DOBRODOŠLI NA WEB-STRANICE UDRUGE "PRSTEN"
Udruga bosanskih Hrvata "PRSTEN" vodeća je, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, s ciljem očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegova prosperiteta. Organizirana je kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 
 
 
 
Prsten Skip Navigation Links

ožu
31

SLUČAJ ŠESTORKE HERCEG-BOSNE - Haaška pravda - RH jedini ‘agresor’ koji je dijelio BiH

Jedini slučaj u kojemu se na vrlo izravan način jednoj državi sudi za agresiju na drugu je u slučaju bivšeg predsjednika Vlade Hrvatske Republike Herceg Bosne Jadranka Prlića, ministra obrane Brune Stojića, načelnika Glavnog stožera Hrvatskoga vijeća obrane Slobodana Praljka i Milivoja Petkovića, šefa Vojne policije Valentina Ćorića i predstojnika Ureda za razmjenu zatočenika Berislava Pušića.

 

Ako je suditi prema tonu sažetka prošlotjedne prvostupanjske presude čelniku bh. Srba Radovanu Karadžiću, onda bi Haaški tribunal (ICTY) u povijesti mogao ostati zapamćen kao sudište u kojem je izrečena tek jedna presuda za agresiju jedne države na drugu – slučaj šestorice bivših hrvatskih dužnosnika Herceg Bosne i time potvrditi svoju političku, a ne funkciju istine, mira i pravde, piše Večernji list BiH. 

Pročitajte više
ožu
31

POSJET HRVATSKOJ

Hrvatska zainteresirana za stanje Hrvata u BiH i nastavit će pomagati u oblasti obrazovanja, zdravstva i kulturnih djelatnosti

 

Po mišljenju predsjednice Grabar - Kitarović, Hrvatska je na osnovu svog Ustava posebno zainteresirana za stanje Hrvata u BiH i nastavit će pomagati u oblasti obrazovanja, zdravstva i kulturnih djelatnosti međutim, istovremeno, kako je rekla ta pomoć svakako predstavlja potporu mnogo širih razmjera a ne samo podršku jednoj etničkoj zajednici u BiH.

Hrvatska i BiH su dvije susjedne, prijateljske zemlje, a otvorena pitanja mogu riješiti dobrom voljom, izjavio je u utorak u Zagrebu predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner nakon sastanka s predsjedateljicom Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjanom Krišto. 

Pročitajte više
ožu
31

Željko Reiner na sastanku s izaslanstvom Parlamentarne skupštine BiH

Predsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner susreo se danas u Hrvatskom saboru s predsjedateljicom Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto, Prvim zamjenikom Predsjedateljice Mladenom Bosićem i Drugim zamjenikom Predsjedateljice Šefikom Džaferovićem.

 

U razgovoru je bilo riječi o mogućnostima jačanja gospodarsko - trgovinske suradnje između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, te o važnosti ulaganja u prometnu infrastrukturu koja je značajan preduvjet za pokretanje gospodarskog razvoja i privlačenje novih investicija. Tijekom razgovora je istaknuto kako zajednički veliki infrastrukturni i energetski projekti te prekogranična suradnja značajno mogu utjecati na jačanje dobrosusjedskih odnosa i unaprjeđenje gospodarstva.
 

Pročitajte više
ožu
9

OTVORENA PITANJA Predsjednica uvjerena: međusobni odnosi RH i BiH idu u dobrom smjeru

Hrvatska je osobito zainteresirana za sudbinu hrvatskog naroda u BiH, kao jednog od triju konstitutivnih i jednakopravnih naroda, za njegov politički, gospodarski i svaki drugi napredak, rekla je predsjednica - Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u utorak se susrela s tročlanim predsjedništvom BiH u Zagrebu i razgovore ocijenila konstruktivnim, održanim u ozračju prijateljstva, suradnje i optimizma, i izrazila uvjerenje da će odnosi Hrvatske i Bosne i Hercegovine ubuduće ići u dobrom smjeru te da postoji volja za rješavanjem otvorenih pitanja.

 

Na konferenciji za novinare nakon razgovora s Bakirom Izetbegovićem, Mladenom Ivanićem i Draganom Čovićem u društvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Čovićem, predsjednica Grabar-Kitarović je rekla da se na sastanku razgovaralo o pitanju euroatlantskih integracija BiH i bilateralnim temama.

 

Pročitajte više
ožu
8

Potvrđena hrvatska potpora Bosni i Hercegovini na putu u članstvo u Europsku uniju i NATO

Zagreb, 8. ožujka 2016. - Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović primila je predsjedavajućeg i članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine, dr. Dragana Čovića, Bakira Izetbegovića i dr. Mladena Ivanića koji borave u uzvratnom službenom posjetu Republici Hrvatskoj.

