DOBRODOŠLI NA WEB-STRANICE UDRUGE "PRSTEN"
Udruga bosanskih Hrvata "PRSTEN" vodeća je, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, s ciljem očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegova prosperiteta. Organizirana je kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 
 
 
 
Prsten Skip Navigation Links

pro
6

Perspektive hrvatskog maslinarstva u 21. stoljeću

Hrvatska ima priliku proizvoditi ekstra djevičanska ulja koja se moraju zaštititi kao izvorni proizvodi. Dobar je preduvjet bogatstvo sorti i njihovih klonova te očuvana tradicijska tehnologija uzgoja maslina i prerade u ulje. Tržišna potražnja za takvim uljima gotovo je neograničena i to poglavito u mnogoljudnim i ekonomski razvijenim zemljama.


Još jedna u nizu zanimljivih tribina, koju su zajedno organizirali Klub znanstvenika UBH Prsten i Hrvatsko agroekonomsko društvo te Odjel za poljodjelstvo Matice hrvatske, održana je 6. prosinca 2017. godine u Matici. Za ovo druženje, na kraju kalendarske godine, kad se sve čini prolaznim i upitnim, odabrana je tema “Perspektive hrvatskog maslinarstva u 21. stoljeću“.
U ugođaju mističnosti koja je dolazila sa Strossmayerova trga, vrijeme je sad već vrlo poznatog zagrebačkog adventa, nije se mogla pronaći prigodnija tema. A o tome je bio pozvan govoriti prof. dr. sc. Đani Benčić s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mnogo je napisano i rečeno o maslini i maslinovu ulju kroz povijest. Prema nekim nalazima, maslina se na području Hrvatske počinje uzgajati već u 4. stoljeću pr. Krista. Prema drugima, to je čak i prije, 8. ili 9. stoljeće pr. Krista. Od tada do danas u Hrvatskoj postoje usponi i padovi u proizvodnji maslina i maslinova ulja. Maslina je mitsko drvo koje su prema predaji stvarali bogovi. Tako se u Egiptu njezino stvaranje pripisuje božici Izidi, u Mezopotamiji tvrde da ju je stvorio bog Ištar, a bila je i simbol etruščanskog boga Turana. Maslina se na mnogim mjestima spominje i u Bibliji te u mnogim prikazima anđeo koji nagovještava Mariji rođenje sina u ruci drži maslinovu grančicu, simbol čistoće.


Tijekom vremena i kod Hrvata se prihvaćaju neka simbolička značenja masline kao što je simbol mira, života, obilja, vječnosti, zdravlja, učenosti, mudrosti, besmrtnosti. Danas je maslinovo ulje postalo sinonim zdravog načina prehrane i modernog življenja.
Govoreći o povijesti hrvatskog maslinarstva, prof. Benčić upozorava kako su novija istraživanja pokazala da je maslina u današnju Hrvatsku došla izravno preko Turske, a ne preko Italije, kao što se donedavno mislilo. Oko 95 % proizvodnje maslinova ulja dolazi iz mediteranskog bazena, gdje su vodeće države Turska, Italija, Španjolska te po kakvoći i Hrvatska. Još u 1. stoljeću nakon Krista možemo govoriti o prapovijesti brendiranja maslinova ulja, kad se spominju istarsko i liburnijsko ulje. Danas je u Hrvatskoj oko šest milijuna rodnih te još oko tri milijuna zapuštenih, neiskorištenih stabala masline.

 

 

 

Hrvatska ima priliku proizvodi ekstra djevičanska ulja, koja se moraju zaštititi kao izvorni proizvodi. Dobra je preduvjet bogatstvo sorti i njihovih klonova te očuvana tradicijska tehnologija uzgoja maslina i prerade u ulje. Tržišna potražnja za takvim uljima gotovo je neograničena, i to poglavito u mnogoljudnim zemljama (Kina, Rusija) i ekonomski razvijenim (SAD, Australija, Japan).
Kao mogućnost u širenju masline prof. Benčić vidi u povratu opožarenih prostora u prvotno stanje, tj. poljoprivredi jer sadašnji bor kao invazivna vrsta ne pripada tom području.  


