DOBRODOŠLI NA WEB-STRANICE UDRUGE "PRSTEN"
Udruga bosanskih Hrvata "PRSTEN" vodeća je, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, s ciljem očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegova prosperiteta. Organizirana je kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 
 
 
 
Prsten Skip Navigation Links > Vijesti iz BiH

kol
13

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović pozvao Hrvate na zbijanje redova

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, koji je i čelnik najsnažnije hrvatske stranke u toj zemlji HDZ-a BiH, pozvao je u petak u Širokom Brijegu Hrvate u BiH na okupljanje na sljedećim izborima kako bi onemogućili da im drugi, brojniji narodi biraju predstavnike u vlasti.

 

"Mnogi su se potrudili da nam onemoguće ono što nam je Ustavni sud definirao, a to je legitimno predstavljanje hrvatskog naroda na svim administrativnim razinama vlasti u BiH. Zbog toga jedan poziv svima nama koji bi još uvijek drugačije razmišljali o vođenju politika u BiH, prevažno je da u ova dva mjeseca zbijemo svoje redove", rekao je Čović u Širokom Brijegu gdje je obilježen dan grada.

Pročitajte više
srp
25

Bošnjaci i stranci u paktu: srušiti Hrvate i riješena kriza u BiH

Ravnodušno međunarodna zajednica promatra kako udruženi Bošnjaci (stranke, a ne narod) žele izglasati po svojoj mjeri Izborni zakon na razini entiteta. Upravo kada se nakon rata počelo vjerovati kako će se BiH početi normalizirati, međunarodna zajednica krenula se obračunavati s bh.

 

Hrvatima pojačavajući kod njih osjećaj daytonske nepravde. Sve je počelo 2000. nametanjem amandmana na Ustav Federacije. Njime su tadašnji visoki predstavnik i voditelj Misije OESS-a promijenili strukturu federalnoga Doma naroda i još puno toga u sustavu odlučivanja. Time su Bošnjacima ostavili širom otvorena vrata za pretvaranje Federacije u svoj entitet.

Kompliciranu daytonsku strukturu države gurnuli su u mutnu močvaru u kojoj je slabijima ostavljena mala mogućnost preživljavanja. Država je od tada u sve dubljem blatu, a u njemu su najmalobrojniji jačima lak plijen. Osamnaest godina nakon te 2000. u BiH vlada politički kaos koji je u velikoj mjeri rezultat i djelovanja međunarodne zajednice.
 

Pročitajte više
srp
25

ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BOSNE I HERCEGOVINE I PREDSJEDNIK HDZ-A Čović: Hrvati moraju biti jedinstveni do izbora, a poslije pogotovo

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović poručio je danas iz Kupresa da Hrvati u BiH moraju biti jedinstveni do izbora koji slijede, a poslije pogotovo. Čović je nakon sjednice HDZ-a kazao  da međusobna integriranost Hrvata mora biti jaka u svim područjima BiH, bez obzira na njihovu brojnost.

 

- Svi, a pogotovo mi koji smo na vlasti moramo vrlo praktično biti uz naše sunarodnjake, žitelje hrvatske nacionalnosti, kao i sve druge da bi im popravili uvjete življenja. U kampanji, a mnogo izraženije poslije - istakao je Čović.

Siguran je u pobjedu HDZ-a, temeljem brojnih anketa, kako kaže, što smatra opravdanim jer je, po njegovim riječima, ta stranka uradila mnogo za hrvatski narod i BiH, a ima još veće planove, pogotovo na putu ka Europskoj uniji.'

- I ovi su izbori šansa da pošaljemo jasnu poruku iz mjesta gdje nas nema mnogo 'Nema nas dovoljno, ali nas ima toliko da nitko uime Hrvata neće moći donositi odluke na bilo kojem prostoru BiH' - naglasio je Čović.

 

Pročitajte više
srp
23

BIH Komšić: Nikada više Zagreb, a ni Beograd neće nama građanima BiH pisati zakone

Komšić se oglasio izjavom u kojoj navodi kako je zakon o izbornim jedinicama i broju mandata nužno usvojiti te se tako oduprijeti 'politici ucjena i pritisaka koji dolaze od službenog Zagreba' - Predsjednik stranke Demokratska fronta (DF) i kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić ustvrdio je u četvrtak kako se iz Zagreba pokušavaju nametnuti neprihvatljiva rješenja za izmjene izbornog sustava u njegovoj zemlji te je pozvao sve parlamentarne političke stranke da to ne dopuste i istraju na rješenjima koja su već dobila potporu u Zastupničkom domu parlamenta Federacije BiH.

