DOBRODOŠLI NA WEB-STRANICE UDRUGE "PRSTEN"
Udruga Hrvata BiH "PRSTEN" vodeća je, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, s ciljem očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegova prosperiteta. Organizirana je kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 
 
 
 
Prsten Skip Navigation Links > Vijesti iz BiH

ruj
6

Plenković: Ustrajni smo u zalaganju za prijateljstvo s BiH i ravnopravnost hrvatskog naroda

Predsjednik Vlade Andrej Plenković nazočio je večeras u Orašju na manifestaciji "Večer Hercegovine u Posavini", održanoj u dvorani ''Golden Palast'', Bazeni Aqua Centar. U prigodnom obraćanju, predsjednik Vlade Plenković je, zahvalivši domaćinima na gostoprimstvu, istaknuo zadovoljstvo što je ponovno na ovoj manifestaciji.

 

„Ovdje smo bili 2016. godine, uoči izbora za Hrvatski sabor. Hvala vam na potpori koju ste nam tada dali. Ona je puno značila i bila veliki doprinos pobjedi, stjecanju povjerenja hrvatskih birača i Hrvata u Bosni i Hercegovini na tim izborima“, kazao je.
 

„Iza nas su“, naglasio je, „tri godine angažmana, tri godine predanog rada za boljitak i hrvatskog društva i hrvatskog gospodarstva, za veću socijalnu uključenost.“
 

Podsjetio je i na rad u zadnje tri godine na jačanju međunarodnog položaja Republike Hrvatske, a posebno snažnog zalaganja za prijateljstvo i suradnju s BiH te jačanje ravnopravnosti i uopće, položaja hrvatskog naroda u BiH.

 

Izvor: Vlada RH

Pročitajte više
ruj
6

Nastavljamo podupirati BiH na putu u Europsku uniju i Sjevernoatlantski savez

„Stav Hrvatske je da podupire Bosnu i Hercegovinu i na putu prema Europskoj uniji i na putu prema Sjevernoatlantskom savezu“, kazao je predsjednik Vlade Andrej Plenković u izjavi medijima u Tolisi u Bosni i Hercegovini.

 

Upitan o činjenici da u Bosni i Hercegovini još nije formirana vlast, kazao je da ovo nije prvi put u BiH da nakon izbora malo dulje traje proces formiranja vlasti.
 

„Ima i nekih drugih zemalja na 'B', poput Belgije, gdje još nismo ni blizu rekorda koji su bili prije nekoliko godina. Očekujemo da se političke stranke dogovore, to je stvar unutarnjopolitičkih aktera, stvar BiH“, kazao je.

 

„Tu smo da podupiremo“
 

Naglasio je da je stav Hrvatske da podupire BiH i na putu prema Europskoj uniji i na putu prema Sjevernoatlantskom savezu.
 

„Prethodno je pitanje da svi politički akteri u BiH žele također taj cilj. Mi znamo da je Hrvatski narodni sabor BiH, a i HDZ BiH, po toj temi vrlo artikuliran, vrlo jasan i vrlo čvrst. Dijelimo njihov stav, smatram da bi to bilo dobro za cijelu BiH. Tu smo da podupiremo“, rekao je.

 

Izvor: Vlada RH

Pročitajte više
ožu
28

Održan IV. sabor Hrvatske zajednice Herceg - Bosne

Dr. Antonio Sesar izabran je za predsjednika sabora Hrvatske zajednice Herceg - Bosne na održanom IV. saboru danas u Mostaru.

 

Saboru je nazočilo oko 90 izaslanika, dužnosnika hrvatskog naroda sa svih razina vlasti, predsjednici stranaka, predstavnici crkve, kulturnih i obrazovnih institucija, braniteljskih udruga, gospodarstvenici te gosti.

 

Uz predsjednika sabora Hrvatske zajednice Herceg - Bosne dr. Sesara, za dopredsjednike su izabrani: Josip Jerković, Dražen Trlin i Ilija Cvitanović.

 

Također danas je izabrano i 11. članova Glavnog vijeća: Ivo Andrić Lužanski, Vlado Šoljić, Darijana Filipović, Lidija Bradara, Ljerka Ostojić, Nikica Tomić, Jasna Zlomislić, Ivica Karlović, Marjan Biškić, Ivan Jozić i prof. Mile Lasić.

 

Pročitajte više
ožu
21

Kardinal Puljić: Hrvati katolici u BiH još su pod dojmom da su izigrani na izborima

Na Biskupskoj konferenciji Bosne i Hercegovine, koja je održala redovito zasjedanje 20 i 21. ožujka 2019. u Mostaru, vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić izjavio je kako se Hrvati u toj zemlji još uvijek osjećaju izigranima, što je posljedica posljednjih izbora na kojima su im drugi narodi birali političke predstavnike.

