DOBRODOŠLI NA WEB-STRANICE UDRUGE "PRSTEN"
Udruga bosanskih Hrvata "PRSTEN" vodeća je, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, s ciljem očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegova prosperiteta. Organizirana je kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 
 
 
 
Prsten Skip Navigation Links

svi
19

Izmjene Izbornog zakona mogu izazvati nove političke nesuglasice

Inzko je istaknuo da za sada nema konsenzusa među bh. liderima kada je u pitanju izmjena Izbornog zakona što potencijalno može izazvati nove političke nesuglasice. 

 

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko kazao je danas u obraćanju Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda da je BiH u posljednjih šest mjeseci demonstrirala opredijeljenost na putu ka članstvu u Europskoj uniji kao i opredjeljenost za postizanje pune stabilnosti u zemlji.

 

 

 

Pročitajte više
svi
19

Čović izrazio uvjerenje kako će BiH steći status kandidata do konca 2017.

Čović je izrazio uvjerenje kako će BiH steći status kandidata do konca 2017. godine, te je istaknuo kako se aktivno radi na tome da bi se ovaj cilj ispunio. 

 

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović susreo se u Mostaru s Miroslavom Lajčakom, ministrom vanjskih i europskih poslova Slovačke Republike, priopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH. Na susretu je razgovarano o trenutačnoj političkoj situaciji u BiH, kao i o napretku na europskome putu.

 

 

Pročitajte više
svi
18

Odlučna podrška SAD-a BiH na putu ka NATO-u

Ministrica obrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš sa suradnicima primila je u posjet 15. svibnja  2017. godine obnašateljicu dužnosti zamjenika pomoćnika američkog državnog tajnika za Rusiju, Ukrajinu i Euroaziju Lauru Cooper. Tijekom sastanka ministrica Pendeš je upoznala nazočne o radu i ciljevima Ministarstva obrane, angažmanu Oružanih snaga BiH u misijama potpore miru u svijetu u okviru koalicijskih snaga pod vodstvom NATO-a, UN-a i EU, protuminskom djelovanju u Bosni i Hercegovini, aktivnostima na procesu rješavanja viškova naoružanja, streljiva i MES-a te o poduzetim koracima kada je u pitanju registracija nepokretne perspektivne vojne imovine.

 

 

Pročitajte više
svi
18

Hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović: Hrvate opet pokušati isključiti iz vlasti BiH bi vratilo desetljećima unatrag

Važnost izmjena Izbornog zakona u BiH hrvatski politički predstavnici već godinama podcrtavaju. Nedavno se i prijedlog našao pred zastupnicima, ali nije dobio potporu. Kakvo je stanje po tom pitanju, ali i općenito na političkoj sceni u BiH, među koalicijskim partnerima..., razgovarali smo s hrvatskim članom Predsjedništva BiH, predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora te predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem. U intervjuu se osvrnuo i na pomoć Hrvatske, lobiranja te kako EU gleda na BiH i obveze koje predstoje.

 

Kako komentirate reakcije na hrvatski prijedlog izmjena Izbornog zakona?

- Reakcije su, u najmanju ruku, neprimjerene. Moram biti iskren i reći kako nisam čuo ni jednu ozbiljniju primjedbu na sami sadržaj ponuđenih rješenja. Uglavnom su to načelne priče kako je riječ o preozbiljnom i krupnom političkom pitanju te da nije dobro, zamislite, što upravo Hrvati predlažu kako izabrati svoga legalnoga i legitimnog predstavnika. To je nešto što HDZ BiH, a evo danas i sve hrvatske stranke okupljene oko HNS-a, pokušavaju više od desetljeća. Za takvo nešto, svjestan sam, moramo imati sugovornike kod druga dva naroda. Istina je da smo se već više puta zajednički usuglasili kako budućim rješenjima treba onemogućiti da jedan narod drugome bira predstavnike za institucije etničkog predstavljanja, kao što su domovi naroda ili Predsjedništvo BiH.