 

Komšić se oglasio uoči sjednice Doma naroda parlamenta FBiH koji bi na izvanrednoj sjednici trebao razmatrati prijedlog zakona o izbornim jedinicama kakav je u lipnju usvojen u Zastupničkom domu. Taj zakon koji je predložilo pet stranaka koje okupljaju pretežito bošnjačko biračko tijelo HDZ BiH i HDZ 1990. ocijenili su neprihvatljivim uz teške kvalifikacije poput one što ju je izrekao zastupnik u Hrvatskom saboru Božo Ljubić koji je rekao kako je riječ o "entitetskom udaru na državu".

 

Pročitajte više
srp
23

PREDSJEDATELJICA DOMA NARODA PARLAMENTA FBIH Bradara zbog nedostatka kvoruma završila izvanrednu sjednicu Doma naroda PFBiH

Predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Lidija Bradara danas je, zbog nepostojanja kvoruma, završila izvanrednu sjednicu tog doma na kojoj se trebao razmatrati Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH. - Prisutno je 15 izaslanika što ne čini većinu tako da je sjednica završena - kazala je Bradara.

 

Podsjetila je da je na početku sjednice u 13.00 sati bilo kvoruma, ali da je potom primjetila da u sali nema dopredsjedatelja Doma Jasenka Tufekčića, kao ni predsjednika Kluba Bošnjaka Osmana Ćatića. - Zatim je od tog Kluba zatražena stanka iako sjednica nije ni počela. Sazvan je Klub Bošnjaka i evo to je trajalo do skoro 17.00 sati. U tom trenutku sam odlučila da u sali priopćim da nema kvoruma za održavanja sjednice - kazala je Bradara novinarima.

Prema izaslaničkim i ustavnim odredbama ona je odlučila da uputi zahtjev kojim se Prijedlog zakona o izbornim jedinicama proglašava destruktivnim po vitalni nacionalni interes hrvatskog naroda. Taj akt je potpisao dopredsjedatelj Doma naroda Drago Puzigaća. - Ono što je procedura kod ovakvih zakona i ono što bi bilo dobro da mi taj mehanizam provodimo češće jeste da se oko nekih važnih pitanja tri kluba u Domu naroda trebaju izjasniti po tom pitanju i da svaki od prijedloga treba dobiti nadpolovičnu većinu od sva tri kluba naroda.
 

Pročitajte više
srp
23

LIDIJA BRADARA Klub Hrvata u Domu naroda FBiH položio test političke zrelosti

"Cijelo sam vrijeme tvrdila da ovaj zakon neće proći u Domu naroda. Dom naroda ipak bez obzira na svoje manjkavosti i nametnuta ustavna rješenja, mjesto gdje se ipak, mogu zaštiti interesi hrvatskog naroda, a tako i svih naroda", kazala je Lidija Bradara, predsjedateljica Doma naroda Parlamenta FBiH.Bradara je za Dnevnik.ba rekla kako je Klub hrvatskih izaslanika u Domu naroda federalnog Parlamenta položio test političke zrelosti. "Bili smo spremni izjašnjavati se o zakonu kao zakonu s liste vitalnih interesa. Držala sam se Ustava, zakona i poslovnika i svih mogućnosti koje su mi bile na raspologanju", istaknula je Bradara.

 

Predsjedateljica Doma naroda rekla je i kako se ovo pitanje pokušalo populistički navodno riješiti. "Oni koji su ovih dana bombastično najavljivali da će Zakon biti usvojen su na krilima populizam pokušavali ovo riješiti", kazala je Bradara. Govoreći o smjeni dopredsjedatelja Drage Puzigaće (SNSD), Bradara je kazala da je on svojim postupkom potvrdio samo ono što piše u članku Poslovnika.
 