 

Kako je izvijestila Katolička tiskovna agencija (KTA) Biskupske konferencije BiH, kardinal Puljić je rekao kako se “još nije slegla klima koju je prouzročio nepravedni izborni zakon te se Hrvati u BiH doživljavaju prevareni i izigrani u svojim pravima”.

 

Pročitajte više
vlj
27

Konstitutivnost je temelj opstanka BiH

Vijeće ministara BiH dovršilo je složen proces odgovaranja na dodatna pitanja iz upitnika Europske komisije, čime su ispunjeni uvjeti za stjecanje kandidacijskog statusa za Europsku uniju, potvrdio je jučer predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, piše Večernji list BiH. 

 

 

Autor Zoran Krešić

Podijelite članak

 

On je objasnio kako su sva pitanja posve usklađena kroz Vijeće ministara, ali i Mehanizam koordinacije, što uključuje državne, entitetske i županijske institucije te Distrikt Brčko. Najviše vremena, doznajemo, posvećeno je političkim pitanjima, napose o načinu donošenja odluka, pitanju konstitutivnosti i mogućnosti prilagođavanja europskoj pravnoj stečevini.

Pročitajte više
sij
30

U BiH je pokopana demokracija, na djelu je etnokracija

U borbi između građanskog i nacionalnog koncepta uređenja BiH stradala je demokracija i opet je, kao uoči rata 1991., na sceni etnokracija. Proteklog tjedna ona se do kraja zaokružila. Srbe je potpuno ujedinila bošnjačka prijetnja o ukidanju imena entiteta Republika Srpska.

 

Kolumnu piše Jozo Pavković

 

Hrvati su zbog sustavnog majoriziranja već odavno politički homogenizirani, a Bošnjaci, formalno i lijevi i desni, zbili su se u “bosanski blok” jer to im je najjače oružje u razvlašćivanju Hrvata i Srba i uspostavi građanske, a u prijevodu unitarne države.

Pročitajte više
sij
29

Deklaracija VIII. zasjedanja HNS-a BiH

1. BIH NAŠA DOMOVINA – NEOVISNA, CJELOVITA, STABILNA I PROSPERITETNA BIH KAO OPTIMALAN OKVIR ZA OSTVARENJE HRVATSKIH NACIONALNIH INTERESA

 

Mi legitimni politički predstavnici hrvatskog naroda u BiH izražavamo svoje jasno, čvrsto i nedvosmisleno opredjeljenje za:

- neovisnu, cjelovitu, stabilnu i prosperitetnu BiH kao optimalan okvir za ostvarivanje hrvatskih nacionalnih interesa i ciljeva u BiH,

- ostvarivanje pune pravne i stvarne konstitutivnosti Hrvata u BiH i njihove jednakopravnosti s Bošnjacima i Srbima,

- izgradnju i jačanje institucija zajedničke nam države i domovine jednakopravnih konstitutivnih naroda i ostalih građana koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici jednog od tri konstitutivna naroda,

Svjesni činjenice kako u BiH postoje i sasvim drugačiji pogledi o njenoj budućnosti, upozoravamo na opasnost i pogubnost politika koje:

- negiraju Ustavna i Daytonska načela konstitutivnosti i međusobne jednakopravnosti konstitutivnih naroda (unitarizam),

- relativiziraju i negiraju neovisnost i cjelovitost BiH (separatizam).

Velikim doprinosom našoj borbi za neovisnu, cjelovitu, stabilnu i prosperitetnu BiH u kojoj će hrvatski narod biti konstitutivan i jednakopravan s Bošnjacima i Srbima smatramo Deklaraciju Hrvatskog sabora o položaju hrvatskog naroda u BiH te snažno pozdravljamo donošenje iste.

Pročitajte više
sij
29

Čović: Nismo uspjeli ostvariti sve što smo sebi postavili kao cilj

Značaj Hrvatskog narodnog sabora (HNS) danas je veći nego ikada i veći je od bilo koje pojedinačne političke stranke s hrvatskim predznakom, ustvrdio je predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović podnoseći izvješće o radu HNS-a u protekle dvije godine.

