DOBRODOŠLI NA WEB-STRANICE UDRUGE "PRSTEN"
Udruga bosanskih Hrvata "PRSTEN" vodeća je, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, s ciljem očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegova prosperiteta. Organizirana je kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 
 
 
 
Prsten Skip Navigation Links

tra
26

Gospodarice Prstena okupile Prstenovu družinu

Nije riječ o novom nastavku čuvene trilogije Gospodar Prstenova, nego o Proljetnom druženju Kluba žena Udruge Prsten, održanom 26. travnja u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu.


Tim su se povodom u ugostiteljskom dijelu MUO-a okupile članice Prstena s područja grada Zagreba i Zagrebačke županije te predstavnice osječke podružnice, kao i gošće članica te uzvanice koje su se odazvale pozivu Kluba žena.

 

 

”Lijepo je na jednom mjestu vidjeti ovoliki broj žena koje na različite načine povezuje naša prva domovina, Bosna i Hercegovina. Pozdravljam Derventu, Bosanski Brod, Orašje, Bosanski Šamac, Odžak, Vareš, Vitez, Usoru, Livno, Mostar, Ljubuški, Sarajevo, Tuzlu...

 

 

To su samo neka od mjesta koja se večeras ovdje susreću,” kazala je na početku svojeg obraćanja predsjednica Kluba žena Gordana Jelavić, koja je okupljene pozdravila i u ime Udruge, budući da muških predstavnika, ovaj put, nije bilo.
Gordana je ukratko predstavila aktivnosti Kluba žena i što je sve postigao u proteklih šest godina od kako je osnovan, istaknuvši kako je rad Kluba zamišljen na nekoliko područja: edukativnom, humanitarnom i kulturnom, uz očuvanje tradicije krajeva iz kojih potječemo. Navodeći samo neke od događaja i akcija koje su organizirane i provedene u proteklom razdoblju, posebno je istaknula pomoć koju su članice Kluba žena pružile dvjema studenticima, a one su im uzvratile na najbolji mogući način - završivši fakultet s izvrsnim uspjehom.

 

Poručivši kako je to samo dio djelovanja Kluba žena, kojemu je cilj proširiti djelovanje i osnažiti ulogu, Gordana je zaključila: ”Nažalost, nismo puno toga zabilježile, no ono što mi se čini važnije jest dobar osjećaj koji dijelimo, osjećaj pripadnosti u našoj Udruzi, dobar osjećaj što se poznajemo i što drugima pomažemo jer Život nam vraća samo ono što drugima dajemo,” rekao je naš Andrić.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kako je biti članicom Kluba žena i zašto je dobro biti baš u tom klubu, kao i u Udruzi Prsten, govorila je Marina Huss, jedna od članica novoosnovanog Izvršnog odbora Kluba žena i, uz predsjednicu Gordanu Jelavić, organizatorica Proljetnog okupljanja.
”U ljudskoj je prirodi želja za okupljanjem i pripadanjem nekoj grupaciji ili skupini. Tako se dobro osjećamo kad smo Hrvati, Bosanci, Hercegovci pa imamo osjećaj da pripadamo naciji, zatim smo Posavljaci, Dalmatinci, Zagorci, pa onda Dervenćani, Travničani, Livnjaci, Splićani, Zagrepčani, ponekad smo 'odozda', a ponekad 'odozga', ali je na kraju bitno da smo svi okupljeni oko Prstena,” kazala je Marina, izrazivši nadu da će se i gošće koje nisu članice pridružiti u Klubu ili Udruzi.

 


”Ima nas večeras ovdje rođenih na svim stranama svijeta. Ovdje su večeras kćeri, majke i bake, supruge, zaručnice, bivše supruge, udovice, profesorice, studentice, umirovljenice, domaćice, doktorice, pravnice, arhitektice, prodavačice, učiteljice, akademske glazbenice, spisateljice, novinarke, zaposlene i nezaposlene žene. Doista raznoliko društvo, ali s jednom zajedničkom poveznicom. Zajedničko svima nama okupljenim ovdje jest nedvojbeno ljubav ili simpatija prema Hrvatima u Bosni i Hercegovini ili iz Bosne i Hercegovine,” zaključila je Marina Huss.

 


Osvrnula se i na aktualne projekte Kluba žena, s posebnim naglaskom na formiranje virtualnog prostora na internetskoj stranici Udruge ekskluzivnog i osmišljenog samo za komunikaciju članica Kluba žena. ”Cilj ovog projekta, a u konačnici rekla bih i cilj postojanja Kluba žena, kao i ovog okupljanja je još bolje povezivanje nas žena, još bolje i aktivnije sudjelovanje u osmišljavanju i realiziranju projekata Udruge i Kluba, međusobno pomaganje i razumijevanje bez obzira tko smo i odakle smo, koje smo vjere ili koje smo životne dobi“, kazala je Marina, zaključivši: ”Bitno je da smo dobrog i otvorenog srca i da spoznamo ovu prekrasnu, možda sada još neprepoznatljivu mogućnost koju imamo u našem okupljanju, ali i moć i sinergiju koju ćemo, uvjerena sam, imati počevši od ovog okupljanja.“

 


Prigodni program vodila je stipednistica Zaklade ”Prsten“ Klara Barišić te je na kraju pozvala okupljene na koncert povodom 10. obljetnice Zaklade, koji će se održati 11. svibnja u Muzeju Mimara. Nakon obraćanja organizatorica i projekcije spota Zaklade te fotografija iz fundusa Kluba žena, uslijedilo je druženje na terasi restorana koje je potrajalo do kasnih sati.

