DOBRODOŠLI NA WEB-STRANICE UDRUGE "PRSTEN"
Udruga bosanskih Hrvata "PRSTEN" vodeća je, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, s ciljem očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegova prosperiteta. Organizirana je kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 
 
 
 
Prsten Skip Navigation Links

lip
13

USVOJENA DEKLARACIJA Čolak: BiH je opredijeljena za europski put, moramo preuzeti odgovrnost

Kako je priopćeno iz PSBiH, Čolak je istaknuo da BiH, odnosno PSBiH, parlamentarnu dimenziju diplomacije shvaća vrlo ozbiljno, osobito kada je ona u funkciji konkretnih zadataka, kao što je punopravno članstvo u Europskoj uniji - Usvajanjem Deklaracije, danas je u Sofiji okončana plenarna sjednica Parlamentarne skupštine Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (PS SEECP), na kojoj su sudjelovali zamjenici predsjedatelja izaslanstva Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u PS SEECP Bariša Čolak i Momčilo Novaković, te članica izaslanstva Hanka Vajzović.

 

Pročitajte više
svi
25

BiH popis stanovništva: RS želi brisati 200 tisuća Hrvata i Bošnjaka

Jukićevom odlukom utvrđeno je kako će 196 tisuća građana BiH čiji je status sporan ipak biti tretirani kao rezidenti odnosno stalni stanovnici - Obrada i objava rezultata popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini provedenog prije više od dvije i pol godine posvađala je u utorak zastupnike u državnom parlamentu te zemlje čime su samo zaoštreni sukobi oko ovog naizgled tehničkog pitanja koje se pretvorilo u ogorčenu političku bitku između srpskih političkih stranaka s jedne i bošnjačkih i hrvatskih stranaka s druge strane.

 

Zastupnički dom parlamenta BiH je na sjednici u Sarajevu odbio zahtjev zastupnika iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), na čijem je čelu Milorad Dodik, da državni parlament raspravlja o odluci o načinu obrade rezultata popisa što ju je prošlog tjedna donio Velimir Jukić, ravnatelj Agencije za statistiku BiH.

Pročitajte više
svi
24

Plenković: Europska unija očekuje funkcionalnost Bosne i Hercegovine!

Eurozastupnik (i potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta) Andrej Plenković gostovao je u proteklom tjednu u emisiji „Tema dana“ na BHRT-u. Među inim, komentirao je ispunjavanju kriterija za daljnji institucionalni napredak Bosne i Hercegovine prema članstvu u EU.

 

 

Izdvojio je podnošenje zahtjeva za članstvo u EU prekretničkim trenutkom za BiH te naglasio da je sada na vlastima u BiH velika odgovornost da opravdaju ukazano povjerenje EU. Podsjetio je i na snažan angažman hrvatskih eurozastupnika u stvaranju pozitivnog ozračja u europskim institucijama - kako bi došlo do aplikacije za članstvo 15. veljače. Poručio je da su sada ključni procesi pred BiH ostvarivanje napretka u provođenju Europske reformske agende, zaključivanje Protokola na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju - kako bi se uzelo u obzir članstvo Hrvatske u EU te uspostavljanje efikasnog mehanizma koordinacije europskih poslova.

Pročitajte više
svi
18

Reiner: Moramo pomoći Hrvatima u BiH da budu jednakopravni

Kazao je kako se u sadašnjem sazivu vlasti stanje popravilo, no da su ranije drugi narodi birali Hrvatima njihove predstavnike - Predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner izjavio je da Hrvatska mora pomoći kako bi Hrvati u Bosni i Hercegovini postali jednakopravni u odnosu na Bošnjake i Srbe ističući kako je sada to samo slovo na papiru, ali ne i u stvarnosti.

 

 

"Činjenica je da se apsolutno svi moramo zajedno potruditi, prije svega u BiH, ali s druge strane i Hrvatska koja ima ustavnu obvezu skrbiti o Hrvatima  izvan Hrvatske da ono što je na papiru, a to je konstitutivnost i jednakopravnost, postane i u stvarnom životu i da to svaki građanin može osjetiti", istaknuo je predsjednik Hrvatskog sabora nakon sastanka s čelnicima Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH u Mostaru koji okuplja najvažnije stranke u toj zemlji. Dodao je da iako su u Ustavu BiH Hrvati konstitutivan narod, jednakopravan s ostala dva konstitutivna naroda, u stvarnosti to nije uvijek tako.

