DOBRODOŠLI NA WEB-STRANICE UDRUGE "PRSTEN"
Udruga Hrvata BiH "PRSTEN" vodeća je, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, s ciljem očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegova prosperiteta. Organizirana je kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 
 
 
 
Prsten Skip Navigation Links > Vijesti iz BiH

sij
9

Okrugli stol: Vukovar i središnja Bosna mjesta najvećeg stradanja Hrvata

Sudionici Okruglog stola o zločinima nad Hrvatima u Vitezu ocijenili su u četvrtak kako su Vukovar i središnja Bosna mjesta najvećeg stradanja Hrvata u proteklom ratu, optužujući Tužiteljstvo BiH da štiti bošnjački politički i vojni vrh od progona za ovaj zajednički zločinački pothvat.

 

“Po stradanjima najveće žrtve u proteklom ratu doživjeli su Vukovar i središnja Bosna, odnosno Vitez. Za nas Hrvate nisu prikladne druge usporedbe”, rekao je ravnatelj Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH Željko Raguž. On je sudjelovao na okruglome stolu o nekažnjavanju zločina nad Hrvatima u sklopu obilježavanja 26. godišnjice stravičnog pokolja koji su na današnji dan 9. siječnja 1994. godine u mjestu Buhinim Kućama kod Viteza počinili pripadnici bošnjačke Armije BiH.

 

Raguž je dodao kako za taj i niz drugih zločina koji su prethodili odgovornost snose počinitelji, ali i državni vojni i politički vrh bošnjačke Armije BiH. “Zločini u središnjoj Bosni bili su dio zajedničkog zločinačkog pothvata u kojemu je bio povezan državni politički i vojni vrh. No, te se optužnice ne podižu upravo kako bi se prikrila uloga toga vrha”, dodao je Raguž.

 

Izvor: HBŽ Vijesti

 

Pročitajte više
sij
3

Visoka izaslanstva iz RH predvođena ministrom vanjskih i europskih poslova dr.sc. Gordan Grlić Radman u Odžaku

Visoka izaslanstva iz RH, predvođena ministrom vanjskih i europskih poslova dr.sc. Gordan Grlić Radman, ujedno predsjednik stranačkog Odbora za vanjske i europske poslove HDZ-a RH, posjetili su danas općinu Odžak. U izaslanstvu su bili i tri državna tajnika sa suradnicima, Zvonko Milas državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, Nikola Mažar, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje RH koji su ujedno i članovi Odbora HDZ-a za Hrvate izvan RH te državna tajnica za političke poslove u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova mr.sc. Zdravka Bušić (predsjednica Odbora HDZ-a za Hrvate izvan RH). Na sastanku su uz ostale bili veleposlanik RH u BiH Ivan Sabolić, konzul RH u BiH (Tuzla) Ivan Bandić kao i predstavnici RS-a iz reda hrvatskoga naroda Josip Jerković (dopredsjednik RS-a) i Davor Čordaš.
 

Visoka izaslanstva sastala su se u Odžaku sa načelnikom općine Odžak Jakovom Ivankovićem i političkim predstavnicima te posavske općine i Županije Posavske. Tijekom razgovora vođenih u poglavarstvu bilo je riječi o aktualnim projektima i prioritetima te posavske općine kao i načinima još bolje suradnje koju je u protekle tri godine načelnik općine Ivanković ocijenio jako uspješnom. Zadovoljstvo posjetom visokoga izaslanstva RH Županiji Posavskoj i jednoj od njene tri općine izrazio je i predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić.

 

Izvor: Vlada Županije Posavske

 

Pročitajte više
ruj
6

Plenković: Ustrajni smo u zalaganju za prijateljstvo s BiH i ravnopravnost hrvatskog naroda

Predsjednik Vlade Andrej Plenković nazočio je večeras u Orašju na manifestaciji "Večer Hercegovine u Posavini", održanoj u dvorani ''Golden Palast'', Bazeni Aqua Centar. U prigodnom obraćanju, predsjednik Vlade Plenković je, zahvalivši domaćinima na gostoprimstvu, istaknuo zadovoljstvo što je ponovno na ovoj manifestaciji.

 

„Ovdje smo bili 2016. godine, uoči izbora za Hrvatski sabor. Hvala vam na potpori koju ste nam tada dali. Ona je puno značila i bila veliki doprinos pobjedi, stjecanju povjerenja hrvatskih birača i Hrvata u Bosni i Hercegovini na tim izborima“, kazao je.
 

„Iza nas su“, naglasio je, „tri godine angažmana, tri godine predanog rada za boljitak i hrvatskog društva i hrvatskog gospodarstva, za veću socijalnu uključenost.“
 

Podsjetio je i na rad u zadnje tri godine na jačanju međunarodnog položaja Republike Hrvatske, a posebno snažnog zalaganja za prijateljstvo i suradnju s BiH te jačanje ravnopravnosti i uopće, položaja hrvatskog naroda u BiH.

