DOBRODOŠLI NA WEB-STRANICE UDRUGE "PRSTEN"
Udruga bosanskih Hrvata "PRSTEN" vodeća je, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, s ciljem očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegova prosperiteta. Organizirana je kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 
 
 
 
Prsten Skip Navigation Links

ožu
27

Čović: Europska BiH - ujedinjena u različitosti

Hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović napisao je autorski tekst u povodu obilježavanja 60 godina od potpisivanja Rimskih ugovora.

 

 

Tekst prenosimo u cijelosti:

Radno druženje europskih lidera u Rimu u povodu obilježavanja 60. godišnjice Rimskih ugovora protekloga vikenda zaključeno je potpisivanjem dokumenta pod nazivom “Rimska deklaracija”. Lideri su ovim dokumentom nedvojbeno potvrdili kako Europa današnjice ima primarnu nužnost očuvanja postojećeg zajedništva te postizanja većeg stupnja suradnje, solidarnosti i povjerenja, kako u europski projekt tako i između zemalja članica. Istaknuta je i sekundarna nužnost obnove snažnije perspektive EU kao najvećeg pacifikacijskog projekta u povijesti čovječanstva.

Pročitajte više
ožu
25

Opera ”Diva Grabovčeva” u Lisinskom

U Velikoj dvorani Koncertne dvorane "Vatroslav Lisinski" 25. ožujka 2017. održana je premijerna izvedba u Zagrebu prve hrvatske opere u BiH "Diva Grabovčeva". Opera je izvedena pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović i hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, koji su nazočili premijeri te uz potporu Grada Zagreba i Udruge bosanskih hrvata Prsten.

 

Glazbeno-scensko djelo, opera Diva Grabovčeva, istinita je priča iz povijesti hrvatskog katoličkog puka u Bosni i Hercegovini. Diva Virginija, kći Luke i Luce Grabovac iz Rame, mlada je djevojka koja je i po cijenu vlastitog života sačuvala svoju čast, vjeru i narodni identitet. Libreto opere oslonjen je na povijesni događaj, a glazba na etnoslog i glazbeni izričaj Hrvata katolika više hrvatskih naselja u Bosni i Hercegovini.

Pročitajte više
ožu
23

Josip Jović: Neumski harakiri

Prazni skupovi, osim u matematici, postoje i u politici. Jedan od takvih, još s pridjevkom znanstveni, održan je prošloga tjedna u Neumu u nazočnosti najviših političkih predstavnika Hrvata u BiH, predsjednice RH i ministra vanjskih poslova, te uz rektore čak četiriju sveučilišta, na temu: Hrvati BiH nositelji europskih vrijednosti. Rasprava bijaše, kako se čulo, usmjerena na traženje budućnosti BiH i položaja Hrvata u njoj. Lamentiralo se iz sve snage i na rubu suza o neravnopravnom položaju tog najmalobrojnijeg naroda koji pomalo nestaje, te o „puzajućim“ promjenama Daytona na njegovu štetu. Ponuđena su i rješenja, kojima nitko ništa ne može prigovoriti, a to su europski put BiH i konstitutivnost sva tri naroda u njoj. Zaključci su također veoma hrabri.

 

U njima se svekolika bosanska, hercegovačka, hrvatska i europska javnost uvjerava kako su BH Hrvati povijesno, još od renesanse, dali veliki doprinos europskim vrijednostima, kako oni imaju izgrađen identitet, te da konstitutivnost, tko bi to rekao, nije u suprotnosti s europskim vrijednostima. Uglavnom niz sto puta čuvenih fraza bez ičega i imalo konkretnoga, jedno veliko dvodnevno ništa. Ali najzanimljivije tek dolazi.

Pročitajte više
ožu
23

Dopredsjednik RS-a Jerković i tajnici Vlade RH u posjeti općinama Derventa i Brod

Dopredsjednik RS Josip Jerković primio je danas 22. 3. 2017. godine u službeni posjet općinama Derventa i Brod državne tajnike Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonku Milasa i Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikolu Mažara, Veleposlanika RH u BiH Ivana del Vechia i Generalnog konzula RH u Banja Luci Zlatka Kramarića.

 

Radni posjet započeo je posjetom Franjevačkom samostanu Plehan gdje ih je gvardijan samostana fra Anto Tomas upoznao sa trenutnim stanjem samostanskog područja i budućim projektom izgradnje samostanske zgrade i pratećih objekata, te za završetak građevinskih radova za dovršetak crkve.