 

Autor: FENA

Pročitajte više
sij
29

Branko Bačić: Temelj BiH je konstitutivnost i ravnopravnost njezinih naroda

Izaslanik Vlade RH i premijera Plenkovića, Branko Bačić  kazao je kako podržava Hrvatski narodni sabor u nastojanjima da se BiH uredi po mjeri svih konstitutivnih naroda. Branko Bačić pozdravio je izaslanike HNS-a uime Vlade Republike Hrvatske. Ističe da je RH svjesna važnosti HNS-a i podržava jedinstvo i koheziju hrvatskih stranaka.

 

Pokazuje se i politička zrelost po pitanjima od vitalnog nacionalnog interesa. Čestitao je svim strankama HNS-a na izbornom rezultatu, a posebno HDZ-u. "HNS zagovara vladavinu prava te modernu i europsku Bosnu i Hercegovinu. Samo vlast koja predstavlja legitimnu volju naroda ima kapacitet za djelovanje. Dijalog i suradnja su budućnost europske BiH,“  kategoričan je Bačić.

Pročitajte više
sij
29

Žestoka poruka Čovića bošnjačkoj politici: Bez izmjena izbornog zakona nema uspostave vlasti na razini FBiH!

Predsjednik HNS-a Dragan Čović rekao je danas na VIII. zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora da BiH neće preživjeti bez institucionalne ravnopravnosti Hrvata u BiH te da neće pristati na uspostavu vlasti na razini Federacije BiH bez izmjena Izbornog zakona u BiH.

 

Dragan Čović je na samom početku zasjedanja rezimirao rad HNS-a. Predstavnici HNS-a svim institucijama vlasti bili su predvodnici euroatlantskog puta unatoč tome što to netko želi drugačijim prikazati. Za Bosnu i Hercegovinu  nužno je ustavno domoljublje. Čović je kazao da u ovim trenucima Hrvatski narodni sabor nema alternativu.

"Na opće izbore HNS je izašao u tri bloka, a danas smo se približili i idemo zajedno u borbu za svoj narod koji mora ostvariti sve elemente jednakopravnosti,“ kazao je. Čović ističe da HNS ima odgovore na sva ključna pitanja i iskušenja u Bosni i Hercegovini. Mi razumijevamo da su unitaristička i separatistička politika skretanje s ključnih pitanja u BiH.

Pročitajte više
sij
25

HDZ BiH i HDZ 1990 potpisali sporazum o suradnji

Danas je u Domu HDZ-a BiH u Mostaru održan sastanak izaslanstava HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, na kojemu je potpisan sporazum o suradnji dvije stranke.

 

 

 

 

 

Na sastanku izaslanstva, predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović i predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović, potpisali su sporazum o suradnji, s ciljem postizanja političkog suglasja u zaštiti interesa hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, a posebno u procesu Ustavnih promjena u kojim će hrvatski narod osigurati svoju punu jednakopravnost i suverenost s druga dva naroda i svim građanima na čitavom prostoru BiH, a koje će rezultirati održivom, demokratskom i europskom BiH, članicom EU i NATO saveza.

Pročitajte više
sij
17

Sukobi između BiH i RH obilježili 2018., može li 2019. biti godina zaokreta

Konačno je vrijeme da se RH i BiH oslobode zarobljeništva prošlosti i okrenu se budućnosti

 

Kolumnu piše Jozo Pavković

 

Napeti odnosi sa susjedima obilježili su 2018. godinu u BiH. Osobito s Hrvatskom. Kako je počela godina tako i završava. Optužbe se svakodnevno smjenjuju. Većina njih izranja iz neriješenoga hrvatskog pitanja u BiH. Stvoreno je negativno ozračje u kojemu se i najmanji problemi predimenzioniraju i prerastaju u međudržavni spor. Kada se tome pridoda svježa ratna prošlost, zbog koje Bošnjaci i Srbi koriste svoje pozicije za osvetu Hrvatskoj, onda je jasno zašto su susjedi u mirnodopskom ratu.

Pročitajte više
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15  ... 

 
 

Kontaktirajte nas:
Udruga Hrvata BiH "Prsten"
Ulica grada Vukovara 235
10 000 Zagreb
tel: +385 1 6133 788
fax: +385 1 6133 797
web: www.udruga-prsten.hr
e-mail: prsten@udruga-prsten.hr
Osnovni podaci:
OIB: 92653606230
Matični broj: 2005557

ŽIRO RAČUN:
Hrvatska poštanska banka d.d.
IBAN: HR0323900011100328241
VALUTA: EUR, HRK

Privredna banka Zagreb d.d.
IBAN: HR5023400091110665237
VALUTA: HRK
Linkovi

Sva prava pridržana © Copyright 2008-2015 | Datum zadnje izmjene: 23.01.2015. |  Razvoj i podrška:  IN2 d.o.o.