DOBRODOŠLI NA WEB-STRANICE UDRUGE "PRSTEN"
Udruga bosanskih Hrvata "PRSTEN" vodeća je, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, s ciljem očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegova prosperiteta. Organizirana je kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 
 
 
 
Prsten Skip Navigation Links

lis
21

ŠUICA O BIH: Milorada Dodika treba sankcionirati, a mijenjati i Daytonski sporazum

"Referendum je bio nelegalan, pravno suvišan, ali politički zapaljiv. Međunarodna zajednica je definitivno sada na potezu", kazala je hrvatska europarlamentarka - Posljednja zbivanja u Bosni i Hercegovine i posebice nelegalni referendum kojega su provele vlasti Republike Srpske upozoranje su kako je krajnje vrijeme za pokretanje procesa promjene Daytonskog sporazuma i to bez odgode, ocijenila je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica u izjavi koju je u ponedjeljak prenio sarajevski "Dnevni avaz".

 

"Po mom mišljenju međunarodna zajednica sada mora pokrenuti razgovore o postdejtonskom uređenju BiH kako bi spriječila daljnju eskalaciju političke situacije u zemlji", izjavila je Šuica ističući kako posebice zabrinjava činjenica da su se u RS-u odlučili organizirati referendum koji izravno osporava autoritet Ustavnog suda BiH.

 

Pročitajte više
lis
21

Biskup Komarica: Europa se urušava u svojoj viziji i vrlo će brzo pasti

Upozorio je kako međunarodni dužnosnici u razgovorima s njim ističu kako Hrvati nisu narod nego su nacionalna manjina u BiH - Biskup banjalučki Franjo Komarica u utorak navečer u Splitu izrazio je očekivanje kako će se nova hrvatska vlada na čelu s Andrejom Plenkovićem odlučnije zauzimati za prava hrvatskog naroda u BiH. "Nadam se da će nova hrvatska vlada s predsjednikom Plenkovićem konačno zakoračiti odlučnijim korakom u korist mira, ravnopravnosti, sređivanju odnosa na pravdi i istini  u najbližem susjedstvu Republike Hrvatske, to jest u BiH.

        

Također se nadam da će nova hrvatska vlada krenuti odlučnije  prema rješavanju onog što je  nama Hrvatima u BiH bespravno oduzeto, a to je pravo na našu domovinu i naše dostojanstvo," rekao je biskup Komarica u Splitu na predstavljanju zbornika radova "Prešućivani zločin-20 godina pod teretom progona, nepravde i prešućivanja u RS-BiH" u kojem su objavljeni radovi dvadesetorice autora koji su prezentirani na Međunarodnom studijskom danu  o organizaciji Europske akademije Banjalučke biskupije odražanom 13, studenog pršle godine.
 

Pročitajte više
ruj
27

Grdno se varaju oni koji misle da će se micanjem Dodika riješiti pitanje RS

Što se tiče hrvatske politike prema BiH, to se uglavnom svodi na fraze koje ne znače ništa, smatra Lučić. Dodao je kako je Hrvatska nepotrebno fokusirana na Srbiju, umjesto na BiH - Je li referendum u Republici Srpskoj početak njezinog odcjepljenja? Kakva je budućnost Daytonskog sporazuma, kakva Bosne i Hercegovine, a kakva Hrvata u BiH? Kako EU gleda na novonastalu situaciju? O ovome su u emisiji Otvoreno razgovarali: dr. sc. Senada ŠELO-ŠABIĆ, Institut za razvoj i međunarodne odnose u Zagrebu, prof. dr. sc. Ivo LUČIĆ povjesničar, Hrvatski institut za povijest, Tonino PICULA, zastupnik u Europskom parlamentu i predsjednik Izaslanstva za odnose s BiH i Kosovom te iz Banja Luke reporter HRT-a Zoltan KABOK.

 

"Neće doći do neke velike eskalacije konflikata, konflikti će ostati pritajeni", smatra Miodrag Živanović, politički analičar s kojim je u Banja Luci razgovarao Zoltan Kabok. Dodao je da ne vjeruje da će institucije međunarodne zajednice brzo reagirati na ovo što se dogodilo

Pročitajte više
ruj
27

Krah naše politike u BiH

U političkoj i medijskoj buci oko referenduma koji se ove nedjelje održava u Republici Srpskoj ostaje zamagljeno što je taj referendum zapravo? I zbog čega referendum, naoko nevinog sadržaja, na kojem se građani trebaju izjasniti tek o obilježavanju Dana Republike Srpske, podiže toliku prašinu od Moskve, preko Bruxellesa do Washingtona?

