DOBRODOŠLI NA WEB-STRANICE UDRUGE "PRSTEN"
Udruga bosanskih Hrvata "PRSTEN" vodeća je, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, s ciljem očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegova prosperiteta. Organizirana je kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 
 
 
 
Prsten Skip Navigation Links

ruj
13

Predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović susreo se u Zagrebu s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović

Predmet razgovora tijekom službenog posjeta bili su odnosi dvije zemlje, političke prilike u Bosni i Hercegovini i njezin euroatlantski put. U svezi izgradnje Pelješkog mosta, predsjedatelj Čović je informirao sugovornicu da, što se tiče institucija BiH, nema nikakvih formalno-pravnih zapreka niti smetnji za nastavak projekta, a da se na individualne stavove i reakcije pojedinih dužnosnika u BiH ne može utjecati.

 

Dodao je da u BiH određene političke snage koriste pitanje izgradnje Pelješkog mosta u dnevnopolitičke svrhe i u kontekstu predizborne kampanje za opće izbore 2018. Zbog toga se namjerno projiciraju problemi u međudržavnim odnosima sa Republikom Hrvatskom tamo gdje oni objektivno ne postoje. Istina je da mostovi povezuju a ne razdvajaju i da će od izgradnje Pelješkog mosta obje zemlje imati obostrane koristi, osobito lokalna zajednica u općini Neum, koja će nakon njegove izgradnje mnogo normalnije moći funkcionirati u vrijeme ljetne sezone.
 

 

Pročitajte više
ruj
13

Dio bošnjačkih političara uzurpira državne ovlasti - kao da Hrvati ne postoje!

Prvo je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović - bez znanja i suglasnosti predsjedatelja toga tročlanog tijela (i predstavnika hrvatskog naroda) Dragan Čovića - javno zaprijetio da Hrvatska ne smije graditi Pelješki most.

 

Bez znanja i suglasnosti Hrvata

Potom su zamjenici predsjedatelja dvaju domova Parlamentarne skupštine BiH - Predstavničkog doma Šefik Džaferović i Doma naroda Safet Softić - uputili pisma istog „antimostovskog“ sadržaja na adrese najviših dužnosnika EU. Naravno, i oni su to učinili bez znanja i suglasnosti predsjedatelja oba doma, koji su „slučajno“ također Hrvati - Bariše Čolaka (Dom naroda) i Borjane Krišto (Predstavnički dom).
 

 

Pročitajte više
ruj
13

O PELJEŠKOM MOSTU Bevanda pisao Plenkoviću i visokim dužnosnicima EU: Zvizdić iznosi osobni i stav SDA

Ministar Bevanda navodi da se Zvizdić samoinicijativno obratio Plenkoviću i institucijama EU iznoseći osobni i stav svoje političke stranke – SDA - Ministar financija BiH i zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda uputio je danas pismo predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću te visokim dužnosnicima Europske unije u kojem ih obavještava da Vijeće ministara BiH nije zauzelo službeni stav o izgradnji Pelješkog mosta.

 

Ministar Bevanda prezentirao je premijeru Hrvatske i dužnosnicima EU činjenice, koje se odnose na navode iz pisma predsjedatelja Vijeća ministara Denisa Zvizdića, navodeći da se on samoincijativno obratio Plenkoviću i institucijama EU iznoseći osobni i stav svoje političke stranke – SDA, a nikako stav Vijeća ministara BiH. Bevanda je osim hrvatskom premijeru Plenkoviću pismo uputio na adrese Jean-Claude Junkera, predsjednik Europske komisije, Corine Cretu, povjerenika Europske komisije za regionalnu politiku i Lars-Gunnar Wigemarka, šefa Delegacije Europske unije u BiH i specijalnog predstavnika EU u BiH.

Pročitajte više
ruj
12

Vjekoslav Bevanda: Vijeće ministara BiH jednoglasno usvojilo izvješće gdje stoji da nema formalnih zapreka za izgradnju Pelješkog mosta

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija Vjekoslav Bevanda izjavio je kako ta institucija nije uopće uvjetovala izgradnju Pelješkog mosta s utvrđivanjem međudržavne granice na kopnu i moru kao i plovnim koridorom s Hrvatskom, demantirajući tako predsjedatelja Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića.