 

Izvor: Vlada RH

Pročitajte više
ruj
6

Nastavljamo podupirati BiH na putu u Europsku uniju i Sjevernoatlantski savez

„Stav Hrvatske je da podupire Bosnu i Hercegovinu i na putu prema Europskoj uniji i na putu prema Sjevernoatlantskom savezu“, kazao je predsjednik Vlade Andrej Plenković u izjavi medijima u Tolisi u Bosni i Hercegovini.

 

Upitan o činjenici da u Bosni i Hercegovini još nije formirana vlast, kazao je da ovo nije prvi put u BiH da nakon izbora malo dulje traje proces formiranja vlasti.
 

„Ima i nekih drugih zemalja na 'B', poput Belgije, gdje još nismo ni blizu rekorda koji su bili prije nekoliko godina. Očekujemo da se političke stranke dogovore, to je stvar unutarnjopolitičkih aktera, stvar BiH“, kazao je.

 

„Tu smo da podupiremo“
 

Naglasio je da je stav Hrvatske da podupire BiH i na putu prema Europskoj uniji i na putu prema Sjevernoatlantskom savezu.
 

„Prethodno je pitanje da svi politički akteri u BiH žele također taj cilj. Mi znamo da je Hrvatski narodni sabor BiH, a i HDZ BiH, po toj temi vrlo artikuliran, vrlo jasan i vrlo čvrst. Dijelimo njihov stav, smatram da bi to bilo dobro za cijelu BiH. Tu smo da podupiremo“, rekao je.

 

Izvor: Vlada RH

Pročitajte više
ožu
28

Održan IV. sabor Hrvatske zajednice Herceg - Bosne

Dr. Antonio Sesar izabran je za predsjednika sabora Hrvatske zajednice Herceg - Bosne na održanom IV. saboru danas u Mostaru.

 

Saboru je nazočilo oko 90 izaslanika, dužnosnika hrvatskog naroda sa svih razina vlasti, predsjednici stranaka, predstavnici crkve, kulturnih i obrazovnih institucija, braniteljskih udruga, gospodarstvenici te gosti.

 

Uz predsjednika sabora Hrvatske zajednice Herceg - Bosne dr. Sesara, za dopredsjednike su izabrani: Josip Jerković, Dražen Trlin i Ilija Cvitanović.

 

Također danas je izabrano i 11. članova Glavnog vijeća: Ivo Andrić Lužanski, Vlado Šoljić, Darijana Filipović, Lidija Bradara, Ljerka Ostojić, Nikica Tomić, Jasna Zlomislić, Ivica Karlović, Marjan Biškić, Ivan Jozić i prof. Mile Lasić.

 

Pročitajte više
ožu
21

Kardinal Puljić: Hrvati katolici u BiH još su pod dojmom da su izigrani na izborima

Na Biskupskoj konferenciji Bosne i Hercegovine, koja je održala redovito zasjedanje 20 i 21. ožujka 2019. u Mostaru, vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić izjavio je kako se Hrvati u toj zemlji još uvijek osjećaju izigranima, što je posljedica posljednjih izbora na kojima su im drugi narodi birali političke predstavnike.

 

Kako je izvijestila Katolička tiskovna agencija (KTA) Biskupske konferencije BiH, kardinal Puljić je rekao kako se “još nije slegla klima koju je prouzročio nepravedni izborni zakon te se Hrvati u BiH doživljavaju prevareni i izigrani u svojim pravima”.

 

Pročitajte više
vlj
27

Konstitutivnost je temelj opstanka BiH

Vijeće ministara BiH dovršilo je složen proces odgovaranja na dodatna pitanja iz upitnika Europske komisije, čime su ispunjeni uvjeti za stjecanje kandidacijskog statusa za Europsku uniju, potvrdio je jučer predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, piše Večernji list BiH. 

 

 

Autor Zoran Krešić

Podijelite članak

 

On je objasnio kako su sva pitanja posve usklađena kroz Vijeće ministara, ali i Mehanizam koordinacije, što uključuje državne, entitetske i županijske institucije te Distrikt Brčko. Najviše vremena, doznajemo, posvećeno je političkim pitanjima, napose o načinu donošenja odluka, pitanju konstitutivnosti i mogućnosti prilagođavanja europskoj pravnoj stečevini.

Pročitajte više
sij
30

U BiH je pokopana demokracija, na djelu je etnokracija

U borbi između građanskog i nacionalnog koncepta uređenja BiH stradala je demokracija i opet je, kao uoči rata 1991., na sceni etnokracija. Proteklog tjedna ona se do kraja zaokružila. Srbe je potpuno ujedinila bošnjačka prijetnja o ukidanju imena entiteta Republika Srpska.

 

Kolumnu piše Jozo Pavković

 

Hrvati su zbog sustavnog majoriziranja već odavno politički homogenizirani, a Bošnjaci, formalno i lijevi i desni, zbili su se u “bosanski blok” jer to im je najjače oružje u razvlašćivanju Hrvata i Srba i uspostavi građanske, a u prijevodu unitarne države.