 

Nakon svečanog dočeka u Uredu predsjednice, tête-à-tête susreta te bilateralnog sastanka izaslanstava Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, predsjednica Grabar-Kitarović potvrdila je punu i čvrstu hrvatsku potporu Bosni i Hercegovini na njezinom putu u članstvo u Europsku uniju i NATO. „Držimo da je članstvo Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji i NATO-u jedan od preduvjeta za trajni mir i stabilnost cijelog prostora jugoistoka Europe“, kazala je hrvatska predsjednica. Istaknula je kako je Hrvatska zainteresirana, kako za sudbinu hrvatskog naroda kao jednog od tri jednakopravna konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini, tako i za politički, gospodarski i svaki drugi prosperitet Bosne i Hercegovine.

Pročitajte više
ožu
8

Čović prije dolaska u Zagreb: Iskustva RH mogu nam olakšati put prema EU

Pojasnio je kako ovom prigodom Predsjedništvo BiH želi potaknuti što skorije održavanje sastanka najviših nositelja izvršne vlasti dviju zemalja, uključujući i zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske - Tročlano Predsjedništvo Bosne i Hercegovine će tijekom dvodnevnog posjeta Zagrebu, koji počinje u utorak, od najviših hrvatskih dužnosnika zatražiti konkretnu potporu na putu prema EU te inzistirati na snažnijoj gospodarskoj suradnji dviju zemalja, rekao je u ponedjeljak za Federalnu novinsku agenciju (FENA) Dragan Čović, trenutačni predsjedatelj Predsjedništva BiH.

 

"Želimo napraviti zajedničku projekciju kako nam Hrvatska može pomoći na našem euroatlantskom putu. Sva ona iskustva koja je Hrvatska imala na svom europskom putu mogu nama olakšati dolazak do određenih standarda. Tu je i obuka naših mladih ljudi, a neograničene su mogućnosti i naše gospodarske suradnje", rekao je Čović za FENA-u. Pojasnio je pritom kako ovom prigodom Predsjedništvo BiH želi potaknuti što skorije održavanje sastanka najviših nositelja izvršne vlasti dviju zemalja, uključujući i zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske.

Pročitajte više
vlj
29

POSTOJE NAČINI - Čović: Put BiH prema EU nezaustavljiv je, iduće godine smo kandidati

Presjedatelj Predsjedništva BiH je 15. veljače nizozemskom ministru vanjskih poslova Bertu Koendersu predao zahtjev BiH za odobravanje kandidatskog statusa - Bosna i Hercegovina sigurno će u 2017. godini dobiti status kandidata za članstvo u Europskoj uniji, a sve zapreke koje trenutačno stoje na tom putu bit će otklonjene idućih mjeseci, ustvrdio je predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović. "Uvjeravam vas da ćemo iduće godine dobiti kandidatski status", kazao je Čović novinarima tijekom susreta u Sarajevu konstatirajući kako je put njegove zemlje ka euroatlanstkim integracijama 'nezaustavljiv'.

 

Čović je 15. veljače nizozemskom ministru vanjskih poslova Bertu Koendersu predao zahtjev BiH za odobravanje kandidatskog statusa koji u predstojećem razdoblju treba biti poslan na razmatranje državama-članicama i tijelima EU. Ocjena o vjerodostojnosti tog zahtjeva ovisi o funkcioniranju mehanizma koordinacije odnosa BiH s EU, no njegovo usvajanje na Vijeću ministara BiH potkraj siječnja odmah je naišlo na protivljenje vlasti Republike Srpske. Stajalište vlade tog entiteta je kako interesi RS u mehanizmu nisu zaštićeni na odgovarajući način odnosno kako je odluke moguće donositi i bez suglasnosti RS, što je za njih neprihvatljivo.
 

Pročitajte više
vlj
25

Intervju: Dr. Dragan Čović za Jutarnji list Uvjeren sam da će BiH već do sredine sljedeće godine biti kandidat za EU

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Dragan Čović proteklih je dana vrlo zadovoljan. Njegova zemlja učinila je veliki korak i predala zahtjev za članstvo u Europskoj uniji. Tim povodom porazgovarali smo o glavnim bosanskohercegovačkim vanjskopolitičkim ciljevima.

 

Kako ste se osjećali predajući zahtjev za članstvom u EU?

 

- Taj čin je najsvečaniji u našoj povijesti, svojevrsna karta za europsku budućnost, a ta perspektiva nam je potrebnija nego ikada prije. Tome su na poseban način doprinijeli hrvatski europarlamentarci, predvođeni Andrejom Plenkovićem,  kojima i ovom prigodom želim od srca zahvaliti, jer upravo su oni stavili svoje potpise na pismo predsjedatelju Vijeća EU u kojem su otvoreno izrazili potporu našem zahtjevu.

 

BiH je predala zahtjev, a što sada? Koje su ključne reforme koje treba provesti?
 

