DOBRODOŠLI NA WEB-STRANICE UDRUGE "PRSTEN"
Udruga bosanskih Hrvata "PRSTEN" vodeća je, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, s ciljem očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegova prosperiteta. Organizirana je kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 
 
 
 
Prsten Skip Navigation Links

stu
13

Predsjedatelj Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović - BiH neće preživjeti bez Hrvata kao ravnopravnog naroda

Bosna i Hercegovina se nalazi u dubokoj političkoj krizi, kazao je  dr. Dragan Čović, predsjedatelj Predsjedništva BiH u intervju za Deutsche Welle. U intervjuu dr. Čović je govorio o utjecaju Rusije i Turske u BiH i regiji, o odnosima BiH sa zemljama regije, o važnosti Pelješkog mosta za BiH, o brojnim obećanjima koja je dao u ovoj godini: od napretka zemlje prema EU-u i NATO-u do usvajanja izbornog zakona, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

 

Govoreći o hrvatskom prijedlogu Izmjena Izbornog zakona BiH, dr. Čović je podsjetio kako je Ustavni sud “odbacio mogućnost povlačenja vitalnog nacionalnog interesa i istaknuo da bošnjačke stanke čine sve da taj zakon ne prođe.” Na pitanje o presudi u Europskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci podsjetio je da to nije jedina odluka ovog suda i da je za implementaciju tih presuda   potrebno mijenjati Ustav, što nije moguće, jer je za to potrebno osigurati dvotrećinsku većinu, no moguće je, kazao je, izmijeniti Izborni zakon.

 

Na pitanje o trećem entitetu, dr. Čović je kazao: “Prijedlog HDZ-a su četiri izborne jedinice i to je naš prijedlog da bi se izbjegle sve podvale vezane za treći entitet, no svako rješenje koje Hrvatima jamči prava koja im pripadaju nije loš, pa tako ni treći entitet.” Predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Čović je kazao i kako “Bosna i Hercegovina neće preživjeti bez Hrvata koji će u njoj biti ravnopravni”.
 

 

Pročitajte više
stu
13

Predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović susreo se u Melbourneu s izaslanstvom Parlamenta Savezne države Viktorije, te izaslanstvom Sveučilišta u Melbournеu

Posljednjeg dana radnog posjeta Australiji predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović susreo se s izaslanstvom Parlamenta Savezne države Viktorije, predvođenim predsjednikom Parlamenta g. Bruceom Atkinsonom. Na susretu je razgovarano o sveukupnim odnosima BiH i Australije, za koje je usuglašeno kako su dobri, ali kako postoji prostor za unapređenje, posebice u područjima obrazovanja i turizma.

 

Predsjedatelj Predsjedništva BiH je informirao nazočne o napretku BiH kada su u pitanju euroatlantske integracije, te o očekivanjima australske potpore pristupanju BiH Svjetskoj trgovinskoj organizaciji. Kazao je kako će prijam BiH u Svjetsku trgovinsku organizaciju biti dodatni način učvršćivanja odnosa BiH i Australije. Inga Peulich, izaslanica Parlamenta Viktorije, porijeklom iz BiH, zahvalila se predsjedatelju Predsjedništva BiH dr. Čoviću na dolasku u Australiju, te istaknula kako je ovaj posjet dodatno približio naše dvije zemlje.
 

Pročitajte više
stu
7

ČOVIĆ U AUSTRALIJI I opet tražimo pomoć dijaspore

Novčane doznake naših iseljenika odavno premašuju ukupna ulaganja u Bosni i Hercegovini, a sad je prilika da se kroz stvaranje jačih veza i olakšavanje administrativnih i birokratskih procedura u BiH otvori prostor za konkretna ulaganja iseljeništva - Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj više ne treba humanitarna pomoć iseljeništva, već njezino znanje, vještine,lobiranje i ulaganje. Takvu poruku u brojnim susretima s hrvatskom i dijasporom iz Bosne i Hercegovine Australiji prenio je predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović.

 

Nakon Canberre i Sydneyja, izaslanstvo predvođeno predsjednikom Čovićem i sastalo se s našim iseljenicima u Melbourneu, sjedištu države Viktorija, gdje je itekako brojno, ali i aktivno iseljeništvo iz BiH i Hrvatske. Melbourne je šestu godinu proglašen najboljim mjestom za život prema globalnom istraživanju ekonomista. Zašto nosi tu laskavu titulu, jasno je na svakom koraku ove metropole u kojoj danas živi više od četiri milijuna ljudi.

