DOBRODOŠLI NA WEB-STRANICE UDRUGE "PRSTEN"
Udruga bosanskih Hrvata "PRSTEN" vodeća je, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, s ciljem očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegova prosperiteta. Organizirana je kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 
 
 
 
Prsten Skip Navigation Links

vlj
3

Dr. Dragan Čović i Borjana Krišto u neformalnom posjetu kod predsjednika Vlade RH Tihomira Oreškovića

ZAGREB, 02.02.2016. Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković primio je danas u neformalni posjet predsjedatelja Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Dragana Čovića i predsjedateljicu Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Borjanu Krišto. Razgovarali su o  položaju hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini te načinima na koje bi se on mogao poboljšati.

 

 

Predsjednik Vlade Orešković izrazio je čvrstu potporu naporima Bosne i Hercegovine u pristupanju euroatlantskim integracijama, sa svim izazovima koje ono donosi. Premijer vjeruje da će Bosna i Hercegovina predajom zahtjeva za članstvo učiniti prvi značajan korak u pridruživanju Europskoj uniji, te je ocijenio realnom mogućnošću da početkom 2017.  BiH dobije i status kandidata. Premijer Orešković uvjeren je u plodnu i uspješnu suradnju dviju novih Vlada.

http://www.hdzbih.org/dr-dragan-covic-i-borjana-kristo-u-neformalnom-posjetu-kod-predsjednika-vlade-rh-tihomira-oreskovica-n1970
 

vlj
3

Predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović na radnom doručku s predsjednicom RH

ZAGREB, 02.02.2016. Predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović informirao je predsjednicu Republike Hrvatske o aktualnim političkim odnosima, aktivnostima vezanim za provedbu preostalih obveza na europskom putu BiH, te pratećim izazovima i poteškoćama.

 

Predsjednica Republike Hrvatske je čestitala predsjedatelju Predsjedništva BiH na objavi datuma podnošenja zahtjeva za članstvo u EU. Zajednička je ocjena da se radi o povijesnoj prekretnici, koja će nepovratno učvrstiti europsku perspektivu BiH. Složili su se da se radi o velikom iskoraku koji otvara prostor za nove, do prije nekoliko mjeseci nezamislive, mogućnosti. Stoga je posebice važno da njegov istinski značaj prepoznaju svi relevantni institucionalni akteri, kako u BiH, tako i unutar EU.

Pročitajte više
sij
26

Dragan Čović: Nakon predaje zahtjeva za EU 
čekamo ‘zeleno svjetlo’ za NATO

INTERVJU DRAGAN ČOVIĆ, PREDSJEDATELJ PREDSJEDNIŠTVA BIH - Vjerujem kako ćemo kroz politički dogovor o izmjenama Izbornog zakona Europi vrlo skoro poslati još jednu snažnu poruku, a to je da smo sposobni samostalno rješavati probleme i da BiH može funkcionirati kao ozbiljna država koja zaslužuje mjesto u velikoj ?EU obitelji - Veliki iskorak BiH na njenom putu u EU je učinjen.

 

Predaja zahtjeva za članstvo u EU 15. veljače u Bruxellesu zasigurno je jedna od povijesno važnih datuma u novijoj povijesti BiH. Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović u razgovoru za Večernji list govori o važnosti ovog koraka, europskom putu BiH, drugom važnom cilju - NATO-u, ali i o unutarnjim pitanjima vezanim uz izmjene Izbornog zakona, Ustava, reorganizacije BiH, vlast...

Pročitajte više
sij
25

Dr. Dragan Čović: Ovo je za BiH povijesni trenutak

Naša želja je da početkom 2017. budemo kandidati, imamo kandidatski status. Da bismo to uspjeli, pred BiH predstoji svaki mjesec mukotrpan rad na njezinu unutarnjem uređenju - Nakon što je BiH dobila službenu potvrdu s datumom predaje zahtjeva za članstvo u EU, razgovarali smo predsjedateljem Predsjedništva BiH dr. Draganom Čovićem, koji nam je za Večernji list BiH prenio prve reakcije, otkrio što se radilo na ovom putu...

 

BiH je dobila datum predaje zahtjeva za članstvo u Europsku uniju. Vaše prve reakcije nakon saznanja i poruke iz Bruxellesa?

Prije svega, obradovalo me što smo jučer od ministarstva vanjskih poslova Nizozemske, kao zemlje predsjedateljice EU u ovih šest mjeseci, dobili termin za predaju zahtjeva za članstvo u EU, koliko god se puno rasprava o tome vodilo u posljednje vrijeme. Taj datum je 15. veljače 2016. Ono što me veseli je da se omogućilo da na jednoj visokoj razini u Bruxellesu bude predan zahtjev uz jedno opće odobravanje velike većine prijatelja iz EU koji prate naš europski put.

