DOBRODOŠLI NA WEB-STRANICE UDRUGE "PRSTEN"
Udruga bosanskih Hrvata "PRSTEN" vodeća je, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, s ciljem očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegova prosperiteta. Organizirana je kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 
 
 
 
Prsten Skip Navigation Links

sij
18

ZAHVALILE JOJ NA POTPORI NESPORAZUM RIJEŠEN Majke Srebrenice odale priznanje Kolindi Grabar-Kitarović

Predstavnice udruge "Majke Srebrenice" odale su u srijedu priznanje hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović za potporu koju im je pružala istaknuvši kako među njima nema nikakvih nesporazuma te kako je ona za njih i dalje "kraljica Balkana" kako su je titulirali kada je 2015. posjetila memorijalni kompleks u Potočarima obilježavajući dvadesetu obljetnicu srpskog genocida nad srebreničkim Bošnjacima.

 

Srebreničke majke sastale su se s hrvatskom predsjednicom u Sarajevu u sklopu njezina službenog posjeta Bosni i Hercegovini a taj susret uslijedio je nakon polemika izazvanih različitim interpretacijama predsjedničinih ocjena o opasnosti od islamskog radikalizma u toj zemlji. Iz udruge "Majke Srebrenice" zbog toga su na adresu hrvatske predsjednice u rujnu prošle godine uputili otvoreno pismo u kojemu su joj predbacili kako preuveličava tu opasnost a BiH predstavlja utočištem terorista.
 

Pročitajte više
sij
18

VRHBOSANSKI NADBISKUP Kardinal Puljić: Posjet predsjednice Grabar-Kitarović doprinos poboljšanju stanja u BiH

Stanje u Bosni i Hercegovini mora se što prije stabilizirati jer prijeti opasnost odlaska velikog broja ljudi koji ne žele živjeti u nesigurnom okruženju, kazao je u srijedu vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić dodajući kako će posjet hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović pridonijeti poboljšanju stanja u BiH. Hrvatska se predsjednica s kardinalom Puljićem sastala u sklopu njezina službenog posjeta BiH a on je nakon toga novinarima kazao kako mu je drago da je Grabar-Kitarović nakon dvije godine ponovo došla u Sarajevu.

 


"Vjerujem da će ona ovime stvoriti ozračje suradnje i razumijevanja", kazao je vrhbosanski nadbiskup. Pojasnio je kako je prenio informacije o stanju Katoličke crkve u BiH a time i Hrvata koji su većinom katolici. "Vjerujem da će se i u BiH ove godine pristupiti razumijevanju i stvaranju sigurnosti koja će zaustaviti iseljavanje", kazao je kardinal Puljić.

 

Pročitajte više
sij
18

SARAJEVO Čović nakon razgovora s Kolindom: Pelješki most je strateški interes Bosne i Hercegovine

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović rekao je u srijedu u Sarajevu, nakon razgovora s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović, kako je siguran da sve što radi, Hrvatska radi u cilju jačanja odnosa BiH i Hrvatske. "S obzirom na to da se mi nalazimo u izraženoj predizbornoj kampanji, ovaj posjet je dobra prilika da BiH ostane na europskom putu. Vjerujem da BiH i dalje zaslužuje vašu pažnju", rekao je Čović.

 

Čović je zamolio Grabar-Kitarović da Hrvatska iskoristi svoj položaj u Europskoj uniji kako bi promovirala BiH "da status BiH kao kandidata za EU bude realnost ove godine, a ne neka daleka budućnost", javlja Avaz. Kazao je kako njegova zemlja, na žalost, još nema strategiju vanjske politike zbog čega i nastaju problemi poput ovoga oko gradnje Pelješkog mosta pri čemu svaka strana u BiH na različite načine interpretira državne interese.
 

Pročitajte više
sij
18

IZJAVE NAKON SASTANKA Predsjednica žestoko branila Hrvatsku i sebe od napada dijela Bošnjaka: Stavljali su mi na dušu stvari koje nisam rekla

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović doputovala je u srijedu u službeni posjet Bosni i Hercegovini gdje će boraviti do petka. Razgovarala je s čelnim ljudima BiH. Pred Predsjedništvom BiH, predsjednicu RH dočekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović te članovi Predsjedništva Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić.  Nakon razgovora, Čović i Grabar-Kitarović izašli su pred novinare. "Protokol državnih posjeta uvijek je takav da je vrijeme ograničeno, ali svakako ćemo nastaviti razgovarati i tijekom službene večere.