Pročitajte više
ožu
23

BARIŠA ČOLAK UPOZORIO

Ako se ove godine ne dogovore izmjene Izbornog zakona, 2018. bi mogla biti problematična i turbulentna.

Bariša Čolak istaknuo je da se Bosna i Hercegovina nalazi pred povijesnim izazovom snažnijeg iskoraka prema euroatlantskim integracijama. Perspektive članstva zemalja regije zapadnog Balkana u NATO - savezu, kao i o političkoj situaciji i ključnim političkim izazovima u BiH i regiji, bila je tema današnjeg Rose - Roth seminara Parlamenta Sjevernoatlantskog saveza i zasjedanja posebne grupe za Bliski istok i Mediteran PS NATO.

 

Predsjedatelj Doma naroda PSBiH Bariša Čolak istaknuo je da se Bosna i Hercegovina nalazi pred povijesnim izazovom snažnijeg iskoraka prema euroatlantskim integracijama. Naglasio je da to podrazumijeva više demokracije, bolju zaštitu ljudskih prava, te izgradnju političke stabilnosti i pravne sigurnosti, u suprotnom, kazao je Čolak, uslijedit će nastavak stagnacije i autistične politike sukoba i razmirica s nesagledivim posljedicama, ne samo za našu državu i regiju nego i mnogo šire.

Pročitajte više
ožu
23

Puljić i Kovač inzistiraju na rješavanju statusa hrvatskog naroda u BiH

Mora postojati aktivniji pristup Hrvatske sa ciljem da BiH uđe u EU kao punopravni, a ne kao drugorazredni član' - Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić i predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora Miro Kovač suglasili su se u srijedu u Sarajevu kako je nužno nastaviti inzistirati na rješavanju statusa hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini u cilju osiguranja njegove pune jednakopravnosti s drugim narodima u toj zemlji.

 

"Posebno smo zahvalni hrvatskim predstavnicima u Europskom parlamentu što su u Europi prezentirali da i mi (Hrvati) u BiH postojimo i da Europa ozbiljno računa da treba riješiti pitanja u BiH", kazao je kardinal Puljić nakon sastanka s Kovačem koji je u Sarajevu boravio i kao sudionik Rose-Roth seminara Parlamentarne skupštine NATO-a.

 

Pročitajte više
ožu
23

Bosanskohercegovački biskupi o složenoj društveno-političkoj situaciji

Biskupi su podržali aktualne političke predstavnike Hrvata i opovrgnuli ranija nagađanja - Bosanskohercegovački biskupi izrazili su u srijedu potporu hrvatskim političkim predstavnicima u borbi za ostvarenje jednakopravnosti u toj zemlji, čime su opovrgnuli neka ranija nagađanja kako službena crkva ne podržava stajališta vodećih hrvatskih političkih stranaka. Nakon dvodnevnog zasjedanja u Mostaru, biskupi su se u jedinstvenoj izjavi, koju je pročitao tajnik Biskupske konferencije BiH Ivo Tomašević, očitovali oko složene društveno-političke situacije. 

 

"U sadašnjem osjetljivom političkom trenutku biskupi podržavaju i potiču sve legalno izabrane predstavnike hrvatskog naroda da se svim demokratskim sredstvima zalažu za zaštitu i promicanje svih temeljnih ljudskih prava i sloboda svih građana Bosne i Hercegovine, ali i da se izbore za jednakopravan položaj hrvatskog naroda s druga dva naroda", navodi se u zajedničkoj izjavi biskupa BiH.

Pročitajte više
ožu
23

Dopredsjednik HDZ-a BiH i predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara o Rezoluciji o osudi federalizacije za HMS

Rezolucija o osudi federalizacije, koju je u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta danas izglasovalo 69 zastupnika bošnjačkih stranaka, nakon što su sjednicu napustili zastupnici dva HDZ-a, potpuno je besmislena jer se njom osuđuje ono što je i Ustavom i nazivom definirano kako federacija- Federacija BiH, a i sama Bosna i Hercegovina je, također, uređena kao federacija, izjavio je za Hrvatski Medijski Servis dopredsjednik HDZ-a BiH i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara.

 

Umjesto da se bavimo usvajanjem reformskih zakona kojima bi se ubrzao naš put prema Europskoj uniji, usvaja se rezolucija koja je u suprotnosti s rezolucijom Europskog parlamenta, a u funkciji predizborne kampanje SDP-a kojoj su se pridružile i druge bošnjačke stranke, smatra Čavara.

