DOBRODOŠLI NA WEB-STRANICE UDRUGE "PRSTEN"
Udruga bosanskih Hrvata "PRSTEN" vodeća je, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, s ciljem očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegova prosperiteta. Organizirana je kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 
 
 
 
Prsten Skip Navigation Links

ožu
7

RAZGOVORI IZA ZATVORENIH VRATA Bošnjačke stranke sada traže smanjenje uloge Doma naroda da bi podržale Izborni zakon

Razgovori o izmjenama Izbornog zakona, koji su vođeni iza zatvorenih vrata i uz posredovanje američke i europske administracije, dobili su novu dimenziju ucjenama upućenim hrvatskoj strani, piše Večernji list BiH. Kako se doznaje od pregovarača, kada već nisu uspjeli “slomiti” jedinstvo hrvatske strane u pogledu mogućnosti da se pregovara o temeljnim načelima presude Ustavnoga suda BiH o uspostavi načela reprezentativnosti kroz legitimno zastupanje, započele su “nemoralne” ponude da se ipak proguta hrvatski prijedlog, ali da se zauzvrat otvore razgovori o smanjenju uloge Doma naroda Parlamenta FBiH koji bi u tome slučaju postao svojevrsno Vijeće naroda iz Republike Srpske.

 

Dom najvažnija poluga

Taj dom ima tek ulogu kada se ulaže vitalni nacionalni interes ili pak odlučuje kod točno unaprijed određenih pitanja vezanih uz tri nacionalna kolektiva - Srbe, Bošnjake i Hrvate. Eventualno pristajanje na takve razgovore, a s čim se slažu sve probošnjačke i probosanske stranke, čija se pak stajališta u suštini uopće ne razlikuju u pogledu inzistiranja na dominaciji brojnijih “građana”.
 

Pročitajte više
ožu
7

Održan trilateralni sastanak Predsjednice Republike Hrvatske, Predsjednika Republike Srbije i članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine

Mostar, Bosna i Hercegovina, 6. ožujka 2018. - Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr.sc. Dragan Čović, članovi Predsjedništva Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić te predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić održali su sastanak u Mostaru. "Prošlo je šest godina od posljednje trilaterale. Sastanak je bio koristan jer smo se uz otvorena pitanja dotakli i puno područja suradnje koja mogu i moraju biti produktivna i pozitivna“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović nakon sastanka.„Temelj sastanka je bila Strategija Europske komisije o zapadnom Balkanu. Prije svega htjela bih potvrditi kako Republika Hrvatska u potpunosti podržava suverenitet, teritorijalnu cjelovitost Bosne i Hercegovine, konstitutivnu jednakopravnost sva tri naroda na cijelom teritoriju, u skladu s time, nastojat ćemo učinit ćemo što možemo kako bi potaknuli proces europskih integracija", kazala je hrvatska Predsjednica.
"Šest ključnih točaka u okviru strategije o zapadnom Balkanu jesu vladavina prava, sigurnost i migracije, društveno-gospodarski razvoj, prometna i energetska povezanost, digitalna agenda, pomirenje i dobrosusjedski odnosi. To su teme kojih smo se danas dotakli, u okviru razgovora o otvorenim pitanjima, ali i o mogućnostima suradnje“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

 

Pročitajte više
ožu
6

HRVATSKA ŠEFICA DIPLOMACIJE U MOSTARU 'Europski put vodi pomirenju u regiji, a ključ opstojnosti BH Hrvata je u izboru legitimnih predstavnika'

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić rekla je u ponedjeljak u Mostaru uoči sutrašnjeg trilateralnog susreta predsjednika Hrvatske, Srbije i BiH da europski put vodi pomirenju zemalja regije.


"Mislimo da je europski put pravi put i put pomirenja, izgradnja nove zajedničke i dobre budućnosti za sve tri zemlje. Ideja toga sastanka je da se vidi u kojem kontekstu možemo raditi na dobrobiti sve tri države", rekla je šefica hrvatske diplomacije nakon razgovora s vodstvom Sveučilišta u Mostaru.


U Mostaru će u utorak na najvišoj razini trilaterale razgovarati predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, troje članova Predsjedništva BiH Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić te srbijanski šef države Aleksandar Vučić. Kasnije će im se priključiti i šefovi diplomacije Marija Pejčinović Burić, srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić i kolega iz BiH Igor Crnadak.
 

