ruj

Na sjednici Upravnog odbora u Prsten primljeno više od 160 novih članova

Čak 157 fizičkih i četiri pravne osobe novi su članovi UBH Prsten, koji sada broji sveukupno 2957 članova. Od toga je 2765 fizičkih osoba i 192 pravne, a oko četvrtine članstva osobe su mlađe od 35 godina, što je najbolje jamstvo opstanka Prstena i u budućnosti.

Podaci su to izneseni u sklopu prezentacije Analiza članstva UBH Prsten na sjednici proširenog Upravnog odbora održanoj 26. rujna u prostorijama tvrtke AutoZubak u Sesvetama.

Na početku sjednice predsjednik Udruge Mijo Marić pozdravio je okupljene te je predložio dnevni red, koji je jednoglasno usvojen, kao i Zapisnik s prethodne sjednice proširenog UO-a. Potom se tajnik Udruge Marjan Biškić ukratko osvrnuo na Izvješće o radu Udruge od 20. lipnja 2017., koje je u cijelosti dostavljeno svim članovima UO-a, te je naveo planirane aktivnosti do sljedeće sjednice UO-a u studenom.

Izvještajna skupština i obilježavanje 12. obljetnice Udruge održat će se 21. listopada, a u idućem je razdoblju u planu i osnivanje UBHH Prsten u BiH. Najavljene su obnoviteljsko-izborne skupštine Brodsko-posavske i Vukovarsko-srijemske županije te Izborna skupština Podružnice Osijek, kao i obilježavanje 10. obljetnice Podružnice Primorsko-goranske županije. Također, najavljeno je i moguće spajanje podružnica Rijeka i Krk te Mali Lošinj, kao i osnivanje Podružnice Istarske županije, za što postoje realne pretpostavke, istaknuo je glavni tajnik, podsjetivši da je cilj Udruge do 2025. godine imati podružnice u svim županijama.

Predsjednik Podružnice Varaždin Ivica Andrić istaknuo je redovita zajednička druženja članova Podružnice na kojima često sudjeluju i cijele obitelji. Jedno od takvih jest i tradicionalni piknik na Haliću, održan 2. srpnja. Članovi Podružnice sudjelovali su i na proslavi u čast sv. Benedikta te na humanitarnom koncertu organiziranom za izgradnju svetišta i crkve sv. Ive u Podmilačju. KUD Prsten iz Varaždina razvija suradnju sa sličnim KUD-ovima iz susjedne Slovenije, a u listopadu će obilježiti i obljetnicu KUD-a, kao i Podružnice Varaždin.

U ime Podružnice Osijek okupljene je pozdravila dosadašnja predsjednica Snježana Rebuš, kojoj je istekao mandat te je najavila i održavanje Izborne skupštine. I ona je pohvalila angažman rada osječkog KUD-a Prsten, koje planiraju nagraditi narodnim nošnjama, te uvijek aktivan Klub žena, čije članice često posjećuju razna mjesta u BiH.

Predsjednica Kluba žena Gordana Jelavić ukazala je na podatak kako samo trećinu članstva Prstena čine žene, no pozitivna je činjenica rastući trend članstva pa i  članica, napose mlađeg naraštaja. Naime, u Forumu mladih primjetan je veći postotak ženskih članova (40 %) nego na razini ukupnog članstva (33 %). Ujedno je najavila predavanje ”Emocije u partnerskim odnosima“, u Europskom domu u Zagrebu koje se održava u organizaciji Kluba žena te pozvala na sudjelovanje.

Na strukturu članstva osvrnuo se i dr. Ivo Grgić, predsjednik Kluba znanstvenika u kojem je samo 3,67 % članova Prstena. No, iako malobrojni, naglasio je kako su uglavnom svi vrlo aktivni izvan Udruge, dodavši da su među njima i ministri, rektori, dekani, te je najavio jačanje suradnje s Klubom poduzetnika na obostranu korist.

U ime Kluba poduzetnika obratio se Tonči Visković koji je i ovom prigodom podsjetio na već iznimno aktivan Portal poduzetnika. Kazao je kako portal bilježi kontinuiran interes tvrtki koje se žele oglašavati, zasad ih je 30-ak, a posebno je pohvalio objavljivanje oglasa za slobodna radna mjesta. Najavio je daljnja predstavljanja portala u javnosti te je ponovno pozvao sve na suradnju.

Iz Foruma mladih najavljen je odlazak aktualnog predsjednika Filipa Biškića, koji zbog nastavka školovanja odlazi u Beč, a njegov zamjenik Ivanko Zekić, koji će obnašati dužnost predsjednika do izbora novog u listopadu 2017., najavio je jačanje suradnje s članovima FM-a koji su zbog raznih razloga trenutačno izvan RH, kao i nastavak trenda proširenja članstva.

