DOBRODOŠLI NA WEB-STRANICE UDRUGE "PRSTEN"
Udruga bosanskih Hrvata "PRSTEN" vodeća je, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, s ciljem očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegova prosperiteta. Organizirana je kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 
 
 
 
Prsten Skip Navigation Links > Vijesti iz BiH

vlj
16

EUROPSKE INTEGRACIJE Čović: Nikad nisam tvrdio kako je BiH utočište islamskog radikalizma

Odgovori na upitnik Europske komisije koje Bosna i Hercegovina mora predati kako bi se odlučivalo o njezinom zahtjevu za odobravanje statusa kandidata za članstvo u EU bit će spremni do 28. veljače kada će BiH posjetiti predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker, najavio je u četvrtak u Sarajevu predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović ističući kako je time dovršena zahtjevna zadaća na putu europskih integracija.

 

"Taj će dan biti poseban", kazao je Čović novinarima podsjećajući kako su za popunjavanje upitnika trebala brojna usuglašavanja među različitim razinama vlasti pa je za posao kojega su druge države obavile za najviše pet mjeseci Bosni i Hercegovini trebalo više od godinu dana. Procjena je kako će nakon početnih odgovora Europska komisija vjerojatno poslati u Sarajevo dodatna pitanja pa BiH kandidatski status ne može očekivati prije 2019. godine.

Čović je podsjetio kako će konačna odluka Europske komisije ovisiti i o tome kakvo će u narednim mjesecima biti političko stanje u BiH, što je opet isključiva odgovornost njenih političara koji se u izbornoj godini sve žešće konfrontiraju. Na pitanje o tome drži li kako je BiH odnosno Bošnjaci koji u njoj žive utočište islamskog radikalizma, Čović je odgovorio kako on takvo što nikada nije tvrdio, iako mu se i to pripisivalo.

 

Pročitajte više
vlj
8

Općina Odžak danas je obilježila Dan Općine

Općina Odžak danas je obilježila Dan Općine 08. veljače, datum kada je Odžak po Daytonu pripao području FBiH i počeo proces povratka. Prvi povratnici, pripadnici 102. HVO brigade i pripadnici policije vratili su se upravo na današnji dan 1996. godine i od tada se ovaj datum obilježava kao Dan Općine Odžak. 

 

Svečanosti na obilježavanju dana Općine Odžak, uz brojne dužnosnike i predstavnike institucija, vojske, Udruga iz Domovinskoga rata, nazočni su bili član bh Predsjedništva iz reda hrvatskoga naroda i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, predsjednik FBiH Marinko Čavara, dopredsjednik RS-a iz reda hrvatskog naroda Josip Jerković i Davor Čordaš, ministar za izbjeglice i raseljene osobe RS-a, konzul RH u BiH Ivan Bandić, te ostali visoki dužnosnici svih razina vlasti. Uime UBH Prsten Danu Općine nazočio je predsjednik Mijo Marić. S lokalne razine obilježavanju Dana općine Odžak nazočni su bili i načelnici susjednih općina u ŽP, Orašja Stanko Vincetić i Domaljevac-Šamca Mario Jurkić. Sadržaji su prije svega bili u znaku sjećanja na poginule branitelje, a po tradiciji održan je karneval učenika OŠ Vladimira Nazora, Odžak i tom prigodom načelnik općine Jakov Ivanković predao je ključeve grada mladim Odžačanima. Položeni su i vijenci kod Spomen obilježja za 150 poginulih branitelja 102 odžačke HVO brigade nakon čega je održana  svečana sjednica OV Odžak.

Pročitajte više
vlj
5

Izetbegović: Da se Tito danas digne, on bi pobijedio na izborima u BiH

U vezi s promjenom izbornog zakona u BiH, Izetbegović je sa suradnicima boravio protekli tjedan u Bruxellesu


Gost emisije Nedjeljom u dva  bio je član predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović koji je sa suradnicima boravio protekli tjedan u Bruxellesu.
"Nisam ništa posebno očekivao. Kada vas pozove predsjednik EPP-a, dakako da ću se odazvati. Bilo je naivno očekivati da ćemo riješiti taj problem jednim susretom, ako nismo proteklih 11 godina", rekao je Izetbegović.
"Netko je u Bruxellesu raširio priču da mi težimo islamskoj državi u BiH. To je trebalo potkopati našu poziciju. Onda je to nažalost gospodin Dragan Čović, član Predsjedništva BiH, ponovio tamo - da je problem u BiH krajnja bošnjačka desnica koja pravi probleme i koja želi islamsku republiku u BiH", dodao je.

