srp

Održana treća ovogodišnja sjednica Upravnog odbora

Treća ovogodišnja sjednica Upravnog odbora Udruge Hrvata BiH Prsten sedmog saziva održana je 2. srpnja 2019. u prostorijama tvrtke AutoZubak u Sesvetama, kojoj su nazočili članovi proširenog UO-a Udruge.

Nakon što je pozdravio nazočne, posebno predsjednika Skupštine Grada Zagreba i člana Nadzornog odbora Udruge Prsten Dragu Prgometa, predsjednik Udruge Pavo Zubak predložio je dnevni red koji je jednoglasno usvojen, kao i zapisnik s prethodne sjednice UO-a, održanog 7. svibnja. Potom je podnio Izvješće o radu Udruge između dviju sjednica te najavio aktivnosti planirane za iduće razdoblje do sljedeće sjednice, koja se planira održati krajem rujna. Zahvalio je svima koji su sudjelovali u brojnim aktivnostima te pozvao na daljnju suradnju.

Uslijedila su pojedinačna izvješća čelnika podružnica i ogranaka te klubova, kao i izvješća o Zakladi i Udruzi bosanskohercegovačkih Hrvata Prsten.

Izvješće o Zakladi Prsten podnio je upravitelj Zaklade Vlado Guberac, nakon čega je iznio prijedlog Statuta Zaklade Prsten, kao i Pravilnika o uvjetima i postupku dodjele sredstava za ostvarivanje svrhe Zaklade Prsten. Do sada je Zaklada dodijelila 132 stipendija studentima (za sve godine studiranja), za što su članovi i prijatelji Udruge Prsten osigurali oko 3.420.000 kuna. S tom svrhom nedavno je održan deveti humanitarni koncert Zaklade pod nazivom Prsten za budućnost u HNK-u Osijek, a predsjednik Zubak zahvalio je svima koji su neposredno sudjelovali u pripremi i provedbi koncerta.

Izvješće o jednogodišnjem radu Udruge bosanskohercegovačkih Hrvata Prsten BiH podnio je predsjednik Udruge Zdenko Vukić. Upravni odbor preporučio je UBHH Prsten u BiH da na jesen održi svečanu akademiju povodom prve obljetnice djelovanja Udruge Prsten u BiH.

Na dnevnom redu bilo je i predstavljanje novog loga Udruge i Zaklade Prsten te rasprava o rebrandingu Udruga Prsten u RH, za koji je zadužen član Predsjedništva UO-a Draženko Mamić. Upravni je odbor podržao novi logo Udruge i Zaklade Prsten, te usvojio zaključak kojim se odobrava izrada novih banera podružnica i klubova te Foruma mladih  i dao  preporuku UO UBHH Prsten u BiH  da usvoje novi  logo za Prsten u BiH.

Predsjednik Udruge Pavo Zubak izvijestio je o sudjelovanju izaslanstva Prstena na okruglom stolu u Banja Luci na temu “Hrvati u Republici Srpskoj – O(p)stanak“ te predložio zaključke koji su također usvojeni, a kojima je konačni cilj osmisliti program konkretne pomoći Hrvatima u Republici Srpskoj.

Razgovaralo se i o nastavku suradnje s Hrvatskim narodnim saborom BiH, koja traje od 2012. godine,  te o pripremama za održavanje sastanka na temu ”Implementacija izbornih rezultata i aktivnosti HNS-a BiH, kao dijela vladajuće koalicije,  u idućem razdoblju“. Upravni odbor izrazio je potporu suradnji s HNS-om BiH, te ovlastio predsjednika Udruge i Predsjedništvo UO-a da dogovore sastanak i teme razgovora s predstavnicima HNS-a BiH, kao i sastanke s drugim čimbenicima u BiH s ciljem ostvarivanje pune pravne i stvarne konstitutivnosti Hrvata u BiH i njihove jednakopravnosti s Bošnjacima i Srbima.

Dopredsjednik Udruge Darko Tipurić zbog profesionalnog angažmana u svjetskoj organizaciji Rotary kluba zamolio je da ga Upravni odbor razriješi dužnosti dopredsjednika u idućim dvjema godinama, što je i prihvaćeno. Predsjednik Udruge Pavo Zubak zahvalio je dopredsjedniku Tipuriću na dosadašnjem radu, koji je pritom istaknuo kako ostaje aktivan član Udruge te da će se angažirati i u definiranju strategije Udruge.

Na trećoj ovogodišnjoj sjednici Upravnog odbora u Prsten je primljen 21 novi član, od kojih je 14 fizičkih i 7 pravnih osoba. Predsjednik Udruge Pavo Zubak čestitao je novim članovima te ih pozvao da i oni aktivno sudjeluju u radu Prstena.

Predsjednik Zubak u završnom je obraćanju zamolio sve nazočne da razmisle i razgovaraju s članstvom na temu ”Prsten, danas – sutra“ kako bi temeljem toga napravili novi iskorak i donijeli novu strategiju za iduće godine, te mladima ostavili snažnu i moćnu Udrugu.

Nakon sjednice uslijedio je tradicionalni domjenak i druženje u organizaciji tvrtke AutoZubak  i tvrtke Žito Osijek.