DOBRODOŠLI NA WEB-STRANICE UDRUGE "PRSTEN"
Udruga bosanskih Hrvata "PRSTEN" vodeća je, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, s ciljem očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegova prosperiteta. Organizirana je kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 
 
 
 
Prsten Skip Navigation Links

pro
7

DAYTONSKI SPORAZUM Američki dužnosnik odlučan: BiH treba promijeniti svoj državni Ustav!

Američki dužnosnik, koji je sudjelovao u radu Vijeća za provedbu mira u BiH, tijela koje nadzire provedbu mirovnog sporazuma iz Daytona, je istaknuo kako postoje zajednički napori Europske unije i SAD-a na popravljanju situacije u BiH i rješenja prijepora - Zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika Hoyt Brian Yee izjavio je da u Bosni i Hercegovini treba promijeniti državni ustav koji je sastavni dio Daytonskog mirovnog sporazuma, ali da zemlja treba ostati ustrojena s dva entiteta i tri konstitutivna naroda, u petak u intervjuu. "Nikada nije bila namjera da on (Dayton) ostane zauvijek. Tako da ćemo se jednom morati posvetiti slabostima u Daytonskom ustavu i sustavu koji je iz njega evoluirao proteklih godina", rekao je Hoyt Brian Yee u intervju za Nezavisne novine iz Banja Luke.

 

Upozoren kako bi inzistiranje na promjeni Daytonskog mirovnog sporazuma moglo izazvati otpore u Republici Srpskoj, američki dužnosnik je istaknuo kako SAD očekuje da se promjene odredbe ustava koji je sastavni dio Daytonskog mirovnog sporazuma kao njegov Aneks IV.

Pročitajte više
pro
7

U ZAGREBU Yee: SAD smatra da BiH treba reformirati izborni sustav

Yee smatra da će reformski proces potaknuti promjene u zakonodavstvu koje će naposljetku zahtijevati i promjene ustava - Sjedinjene Države kao jedan od jamaca Daytonskih mirovnih sporazuma ostaju privržene tom modelu suverenosti i teritorijalnog integriteta BiH, ali je u toj zemlji potrebno reformirati izborni sustav, izjavio je zamjenik pomoćnice američkog državnog tajnika za europska i euroazijska pitanja Hoyt Brian Yee. "Privrženi smo daytonskom modelu, suverenosti i teritorijalnom integritetu BiH. To ne znači da ne treba doći do promjena, apsolutno vjerujemo da se izborni sustav mora reformirati", kazao je Yee novinarima u Zagrebu.

 

Pročitajte više
pro
5

PLENARNA SJEDNICA Ustavni sud djelomično usvojio zahtjev Bože Ljubić

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je danas, 1. prosinca 2016. godine, na 101. plenarn?? sjednici odlučivao o jednom broju zahtjeva za ocjenu ustavnosti zakona i apelacija o navodnim povredama ljudskih prava i temeljnih sloboda. Ustavni sud BiH je, između ostalog, odbio zahtjev Osnovnog suda u Derventi za ocjenu kompatibilnosti članka 97. stavak 1. Zakona o ovršnom postupku Republike Srpske jer je utvrdio da je članak 97. stavak 1. Zakona o ovršnom postupku Republike Srpske u skladu s člankom II/3.k) Ustava Bosne i Hercegovine i člankom 1. Protokola broj 1 uz Europsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

 

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je obavio i preliminarnu raspravu o proceduralnim pitanjima u svezi sa zahtjevom Mladena Bosića, predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, za ocjenu ustavnosti Odluke o usvajanju Jedinstvenog programa obrade podataka popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013. godine broj 11-43- 2-12- 601-2/16 od 18. svibnja 2016. godine i Jedinstvenog programa obrade podataka popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013. godine. Odluku u svezi sa ovim zahtjevom Ustavni sud će donijeti na narednoj plenarnoj sjednici, priopćeno je iz Ustavnog suda BiH. 

 

Pročitajte više
pro
5

ZA DEMOKRACIJU Ustavni sud BiH za izmjene izbornog zakona u cilju ravnopravnosti Hrvata

Božo Ljubić podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti izbornog zakona kojim se diskriminira Hrvate - Ustavni sud Bosne i Hercegovine u četvrtak je djelomice prihvatio zahtjev za ocjenu ustavnosti izbornog zakona koji diskriminira Hrvate, kako navodi podnositelj Božo Ljubić, predsjednik Glavnog odbora Hrvatskog narodnog sabora BiH (HNS) koji je današnju odluku pozdravio kao poticaj da se konačno izmjene problematične odredbe.

 

Ljubićev zahtjev odnosio se na ocjenu ustavnosti odredbi članova Izbornog zakona BiH u dijelu kojim je, među ostalim, regulirano popunjavanje Doma naroda Parlamenta FBiH. Ljubićevo drži problematičnim to što se iz županija s hrvatskom većinom sada ne može birati onoliki broj zastupnika hrvatske nacionalnosti koji bi odražavao realno raspoloženje biračkog tijela nego se to prenosi na sve županije, bez obzira koliko u njima živi Hrvata.

