DOBRODOŠLI NA WEB-STRANICE UDRUGE "PRSTEN"
Udruga Hrvata BiH "PRSTEN" vodeća je, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, s ciljem očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegova prosperiteta. Organizirana je kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 
 
 
 
Prsten Skip Navigation Links

stu
18

Udruga Prsten odala počast žrtvama Škabrnje

Na inicijativu i u organizaciji Ogranka UBH Prsten Sveta Nedelja, predstavnici Udruge organizirano su 18. studenog 2018. posjetili Škabrnju, gdje su sudjelovali u komemorativnom programu i Koloni sjećanja povodom obilježavanja 27. godišnjice stradanja Škabrnje u Domovinskom ratu.

 

 

Pedesetak članova i prijatelja Udruge krenulo je u ranim jutarnjim satima put Škabrnje, u koju su tog dana pristigli brojni građani iz svih krajeva Hrvatske pa i šire, kako bi se poklonili žrtvama velikosrpske agresije na to mjesto u zadarskom zaleđu.
Uz članove Ogranka Sveta Nedelja, koje je predvodio predsjednik Ogranka Pavo Ćorluka, bili su i predstavnici središnjice na čelu s glavnim tajnikom Udruge Marjanom Biškićem te Kluba žena i Foruma mladih.


Uz mještane i brojne građane, žrtvama Škabrnje poklonili su se i predstavnici državne, regionalne i lokalne vlasti te brojni državni, civilni i vojni dužnosnici, hrvatski branitelji i predstavnici braniteljskih udruga. Svi oni sudjelovali su u Koloni sjećanja "Korak po korak" i na komemorativnom skupom, kojim je obilježena je 27. godišnjica stradanja Škabrnje u Domovinskom ratu.
Kolona sjećanja krenula je Ulicom 18. studenog 1991. do spomen-obilježja masovne grobnice, gdje su u ime svih izaslanstava podno središnjeg križa vijenac položili predstavnici Zajednice udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata, a potom je nastavljena do spomen-obilježja poginulima u Domovinskom ratu.

 

 

Misa za sve žrtve Domovinskog rata služena je u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, a predvodio ju je mons. Juraj Jezerinac, vojni biskup u miru. U prigodnoj propovijedi mons. Jezerinac podsjetio je kako 90-ih nitko nije mogao ni zamisliti ovako stravičan zločin počinjen nad Hrvatima u Škabrnji, a počinili su ga oni kojima ni čovjek, ni kultura niti priroda nisu bili sveti. “Ostavili su tako trag svoga identiteta. Samo prvog dana nasilno su ubijena 43 civila i  učinjeni zločini nezamislivi za ljudsku vrstu,” podsjetio je mons. Jezerinac, prisjetivši se i Vukovara, koji je u isto vrijeme prolazio svoju kalvariju. ”Zato ove događaje ne smijemo prešutjeti jer bi šutnja značila prešućivanje povijesti, a njezino nepoznavanje moglo biti izvor novih sukoba. Zato se s istinom, ma koliko bila bolna, moraju suočiti oni koji su zločine počinili jer bez istine nemoguć je istinski suživot. Istina odstranjuje laž i omogućuje moralnu i mentalnu promjenu," poručio je biskup Jezerinac.


Istaknuo je i kako hrvatski narod nije želio rat i poduzimao je sve da ga izbjegne, ali je bio primoran braniti se i upravo zbog toga se danas s poštovanjem sjećamo naših branitelja i njihove žrtve za našu budućnost. ”Snagom vjere izdržali smo brojne nedaće u Domovinskom ratu i danas je u nama vjera i pouzdanje, a zbog toga ni Škabrnja nije nestala, ona je nastavila živjeti iako neki to nisu htjeli,“ rekao je, zaključivši - dok je nade i vjere, bit će i domovine i hrvatskog naroda.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nakon mise održan je središnji komemorativni skup kod spomen-obilježja poginulima u Domovinskom ratu, na kojem su se okupljeni prigodnim programom prisjetili žrtve tog pitomog mjesta u kojemu je prije 27 godina živote izgubilo 36 hrvatskih branitelja pripadnika Samostalnog bataljuna Škabrnja i branitelja iz susjednih općina, te je ubijeno 56 civila, dok je od posljedica stradavanja od minsko-eksplozivnih sredstava smrtno stradalo još šest ljudi. Pročitana su imena svih vojnih i civilnih žrtava, a obilježavanje stradanja Škabrnje završilo je odavanjem počasti poginulima u Domovinskom ratu polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno središnjeg križa kod spomen-obilježja  poginulima u Domovinskom ratu na groblju sv. Luke.