 

Pročitajte više
stu
7

BOŽO LJUBIĆ Najveći rizik za BiH je pokušaj zadržavanja statusa quo

Izbori u BiH bez promjene Izbornog zakona sukladno odluci Ustavnog suda ne bi imali smisla budući da bez promjena nema implementacije izbornih rezultata, a samim tim ni ustroja niza institucija, upozorio je danas predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog Narodnog Sabora BiH Božo Ljubić nakon proširene sjednice ovog tijela na kojoj je upravo problematika izbornog zakonodavstva bila jedna od središnjih tema, javlja Hrvatski Medijski Servis.

 

“Želim reći kako je čvrst i konsenzualan stav predstavnika Glavnoga vijeća i općenito hrvatskih političkih predstavnika da bez izmjena Izbornog zakona sukladno odluci Ustavnog suda izbori u BiH ne bi imali smisla”, naglasio je on, kazavši kako i pored toga što bi se izbori mogli formalno raspisati, ne bi se mogli implementirati rezultati, odnosno ne bi se mogli izabrati predsjednik i potpredsjednici Federacije, Vlada Federacije te Parlamentarna skupština BiH.
 

Pročitajte više
stu
2

Intervju: Ljubo Bešlić, gradonačelnik Mostara i predsjednik ŽO HDZ-a BiH HNŽ - Krajnje je vrijeme za preispitati koalicijske odnose u HNŽ-u

Gradonačelnik Mostara i predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH HN županije Ljubo Bešlić u intervjuu za Večernji list govori o pitanju konstitutivnosti Srba u Mostaru te naglašava kako će se odluke Ureda visokog predstavnika, kao i odluke Ustavnog suda, konačno morati unijeti u Ustav FBiH i svih njezinih županija.

 

Stoje li optužbe kako HDZ u Mostaru zagovara sustav “jedan birač - jedan glas” i da Bošnjaci mogu biti nadglasani?

- Nastojanja HDZ-a BiH uistinu su usmjerena u smjeru provedbe presude Ustavnog suda po pitanju uređenja grada Mostara u skladu s uređenjem svih drugih jedinica lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini. Naravno, rješavanje tog pitanja podrazumijeva i određivanje načina izbora predstavnika u Gradsko vijeće Mostara, pa je jasno da se i izbor tih predstavnika treba temeljiti na načelima koja vrijede i u svim drugim gradovima u Bosni i Hercegovini, kao i u svijetu, što podrazumijeva da glas svakoga birača jednako vrijedi. Optuživati HDZ BiH da predlaganjem rješenja provedbe izbora u gradu Mostaru na navedenim načelima želi bilo koga majorizirati, čista je zamjena teza. To potvrđuje i činjenica da se izbori po istim načelima provode i u Travniku, ali i u drugim jedinicama lokalne samouprave u kojima je slična nacionalna struktura stanovništva.

 

U posljednje vrijeme problematizira se pitanje konstitutivnosti Srba u HNŽ-u, što je tu posrijedi?

- Pitanje konstitutivnosti naroda na području Federacije Bosne i Hercegovine riješeno je odlukama Ureda OHR-a iz 2002. godine, čime je definirano i pitanje konstitutivnosti Srba u Hercegovačko-neretvanskoj županiji. Danas smo svjedoci kako se oni koji su u to vrijeme blokirali sve procese vezane uz izmjenu Ustava Hercegovačko-neretvanske županije, pod krinkom zaštite konstitutivnosti srpskog naroda, javljaju kako bi samo djelomično mijenjali Ustav ove županije. Naime, Skupština Hercegovačko-neretvanske županije već je 2003. godine djelovanjem Ustavnopravnog povjerenstva pokušala uskladiti Ustav s odlukama OHR-a, ali su politički predstavnici Bošnjaka blokirali taj proces te u Vladi i u Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije.
 