 

 

Pročitajte više
vlj
5

BELJAK O IZETBEGOVIĆEVOM NASTUPU NA HRT: Dugo nisam bio toliko razočaran i ljut zbog sramotnih, nacionalističkih, uvredljivih i bahatih izjava

Predsjednik HSS Krešo Beljak

Nastavljaju se reakcije na gostovanje bošnjačkog člana Predsjedništva BiH u emisiji Nedjeljom u 2. HRT-a
Predsjednik HSS-a u svojoj objavni na društvenim mrežama je rekao sljedeće o Izetbegovićevom gostovanju na HRT-u:
“Već dugo nisam bio toliko razočaran i ljut zbog sramotnih, nacionalističkih, uvredljivih i bahatih izjava jednog stranog političara, kao što sam nakon emisije Nedjeljom u 2.


Po Izetbegoviću, Hrvatima u BiH ne treba niti TV na hrvatskom jeziku niti pravo da sami izabiru svoje predstavnike u Predsjedništvo BiH, a osnivanje hrvatskog (trećeg) entiteta bilo bi ravno veleizdaji i izazvalo novi rat. Prema njegovim riječima, čak ni hrvatske žrtve nisu mjerljive sa žrtvama Bošnjaka!
 

 

Pročitajte više
vlj
5

IZETBEGOVIĆ U NEDJELJOM U 2: Malo o relaksaciji odnosa pa malo o ratu, budu li se neka prava tražila…

Gost HRT-ove emisije Nedjeljom u 2 bio je Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH.
“Nisam ništa posebno očekivao od sastanka u Bruxellesu, kaže izetbegović, bilo je nerealno išta očekivati ako nismo uspjeli to odraditi kroz Travanjski paket”, kaže Izetbegović i dodaje: “Netko je u Bruxellesu proširio priču o Islamskoj republici BiH i Čović je to gore ponovio, to je teška besmislica i manipulacija koja podriva bošnjački narod koji je tolerantan i kompromisan.
To je bilo nepametno od nekoga tko želi dobru suradnju između Bošnjaka i Hrvata. Manipulacije ne mogu voditi boljem odnosu”, kaže Izetbegović.

 


“Kako se to može riješiti što se tiče situacije kad Bošnjaci Hrvatima biraju predstavnike”, pitao je voditelj, a Izetbegović komentira da je to fama.
“Nikad se nije dogodilo da bilo tko iz moje stranke sudjeluje u Domu naroda ili ima tendenciju birati člana Predsjedništva Hrvatima”, kaže Izetbegović.
Međutim lider SDA je prešutio dva mandata Komšića kojeg je dao SDP a s kojim je SDA činila Platformu od 2010-2014.

 

Pročitajte više
vlj
5

Kako je i zašto Bakir Izetbegović u “Nedjeljom u 2” uvećao broj Hrvata u Sarajevu?

Bošnjački političari uglavnom umanjuju broj Hrvata u BiH, kako bi pokazali kako oni eto imaju previše u odnosu na njihov udio u stanovništvu Bosne i Hercegovine, pa tako često ističu kako je Hrvata samo 10 ili 12 posto, iako ih je po popisu stanovništva u BiH živi 15,43 posto. No, ponekad postoji i obrnuta situacija, da se broj Hrvata uvećava u pojedinim dijelovima BiH, kada to odgovara sarajevskoj politici, piše Hrvatski Medijski Servis.


Tako je bošnjački član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović u emisiji “Nedjeljom u 2” HRT-a izjavio kako u Sarajevu živi 17.000 Hrvata, a HDZ BiH, kako je kazao, ne želi da sarajevski Hrvati imaju svog izaslanika u Domu naroda.
Istina je da je Hrvata u Sarajevu prema popisu iz 1991. godine bilo 24.241, a na popisu 2013. godine 13.607, a ne 17 tisuća.


Udio Hrvata, u Kantonu Sarajevu, koji prema popisu iz 2013., ima 413.593 stanovnika, je malo više od 3 posto i zbog svoje malobrojnosti nisu u mogućnosti izabrati ni vijećnika ni u jednoj sarajevskoj općini, a kamo li zastupnika u Kantonalnoj Skupštini. Hrvate u Sarajevsku kantonalnu skupštinu na listama bošnjačkih stranaka zato izaberu Bošnjaci i automatski jedan od tako izabranih izaslanika po sili Izbornog zakona bio je biran u Hrvatski klub Doma naroda. Tako je u aktualnom sazivu Doma naroda Parlamenta F BiH na listi SBB-a, najprije u Kantonalnu skupštinu, a potom u Klub Hrvata, glasovima bošnjačkih birača dospjela Hrvatica Ana Babić. Ona bi trebala predstavljati Hrvate u tom Klubu, no to nije moguće jer su je izabrali Bošnjaci.
 

Pročitajte više
vlj
5

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović gostovao je u HRT-ovoj emisiji "Nedjeljom u dva".