Pročitajte više
pro
29

Predstavljamo: Bišnja u riječi i slici

“Svako dijete na zemaljskoj kugli, čim progleda vidi svoj komadić neba, i s pravom može reći da je taj komadić neba njegov, a svi drugi dijelovi neba pripadaju nekoj drugoj djeci, drugim ljudima, i ta činjenica za posljedicu ima tako veliku ljubav prema zavičaju koji je nezamjenjiv u pravom smislu te riječi,“ kaže u svojoj knjizi “Bišnja u riječi i slici“ autor Ante Nikolaš.

 

Mr. sc. Ante Nikolaš, dipl. ing. elektrotehnike danas živi u Slavonskom Brodu, ali cijeli je život povezan sa zavičajem, Gornjom Bišnjom, selom nedaleko od Dervente, u kojem je rođen.
 

Pročitajte više
ruj
28

Novi dijalog dio je vizije o boljoj BiH

Predsjednik HDZ BiH i predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović, koji boravi u New Yorku, gdje prisustvuje brojnim aktivnostima u okviru 70. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, u intervjuu za „Avaz“ ističe da je veoma važno što izaslanstvo BiH koju on predvodi na ovom značajnom skupu zastupa jedinstven stav kolektivnog šefa države BiH.

 

Dr. Čović se osvrnuo i na početak razgovora između predsjednika SBB-a i SDA-a Fahrudina Radončića i Bakira Izetbegovića o eventualnom ulasku u vlast SBB-a te kaže da je ovo izuzetno značajan proces ne samo za Bošnjake nego i za BiH.

Pročitajte više
ruj
27

Obraćanje predsjedatelja Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića na UN summitu o usvajanju Post - 2015 razvojne agende

BiH će nastaviti surađivati sa susjedima i međunarodnim partnerima u ozračju uzajamnog poštivanja i tolerancije, kako bi se osigurao mir, stabilnost i napredak u regiji

 

NEW YORK, 27.09.2015. Ekscelencije, dame i gospodo! Iznimna mi je čast govoriti na ovom povijesnom summitu o pitanjima koja su osobito važna za sadašnjost i budućnost čovječanstva. Ujedinjeni u zajedničkom vjerovanju u vrijednosti utkane u Povelji Organizacije, obvezujemo se da ćemo dati novo značenje viziji pravednog i održivog svijeta, oslobođenog siromaštva, straha svake vrste i potlačenosti.

 

Doista smo svjedočili brojnim dostignućima za našeg života, koja su bila izvan svake imaginacije naših predaka. Nevjerojatan tehnološki napredak bio je vodilja naših ekonomija i društava. Napredak ostvaren u iskorjenjivanju gladi bio je spor i nejednak, ali su nam postignuti rezultati dali nadu da se ova pošast može iskorijeniti za naših života. Prosječni životni vijek se više nego udvostručio u proteklom stoljeću. Ponosno možemo reći da je u učionicama više djece nego ikada, gdje im je doista i mjesto.

Pročitajte više
ruj
22

Protiv HVO-a i Herceg Bosne u BiH se vode montirani politički procesi

Intervju: Borjana Krišto za Večernji list - Izbjeglička kriza koja je zahvatila Europu postala je preko noći tema broj jedan. Iako ih nema na granicama BiH, sve agencije, službe, institucije su, navodno, spremne. Ovaj problem je zasjenio i vrlo burnu raspravu proteklog vikenda u Banjoj Luci o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Daytonskog sporazuma. Tamo je bila i predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto koja smatra da je rješavanje izbjegličke krize dio širih napora međunarodne zajednice.

Posljednjih dana svjedoci smo izbjegličkog vala. Kako gledate na to i mogućnost da se ova kriza prelije i na BiH?


- Pitanje migranata je presloženo, ne samo za BiH nego i za čitavu regiju i Europsku uniju, pa je sveobuhvatan i precizan odgovor teško dati u ovom trenutku. Svjesni naših odnosa i prilika, te materijalnih mogućnosti, vjerujem da institucije razmatraju ovo pitanje u širem kontekstu te da će imati adekvatan stav spram svih aspekata, sukladno svojim nadležnostima i da će odgovoriti na sve ono što ovakvo pitanje zahtjeva, od humanog odnosa prema ljudima do svih drugih izazova koji se mogu pojaviti u zemlji i u odnosima s drugim zemljama.

Ima li nova europska agenda, u kojoj je naglasak na ekonomskim i socijalnim reformama, izgleda za uspjeh i pokretanje pozitivnih procesa u BiH?
 

 

Pročitajte više
ruj
21

20 godina od mirovnog sporazuma: Dayton opet posvađao Dodika i Izetbegovića

Nezavisne novine organizirale konferenciju - Tri pogleda na prošlost, sadašnjost i budućnost. Daytonski sporazum jedni vide kao rješenje, drugi kao problem, a treći kao proces.

U tim se okvirima jučer održavala konferencija “Dvadeset godina Daytonskog mirovnog sporazuma - pogledi” u Banjoj Luci koju su organizirale Nezavisne novine. Burna rasprava člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i predsjedatelja Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom obilježila je najvažniju panel -raspravu “Pogledi iznutra” na kojoj su sudjelovali i predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović, crnogorski predsjednik Filip Vujanović, šef diplomacije BiH Igor Crnadak i predsjednik FBiH Marinko Čavara.

