DOBRODOŠLI NA WEB-STRANICE UDRUGE "PRSTEN"
Udruga bosanskih Hrvata "PRSTEN" vodeća je, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, s ciljem očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegova prosperiteta. Organizirana je kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 
 
 
 
Prsten Skip Navigation Links

srp
20

Dom naroda parlamenta BiH usvojio izmjene izbornog zakona

Dom naroda parlamenta Bosne i Hercegovine u srijedu je po hitnom postupku usvojio prijedlog izmjena izbornog zakona te države koje je predložio klub Hrvata, tj. HDZ BiH sa partnerskim strankama iz Hrvatskog narodnog sabora (HNS BIH) no zbog omjera snaga u državnom parlamentu taj će prijedlog vjerojatno propasti kada dođe na raspravu i potvrđivanje u Zastupničkom domu.


Prijedlog izmjena izbornog zakona u domu u kojemu ima petnaest zastupnika poduprlo je pet hrvatskih te tri srpska zastupnika iz stranaka koje kontrolira Milorad Dodik dok su četiri bošnjačka zastupnika glasovala protiv a dvojica srpskih bila su suzdržana.
Izmjenama izbornog zakona koje je predložio HDZ BiH uvele bi se ad hoc izborne jedinice u Federaciji BiH s većinskim hrvatskim odnosno bošnjačkim stanovništvom iz kojih bi se birala dva člana Predsjedništva BiH.

 

Pročitajte više
srp
20

BRUXELLES Čović o dolasku Vučića i Kolinde te o Pelješkom mostu

Zbog nepovjerenja koje trenutačno vlada u BiH svako pitanje koje se stavi na stol postaje sporno, pa tako i zakon o izborima - Predsjedatelj predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu kako je uvjeren da će se idući izbori u zemlji održati po izmijenjenom izbornom zakonu i najavio posjete predsjednika Hrvatske i Srbije tijekom ljeta. "Izbori će se sigurno održati prvog vikenda u listopadu 2018. i sigurno će se održati po izmijenjenom izbornom zakonu. Dopune izbornog zakona dovršit će se u ovoj godini", izjavio je Čović nakon razgovora s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom. Čović je u ponedjeljak preuzeo osmomjesečno predsjedanje u Predsjedništvu BiH i prvi dan u toj ulozi otputovao je u Bruxelles, gdje će se joj sastati s visokom predstavnicom EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini i povjerenikom za proširenje Johannesom Hahnom.

 

Na pitanje hoće li izmijenjeni izborni zakon biti u skladu s prijedlogom što ga je u parlamentarnu proceduru uputio HDZ BiH, Čović je rekao da je najvažnije osigurati najviše demokratske standarde i da jedan narod ne bira drugome predstavnike u institucijama koje nose nacionalni predznak, poput Doma naroda ili Predsjedništva BiH. "Svi se mi oko toga slažemo, samo je pitanje kako preuzeti odgovornost pa stvarno i promijeniti izborni zakon, da li prema ovom prijedlogu koji je u proceduri ili nešto korigirano, ali to će svakako biti učinjeno u listopadu i studenome", rekao je Čović.
 

 

Pročitajte više
srp
18

Ako je BiH ‘pala’ na 3 milijuna stanovnika, Hrvata je više od 17%

Prema popisu iz 2013. godine, u BiH živjelo je 3,531.159 stanovnika. Teško je procijeniti koliko ih danas, četiri godine poslije, ima. Mnogi su čak skloni vjerovati kako je taj broj 2017. pao na porazna tri milijuna stanovnika. Osobito kada se uzme u obzir kako se popisao i veliki broj onih (nerezidenti) koji uopće ne stanuju u BiH. Zanimljivo je, međutim, kako se samo naglašava da državu napuštaju Hrvati. Rijetko kad se spominje odlazak drugih naroda. Pa se onda u takvoj političkoj računici Hrvatima postotak od 15,4 posto smanjuje na 14, pa čak i na 10 posto.

 


Uzimajući u obzir procjene kako u BiH trenutačno stvarno živi nešto više od tri milijuna stanovnika, onda se može zaključiti kako postotak Hrvata u odnosu na taj broj iznosi bar 17 posto. Možda i 18, pa čak i više. Srba je u tako depopuliziranoj BiH manje od 30 posto, a ni Bošnjaci više nisu natpolovični. Uzme li se u obzir da su “veći” narodi imali veću mogućnost upisati više nerezidenata, onda se može zaključiti kako je broj Bošnjaka i Srba u ukupnoj populaciji mnogo manji u odnosu na popis iz 2013. 

Pročitajte više
srp
18

Čović: Moramo stabilizirati zemlju

Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH, preuzeo je jučer predsjedanje Predsjedništvom u narednih osam mjeseci, a prvi radni dan na ovoj poziciji proveo je u Bruxellesu. U tom gradu on je razgovarao s Johannesom Hahnom, komesarom za politiku susjedstva i pregovore o proširenju, i s Donaldom Tuskom, predsjednikom Europskog vijeća.
Čović je o zastoju na europskom putu i potrebi njegovog ubrzanja razgovarao i s Federicom Mogherini, visokom predstavnicom Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednicom Europske komisije.