 

Posebno me veseli biti danas u Sarajevu i pružiti potporu, kao prijatelj BiH, kao predsjednica jedne od najbližih država BiH, koja vam želi samo dobro. Drago mi je što smo se dogovorili da ćemo intenzivirati našu komunikaciju i prionuti na rješavanje otvorenih pitanja. Istaknula bih ogroman potencijal koji Hrvatska i BiH imaju u međunarodnim odnosima. Ulagači pokazuju koliko je Hrvatskoj važna Bosna i Hercegovina. Hrvatska je uložila gotovo milijardu eura u gospodarstvo BiH, najviše ulažemo i nadamo se kako će se taj trend nastaviti.

 

Postoje brojna područja daljnje suradnje. Prošli puta sam rekla kada sam bila tu - Hrvatska geografski grli Bosnu i Hercegovinu. Htjela bih poslati nekoliko važnih, ključnih poruka. Posljednjih se tjedana puno toga izvlačilo iz konteksta ili mi se stavljalo na dušu nešto što ja nisam rekla. Dijalog je uvijek najbolji put. Pa kao predsjednica RH želim reći da je moja prva dužnost štititi interese Hrvatske i hrvatskog naroda, ali i graditi mir sa svim državama, posebno sa susjednim.
 

 

Pročitajte više
sij
18

POSJET BIH Predsjednica se sastala s Inzkom i Zvizdićem, evo što je rečeno o promjenama izbornog zakona


Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko suglasili su se u srijedu kako je nužno da političke stranke u BiH postignu dogovor o izmjenama izbornog zakona da bi se nakon izbora u listopadu mogla formirati nova vlast.

 

Grabar-Kitarović se s Inzkom sastala tijekom službenog posjeta BiH a austrijski je diplomat nakon toga novinarima kazao kako su uz problem izmjena izbornog zakona razmotrili i druge izazove koji stoje pred BiH na putu euroatlantskih integracija u čemu Hrvatska može pomoći BiH svojim iskustvom.

 

Međunarodna zajednica jedinstvena je na stajalištu da vlasti u BiH moraju poduzeti nužne korake kako bi osigurali nesmetanu provedbu rezultata općih izbora u 2018., potvrdio je Inzko ističući kako je to pitanje trenutačno od najvećeg značaja za BiH. Pojasnio je kako su u tijeku pregovori čiji je cilj doći do rješenja prihvatljivog za sve. Vodeću ulogu u tom dijalogu sada imaju EU i SAD a uključen je i ured visokog predstavnika (OHR)  preko belgijskog stručnjaka koji posreduje među strankama.
 

 

Pročitajte više
sij
18

FIJASKO BOŠNJAČKOG POKRETA DEBAKL U SARAJEVU Na prosvjed zbog Kolinde došla samo šačica ljudi, Tuđmana nazvali zločincem

Manja skupina prosvjednika okupila se u srijedu pred hrvatskim veleposlanstvom u Sarajevu u povodu posjeta predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović kako bi iskazali nezadovoljstvo politikom Hrvatske prema Bosni i Hercegovini. U prosvjedu koji je ranije najavila udruga Bošnjački pokret za ravnopravnost, a koji je doživio debakl, sudjelovalo je dvadesetak osoba koje su nosile plakate s porukama protiv "tuđmanizacije BiH" te zahtjevima da hrvatska predsjednica iskaže poštovanje prema "žrtvama agresije na BiH".

 

 

Pročitajte više
sij
18

POSJET BIH Predsjednica doputovala u Sarajevo, dočekali je Čović, Izetbegović i Ivanić

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović doputovala je u srijedu u službeni posjet Bosni i Hercegovini gdje će boraviti do petka. Predsjednicu Grabar-Kitarović po dolasku u sarajevsku zračnu luku dočekao je zamjenik ministra vanjskih psolova BiH Josip Brkić te predstavnici različitih razina vlasti a potom joj je priređen svečani doček pred sjedištem Predsjedništva BiH gdje ju je pozdravio predsjedatelj Dragan Čović dok su joj državne počasti odali pripadnici svečane postrojbe bosanskohercegovačkih oružanih snaga.

 

Nakon intoniranja državnih himni i protokolarnog pozdrava s predstavnicima tijela vlasti u BiH hrvatska je predsjednica započela službene razgovore s članovima Predsjedništva BiH. Tijekom dana ona će razgovarati i s članovima kolegija Zastupničkog i Doma naroda parlamenta BiH te s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem.
 

