DOBRODOŠLI NA WEB-STRANICE UDRUGE "PRSTEN"
Udruga Hrvata BiH "PRSTEN" vodeća je, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, s ciljem očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegova prosperiteta. Organizirana je kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 
 
 
 
Prsten Skip Navigation Links

pro
7

Prstenu povelja za doprinos razvoju Sveučilišta u Mostaru

Povelju Prstenu za izniman doprinos razvoju Sveučilišta u Mostaru predsjedniku Kluba poduzetnika Ivici Nuiću uručio je rektor Sveučilišta Zoran Tomić, a ovo hvalevrijedno priznanje prvo je dodijeljeno novoimenovanoj Udruzi Hrvata Bosne i Hercegovine Prsten na čelu s predsjednikom Pavom Zubakom.

 

 

 

Povodom obilježavanja 41. obljetnice Sveučilišta u Mostaru (SUM) 7. prosinca 2018. održana je otvorena svečana sjednica Senata SUM-a. Uz članove Senata, profesore i djelatnike Sveučilišta, nazočili su brojni uzvanici, gospodarstvenici, predstavnici kulturnog i vjerskog života, međunarodnih organizacija i svih razina vlasti na čelu s dr. Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ-a BiH i HNS-a BiH. 


Svečanu sjednicu otvorio je rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zoran Tomić, osvrnuvši se na proteklu godina koja je za Sveučilište bila izazovna, dinamična i strateški najvažnija u smjeru budućeg rada jer je uspješno provedena integracija i izrađena Strategija razvoja 2018-2023. te osigurana financijska stabilnost Sveučilišta u Mostaru. 


Posebno je istaknuo važnost unapređivanja znanstvenog rada i povezivanja s gospodarskim sektorom. “Trenutačna ulaganja u znanost i visoko obrazovanje u BiH daleko su ispod prosjeka okruženja, a pogotovo EU-a. Nužno je otvoriti dijalog s mjerodavnim institucijama radi unapređenja javnog financiranja istraživanja u znanosti. Osim toga potrebno je, i kroz javne politike i kroz politiku Sveučilišta, jače poticati nedovoljno iskorištene mogućnosti ulaganja poslovnog i društvenog sektora u istraživanje i razvoj. Stoga je nužno na Sveučilištu u Mostaru stvoriti ambijent koji omogućuje i potiče interakcijske mehanizme i mehanizme suradnje istraživača s gospodarstvom i društvenim djelatnostima, uključivanje u procese specijalizacije, povezivanje istraživačke i gospodarske aktivnosti kroz znanstveno-istraživački rad, ali i zajednička istraživanja za potrebe gospodarskih subjekata.“ Izrazio je optimizam i vjeru kako će Sveučilište u Mostaru uspjeti prevladati sve izazove i iz svih poteškoća izaći jače i konkurentnije. Posebni gosti bili su predstavnici Rektorskog zbora RH i Rektorske konferencije BiH, i to: prof. dr. Dijana Vican, rektorica Sveučilišta u Zadru i iz Bosne i Hercegovine prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, koji su se obratili nazočnima, čestitali obljetnicu SUM-u i podsjetili na dugu tradiciju, ali i optimističnu budućnost Sveučilišta u Mostaru.

 

 

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a BiH, nekadašnji student, a danas redoviti profesor Sveučilišta u Mostaru, izrazio je zadovoljstvo što je dijelom uspješne i proaktivne akademske zajednice i jedinog javnog Sveučilišta na hrvatskom jeziku u BiH, kazavši kako Sveučilište puno znači za hrvatski narod, kao najmalobrojniji, ali konstitutivni narod Bosne i Hercegovine. “Duboko sam uvjeren da se mi imamo čime ponositi u BiH kroz 41 godinu zajedničkog djelovanja. Ono što me posebno veseli jest mreža i povezanost, odnosno uspješna suradnja Sveučilišta s Rektorskim zborom/konferencijom BiH. To je put kako mi, i ovo nesavršeno društvo u kojem danas živimo, i vi pokušavate pronaći mjesta za znanost, obrazovanje i sve ono što i jest zadatak sveučilišta i univerziteta u BiH, koristeći sve one vještine koje su vam nužne jer onaj dio sustava koji bi trebao biti uz vas često nije na tom zadatku. S te strane vjerujem da će društvena i politička zajednica, osnivači Sveučilišta, sve razine vlasti učiniti sve, zajedno kroz političko djelovanje, da se promijeni ambijent iako će on još dugo vremena biti krizni i dosta zahtjevan.“ Čestitao je obljetnicu Sveučilištu i izrazio punu potporu razvojnim planovima planiranim Strategijom razvoja Sveučilišta i radu Upravnog vijeća.