Pročitajte više
stu
2

Intervju dogradonačelnik Distrikta Brčko BiH dr. Anto Domić - Distrikt je za brčanske Hrvate dobro rješenje, pruža opstanak

Uspostava Distrikta Brčko kao posebne jedinice lokalne samouprave za tamošnje Hrvate pokazala se kao dobro rješenje jer im je omogućila povratak u grad i pristup institucijama te odgovarajuće sudjelovanje u vlasti uz zaštitu vitalnih nacionalnih interesa, kaže u razgovoru za Večernji list dogradonačelnik Distrikta Brčko BiH Anto Domić koji je već godinama i najviše pozicionirani hrvatski dužnosnik u Distriktu. Na “američki projekt”, kako se Distrikt često naziva, mnogi su u vrijeme objave konačne arbitražne odluke gledali sa sumnjom. Međutim, unatoč povremenim krizama u funkcioniranju vlasti, Distrikt Brčko živi i razvija se u, čini se, mnogo boljim političkim i drugim okolnostima nego ostatak zemlje.

 

Kako danas politički i financijski funkcionira Distrikt Brčko s obzirom na to da se u domaćoj javnosti o toj administrativnoj jedinici i životu u njoj vrlo malo govori, pa i zna?

- Distrikt Brčko kao jedinica lokalne samouprave ima svoj poseban status unutar BiH. Uvažavajući našu multietničku strukturu i tri konstitutivna naroda, postoje i odgovarajući zaštitni mehanizmi, od Statuta i zakona, kako bi se mogli osigurati nacionalni interesi svakog od naroda. Sukladno tomu, formira se i parlamentarna većina i izvršna vlast te donose odluke o ključnim pitanjima.

 

Jedno od tih pitanja je usvajanje proračuna koji se puni iz prihoda od neizravnih poreza, vlastitih poreza i prihoda koje ostvarujemo vlastitom djelatnošću. U ovom trenutku još je na snazi odluka arbitražnog suda o koeficijentu koji se dodjeljuje Brčkom, a to je 3,55 nakon odbitaka na državnoj razini i raspodjele između entiteta. Mi već desetak godina imamo i porez na nekretnine te neke druge poreze u svojoj nadležnosti i možemo ostvariti dovoljne prihode za funkcioniranje svih institucija Distrikta Brčko i za potrebe građana. Ono što nam je potrebno su drugačiji izvori financiranja za krupne kapitalne investicije.

 

Politički ambijent u BiH prilično je zatrovan, a odnosi među strankama narušeni. Reflektira li se to i na Distrikt Brčko imajući u vidu prilično široku vladajuću koaliciju?

- Rekao bih da problemi koji se događaju na državnoj razini nemaju izravnog utjecaja na situaciju u Brčkom. Drugim riječima, kada je neka kriza na višim razinama vlasti, u Brčkom se to ne mora osjetiti, ali isto tako se u Brčkom može dogoditi kriza, a da na državnoj razini nema problema u funkcioniranju vlasti. Ono što otežava donošenje odluka u Distriktu Brčko je činjenica da imamo veliki broj stranaka u Skupštini i da se moraju zadovoljiti nacionalni, ali i programski interesi stranaka.
 

 

Pročitajte više
stu
2

Predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović započeo službeni posjet Novom Zelandu susretom s novoizabranom premijerkom Jacindom Ardern, te predsjedateljicom Vrhovnog suda i administratoricom Vlade Dame Sian Elias

Predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović započeo je službeni dio dvodnevnog posjeta Novom Zelandu dočekom uz najviše državne počasti u rezidenciji generalne guvernerke Novog Zelanda u Wellingtonu. Nakon svečanog dočeka, u rezidenciji se susreo s predsjedateljicom Vrhovnog suda i administratoricom Vlade Novog Zelanda Dame Sian Elias.

 

Predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Čović zahvalio je Dame Elias na toploj dobrodošlici, te istaknuo kako njegov posjet Novom Zelandu nije slučajan u ovom trenutku, kada se obilježava 25 godina od uspostave diplomatskih odnosa naših dviju zemalja. Nakon susreta s Dame Elias, predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Čović posjetio je Ratni nacionalni memorijalni park Pukeahu, te položio vijenac i odao počast svim palim pripadnicima vojske Novog Zelanda.

 

Pročitajte više
stu
2

PORAZNI REZULTATI Iz Bosne i Hercegovine u zadnjih par godina otišlo 150 tisuća ljudi, neki dijelovi zemlje praktički ispražnjeni

Najmanje 150 tisuća stanovnika Bosne i Hercegovine napustilo je zemlju samo u razdoblju od 2013., a taj podatak svjedoči koliko su dramatične posljedice njene opće gospodarske i političke stagnacije, upozorili su u ponedjeljak iz nevladine organizacije Unija za održivi povratak i integracije u BiH.