Pročitajte više
sij
17

UOČI POSJETA Ljubić: Predsjednica će u BiH biti dočekana prijateljski, a oni koji prosvjeduju protiv 'tuđmanizacije' su opskurni marginalci

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u srijedu kreće u službeni posjet BiH. U susjednu zemlju stiže baš na dan kada će Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, čiji je kreator HDZ BiH. O tom gorućem pitanju za Hrvate govorio je saborski zastupnik HDZ-a Božo Ljubić u HRT-ovu Studiju 4.

 

Potvrdio je da imaju punu potporu predsjednice. Predsjednica kaže da nakon posjeta očekuje poboljšanje bilateralnih odnosa. Ljubić ne smatra da su ti odnosi loši, nego da tenzije potpiruje dio medija. Jedna od zamjerki dijela javnosti BiH je i predsjedničino etiketiranje muslimana kao terorista. "Ona je samo rekla jednu činjenicu koja proizlazi iz izvješća službenih institucija BiH, da u BiH postoje određene selefijsko-vehabijske zajednice, u koje dugo nisu mogli ući čak ni službeni organi BiH.

 

Međutim, i te selefijske zajednice zapravo se nemaju pravo nazvati terorističkim ćelijama, iako je istina da su iz tih zajednica najviše regrutirani borci na ratištima Iraka i Sirije", kaže Ljubić, dodajući da Predsjednica nikada nije u aluziji muslimane etiketirala kao teroriste. Uvjeren je da će Grabar-Kitarović u BiH biti dočekana prijateljski, jer dolazi u dobroj vjeri.

 

Pročitajte više
sij
17

DRUGI SLUŽBENI POSJET Predsjednica će obići Srednju Bosnu i Bosansku Posavinu, susrest će se i s Majkama Srebrenice

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović od srijede do petka boravit će u drugom službenom posjetu Bosni i Hercegovini. Prvi put službeno je posjetila ovu zemlju još na početku mandata, u ožujku 2015. godine, a uslijedilo je nekoliko radnih posjeta. Podsjetimo i da je tročlano Predsjedništvo BiH službeni posjet Hrvatskoj uzvratilo na proljeće 2016. godine.

 

S obzirom da se susjedna zemlja priprema za predizbornu kampanju za izbore u listopadu i da će biti malo vremena za službene posjete, ovo je jedna od posljednjih prilika kako bi hrvatska predsjednica uputila poruke kolegama u Predsjedništvu BiH i obrnuto. Premda će prvog dana boraviti u Sarajevu, kako doznajemo, naglasak će biti na odlasku u srednju Bosnu i Bosansku Posavinu, točnije Tuzlu, gdje nikada nije bila, te Derventu i Orašje.


Nakon svečanog dočeka i sastanka s članovima Predsjedništva BiH u Sarajevu, posjetit će Parlamentarnu skupštinu, gdje će se susresti s članovima kolegija oba doma. U istom danu sastat će se i vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem, zatim Visokim predstavnikom za BiH Valentinom Inzkom, nakon toga Majkama Srebrenice, a srijedu će zaključiti večerom u organizaciji Predsjedništva.

Upravo je sastanak s Majkama Srebrenice zanimljiv s obzirom na prošlogodišnju prepisku dviju strana. Podsjetimo, ta udruga Predsjednicu je nakon posjeta Srebrenici 2015. prozvala 'kraljicom Balkana', no prošle godine uputile su joj pismo kritike zbog njenih izjava o radikalizaciji dijela BiH. Predsjednica je uzvratila pismom koje su 'Majke' očito prepoznale i koje bi trebalo biti polazna točka najavljenog susreta.

 

Pročitajte više
sij
16

Hrvati i Bošnjaci trebaju novi ‘mirovni’ sporazum. I doček hrvatskoj predsjednici bit će test njihovih odnosa

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović dolazi u BiH u vrijeme kada su međunacionalni odnosi Hrvata i Bošnjaka vrlo zategnuti, prepuni nepovjerenja i uzajamnih optužbi. Možda je ovo pravi trenutak da se proces okrene u suprotnom smjeru. Nestabilna, nefunkcionalna i paralizirana BiH nije u interesu Hrvatske iako iz sarajevske perspektive neki podmeću kako je to cilj politike koju vodi službeni Zagreb.

 

Hrvatska ima previše problema oko sebe da bi joj politička i nemirna BiH s kojom dijeli najdužu granicu bilo kako mogla odgovarati. Ipak, nelogično je očekivati da Hrvatska bez reakcije promatra ono što i unutar BiH svi priznaju kao realnost - da se i dalje dovodi u pitanje pravo i mogućnost bh. Hrvata da sami biraju svoje političke predstavnike. Sigurno će tu poruku u Sarajevu prenijeti i predsjednica Grabar-Kitarović. I ne treba to shvaćati kao pokušaj tutorstva ili uplitanja u unutarnje odnose BiH, već prvenstveno kao doprinos pokušajima da Bosna i Hercegovina konačno izađe iz labirinta u koji su je svojim lošim rješenjima stavili oni koji su se godinama nakon Daytona skrivali iza naziva “međunarodne zajednice”.