 

- Niti mi je takvo (Zvizdićevo) pismo proslijeđeno, niti su takvi zaključci utvrđeni na Vijeću ministara - rekao je Bevanda u izjavi za medije u Mostaru, pojasnivši kako su na 108. sjednici Vijeća ministara upravo doneseni zaključci na prijedlog resornog ministra prometa i veza BiH Ismira Juske kojim se ne priječi Hrvatskoj pravo na nastavak gradnje Pelješkog mosta.

 

Pročitajte više
ruj
12

PREDSJEDATELJ PREDSJEDNIŠTVA BIH Čović: BiH kao država se ne protivi gradnji Pelješkog mosta

Čovićeva je ocjena kako u BiH određene političke snage koriste pitanje izgradnje Pelješkog mosta u dnevnopolitičke svrhe i u kontekstu predizborne kampanje za opće izbore 2018. Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović u ponedjeljak je hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović prenio stajalište po kojemu BiH službeno ne postavlja nikakve zapreke gradnji Pelješkog mosta pojašnjavajući kako su sve drugo privatna osobna mišljenja, priopćeno je iz Predsjedništva BiH u povodu Čovićeva susreta s hrvatskom predsjednicom održanog u Zagrebu. "Nema nikakvih formalno-pravnih zapreka niti smetnji za nastavak projekta (Pelješkog mosta)", stoji u priopćenju uz konstataciju kako se na "individualna stajališta i reagiranja pojedinih dužnosnika u BiH ne može utjecati".

 

Čovićeva je ocjena kako u BiH određene političke snage koriste pitanje izgradnje Pelješkog mosta u dnevnopolitičke svrhe i u kontekstu predizborne kampanje za opće izbore 2018. "Zbog toga se namjerno projiciraju problemi u međudržavnim odnosima s Republikom Hrvatskom tamo gdje oni objektivno ne postoje. Istina je da mostovi povezuju a ne razdvajaju i da će od izgradnje Pelješkog mosta obje zemlje imati koristi, osobito lokalna zajednica u općini Neum, koja će nakon njegove izgradnje mnogo normalnije moći funkcionirati u vrijeme ljetne sezone", stoji u priopćenju.
 

 

Pročitajte više
ruj
11

Plenković u Mostaru: Potpora Vlade očuvanju identiteta i ravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH konkretna i operativna

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo time što je Vlada Republike Hrvatske jedan od kontributora za ovaj veliki i plemeniti projekt, koji je na tragu fra Didaka Buntića, njegove dobrote i temeljne ideje kršćanske solidarnosti. „Ova poruka doma za one studente koji su slabijih materijalnih mogućnosti ponavlja tu temeljnu ideju i to temeljno načelo“, naglasio je.

 

Prvi dan posjeta Bosni i Hercegovini predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković završio je u Mostaru gdje je sudjelovao u obilježavanju 100. obljetnice spašavanja hercegovačke djece. Tim je povodom, u sklopu Studentskog doma za nadarene studente slabijih materijalnih mogućnosti, otvorena Pučka kuhinja fra Didaka Buntića, koji je u vrijeme Prvog svjetskog rata osigurao u Slavoniji i Srijemu prihvat i smještaj za oko 17.000 glađu ugrožene hercegovačke djece. Hrvatska je za izgradnju Studentskog doma izdvojila 3,2 milijuna kuna. 

 

 

Pročitajte više
ruj
11

Predsjednik Vlade: Franjevački samostan u Širokom Brijegu pridonosi njegovanju hrvatskog identiteta u BiH

Dvodnevni posjet Bosni i Hercegovini predsjednik Vlade Republike Hrvatske nastavio je u Širokom Brijegu, gdje je posjetio Franjevački samostan i  obišao Franjevačku galeriju, koja posjeduje preko 1500 umjetnina, od slika starih majstora, preko klasika i majstora hrvatske moderne do suvremenih slika i skulptura.