 

Pročitajte više
srp
23

SPORNI ZAKON NA ČEKANJU Hrvati spriječili Bošnjake da stvore isključivo svoj entitet

Htjeli su nametnuti zakon koji bi FBiH pretvorio u dominantno bošnjački entitet u kojem bi Bošnjaci Hrvatima birali predstavnike - Zakon o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu Federacije BiH kojim je nekoliko bošnjačkih stranaka, SDA, SDP, SBB, DF zajedno s Predragom Kojovićem, izaslanikom Naše stranke, pokušalo izvršiti entitetski državni udar donoseći zakon koji je u suprotnosti s Ustavom BiH i s Daytonskim mirovnim sporazumom doživio je fijasko u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

 

Po mnogima zasluženo, kako su izjavljivali jučer u Parlamentu, jer upozorenja legitimnih hrvatskih predstavnika da se Izborni zakon BiH treba donijeti u Parlamentarnoj skupštini BiH, a ne u entitetskom parlamentu te da zakon donesen bez hrvatskih ministara u Vladi Federacije BiH i hrvatskih zastupnika u Zastupničkom domu neće proći u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Bošnjacima nisu značila ništa.
 

 

Pročitajte više
srp
16

POZVALI NA POŠTIVANJE DOSTOJANSTVA Biskupi iz BiH pozvali vjernike na sudjelovanje u izborima

Biskupi Katoličke crkve u Bosni i Hercegovini u subotu su pozvali sve vjernike u toj zemlji da iskoriste svoje građansko pravo i sudjeluju na općim izborima koji su zakazani za 7. listopada, ali su upozorili i na to kako je neodrživo stanje u kojemu se niječe pravo na odgovarajuće predstavljanje svakog naroda u tijelima vlasti.

 

Na dvodnevnom zasjedanju Biskupske konferencije BiH održanom u Banjoj Luci biskupi su usvojili posebnu izjavu u kojoj stoji kako se u složenom društvu kakvo je bosanskohercegovačko mora poštivati dostojanstvo svakoga čovjeka i njegova prava, uključujući i ono na održiv povratak te graditi sloga, njegovati dijalog i dosljedno uvažavati različite narodne, kulturne, jezične i vjerske posebnosti i identitete.

 

Pročitajte više
lip
29

PREDSJEDNIK GLAVNOG VIJEĆA HNS-A BIH Ljubić: Bojim se kraja. Bojim se da bi to predstavljalo raspad BiH!

Izmjene izbornog zakona BiH i dalje su u fokusu javnosti; Vijeće EU poručilo - način izbora članova Predsjedništva BiH treba rješavati nakon izbora. Kako to komentira te što misli o Zakonu o izbornim jedinicama, za N1 govori predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH Božo Ljubić. Govoreći o stavu HNS-a o Zakonu o izbornim jedinicama, kaže da kada je u pitanju Predsjedništvo HNS-a, to treba pitati predsjednika Čovića, a kada je u pitanju GV, moguće je da sazove sjednicu već u ponedjeljak.

 

"U ovom slučaju ne treba čekati stajalište HNS-a jer suhrvatski predstavnici nedolaskom na sjednice FBiH ovaj čin proglasili neustavnim i štetnim za BiH, ne samo hrvatski narod", kazao je Ljubić. "Ovaj prijedlog je protiv Ustava, on derogira i Ustav i Ustavni sud BiH. Na taj način da nadležnosti BiH prebacuje na razinu entiteta. Dugo sam politički aktivan i ne znam ni za jedan akt nijednog organa u BiH koji je toliko protudržavni i koji ide u smjeru podjele države kao ovaj akt. Ne mogu ga proglasiti drugačije nego apsurdnim.
 

Pročitajte više
lip
21

USUSRET IZBORIMA U LISTOPADU

Parlament BiH usvojio bošnjački prijedlog izbornih pravila, ali bez prisutstva hrvatskih zastupnika

 

Zastupnički dom parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u srijedu je izglasao zakon kojim zastupnici pretežito bošnjačkih stranaka pokušavaju urediti način provedbe rezultata izbora, ali su izvanrednu sjednicu bojkotirale stranke hrvatskog predznaka i optužile da se novim zakonom grubo ignorira presuda Ustavnog suda BiH.

