DOBRODOŠLI NA WEB-STRANICE UDRUGE "PRSTEN"
Udruga bosanskih Hrvata "PRSTEN" vodeća je, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, s ciljem očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegova prosperiteta. Organizirana je kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 
 
 
 
Prsten Skip Navigation Links

ruj
28

Novi dijalog dio je vizije o boljoj BiH

Predsjednik HDZ BiH i predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović, koji boravi u New Yorku, gdje prisustvuje brojnim aktivnostima u okviru 70. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, u intervjuu za „Avaz“ ističe da je veoma važno što izaslanstvo BiH koju on predvodi na ovom značajnom skupu zastupa jedinstven stav kolektivnog šefa države BiH.

 

Dr. Čović se osvrnuo i na početak razgovora između predsjednika SBB-a i SDA-a Fahrudina Radončića i Bakira Izetbegovića o eventualnom ulasku u vlast SBB-a te kaže da je ovo izuzetno značajan proces ne samo za Bošnjake nego i za BiH.

Pročitajte više
ruj
27

Obraćanje predsjedatelja Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića na UN summitu o usvajanju Post - 2015 razvojne agende

BiH će nastaviti surađivati sa susjedima i međunarodnim partnerima u ozračju uzajamnog poštivanja i tolerancije, kako bi se osigurao mir, stabilnost i napredak u regiji

 

NEW YORK, 27.09.2015. Ekscelencije, dame i gospodo! Iznimna mi je čast govoriti na ovom povijesnom summitu o pitanjima koja su osobito važna za sadašnjost i budućnost čovječanstva. Ujedinjeni u zajedničkom vjerovanju u vrijednosti utkane u Povelji Organizacije, obvezujemo se da ćemo dati novo značenje viziji pravednog i održivog svijeta, oslobođenog siromaštva, straha svake vrste i potlačenosti.

 

Doista smo svjedočili brojnim dostignućima za našeg života, koja su bila izvan svake imaginacije naših predaka. Nevjerojatan tehnološki napredak bio je vodilja naših ekonomija i društava. Napredak ostvaren u iskorjenjivanju gladi bio je spor i nejednak, ali su nam postignuti rezultati dali nadu da se ova pošast može iskorijeniti za naših života. Prosječni životni vijek se više nego udvostručio u proteklom stoljeću. Ponosno možemo reći da je u učionicama više djece nego ikada, gdje im je doista i mjesto.

Pročitajte više
ruj
22

Protiv HVO-a i Herceg Bosne u BiH se vode montirani politički procesi

Intervju: Borjana Krišto za Večernji list - Izbjeglička kriza koja je zahvatila Europu postala je preko noći tema broj jedan. Iako ih nema na granicama BiH, sve agencije, službe, institucije su, navodno, spremne. Ovaj problem je zasjenio i vrlo burnu raspravu proteklog vikenda u Banjoj Luci o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Daytonskog sporazuma. Tamo je bila i predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto koja smatra da je rješavanje izbjegličke krize dio širih napora međunarodne zajednice.

Posljednjih dana svjedoci smo izbjegličkog vala. Kako gledate na to i mogućnost da se ova kriza prelije i na BiH?


- Pitanje migranata je presloženo, ne samo za BiH nego i za čitavu regiju i Europsku uniju, pa je sveobuhvatan i precizan odgovor teško dati u ovom trenutku. Svjesni naših odnosa i prilika, te materijalnih mogućnosti, vjerujem da institucije razmatraju ovo pitanje u širem kontekstu te da će imati adekvatan stav spram svih aspekata, sukladno svojim nadležnostima i da će odgovoriti na sve ono što ovakvo pitanje zahtjeva, od humanog odnosa prema ljudima do svih drugih izazova koji se mogu pojaviti u zemlji i u odnosima s drugim zemljama.

Ima li nova europska agenda, u kojoj je naglasak na ekonomskim i socijalnim reformama, izgleda za uspjeh i pokretanje pozitivnih procesa u BiH?
 

 

Pročitajte više
ruj
21

20 godina od mirovnog sporazuma: Dayton opet posvađao Dodika i Izetbegovića

Nezavisne novine organizirale konferenciju - Tri pogleda na prošlost, sadašnjost i budućnost. Daytonski sporazum jedni vide kao rješenje, drugi kao problem, a treći kao proces.

U tim se okvirima jučer održavala konferencija “Dvadeset godina Daytonskog mirovnog sporazuma - pogledi” u Banjoj Luci koju su organizirale Nezavisne novine. Burna rasprava člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i predsjedatelja Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom obilježila je najvažniju panel -raspravu “Pogledi iznutra” na kojoj su sudjelovali i predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović, crnogorski predsjednik Filip Vujanović, šef diplomacije BiH Igor Crnadak i predsjednik FBiH Marinko Čavara.

