ruj

Pod okriljem Kluba žena uspješno održano stručno predavanje

U organizaciji Kluba žena UBH Prsten 27. rujna 2017. godine u Europskom domu u Zagrebu održano je predavanje terapeuta Tomislava Kuljiša pod nazivom ”Emocije u partnerskim odnosima”, a koliko je zanimanje za ovu temu, koja je bila ”pogodak u sridu“, najbolje je pokazao odaziv brojnih članica i prijateljica Udruge Prsten.

Na početku predavanja okupljene je u ime Udruge Prsten pozdravila Klara Barišić, stipendistica Zaklade Prsten, koja je ukratko predstavila Udrugu i predavača. Predsjednica Kluba žena Gordana Jelavić izrazila je zadovoljstvo golemim odazivom te pozvala nazočne da se pridruže i uključe u rad Udruge Prsten i Kluba žena. Posebno je zahvalila Tomislavu Kuljišu, koji je ovo predavanje darovao Klubu žena, te mu je tim povodom uručila zahvalnicu.

Što su emocije i koja je njihova funkcija u odnosima? Uvid u emocionalne rane kao najčešći izvor konflikta u odnosima. Zašto su neki vrlo osjetljivi, lako ostaju silno povrijeđeni i imaju jake reakcije tuge ili ljutnje, a neki postanu krajnje bezosjećajni i emocionalno hladni? Koncept obrambenih mehanizama koji nas čine hladnim, nedostupnim ili odbojnim prema drugima. Neki od nas su vrlo emotivni, a neki su gotovo bezosjećajni, emocionalno nedostupni i zatvoreni. Kako produbiti ili ostvariti dobar odnos i u takvoj vezi?

Mnogo je pitanja bez odgovora, a bilo je mnogo i onih koji su tim povodom došli na predavanje. U prepunoj dvorani Europskog doma okupilo se više od stotinu uglavnom žena, uz nekolicinu predstavnika ”jačeg“ spola, koji su se morali suočiti s činjenicom izrečenom na predavanju – da su muškarci ustvari ”slabiji“ spol. No, svojim dolaskom pa i aktivnim sudjelovanjem na predavanju, pokazali su ipak zavidnu hrabrost.

Naime, ovo dinamično i osvješćujuće predavanje bilo je interaktivno i imalo je iskustvenu komponentu, a cilj je poboljšanje kvalitete (su)života. Kako bi nam lakše pojasnio razumijevanje emocionalnih rana i obrambenih mehanizama, koje su bile u fokusu ovog predavanja, Kuljiš je u pomoć pozvao par koji je uprizorio izmišljene uloge i situaciju. Bila je to svojevrsna simulacija terapije za parove u kojoj je u ulozi Maje sudjelovala Eva Mijatović, članica Kluba žena i organizatorica ovog predavanja u sklopu projekta stručnih predavanja, dok je njezina partnera Petra glumio Tomislav Piasevoli, kojemu dodatno valja čestitati na odvažnosti.

Pojašnjavajući kako nas u partnerskim odnosima vode emocije, a ne razum, Kuljiš je zaključio kako odnosi determiniraju i naše zdravlje pa u konačnici određuju i naš život. Ukazao je na rezultate određenih istraživanja prema kojima su među pet najstresnijih situacija u životu upravo odnosi – prekidi tih odnosa, razvodi brakova, razdvojenost partnera, smrt supružnika,… Nizom zanimljivih primjera pojasnio je kako uglavnom većina pokušava bezuspješno mijenjati ponašanje i navike partnera, što je nemoguća misija, umjesto da mijenjamo sebe, odnosno sagledamo naizgled nedokučive dijelove vlastite osobnosti. Istaknuo je i spoznaje da emocionalne odnose vučemo iz najranijeg djetinjstva, čak iz dobi od 1 do 2-3 godine, uglavnom vezanim uz odnos s majkom, te da svi imamo određene emocionalne rane s kojima ulazimo u odnose, uglavnom toga potpuno nesvjesni.

Iako je bilo nemoguće u tako kratkom, a ipak prilično opsežnom predavanju očekivati konkretne odgovore i rješenja zamršenih emocionalnih problema u partnerskim odnosima, Kuljiš je ipak dao naslutiti kako rješenja možemo potražiti sami u sebi, dakako uz pomoć stručnjaka i poželjnu potporu partnera. Naime, kako bismo od sekundarnih doprijeli do primarnih emocija, koje su nam uglavnom nedokučive, a određuju naše emocije pa i ponašanje, nužan je terapeutski rad.

”Kako bismo razumjeli čovjeka i njegove probleme, trebamo sagledati okoliš i iskustva koja su ga formirala u ranom razdoblju,” poručuje nam Kuljiš na naslovnici svoje internetske stranice za cjeloviti rani i osobni razvoj. I to se odnosi ne samo na ovu temu – emocije u partnerskim odnosima, nego i mnogo šire – na roditeljstvo i razvoj djeteta odnosno čovjeka od njegova rođenja.

Tomislav Kuljiš je terapeut i predavač, autor programa Roditeljstvo i rani razvoj te četverogodišnjeg programa Osobni razvoj. Osnivač je centara Prirodno roditeljstvo i Integral Personal Development u Zagrebu, Rijeci i Beogradu. Po struci doktor veterine, iskoristio je svoje formalno zvanje za napredovanje u odabranom zanimanju, i to u području boljeg razumijevanja neurobiologije, koja je također dio naobrazbe u sklopu njegova životnog poziva.

Svima koji nisu bili u mogućnosti odazvati se pozivu Kluba žena omogućeno je praćenje predavanja putem interneta, uživo (live stream), te se ono i nadalje može pogledati na linku https://www.youtube.com/watch?v=8nLmVMplIZI

Također, svi koji su više zainteresirani za ovu temu i željeli bi se podrobnije informirati, mogu posjetiti internetsku stranicu predavača Tomislava Kuljiša www.tomislavkuljis.com ili mu se obratiti elektroničkom poštom na adresu tomislav@ipd-center.eu