Pročitajte više
ožu
5

Višnja STAREŠINA: Ratne trube braće Tayyipa i Bakira

Otvorene poruke koje Zapadu šalje turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u proteklom su tjednu dosegnule svoj performerski vrhunac. Na stranačkom kongresu, pred prepunom dvoranom svojih političkih sljedbenika, Erdogan je zatražio da mu dovedu djevojčicu. I na pozornicu su pred predsjednika izveli djevojčicu od četiri-pet godina, u maskirnoj odori turske vojske, s vojničkom beretkom na glavi.

 

Oni koji prate džihadističku video-promidžbu, u Erdoganovu su performansu lako mogli prepoznati inačicu klasičnog propagandističkog motiva različitih radikalnih islamskih skupina – u kojima se uniformirano dijete, najčešće dječak, nalazi uz bok vojnicima koji vježbaju u logorima, pripremajući se za rat u ime Allaha. Dijete, dakako, simbolizira budućnost.

 

Motiv – militarizirano dijete i vojnici na ratnom treningu – istovjetan je, od videa snimljenih u tajnim džihadističkim logorima u BiH u prvoj polovini devedesetih godina prošlog stoljeća do logora na području kavkaskih država ili promidžbe Islamske države.

 

 

Pročitajte više
ožu
5

BOŠNJAČKI PREDSTAVNIK ODGOVARA Izetbegović: Izmjene Izbornog zakona nisu najvažnije pitanje za BiH, nego za HDZ BiH

Izmjene izbornog zakona u Bosni i Hercegovini nisu najvažnije pitanje za tu državu nego samo za HDZ BiH, a bošnjačka strana neće ni pod kojim uvjetima odustati od građanskih načela glede načina izbora članova Predsjedništva BiH, kazao je u nedjelju u Sarajevu predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i bošnjački član državnog vrha Bakir Izetbegović.

 

Komentirajući novinarima u Sarajevu nedavnu izjavu predsjednika HDZ BiH i predsjedatelja Predsjedništva BiH Dragana Čovića kako su izmjene izbornog zakona trenutačno "pitanje svih pitanja" u BiH, Izebegović je kazao kako je to "mantra" koja je takvo značenje ima samo za Čovića i njegovu stranku. "Imamo (izborni) zakon, imamo ustav i po njemu će biti izvršen izbor članova Predsjedništva.

I onako kako smo upozoreni od Vijeća za vanjske poslove EU, nećemo napraviti niti jedan korak u odmicanju od presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju 'Sejdić i Finci', odnosno od građanskog principa, zato što gospodin Čović smatra da to treba. Dakle nećemo to uraditi", bio je izričit Izetbegović u odbijanju mogućnosti promjene načina izbora hrvatskog odnosno bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.
 

Pročitajte više
ožu
5

TRIBINA O IZBORNOM ZAKONU Ako se bošnjačke stranke ne žele odreći biranja hrvatskih predstavnika vlasti, uvest će BiH u ustavnu krizu

Bošnjačke političke stranke ne žele se odreći luksuza da Hrvatima i dalje biraju političke predstavnike u vlasti što dokazuju i otvorena negiranja presuda Ustavnog suda BiH i prijedlozi o reduciranju ovlasti Doma naroda Parlamenta Federacije BiH čime će BiH uvesti u ustavnu krizu, zaključak je s u subotu održane tribine o izmjenama Izbornog zakona BiH.


Javna tribina o izmjenama Izbornog zakona BiH održana je u središnjici HDZ-a BiH u Mostaru, a o ovoj problematici govorili su Borjana Krišto, predsjedateljica Zastupničkog doma PS BiH, Bariša Čolak, predsjedatelj Doma naroda PS BiH, Josip Merdžo, tajnik Glavnog vijeća HNS-a BiH i Goran Kraljević sa Sveučilišta u Mostaru, piše Dnevnik.ba. Čolak je podsjetio kako je problematika položaja Hrvata u BiH, zapravo, počela s apelacijom Alije Izetbegovića o konstitutivnosti naroda na cijelom teritoriju BiH nakon čega je međunarodna zajednica intervenirala i promijenjeni su Ustavi Federacije BiH i RS-a.