Pročitajte više
ruj
21

Čović: Narušili smo odnose jednakopravnosti, suverenosti i konstitutivnosti tri naroda

Pogledi na Dayton - Čović je rekao da je bilo oko 180 „popravaka“ na Ustav FBiH, nametanjem rješenja koja bi omogućila da se brže donose odluke u BiH - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je danas u Banjoj Luci da je nadogradnjama Daytonskog sporazuma, u zadnjih 20 godina, vidno narušena osnovna ideja tog sporazuma. Govoreći na konferenciji povodom 20. godišnjice Daytonskog sporazuma, Čović je rekao da je bilo oko 180 „popravaka“ na Ustav FBiH, nametanjem rješenja koja bi omogućila da se brže donose odluke u BiH. 

 

- Time smo se grubo poigrali s osnovnom ideje sporazuma i narušili odnose jednakopravnosti, suverenosti i konstitutivnosti tri konstitutivna naroda u BiH i predstavnika drugih i time smo na uštrb donošenja brzih odluka, često ne znajući zašto ih donosimo, potpuno zanemarili aspekt jednakopravnosti, kao osnove utemeljenja odnosa koji bi trebali da vrijede u BiH, rekao je on.

Pročitajte više
ruj
14

Predsjednica i Hrvati iz RS kritizirali Milanovićevu Vladu zbog nebrige

Grabar Kitarović u Banjoj Luci - "Nisam potpuno zadovoljna koliko Hrvatska čini za Hrvate na ovom prostoru, mislim da moramo povećati novčanu i svaku drugu pomoć i stvarati uvjete za njihov povratak", izjavila je Grabar-Kitarović novinarima nakon posjeta Banjaluci - Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i predstavnici Hrvata u Republici Srpskoj ocijenili su u subotu da vlada u Zagrebu nedovoljno pomaže Hrvatima u većinski srpskom entitetu u koji se vratilo samo tri posto izbjeglih Hrvata.

 

Prema podacima banjolučke biskupije, u RS-u danas živi oko 10.000 Hrvata, prema 220.000 koliko ih je bilo prije rata od 1992-1995. "Nisam potpuno zadovoljna koliko Hrvatska čini za Hrvate na ovom prostoru, mislim da moramo povećati novčanu i svaku drugu pomoć i stvarati uvjete za njihov povratak", izjavila je Grabar-Kitarović novinarima nakon posjeta Banjaluci.

Pročitajte više
ruj
14

Žalimo za svim žrtvama, no kriva je Miloševićeva velikosrpska politika

Predsjednica RH u Jajcu - Hrvatska je predsjednica u Jajcu sudjelovala u obilježavanju dvadesete obljetnice oslobađanja tog grada od okupacije vojske bosanskih Srba - Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ocijenila je u nedjelju u Jajcu u središnjoj Bosni kako su zajedničke vojne operacije vojnih snaga Hrvatske i Bosne i Hercegovine vođene 1995. godine bile ključne za završetak rata i sprečavanje zločina poput onog u Srebrenici istaknuvši pri tom kako je krivac za ratne strahote pa tako i za sve nevine žrtve prije svega velikosrpska politika Slobodana Miloševića.

 

Hrvatska je predsjednica u Jajcu sudjelovala u obilježavanju dvadesete obljetnice oslobađanja tog grada od okupacije vojske bosanskih Srba. Postrojbe Hrvatske vojske (HV) i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) oslobodile su Jajce 13. rujna 1995. godine u sklopu vojno-redarstvene operacije "Maestral" kojom su stvoreni uvjeti za okončanje ratnih sukoba u Bosni i Hercegovini i mirovne pregovore što su na kraju doveli do potpisivanja Daytonskog sporazuma. U oslobađanju Jajca koje je pod okupacijom bilo od listopada 1992. godine uz postrojbe HVO-a sudjelovali su 81. gardijska brigada HV, 22. domobranska satnija HV, 4. gardijska brigada HV, 7. gardijska brigada HV i 1. hrvatski gardijski zdrug HV.

Pročitajte više
ruj
14

O hrvatskom narodu u BiH moramo posebno brinuti

Jajce, Bosna i Hercegovina - Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović nazočila je obilježavanju 20. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Maestral“ i oslobođenja hrvatskog kraljevskog grada Jajca te je tom prilikom zahvalila svima, kako iz Hrvatske tako i iz Bosne i Hercegovine, koji su sudjelovali u združenoj operaciji.

U svom obraćanju, Predsjednica je naglasila kako danas slavimo pobjedu samostalnosti i suverenosti BiH te pobjedu opstojnosti hrvatskog naroda na ovim prostorima. Danas se prisjećamo i svih nevinih žrtava stradalih u ratnoj agresiji diljem BiH, bez obzira na nacionalnost, te egzodusa brojnih prognanika i izbjeglica, dodala je.

Pročitajte više
ruj
14

Biskup Komarica: Učinjen je strašan genocid nad jednim domaćim narodom, on je iskorijenjen

Održivi povratak za Hrvate se ovdje nije dogodio jer nije bilo političke volje, rekao je biskup Komarica u središnjem Dnevniku HRT-a - Banjalučki biskup Franjo Komarica još je jednom izvijestio o položaju Hrvata na tom području, kojima treba, kao što je rekla Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, omogućiti održiv povratak, radna mjesta i ravnopravan status.

