DOBRODOŠLI NA WEB-STRANICE UDRUGE "PRSTEN"
Udruga bosanskih Hrvata "PRSTEN" vodeća je, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, s ciljem očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegova prosperiteta. Organizirana je kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 
 
 
 
Prsten Skip Navigation Links

pro
3

Vrlo teško uskladiti građanski i etnički princip, ali nije nemoguće

Imamo obavezu da idemo dalje zajedno, poručio je večeras u Mostaru predsjednik SDA Bakir Izetbegović, nakon sastanka s delegacijom HDZ-a BiH, predvođenom Draganom Čovićem.
Izetbegović je u izjavi novinarima podsjetio da su HDZ i SDA dugo koalicioni partneri, te da predstavljaju dva naroda u BiH.Prema njegovim riječima, SDA je nanovo dobila relativnu podršku relativne većine Bošnjaka u BiH, a HDZ apsolutnu podršku Hrvata.

- Imamo obavezu da idemo dalje zajedno. Prošli mandat bilo je nesporazuma i politika koje su se sudarale. Bilo je momenata kada se nije sarađivalo, ali generalno se može reći da su ipak ove dvije stranke predstavljale taj spreg koji je držao stabilnost u državi i vukao je naprijed - smatra Izetbegović.

Na kraju prethodnog mandata, nastavlja Izetbegović, “mi smo proizveli 70.000 novih radnih mjesta“, pred aktivacijom je MAP, a uskoro će krenuti i pregovori s EU - dodatna pitanja su već skoro završena.

Pročitajte više
pro
3

Čović: Može se do većine u FBIH i na državnom nivou

Nakon sastanka delegacija SDA i HDZ u Mostaru, upitan da li će SDA i HDZ imati većinu na federalnom i državnom nivou, Dragan Čović je kazao kako su HDZ-u dovoljne ruke zastupnika SDA pa da te dvije stranke već imaju uvjerljivu većinu u Parlamentu BiH, te odmah krenu u formiranje Vijeća ministara BiH.


- Kad su u pitanju županije i kantoni, jasno vam je sve - u ovih pet bez HDZ-a se ne može ništa napraviti. Kako god maštao o malim i velikim vratima, nema bez HDZ-a vlasti. A u FBiH vidjeli ste da ta bošnjačka većina ima 52-53 mandata. Ja mislim da gospodin Izetbegović i njegova koalicijska snaga može, uz neko umijeće i  s naše strane, osigurati adekvatnu većinu ako to želi. Samo je pitanje ovih prethodnih opredjeljena o kojima smo pričali - dodao je Čović.

Prema njegovim riječima, do kraja 2019. godine u BiH će vjerovatno biti neophodno donijeti stotinjak zakona vezanih za njen evropski put.

- A za to onda nema velike znanosti - diži ruke i usvajaj da bi se prilagodili evropskom putu - poručuje Čović.

Nadovezao se Izetbegović, koji je kazao da će SDA pokušati u ponedjeljak razgovarati sa Bh. blokom.

Pročitajte više
stu
29

PROTIV MAJORIZACIJE HRVATA

Čović: Bošnjački partneri nam mogu biti samo one stranke koje podrže izmjenu izbornog zakona

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović rekao je u utorak kako će hrvatskim strankama, okupljenim oko toga bloka u BiH, bošnjački partneri biti one stranke koje podrže izmjenu izbornog zakona kojom se jamči izbor legitimnih političkih predstavnika tri naroda i onemogućava preglasavanja u institucijama poput Doma naroda i Predsjedništva BiH, što je bio slučaj na posljednjim izborima s nametanjem Željka Komšića od brojnijih Bošnjaka.

 

"S partnerima među Bošnjacima tražimo nekoga tko bi bio u stanju zajamčiti legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u dogovoru s predstavnicima HNS-a BiH. Ponajprije tražimo zajednički nazivnik za europski put BiH.
 

Pročitajte više
stu
24

Pavo Zubak postao novi predsjednik Prstena

Na jučer održanoj izbornoj skupštini udruge “Prsten” u dvorani hotela “Zovko” provedene su izmjene Statuta Udruge, predstavljena su i prihvaćena financijska i radna izvješća i planovi te je izabrano novo vodstvo Udruge, piše Večernji list BiH. 

 

 

Značaj Udruge za sve Hrvate U sklopu izmjene Statuta donesena je i odluka o promjeni naziva Udruge - promjenom imena u Udruga Hrvata Bosne i Hercegovine “Prsten”, umjesto dosadašnje Udruge bosanskih Hrvata, “Prsten” je prerastao okvire regionalne udruge kako bi postao integrativni čimbenik svih Hrvata iz Bosne i Hercegovine kako u Hrvatskoj tako i u BiH.