 

Zbog takva ishoda izvanredno sazvane sjednice u Sarajevu očekuje se da će se nastaviti "trakavica" oko izmjena izbornih pravila za izbore zakazane za listopad. Zakon o izbornim jedinicama i broju mandata u parlamentu Federacije BiH predložile su Stranka demokratske akcije (SDA), Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH), Demokratska fronta (DF), Savez za bolju budućnost (SBB) i Naša stranka (NS) pa je on u Zastupničkom domu i izglasan većinom koju čine njihovi zastupnici.
 

Pročitajte više
lip
21

HRVATSKI ENTITET U SMANJIVANJU

Saborski Odbor za Hrvate izvan RH: Ohrabriti i podržati Hrvate u povratku u BiH

 

Na tematskoj sjednici saborskog Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske u srijedu "Održivi ostanak i povratak hrvatskih prognanika i izbjeglica u Bosni i Hercegovini s posebnim naglaskom na entitet Republika Srpska" njegov predsjednik Božo Ljubić (HDZ) istaknuo je da je BiH veliki dio stanovništva izgubio u ratu i nakon njega, pri čemu najveće gubitke ima hrvatski entitet.

 

"To je posebno vidljivo u prvih pet, šest godina nakon rata, kada se očekivao najveći broj povratnika, a kada su međunarodne institucije potpuno zanemarile povratak Hrvata", rekao je Ljubić. Objasnio je da je cilj sjednice ohrabriti i poduprijeti Hrvate u povratku u BiH, a optimizam mu ulijeva činjenica da su desetci tisuća Hrvata izrazili želju za povratkom.

 

Nadbiskup Vrhbosanske nadbiskupije Vinko Puljić iznio je statističke podatke koji su potkrijepili tvrdnje o smanjenju broja Hrvata u BiH. Istaknuo je da govori o katolicima te da tim brojevima treba dodati barem pet posto više ljudi koji su Hrvati, a nisu se izjasnili kao katolici.
 

 

Pročitajte više
lip
11

Članovi Prstena na donatorskoj večeri za Plehan. Podrška našim sunarodnjacima u BiH strateški je prioritet Vlade i HDZ-a!

Na donatorskoj večeri za dovršetak izgradnje Vjersko-kulturnog središta Plehan (Bosanska Posavina), održanoj u zagrebačkom hotelu Panorama, okupio se vrh hrvatske politike iz dvije domovine hrvatskog naroda - Republike Hrvatske i BiH - uključujući predsjednika Vlade RH i HDZ-a Andreja Plenkovića, predsjednika sestrinskog HDZ-a BiH i člana Predsjedništva BiH prof. dr. sc. Dragana Čovića te zamjenika predsjednika HDZ-a i potpredsjednika Hrvatskog sabora Milijana Brkića.

 

Otvaranje konzulata i u Livnu

Predsjednik Plenković u svom je obraćanju istaknuo da je pomoć bosansko-hercegovačkim Hrvatima prioritet naše Vlade, ali da je ona i strateško, nadstranačko pitanje od vitalnoga nacionalnog interesa: - I dalje ćemo se neumorno zalagati za ravnopravnost Hrvata u BiH. Naša podrška je konkretna i stalna, o čemu svjedoče mnogobrojni projekti koje Vlada RH sufinancira. Nakon nedavno otvorenog konzulata RH u Vitezu, mogu najaviti da ćemo uskoro otvoriti još jedan, u Livnu, kako bismo na adekvatan način pružili administrativne usluge hrvatskim državljanima te poslali još jednu snažnu poruku potpore našim sunarodnjacima u BiH.

 

Pročitajte više
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15  ... 

 
 

Kontaktirajte nas:
Udruga bosanskih Hrvata "Prsten"
Ulica grada Vukovara 235
10 000 Zagreb
tel: +385 1 6133 788
fax: +385 1 6133 797
web: www.udruga-prsten.hr
e-mail: prsten@udruga-prsten.hr
Osnovni podaci:
OIB: 92653606230
Matični broj: 2005557
ŽIRO RAČUN:
Hrvatska poštanska banka d.d.
IBAN: HR0323900011100328241
VALUTA: EUR
Linkovi

Sva prava pridržana © Copyright 2008-2015 | Datum zadnje izmjene: 23.01.2015. |  Razvoj i podrška:  IN2 d.o.o.