DOBRODOŠLI NA WEB-STRANICE UDRUGE "PRSTEN"
Udruga bosanskih Hrvata "PRSTEN" vodeća je, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, s ciljem očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegova prosperiteta. Organizirana je kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 
 
 
 
Prsten Skip Navigation Links

stu
7

ČOVIĆ U AUSTRALIJI I opet tražimo pomoć dijaspore

Novčane doznake naših iseljenika odavno premašuju ukupna ulaganja u Bosni i Hercegovini, a sad je prilika da se kroz stvaranje jačih veza i olakšavanje administrativnih i birokratskih procedura u BiH otvori prostor za konkretna ulaganja iseljeništva - Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj više ne treba humanitarna pomoć iseljeništva, već njezino znanje, vještine, lobiranje i ulaganje. Takvu poruku u brojnim susretima s hrvatskom i dijasporom iz Bosne i Hercegovine u Australiji prenio je predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović.

 

 

Nakon Canberre i Sydneyja, izaslanstvo predvođeno predsjednikom Čovićem i sastalo se s našim iseljenicima u Melbourneu, sjedištu države Viktorija, gdje je itekako brojno, ali i aktivno iseljeništvo iz BiH i Hrvatske. Melbourne je šestu godinu proglašen najboljim mjestom za život prema globalnom istraživanju ekonomista. Zašto nosi tu laskavu titulu, jasno je na svakom koraku ove metropole u kojoj danas živi više od četiri milijuna ljudi.

 

U njemu je najviše restorana po glavi stanovnika na svijetu, javni prijevoz se smatra savršenim, a sigurnost je na najvišoj razini. Multikulturalnost i tolerancija, koje su, doduše, obilježja i drugih australskih gradova koje smo posjetili, itekako se vide i osjete u Melbourneu.    Za tamošnje Hrvate središte svih okupljanja je Hrvatski kulturni centar pri kojem je i crkva sv. Leopolda Mandića.

 

Veliki broj iseljenika okupio se na nedjeljnoj misi, a i na kasnijem ručku i u druženju s izaslanstvom iz BiH. Vlč. Josip Vranješ, voditelj Centra, kaže da HKC, osim što je središte svih zbivanja hrvatskog iseljeništva u ovom dijelu Australije, aktivno održava veze s domovinom kroz razne projekte. Hrvatski katolički centar "Sv. Leopold Bogdan Mandić" Sunshine/Melbourne već tradicionalno organizira humanitarne akcije za pomoć siromašnim studentima u Bosni i Hercegovini za koje se brine zaklada "Za mudrost i plemenitost – pro sapientia et clementia". I kroz djelovanje vrlo cijenjenog folklornog ansambla "Hrvatska zora", koji broji nekoliko stotina članova, nastoji očuvati običaje iz domovine.

 

No, ovaj put je od Hrvata u Melbourneu tražena druga vrsta pomoći. U obraćanju prisutnima, a bilo ih je više stotina, predsjednik Čović je kazao kako cilj njegovog posjeta nije tražiti pomoć od sunarodnjaka u Australiji. Poručio je da trebaju biti ponosni na Hrvatsku, ali nikako ne odustajati ni od Bosne i Hercegovine i nastojanja da se ona izgradi kao stabilna država jednakopravnih naroda.Istaknuo je kako upravo Hrvati u BiH predvode europske i euroatlantske procese te izrazio očekivanja da će Bosna i Hercegovina dobiti kandidacijski status već početkom sljedeće godine. Europski put BiH, naglasio je, mora biti prioritet za sve njezine žitelje, kako u domovini, tako i u iseljeništvu. Istaknuo je kako je cilj i ovog posjeta bio da se iseljeništvo umreži i s domovinom odgovori novim izazovima i novim vremenima. To je nemoguće bez stvaranja jakih veza s drugim i trećim naraštajem naših iseljenika u kojima se prepoznaje golemi investicijski, intelektualni, politički i svaki drugi potencijal.

 

Novčane doznake naših iseljenika odavno premašuju ukupna ulaganja u Bosni i Hercegovini, a sad je prilika da se kroz stvaranje jačih veza i olakšavanje administrativnih i birokratskih procedura u BiH otvori prostor za konkretna ulaganja iseljeništva. Ove Čovićeve poruke vrlo su pozitivno primljene od hrvatskih iseljenika na susretu u HKC-u, ali i na posebnom sastanku koje je izaslanstvo iz BiH imalo s čelnicima hrvatskih udruga iz države Viktorija, kao i na susretu s izaslanstvom Australsko-bosanskog akademskog foruma.

