DOBRODOŠLI NA WEB-STRANICE UDRUGE "PRSTEN"
Udruga Hrvata BiH "PRSTEN" vodeća je, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, s ciljem očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegova prosperiteta. Organizirana je kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 
 
 
 
Prsten Skip Navigation Links

ruj
1

Prsten na Svetonedeljskoj fišijadi

Zahvaljujući iznimnom angažmanu čelnika i članova Ogranka UBH Prsten Sveta Nedelja, Udruga Prsten sudjelovala je 2. rujna 2018. na 19. svetonedeljskoj fišijadi, gdje su je tamošnji prstenovci dostojno predstavili lokalnoj, ali i široj zajednici.

 

Na inicijativu predsjednika Ogranka Pave Ćorulke te uz potporu vrijednih članova, prstenovci koji žive na tom području odlučili su promovirati Udrugu Prsten na Svetonedeljskoj fišijadi i nastupiti kao jedna od natjecateljskih grupa.

 

Za tu su prigodu napravili svojevrsnu atrakciju - umanjenu bosansku tradicionalnu kuću, čijoj su se izradi posvetili članovi svetonedeljskog Ogranka Prstena Ivica Bratić kao projektant i glavni majstor te njegovi sinovi Martin, Filip i Hrvoje kao izvođači radova, a u izvedbi radova pomagao im je i Hrvoje Barun, dok su radove sponzorirali Ivica Bratić i Pavo Ćorluka.

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kućica je uistinu bila prava atrakcija na fišijadi koja se već 19 godina zaredom tradicionalno održava na prekrasnoj lokaciji uz jezero Rakitje, a njezinu izvedbu pohvalili su i gradonačelnici Zagreba i Svete Nedelje Milan Bandić i Dario Zurovec.

 

Uz fiš-paprikaš koji je u brojnim kotlićima kuhalo čak 39 natjecateljskih ekipa, prstenovci su u drugom kotliću pripremali i grah s kobasicama, a zajedno sa susjednom ekipom kojima su pružili logističku potporu pekli su i šarana na rašljama, što je bila posebna poslastica za sve koji vole riječnu ribu, ali i iznimno ugodno iznenađenje za sve one koji taj uglavnom slavonski specijalitet do tada nisu kušali.

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dakako, prstenovke su se pobrinule da ne manjka tradicionalnih bosanskih specijaliteta pa su vrijedne i vješte članice svetonedeljskog ogranka pripremile razne pite, baklave, hurmašice, ružice i druge slastice, a svoj doprinos i ovom prigodom dale su i marljive članice Kluba žena na poticaj predsjednice Gordane Jelavić, koja je također sudjelovala na fišijadi. Ona je zajedno s Verom Rede, zamjenicom predsjednika Ogranka, dotjerala bosansku kuću koja bi mogla postati Prstenov eksponat na ovakvim i sličnim događanjima.

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ispred kućice dijelili su se časopisi Prsten kako bi se što bolje predstavili domaćoj i široj javnosti, a svi koji su se odazvali pozivu upućenom iz Ogranka Sveta Nedelja sudjelovali su u uspješnoj promociji Prstena ne samo u Svetoj Nedelji, nego i šire. Naime, među čak 40-ak ekipa, koliko ih je sudjelovalo na ovogodišnjoj fišijadi, bilo ih je nekoliko iz Slavonije, a upravo ekipa iz Velike Kopanice ovogodišnji je pobjednik u natjecanju za najboji fiš-paprikaš.

 

Fišijada se održala u organizaciji Turističke zajednice Grada Svete Nedelje i Športsko-ribolovnog društva ”Rak“ Rakitje, a pod pokroviteljstvom Grada Svete Nedelje, Zagrebačke županije i Trgovačkog društva Svenkom. Voditelj programa bio je Davor Dretar Drele koji je također bio impresioniran bosanskom kućom, kao i tzv. bosanskim fišem odnosno grahom s kobasicama, a s prstenovcima je nazdravio domaćom rakijom koju su mu servirali kao ”bosanski gemišt“.

 

Brojne sudionike i posjetitelje Svetonedeljske fišijade, koji su mogli kušati i fiš- paprikaš skuhan u golemom kotlu zapremnine oko 600 litara, zabavljao je Tamburaški sastav Milenij, a u popratnom programu organizirano je i natjecanje u povlačenju konopa. Među osam odvažnih i snažnih ekipa koje su sudjelovale i u tom dijelu natjecanja bili su i predstavnici Prstena, koji su zdušno i združenim snagama dogurali i do polufinala.

