DOBRODOŠLI NA WEB-STRANICE UDRUGE "PRSTEN"
Udruga bosanskih Hrvata "PRSTEN" vodeća je, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, s ciljem očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegova prosperiteta. Organizirana je kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 
 
 
 
Prsten Skip Navigation Links

srp
27

Hrvatskim ne govori čak 29.299 bh. Hrvata. Kojim jezikom govore?

Svaki 19. Hrvat u BiH ne govori hrvatskim jezikom, a svaki 65. nije katolik. Dakle, popis je utvrdio da od 544.780 Hrvata njih samo 515.481 govori hrvatski jezik. Kada bi isti takav prosjek bio i u RH, onda bi bilo 200 tisuća Hrvata koji ne govore materinskim jezikom. Međutim, upravo je suprotno. RH ima 3,874.321 onih koji su se izjasnili Hrvatima, a 4,096.305 ih govori hrvatskim jezikom. Kako se dogodilo da u BiH više od pet posto ili 29.299 Hrvata ne govori hrvatskim?

 

Iako je teško odgovoriti na ovo pitanje bez egzaktnog istraživanja, moglo bi se pretpostaviti da je uz (ne)namjerne pogreške popisivača velik broj njih prihvatio jezik sredine u kojoj su manjina. Ako se zna da srpskim govore gotovo svi Srbi u BiH, onda je logično da se hrvatska jezična asimilacija može tražiti jedino u većinskim bošnjačkim područjima. Čak i rezultati popisa to sugeriraju. Naime, od 1,769.592 Bošnjaka, gotovo ih ima stotinu tisuća više (1,866.585) koji govore bosanskim jezikom.

 

 

Pročitajte više
srp
14

U BiH su nužne temeljite promjene

Intervju Borjana Krišto zamjenica predsjednika HDZ-a BiH i zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma parlamentarne skupštine BiH za Večernji list.

 

Sve dok se ne riješi ova situacija, a BiH postane država s Ustavom koji bi bio po mjeri tri konstitutivna naroda i ostalih građana u smislu jednakopravnosti, teško je govoriti o državi BiH, državi koja će biti pravna, napredna i uskoro članica Europske unije. Tako recept za rješenje svih narodnih i političkih prijepora u budućnosti vidi zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto. Ona ističe kako je iz razdoblja permanentne krize u kojoj se nalazi BiH moguće izići samo temeljitim promjenama.

Pročitajte više
srp
14

Parlament RS usvojio entitetski zakon, Hrvati i Bošnjaci napustili sjednicu

Zavod za statistiku RS bi svoje rezultate popisa, iz kojih bi bilo isključeno gotovo 200 tisuća nesrba, trebao objaviti u roku od šest mjeseci od usvajanja entitetskog zakona - Narodna skupština Republike Srpske u srijedu je usvojila poseban zakon o popisu stanovništva za taj entitet, koji bi trebao poslužiti kao osnova za obradu i objavu drugačijih rezultata od onih što ih je prije mjesec i pol objavila Agencija za statistiku BiH.

 

Ravnateljica entitetskog Zavoda za statistiku Radmila Čičković je, obrazlažući prijedlog zakona na sjednici u Banjoj Luci, ustvrdila kako je Agencija za statistiku BiH objavila "netočne i nezakonite rezultate" popisa provedenog 2013. istaknuvši da je stoga potrebno da RS sama obradi i objavi tada prikupljene podatke.

Pročitajte više
srp
14

Komarica: Katolicima dva i pol desetljeća zakinuta ljudska prava

Biskup Komarica nedavno je stradanja Hrvata katolika u Republici Srpskoj u posljednjem ratu usporedio s bleiburškom tragedijom i Križnim putem, zbog čega je doživio žestoke napade srpskih političara u BiH - Banjolučki biskup Franjo Komarica upozorio je u srijedu, na početku zasjedanja Biskupske konferencije BiH u Banjoj Luci, da brojni Hrvati katolici dva i pol desetljeća žive u nepravdi i da im se niječu osnovna ljudska prava, očito aludirajući na položaj toga naroda u Republici Srpskoj od vremena rata naovamo, priopćeno je iz Katoličke tiskovne agencije Biskupske konferencije BiH (KTA).

 

Biskup Komarica je kao domaćin, pozdravljajući sudionike zasjedanja Biskupske konferencije BiH, istaknuo da se "nad brojnim vjernicima katolicima, ali i nad ne malim brojem drugih naših sugrađana, i dalje – više od dva i pol desetljeća – potvrđuje i učvršćuje u nebo vapijuća nepravda". Pri tome je naveo kako im se oduzimaju osnovna ljudska prava kao što su "pravo na vlastiti identitet, vlastiti rodni kraj – na djedovinu, na rad, na život dostojan čovjeka". 