 

"Tom su presudom Hrvati i Bošnjaci uvedeni u Ustav RS-a kao konstitutivni narodi, odnosno, Srbi u Ustav FBiH. Potom je Robert Berry promijenio izborna pravila za Dom naroda Parlamenta FBiH, a nakon toga uslijedile su Alijansa i Platforma", rekao je Čolak i podsjetio kako je na Ustav FBiH doneseno više od 100 amandmana, njih čak 93 su nametnuta od međunarodne zajednice i tek 20-ak postignuto dogovorom između Hrvata i Bošnjaka i prošlo parlamentarnu proceduru.
 

Pročitajte više
ožu
1

EU ohrabruje BiH, ali traži unutarnji dogovor i nastavak započetih reformi

Predsjedatelji Predsjedništva i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Dragan Čović i Denis Zvizdić predali su jučer predsjedniku Europske komisije Jean-Claudeu Junckeru odgovore BiH na upitnik EK, piše Večernji list BiH.


                                                                                          

Nesuglasice nisu dobre

Svečarsko ozračje zbog predaje odgovora je barem na jedan dan je zasjenilo turobno političko ozračje u BiH, ali i činjenicu da je proces odgovaranja trajao skoro 15 mjeseci i da je bio obilježen svađama i prijeporima. Juncker i europski povjerenik Johannes Hahn (Federica Mogherini nije doputovala u BiH) su balkansku turneju i posjet Sarajevu iskoristili kako bi posvađanim političarima, koji su uvelike zakoračili u predizbornu kampanju, poslali i poruke ohrabrenja i upozorenja. Europska perspektiva BiH ostaje, čini se, vidljivom unatoč permanentnoj unutarnjoj političkoj krizi koja, zbog neusvajanja izmjena Izbornog zakona, prijeti potpunom blokadom institucija vlasti nakon izbora u listopadu.
 

Pročitajte više
ožu
1

Hrvati u BiH nestat će za 27 godina budu li odlazili kao lani

Vi stariji sjećate se 1991. godine. Nije to tako davno bilo. Prošlo je svega 27 godina. Kada bi se broj katolika smanjivao kao prošle godine, onda bi se iz BiH upravo za toliko razdoblje svi iselili. To nisu katastrofična predviđanja, već surova procjena koja se temelji na neslužbenom popisu koji su prije mjesec i pol proveli svećenici tijekom blagoslova kuća. Prema njemu, u BiH živi 376.591 katolik. Godinu dana ranije bilo ih je više za 13.650.


Svećenici su, dakako, popisivali samo katolike. Zbog toga se temeljem tog popisa ne može precizno tvrditi koliko u BiH ima Hrvata. Jer među njima je značajan postotak ateista, kao što i među katolicima ima onih koji nisu Hrvati. Ali, ono što je evidentno je činjenica da je od početka rata do danas polovina jednoga naroda protjerana, iseljena, poubijana, umrla...
 

Pročitajte više
ožu
1

Juncker sa službenicima PS BiH: Do svibnja pronaći rješenje za izmjene Izbornog zakona

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker uputio je danas apel najvišim službenicima Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine da do svibnja pronađu kompromis u vezi sa izmjenama Izbornog zakona BiH.


Juncker se danas susreo s predsjedateljem Zastupničkog i Doma doma PSBiH Borjanom Krišto i Ognjenom Tadićem i zamjenicima Mladenom Bosićem, Šefikom Džaferovićem, Safetom Softićem i Barišom Čolakom, a sastanku su prisustvovali i europski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn i šef Delegacije i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark.


Predsjednik Europske komisije ukazao je i na činjenicu da nije profunkcionirao Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje između PS BiH i Europskog parlamenta (POSP) te je naglasio da je za oba parlamenta važno da se riješi to pitanje.
 

Pročitajte više
vlj
26

P R I O P Ć E N J E OPĆINSKI SUD U TRAVNIKU NAJAVLJUJE USPOSTAVU I ZAMJENU ZEMLJIŠNE KNJIGE

OPĆINSKI NAČELNIK

P R I O P Ć E N J EOPĆINSKI SUD U TRAVNIKU NAJAVLJUJE USPOSTAVU I ZAMJENU ZEMLJIŠNE KNJIGE ZA KATASTARSKU OPĆINU K.O. VITEZ PO NOVOM PREMJERU

 

Pozivaju se sve osobe koje imaju nekretnine u katastarskoj općini Vitez da prijave svoja prava na nekretnine Zemljišnoknjižnom uredu Općinskog sudu u Travniku.