 

U toj organizaciji, koja djeluje kao konzultant Ekonomsko-socijalnog vijeća UN-a, proveli su kontinuirano petogodišnje terensko istraživanje u suradnji s mjesnim zajednicama i općinama na teritoriju cijele države, koje je pokazalo kako je od početka 2013.  tu državu, u potrazi za boljim životnim uvjetima, napustila točno 151.101 osoba.

 

Samo od početka 2017. pa do listopada iz BiH, koja prema rezultatima posljednjeg popisa stanovništva ima oko 3,5 milijuna stanovnika, otišlo je "trbuhom za kruhom" 35 tisuća njenih građana. Predsjednica Unije za održivi povratak Mirhunisa Komarica je, predstavljajući ove podatke na konferenciji za novinstvo u Sarajevu, opisala kao zastrašujuću činjenicu to što su brojni krajevi BiH doslovno ispražnjeni, a kao primjer navela je Bosansku Posavinu, gdje je stanovništvo prepolovljeno u odnosu na stanje 1991.

 

Iz tog je dijela BiH u ovoj godini otišlo deset tisuća ljudi, pokazalo je istraživanje koje se odnosilo na područje Bosanskog Broda, Brčko distrikta, Dervente, Doboja, Gradačca, Modriče, Odžaka, Orašja, Srebrenika, Bosanskog Šamca, Pelagićeva, Vukosavlja i Domaljevca-Šamca. "Svi političari koji tvrde da su pripadnici njihovog naroda nečim 

 

Pročitajte više
stu
2

Predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović nakon dvodnevnog boravka u Aucklandu i Wellingtonu - Naši sunarodnjaci su snažna spona i potencijal za suradnju s Novim Zelandom

Službene razgovore u Wellingtonu predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović započeo je dočekom uz najviše državne počasti u rezidenciji generalne guvernerke Novog Zelanda. Nakon ceremonije svečanog dočeka, u rezidenciji se susreo s predsjedateljicom Vrhovnog suda i administratoricom vlade Novog Zelanda Dame Sian Elias. Nakon toga Čović je posjetio Ratni nacionalni memorijalni park Pukeahu te položio vijenac i odao počast svim palim pripadnicima vojske Novog Zelanda. Potom se u zgradi Parlamenta Novog Zelanda susreo i s novoizabranom premijerkom Jacindom Ardern kojoj je uputio i službeni poziv da posjeti BiH.

 

Pred polazak za Australiju, gdje će također idućih dana imati intenzivne susrete, Čović je dao intervju Večernjem listu ocijenivši kako će posjet ovim dalekim zemljama evidentno biti vrlo značajan i sadržajan za sve nas. - To se pokazalo i tijekom našeg dolaska i susreta koje smo imali na Novom Zelandu, počevši od susreta s uspješnim ljudima podrijetlom s naših prostora.

Jedan takav je posjet Peteru Simunovichu, gdje smo čuli kako taj uspješni gospodarstvenik razmišlja, ali i imali prigodu razgovarati s brojnim političarima iz izvršne i zakonodavne vlasti Novog Zelanda. Potom smo posjetili i hrvatsko društvo u Aucklandu. Tu smo također imali prigodu razgovarati s našim doseljenicima. Značajan broj njih već je treća ili četvrt generacija ovdje jer su još njihovi pradjedovi došli na Novi Zeland, ali i danas se dolazi - ističe Čović.

 

 

 

Pročitajte više
stu
2

Predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović susreo se s predstavnicima vjerskih zajednica, te nekoliko bh. udruga u Canberri

Predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović, u okviru radnog posjeta Australiji, susreo se s predstavnicima hrvatske zajednice u Canberri u Hrvatskom klubu „Deakin“, koji su dr. Čovića informirali o općem stanju u hrvatskoj zajednici u Australiji. Iskazali su zahvalnost dr. Čoviću na posjetu i interesiranju, jer je nakon više od deset godina član Predsjedništva BiH ponovno posjetio Australiju.

 

Dr. Čović se susreo i s članicama bh. ženskog hora „Modra rijeka“, koji već preko dvadeset godina djeluje u Australiji. Članice hora “Modra rijeka” su većinom izbjeglice koje su u Australiju došle iz BiH, ali i ostalih zemalja bivše države. U razgovoru s dr. Čovićem istaknule su kako ovakav vid kulturne promidžbe predstavlja prigodu da daleko od domovine pokažu i dočaraju svu ljepotu kulturnog blaga koje predstavljaju sevdalinka i horska glazba zemlje njihovog podrijetla.

