DOBRODOŠLI NA WEB-STRANICE UDRUGE "PRSTEN"
Udruga bosanskih Hrvata "PRSTEN" vodeća je, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, s ciljem očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegova prosperiteta. Organizirana je kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 
 
 
 
Prsten Skip Navigation Links

ruj
27

Pod okriljem Kluba žena uspješno održano stručno predavanje

U organizaciji Kluba žena UBH Prsten 27. rujna 2017. godine u Europskom domu u Zagrebu održano je predavanje terapeuta Tomislava Kuljiša pod nazivom ”Emocije u partnerskim odnosima”, a koliko je zanimanje za ovu temu, koja je bila ”pogodak u sridu“, najbolje je pokazao odaziv brojnih članica i prijateljica Udruge Prsten.

 


Na početku predavanja okupljene je u ime Udruge Prsten pozdravila Klara Barišić, stipendistica Zaklade Prsten, koja je ukratko predstavila Udrugu i predavača. Predsjednica Kluba žena Gordana Jelavić izrazila je zadovoljstvo golemim odazivom te pozvala nazočne da se pridruže i uključe u rad Udruge Prsten i Kluba žena. Posebno je zahvalila Tomislavu Kuljišu, koji je ovo predavanje darovao Klubu žena, te mu je tim povodom uručila zahvalnicu.

 

 


Što su emocije i koja je njihova funkcija u odnosima? Uvid u emocionalne rane kao najčešći izvor konflikta u odnosima. Zašto su neki vrlo osjetljivi, lako ostaju silno povrijeđeni i imaju jake reakcije tuge ili ljutnje, a neki postanu krajnje bezosjećajni i emocionalno hladni? Koncept obrambenih mehanizama koji nas čine hladnim, nedostupnim ili odbojnim prema drugima. Neki od nas su vrlo emotivni, a neki su gotovo bezosjećajni, emocionalno nedostupni i zatvoreni. Kako produbiti ili ostvariti dobar odnos i u takvoj vezi?

 


Mnogo je pitanja bez odgovora, a bilo je mnogo i onih koji su tim povodom došli na predavanje. U prepunoj dvorani Europskog doma okupilo se više od stotinu uglavnom žena, uz nekolicinu predstavnika ”jačeg“ spola, koji su se morali suočiti s činjenicom izrečenom na predavanju – da su muškarci ustvari ”slabiji“ spol. No, svojim dolaskom pa i aktivnim sudjelovanjem na predavanju, pokazali su ipak zavidnu hrabrost.

 


Naime, ovo dinamično i osvješćujuće predavanje bilo je interaktivno i imalo je iskustvenu komponentu, a cilj je poboljšanje kvalitete (su)života. Kako bi nam lakše pojasnio razumijevanje emocionalnih rana i obrambenih mehanizama, koje su bile u fokusu ovog predavanja, Kuljiš je u pomoć pozvao par koji je uprizorio izmišljene uloge i situaciju. Bila je to svojevrsna simulacija terapije za parove u kojoj je u ulozi Maje sudjelovala Eva Mijatović, članica Kluba žena i organizatorica ovog predavanja u sklopu projekta stručnih predavanja, dok je njezina partnera Petra glumio Tomislav Piasevoli, kojemu dodatno valja čestitati na odvažnosti.

 


Pojašnjavajući kako nas u partnerskim odnosima vode emocije, a ne razum, Kuljiš je zaključio kako odnosi determiniraju i naše zdravlje pa u konačnici određuju i naš život. Ukazao je na rezultate određenih istraživanja prema kojima su među pet najstresnijih situacija u životu upravo odnosi – prekidi tih odnosa, razvodi brakova, razdvojenost partnera, smrt supružnika,… Nizom zanimljivih primjera pojasnio je kako uglavnom većina pokušava bezuspješno mijenjati ponašanje i navike partnera, što je nemoguća misija, umjesto da mijenjamo sebe, odnosno sagledamo naizgled nedokučive dijelove vlastite osobnosti. Istaknuo je i spoznaje da emocionalne odnose vučemo iz najranijeg djetinjstva, čak iz dobi od 1 do 2-3 godine, uglavnom vezanim uz odnos s majkom, te da svi imamo određene emocionalne rane s kojima ulazimo u odnose, uglavnom toga potpuno nesvjesni.

