DOBRODOŠLI NA WEB-STRANICE UDRUGE "PRSTEN"
Udruga bosanskih Hrvata "PRSTEN" vodeća je, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, s ciljem očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegova prosperiteta. Organizirana je kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 
 
 
 
Prsten Skip Navigation Links

kol
18

Prsten se iz udruge prometnuo u pokret koji gradi mostove između Hercegovine i Bosne

Upravo na rušenju regionalnih animoziteta unutar hrvatskog korpusa Prsten se etablirao kao most između Hrvata Posavine, Hercegovine, Bosne i Hrvatske. To mu je dalo nacionalni autoritet globalnoga značenja.

 

 

U privatnoj režiji nedavno su se na jednom izletu okupili najvažniji dužnosnici Hrvata iz BiH. Njih dvadesetak. Domaćini iz Posavine, gosti uglavnom iz Hercegovine. Svi oni, podrijetlom iz BiH, došli su na jedno privatno imanje u zaleđe Senja, u Hrvatsku. Domaćini su bili prvi ljudi udruge “Prsten”, a gosti vodeći hrvatski političari i drugi dužnosnici iz BiH. Vodstvo Hrvatskog narodnog sabora (HNS) iz BiH. Miji Mariću, Pavi Zubaku, Marku Pipuniću, Ivici Nuiću (“Prsten”) izlet s HNS-ovcima nije bio samo želja za privatnim okupljanjem. Htjeli su i na takav privatan način jačati mostove Hrvata Posavine, Bosne, Hercegovine.

 

Prsten je prije 12 godina zamišljen kao organizacija koja će okupljati Hrvate Bosanske Posavine i središnje Bosne. Svih ovih godina ispunjava tu ulogu, ali i snažno promiče kulturnu i gospodarsku suradnju između Hrvata u obje domovine. U mnogo čemu su njegovi članovi uspjeli provesti sve ideje koje su zacrtali pri osnutku. Dug je popis onoga što su pokrenuli, realizirali, izlobirali ili isfinancirali. Od zaklade koja financira studente, do brojnih humanitarnih akcija za sunarodnjake u BiH, znanstvenih i poduzetničkih projekata.

 

Danas, dvanaest godina poslije, Prsten je nadrastao sve ono što je zapisao u svom Statutu. Nije više ni regionalni, ni nepolitički, a gotovo ni udruga. Više je od svega toga. Postao je pokret. U strateškom umrežavanju svih Hrvata. Nepolitičan je samo u svom nazivu. No, Prsten itekako, na jedan suptilan način, promovira i mnoge društvene i političke događaje te utječe na njih. Njegovi članovi su i zbog toga što su udruženi u Prsten zauzeli političke dužnosti, postali moćni gospodarstvenici ili utjecajni društveni djelatnici. Zajedno su izrastali. Oni su postali moćni što su dio Prstena, a Prsten je utjecajan što su mu oni članovi.

 

U Prstenu, kao i svakoj drugoj organizaciji, među članovima ima i onih koji na različite načine promišljaju način djelovanja. Ta udruga je zbog regionalnog karaktera lako mogla upasti u zamku obračuna s drugom regijom u toj domovini - Hercegovinom. Možda je upravo to nekima i bio motiv da osnuju udrugu koja će okupljati bosanske Hrvate. Osobito što se nakon rata stvorio stereotip kako su za sve nevolje bosanskih Hrvata krivi Hercegovci.

 

Zahvaljujući mudrosti vodstva, destruktivno nastrojene se uvjerilo kako se samo zajedništvom može izboriti opstojnost hrvatskog naroda u BiH. Prsten se upravo na rušenju animoziteta etablirao kao most između Hrvata Bosne, Posavine, Hercegovine, Hrvatske. To mu je dalo nacionalni autoritet globalnoga značenja. Zbog svega toga i današnja očekivanja od te udruge daleko nadmašuju ono što piše u Statutu. To je, prije svega, strateška sinergija s Hrvatskim narodnim saborom u BiH i svim relevantnim hrvatskim institucijama u obje domovine.

 

Nepolitička bosanska udruga je itekako potrebna ravnoteža hercegovačkim političarima. Hrvatske stranke, koje dominantno imaju sjedište u Hercegovini, s autoritetima bosanskih Hrvata, odnosno udrugom “Prsten”, i drugim referentnim nacionalnim i vjerskim institucijama, mogu stvoriti kritičnu masu hrvatskog zajedništva iz kojeg će izrastati jasna strategija koju će podjednako svojom doživljavati i Posavina i Hercegovina i Bosna.