 

Povezati akademsku zajednicu

Na tom sastanku posebno se razgovaralo o razmjeni obrazovnih iskustava i poboljšanju suradnje akademskih zajednica Bosne i Hercegovine i Australije, ali i o važnosti europskog puta BiH. Iris Kučuk, predsjednica Australsko-bosanskohercegovačkog akademskog foruma, informirala je dr. Čovića o djelovanju udruge. Istaknula je kako je Forum multietnička organizacija otvorena za pristup i sudjelovanje u radu svih prominentnih i utjecajnih pojedinaca iz australskog javnog života koji svojim radom i zalaganjem pomažu napredak bh. zajednice u Australiji.

 

Velik broj članova istaknuti su znanstvenici, prepoznati u svijetu u svojim područjima djelovanja. Neki od njih, poput Vedrana Drakulića, Seada Omerovića, Sanele Osmić, dr. Rijada Kučuka, Hariza Halilovića i dr., podijelili su s Čovićem i svoja razmišljanja o mogućoj suradnji. Čović je i ovaj put istaknuo iznimnu važnost njihova djelovanja jer su obrazovanje i znanost najbolji predstavnici BiH u svijetu.

 

Zahvalio im je na promoviranju Bosne i Hercegovine te ih pozvao da posjete svoju domovinu kako bi ostvarili tješnju suradnju s našom akademskom zajednicom. Sugovornike za tu temu imali su i u rektoru Sveučilišta u Mostaru dr. Zoranu Tomiću i premijeru Vlade HNŽ-a dr. Nevenku Hercegu koji su također u bh. izaslanstvu. Jedan od ciljeva Foruma je povezivanje mladih znanstvenika iz BiH s australskim sveučilištima, posebno na doktorskim studijima, zatim promocija BiH u australskim medijima, organizacija izložbi, tribina, povezivanje s drugim udrugama...

 

Članove Foruma zanimala je perspektiva znanosti i obrazovanja u Bosni i Hercegovini, euroatlantski put te mogućnosti bržeg otvaranja prema svijetu. Rektor Tomić naglasio je važnost uključivanja znanstvenika u Australiji u istraživačke projekte u BiH te najavio kako će upoznati rektorsku konferenciju Bosne i Hercegovine s nastojanjima, ali i kapacitetima naših znanstvenika u Australiji.Premijer Herceg istaknuo je važnost integriranja sveučilišta i univerziteta kako unutar sebe tako i prema zajednici, što treba pridonijeti boljoj povezanosti i podizanju standarda. O iskustvima u procesu akademskog povezivanja i važnosti zajedničkog djelovanja govorio je ugledni profesor na RMIT sveučilištu u Australiji dr. Hariz Halilović.

 

Članovi Foruma zahvalili su se dr. Čoviću na dolasku u Melbourne i dali mu snažnu potporu u euroatlantskim integracijama. Bio je to svojevrsni nastavak sličnih susreta i razgovora koje je bh. izaslanstvo u Sydneyu imalo s tamošnjim uspješnim iseljenicima iz Bosne i Hercegovine okupljenima u BH biznis klub, čiji je koordinator Mirsad Garibović. On, kao i drugi predstavnici Kluba, uspješni ljudi podrijetlom iz Bosne i Hercegovine – Amir Šahinović, Sanel Begić, Ilija Perić i Emin Šerifović, pokazuju golemu želju da se još tješnje povežu s domovinom i pomognu pri njezinoj izgradnji.

 AUTOR Jozo Pavković
https://mojahrvatska.vecernji.hr/price/ulaganja-dragan-covic-iseljenik-australija-bosna-i-hercegovina-1205860

 

 

 |    Ispis stranice


Tagovi:    

blog comments powered by Disqus
 
 

Kontaktirajte nas:
Udruga bosanskih Hrvata "Prsten"
Ulica grada Vukovara 235
10 000 Zagreb
tel: +385 1 6133 788
fax: +385 1 6133 797
web: www.udruga-prsten.hr
e-mail: prsten@udruga-prsten.hr
Osnovni podaci:
OIB: 92653606230
Matični broj: 2005557

ŽIRO RAČUN:
Hrvatska poštanska banka d.d.
IBAN: HR0323900011100328241
VALUTA: EUR, HRK

Privredna banka Zagreb d.d.
IBAN: HR5023400091110665237
VALUTA: HRK
Linkovi

Sva prava pridržana © Copyright 2008-2015 | Datum zadnje izmjene: 23.01.2015. |  Razvoj i podrška:  IN2 d.o.o.