U razgovoru za Dnevni avaz iz Bruxellesa Čović je kazao da je europske dužnosnike upoznao s namjerom da kao predsjedatelj Predsjedništva BiH na sebe preuzme odgovornost za integracijske procese naše zemlje u Europsku uniju, koji su posljednjih 12 mjeseci u zastoju i blokadi.'


- Želio sam im prenijeti i poruku da je neke stvari koje stagniraju moguće ubrzati i završiti i naš osnovni cilj u narednom razdoblju mora biti stabilizacija BiH, a u tome ćemo sigurno imati podršku EU - kazao je Čović.


Istaknuo je da BiH mora poštovati ranije zadate rokove i da se mora sve učiniti kako bi bili ispunjeni uvjeti za dobivanje Akcijskog plana (MAP) za članstvo u NATO-u do kraja godine. Kazao je i da je uputio poziv Tusku da posjeti BiH u listopadu.
Čović kaže da je s komesarom Hahnom razgovarao o posljednjim neuspjesima BiH u Trstu, kada je propuštena šansa za članstvo u Transportnoj zajednici, zbog čega smo se, kako kaže, osramotili.

 

Pročitajte više
srp
14

PREDSJEDNIK FBIH Čavara sumnja da mu je ugrožen život

Predsjednik FBiH Marinko Čavara održao je danas konferenciju za medije na kojem je priopćio kako je podnio prijavu nadležnim institucijama zbog sumnjivog događaja koji mu se dogodio na autoputu Kakanj - Zenica 5. srpnja kada je osjetio da mu je život ugrožen. Kako se navodi u prijavi, događaj se dogodio između 17:15 sati i 17:30 sati na dionici Kakanj - Zenica kada se kretao prema Lašvi. Predsjednik FBiH je tada krenuo kući u Busovaču i oslobodio je osobno osiguranje. Njegov vozač je vozio službeni automobil Audi do naplatne kućice u Kaknju kada je Čavara prešao na mjesto vozača jer su se zaustavili kako bi vozač očistio vjetrobransko staklo.

 

"Uočio sam vozilo parkirano uz branik s lijeve strane i primijetio sam da me nepomično gledaju bez reakcije, što mi je bilo sumnjivo jer smo se tu nalazili pet minuta i nikada do sada nisam vidio zaustavljena vozila. Namjerno sam se zadržao da prođe još jedan kamion, a zatim se polukružno okrenuo u pravcu Zenice. Vozilo je krenulo za nama. Vozio sam 110 kilometara na sat kako bih provjerio da li me prate, a oni su vozili za nama s rastojanjem od 100 metara.
 

 

Pročitajte više
srp
14

DRAGAN ČOVIĆ Izborni zakon BiH će biti usvojen kako je predloženo

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović sastao se danas s liderima SDA i SBB-a Bakirom Izetbegovićem i Fahrudinom Radončićem nakon čega je kazao da ništa posebno nije dogovoreno, osim da treba uraditi sve što je potrebno kako bi BiH dobila kandidatski status za EU. Čović je izrazio i uvjerenost da će Izborni zakon BiH biti usvojen. "Izborni zakon BiH će do kraja mjeseca završiti svoj putu u Domu naroda, bit će usvojen u obliku kako je predloženo i u 9. i 10. mjesecu će biti u Zastupničkom domu BiH", kazao je Čović.

Pročitajte više
srp
11

Održan prvi zajednički sastanak predstavnika središnjih ureda nadležnih za potporu povratku Hrvata u BiH i predstavnika udruga prognanih i Hrvata povratnika u BiH

U utorak 11.srpnja 2017., u prostorijama Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske održan je sastanak s predstavnicima udruga prognanih i Hrvata povratnika u Sjeverozapadnu Bosnu na temu obnove i stambenog zbrinjavanja te potpore njihovu održivom povratku u prijeratne domove.

 

Uz predstavnike udruga: Udruga Dom Briševo Dobri; Udruga Prijatelji Volara; Udruga prognanih Hrvata Banja Luke i banjalučkog područja Nazaret; Udruga Šimićana – Šimići; Udruga za povratak građana, regionalni razvoj i zaštitu okoliša – Ivanjska Potkozarje; Humanitarna kulturna udruga Orahova, Kotor Varoš; Hrvatska udruga Banja Luka, Okučani, Zavičajni klub župe Stara Rijeka i okolica, Zagreb te udruženje građana Alturist, Prijedor, sastanku su nazočili Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Nikola Mažar, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje. Ovo je prvi put da se u suradnji dva središnja ureda, nadležna za potporu povratku Hrvata u BiH, održava tematski sastanak s predstavnicima prognanih i Hrvata povratnika u BiH.
 