Ove godine navršava se osam godina otkako Izetbegović obnaša funkciju u Predsjedništvu BiH iz reda bošnjačkog naroda. U slijedećem izbornom ciklusu nema pravo kandidirati se. U vezi s promjenom izbornog zakona u BiH, Izetbegović je sa suradnicima boravio protekli tjedan u Bruxellesu. Nisam ništa posebno očekivao. Kada vas pozove predsjednik EPP-a, dakako da ću se odazvati. Bilo je naivno očekivati da ćemo riješiti taj problem jednim susretom, ako nismo proteklih 11 godina, rekao je Izetbegović, piše HRT. Netko je u Bruxellesu raširio priču da mi težimo islamskoj državi u BiH. To je trebalo potkopati našu poziciju.

 

Onda je to nažalost gospodin Dragan Čović, član Predsjedništva BiH, ponovio tamo - da je problem u BiH krajnja bošnjačka desnica koja pravi probleme i koja želi islamsku republiku u BiH, dodao je. To je teška manipulacija kojoj je namjera potkopati bošnjačku poziciju. To je narod koji je zaista dobrohotan, prati europske standarde, želi mir u BiH i na Balkanu, a napravio je toliko kompromisa i pretrpio udaraca, izjavio je Izetbegović. To je bila nefer i nepametna izjava od nekoga koji očekuje strateško partnerstvo i suradnju Hrvata i Bošnjaka. Jer, Hrvati i Bošnjaci u BiH još uvijek žive izmiješano. Oko 60% Hrvata u BiH živi izmiješano s Bošnjacima. Manipulacije i nefer tvrdnje ne mogu voditi tome da se relaksiraju odnosi i da se naprave iskoraci jednih prema drugima, istaknuo je. Odgovarajući na pitanje o izbornom zakonu te mogućnosti da predstavnici Hrvata u Predsjedništvo BiH i Dom naroda BiH budu izabrani bošnjačkim glasovima, Izetbegović je kazao da se ta priča predimenzionira. 

Pročitajte više
vlj
5

MIHA KOZINC Poznati slovenski odvjetnik zastupa hrvatske ribare koji su dobili kazne: Na njihovom mjestu ne bih putovao u Sloveniju

Miha Kozinc, ljubljanski odvjetnik, zastupat će hrvatske ribare kojima su iz Slovenije stigle prekršajne prijave zbog, kako je navedeno, nezakonitog prijelaza granice. U razgovoru za Večernji list otkrio je da su ga angažirali sami ribari, a ne hrvatska država. Ipak, kao posrednik sudjelovao je hrvatski ministar pravosuđa.

 

"Dražen Bošnjaković nazvao je Roberta Travaša, predsjednika Hrvatske odvjetničke komore, te ga zamolio da pronađe slovenskog odvjetnika koji bi preuzeo ribare. Budući da sam ja devet godina bio predsjednik Slovenske odvjetničke komore, Travaš mi se javio. Rekoh, OK, ako ribari potpišu punomoć, zašto ne. U četvrtak sam išao u Umag i troje ribara je potpisalo", izjavio je Kozinc.
 

 

Pročitajte više
vlj
5

DRŽAVNI MINISTAR PRAVOSUĐA BIH Grubeša: Nije istina da RH ne surađuje s BiH u procesuiranju ratnih zločina

Državni ministar pravosuđa BiH Josip Grubeša odbacio je u intervju za bosanskohercegovačko izdanje Večernjeg lista od subote navode da Hrvatska ne surađuje na području procesuiranja ratnih zločina što je nedavna ocjena tijela za nadzor provedbe toga procesa u BiH. Grubeša se u petak u Zagrebu susreo s ministrom pravosuđa RH Draženom Bošnjakovićem te su razgovarali o unaprijeđenju pravne suradnje dviju susjednih zemalja i mogućim problemima u međusobnom pružanju pravne pomoći.

 

Ocijenio je suradnju s Hrvatskom "na iznimno visokoj razini", te je istaknuo kako nisu točni navodi nadzornog tijela za provedbu strategije procesuiranja ratnih zločina u BiH koje je ocijenilo da Republika Hrvatska ne surađuje u tome procesu.  "Ja se s time ne slažem i taj njihov zaključak koji je jedanput prošao na Vijeću ministara, na kojoj nisam sudjelovao, ću promijeniti. Taj njihov zaključak da Hrvatska ne surađuje naprosto nije točan.

 

 

Pročitajte više
vlj
5

SASTANAK U BELGIJI Čović upoznao Junckera s važnošću izbornog zakona u BiH

Predsjedatelj predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović razgovarao je u petak u Bruxellesu s predsjednikom Europske komisije Jean-Claude Junckerom kojega je upoznao s važnošću pitanja promjene izbornog zakona kako bi se osiguralo legitimno predstavništvo konstitutivnih naroda u tijelima vlasti. Čović je nakon sastanka izjavio da je Juncker dobro upoznat sa stanjem u BiH te da mu je iznio detalje oko pitanja promjene izbornog zakondavstva, koja je ključna da bi izbori koji se održavaju u listopadu ove godine bili legitimni i da bi se mogli provesti rezultati izbora. Riječ je o izborima za četiri razine vlasti, županijske, entitetske i državne te za članove predsjedništva BiH.