 

Zahvalio je gvardijanu fra Tomislavu Puljiću na prigodi da vidi što sve Vlada Republike Hrvatske podupire sredstvima Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH u Franjevačkom samostanu u Širokom Brijegu. Za rekonstrukciju zgrade „Sjemeništa“, s osnovnim sadržajem knjižnice i muzeja, izdvojeno je 1.900.000,00 kuna od 2013. godine, a za projekte u Širokom Brijegu ukupno je 2016. i 2017. izdvojeno 2.096.000,00 kuna. „Smatram da će ovaj krasni duhovno-kulturni i edukativni centar pridonijeti njegovanju hrvatskoga identiteta u Bosni i Hercegovini“, istaknuo je.

 

Pročitajte više
ruj
11

Predsjednik Vlade u Livnu: Želimo dati potporu Hrvatima kao konstitutivnom i ravnopravnom narodu u BiH

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković boravi u posjetu Bosni i Hercegovini gdje će s predstavnicima državnih i lokalnih vlasti razgovarati o razvojnim, infrastrukturnim, gospodarskim i kulturnim projektima koje sufinancira Vlada Republike Hrvatske. U pratnji predsjednika Vlade su državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas i državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić.Posjet je započeo u Livnu, sastankom s načelnikom Općine Livno Lukom Čelanom, a nakon sastanka predsjednik Vlade posjetio je Srednju strukovnu školu Silvije Strahimir Kranjčević i obišao izvedene radove koje je sufinancirala Vlada Republike Hrvatske. Istaknuo je kako mu je ovo sedmi put od kada je predsjednik Vlade Republike Hrvatske da posjećuje Bosnu i Hercegovinu.„Ta činjenica potvrđuje, ne samo deklaratorno, da je Bosna i Hercegovina naša najvažnija prijateljska i susjedna država s kojom razvijamo izvrsne odnose i s kojom želimo unaprijediti i gospodarsku suradnju i politički dijalog“, dodao je predsjednik Vlade. „Želimo dati potporu Hrvatima kao konstitutivnom i ravnopravnom narodu u Bosni i Hercegovini“, naglasio je.
 

Pročitajte više
ruj
4

Iz Tuzle i Žepča: Trajno vodimo računa o našim sunarodnjacima u BiH, a Pelješki most ide dalje!

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković boravi u posjetu Bosni i Hercegovini, a u pratnji su mu državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić i državni tajnik Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske (i član Predsjedništva HDZ-a) Zvonko Milas.

 

S predsjednikom Čovićem

 

Plenkovića je u Žepču (Zeničko-dobojska županija) osobno dočekao predsjedatelj Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH prof. dr. sc. Dragan Čović, gdje su se zajedno sastali s načelnikom Općine Žepče Matom Zovkom. Tom je prigodom načelnik Zovko osobno zahvalio hrvatskom premijeru što Vlada RH sufinancira dva vrlo važna projekta za žepački kraj - izgradnju ambulante obiteljske medicine u Ozimici (200.000 kuna) i učeničkog doma u sklopu Katoličkoga školskog centra „Don Bosco“ (250.000 kuna).

 

Ohrabrenje za europski put

 

Čović je za Plenkovića istaknuo da je pravi prijatelj BiH - koji donosi ohrabrenje da ta zemlja nastavi svoj euroatlantski put. Istaknuo je i kako bi Hrvati u BiH teško uspjeli očuvati svoju brojnost bez razumijevanja Hrvatske za njihove probleme. Nakon sastanka, Plenković je posjetio i već spomenuti KŠC „Don Bosco“, naglasivši da je potpora Žepču ujedno i potpora modelu uspješnog razvitka i suživota.


 

Pročitajte više
ruj
4

Iz Orašja: Kao premijer već sam 6. put u BiH, a u utorak ću opet - Nastavljamo podupirati naše sunarodnjake!