Pročitajte više
pro
5

IZETBEGOVIĆEV ZAHTJEV Ustavni sud BiH poništio rezultate referenduma u Republici Srpskoj

Ustavni sud Bosne i Hercegovine u četvrtak je poništio referendum održan u Republici Srpskoj 25. rujna kao i njegove rezultate ocijenivši da je bio protivan Ustavu BiH. Takva odluka donesena je na temelju zahtjeva člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića za rješavanje ustavnopravnog spora sa Republikom Srpskom nakon što je entitetski parlament u srpnju odlučio raspisati referendum na kojemu bi se odlučivalo o tome hoće li se 9. siječnja i dalje obilježavati kao dan RS iako je državni ustavni sud 2015. donio pravorijek po kojem je obilježavanje tog datuma neustavno jer se time diskriminira Hrvate i Bošnjake.

 

Dan 9. siječnja obilježava se u znak sjećanja na taj datum iz 1992. kada je dio srpskih zastupnika u skupštini tadašnje SR BiH jednostrano proglasio republiku srpskog naroda u BiH s ciljem njezina zadržavanja u sastavu "skraćene" Jugoslavije.  Razmatrajući Izetbegovićev zahtjev Ustavni sud BiH utvrdio je kako je već sama odluka parlamenta RS o raspisivanju referenduma bila protivna Ustavu BiH jer je ponuđeno referendumsko pitanje o kojemu već postoji obvezujuća odluka Ustavnog suda koju su dužna poštovati sva tijela vlasti u zemlji. 

 

Pročitajte više
pro
5

Dodik optužio hrvatsku predsjednicu za miješanje u unutarnje poslove BiH

Predsjednik Republike Srpske u BiH Milorad Dodik optužio je hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović za miješanje u unutarnje poslove BiH nakon što je ona upozorila na nestabilno stanje u susjednoj zemlji i opasnosti koje po njen opstanak predstavljaju postupci poput rujanskog referenduma u RS, koji je održan protivno odlukama Ustavnog suda BiH. -Referenduma u RS će biti, a njihove teme birat će isključivo građani RS - kazao je Dodik za Radio-televiziju RS (RTRS) iz Sankt-Peterburga, gdje boravi u višednevnom posjetu kako bi ojačao veze Republike srpske i Rusije.

Pročitajte više
stu
24

Državni tajnici Milas i Bušić u posjetu Hrvatima u Središnjoj Bosni

U srijedu 23.studenog, Zvonko Milas, državni tajnik u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Zdravka Bušić, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova posjetili su Vitez, Kiseljak i Sarajevo gdje su posjetili neke od najznačajnijih projekata koje podupire Vlada Republike Hrvatske te se susreli s predstavnicima Hrvata iz društvenog, političkog, gospodarskog, kulturnog i vjerskog života u tom dijelu Bosne i Hercegovine.Tijekom posjeta Vitezu obišli su prostorije Hrvatskog doma, prije svega Kazališnu dvoranu i Radio Vitez. Naime, Vlada Republike Hrvatske je u 2016. financijski pomogla obnovu Kazališne dvorane, dok je Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske bio pokrovitelj nedavno završene vrlo uspješne kulturne manifestacije Dani hrvatskog kazališta u Vitezu, uz sudjelovanje kazališnih ansambala iz BiH, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Crne Gore.

 

Pročitajte više
stu
23

PIŠE Jozo Pavković: Herceg Bosnu svi u BiH trebaju slaviti jer je ona temelj države

Što su sastavnice Federacije BiH, a što države? Koji su njihovi praznici? Što su sastavnice Oružanih snaga BiH? Ovo su samo tri od više od tri tisuće pitanja koje će europski povjerenik za proširenje EU Johannes Hahn 9. prosinca predati vlastima u BiH kao dio procedure na putu do kandidacijskog statusa u EU. U odgovorima na mnoga pitanja BiH će Europi morati priznati činjenice koje sada negira.

 

Sama riječ Federacija znači da je od nečega sastavljena. U Washingtonu su HR Herceg Bosna i Republika BiH sporazumno ušle u hrvatsko-bošnjačku Federaciju BiH i potpisale konfederaciju s RH. Nakon toga u Daytonu su s Republikom Srpskom ušle u državni savez. Slično je kada su u pitanju i Oružane snage. Najprije su HVO i Armija BiH formirali zajedničku federalnu vojsku, a potom zajedno s vojskom RS-a uspostavili Oružane snage BiH. Dakle, Hrvati su kroz Herceg Bosnu i HVO zajedno s Bošnjacima i Armijom i Srbima i VRS-om temelji današnje države i današnje vojske u BiH.

 

Pročitajte više
stu
16

Dr. Dragan Čović za Slobodnu Dalmaciju: Od nestanka Herceg-Bosne Hrvati su pravno nezaštićeni

S predsjednikom HDZ-a BiH i hrvatskim članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Draganom Čovićem, razgovarali smo nakon njegova posjeta Zagrebu. Pri povratku u Mostar boravio je i u Orašju, koje je nakon uhićenja desetorice tamošnjih pripadnika HVO-a postalo vruća tema kako unutar BiH, tako i u odnosima s Hrvatskom.