 

Pročitajte više
svi
18

'ŠKAKLJIVO PITANJE' Reiner: Kad BiH ispuni uvjete za EU pitanje entiteta bit će bespredmetno

Istaknuo je kako se radi o "škakljivom pitanju" te da se Hrvatska zauzima za državu BiH koja će biti funkcionalna s jednakim pravima za sve narode, uključujući Hrvate - Predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner izjavio je u ponedjeljak u Mostaru u razgovoru sa studentima Sveučilišta u Mostaru da je uspostava trećeg entiteta u BiH "škakljivo pitanje", ocjenjujući da će uspostava zatvorenih nacionalnih zajednica postati bespredmetna kada BiH ispuni uvjete za članstvo u Europskoj uniji, a što pak BiH neće moći ostvariti bez pune jednakopravnosti Hrvata u toj zemlji.

 

"Pitanje entiteta, nacionalnih jedinica, zatvorenosti u krugove, nacionalne ili religijske postat će bespredmetno onoga trenutka kada se zadovolje zahtjevi za ulazak u Europsku uniju i kada se ostvari kvalitetan standard svih stanovnika u Bosni i Hercegovini", rekao je Reiner u Mostaru, nakon što su ga studenti upitali za njegovo stajalište oko uspostave trećeg, hrvatskog entiteta. 

 

Pročitajte više
svi
18

Željko Reiner u službenom posjetu BiH: evo što je poručio u Sarajevu

Reinerov službeni posjet BiH prvi je njegov put u inozemstvo u svojstvu predsjednika Hrvatskog sabora - Predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner potvrdio je u Sarajevu kako će Hrvatska nastaviti pružati punu potporu Bosni i Hercegovini i njenoj stabilnosti te pomoći njezina nastojanja da što prije postane članicom Europske unije. "Hrvatska se istinski zalaže za cjelovitu, stabilnu i funkcionalnu BiH", kazao je Reiner novinarima nakon susreta brojnog saborskog izaslanstva kojemu je na čelu s članovima rukovodstva Zastupničkog i Doma naroda parlamenta BiH.

 

Reinerov službeni posjet BiH prvi je njegov put u inozemstvo u svojstvu predsjednika Hrvatskog sabora, a on je podsjećajući na tu činjenicu kazao kako je i to dokaz koliko je BiH za Hrvatska važan partner i susjed. Na dnevnom redu razgovora koje je vodio s dužnosnicima Parlamenta BiH, kako je pojasnio, bio je cijeli niz pitanja no uz ocjenu kako je ukupna suradnja dviju zemalja veoma dobra. "Naravno, postoje otvorena pitanja između dvije zemlje no suglasili smo se da se uz dobru volju dvije strane mogu postići dogovori koji će zadovoljiti obje strane", kazao je predsjednik Hrvatskog sabora.

Pročitajte više
svi
18

Otvorena pitanja u odnosima Hrvatske i BiH čekaju zajedničku sjednicu

Ta bi sjednica trebala biti prilikom za pronalaženje načina rješavanja otvorenih pitanja, a o priprema za njezino održavanje Reiner je odvojeno razgovarao i s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem - Hrvatska i Bosna i Hercegovina uskoro bi trebale zaključiti sporazum o europskom partnerstvu, a na temelju tog dokumenta može se očekivati rješavanje otvorenih pitanja u međudržavnim odnosima, zaključak je sastanka kojega su u ponedjeljak u Sarajevu održali članovi izaslanstva Hrvatskog sabora predvođeni njegovim predsjednikom Željkom Reinerom s članovima Predsjedništva BiH.

 

Kako je priopćeno nakon tog sastanka, dvije strane suglasne su kako bi nakon očekivanog potpisivanja sporazuma o europskom partnerstvu trebalo uslijediti održavanje ranije najavljivane zajedničke sjednice hrvatske vlade i Vijeća ministara BiH. 

Pročitajte više
ožu
31

SLUČAJ ŠESTORKE HERCEG-BOSNE - Haaška pravda - RH jedini ‘agresor’ koji je dijelio BiH

Jedini slučaj u kojemu se na vrlo izravan način jednoj državi sudi za agresiju na drugu je u slučaju bivšeg predsjednika Vlade Hrvatske Republike Herceg Bosne Jadranka Prlića, ministra obrane Brune Stojića, načelnika Glavnog stožera Hrvatskoga vijeća obrane Slobodana Praljka i Milivoja Petkovića, šefa Vojne policije Valentina Ćorića i predstojnika Ureda za razmjenu zatočenika Berislava Pušića.

 

Ako je suditi prema tonu sažetka prošlotjedne prvostupanjske presude čelniku bh. Srba Radovanu Karadžiću, onda bi Haaški tribunal (ICTY) u povijesti mogao ostati zapamćen kao sudište u kojem je izrečena tek jedna presuda za agresiju jedne države na drugu – slučaj šestorice bivših hrvatskih dužnosnika Herceg Bosne i time potvrditi svoju političku, a ne funkciju istine, mira i pravde, piše Večernji list BiH. 