 

 

Pročitajte više
svi
11

Hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović susreo se s nadbiskupom vrhbosanskim kardinalom Vinkom Puljićem

Sugovornici su razgovarali o brojnim aspektima stanja hrvatskog-katoličkog puka u Bosni i Hercegovini, te značaju i potrebi nastavka različitih vidova skrbi i potpore vjernicima, koje pruža Katolička crkva. Istaknut je značaj osobito duhovne skrbi, kako bi se zadržala nada i vjera u susret brojnim izazovima s kojima se hrvatski puk susreće.

 

Dr. Čović je naglasio da, vođeni kršćanskim vrijednostima, Hrvati nastoje potaknuti dijalog u BiH sa predstavnicima druga dva naroda, koji će rezultirati otklanjanjem svih onih manjkavosti koji BiH čine nepravednom državom, osobito onih koje negiraju dostojanstvo Hrvata i njihovu ravnopravnost s druga dva naroda.

 

Pročitajte više
svi
10

Marinko Čavara, dopredsjednik HDZ-a BiH i predsjednik Federacije BiH: Bez Izbornog zakona, nema ni izbora

Marinko Čavara, dopredsjednik HDZ-a BiH i predsjednik Federacije BiH, u Oslobođenju govori o prijedlogu HNS-a - Ustavni sud BiH je dao rok da se Izborni zakon promijeni do 1. 7. pa ukoliko Parlamentarna skupština BiH ne izvrši svoju obavezu - minimalno što možemo očekivati jeste da Ustavni sud briše neustavne odredbe iz zakona. Ustavni sud može čitav zakon proglasiti neustavnim, što je manja vjerovatnoća. Znači, najvjerojatnije će brisati odredbe koje su proglasili neustavnim, takva je praksa bila. Ukoliko se te odredbe brišu, onda nema načina u Izbornom zakonu da se izaberu poslanici u Dom naroda.

 

Ukoliko se ne mogu izabrati poslanici u Dom naroda Parlamenta Federacije, nema ni Doma naroda BiH. Tad nema ni predsjednika, dopredsjednika Federacije, nema Vlade Federacije, nema Vijeća ministara. U toj situaciji izbori za Zastupnički dom Parlamenta FBiH, zastupnički Dom BiH, kantonalne skupštine i distrikt Brčko nemaju smisla. I zbog toga mi predlažemo izmjene Izbornog zakona i predlažemo naše rješenje na koji način da biramo poslanike u Dom naroda, kaže predsjednik Čavara, a upitan da li to znači da bez izmjena Izbornog zakona nema ni izbora - odgovara: “Pa, tako proizlazi.”

 

Šta će biti sa Izbornim zakonom?

- Mislim da nijednog razloga nema da se istakne vitalni nacionalni interes, odnosno da se stavi veto, jer predložena rješenja ne ugrožavaju nijedan konstitutivni narod, naprotiv svakom konstitutivnom narodu omogućuju da biraju svoje predstavnike.
 

 

Pročitajte više
svi
10

Dopredsjednik HDZ-a BiH i predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara gostovao na N1 televiziji

Dopredsjednik HDZ-a BiH i predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara gostovao je u emisiji Dan uživo na N1 televiziji. Govorio je o Izbornom zakonu, "ljubavi" između HDZ-a i SNSD-a, parlamentarnoj većini u FBiH koju čine HDZ-SDA-SBB i drugim aktualnim pitanjima.

 

Hoće li izmjene i dopune Izbornog zakona biti usvojene?

"Ja se nadam da će on biti usvojen kako bismo osigurali uvjete za izbore 2018. godine. Jedan narod drugom bira predstavnika. Tri puta smo dobili predstavnika koji nije izraz volje hrvatskog naroda", kazao je Čavara na početku gostovanja.

Klub Bošnjaka u Domu naroda pozvao se na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa kada su u pitanju ove izmjene?

"Ne mogu da razumijem Klub Bošnjaka niti sam čuo razumno izjašnjenje po čemu je povrijeđen vitalni nacionalni interes Bošnjaka", poručio je Čavara.
 

