DOBRODOŠLI NA WEB-STRANICE UDRUGE "PRSTEN"
Udruga Hrvata BiH "PRSTEN" vodeća je, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, s ciljem očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegova prosperiteta. Organizirana je kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 
 
 
 
Prsten Skip Navigation Links

sij
17

Kitarović: Daytonski sporazum treba mijenjati

Erdogan je najavio kako će uskoro doći u Zagreb s brojnim gospodarstvenicima, a kao cilj postavio je povećanje trgovinske razmjene

 

 

Daytonski sporazum je u svoje vrijeme bio dobar jer je donio mir, no treba ga mijenjati jer Bosna i Hercegovina ne ide naprijed, rekao je danas turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan nakon sastanka s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović u Ankari. Predsjednica je boravila u jednodnevnom državnom posjetu Turskoj, koji je otpočela odavanjem počasti na grobu Mustafe Kemala Ataturka, nastavila sastankom s predsjednikom turskog Binalijem Yildirimom, te završila dvosatnim razgovorom s turskim predsjednikom.

 

- Utvrdili smo da Daytonski sporazum nije adekvatan i ne pomaže BIH u napretku. Želimo da BiH s Bošnjacima, Srbima i Hrvatima bude jaka zemlja koja će napredovati u miru - kazao je Erdogan. Turski se predsjednik založio za ponovnu aktivaciju trilateralnog mehanizma koji čine Hrvatske, Turske i BiH, koje su u tom formatu od 2010. do sad održale sedam sastanaka.

 

- Trilateralni mehanizam je veoma važan, iako smo ga zapostavili - rekao je Erdogan koji očekuje da će se ponovno aktivirati nakon osnutka vlade BiH. Na pitanje novinara o izborima, odnosno o izboru hrvatskog člana u predsjedništvo BiH bošnjačkim glasovima, turski je predsjednik kazao kako su izbori volja glasača i da ne može odgovoriti koliko je Bošnjaka glasalo za Željka Komšića kojega Hrvati u BiH ne prihvaćaju kao svog legitimnog predstavnika.

 

- Naš je cilj na osnovu ovakvog rezultata postići kompromis - rekao je.

 

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je kako će Hrvatska ustrajati na dijalogu, ali i inzistirati na provedbi odluke Ustavnog suda o izbornom zakonu u BiH, dodavši kako se slaže s novinarskom konstatacijom o puzajućim promjenama Daytonskog sporazuma.

 

- Nastavit ćemo pružati našu potporu BiH, ali i zagovarati ne samo formalnu jednakost njezinih naroda. Mora se osigurati demokratsko pravo svakog od triju naroda da izaberu svoje legitimne predstavnike - kazala je predsjednica.

 

Iako su Hrvatska i Turska u isto vrijeme otvorile pregovore za članstvo, put Ankare brzo je zaustavljen, uz brojne kritike iz Bruxellesa o kršenjima ljudskih prava. Ipak, Erdogan u Zagrebu vidi snažnog zagovaratelja Turske u EU, što je potvrdila i predsjednica, kazavši da će ta tema biti na dnevnom redu hrvatskog predsjedanja EU.

 

Erdogan je najavio kako će uskoro doći u Zagreb s brojnim gospodarstvenicima, a kao cilj postavio je povećanje trgovinske razmjene koja bi sa sadašnjih 500 milijuna dolara trebala porasti na milijardu godišnje. Prostora za suradnju ima u energetici, prometnoj povezanosti i prehrambenoj industriji. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je istaknula da su brojne hrvatske tvrtke stekla za svoje proizvode certifikat halal te ih mogu izvoziti u muslimanske zemlje poput Turske.

 

 |    Ispis stranice


Tagovi:    

blog comments powered by Disqus

DOBRODOŠLI NA STRANICE UDRUGE "PRSTEN"

Udruga Hrvata BiH Prsten utemeljena je 9. listopada 2005. godine na Izbornoj skupštini u Zagrebu pod nazivom Udruga bosanskih Hrvata "Prsten". Koncipirana je na regionalnom principu predstavnika općina Bosanske Posavine i Srednje Bosne. 2018. godine Udruga mijenja naziv u Udruga Hrvata BiH Prsten. Udruga je organizirana kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 

NAŠA VIZIJA
Udruga PRSTEN je vodeća, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, u cilju očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegovog prosperiteta.

VRIJEDNOSTI KOJE NAS POVEZUJU
veličina u jednostavnosti, zajedničko podrijetlo, povijest, duh, mentalitet, sličan sustav vrijednosti i načela, solidarnost i spremnost na podršku, njegovanje tradicije i kraja iz kojeg dolazimo, humanitarno i karitativno djelovanje, gospodarsko povezivanje i nastup, ulaganje u znanje i obrazovanje, investiranje u razvoj pasivnih područja i tvrtki s tih prostora.

KAKO POSTATI ČLAN UDRUGE

Članom može postati svaka osoba koja prihvati Statut Udruge "Prsten". Naša vrata su otvorena za sve ljude velikog srca i dobrih namjera, zato nam se pridružite! Prvi korak prema punopravnom članstvu je ispunjavanje on-line pristupnice, ovdje na našoj web stranici, koju možete pronaći u izborniku"članstvo" ili možete osobno doći u prostorije Središnjeg ureda Udruge ili tajništva Podružnice. Godišnja članarina iznosi: 50,00 kn za fizičke osobe, dok za pravne subjekte iznosi 1.800,00 kn za trgovačka društva, 900,00 kn za obrte.

NAČIN PLAĆANJA ČLANARINE:

Primatelj:
Udruga Hrvata BiH Prsten
Ulica grada Vukovara 235
Zagreb

Broj žiro-računa primatelja:
IBAN: HR0323900011100328241
Hrvatska poštanska banka

ili

IBAN: HR50 2340 0091 1106 6523 7

Privredna banka Zagreb

 

Za uplate iz inozemstva:

IBAN: HR03 2390 0011 1003 2824 1,Valuta: € SWIFT: HPBZHR2X

Poziv na broj odobrenja: datum rođenja (ddmmgggg)
Opis plaćanja: članarina za godinu
Uplatitelj: vidljivo napisati ime i prezime

 

DONIRAJTE ZAKLADI PRSTEN

Donacije koje će pomoći radu naše ZAKLADE
možete uplatiti na

Hrvatska poštanska banka d.d. 
Zaklada "Prsten" Račun broj: IBAN: HR73 2390 0011 1003 4900 0

Na čemu Vam od srca zahvaljujemo!

 
 

Kontaktirajte nas:
Udruga Hrvata BiH "Prsten"
Ulica grada Vukovara 235
10 000 Zagreb
tel: +385 1 6133 788
fax: +385 1 6133 797
web: www.udruga-prsten.hr
e-mail: prsten@udruga-prsten.hr
Osnovni podaci:
OIB: 92653606230
Matični broj: 2005557

ŽIRO RAČUN:
Hrvatska poštanska banka d.d.
IBAN: HR0323900011100328241
VALUTA: EUR, HRK

Privredna banka Zagreb d.d.
IBAN: HR5023400091110665237
VALUTA: HRK
Linkovi

Sva prava pridržana © Copyright 2008-2015 | Datum zadnje izmjene: 23.01.2015. |  Razvoj i podrška:  IN2 d.o.o.