Jučerašnji boravak u Bosni i Hercegovini, predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković završio je u Orašju, gdje je otvorio 22. Dane hrvatskoga filma, festival čiji je pokretač i dugogodišnji organizator velikan hrvatske filmske scene - glumac Ivo Gregurević. - Izražavam punu potporu i puno poštovanje velikome hrvatskom umjetniku i glumcu Ivi Gregureviću za sve što je napravio za hrvatsku kulturu i film, a osobito za ovaj originalni festival. Gledao sam program i sve što je relevantno za hrvatsku kinematografiju bit će prikazano u Orašju. Izbor filmova je sjajan, uvjeren sam da će publika hrliti u Orašje! - rekao je predsjednik Plenković otvarajući festival.

 

 

Pročitajte više
ruj
4

Predsjednik Vlade Plenković: Skrbimo o ravnopravnosti hrvatskoga naroda i prijateljskim odnosima s BiH

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković boravi u posjetu Bosni i Hercegovini. U Žepču se sastao s načelnikom Općine Žepče Matom Zovkom kojemu je, izrazivši zadovoljstvo dolaskom, zahvalio na gostoprimstvu. Predsjednik Vlade jasno je istaknuo kako je ključna poruka današnjeg posjeta da Republika Hrvatska skrbi o kvalitetnim, odličnim i prijateljskim odnosima s Bosnom i Hercegovinom."Posebno vodimo računa o Hrvatima kao najmalobrojnijem konstitutivnom narodu u BiH. Želimo da naš Središnji državni ured za Hrvatske izvan Hrvatske nastavlja poticati konkretne projekte kako bismo zadržali naše ljude u BiH, osobito u Žepču", rekao je predsjednik Vlade, istaknuvši da je u protekle dvije godine u Žepče investirano više od 2,5 milijuna kuna u zdravstvo, školstvo, poljoprivredu i individualne projekte, što pokazuje ispravan put osiguranja kontinuiteta suradnje. Dodao je da se u Žepču vidi izvrstan suživot između Hrvata, Bošnjaka i Srba. ,,Nakon rata proces pomirbe i kvalitetnog funkcioniranja Općine daje istinske signale koji mogu biti model za druge gradove i općine u BiH", rekao je Plenković.

 

Pročitajte više
ruj
1

Hrvata u BiH Donosimo tko u BiH je dobio pomoć iz Hrvatske

Republika Hrvatska s iznosom od 23,500.000 kuna ove godine potpomaže kulturne, obrazovne, znanstvene, zdravstvene i ostale programe i projekte od interesa za hrvatski narod u BiH. Na jučerašnjoj sjednici Vlada RH usvojila je prijedlog odluke o raspodjeli sredstava za financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u BiHi iz sredstava državnog proračuna RH za 2017.

 

Naime, RH, u skladu sa svojom ustavnom obvezom, kontinuirano skrbi o Hrvatima u BiH, štiteći njihova prava kao konstitutivnoga i ravnopravnog naroda u BiH, čime se ujedno potvrđuje snažna potpora i odgovorna politika RH prema BiH, kao susjednoj, prijateljskoj i suverenoj državi. Središnji državni ured za Hrvate izvan RH, kao središnje tijelo RH za odnose s Hrvatima izvan RH, putem jasnog i učinkovitog institucionalnoga okvira, brine za sustavno održavanje i razvijanje odnosa s Hrvatima izvan RH - kako s hrvatskim iseljeništvom, pripadnicima hrvatske manjine u 12 europskih država tako i s Hrvatima u BiH. Nakon provedenog javnog natječaja za financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u BiH za 2017., na koji su pristigle ukupno 363 prijave, održane su tri sjednice Povjerenstva.

 

Pročitajte više
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15  ... 

 
 

Kontaktirajte nas:
Udruga bosanskih Hrvata "Prsten"
Ulica grada Vukovara 235
10 000 Zagreb
tel: +385 1 6133 788
fax: +385 1 6133 797
web: www.udruga-prsten.hr
e-mail: prsten@udruga-prsten.hr
Osnovni podaci:
OIB: 92653606230
Matični broj: 2005557
ŽIRO RAČUN:
Hrvatska poštanska banka d.d.
IBAN: HR0323900011100328241
VALUTA: EUR
Linkovi

Sva prava pridržana © Copyright 2008-2015 | Datum zadnje izmjene: 23.01.2015. |  Razvoj i podrška:  IN2 d.o.o.