DOBRODOŠLI NA WEB-STRANICE UDRUGE "PRSTEN"
Udruga bosanskih Hrvata "PRSTEN" vodeća je, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, s ciljem očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegova prosperiteta. Organizirana je kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 
 
 
 
Prsten Skip Navigation Links

srp
18

KUD “Prsten“ iz Osijeka na Danima Tolise i Đakovačkim vezovima

KUD UBH Prsten osnovan je 2015. godine i njeguje tradicionalne plesove Hrvata iz Bosne i Hercegovine. Društvo broji tridesetak članova, većinom studenata iz Bosanske Posavine koji ponosno predstavljaju tradicionalne vrijednosti svojeg zavičaja. Ove su godine nastupili na dvjema kulturno-umjetničkim manifestacijama, Danima Tolise i Đakovačkim vezovima.

 

 


"Dani Tolise" tradicionalna je manifestacija koja se održava tijekom lipnja jedanaestu godinu zaredom, uz niz sportskih, kulturno-umjetničkih i zabavnih sadržaja, a pokrovitelj je predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara. U sklopu manifestacije održava se i Međunarodna smotra folklora na kojoj je sudjelovalo desetak KUD-ova, među kojima i KUD UBH ”Prsten“ iz Osijeka. Mimohod se kretao kroz dijelove sela do igrališta, na kojemu je održana završnica smotre.

 

 

Brojni mještani častili su članove povorke svakojakim domaćim delicijama, a povorka je uzvratila pjesmom i plesom. Uz bogat i raznovrstan program prvi je put održan i izbor najljepše sudionice Smotre. Iz svake skupine sudjelovala je po jedna članica, predstavljajući svoju nošnju.

 

Smotru su zatvorili domaćini nastupom pred oko 1000 gledatelja, a na kraju su u kolu zaigrali i sudionici i gledatelji. Tijekom večere u dvorani Dvor uručena su priznanja i zahvalnice organizatorima, sudionicima i sponzorima Dana Tolise, a voditelj KUD-a UBH ”Prsten” Osijek Ivan Mijić u znak zahvalnosti uručio je organizatorima prigodan dar.

 

 

Početkom srpnja osječki je KUD ”Prsten“ sudjelovao i na Đakovačkim vezovima, čuvenoj manifestaciji izvornog narodnog folklora. Ta međunarodna manifestacija njeguje tradiciju i izvornost tog kraja, kao i ostalih krajeva Hrvatske i inozemstva.

 

Brojne folklorne skupine sudjelovale su na ceremoniji otvaranja i zatvaranja manifestacije pod nazivom ”Slavonijo, zemljo plemenita”, s bogatim glazbenim programom i izborom za najbolje nošeno narodno ruho, a u svečanoj povorci bilo je i dvadesetak članova KUD-a UBH “Prsten“ iz Osijeka.

 

 

Nastupili su u nošnjama Bosanske Posavine s područja općine Orašje te su uz zvukove violine i šargije bili jedni od najveselijih u povorci. Violinist je Stjepan Marić, šargijaš Ilija Marić, koji je ujedno predsjednik KUD-a, a koreograf Andrija Iža. Društvo redovito održava probe te radi na novim koreografijama, a svoje umijeće pokazuju i na svečanim večerima Udruge Prsten.

 


 

 |    Ispis stranice


Tagovi:    

blog comments powered by Disqus
 
 

Kontaktirajte nas:
Udruga bosanskih Hrvata "Prsten"
Ulica grada Vukovara 235
10 000 Zagreb
tel: +385 1 6133 788
fax: +385 1 6133 797
web: www.udruga-prsten.hr
e-mail: prsten@udruga-prsten.hr
Osnovni podaci:
OIB: 92653606230
Matični broj: 2005557

ŽIRO RAČUN:
Hrvatska poštanska banka d.d.
IBAN: HR0323900011100328241
VALUTA: EUR, HRK

Privredna banka Zagreb d.d.
IBAN: HR5023400091110665237
VALUTA: HRK
Linkovi

Sva prava pridržana © Copyright 2008-2015 | Datum zadnje izmjene: 23.01.2015. |  Razvoj i podrška:  IN2 d.o.o.