Pročitajte više
sij
29

Deklaracija VIII. zasjedanja HNS-a BiH

1. BIH NAŠA DOMOVINA – NEOVISNA, CJELOVITA, STABILNA I PROSPERITETNA BIH KAO OPTIMALAN OKVIR ZA OSTVARENJE HRVATSKIH NACIONALNIH INTERESA

 

Mi legitimni politički predstavnici hrvatskog naroda u BiH izražavamo svoje jasno, čvrsto i nedvosmisleno opredjeljenje za:

- neovisnu, cjelovitu, stabilnu i prosperitetnu BiH kao optimalan okvir za ostvarivanje hrvatskih nacionalnih interesa i ciljeva u BiH,

- ostvarivanje pune pravne i stvarne konstitutivnosti Hrvata u BiH i njihove jednakopravnosti s Bošnjacima i Srbima,

- izgradnju i jačanje institucija zajedničke nam države i domovine jednakopravnih konstitutivnih naroda i ostalih građana koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici jednog od tri konstitutivna naroda,

Svjesni činjenice kako u BiH postoje i sasvim drugačiji pogledi o njenoj budućnosti, upozoravamo na opasnost i pogubnost politika koje:

- negiraju Ustavna i Daytonska načela konstitutivnosti i međusobne jednakopravnosti konstitutivnih naroda (unitarizam),

- relativiziraju i negiraju neovisnost i cjelovitost BiH (separatizam).

Velikim doprinosom našoj borbi za neovisnu, cjelovitu, stabilnu i prosperitetnu BiH u kojoj će hrvatski narod biti konstitutivan i jednakopravan s Bošnjacima i Srbima smatramo Deklaraciju Hrvatskog sabora o položaju hrvatskog naroda u BiH te snažno pozdravljamo donošenje iste.

Pročitajte više
sij
29

Čović: Nismo uspjeli ostvariti sve što smo sebi postavili kao cilj

Značaj Hrvatskog narodnog sabora (HNS) danas je veći nego ikada i veći je od bilo koje pojedinačne političke stranke s hrvatskim predznakom, ustvrdio je predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović podnoseći izvješće o radu HNS-a u protekle dvije godine.

 

Autor: FENA

Pročitajte više
sij
29

Branko Bačić: Temelj BiH je konstitutivnost i ravnopravnost njezinih naroda

Izaslanik Vlade RH i premijera Plenkovića, Branko Bačić  kazao je kako podržava Hrvatski narodni sabor u nastojanjima da se BiH uredi po mjeri svih konstitutivnih naroda. Branko Bačić pozdravio je izaslanike HNS-a uime Vlade Republike Hrvatske. Ističe da je RH svjesna važnosti HNS-a i podržava jedinstvo i koheziju hrvatskih stranaka.

 

Pokazuje se i politička zrelost po pitanjima od vitalnog nacionalnog interesa. Čestitao je svim strankama HNS-a na izbornom rezultatu, a posebno HDZ-u. "HNS zagovara vladavinu prava te modernu i europsku Bosnu i Hercegovinu. Samo vlast koja predstavlja legitimnu volju naroda ima kapacitet za djelovanje. Dijalog i suradnja su budućnost europske BiH,“  kategoričan je Bačić.

Pročitajte više
sij
29

Žestoka poruka Čovića bošnjačkoj politici: Bez izmjena izbornog zakona nema uspostave vlasti na razini FBiH!

Predsjednik HNS-a Dragan Čović rekao je danas na VIII. zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora da BiH neće preživjeti bez institucionalne ravnopravnosti Hrvata u BiH te da neće pristati na uspostavu vlasti na razini Federacije BiH bez izmjena Izbornog zakona u BiH.

 

Dragan Čović je na samom početku zasjedanja rezimirao rad HNS-a. Predstavnici HNS-a svim institucijama vlasti bili su predvodnici euroatlantskog puta unatoč tome što to netko želi drugačijim prikazati. Za Bosnu i Hercegovinu  nužno je ustavno domoljublje. Čović je kazao da u ovim trenucima Hrvatski narodni sabor nema alternativu.

"Na opće izbore HNS je izašao u tri bloka, a danas smo se približili i idemo zajedno u borbu za svoj narod koji mora ostvariti sve elemente jednakopravnosti,“ kazao je. Čović ističe da HNS ima odgovore na sva ključna pitanja i iskušenja u Bosni i Hercegovini. Mi razumijevamo da su unitaristička i separatistička politika skretanje s ključnih pitanja u BiH.

Pročitajte više
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15  ... 

 
 

Kontaktirajte nas:
Udruga Hrvata BiH "Prsten"
Ulica grada Vukovara 235
10 000 Zagreb
tel: +385 1 6133 788
fax: +385 1 6133 797
web: www.udruga-prsten.hr
e-mail: prsten@udruga-prsten.hr
Osnovni podaci:
OIB: 92653606230
Matični broj: 2005557

ŽIRO RAČUN:
Hrvatska poštanska banka d.d.
IBAN: HR0323900011100328241
VALUTA: EUR, HRK

Privredna banka Zagreb d.d.
IBAN: HR5023400091110665237
VALUTA: HRK
Linkovi

Sva prava pridržana © Copyright 2008-2015 | Datum zadnje izmjene: 23.01.2015. |  Razvoj i podrška:  IN2 d.o.o.