Pročitajte više
svi
10

Hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović: Izborni zakon ćemo definitivno promijeniti

Dr. Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH, danas je na press-konferenciji za novinare održanoj u Sarajevu, kazao da je došlo do zastoja kada je u pitanju popunjavanja upitnika za članstvo u EU. - Predsjedništvo BiH je pravodobno kroz svoj master plan donijelo vrlo jasnu odrednicu da do kraja trećeg mjeseca završimo odgovor. Ako nastavimo ovom dinamikom, teško da možemo stići ispoštovati sve rokove, nego ćemo otići daleko od predviđenih vremenskih okvira s obzirom na to da mi računamo da u ovoj godini trebamo dobiti kandidatski status za članstvo u EU - kazao je dr. Čović nakon sjednice Predsjedništva BiH. Dr. Čović je dodao da za taj kandidatski status treba imati ispunjen upitnik na koji će sigurno biti i dopunskih pitanja.

 

Hrvatski član Predsjedništva je kazao i da je uvjeren da će u narednom razdoblju biti izvršene izmjene Izbornog zakona, a osim prijedloga, koji je u Parlament uputila njegova stranka, imaju i rezervne planove za izmjenu tog zakona. - Uvjeren sam da ćemo završiti priču o izmjeni Izbornog zakona, jer jedan narod ne treba drugome birati predstavnike u vlasti. Ništa drugo ne mijenjamo, već samo kako izbjeći procedure da, prije svega, Bošnjaci ne biraju predstavnike Hrvatima i obrnuto. Mi ćemo nakon izbora 2018. godine svakako morati mijenjati Ustav BiH - kazao je dr. Čović.

Pročitajte više
svi
8

Potpisan Sporazum o zajedničkoj suradnji udruga prognanih i Hrvata povratnika Sjeverozapadne Bosne

U ponedjeljak 8.svibnja 2017., u prostorijama Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske potpisan je Sporazum o zajedničkoj suradnji udruga prognanih i Hrvata povratnika Sjeverozapadne Bosne. Sporazum o zajedničkoj suradnji potpisalo je osam udruga: Udruga Dom Briševo Dobri; Udruga Prijatelji Volara; Udruga prognanih Hrvata Banja Luke i banjalučkog područja Nazaret; Udruga Šimićana – Šimići; Udruga za povratak građana, regionalni razvoj i zaštitu okoliša – Ivanjska Potkozarje; HKU Orahova, Kotor Varoš; Hrvatska udruga Banja Luka, Okučani i Zavičajni klub župe Stara Rijeka i okolica, Zagreb / popis udruga i sažetak Sporazuma šaljemo u privitku/. 

 

Prije svečanog potpisivanja, predstavnici udruga su predstavili svoj rad, aktivnosti te probleme s kojima se suočavaju. Istaknuli su da je cilj zajedničkog nastupa udruga prognanih i Hrvata povratnika u Sjeverozapadnu Bosnu snažnije zastupanje svojih prava te rješavanje brojnih otvorenih pitanja i problema s kojima se Hrvati / povratnici u ovaj dio Bosne i Hercegovine suočavaju - od obnove porušenih kuća, sanacije puteva i prilaza naseljima i selima gdje žive Hrvati, zakonska rješenja koja motiviraju na prodaju ili napuštanje imovine, izostanak sustavnog pristupa obnovi infrastrukturnih objekata poput nedostatka električne energije i vode u povratničkim naseljima, poteškoće pri korištenju zdravstvenih usluga, zapošljavanju i sl. 

Pročitajte više
svi
8

HRVATSKI NARODNI SABOR-svi Hrvati moći će glasovati za hrvatskog člana Predsjedništva

BiH neće moći biti kandidat za članstvo u Europskoj uniji dok ne provede institucionalne promjene koje će omogućiti legitimno zastupanje naroda i građana - Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Božo Ljubić odbacio je u ponedjeljak tvrdnje da svi Hrvati u BiH neće na izborima moći glasovati za člana Predsjedništva BiH, prema prijedlogu kojega je u Parlament BiH dostavila skupina stranaka okupljena oko ovoga saveza.