Pročitajte više
ruj
21

Čović: Narušili smo odnose jednakopravnosti, suverenosti i konstitutivnosti tri naroda

Pogledi na Dayton - Čović je rekao da je bilo oko 180 „popravaka“ na Ustav FBiH, nametanjem rješenja koja bi omogućila da se brže donose odluke u BiH - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je danas u Banjoj Luci da je nadogradnjama Daytonskog sporazuma, u zadnjih 20 godina, vidno narušena osnovna ideja tog sporazuma. Govoreći na konferenciji povodom 20. godišnjice Daytonskog sporazuma, Čović je rekao da je bilo oko 180 „popravaka“ na Ustav FBiH, nametanjem rješenja koja bi omogućila da se brže donose odluke u BiH. 

 

- Time smo se grubo poigrali s osnovnom ideje sporazuma i narušili odnose jednakopravnosti, suverenosti i konstitutivnosti tri konstitutivna naroda u BiH i predstavnika drugih i time smo na uštrb donošenja brzih odluka, često ne znajući zašto ih donosimo, potpuno zanemarili aspekt jednakopravnosti, kao osnove utemeljenja odnosa koji bi trebali da vrijede u BiH, rekao je on.

Pročitajte više
ruj
14

Predsjednica i Hrvati iz RS kritizirali Milanovićevu Vladu zbog nebrige

Grabar Kitarović u Banjoj Luci - "Nisam potpuno zadovoljna koliko Hrvatska čini za Hrvate na ovom prostoru, mislim da moramo povećati novčanu i svaku drugu pomoć i stvarati uvjete za njihov povratak", izjavila je Grabar-Kitarović novinarima nakon posjeta Banjaluci - Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i predstavnici Hrvata u Republici Srpskoj ocijenili su u subotu da vlada u Zagrebu nedovoljno pomaže Hrvatima u većinski srpskom entitetu u koji se vratilo samo tri posto izbjeglih Hrvata.

 

Prema podacima banjolučke biskupije, u RS-u danas živi oko 10.000 Hrvata, prema 220.000 koliko ih je bilo prije rata od 1992-1995. "Nisam potpuno zadovoljna koliko Hrvatska čini za Hrvate na ovom prostoru, mislim da moramo povećati novčanu i svaku drugu pomoć i stvarati uvjete za njihov povratak", izjavila je Grabar-Kitarović novinarima nakon posjeta Banjaluci.

Pročitajte više
ruj
14

Žalimo za svim žrtvama, no kriva je Miloševićeva velikosrpska politika

Predsjednica RH u Jajcu - Hrvatska je predsjednica u Jajcu sudjelovala u obilježavanju dvadesete obljetnice oslobađanja tog grada od okupacije vojske bosanskih Srba - Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ocijenila je u nedjelju u Jajcu u središnjoj Bosni kako su zajedničke vojne operacije vojnih snaga Hrvatske i Bosne i Hercegovine vođene 1995. godine bile ključne za završetak rata i sprečavanje zločina poput onog u Srebrenici istaknuvši pri tom kako je krivac za ratne strahote pa tako i za sve nevine žrtve prije svega velikosrpska politika Slobodana Miloševića.

 

Hrvatska je predsjednica u Jajcu sudjelovala u obilježavanju dvadesete obljetnice oslobađanja tog grada od okupacije vojske bosanskih Srba. Postrojbe Hrvatske vojske (HV) i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) oslobodile su Jajce 13. rujna 1995. godine u sklopu vojno-redarstvene operacije "Maestral" kojom su stvoreni uvjeti za okončanje ratnih sukoba u Bosni i Hercegovini i mirovne pregovore što su na kraju doveli do potpisivanja Daytonskog sporazuma. U oslobađanju Jajca koje je pod okupacijom bilo od listopada 1992. godine uz postrojbe HVO-a sudjelovali su 81. gardijska brigada HV, 22. domobranska satnija HV, 4. gardijska brigada HV, 7. gardijska brigada HV i 1. hrvatski gardijski zdrug HV.

Pročitajte više
1 2 3 4 5 

 
 

Kontaktirajte nas:
Udruga bosanskih Hrvata "Prsten"
Ulica grada Vukovara 235
10 000 Zagreb
tel: +385 1 6133 788
fax: +385 1 6133 797
web: www.udruga-prsten.hr
e-mail: prsten@udruga-prsten.hr
Osnovni podaci:
OIB: 92653606230
Matični broj: 2005557
ŽIRO RAČUN:
Hrvatska poštanska banka d.d.
IBAN: HR0323900011100328241
VALUTA: EUR
Linkovi

Sva prava pridržana © Copyright 2008-2015 | Datum zadnje izmjene: 23.01.2015. |  Razvoj i podrška:  IN2 d.o.o.