Pročitajte više
srp
14

Intervju Borjana Krišto zamjenica predsjednika HDZ-a BiH i zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma parlamentarne skupštine BiH za Večernji list

Sve dok se ne riješi ova situacija, a BiH postane država s Ustavom koji bi bio po mjeri tri konstitutivna naroda i ostalih građana u smislu jednakopravnosti, teško je govoriti o državi BiH, državi koja će biti pravna, napredna i uskoro članica Europske unije.

 

Tako recept za rješenje svih narodnih i političkih prijepora u budućnosti vidi zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto. Ona ističe kako je iz razdoblja permanentne krize u kojoj se nalazi BiH moguće izići samo temeljitim promjenama.

Pročitajte više
srp
12

Nestala polovica Hrvata iz BiH

Spoznaja da su Hrvati bili žrtve, a to pokazuje i ova zadnja brojidba pučanstva u BiH, muslimansko-bošnjačke kao i srpske politike, može biti bolna jednom dijelu hrvatske projugoslavenske i kvazipravaške politike, no to ne će promijeniti činjenice da su Hrvati godine 1910. bili većina pučanstva u travničkom i mostarskom kotaru, koji su zauzimali više od jedne trećine prostora Bosne i Hercegovine

 

Zadnja austrougarska brojidba pučanstva godine 1910. zabilježila je 434.061 katoličkoga Hrvata u Bosni i Hercegovini, 612.137 muslimana, koji su se tada očitovali uglavnom pripadnicima hrvatske nacije te 825.418 pravoslavnih, koji zbog kristalizacije identiteta u to doba još nisu bili cjeloviti dio sklopa srpske nacije. Stotinjak godina kasnije, a prema nedavno objavljenim podatcima, Bosna i Hercegovina ima 1,769.592 ili 50,11 muslimana, koji su se tijekom devedesetih godina proglasili Bošnjacima.

Pročitajte više
srp
12

BiH: Milas najavio potporu Hrvatima u Bosanskoj posavini i RS

Predstojnik Milas najavio je i pomoć pri dovršetku obnove sportske dvorane u Orašju, te je obišao i gradilište školskog centra čiju izgradnju pomaže i Državni ured za Hrvate izvan Hrvatske - Predstojnik Ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas izjavio je u ponedjeljak u Orašju je da će ovaj ured nastaviti podupirati projekte koji bi pomogli ostanku i zaustavili iseljavanja Hrvata na području Bosanske posavine i Republike Srpske.

 

"Državni ured za Hrvate izvan RH i dalje će biti partner koji će pratiti i pomagati u svojim mogućnostima projekte i s ovog područja u smislu iznalaženja rješenja i podupiranja projekata koji će doista imati za cilj prije svega zadržavanje mladih ljudi", rekao je Milas u Bosanskoj posavini nakon susreta s predsjednikom vlade Županije Posavske Marijanom Klaićem i dopredsjednikom Republike Srpske Josipom Jerkovićem. Predstojnik Milas pojasnio je kako se radi o projektima vezanim otvaranje novih radnih mjesta u oblasti poljoprivrede i gospodarstva te realizaciji ranije započetih infrastrukturnih projekata.

Pročitajte više
srp
3

Sesvetska Sopnica: 8. susret Hrvata kotorvaroške doline

U nedjelju, 3. srpnja 2016., u Sesvetskoj Sopnici u Zagrebu u prostoru Župe Sv. Marije Anđeoske,  održan je 8. tradicionalni susret iseljenih i protjeranih Hrvata  kotorvaroške doline pod motom „Susresti drage ljude i čuti o rodnom zavičaju“. Susret već tradicionalno organiziraju tri župe kotorvaroške doline i Udruga kotorvaroških Hrvata iz Zagreba. Pokrovitelj ovogodišnjeg susreta bila je Gradska skupština Grada Zagreba.

 

Tradicionalnom susretu nazočili su i predstavnici UBH Prsten glavni tajnik Marjan Biškić i član Predsjedništva UO Ivan Marčeta.

Susret je započeo svetom misom koju je predslavio vlč. Marko Vidović, rodom iz Kotor Varoša, a sada župnik u župi Prijedor, uz suslavlje župnika župe sv. Marije Anđeoske fra Zdravka Dadića, župnog vikara fra Stipe Karajice te fra Bože Ljubića, gvardijana samostana sv. Ilije. 

Pročitajte više
srp
1

U BiH živi 3.531.159 stanovnika U BiH 50,11% Bošnjaka, 30,78% Srba, 15,43% Hrvata, dok bosanski govori 52,86%, srpski 30,76% i hrvatski 14,6% stanovništva.

Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine objavila je konačne rezultate Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini provedenog 2013. godine.