 

 

"Želim apsolutno odbaciti tezu da glas Hrvata iz Bosne ili Posavine nije jednako vrijedan kao glas Hrvata iz zapadne Hercegovine. Svi glasovi su jednako vrijedni i svi glasovi utječu na rezultat. Jedini uvjet je da da onaj koji će biti izabran kao hrvatski član BiH Predsjedništva ima 50 plus jedan posto glasova u hrvatskim općinama u BiH", rekao je Ljubić na konferenciji za novinare nakon sjednice Glavnog vijeća HNS-a BiH.

 

Pročitajte više
tra
24

U Međugorju održan završni sastanak Organizacijskog odbora znanstveno-stručnog skupa s međunarodnim sudjelovanjem „Hrvati BiH - nositelji europskih vrijednosti“

U Međugorju je, u organizaciji Ureda hrvatskog člana Predsjedništva BiH, održan završni sastanak Organizacijskog odbora znanstveno-stručnog skupa s međunarodnim sudjelovanjem Hrvati Bosne i Hercegovine - nositelji europskih vrijednosti. Sastanku su nazočili i predstavnici Sveučilišta u Mostaru, Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilišta u Splitu, Hrvatske akademije za znanost i umjetnost BiH, Odjela za znanost i obrazovanje Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora, te Instituta za društveno-politička istraživanja Mostar.

 

Sastanak je realiziran s ciljem ocjene uspješnosti skupa koji je održan u Neumu 16. i 17. ožujka 2017. godine, te definiranja predstojećih aktivnosti Organizacijskog odbora. Zaključeno je kako je skup u Neumu organiziran sukladno najvišim standardima, te da predstavlja početak sustavnog znanstveno-stručnog bavljenja položajem Hrvata BiH u odnosu na europsku perspektivu Bosne i Hercegovine, na čemu će se i u predstojećem razdoblju posvećeno raditi.
 

 

Pročitajte više
tra
20

Biskup Komarica: Zašto hrvatski političari ne govore o stradanju Hrvata u Banjoj Luci?

Banjolučki biskup Franjo Komarica poručio je hrvatskim političarima u BiH kako bi bilo krajnje vrijeme da se i netko od nih jasno očituje o stanju u kojemu žive Hrvati u tom gradu i cijeloj Republici Srpskoj (RS), ističući kako im je dužnost štititi građane koje predstavljaju, prenosi sarajevski "Dnevni avaz".

 

Nakon što ga je predsjednik RS-a Milorad Dodik ovog tjedna dva dana za redom optužio da "širi neistine o RS", Komarica je kazao na takve objede nema što reći, no ima pravo pitati što je, primjerice, s tisućama banjolučkih Hrvata koji su protjerani iz tog grada.

 

Pitajte političare o tome. Ima valjda netko u Banjoj Luci osim mene tko može kazati što je istina. Ima tu valjda i hrvatskih političara. Neka oni kažu što je istina. Neka oni kažu ima li ovdje katolika i neka kažu gdje su, izjavio je biskup.

 

 

Pročitajte više
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15  ... 

 
 

Kontaktirajte nas:
Udruga bosanskih Hrvata "Prsten"
Ulica grada Vukovara 235
10 000 Zagreb
tel: +385 1 6133 788
fax: +385 1 6133 797
web: www.udruga-prsten.hr
e-mail: prsten@udruga-prsten.hr
Osnovni podaci:
OIB: 92653606230
Matični broj: 2005557
ŽIRO RAČUN:
Hrvatska poštanska banka d.d.
IBAN: HR0323900011100328241
VALUTA: EUR
Linkovi

Sva prava pridržana © Copyright 2008-2015 | Datum zadnje izmjene: 23.01.2015. |  Razvoj i podrška:  IN2 d.o.o.