 

 

Pročitajte više
stu
21

Zašto se Hrvati i Srbi homogeniziraju i međusobno udružuju

Kako bi se zaštitili od bošnjačke dominacije, među Hrvatima i Srbima u Bosni i Hercegovini vlada stranačko jednoumlje. Kod Hrvata zato što im Bošnjaci biraju predstavnike, a kod Srba iz straha da im Sarajevo to isto ne uradi u budućnosti.


Koalicija Hrvatskog narodnog sabora predvođena HDZ-om BiH dobila je više od dvije trećine hrvatskih glasova na prošlomjesečnim izborima, dok je Milorad Dodik sa svojim koalicijskim partnerima osvojio natpolovičnu većinu u Republici Srpskoj, a potom oko sebe okupio i gotovo cijelu oporbu. Nije mu bilo ni teško jer je SDS doživio fijasko.


I članovi Saveza za promjene (SDS, PDP, NDP, Srpska radikalna stranka...) pridružuju se ljutom protivniku Miloradu Dodiku. Čak i ono malo oporbe što ostane izvan ovog bloka u nacionalnoj politici vjerojatno se neće s njima konfrontirati. Tako bi i srpski blok okupljen oko Dodikova SNSD-a mogao, poput hrvatskog, imati dvotrećinsku potporu.

Pročitajte više
stu
21

KOMŠIĆ GO HOME Studenti iz Mostara pozivaju na nastavak otpora političkom nasilju nad Hrvatima u BiH

Hrvatski studentski politološki forum (HSPF), koji okuplja studente politologije s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, ocijenio je kako Željko Komšić neće predstavljati Hrvate u državnome Predsjedništvu BiH jer su ga birali Bošnjaci.

 

"Gaženje izborne volje jednog konstitutivnog naroda ujedno je gaženje temelja BiH. Iz tog razloga jasno poručujemo da Željko Komšić nije hrvatski član Predsjedništva, jer ga Hrvati nisu ni birali", navodi se u priopćenju HSPF-a koji je organizirao i masovne prosvjede u Mostaru protiv Komšića nedugo nakon njegova izbora.

Pročitajte više
stu
21

Dodik u Predsjedništvu BiH: Što prije ukinuti dužnost visokog predstavnika


VELIKO NESLAGANJE
Priseže novo Predsjedništvo: 'Inaugurira se majoriziranost Hrvata u BiH, Komšićev izbor je antiustavan i antidaytonski'

 

Autor Ivan Crnjac

 

Hrvati u BiH ovih dana pokazuju izraze otpora prema aktualnoj politici zbog činjenice da je u njihovo ime bošnjačkim glasovima izabran Željko Komšić kao hrvatski predstavnik u Predsjedništvu BiH.

Pročitajte više
stu
21

Kako bi razvlastili Hrvate u BiH, ruše američki projekt

Sutra je 23. godišnjica od kada je u vojnoj zračnoj luci Wright-Patterson kod Daytona, u američkoj državi Ohio, parafiran pravni akt, čime je okončan rat u Bosni i Hercegovini koji je trajao od 1992. do 1995. godine.

 

 

Autor Jozo Pavković 

 

Umjesto slavlja, danas na inauguraciji novih članova Predsjedništva bit će njegova svojevrsna “komemoracija”. Političkim prijevarama ubijena je u toj ustanovi konstitutivnost naroda. I demokracija. A to je temelj američkog projekta osmišljenog u Daytonu. Političari iz “temeljnog naroda” pronašli su rupe u zakonima i preko njih vrše nasilje nad malobrojnijima. Bošnjaci biraju Hrvatima predstavnike i kažu kako je sve po slovu Daytonskog mirovnog sporazuma. Uz blagoslov međunarodne zajednice nameću im vlast.

Pročitajte više
stu
12

IZ POSEBNOG KUTA

Daytonski sporazum nikad nije službeno preveden, ratificiran, čak ni objavljen u službenom glasniku!

 

Biskup Komarica bio je prije odlaska premijera u Kinu na sastanku u Banskim dvorima. Važni su mu projekti koje provodi Milasov ured, što je dokaz da Hrvatska brine o svom narodu u Bosni i Hercegovini, toj kompliciranoj i vrlo specifičnoj državi. Naš se narod u toj državi u posljednja dva desetljeća prepolovio (prije rata 800.000, a sada oko 400.000).

Nikako ne možemo optužiti rat za taj egzodus ili samo tešku ekonomsku situaciju, valjalo bi iskreno priznati da je službena hrvatska politika vrludala. Od perioda kad se isticalo da se radi o drugoj državi, a prešućivala ustavna obveza i konstitutivnost našeg naroda do jasnog govora naših europarlamentaraca koji, bez obzira na stranačku boju, pišu Vijeću za vanjske poslove EU.

Premijer Plenković na Summitu 28 čelnika EU u okviru rasprave o vanjskim odnosima govorio je o BiH nakon općih izbora, otvoreno tvrdeći da su Bošnjaci preglasali Hrvate i izabrali člana u Predsjedništvu BiH. Izigravanje Daytonskog sporazuma nije dobro za BiH, ali ni za sva tri naroda.