 

Vrlo jednostavno: ovaj je referendum odmjeravanje snaga u BiH i pozicioniranje domaćih, regionalnih i svjetskih političkih aktera za sljedeću fazu daytonskog procesa. A sljedeća faza je novo državno ustrojavanje BiH. Tempiran je prije lokalnih izbora u BiH (2. listopada) kako bi maksimalno mobilizirao srpske, ali i bošnjačko/muslimanske birače da lokalno zacementiraju svoja postignuća u političkom ovladavanju entitetima u kojima dominiraju: Republikom Srpskom i Federacijom BiH.

Pročitajte više
ruj
21

Hoće li državna policija uhićivati srpske političare zbog održavanja referenduma!?

Bosna i Hercegovina, razapeta između Europe i Balkana, Rusije i Amerike, islama i kršćanstva, rata i mira..., ušla je u tjedan u kojemu iščekuje i dobre i loše vijesti. Danas bi u Bruxellesu mogla biti donesena preliminarna odluka o prihvaćanju kandidature za članstvo u EU. Ako se to dogodi, ovaj datum bit će zapisan kao jedan od povijesnih.

Nažalost, europska perspektiva ostat će u sjeni nespokoja koji se ovih dana nadvio nad BiH. Izazvala ga je presuda Ustavnoga suda koji je donio odluku o zabrani referenduma u RS-u. Na njemu se u nedjelju (25. rujna) Srbi žele izjasniti o 9. siječnja kao Danu Republike Srpske. Unatoč zabrani, uvelike se priprema njegovo održavanje. Predsjednik RS-a Milorad Dodik ne popušta. Zbog referenduma prekosutra ide na konzultacije ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. I to baš u trenutku kada je njegova “Jedinstvena Rusija” pobijedila na parlamentarnim izborima.

 

Ustavni sud u BiH, sastavljen od tri stranca i po dvoje Bošnjaka, Srba i Hrvata, bio je posljednja prilika da se diplomatski riješi ova kriza. Stranci po pravilu presuđuju zajedno s Bošnjacima protiv druga dva naroda. 

Pročitajte više
ruj
21

Prihvaćen zahtjev BiH za članstvo u Europskoj uniji

Na današnjoj sjednici Vijeća za opće poslove Europske unije, kojom je predsjedavao ministar Vlade Republike Slovačke Ivan Korčok, prihvaćen je zahtjev Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji i dat nalog Europskoj komisiji za pripremu upitnika za BiH.

 

Nakon što je zahtjev za članstvo u Europsku uniju predat u veljači ove godine i nakon što su ispunjeni svi uslovi europske agende koji su neophodni za razmatranje aplikacije, Vijeće Europske unije je danas i formalno zatražilo od Europske komisije da podnese svoje mišljenje o zahtjevu BiH za članstvo u Europskoj uniji. To znači da će Bosna i Hercegovina u idućem razdoblju dobiti set od nekoliko tisuća pitanja na koja treba dati odgovor. Zaključak Vijeća za opće poslove Europske unije prenosimo u cjelosti:

 

 

 

Pročitajte više
ruj
1

Usvojeni zakoni koje je uradilo Ministarstvo komunikacija i prometa BiH

Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu usvojilo je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnom i međuentitetskom cestovnom prijevozu, koji je pripremilo Ministarstvo komunikacija i prometa BiH. Također, na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH jednoglasno je, u prvom čitanju, usvojen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o osnovama sigurnosti prometa na putevima u BiH, koji je pripremilo Ministarstvo komunikacija i prometa BiH.

 

Ministar Ismir Jusko ističe da su u pitanju dva izuzetno važna strateška zakona kojima se uređuje oblast transporta i sigurnosti na cestama. Napominje da su sve izmjene usklađene sa entitetskim i kantonalnim ustavima, da su konsultirani svi nivoi vlasti i sve institucije nadležne za provođene ovih zakona.

 

Pročitajte više
ruj
1

Hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović susreo se u Draču s premijerom Republike Albanije Edijem Ramom

Hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović i premijer Republike Albanije Edi Rama razgovarali su o sveukupnim odnosima dviju zemalja, te zajednički zaključili da, iako su odnosi prijateljski, postoji prostor za unaprjeđenje u nekoliko oblasti.

 

Razgovarano je i o statusu stanovnika Albanije porijeklom iz BiH, kojih ima preko deset tisuća. Dr. Čović je istaknuo kako bi bilo dobro da ova grupacija što prije dobije status nacionalne manjine, kao što je to slučaj s Albancima u Bosni i Hercegovini.