Na svečanoj sjednici Senata predstavljeni su najbolji studenti SUM-a, dobitnici rektorovih nagrada, te su uručena priznanja i plakete u znak zahvalnosti za razvitak i očuvanje Sveučilišta u Mostaru. U ime nagrađenih obratio se predsjednik Vlade HNŽ-a prof. dr. Nevenko Herceg, ističući kako svi oni koji su svoj rad utkali u uspjeh Sveučilišta zaslužuju da “zajedno nastavimo s izgradnjom suvremenog Sveučilišta, kako bi ono ostalo nositelj izvrsnosti i inovativnosti u našoj znanosti i visokom obrazovanju. S našom potporom nećemo stati. Upravo suprotno, bit ćemo i dalje stalno i iskreno zauzeti za dobro ovog, po mnogo čemu, jedinstvenog i prepoznatljivog Sveučilišta. U osobno, ali i u ime ostalih dobitnika priznanja za doprinos razvitku Sveučilišta, zahvaljujem Senatu na iskazanoj nam časti.“
Sveučilište u Mostaru u stalnim je aktivnostima planiranja i izgradnje infrastrukture. U ovom trenutku rade se planovi proširenja nastavnih i istraživačkih projekata na Medicinskom fakultetu, FZS, Ekonomskom fakultetu, FPMOZ-u, Likovnoj akademiji, Medijskom centru SUM-a. Postavljen je kamen temeljac za izgradnju Farmaceutskog fakulteta. Predstavljeni su planovi adaptiranja zgrade za potrebe SUMIT-a. Završena je prva faza Kampusa SUM-a, te brojni drugi infrastrukturalni radovi na SUM-u.


U okviru 41. obljetnice i Dana Sveučilišta u Mostaru svečano je obilježeno uručivanje 35 rektorovih nagrada za najbolje studente, podijeljene su plakete i zahvalnice za doprinos radu i razvoju Sveučilišta u Mostaru, promovirano je 25 novih doktora znanosti ovog Sveučilišta, a u okviru Večernjeg lista, kao rezultat dugogodišnje suradnje, objavljen je poseban prilog sveučilišnih novina – Universitas Mostariensis. Povelju Prstenu za izniman doprinos razvoju Sveučilišta u Mostaru predsjedniku Kluba poduzetnika Ivici Nuiću uručio je rektor Sveučilišta Zoran Tomić, a ovo hvalevrijedno priznanje prvo je dodijeljeno novoimenovanoj Udruzi Hrvata Bosne i Hercegovine Prsten na čelu s predsjednikom Pavom Zubakom.

 

 |    Ispis stranice


Tagovi:    

blog comments powered by Disqus

DOBRODOŠLI NA STRANICE UDRUGE "PRSTEN"

Udruga Hrvata BiH Prsten utemeljena je 9. listopada 2005. godine na Izbornoj skupštini u Zagrebu pod nazivom Udruga bosanskih Hrvata "Prsten". Koncipirana je na regionalnom principu predstavnika općina Bosanske Posavine i Srednje Bosne. 2018. godine Udruga mijenja naziv u Udruga Hrvata BiH Prsten. Udruga je organizirana kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 

NAŠA VIZIJA
Udruga PRSTEN je vodeća, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, u cilju očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegovog prosperiteta.

VRIJEDNOSTI KOJE NAS POVEZUJU
veličina u jednostavnosti, zajedničko podrijetlo, povijest, duh, mentalitet, sličan sustav vrijednosti i načela, solidarnost i spremnost na podršku, njegovanje tradicije i kraja iz kojeg dolazimo, humanitarno i karitativno djelovanje, gospodarsko povezivanje i nastup, ulaganje u znanje i obrazovanje, investiranje u razvoj pasivnih područja i tvrtki s tih prostora.

KAKO POSTATI ČLAN UDRUGE

Članom može postati svaka osoba koja prihvati Statut Udruge "Prsten". Naša vrata su otvorena za sve ljude velikog srca i dobrih namjera, zato nam se pridružite! Prvi korak prema punopravnom članstvu je ispunjavanje on-line pristupnice, ovdje na našoj web stranici, koju možete pronaći u izborniku"članstvo" ili možete osobno doći u prostorije Središnjeg ureda Udruge ili tajništva Podružnice. Godišnja članarina iznosi: 50,00 kn za fizičke osobe, dok za pravne subjekte iznosi 1.800,00 kn za trgovačka društva, 900,00 kn za obrte.

NAČIN PLAĆANJA ČLANARINE:

Primatelj:
Udruga Hrvata BiH Prsten
Ulica grada Vukovara 235
Zagreb

Broj žiro-računa primatelja:
IBAN: HR0323900011100328241
Hrvatska poštanska banka

ili

IBAN: HR50 2340 0091 1106 6523 7

Privredna banka Zagreb

 

Za uplate iz inozemstva:

IBAN: HR03 2390 0011 1003 2824 1,Valuta: € SWIFT: HPBZHR2X

Poziv na broj odobrenja: datum rođenja (ddmmgggg)
Opis plaćanja: članarina za godinu
Uplatitelj: vidljivo napisati ime i prezime

 

DONIRAJTE ZAKLADI PRSTEN

Donacije koje će pomoći radu naše ZAKLADE
možete uplatiti na

Hrvatska poštanska banka d.d. 
Zaklada "Prsten" Račun broj: IBAN: HR73 2390 0011 1003 4900 0

Na čemu Vam od srca zahvaljujemo!

 
 

Kontaktirajte nas:
Udruga Hrvata BiH "Prsten"
Ulica grada Vukovara 235
10 000 Zagreb
tel: +385 1 6133 788
fax: +385 1 6133 797
web: www.udruga-prsten.hr
e-mail: prsten@udruga-prsten.hr
Osnovni podaci:
OIB: 92653606230
Matični broj: 2005557

ŽIRO RAČUN:
Hrvatska poštanska banka d.d.
IBAN: HR0323900011100328241
VALUTA: EUR, HRK

Privredna banka Zagreb d.d.
IBAN: HR5023400091110665237
VALUTA: HRK
Linkovi

Sva prava pridržana © Copyright 2008-2015 | Datum zadnje izmjene: 23.01.2015. |  Razvoj i podrška:  IN2 d.o.o.