su se s tim tradicionalnim običajem koje se nazivalo sicanje ili bocanje, kao i s načinom nanošenja tetovaža te najčešće korištenim motivima i ornamentima, a neke od njih su vezom motive tetovaže prenosile na platno.

 

Pročitajte više
svi
25

Obilježena sedma godišnjica Kluba žena

Prigodnim druženjem u prostorijama središnjice UBH Prsten u Zagrebu obilježena je sedma godišnjica utemeljenja Kluba žena


…Ako želite kraj radnog tjedna dočekati u ugodnom društvu, s pjesmom i dobrim zalogajem, dođite na žensko druženje u prostorije naše Udruge u petak, 25. svibnja od 20 sati. Za pjesmu će se pobrinuti Jelena Kuliš Džoja, s pratnjom, a za hranu catering Kuhinja mame i Maje. Dress code: svečano.
Kratko i jasno te ujedno primamljivo i neodoljivo sročen je ovaj poziv članicama Kluba žena na proljetno okupljanje, sa željom da lanjska novina postane tradicija pa je stoga organizirano i ove godine. No, iako u nešto skromnijem obimu, ovogodišnje je druženje bila prigoda koju je jednostavno bio grijeh propustiti.

 

Pročitajte više
1 2 3 4 5 6 7 

Klub žena

KLUB ŽENA

 

Klub žena osnovan je 25. svibnja 2011. Temeljni cilj Kluba jest humanitarno i kulturno djelovanje.

Tijekom godine Klub organizira:

- humanitarne akcije
- stručna predavanja
- obilazak krajeva u Bosni i Hercegovini, suradnja sa srodnim udrugama žena u BiH i Hrvatskoj
- različita kulturna događanja(promocije književnih djela, tribine, predavanja)
- suradnju s drugim organizacijama i udrugama za zaštitu i promicanje prava žena
- njegovanje kulturnih običaja i tradicije bosanskih Hrvata.

 

Voditeljica Kluba žena bira se na dvije godine s mogućnošću ponovnog izbora.

Voditeljica Kluba 2011-2012 Dragica Šamija

Voditeljica Kluba 2012-2013 Anđa Mandić

Voditeljica Kluba 2014-2017 Gordana Jelavić

Zamjenica voditeljice: Dragica Šamija
 

ČLANSTVO

- Članice Kluba žena mogu biti sve  članice Udruge Prsten. Klub žena djeluje u skladu s odredbama Statuta Udruge.

 

SASTANCI Kluba

Sastanci se održavaju prema dogovoru jednom mjesečno u prostorijama Udruge, Ulica grada Vukovara 235.
Izvanredne sastanke saziva voditeljica Kluba.
Članice Kluba obavještavaju se o sastancima mailom ili sms-porukama.

 

IZDAVAČKA DJELATNOST

Članice Kluba mogu sudjelovati u pripremama za izdavanje časopisa Prsten, kako tiskanog tako i E-časopisa.
 

 
 

Kontaktirajte nas:
Udruga Hrvata BiH "Prsten"
Ulica grada Vukovara 235
10 000 Zagreb
tel: +385 1 6133 788
fax: +385 1 6133 797
web: www.udruga-prsten.hr
e-mail: prsten@udruga-prsten.hr
Osnovni podaci:
OIB: 92653606230
Matični broj: 2005557

ŽIRO RAČUN:
Hrvatska poštanska banka d.d.
IBAN: HR0323900011100328241
VALUTA: EUR, HRK

Privredna banka Zagreb d.d.
IBAN: HR5023400091110665237
VALUTA: HRK
Linkovi

Sva prava pridržana © Copyright 2008-2015 | Datum zadnje izmjene: 23.01.2015. |  Razvoj i podrška:  IN2 d.o.o.