 

Pročitajte više
ruj
11

Članovi Predsjedništva BiH na čelu s predsjedateljem Predsjedništva dr. Draganom Čovićem primili predsjednicu RH Kolindu Grabar-Kitarović

Istaknuta važnost unapređenja dobrosusjedskih odnosa kroz intenzivniju suradnju izvršnih vlasti dviju država

 

SARAJEVO, 10.09.2015. Predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović su informirali predsjednicu Grabar-Kitarović o aktualnoj političkoj situaciji, kao i o aktivnostima koje se poduzimaju na putu ka punopravnom članstvu u EU, posebice imajući u vidu predstojeće gospodarske i socijalne reforme BiH.

 

Bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske su i pored više otvorenih pitanja, dobri i prijateljski, što potvrđuju intenzivni bilateralni susreti na najvišoj i visokoj razini. Istaknuta je važnost unapređenja dobrosusjedskih odnosa kroz intenzivniju suradnju izvršnih vlasti dviju država, posebice u pogledu rješavanja otvorenih pitanja iz područja pogranične problematike, dogradnje ugovornog okvira, trgovinskih odnosa i uspostave svestranije ekonomske suradnje na bazi zajedničkih interesa. Ponovljeno je zajedničko opredjeljenje za nastavak suradnje u procesu europskih i euroatlantskih integracija.

Pročitajte više
ruj
10

Važan je opstanak i ostanak hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović sastala se, prilikom radnog posjeta Sarajevu, s visokim predstavnikom Valentinom Inzkom s kojim je razgovarala o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, a posebno o obvezi bosanskohercegovačkih vlasti da u potpunosti poštuju Mirovni sporazum te o novoj fazi u nastojanjima Bosne i Hercegovine da se pridruži Europskoj Uniji putem nedavno potpisanog programa reformi.

 

Visoki predstavnik je zahvalio predsjednici Grabar-Kitarović na ulozi koju je Republika Hrvatska imala tijekom proteklih godina, kao jedna od potpisnica Daytonskog mirovnog sporazuma i članica Europske Unije, u pružanju potpore Bosni i Hercegovini. “Kao što sam rekao mnogo puta, Hrvatska je pozitivan primjer za Bosnu i Hercegovinu kako se može ostvariti odlučan napredak na euroatlantskom planu kada postoji politička volja za provedbu reformi u interesu svih građana”, kazao je visoki predstavnik.

Pročitajte više
ruj
10

Bosna i Hercegovina nije problem Europe, već njezino bogatstvo

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović primila je u Sarajevu Međunarodnu nagradu "Isa beg Ishaković" za 2015. godinu, koju dodjeljuje Komitet za dodjelu Međunarodne nagrade Isa beg Ishaković.

 

Prilikom uručivanja nagrade, Predsjednica se nazočnima obratila riječima:

“Poštovani dame i gospodo, dobra večer Sarajevo,

Poštovani člane Predsjedništva Bosne i Hercegovine, gospodine Izetbegović, gospođo Izetbegović,
Poštovani predsjedavajući Komiteta za dodjelu Međunarodne nagrade Isa beg Ishaković, akademiče Gerc,
Uvaženi članovi Komiteta,
Dragi građani Bosne i Hercegovine, svi vi koji pratite ovu svečanost u svojim domovima,

Još jednom dobro večer svima i dopustite mi da ovaj prvi trenutak nakon primanja ove nagrade budem i osobno pomalo emotivna, jer naviru tolike uspomene iz ovog dragog i prekrasnog grada. A najljepše od njih su iz mojih studentskih dana, kada sam dolazila ovamo vrlo često s prijateljicom u posjet mnogobrojnim prijateljima. Bezbrojni koraci koje sam učinila od Marijinog dvora do Baščaršije, bezbrojni susreti s ljudima na Čeki, to je ono pravo Sarajevo. I to Sarajevo, i ta Bosna i Hercegovina svakako je dala obol i mojoj mladosti i formiranju i moje ličnosti, kako osobne tako i političke.

 

Pročitajte više
1 2 3 4 5 

 
 

Kontaktirajte nas:
Udruga bosanskih Hrvata "Prsten"
Ulica grada Vukovara 235
10 000 Zagreb
tel: +385 1 6133 788
fax: +385 1 6133 797
web: www.udruga-prsten.hr
e-mail: prsten@udruga-prsten.hr
Osnovni podaci:
OIB: 92653606230
Matični broj: 2005557
ŽIRO RAČUN:
Hrvatska poštanska banka d.d.
IBAN: HR0323900011100328241
VALUTA: EUR
Linkovi

Sva prava pridržana © Copyright 2008-2015 | Datum zadnje izmjene: 23.01.2015. |  Razvoj i podrška:  IN2 d.o.o.