Pročitajte više
ožu
31

POSJET HRVATSKOJ

Hrvatska zainteresirana za stanje Hrvata u BiH i nastavit će pomagati u oblasti obrazovanja, zdravstva i kulturnih djelatnosti

 

Po mišljenju predsjednice Grabar - Kitarović, Hrvatska je na osnovu svog Ustava posebno zainteresirana za stanje Hrvata u BiH i nastavit će pomagati u oblasti obrazovanja, zdravstva i kulturnih djelatnosti međutim, istovremeno, kako je rekla ta pomoć svakako predstavlja potporu mnogo širih razmjera a ne samo podršku jednoj etničkoj zajednici u BiH.

Hrvatska i BiH su dvije susjedne, prijateljske zemlje, a otvorena pitanja mogu riješiti dobrom voljom, izjavio je u utorak u Zagrebu predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner nakon sastanka s predsjedateljicom Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjanom Krišto. 

Pročitajte više
ožu
31

Željko Reiner na sastanku s izaslanstvom Parlamentarne skupštine BiH

Predsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner susreo se danas u Hrvatskom saboru s predsjedateljicom Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto, Prvim zamjenikom Predsjedateljice Mladenom Bosićem i Drugim zamjenikom Predsjedateljice Šefikom Džaferovićem.

 

U razgovoru je bilo riječi o mogućnostima jačanja gospodarsko - trgovinske suradnje između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, te o važnosti ulaganja u prometnu infrastrukturu koja je značajan preduvjet za pokretanje gospodarskog razvoja i privlačenje novih investicija. Tijekom razgovora je istaknuto kako zajednički veliki infrastrukturni i energetski projekti te prekogranična suradnja značajno mogu utjecati na jačanje dobrosusjedskih odnosa i unaprjeđenje gospodarstva.
 

Pročitajte više
ožu
9

OTVORENA PITANJA Predsjednica uvjerena: međusobni odnosi RH i BiH idu u dobrom smjeru

Hrvatska je osobito zainteresirana za sudbinu hrvatskog naroda u BiH, kao jednog od triju konstitutivnih i jednakopravnih naroda, za njegov politički, gospodarski i svaki drugi napredak, rekla je predsjednica - Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u utorak se susrela s tročlanim predsjedništvom BiH u Zagrebu i razgovore ocijenila konstruktivnim, održanim u ozračju prijateljstva, suradnje i optimizma, i izrazila uvjerenje da će odnosi Hrvatske i Bosne i Hercegovine ubuduće ići u dobrom smjeru te da postoji volja za rješavanjem otvorenih pitanja.

 

Na konferenciji za novinare nakon razgovora s Bakirom Izetbegovićem, Mladenom Ivanićem i Draganom Čovićem u društvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Čovićem, predsjednica Grabar-Kitarović je rekla da se na sastanku razgovaralo o pitanju euroatlantskih integracija BiH i bilateralnim temama.

 

Pročitajte više
ožu
8

Potvrđena hrvatska potpora Bosni i Hercegovini na putu u članstvo u Europsku uniju i NATO

Zagreb, 8. ožujka 2016. - Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović primila je predsjedavajućeg i članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine, dr. Dragana Čovića, Bakira Izetbegovića i dr. Mladena Ivanića koji borave u uzvratnom službenom posjetu Republici Hrvatskoj.

 

Nakon svečanog dočeka u Uredu predsjednice, tête-à-tête susreta te bilateralnog sastanka izaslanstava Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, predsjednica Grabar-Kitarović potvrdila je punu i čvrstu hrvatsku potporu Bosni i Hercegovini na njezinom putu u članstvo u Europsku uniju i NATO. „Držimo da je članstvo Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji i NATO-u jedan od preduvjeta za trajni mir i stabilnost cijelog prostora jugoistoka Europe“, kazala je hrvatska predsjednica. Istaknula je kako je Hrvatska zainteresirana, kako za sudbinu hrvatskog naroda kao jednog od tri jednakopravna konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini, tako i za politički, gospodarski i svaki drugi prosperitet Bosne i Hercegovine.

Pročitajte više
1 2 3 4 5 6 7 8 

 
 

Kontaktirajte nas:
Udruga bosanskih Hrvata "Prsten"
Ulica grada Vukovara 235
10 000 Zagreb
tel: +385 1 6133 788
fax: +385 1 6133 797
web: www.udruga-prsten.hr
e-mail: prsten@udruga-prsten.hr
Osnovni podaci:
OIB: 92653606230
Matični broj: 2005557
ŽIRO RAČUN:
Hrvatska poštanska banka d.d.
IBAN: HR0323900011100328241
VALUTA: EUR
Linkovi

Sva prava pridržana © Copyright 2008-2015 | Datum zadnje izmjene: 23.01.2015. |  Razvoj i podrška:  IN2 d.o.o.