 

Osim što su u  natjecanju za najbolji fiš-paprikaš ostvojili hvalevrijedno 11. mjesto, predstavnici svetonedeljskog ogranka Prstena i ovaj su put dostojno predstavili Udrugu, kao i širu zajednicu podrijetlom iz BiH koja obitava na tom području, a sve u cilju što bolje integracije s domicilnim stanovništvom i što vjerodostojnije prezentacije bosanskih Hrvata povezanih u Prsten.

 

GALERIJA FOTOGRAFIJA

 |    Ispis stranice


Tagovi:    

blog comments powered by Disqus

DOBRODOŠLI NA STRANICE UDRUGE "PRSTEN"

Udruga Hrvata BiH Prsten utemeljena je 9. listopada 2005. godine na Izbornoj skupštini u Zagrebu pod nazivom Udruga bosanskih Hrvata "Prsten". Koncipirana je na regionalnom principu predstavnika općina Bosanske Posavine i Srednje Bosne. 2018. godine Udruga mijenja naziv u Udruga Hrvata BiH Prsten. Udruga je organizirana kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 

NAŠA VIZIJA
Udruga PRSTEN je vodeća, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, u cilju očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegovog prosperiteta.

VRIJEDNOSTI KOJE NAS POVEZUJU
veličina u jednostavnosti, zajedničko podrijetlo, povijest, duh, mentalitet, sličan sustav vrijednosti i načela, solidarnost i spremnost na podršku, njegovanje tradicije i kraja iz kojeg dolazimo, humanitarno i karitativno djelovanje, gospodarsko povezivanje i nastup, ulaganje u znanje i obrazovanje, investiranje u razvoj pasivnih područja i tvrtki s tih prostora.

KAKO POSTATI ČLAN UDRUGE

Članom može postati svaka osoba koja prihvati Statut Udruge "Prsten". Naša vrata su otvorena za sve ljude velikog srca i dobrih namjera, zato nam se pridružite! Prvi korak prema punopravnom članstvu je ispunjavanje on-line pristupnice, ovdje na našoj web stranici, koju možete pronaći u izborniku"članstvo" ili možete osobno doći u prostorije Središnjeg ureda Udruge ili tajništva Podružnice. Godišnja članarina iznosi: 50,00 kn za fizičke osobe, dok za pravne subjekte iznosi 1.800,00 kn za trgovačka društva, 900,00 kn za obrte.

NAČIN PLAĆANJA ČLANARINE:

Primatelj:
Udruga Hrvata BiH Prsten
Ulica grada Vukovara 235
Zagreb

Broj žiro-računa primatelja:
IBAN: HR0323900011100328241
Hrvatska poštanska banka

ili

IBAN: HR50 2340 0091 1106 6523 7

Privredna banka Zagreb

 

Za uplate iz inozemstva:

IBAN: HR03 2390 0011 1003 2824 1,Valuta: € SWIFT: HPBZHR2X

Poziv na broj odobrenja: datum rođenja (ddmmgggg)
Opis plaćanja: članarina za godinu
Uplatitelj: vidljivo napisati ime i prezime

 

DONIRAJTE ZAKLADI PRSTEN

Donacije koje će pomoći radu naše ZAKLADE
možete uplatiti na

Hrvatska poštanska banka d.d. 
Zaklada "Prsten" Račun broj: IBAN: HR73 2390 0011 1003 4900 0

Na čemu Vam od srca zahvaljujemo!

 
 

Kontaktirajte nas:
Udruga Hrvata BiH "Prsten"
Ulica grada Vukovara 235
10 000 Zagreb
tel: +385 1 6133 788
fax: +385 1 6133 797
web: www.udruga-prsten.hr
e-mail: prsten@udruga-prsten.hr
Osnovni podaci:
OIB: 92653606230
Matični broj: 2005557

ŽIRO RAČUN:
Hrvatska poštanska banka d.d.
IBAN: HR0323900011100328241
VALUTA: EUR, HRK

Privredna banka Zagreb d.d.
IBAN: HR5023400091110665237
VALUTA: HRK
Linkovi

Sva prava pridržana © Copyright 2008-2015 | Datum zadnje izmjene: 23.01.2015. |  Razvoj i podrška:  IN2 d.o.o.