 

 

Sve je vrvjelo ženskim žamorom i odisalo ljepotom kojom žene zrače, prostor su krasili i prekrasni cvjetni aranžmani za koje se pobrinula predsjednica Kluba žena, a ugođaj je upotpunila i glazba, uglavnom bosanskih sevdalinki i hrvatskih pjesama naše mladosti. No, kad je tehnika zakazala, žene predvođene osječkim Jaranicama dale su si oduška pa je i potekla pjesma, a nije izostala ni himna Kluba žena – ”Pamtim još“.

 

 


I dok su se pod budnim okom Gordane i Marine, koje su pazile na svaki detalj, družile stare znanice i sklapala nova poznanstva, činilo se kao da je cilj već postignut. Projekt okupljanja starih i novih te potencijalnih članica Kluba žena svakako je uspješno realiziran, a tome su uz voditeljice projekta pridonijele i članice Foruma mladih, s kojim Klub inače izvrsno surađuje. U večeri ionako prepunoj emocija posebno dirljivo bilo je opraštanje s trima djevojkama koje odlaze iz Hrvatske i kojima su tom prigodom uručeni darovi kao uspomena na Udrugu uz koju su stasale. Bio je to ujedno simobličan pokazatelj da Klub žena nije samo ”ukras“ u Prstenu, nego mnogo više od toga. Gospodarice Prstena okupile su Prstenovu družinu i nastavljaju svoju ”misiju“, kako Gordana reče, u korist Prstena i svih kojima možemo i želimo pomoći, pa i nas samih.
Klub žena posebno zahvaljuje našim prstenovcima, Marku Pipuniću i Stipi Matiću na doniranim proizvodima brenda Dobro i vinu iz Orahovice.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GALERIJA FOTOGRAFIJA

 |    Ispis stranice


Tagovi:    

blog comments powered by Disqus

Klub žena

KLUB ŽENA

 

Klub žena osnovan je 25. svibnja 2011. Temeljni cilj Kluba jest humanitarno i kulturno djelovanje.

Tijekom godine Klub organizira:

- humanitarne akcije
- stručna predavanja
- obilazak krajeva u Bosni i Hercegovini, suradnja sa srodnim udrugama žena u BiH i Hrvatskoj
- različita kulturna događanja(promocije književnih djela, tribine, predavanja)
- suradnju s drugim organizacijama i udrugama za zaštitu i promicanje prava žena
- njegovanje kulturnih običaja i tradicije bosanskih Hrvata.

 

Voditeljica Kluba žena bira se na dvije godine s mogućnošću ponovnog izbora.

Voditeljica Kluba 2011-2012 Dragica Šamija

Voditeljica Kluba 2012-2013 Anđa Mandić

Voditeljica Kluba 2014-2017 Gordana Jelavić

Zamjenica voditeljice: Dragica Šamija
 

ČLANSTVO

- Članice Kluba žena mogu biti sve  članice Udruge Prsten. Klub žena djeluje u skladu s odredbama Statuta Udruge.

 

SASTANCI Kluba

Sastanci se održavaju prema dogovoru jednom mjesečno u prostorijama Udruge, Ulica grada Vukovara 235.
Izvanredne sastanke saziva voditeljica Kluba.
Članice Kluba obavještavaju se o sastancima mailom ili sms-porukama.

 

IZDAVAČKA DJELATNOST

Članice Kluba mogu sudjelovati u pripremama za izdavanje časopisa Prsten, kako tiskanog tako i E-časopisa.
 

 
 

Kontaktirajte nas:
Udruga bosanskih Hrvata "Prsten"
Ulica grada Vukovara 235
10 000 Zagreb
tel: +385 1 6133 788
fax: +385 1 6133 797
web: www.udruga-prsten.hr
e-mail: prsten@udruga-prsten.hr
Osnovni podaci:
OIB: 92653606230
Matični broj: 2005557

ŽIRO RAČUN:
Hrvatska poštanska banka d.d.
IBAN: HR0323900011100328241
VALUTA: EUR, HRK

Privredna banka Zagreb d.d.
IBAN: HR5023400091110665237
VALUTA: HRK
Linkovi

Sva prava pridržana © Copyright 2008-2015 | Datum zadnje izmjene: 23.01.2015. |  Razvoj i podrška:  IN2 d.o.o.