 

Pročitajte više
sij
16

Grabar-Kitarović u BiH na vrhuncu krize

Još se nisu u Sarajevu kod dijela bošnjačke javnosti stišali prijepori o tome je li trebala u Ankari ‘posredovati’ u približavanju Bošnjaka i Hrvata koji razmjenjuju oštru retoriku o izmjeni izbornog zakonodavstva, a predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović već sutra stiže u glavni grad BiH, piše Večernji list BiH. Ondje će je dočekati prosvjednici okupljeni u udruženje Bošnjački pokret za ravnopravnost koji predvodi bivši dužnosnik Stranke demokratske akcije (SDA) Sejfudin Tokić koji Grabar-Kitarović uspoređuje s pokojnim predsjednikom Franjom Tuđmanom i njegovom navodnom agresorskom politikom tijekom rata.

 

Iste greške iz Jugoslavije Istoga dana na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta BiH upravo je na dnevnom redu prijedlog izmjena Izbornog zakona koje su predložile hrvatske, ali i bošnjačke stranke što je svojevrsni Dan D za sve buduće procese. U tjednu velikih političkih prijepora, entitet FBiH nalazi se pred kolapsom zakonodavne vlasti, a u Hercegovini su na dva mjesta oskvrnuti križevi s ispisanim porukama o Herceg-Bosni te nasilno uklonjene zastave. 

 

Pročitajte više
sij
15

ZBOG PREGLASAVANJA NA IZBORIMA POBUNA HRVATA: Ne priznajemo Ustav Federacije BIH!

Predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Borjana Krišto dostavila je Ustavnom sudu BiH novu apelaciju kojom traži da se ospore odredbe Ustava Federacije BiH koje su omogućavale da brojniji Bošnjaci biraju Hrvatima predstavnike u gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda Federacije BiH - Apelacija koju je dostavila visoka dužnosnica HDZ-a BiH Ustavnome sudu temelji se na ranijoj presudi koju je Ustavni sud donio po apelaciji Bože Ljubića, nekadašnjeg predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta BiH i aktualnog saborskog zastupnika kojom su izbrisane te odredbe u Izbornom zakonu, no on se nije žalio na odredbe Ustava Federacije BiH.

 

Ova apelacija dolazi u trenutku kada su bošnjačke i probošnjačke stranke predstavile inicijativu za provedbu presude Ustavnoga suda BiH po Ljubićevoj apelaciji u federalnom Parlamentu, no koja po mišljenju iz hrvatskih stranaka nastavlja mogućnost diskriminiranja bosanskohercegovačkih Hrvata. “Apelacija je na tragu odluke Ustavnog suda kojom je takva odredba Izbornog zakona stavljena izvan snage jer se njome ne osigurava provedba legitimnog izbora izaslanika konstitutivnih naroda u Dom naroda iz pojedinih županija. Presuda se na neizravan način dotakla i tih odredbi”, rekla je predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamenta BiH za bosanskohercegovačko izdanje Večernjeg lista.

 

Krišto smatra da su odredbe Ustava Federacije BiH koje definiraju da primjerice Bosansko-podrinjska županija, u kojoj po posljednjem popisu žive 24 Hrvata, i Posavska županija, u kojoj je 36.000 Hrvata, biraju identično – jednog izaslanika. Razlika u vrijednosti glasa je 1400 puta. Krišto smatra da je članak 8 Ustava FBiH, a napose stavci 3. i 4., u suprotnosti s Ustavom BiH, s Protokolom europske konvencije i s Međunarodnim paktom o građanskim i političkim pravima.
 

Pročitajte više
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15  ... 

 
 

Kontaktirajte nas:
Udruga bosanskih Hrvata "Prsten"
Ulica grada Vukovara 235
10 000 Zagreb
tel: +385 1 6133 788
fax: +385 1 6133 797
web: www.udruga-prsten.hr
e-mail: prsten@udruga-prsten.hr
Osnovni podaci:
OIB: 92653606230
Matični broj: 2005557
ŽIRO RAČUN:
Hrvatska poštanska banka d.d.
IBAN: HR0323900011100328241
VALUTA: EUR
Linkovi

Sva prava pridržana © Copyright 2008-2015 | Datum zadnje izmjene: 23.01.2015. |  Razvoj i podrška:  IN2 d.o.o.