 

Prema konačnim, međunarodno usporedivim rezultatima popisa stanovništva, u BiH živi 3.531.159 stalnih stanovnika. Od toga, u entitetu Federacija BiH živi 2.219.220 stanovnika (62,85 posto), u entitetu Republika Srpska 1.228.423 stanovnika (34,79 posto) te u Distriktu Brčko 83.516 stanovnika (2,37 posto).

Kada je riječ o nacionalnoj strukturi, u BiH živi 50,11 posto stanovnika koji su se izjasnili kao Bošnjaci, njih 30,78 posto izjasnilo se kao Srbi, a Hrvata je 15,43 posto. Nacionalno se nije izjasnilo 0,77 posto stanovništva, dok je manje od tri posto u kategoriji 'ostalih', u što ulaze pripadnici 17 nacionalnih manjina te druge etničke skupine.

Po entitetima, u Federaciji BiH živi 70,4 posto Bošnjaka, Hrvata je 22,4 posto, a Srba 3,6 posto, dok u Republici Srpskoj živi 81,5 posto Srba, 14 posto Bošnjaka i 2,4 posto Hrvata. U Distriktu Brčko živi 40,3 posto Bošnjaka, potom 34,6 posto Srba te 20,7 posto Hrvata.

Pročitajte više
lip
13

USVOJENA DEKLARACIJA Čolak: BiH je opredijeljena za europski put, moramo preuzeti odgovrnost

Kako je priopćeno iz PSBiH, Čolak je istaknuo da BiH, odnosno PSBiH, parlamentarnu dimenziju diplomacije shvaća vrlo ozbiljno, osobito kada je ona u funkciji konkretnih zadataka, kao što je punopravno članstvo u Europskoj uniji - Usvajanjem Deklaracije, danas je u Sofiji okončana plenarna sjednica Parlamentarne skupštine Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (PS SEECP), na kojoj su sudjelovali zamjenici predsjedatelja izaslanstva Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u PS SEECP Bariša Čolak i Momčilo Novaković, te članica izaslanstva Hanka Vajzović.

 

Pročitajte više
svi
25

BiH popis stanovništva: RS želi brisati 200 tisuća Hrvata i Bošnjaka

Jukićevom odlukom utvrđeno je kako će 196 tisuća građana BiH čiji je status sporan ipak biti tretirani kao rezidenti odnosno stalni stanovnici - Obrada i objava rezultata popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini provedenog prije više od dvije i pol godine posvađala je u utorak zastupnike u državnom parlamentu te zemlje čime su samo zaoštreni sukobi oko ovog naizgled tehničkog pitanja koje se pretvorilo u ogorčenu političku bitku između srpskih političkih stranaka s jedne i bošnjačkih i hrvatskih stranaka s druge strane.

 

Zastupnički dom parlamenta BiH je na sjednici u Sarajevu odbio zahtjev zastupnika iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), na čijem je čelu Milorad Dodik, da državni parlament raspravlja o odluci o načinu obrade rezultata popisa što ju je prošlog tjedna donio Velimir Jukić, ravnatelj Agencije za statistiku BiH.

Pročitajte više
svi
24

Plenković: Europska unija očekuje funkcionalnost Bosne i Hercegovine!

Eurozastupnik (i potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta) Andrej Plenković gostovao je u proteklom tjednu u emisiji „Tema dana“ na BHRT-u. Među inim, komentirao je ispunjavanju kriterija za daljnji institucionalni napredak Bosne i Hercegovine prema članstvu u EU.

 

 

Izdvojio je podnošenje zahtjeva za članstvo u EU prekretničkim trenutkom za BiH te naglasio da je sada na vlastima u BiH velika odgovornost da opravdaju ukazano povjerenje EU. Podsjetio je i na snažan angažman hrvatskih eurozastupnika u stvaranju pozitivnog ozračja u europskim institucijama - kako bi došlo do aplikacije za članstvo 15. veljače. Poručio je da su sada ključni procesi pred BiH ostvarivanje napretka u provođenju Europske reformske agende, zaključivanje Protokola na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju - kako bi se uzelo u obzir članstvo Hrvatske u EU te uspostavljanje efikasnog mehanizma koordinacije europskih poslova.

Pročitajte više
1 2 3 4 5 6 7 8 

 
 

Kontaktirajte nas:
Udruga bosanskih Hrvata "Prsten"
Ulica grada Vukovara 235
10 000 Zagreb
tel: +385 1 6133 788
fax: +385 1 6133 797
web: www.udruga-prsten.hr
e-mail: prsten@udruga-prsten.hr
Osnovni podaci:
OIB: 92653606230
Matični broj: 2005557
ŽIRO RAČUN:
Hrvatska poštanska banka d.d.
IBAN: HR0323900011100328241
VALUTA: EUR
Linkovi

Sva prava pridržana © Copyright 2008-2015 | Datum zadnje izmjene: 23.01.2015. |  Razvoj i podrška:  IN2 d.o.o.