 

Pročitajte više
srp
11

POVEZIVANJE JI EUROPE Zbog blokade Republike Srpske, BiH će ostati izolirana

Na predstojećem summitu Berlinskog procesa zakazanom za 12. i 13. srpnja u Trstu očekuje se potpisivanje sporazuma o uspostavi Prometne zajednice jugoistočne Europe - Zbog blokada koje nameću vlasti Republike Srpske Bosna i Hercegovina ostat će izolirana od integracijskih procesa koji bi trebali povezati regiju a te činjenice svjesni su i u Europskoj komisija koja takvo ponašanje oštro osuđuje, upozorili su u ponedjeljak iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

 

Na predstojećem summitu Berlinskog procesa suradnje najutjecajnijih država EU-a i država s područja jugoistočne Europe zakazanom za 12. i 13. srpnja u Trstu očekivalo se potpisivanje sporazuma o uspostavi Prometne zajednice jugoistočne Europe. Sporazumu su trebale pristupiti BiH, Albanija, Makedonija, Crna Gora, Srbija i Kosovo. Ispostavilo se kako unutar BiH o tome nije moguće postići dogovor s obzirom da mu se protive vlasti u Banjoj Luci s obrazloženjem kako su u RS-u nepremni za početak primjene standarda u oblasti prometa koji vrijede u EU-u.
 

 

Pročitajte više
srp
11

Hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović: Obavještajni sustav korišten za potrebe određenih politika

Dr. Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH, u razgovoru za „Avaz“ kazao je da je za njega očekivana i logična ovotjedna odluka Ustavnog suda BiH da izmjenama  Izbornog zakona koje je u parlamentarnu proceduru uputio HDZ BiH nije povrijeđen vitalni interes bošnjačkog naroda u BiH. On očekuje da na prvoj sjednici Doma naroda Parlamenta BiH bude obavljeno glasanje o ovom zakonu, a potom da se on na jesen nađe i pred Zastupničkim domom. Naredna dva mjeseca, kaže dr. Čović, treba iskoristiti za razgovore s predstavnicima svih stranaka u Parlamentu BiH.

Pročitajte više
srp
11

DIPLOMATSKI RAT: Hrvatska zaustavila njemačku inicijativu koja 'briše' Hrvate iz BiH

Njemačku pritišće turski predsjednik Recep Erdogan, no Hrvatska je prijedlog spriječila čak četiri puta u posljednjih nekoliko mjeseci - Čak četiri puta se u posljednjih osam mjeseci iza zatvorenih vrata odvio verbalni okršaj između Hrvatske i Njemačke. Razlog - Bosna i Hercegovina.

 

Naše dvije zemlje o BiH imaju drugačiji stav - Njemačka zahtijeva da ona bude uređena kao građanska država, što znači da građanin u toj zemlji prava crpi i uživa kao građanin i pojedinac, a ne kao pripadnik etničke ili druge skupine, dok se Hrvatska tome protivi, donosi tiskano izdanje Večernjeg lista. Kao razlog za to, RH navodi specifičnost BiH uz stav da bi takvo rješenje moglo imalo kobne posljedice po stabilnost te države i po hrvatski narod. Hrvatska inzistira na izmjeni izbornog zakonodavstva kao preduvjetu jednakopravnosti triju konstitutivnih naroda.

 

 

Pročitajte više
srp
7

Plenković: Za Hrvatsku važnije države od BiH nema

Dvije vlade spremne nastaviti raditi na rješavanju svih aktualnih projekata 

 

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je nakon zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske kazao novinarima da je razmatrano više od 50 tema ili više od 50 točki dnevnog reda pripremljenih od nadležnih ministarstva.

 

Po njegovim riječima, iskazana je spremnost dvije vlade da se nastavi raditi na rješavanju svih aktualnih projekata u jednoj ubrzanoj dinamici, na bazi međusobnoga poštivanja, što govori o unapređenju odnosa između dvije države, o nadgradnji jedne dobre dobrosusjedske suradnje koja ide ka cilju realizacije najvažnijih prioriteta.

Pročitajte više
srp
7

Potpisano nekoliko sporazuma između BiH i Hrvatske

Zajednička sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske je završena, a po njenom okončanju potpisano je nekoliko bilateralnih sporazuma, ugovora, memoranduma i protokola. Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak i potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Hrvatske Marija Pejčinović - Burić potpisali su Ugovor između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara BiH o europskom partnerstvu.


Protokol o suradnji između Vlade Hrvatske i Vijeća ministara BiH u traženju nestalih osoba potpisali su ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Pročitajte više
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15  ... 

 
 

Kontaktirajte nas:
Udruga bosanskih Hrvata "Prsten"
Ulica grada Vukovara 235
10 000 Zagreb
tel: +385 1 6133 788
fax: +385 1 6133 797
web: www.udruga-prsten.hr
e-mail: prsten@udruga-prsten.hr
Osnovni podaci:
OIB: 92653606230
Matični broj: 2005557
ŽIRO RAČUN:
Hrvatska poštanska banka d.d.
IBAN: HR0323900011100328241
VALUTA: EUR
Linkovi

Sva prava pridržana © Copyright 2008-2015 | Datum zadnje izmjene: 23.01.2015. |  Razvoj i podrška:  IN2 d.o.o.