 

 


Iako je bilo nemoguće u tako kratkom, a ipak prilično opsežnom predavanju očekivati konkretne odgovore i rješenja zamršenih emocionalnih problema u partnerskim odnosima, Kuljiš je ipak dao naslutiti kako rješenja možemo potražiti sami u sebi, dakako uz pomoć stručnjaka i poželjnu potporu partnera. Naime, kako bismo od sekundarnih doprijeli do primarnih emocija, koje su nam uglavnom nedokučive, a određuju naše emocije pa i ponašanje, nužan je terapeutski rad.

 


”Kako bismo razumjeli čovjeka i njegove probleme, trebamo sagledati okoliš i iskustva koja su ga formirala u ranom razdoblju,” poručuje nam Kuljiš na naslovnici svoje internetske stranice za cjeloviti rani i osobni razvoj. I to se odnosi ne samo na ovu temu – emocije u partnerskim odnosima, nego i mnogo šire – na roditeljstvo i razvoj djeteta odnosno čovjeka od njegova rođenja.

 


Tomislav Kuljiš je terapeut i predavač, autor programa Roditeljstvo i rani razvoj te četverogodišnjeg programa Osobni razvoj. Osnivač je centara Prirodno roditeljstvo i Integral Personal Development u Zagrebu, Rijeci i Beogradu. Po struci doktor veterine, iskoristio je svoje formalno zvanje za napredovanje u odabranom zanimanju, i to u području boljeg razumijevanja neurobiologije, koja je također dio naobrazbe u sklopu njegova životnog poziva.

 

 


Svima koji nisu bili u mogućnosti odazvati se pozivu Kluba žena omogućeno je praćenje predavanja putem interneta, uživo (live stream), te se ono i nadalje može pogledati na linku https://www.youtube.com/watch?v=8nLmVMplIZI

 


Također, svi koji su više zainteresirani za ovu temu i željeli bi se podrobnije informirati, mogu posjetiti internetsku stranicu predavača Tomislava Kuljiša www.tomislavkuljis.com ili mu se obratiti elektroničkom poštom na adresu tomislav@ipd-center.eu

 

 

 |    Ispis stranice


Tagovi:    

blog comments powered by Disqus

Klub žena

KLUB ŽENA

 

Klub žena osnovan je 25. svibnja 2011. Temeljni cilj Kluba jest humanitarno i kulturno djelovanje.

Tijekom godine Klub organizira:

- humanitarne akcije
- stručna predavanja
- obilazak krajeva u Bosni i Hercegovini, suradnja sa srodnim udrugama žena u BiH i Hrvatskoj
- različita kulturna događanja(promocije književnih djela, tribine, predavanja)
- suradnju s drugim organizacijama i udrugama za zaštitu i promicanje prava žena
- njegovanje kulturnih običaja i tradicije bosanskih Hrvata.

 

Voditeljica Kluba žena bira se na dvije godine s mogućnošću ponovnog izbora.

Voditeljica Kluba 2011-2012 Dragica Šamija

Voditeljica Kluba 2012-2013 Anđa Mandić

Voditeljica Kluba 2014-2017 Gordana Jelavić

Zamjenica voditeljice: Dragica Šamija
 

ČLANSTVO

- Članice Kluba žena mogu biti sve  članice Udruge Prsten. Klub žena djeluje u skladu s odredbama Statuta Udruge.

 

SASTANCI Kluba

Sastanci se održavaju prema dogovoru jednom mjesečno u prostorijama Udruge, Ulica grada Vukovara 235.
Izvanredne sastanke saziva voditeljica Kluba.
Članice Kluba obavještavaju se o sastancima mailom ili sms-porukama.

 

IZDAVAČKA DJELATNOST

Članice Kluba mogu sudjelovati u pripremama za izdavanje časopisa Prsten, kako tiskanog tako i E-časopisa.
 

 
 

Kontaktirajte nas:
Udruga bosanskih Hrvata "Prsten"
Ulica grada Vukovara 235
10 000 Zagreb
tel: +385 1 6133 788
fax: +385 1 6133 797
web: www.udruga-prsten.hr
e-mail: prsten@udruga-prsten.hr
Osnovni podaci:
OIB: 92653606230
Matični broj: 2005557

ŽIRO RAČUN:
Hrvatska poštanska banka d.d.
IBAN: HR0323900011100328241
VALUTA: EUR, HRK

Privredna banka Zagreb d.d.
IBAN: HR5023400091110665237
VALUTA: HRK
Linkovi

Sva prava pridržana © Copyright 2008-2015 | Datum zadnje izmjene: 23.01.2015. |  Razvoj i podrška:  IN2 d.o.o.