 

Veleposlanstvo BiH u Australiji organiziralo je u večernjim satima prijam u čast predsjedatelja Predsjedništva BiH dr. Čovića, kojem je nazočio veliki broj predstavnika diplomatskog kora, ali i bh. građana. Prije samoga početka prijama, dr. Čović je u vrtu Veleposlanstva BiH posadio drvo, kao znak prijateljstva žitelja BiH i Australije.
 

 

Pročitajte više
lis
27

Čović u Strasbourgu: Za nas u BiH nema drugoga puta osim europskoga

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović u ponedjeljak se u Strasbourgu obratio članovima Odbora za vanjsku politiku Europskoga parlamenta.


Govor predsjedatelja Predsjedništva BiH Dragana Čovića objavljujemo u cijelosti:


“Poštovani zastupnici,
Uvaženi predsjedniče Odbora za vanjsku politiku EP, zahvaljujem se na pozivu i prigodi obratiti vam se. Zahvaljujem vam na vašem višegodišnjem prijateljstvu i kontinuiranom interesu za Bosnu i Hercegovinu koju veoma dobro razumijete, što dokazuju i usvojene rezolucije o BiH u ovom parlamentu, za koje smo vam zahvalni. One su još jedan dokaz vaše snažne privrženosti našoj europskoj perspektivi.


Moje obraćanje je već peto po redu ovom odboru u vašem mandatu dužnosnika iz BiH. Imali ste prigodu razgovarati s jednim članom Predsjedništva BiH, dva puta s predsjedateljem Vijeća ministara, te ministrom vanjskih poslova BiH. Kao i moje kolege, i ja danas želim s vama podijeliti uvjerenje da put BiH prema EU nema alternativu, kao što ni stabilnost u državama jugoistoka Europe za EU nema alternativu.

Pročitajte više
lis
24

Intervju dr. Dragan Čović, predsjedatelj Predsjedništva BiH za Večernji list: BiH se mora preurediti, ovako ne možemo ući u EU

Nakon višednevne turneje i susreta sa svim razinama vlasti, po čemu je predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović postao jedinstven, dodatno je ohrabren kako će uspjeti prenijeti visokoj predstavnici EU Federici Mogherini potvrdne dojmove glede sljedećeg koraka na putu zemlja prema EU - stjecanja uvjeta za status kandidata početkom sljedeće godine. Ovaj posjet dolazi nakon američke turneje gdje je dr. Čović, koji je i hrvatski član državnog vrha, lobirao za ozbiljnije reforme nakon izbora 2018.

 

Nakon razgovora koje ste imali u Americi, jeste li stekli dojam kako se SAD vraća na područje Balkana, napose u BiH, nakon što je postalo jasno da je BiH potreban mnogo veći iskorak od ekonomsko-socijalnih reformi koje zagovara Europa?

- Na temelju razgovora, dok sam bio u SAD-u, a bilo ih je više ozbiljnih, stekao sam dojam kako je tamošnja administracija zaokupljena posve drugim pitanjima u svijetu. Prije svega, opterećena je globalnim pitanjima, poput nuklearnog naoružanja, problematikom oko arapskoga svijeta, gdje se također donose važne odluke. Pokušavaju se raskinuti neki odnosi uspostavljeni u posljednjoj godini dana. Iz svega možete to iščitati. No, treba imati na umu i da je američka administracija još uvijek u fazi promjene.
 

Pročitajte više
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15  ... 

 
 

Kontaktirajte nas:
Udruga bosanskih Hrvata "Prsten"
Ulica grada Vukovara 235
10 000 Zagreb
tel: +385 1 6133 788
fax: +385 1 6133 797
web: www.udruga-prsten.hr
e-mail: prsten@udruga-prsten.hr
Osnovni podaci:
OIB: 92653606230
Matični broj: 2005557
ŽIRO RAČUN:
Hrvatska poštanska banka d.d.
IBAN: HR0323900011100328241
VALUTA: EUR
Linkovi

Sva prava pridržana © Copyright 2008-2015 | Datum zadnje izmjene: 23.01.2015. |  Razvoj i podrška:  IN2 d.o.o.