Pročitajte više
vlj
23

Kolumna dr. Dragana Čovića: Aplikacija je nepovratna karta BiH za europsku budućnost

Dva ključna cilja, prvi je bio poboljšanje institucionalnog položaja hrvatskog naroda, drugi cilj je bila želja deblokirati proces integracije BiH u EU

 

Stupivši na dužnost hrvatskog člana Predsjedništva BiH na dan utorak, 17. studenog 2014. godine, postavio sam sebi dva ključna cilja. Prvi je bio poboljšanje institucionalnog položaja hrvatskog naroda kako bismo povratili konstitutivnost koja je političkim manipulacijama i nasiljem u prethodnom razdoblju bila oduzeta. Drugi cilj je bila želja deblokirati proces integracije BiH u EU. Bio sam, i još uvijek sam, duboko uvjeren od samog početka kako su ta dva pitanja usko povezana i bilo mi je jasno kako BiH ne može postati punopravna članica EU ako u njoj trajno zažive prakse majorizacije i preglasavanja kojima se čitav jedan konstitutivni narod izopćuje iz sustava. Takvim štetnim praksama su, naime, Hrvati bili izloženi sve do općih izbora 2014. godine, kada su stranke Hrvatskog narodnog sabora, zahvaljujući isključivo svome samoorganiziranju, uvjerljivo osvojile povjerenje građana hrvatske nacionalnosti.

Pročitajte više
vlj
23

ČOVIĆ NAJAVIO Idući summit Brdo-Brijuni procesa bit će održan u BiH u svibnju

Na sastanku u BiH šefovi država regije trebali bi razmotriti i provedbu zaključaka s posljednjeg zajedničkog sastanka, održanog u studenom prošle godine u Zagrebu - Bosna i Hercegovina bit će domaćin sljedećeg summita Brdo-Brijuni procesa, osmišljenog kao bi se potaknula regionalna stabilnost i suradnja, a njegovo održavanje planirano je za kraj svibnja, potvrdio je predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović kako ga citira sarajevski 'Dnevni avaz'.

 

Čović je kazao kako je već dogovoreno da se summit održi 29. i 30. svibnja. "Očekujemo nazočnost predsjednika svih zemalja regije, ali i visoke goste iz Europske unije. Poseban naglasak ćemo staviti na pregled i ocjenu napretka na planu euroatlanstkih integracija u našim zemljama", najavio je Čović.

Pročitajte više
vlj
22

Čović: Važno očuvati koaliciju sa SDA i SBB radi provedbe reformi

Nakon uhićenja predsjednika SBB-a BiH Fahrudina Radončića došlo je do zahlađenja odnosa njegove stranke sa SDA, zbog čega je Čović najavio novu misiju posredovanja između dviju stranaka - Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović koji je i predsjedatelj Predsjedništva BiH ocijenio je ključnim očuvati vladajuću koaliciju stranaka iz Federacije BiH sa Strankom demokratske akcije (SDA) i Savezom za bolju budućnost (SBB) BiH kako bi se nastavila provedba važnih reformi na putu u EU i NATO te unutarnje ekonomske i političke promjene.

 

Nakon uhićenja predsjednika SBB-a BiH Fahrudina Radončića došlo je do zahlađenja odnosa njegove stranke sa SDA, zbog čega je Čović najavio novu misiju posredovanja između dviju stranaka. 

Pročitajte više
vlj
22

Višnja Starešina: Njemačko-turski rat seli se u BiH

U jesenskoj rundi migrantske krize Erdogan i Davotoglu pobijedili su EU na njegovom terenu. Veliki proljetni izbjeglički val, kojim prijeti turski predsjednik, mogao bi dovesti Hrvatsku u ozbiljno iskušenje, a BiH učiniti mjestom na kojem eksplodiraju ner - Nije brexit, odnosno eventualni izlazak Velike Britanije iz EU glavni aktualni problem Unije, kako se to može učiniti gledajući vijesti s ovotjednog EU summita. Brexit je samo opcija koja će se jamačno i ostvariti ako u ovoj godini EU kapitulira pred izbjegličkom krizom.

 

Pred izbjegličko/migrantskim valom s Bliskog istoka, na koji EU i dalje nema odgovor, svi ostali unutarnji europski problemi i nesuglasja u drugom su planu. Upravo zato čelnici EU-a danas rado razgovaraju o brexitu, baš kao što su ujesen 1991. čelnici tadašnje EZ rado razgovarali o Maastrichtu, da se ne bi morali izjašnjavati o onome što ne znaju riješiti: o raspadu Jugoslavije i priznavanju novih država, o prvom ratu na europskom tlu nakon Drugog svjetskog rata, da ne bi morali zauzimati političku poziciju o velikosrpskom osvajačkom projektu, na koji nisu imali ni politički, a kamoli vojni odgovor. I što se dogodilo?
 

Pročitajte više
1 2 3 4 5 6 7 

 
 

Kontaktirajte nas:
Udruga bosanskih Hrvata "Prsten"
Ulica grada Vukovara 235
10 000 Zagreb
tel: +385 1 6133 788
fax: +385 1 6133 797
web: www.udruga-prsten.hr
e-mail: prsten@udruga-prsten.hr
Osnovni podaci:
OIB: 92653606230
Matični broj: 2005557
ŽIRO RAČUN:
Hrvatska poštanska banka d.d.
IBAN: HR0323900011100328241
VALUTA: EUR
Linkovi

Sva prava pridržana © Copyright 2008-2015 | Datum zadnje izmjene: 23.01.2015. |  Razvoj i podrška:  IN2 d.o.o.