Nakon mise prstenovci su se okupili u crkvi sv. Mihovila u Vrani, gdje ih je ugostio mjesni župnik don Šime, te su nakon zajedničkog objeda gledali i nogometnu utakmicu između Hrvatske i Španjolske, zdušno navijajući za Hrvatsku nogometnu reprezentaciju, a potom organizirano krenuli put Zagreba.


I ovom prilikom Ogranak Sveta Nedelja pokazao se kao izvrstan organizator, čije inicijative stoga i središnjica spremno podupire, a svi koji su se odazvali njihovu pozivu imali su priliku još jednom svjedočiti kako je uvijek, i u dobru i u zlu, bolje i ljepše biti u zajedništvu.


 

 |    Ispis stranice


Tagovi:    

blog comments powered by Disqus

DOBRODOŠLI NA STRANICE UDRUGE "PRSTEN"

Udruga Hrvata BiH Prsten utemeljena je 9. listopada 2005. godine na Izbornoj skupštini u Zagrebu pod nazivom Udruga bosanskih Hrvata "Prsten". Koncipirana je na regionalnom principu predstavnika općina Bosanske Posavine i Srednje Bosne. 2018. godine Udruga mijenja naziv u Udruga Hrvata BiH Prsten. Udruga je organizirana kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 

NAŠA VIZIJA
Udruga PRSTEN je vodeća, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, u cilju očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegovog prosperiteta.

VRIJEDNOSTI KOJE NAS POVEZUJU
veličina u jednostavnosti, zajedničko podrijetlo, povijest, duh, mentalitet, sličan sustav vrijednosti i načela, solidarnost i spremnost na podršku, njegovanje tradicije i kraja iz kojeg dolazimo, humanitarno i karitativno djelovanje, gospodarsko povezivanje i nastup, ulaganje u znanje i obrazovanje, investiranje u razvoj pasivnih područja i tvrtki s tih prostora.

KAKO POSTATI ČLAN UDRUGE

Članom može postati svaka osoba koja prihvati Statut Udruge "Prsten". Naša vrata su otvorena za sve ljude velikog srca i dobrih namjera, zato nam se pridružite! Prvi korak prema punopravnom članstvu je ispunjavanje on-line pristupnice, ovdje na našoj web stranici, koju možete pronaći u izborniku"članstvo" ili možete osobno doći u prostorije Središnjeg ureda Udruge ili tajništva Podružnice. Godišnja članarina iznosi: 50,00 kn za fizičke osobe, dok za pravne subjekte iznosi 1.800,00 kn za trgovačka društva, 900,00 kn za obrte.

NAČIN PLAĆANJA ČLANARINE:

Primatelj:
Udruga Hrvata BiH Prsten
Ulica grada Vukovara 235
Zagreb

Broj žiro-računa primatelja:
IBAN: HR0323900011100328241
Hrvatska poštanska banka

ili

IBAN: HR50 2340 0091 1106 6523 7

Privredna banka Zagreb

 

Za uplate iz inozemstva:

IBAN: HR03 2390 0011 1003 2824 1,Valuta: € SWIFT: HPBZHR2X

Poziv na broj odobrenja: datum rođenja (ddmmgggg)
Opis plaćanja: članarina za godinu
Uplatitelj: vidljivo napisati ime i prezime

 

DONIRAJTE ZAKLADI PRSTEN

Donacije koje će pomoći radu naše ZAKLADE
možete uplatiti na

Hrvatska poštanska banka d.d. 
Zaklada "Prsten" Račun broj: IBAN: HR73 2390 0011 1003 4900 0

Na čemu Vam od srca zahvaljujemo!

 
 

Kontaktirajte nas:
Udruga Hrvata BiH "Prsten"
Ulica grada Vukovara 235
10 000 Zagreb
tel: +385 1 6133 788
fax: +385 1 6133 797
web: www.udruga-prsten.hr
e-mail: prsten@udruga-prsten.hr
Osnovni podaci:
OIB: 92653606230
Matični broj: 2005557

ŽIRO RAČUN:
Hrvatska poštanska banka d.d.
IBAN: HR0323900011100328241
VALUTA: EUR, HRK

Privredna banka Zagreb d.d.
IBAN: HR5023400091110665237
VALUTA: HRK
Linkovi

Sva prava pridržana © Copyright 2008-2015 | Datum zadnje izmjene: 23.01.2015. |  Razvoj i podrška:  IN2 d.o.o.