 

Plan nestanka Hrvata u BiH njihovi neprijatelji ponajviše grade na podjelama među samim Hrvatima. Te pukotine u mnogo čemu Hrvati i sami produbljuju. Zaslijepljeni propagandom međusobno se optužuju, a da za to često nemaju argumenata. Mržnju potiču i oni što bi trebali propovijedati ljubav. Megafon im drže najveći neprijatelji Hrvata. U zaglušujućoj buci optužbi sve dublje ispod porušenih mostova tonu u provaliju nestanka. Dramatičan zaokret na putu opstanka može se napraviti gradnjom zajedništva. Iskrenog. U kojemu će kao nekada unutar istog naroda prevladati ljubav. Zato privatno okupljanje Prstena i HNS-a u “kolijevci bure” strateški je nacionalno važno.

 

Za mirnodopske Oluje. Borba za hrvatsko zajedništvo u mnogo čemu će ovisiti i o osobnim odnosima. Upravo u takvom duhu Marić, Zubak, Pipunić i Nuić birali su goste za večeru. Jer, za stvaranje idealnog braka Hercegovine i Bosne potrebno je obostrano upoznavanje, razumijevanje, dogovaranje, uvažavanje, ljubav i, naravno, kao i za svaki brak - Prsten.

 

 

Kolumnu piše
Jozo Pavković

https://www.vecernji.hr/premium/jozo-pavkovic-hercegovina-bosna-prsten-bih-1185923

 

 

 |    Ispis stranice


Tagovi:    

blog comments powered by Disqus

DOBRODOŠLI NA STRANICE UDRUGE "PRSTEN"

Udruga bosanskih Hrvata "Prsten" utemeljena je 9. listopada 2005. godine na Izbornoj skupštini u Zagrebu. Koncipirana je na regionalnom principu predstavnika općina Bosanske Posavine i Srednje Bosne. UBH "Prsten" je organizirana kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 

NAŠA VIZIJA
Udruga bosanskih Hrvata "PRSTEN" je vodeća, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, u cilju očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegovog prosperiteta.

VRIJEDNOSTI KOJE NAS POVEZUJU
veličina u jednostavnosti, zajedničko podrijetlo, povijest, duh, mentalitet, sličan sustav vrijednosti i načela, solidarnost i spremnost na podršku, njegovanje tradicije i kraja iz kojeg dolazimo, humanitarno i karitativno djelovanje, gospodarsko povezivanje i nastup, ulaganje u znanje i obrazovanje, investiranje u razvoj pasivnih područja i tvrtki s tih prostora.

KAKO POSTATI ČLAN UDRUGE

Članom može postati svaka osoba koja prihvati Statut udruge "Prsten". Naša vrata su otvorena za sve ljude velikog srca i dobrih namjera, zato nam se pridružite! Prvi korak prema punopravnom članstvu je ispunjavanje on-line pristupnice, ovdje na našoj web stranici, koju možete pronaći u izborniku"članstvo" ili možete osobno doći u prostorije Tajništva Udruge ili Podružnice. Godišnja članarina iznosi: 50,00 kn za fizičke osobe, dok za pravne subjekte iznosi 1.800,00 kn za trgovačka društva, 900,00 kn za obrte.

NAČIN PLAĆANJA ČLANARINE:

Primatelj:
Udruga bosanskih Hrvata Prsten
Ulica grada Vukovara 235
Zagreb

Broj žiro-računa primatelja:
IBAN: HR0323900011100328241
Hrvatska poštanska banka

ili

IBAN: HR50 2340 0091 1106 6523 7

Privredna banka Zagreb

 

Za uplate iz inozemstva:

IBAN: HR03 2390 0011 1003 2824 1,Valuta: € SWIFT: HPBZHR2X

Poziv na broj odobrenja: datum rođenja (ddmmgggg)
Opis plaćanja: članarina za godinu
Uplatitelj: vidljivo napisati ime i prezime

 

DONIRAJTE ZAKLADI PRSTEN

Donacije koje će pomoći radu naše ZAKLADE
možete uplatiti na

Hrvatska poštanska banka d.d. 
Zaklada "Prsten" Račun broj: IBAN: HR73 2390 0011 1003 4900 0

Na čemu Vam od srca zahvaljujemo!

 
 

Kontaktirajte nas:
Udruga bosanskih Hrvata "Prsten"
Ulica grada Vukovara 235
10 000 Zagreb
tel: +385 1 6133 788
fax: +385 1 6133 797
web: www.udruga-prsten.hr
e-mail: prsten@udruga-prsten.hr
Osnovni podaci:
OIB: 92653606230
Matični broj: 2005557

ŽIRO RAČUN:
Hrvatska poštanska banka d.d.
IBAN: HR0323900011100328241
VALUTA: EUR, HRK

Privredna banka Zagreb d.d.
IBAN: HR5023400091110665237
VALUTA: HRK
Linkovi

Sva prava pridržana © Copyright 2008-2015 | Datum zadnje izmjene: 23.01.2015. |  Razvoj i podrška:  IN2 d.o.o.