 

Nužna promjena izbornog zakona

HDZ BiH i stranke okupljene oko njega u Hrvatskom narodnom saboru inzistiraju na promjenama izbornog zakonodavstva kako bi se spriječilo da brojniji Bošnjaci biraju predstavnike manje brojnim Hrvatima u Domu naroda i u predsjedništvu BiH, ali na bošnjačkoj političkoj sceni nema stranke koja bi podržala takve promjene. "Bez obzira na taktike i strategije nekih političkih opcija u BiH, morat će se promijeniti izborni zakon jer to od nas traži Ustavni sud i nećemo moći provesti rezultate izbora.

 

Pred nama je golema odgovornost, točno je da su naše pozicije različite i nismo mi bez veze prije skoro godinu dana predložili promjene izbornog zakona jer smo shvatili da Stranka demokratske akcije (SDA) kao ključna bošnjačka stranka izbjegava napraviti promjene kako bismo dočekali izbore u jednom statusu u kojem brojniji narod još uvijek može birati predstavnike drugom narodu", rekao je Čović.
 

 

Pročitajte više
sij
31

Trio iz BiH putuje u Bruxelles: "Osjećam da Izetbegović želi zadržati status quo"

Trojica članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine u srijedu zajedno putuju u Bruxelles na poziv predsjednika Europske pučke stranke (EPP) Josepha Daula, a glavna tema razgovora biti će izmjena izbornog zakonodavstva u BiH, najavio je za lokalne medije u BiH predsjedatelj bosanskohercegovačkog državnog vrha Dragan Čović.

 

U odvojenim intervjuima za javni servis BHT 1 i "Dnevni avaz" Čović je kazao kako je sastanak s Daulom na tragu njegovih nastojanja da posreduje u pronalaženju rješenja, tim prije što su sva trojica članova Predsjedništva BiH ujedno na čelu stranaka koje su i članice EPP.

Čović je na čelu HDZ BiH, Bakir Izetbegović je predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), a Mladen Ivanić je počasni predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP), čije je sjedište u Banjoj Luci.

"Nadam da možemo naći rješenje na modelu kojega smo usuglasili svi bez izuzetaka u BiH, da predstavnici jednog naroda drugome neće birati predstavnike, kako članove Predsjedništva tako ni u Domu naroda (parlamenata Federacije BiH i države). I dalje osjećam da primarno predstavnici SDA i Izetbegović danas žele jednostavno održati status quo u odnosima u BiH kada je u pitanju izborno zakonodavstvo, kako bi se u listopadu moglo vidno utjecati na odnose unutar hrvatskog glasačkog tijela, odnosno vođenje politike kod hrvatskog naroda", izjavio je Čović.
 

Pročitajte više
sij
30

Doći će do dogovora oko Izbornog zakona, moći ćemo implementirati rezultate izbora

Ministar financija i trezora BiH i zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda kaže da je jako važno što je Dom naroda usvojio proračun institucija BiH za 2018.


"U ovoj godini, koja će biti teška zbog onoga što će biti u 10. mjesecu, barem ćemo biti uskraćeni tenzija oko proračuna. On jeste ograničen, ali to je sukladno U zakonu o fiskalnom vijeću. Raspodjela je bila fer i korektna i mislim da će sve što je potrebno za financiranje biti obavljeno bez problema", kazao je za N1 Bevanda.


Komentirajući aranžman BiH i MMF-a kaže kako je novac od MMF-a najjefitniji novac, a pismo namjere je izraz volje vlasti BiH.
"Često se postavlja teza da je to MMF nametnuo, a to nije točno. Jučer smo poslali dopunsko pismo i obvezali smo se da ćemo stvari ispuniti. To se odražava na kreditni rejting i sve je usko povezano", kazao je Bevanda.

 

Pročitajte više
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15  ... 

 
 

Kontaktirajte nas:
Udruga bosanskih Hrvata "Prsten"
Ulica grada Vukovara 235
10 000 Zagreb
tel: +385 1 6133 788
fax: +385 1 6133 797
web: www.udruga-prsten.hr
e-mail: prsten@udruga-prsten.hr
Osnovni podaci:
OIB: 92653606230
Matični broj: 2005557
ŽIRO RAČUN:
Hrvatska poštanska banka d.d.
IBAN: HR0323900011100328241
VALUTA: EUR
Linkovi

Sva prava pridržana © Copyright 2008-2015 | Datum zadnje izmjene: 23.01.2015. |  Razvoj i podrška:  IN2 d.o.o.