Pročitajte više
ožu
23

Predsjedateljica Doma naroda Parlamenta F BiH sastala se s voditeljem Ureda Vijeća Europe u Sarajevu

Predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Lidija Bradara primila je danas 22.03.2017. godine u nastupni posjet veleposlanika Drahoslava Štefaneka, voditelja Ureda Vijeća Europe (VE) u Sarajevu.

 

Razgovaralo se o radu Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, aktualnom političkom stanju u Federaciji BiH kao i projektima Vijeća Europe  u BiH.

 

Pročitajte više
ožu
20

Usvojen nacrt zaključaka na znanstveno-stručnom skupu u Neumu „Hrvati Bosne i Hercegovine – nositelji europskih vrijednosti“

Usvajanjem nacrta zaključaka, koji će sljedećih dana biti pretočeni u konačan oblik, danas je zatvoren dvodnevni znanstveno-stručni skup "Hrvati Bosne i Hercegovine – nositelji europskih vrijednosti". - U prvom se zaključku navodi kako su kroz povijest bh. Hrvati aktivno doprinosili europskim vrijednostima, posebice u vrijeme humanizma i renesanse, kada su hrvatski mislioci bili pokretači kulturnog, znanstvenog i intelektualnoga razvoja Europe - kazao je organizator skupa, hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović.

 

U drugom zaključku navodi se kako bh. Hrvati imaju u potpunosti izgrađen identitet sa svim njegovim sastavnicama u kulturološkom, jezičkom i nacionalom smislu, koji je nedvojbeno utemeljen na "europskim vrijednostima".

 

Stabilnost, održivosti i daljnji razvoj Bosne i Hercegovine izravno su povezani s njezinim napretkom na europskom putu, navodi se u trećem zaključku. - Pri tom je nužno imat punu svijest o svim unutarnjim i vanjskim izazovima kojima je izložena Bosna i Hercegovina upravo na tom europskom putu - dodao je dr. Čović.
 

Pročitajte više
ožu
20

Dr. Dragan Čović: Ova godina nije vrijeme za izmjene Ustava BiH, to ćemo ostavit iza 2018. godine

Cilj znanstvenog skupa u Neumu je definirati poziciju hrvatskog naroda u BiH, europski put BiH, a danas ćemo govoriti o reorganizaciji države jer hrvatski narod želi europsku BiH u kojoj će moći ravnopravno participirati, rekao je za N1 dr. Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH. Ranije je bilo govora o tome kako će na ovom skupu akademska zajednica predložiti strategije za opstanak BiH i Hrvata u njoj.

 

Danas će biti održan treći panel, Ustavna i institucionalna ravnopravnost Hrvata kao temelj europske BiH. Očekuje se donošenje zaključaka i dokumenata koji će na neki način odrediti daljnje ponašanje Hrvata u BIH. "Zaključak bi trebao dati jasne smjernice strategiji o tome kako hrvatski narod može utjecati na izgradnji BiH kao jedne moderne države. Mi ćemo politički djelovati u BiH s partnerima kako bi imali promjene Izbornog zakona i kako ne bi ugrozili izbore iduće godine te dobili kandidatski status u EU i dalje radili na izgradnji", rekao je dr. Čović za N1.

 

Pročitajte više
ožu
17

Grabar- Kitarović: "Puzajućim promjenama" Daytona ugrožena ravnopravnosti Hrvata u BiH

U Neumu je svečano otvoren Znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem „Hrvati Bosne i Hercegovine – nositelji europskih vrijednosti?“ koji se održava danas i sutra u hotelu Grand u Neumu. 

 

Na skup je stigla i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, koja je došla na poziv hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića.
Skup je otvorila Ljerka Ostojić, rektorica Sveučilišta u Mostaru, a nazočnima se potom obratila i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović

Pročitajte više
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15  ... 

 
 

Kontaktirajte nas:
Udruga bosanskih Hrvata "Prsten"
Ulica grada Vukovara 235
10 000 Zagreb
tel: +385 1 6133 788
fax: +385 1 6133 797
web: www.udruga-prsten.hr
e-mail: prsten@udruga-prsten.hr
Osnovni podaci:
OIB: 92653606230
Matični broj: 2005557
ŽIRO RAČUN:
Hrvatska poštanska banka d.d.
IBAN: HR0323900011100328241
VALUTA: EUR
Linkovi

Sva prava pridržana © Copyright 2008-2015 | Datum zadnje izmjene: 23.01.2015. |  Razvoj i podrška:  IN2 d.o.o.