Zagrebački maslinarski institut (engl. Zagreb Olive Institute) neprofitna je udruga koja okuplja rekreativce maslinare iz Zagreba i Zagrebačke županije, čiji se maslinici nalaze u priobalju. Udruzi, koja je osnovana u Zagrebu početkom 2011. godine, pridružili su se i ljubitelji maslina, maslinova ulja i drugih proizvoda na toj osnovi, te prijatelji željni zdravog načina života u suglasju s prirodom.
O tome je govorio predsjednik Udruge dr. sc. Krunoslav Kovačević, s naglaskom na njezinim ciljevima - od okupljanja ljubitelja maslina i proizvoda na bazi maslina pa do organizacije smotri i drugih manifestacija. Ujedno je najavio 3. festival maslina u Zagrebu, koji će se održati od 23. do 25. veljače 2018. na Zagrebačkom velesajmu, te je pozvao sve zainteresirane da se priključe Udruzi, o kojoj se više može saznati na internetskoj stranici http://www.zagreboliveinstitute.hr/hr/


Nakon izlaganja razvila se duga diskusija u kojoj su sudjelovali mnogi, a nakon tribine sudionici su nastavili druženje uz degustaciju vina članova Zagrebačkog maslinarskog instituta. U ugođaju kakav se samo može stvoriti među prijateljima koje spaja ljubav prema maslini i maslinovu ulju.

 

Dvoipolsatnu tribinu o maslinarstvu vodio je prof. dr. sc. Ivo Grgić, predsjednik Hrvatskog agroekonomskog društva i Kluba znanstvenika UBH Prsten.


 

 |    Ispis stranice


Tagovi:    

blog comments powered by Disqus

DOBRODOŠLI NA STRANICE UDRUGE "PRSTEN"

Udruga bosanskih Hrvata "Prsten" utemeljena je 9. listopada 2005. godine na Izbornoj skupštini u Zagrebu. Koncipirana je na regionalnom principu predstavnika općina Bosanske Posavine i Srednje Bosne. UBH "Prsten" je organizirana kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 

NAŠA VIZIJA
Udruga bosanskih Hrvata "PRSTEN" je vodeća, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, u cilju očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegovog prosperiteta.

VRIJEDNOSTI KOJE NAS POVEZUJU
veličina u jednostavnosti, zajedničko podrijetlo, povijest, duh, mentalitet, sličan sustav vrijednosti i načela, solidarnost i spremnost na podršku, njegovanje tradicije i kraja iz kojeg dolazimo, humanitarno i karitativno djelovanje, gospodarsko povezivanje i nastup, ulaganje u znanje i obrazovanje, investiranje u razvoj pasivnih područja i tvrtki s tih prostora.

KAKO POSTATI ČLAN UDRUGE

Članom može postati svaka osoba koja prihvati Statut udruge "Prsten". Naša vrata su otvorena za sve ljude velikog srca i dobrih namjera, zato nam se pridružite! Prvi korak prema punopravnom članstvu je ispunjavanje on-line pristupnice, ovdje na našoj web stranici, koju možete pronaći u izborniku"članstvo" ili možete osobno doći u prostorije Tajništva Udruge ili Podružnice. Godišnja članarina iznosi: 50,00 kn za fizičke osobe, dok za pravne subjekte iznosi 1.800,00 kn za trgovačka društva, 900,00 kn za obrte.

NAČIN PLAĆANJA ČLANARINE:

Primatelj:
Udruga bosanskih Hrvata Prsten
Ulica grada Vukovara 235
Zagreb

Broj žiro-računa primatelja:
IBAN: HR0323900011100328241
Hrvatska poštanska banka

ili

IBAN: HR50 2340 0091 1106 6523 7

Privredna banka Zagreb

 

Za uplate iz inozemstva:

IBAN: HR03 2390 0011 1003 2824 1,Valuta: € SWIFT: HPBZHR2X

Poziv na broj odobrenja: datum rođenja (ddmmgggg)
Opis plaćanja: članarina za godinu
Uplatitelj: vidljivo napisati ime i prezime

 

DONIRAJTE ZAKLADI PRSTEN

Donacije koje će pomoći radu naše ZAKLADE
možete uplatiti na

Hrvatska poštanska banka d.d. 
Zaklada "Prsten" Račun broj: IBAN: HR73 2390 0011 1003 4900 0

Na čemu Vam od srca zahvaljujemo!

 
 

Kontaktirajte nas:
Udruga bosanskih Hrvata "Prsten"
Ulica grada Vukovara 235
10 000 Zagreb
tel: +385 1 6133 788
fax: +385 1 6133 797
web: www.udruga-prsten.hr
e-mail: prsten@udruga-prsten.hr
Osnovni podaci:
OIB: 92653606230
Matični broj: 2005557

ŽIRO RAČUN:
Hrvatska poštanska banka d.d.
IBAN: HR0323900011100328241
VALUTA: EUR, HRK

Privredna banka Zagreb d.d.
IBAN: HR5023400091110665237
VALUTA: HRK
Linkovi

Sva prava pridržana © Copyright 2008-2015 | Datum zadnje izmjene: 23.01.2015. |  Razvoj i podrška:  IN2 d.o.o.