 

Pročitajte više
ruj
1

Hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović susreo se u Tirani s predsjednikom Republike Albanije Bujarom Nishanijem

Regionalna turneja hrvatskog člana Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića nastavila se posjetom Republici Albaniji, sastankom s predsjednikom Republike Albanije Bujarom Nishanijem. Na početku razgovora zaključeno je da su bilateralni odnosi izrazito prijateljski, te su posebno istaknuli odličnu regionalnu suradnju, što potvrđuje posjet dr. Čovića.

 

 

 

Razmjenjena su i iskustva kada je u pitanju europski put dviju zemalja. Dr. Čović je upoznao predsjednika Nishanija s napretkom Bosne i Hercegovine na putu ka članstvu u Europsku uniju, te istaknuo da bi, s obzirom da je Republika Albanija kandidatkinja za članstvo u Europsku uniju od lipnja 2014.godine izuzetno cijenio potporu na tom putu.

 

 

Pročitajte više
ruj
1

Hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović susreo se u Podgorici s premijerom Crne Gore Milom Đukanovićem

Hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović i premijer Crne Gore Milo Đukanović razgovarali su o bilateralnim odnosima dviju zemalja, te zajednički zaključili da, iako su sveukupni odnosi prijateljski i bez ovorenih pitanja, postoji prostor za poboljšanje suradnje po mnogobrojnim pitanjima. Glavna tema razgovora bile su euroatlanske integracije BiH i Crne Gore.

 

Premijer Đukanović još je jednom istaknuo namjeru crnogorske strane da pruži neupitnu potporu i pomoć Bosni i Hercegovini na putu ka članstvu u EU.

 

 

Pročitajte više
ruj
1

Dr. Čović: Što prije rastjerati crnilo koje se nadvilo nad BiH i regijom

Mi u Bosni i Hercegovini moramo što prije rastjerati to crnilo koje se nadvilo nad zemljom. Bojim se da smo potcijenili ono što radimo zadnjih četiri-pet mjeseci. Napravljen je opći zastoj – izjavio je u razgovoru za Fenu hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović koji se nalazi na regionalnoj turneji u okviru koje je posjetio Crnu Goru, Albaniju i danas Makedoniju.

 

Seriju posjeta državama u regiji dr. Čović završava sutra u Beogradu razgovorom s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem. Iako je ova regionalna turneja dogovarana još prije mjesec dana Čović kaže da ona vremenski koincidira sa stavovima Vijeća za provedbu mira (PIC) u BiH, zaoštravanjem situacije oko referenduma u Republiici Srpskoj, ali i napetim odnosima između Srbije i Hrvatske, gdje se također uskoro održavaju izbori.

Pročitajte više
kol
25

Intervju: Hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović za Glas Srpske

Sazivanje sjednice Vijeća za primjenu mira (PIC) na kojem će se izjasniti o tome što netko želi da odredi koji će dan slaviti je pretjerano. Svaka općina ima svoj dan koji obilježava i do njega je došla kroz svoje institucije. Zato ne vidim razlog zašto bi to netko osporavao i RS u vezi sa Danom Republike, iako odluke Ustavnog suda BiH treba poštovati, rekao je hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović.

 

GLAS: Da li PIC ima mandat da donese restriktivne mjere zbog izjašnjavanja naroda u RS u skladu sa Ustavom i najvišim principima demokracije?

 

Dr. ČOVIĆ: Mislim da PIC, odnosno ljudi koji sazivaju zasjedanja trebaju realno procijeniti kada ima smisla to činiti. Čini mi se prenaglašenim i pretjeranim da se saziva sjednica PIC-a u vezi s tim da će netko odrediti kada mu je dan općine, entiteta ili slično. Ako se PIC sastane mora i nekoliko drugih tema staviti na dnevni red jer bi bilo neprimjereno da opet tim fingiranjem političkog Sarajeva vrše pritiske kada to odgovara političkom Sarajevu.

Pročitajte više
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 

 
 

Kontaktirajte nas:
Udruga bosanskih Hrvata "Prsten"
Ulica grada Vukovara 235
10 000 Zagreb
tel: +385 1 6133 788
fax: +385 1 6133 797
web: www.udruga-prsten.hr
e-mail: prsten@udruga-prsten.hr
Osnovni podaci:
OIB: 92653606230
Matični broj: 2005557
ŽIRO RAČUN:
Hrvatska poštanska banka d.d.
IBAN: HR0323900011100328241
VALUTA: EUR
Linkovi

Sva prava pridržana © Copyright 2008-2015 | Datum zadnje izmjene: 23.01.2015. |  Razvoj i podrška:  IN2 d.o.o.