 

Dojam je da ste nakon uhićenja u Posavini vi, uz samog generala Matuzovića i krug ljudi uz njega, bili nekako najmanje iznenađeni...

 

– Ne znam kako razmišljaju drugi, ali vam mogu reći kako sam se ja tada osjećao. Već desetak godina imamo intenzivnu komunikaciju s našim ljudima koji se svojim djelovanjem od 1991. do 1995. vežu uz HVO i opstojnost Hrvata u BiH. Imali smo različite koncepcije, strategije, akcije kako zaštititi dostojanstvo Domovinskog rata i naših branitelja, pa u tom smislu i kako pomoći svima onima koji su u određeno vrijeme bili izloženi pravosudnom sustavu u BiH, negdje u okruženju ili samom Haagu. Nemojmo podcijeniti da je to počelo ima već 20 godina.

 

Pročitajte više
stu
11

Sastanak ministra obrane RH s hrvatskim članom Predsjedništva BiH

Tijekom susreta se razgovaralo o aktualnim političkim događanjima, kao i o prošlotjednim uhićenjima 10 bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane i Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane.

 

Sugovornici su zajednički potvrdili važnost neselektivnog postupanja i depolitizacije pravosuđa u Bosni i Hercegovini. Također, istaknuta je važnost zajedničke suradnje dviju zemalja, te euroatlantskog puta BiH, koji Republika Hrvatska snažno podupire, a čemu su, prema riječima hrvatskog člana Predsjedništva BiH dr. Čovića, Hrvati u BiH potpuno predani.

Pročitajte više
stu
11

KARDINAL PULJIĆ: Daytonski sporazum je greška Hrvatske, uhićuje se krive ljude

One koji su se branili - sada uhićuju. Tako da smatram da je negdje je zakazala logika pravednosti, kazao je Puljić - Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić izjavio je u intervjuu za sarajevsku TV1 da Hrvatska mora ispraviti pogrešku s potpisivanjem Daytonskog mirovnog sporazuma za BiH kojim su Hrvati postali neravnopravni u toj zemlji te da bi u slučaju eventualne uspostave hrvatskog entiteta moralo doći do rekonstrukcije cijele zemlje. "Ako ljudi koji su stvorili Dayton prepoznaju da to ne može funkcionirati onda moraju tražiti neko rješenje. Ako to Hrvatska sada spominje, to znači da je ona potpisivanjem Daytona napravila grešku i sada to mora ispraviti", rekao je kardinal Puljić u intervju za TV1.

 

Upitan što bi bilo s ostalim Hrvatima koji ne bi bili obuhvaćeni granicama trećeg entiteta, kardinal Puljić je pojasnio da Hrvati već nisu ravnopravni na području Republike Srpske te da su u Federaciji BiH stalno nadglasani. "Ako će se praviti treći entitet onda se 'de facto' mora korigirati sve. Nisam sposoban protumačiti što to znači treći entitet, ali znam da se mora naći mehanizam da svaki narod bude jednakopravan pred Ustavom i zakonom. Kako će se to pronaći - neka pravnici o tome razmišljaju'', dodao je vrhbosanski nadbiskup.

 

Pročitajte više
stu
11

ORAŠJE - Ljubić: Ništa što se događa u BiH nije slučajno

'Svako zlo nije uvijek za zlo, ponekad je i za dobro, u najmanju ruku Hrvatska se probudila' - Predsjednik saborskog Odbora za Hrvate izvan Hrvatske Božo Ljubić (HDZ) podržao je u četvrtak akcije hrvatske Vlade, predsjednice Republike i drugih institucija prema u krizi nastaloj nakon uhićenja desetorice časnika HVO-a u Bosanskoj Posavini.

 

"Očekujem da će se diplomatskim bilateralnim i multilateralnim kontaktima s tijelima BiH te s našim partnerima u EU i NATO-u naći dobra rješnja da počinitelji zločina budu odgovarajuće kažnjeni, da se počinitelji strogo individualiziraju i da se potpuno napusti selektivni nacionalno i politički motiviran progon koji je trenutno na sceni u BiH", rekao je Ljubić na sjednici Odbora koji je nakon njegova izlaganja nastavio raditi bez javnosti.

 

Pročitajte više
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 

 
 

Kontaktirajte nas:
Udruga bosanskih Hrvata "Prsten"
Ulica grada Vukovara 235
10 000 Zagreb
tel: +385 1 6133 788
fax: +385 1 6133 797
web: www.udruga-prsten.hr
e-mail: prsten@udruga-prsten.hr
Osnovni podaci:
OIB: 92653606230
Matični broj: 2005557
ŽIRO RAČUN:
Hrvatska poštanska banka d.d.
IBAN: HR0323900011100328241
VALUTA: EUR
Linkovi

Sva prava pridržana © Copyright 2008-2015 | Datum zadnje izmjene: 23.01.2015. |  Razvoj i podrška:  IN2 d.o.o.