DOBRODOŠLI NA WEB-STRANICE UDRUGE "PRSTEN"
Udruga Hrvata BiH "PRSTEN" vodeća je, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, s ciljem očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegova prosperiteta. Organizirana je kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 
 
 
 
Prsten Skip Navigation Links

sij
17

Sukobi između BiH i RH obilježili 2018., može li 2019. biti godina zaokreta

Konačno je vrijeme da se RH i BiH oslobode zarobljeništva prošlosti i okrenu se budućnosti

 

Kolumnu piše Jozo Pavković

 

Napeti odnosi sa susjedima obilježili su 2018. godinu u BiH. Osobito s Hrvatskom. Kako je počela godina tako i završava. Optužbe se svakodnevno smjenjuju. Većina njih izranja iz neriješenoga hrvatskog pitanja u BiH. Stvoreno je negativno ozračje u kojemu se i najmanji problemi predimenzioniraju i prerastaju u međudržavni spor. Kada se tome pridoda svježa ratna prošlost, zbog koje Bošnjaci i Srbi koriste svoje pozicije za osvetu Hrvatskoj, onda je jasno zašto su susjedi u mirnodopskom ratu.

 

Listopadski izbori su dodatno zaoštrili odnose među Bošnjacima i RH. Padale su teške riječi. Sramotne i uvredljive izjave iz Sarajeva upućivane su prema hrvatskom narodu i njihovu čelništvu. A sve u funkciji ušutkavanja Hrvatske, kako bi ono što nisu u ratu lakše završili u miru. Zato čudi nacionalna nedoraslost mnogih zastupnika u Hrvatskom saboru. Stranačkom raspravom o Deklaraciji više su odnemogli Hrvatima u BiH, nego što su pomogli njezinim usvajanjem.

 

Tisuću kilometara duga granica između dviju država idealna je za sporove. Najkrupniji prijepor je oko Pelješkog mosta. Iako njegova izgradnja predstavlja strateški interes i za BiH (zbog prometnog rasterećenja Neuma), Bošnjaci ga ruše pričom kako će on zatvoriti izlaz na otvoreno more.

 

I drugi mostovi razdvajaju dva susjeda. Osobito onaj u Gradišci. Stalno se traže razlozi kako ga ne graditi. RH i BiH spore se i oko nekretnina. Dodatna tenzija podigla se oko bh. odmarališta na Jadranu koje Hrvatska daje u najam. I Agrokor je također uzdrmao svog susjeda. Prijepori nisu samo zbog nekretnina, mora, rijeka, planina, mostova, cesta, već i zraka. U Slavonskom Brodu bune se zbog zagađenog zraka koji dolazi s druge strane Save. Jednako kao što u BiH strahuju od zračenja zbog najave odlaganja nuklearnog otpada RH uz samu granicu.

 

Teške riječi padale su zbog ISIL-ovaca, mudžahedina, vehabija, pa čak i izbjeglica. Ovih dana optužuje se RH za zlostavljanje i protjerivanje migranata sa svog teritorija. Odnose među državama narušavaju i prebjezi, odnosno izbjegavanje izdržavanja kazni onih s dvojnim državljanstvom. Dug je još popis neriješenih sporova.

 

Ljepša strana odnosa BiH i Hrvatske su njihovi građani. Sportaši iz BiH, koji brane boje hrvatskih klubova i reprezentacija, pomogli su RH popeti se na krov svijeta. Izbornik iz RH postiže dobre rezultate sa zmajevima. Kulturni radnici zajednički realiziraju mnoge značajne projekte. Hrvatska je drugi najveći investitor u BiH i njezin glavni vanjskotrgovinski partner.