Pročitajte više
stu
9

Izbori 2018: Analiza i stajališta Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora

Na sjednici održanoj 23. listopada 2018. godine u Mostaru, Predsjedništvo HNS BiH razmatralo je i analiziralo je rezultate Općih izbora održanih 7. listopada 2018. godine, te jednoglasno usuglasilo nastavak i način djelovanja u narednom periodu.


Predsjedništvo HNS BiH je izrazilo zadovoljstvo činjenicom što su i nakon ovih izbora stranke, koalicije i liste koje su sastavni dio HNS BiH ostvarile izborni rezultat koji neporecivo svjedoči da su članice i članovi HNS BiH nositelji preko 95% hrvatskog izbornog legitimiteta, kako na razini države, tako i na razini entiteta i županija. Taj rezultat velika je čast ali i još veća obveza svim novoizabranim članicama i članovima HNS BiH da u skladu s deklaracijama HNS BiH učine sve što je u njihovoj moći kako bi u skladu s Ustavom BiH i Daytonskim sporazumom Hrvati postali uistinu konstitutivni i jednakopravni s ostala dva konstitutivna naroda.


Nužan uvjet konstitutivnosti jednoga naroda je pravo da pripadnici tog naroda na slobodnim i demokratskim izborima samostalno izaberu svoje političke predstavnike za ona tijela vlasti koja su Ustavom BiH predviđena predstavljanju konstitutivnih naroda.  Na žalost, i na ovim izborima, Hrvatima kao konstitutivnom narodu u BiH to pravo je bilo prekršeno i brutalno pogaženo. Stoga izbor Željka Komšića bošnjačkim glasovima za hrvatskoga člana Predsjedništva BiH smatramo grubim kršenjem kako Ustava BiH tako i Daytonskoga sporazuma. Potvrdu izrečenoj tvrdnji, među ostalim, pronalazimo i u odlukama Ustavnoga suda BiH: U-5/98 (konstitutivnost) iz 2000. godine, U-23/14 iz 2016. godine (Ljubić)  i U-3/17 iz 2017. godine(Čolak).


U odluci Ustavnoga suda BiH U-5/98 eksplicitno je navedeno kako je konstitutivnost tri naroda „natkrovljujuće načelo“ Ustava BiH. To znači da s načelom konstitutivnosti tri naroda moraju biti usklađena sva ostala ustavna načela, svi ostali ustavi, svi zakoni, sve zakonske norme te svi pravni i podzakonski akti u BiH, osobito Izborni zakon BiH kojim se operacionalizira to temeljno ili natkrovljujuće ustavno načelo.

Pročitajte više
stu
5

Od formule za izbor izaslanika ovisi hoće li Hrvati biti još pogaženi

Ukupno 17 hrvatskih mjesta u Domu naroda, po neustavnim zakonskim odredbama, dijeljeno je na svih 10 županija, iako je brojnost Hrvata u nekima od njih na razini statističke greške

 

Autor Dragan Jurić

 

Izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH bio je tek prvi dio obespravljivanja Hrvata na ovim izborima, piše Večernji list BiH. Nastavak bi mogao tek uslijediti i pokazati zašto su se bošnjačke stranke grčevito borile za održavanje neustavnih odredbi Izbornog zakona BiH, odnosno zašto su pokušale progurati entitetski zakon o izbornim jedinicama

 

 

Pročitajte više
stu
5

Grabar-Kitarović izrazila zabirnutost zbog BiH

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović ocijenila je u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju da je "stvarno zabrinuta zbog BiH" te da odbija bilo kakve optužbe o miješanju u unutarnje stvari BiH zbog traženja izmjena izbornog zakona.

 

-  Moram reći da sam stvarno zabrinuta zbog BiH. To je nama susjedna država s kojom dijelimo 1001 kilometar granice, čija stabilnost utječe i na stabilnost Hrvatske - kazala je Grabar- Kitarović, naglasivši kako joj nije namjera miješati se u unutarnji ustroj BiH i da je to stvar odnosa između izabranih predstavnika naroda.

Pročitajte više
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15  ... 

 
 

Kontaktirajte nas:
Udruga bosanskih Hrvata "Prsten"
Ulica grada Vukovara 235
10 000 Zagreb
tel: +385 1 6133 788
fax: +385 1 6133 797
web: www.udruga-prsten.hr
e-mail: prsten@udruga-prsten.hr
Osnovni podaci:
OIB: 92653606230
Matični broj: 2005557

ŽIRO RAČUN:
Hrvatska poštanska banka d.d.
IBAN: HR0323900011100328241
VALUTA: EUR, HRK

Privredna banka Zagreb d.d.
IBAN: HR5023400091110665237
VALUTA: HRK
Linkovi

Sva prava pridržana © Copyright 2008-2015 | Datum zadnje izmjene: 23.01.2015. |  Razvoj i podrška:  IN2 d.o.o.