 

U sklopu provedbe Projekta registracije nekretnina, odnosno usklađivanja podataka katastra i zemljišne knjige u Federaciji Bosne i Hercegovine, Općinski sud u Travniku je dana 15.01.2018. godine, pokrenuo javnom objavom proceduru uspostave i zamjene zemljišne knjige. (prilog akt Suda)

 

S tim u vezi, još jednom se pozivaju sve osobe koje imaju nekretnine u katastarskoj općini Vitez da prijave svoja prava na nekretninama u roku od 60 dana od dana objave oglasa “Najava i uspostava zemljišne knjige za k.o. VITEZ” koji je objavljen u Službenom glasniku BiH (broj 4/18) i Službenim novinama Federacije BiH (broj 4/18), 19.01.2018.godine.

Pročitajte više
vlj
26

BANJA LUKA Biskup Komarica s Božom Ljubićem: Hrvati se nalaze pred iskorjenjivanjem u Republici Srpskoj

Banjolučki biskup Franjo Komarica upozorio je tijekom razgovora s predsjednikom saborskog odbora za Hrvate izvan RH Božom Ljubićem, koji je predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH, da se Hrvati nalaze pred iskorjenjivanjem u Republici Srpskoj budući da je njihov broj pao ispod pet posto od prijeratnog broja.

 

Kako je u subotu priopćeno iz Hrvatskog narodnog sabora BiH, biskup Komarica je istaknuo da je prema podacima blagoslova kuća broj Hrvata u entitetu RS pao ispod pet posto od predratnog broja katolika na tom području. "Hrvati kao narod na ovome području Bosne i Hercegovine su pred potpunim iskorjenjivanjem", upozorio je biskup Komarica.

Pri tome je pozvao predstavnike Hrvata iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine da u svom političkom djelovanju trebaju voditi više računa i o Hrvatima koji žive na području Republike Srpske. Komarica se zahvalio na dosadašnjoj potpori Vlade RH za obnovu i izgradnju kuća, kulturno-obrazovnih ustanova, staračkoga doma i crkvenih objekata koji su stradali tijekom rata.
 

 

Pročitajte više
vlj
26

U VATIKANU Članovi Predsjedništva BiH s papom Franjom, glavna tema izborni zakon

Papa Franjo primio je u subotu u Vatikanu trojicu članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine i s njima razgovarao o stanju u toj zemlji, priopćeno je tijekom dana iz sjedišta Predsjedništva BiH u Sarajevu. U priopćenju je navedeno kako su članovi bosanskohercegovačkog državnog vrha Svetog oca izvijestili o političkim odnosima u BiH i reformama čiji je cilj približavanje članstvu u Europskoj uniji u svjetlu nedavno objavljene strategije o proširenju na Zapadni Balkan.

 

Članovi Predsjedništva BiH zahvalili su se papi Franji i Svetoj Stolici na potpori koju su do sada pružali BiH uz nadu da će ta potpora biti nastavljena i ubuduće. U posebnoj izjavi član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kazao je da je papa posebice inzistirao na tome da se više uradi za ostanak mladih ljudi u BiH i za očuvanje njihova identiteta. Pojasnio je kako su se on te Dragan Čović i Mladen Ivanić odvojeno sastali s državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom s kojim su o stanju u BiH detaljno razgovarali duže od sat vremena.
 

Pročitajte više
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15  ... 

 
 

Kontaktirajte nas:
Udruga bosanskih Hrvata "Prsten"
Ulica grada Vukovara 235
10 000 Zagreb
tel: +385 1 6133 788
fax: +385 1 6133 797
web: www.udruga-prsten.hr
e-mail: prsten@udruga-prsten.hr
Osnovni podaci:
OIB: 92653606230
Matični broj: 2005557
ŽIRO RAČUN:
Hrvatska poštanska banka d.d.
IBAN: HR0323900011100328241
VALUTA: EUR
Linkovi

Sva prava pridržana © Copyright 2008-2015 | Datum zadnje izmjene: 23.01.2015. |  Razvoj i podrška:  IN2 d.o.o.