Predsjednik Ogranka Sveta Nedelja Pavo Ćorluka najavio je za 17. studenog projekciju dokumentarnog filma ”Iz života ratnika“ vukovarskog branitelja Ivana Anđelića – Doktora, zapovjednika dijela postrojbe u čijem je sastavu bilo dosta branitelja iz BiH. Na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, 18. studenog, Ogranak organizira odlazak u Vukovar te je pozvao sve da im se pridruže.

Iz Vukovara je, pak, na sjednicu proširenog UO-a stigao Goran Martinović, predsjednik Inicijativnog odbora za Obnoviteljsko-izbornu skupštinu Podružnice Prstena Vukovarsko-srijemske županije. Okupljenima je prenio pozdrave vukovarskog gradonačelnka Ivana Penave, kao i zahvalu za donaciju koju su članovi Prstena prikupili za obnovu Vukovarskog vodotornja. Kazao je kako u toj županiji živi mnogo Hrvata podrijetlom iz BiH te je i obnova Podružnice pokrenuta s ciljem okupljanja kako bi zajedno očuvali običaje krajeva iz kojih su uglavnom davno doselili. Ujedno je zahvalio glavnom tajniku Udruge Marjanu Biškiću na potpori u formiranju Podružnice. Pozvao je sve u Vukovar na Dan sjećanja, kao i na Skupštinu, koja bi se trebala održati do kraja godine.

U tijeku su i pripreme za Obnoviteljsko-izbornu skupštinu Brodsko-posavske županije, o čemu je nazočne izvijestio Josip Jukić. Poručio je kako su došli s ozbiljnim namjerama, što se, dodao je, vidi i po brojčanom sastavu izaslanstva. Iako su tek u osnivanju, članovi Inicijativnog odbora već su sudjelovali u humanitarnoj akciji prikupljanja sredstava za crkvu sv. Ane u Dobroj Vodi, a Skupštinu planiraju održati potkraj listopada.

Okupljenima se obratio i predsjednik Inicijativnog odbora za osnivanje Udruge Prsten u BiH Zdenko Vukić. Potvrdio je da će sjedište UBHH Prsten biti u Vitezu te pozvao sve da preporuče osobe koje bi svojim utjecajem i ugledom mogle pridonijeti razvoju i radu Udruge na cijelom području BiH.

O Prstenovu poslovnom forumu Zagreb 2017. na temu ”Stvaranje poticajnog poslovnog okruženja“, održanom 27. lipnja, govorio je potpredsjednik Udruge Pavo Zubak. Na početku obraćanja u ime Udruge i u ulozi domaćina posebno je pozdravio one koji su prvi put u prostorijama tvrtke AutoZubak na sjednici proširenog UO-a.

Osvrnuvši se na Forum, kao pozitivno iskustvo istaknuo je odličan odaziv sudionika, uzvanika i gostiju, iz poslovnog okruženja i političara, kao i odabir izvrsnih predavača. Pohvalio je i iznimno zanimanje medija za događaj, zaključivši da je to ujedno bila izvrsna promocija Prstena kojom je ugled Udruge podignut za stepenicu više. Istaknuo je i potrebu jasnijeg definiranja zaključaka Foruma kako bi se na sljedećem moglo vidjeti je li što od toga i realizirano. Također je zaključio kako idući put treba pozvati i poslodavce izvan Prstena, kao i osigurati veći prostor za održavanje Foruma.

O pripremama za izdavanje 17. broja časopisa Prsten govorila je Marija Trogrlić, navodeći teme koje su planirane za ovogodišnje izdanje. Zahvalivši svima koji sudjeluju u izradi časopisa, ujedno je pozvala i ostale na suradnju, posebno čelnike podružnica i ogranaka da prate i izvješćuju o događajima vezanim uz Prsten u svojim sredinama.

Nakon svih izlaganja jednoglasno su usvojeni svi akti čije je prijedloge iznio predsjednik Udruge Mijo Marić te je najavio i 13. večer članova i prijatelja Udruge,  koja će se održati 2. prosinca u Hotelu Sheraton u Zagrebu. Tom prigodom Zaklada Prsten, čije je izvješće podnio glavni tajnik Biškić, ponovno planira dodijeliti 10 studentskih i 1 učeničku stipendiju.

Na kraju su uručeni ugovori o donacijama čelnicima tvrtki koji izdašno pomažu rad Udruge, uz zahvale vodstva Udruge, među kojima su također i donatori. Uz sve njih, pljeskom su pozdravljeni i novi članovi Prstena, a druženje je nastavljeno uz prigodan domjenak.