 

Konačno je vrijeme da se RH i BiH oslobode zarobljeništva prošlosti i okrenu se budućnosti. Zato treba umjesto uvredljive Rezolucije protiv RH, koju jučer traže probošnjačke stranke, izraditi “Deklaraciju povjerenja”. Ona mora biti temelj svih budućih projekata. Koji će se graditi na dobrobit obiju država. Tada će mostovi spajati, a ne razdvajati ljude i narode. Može li suradnja RH i BiH, za razliku od 2018., biti pozitivan događaj sljedeće godine ovisi jednako o balkanskom i europskom ponašanju. Koji se baš na toj tisuću kilometara dugoj granici sudaraju, ljube, mrze..

 |    Ispis stranice


Tagovi:    

blog comments powered by Disqus

DOBRODOŠLI NA STRANICE UDRUGE "PRSTEN"

Udruga Hrvata BiH Prsten utemeljena je 9. listopada 2005. godine na Izbornoj skupštini u Zagrebu pod nazivom Udruga bosanskih Hrvata "Prsten". Koncipirana je na regionalnom principu predstavnika općina Bosanske Posavine i Srednje Bosne. 2018. godine Udruga mijenja naziv u Udruga Hrvata BiH Prsten. Udruga je organizirana kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 

NAŠA VIZIJA
Udruga PRSTEN je vodeća, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, u cilju očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegovog prosperiteta.

VRIJEDNOSTI KOJE NAS POVEZUJU
veličina u jednostavnosti, zajedničko podrijetlo, povijest, duh, mentalitet, sličan sustav vrijednosti i načela, solidarnost i spremnost na podršku, njegovanje tradicije i kraja iz kojeg dolazimo, humanitarno i karitativno djelovanje, gospodarsko povezivanje i nastup, ulaganje u znanje i obrazovanje, investiranje u razvoj pasivnih područja i tvrtki s tih prostora.

KAKO POSTATI ČLAN UDRUGE

Članom može postati svaka osoba koja prihvati Statut Udruge "Prsten". Naša vrata su otvorena za sve ljude velikog srca i dobrih namjera, zato nam se pridružite! Prvi korak prema punopravnom članstvu je ispunjavanje on-line pristupnice, ovdje na našoj web stranici, koju možete pronaći u izborniku"članstvo" ili možete osobno doći u prostorije Središnjeg ureda Udruge ili tajništva Podružnice. Godišnja članarina iznosi: 50,00 kn za fizičke osobe, dok za pravne subjekte iznosi 1.800,00 kn za trgovačka društva, 900,00 kn za obrte.

NAČIN PLAĆANJA ČLANARINE:

Primatelj:
Udruga Hrvata BiH Prsten
Ulica grada Vukovara 235
Zagreb

Broj žiro-računa primatelja:
IBAN: HR0323900011100328241
Hrvatska poštanska banka

ili

IBAN: HR50 2340 0091 1106 6523 7

Privredna banka Zagreb

 

Za uplate iz inozemstva:

IBAN: HR03 2390 0011 1003 2824 1,Valuta: € SWIFT: HPBZHR2X

Poziv na broj odobrenja: datum rođenja (ddmmgggg)
Opis plaćanja: članarina za godinu
Uplatitelj: vidljivo napisati ime i prezime

 

DONIRAJTE ZAKLADI PRSTEN

Donacije koje će pomoći radu naše ZAKLADE
možete uplatiti na

Hrvatska poštanska banka d.d. 
Zaklada "Prsten" Račun broj: IBAN: HR73 2390 0011 1003 4900 0

Na čemu Vam od srca zahvaljujemo!

 
 

Kontaktirajte nas:
Udruga Hrvata BiH "Prsten"
Ulica grada Vukovara 235
10 000 Zagreb
tel: +385 1 6133 788
fax: +385 1 6133 797
web: www.udruga-prsten.hr
e-mail: prsten@udruga-prsten.hr
Osnovni podaci:
OIB: 92653606230
Matični broj: 2005557

ŽIRO RAČUN:
Hrvatska poštanska banka d.d.
IBAN: HR0323900011100328241
VALUTA: EUR, HRK

Privredna banka Zagreb d.d.
IBAN: HR5023400091110665237
VALUTA: HRK
Linkovi

Sva prava pridržana © Copyright 2008-2015 | Datum zadnje izmjene: 23.01.2015. |  Razvoj i podrška:  IN2 d.o.o.