DOBRODOŠLI NA WEB-STRANICE UDRUGE "PRSTEN"
Udruga bosanskih Hrvata "PRSTEN" vodeća je, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, s ciljem očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegova prosperiteta. Organizirana je kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 
 
 
 
Prsten Skip Navigation Links

tra
6

Tradicijsko ukrašavanje pisanica

Uoči uskršnjih blagdana u Ogranku Sveta Nedelja priređeno je druženje članova i prijatelja Udruge Prsten uz ukrašavanje pisanica, i to po starim običajima, onima iz BiH i ovdašnjima.

 


U Društvenom domu u Kerestincu pokraj Svete Nedelje 6. travnja okupilo se petnaestak žena, među kojima su bile članice Ogranka i predstavnice Kluba žena iz Zagreba te članice Udruge Kragulj iz Svete Nedelje, a i ovom prigodom pridružio im se i glavnik tajnik Udruge Marjan Biškić, koji je ponovno pohvalio aktivnosti Ogranka Sveta Nedelja.

 


Predsjednik Ogranka Pavo Ćorluka osigurao je mnoštvo jaja za ukrašavanje, a njegova zamjenica Vera Rede okupila je vrijedne žene u čijim su se vještim rukama jaja pretvarala u prekrasne pisanice.


Neke su nastale šaranjem voskom – vosak se stavlja u ručno izrađenu spravicu i topi na plamenu svijeće te se potom otopljenim voskom ukrašava jaje, nakon čega se jaja kuhaju u boji pri čemu se vosak otopi, a mjesta koja su bila pokrivena voskom ostanu neobojena. Posebno je zanimljiva tehnika grecanje već obojenih jaja, uglavnom prirodnim bojama - u ljusci luka, cikle ili koprive. Na tako obojenom jajetu skalpelom ili drugim oštrim predmetom skida se boja i tako iscrtavaju različiti crteži.
Osim općenitih slika poput ptica i cvijeća, najviše pisanica ukrašeno je tradicijskim simbolima koje su Hrvatice katolkinje za vrijeme turske opsade u Bosni i Hercegovini tetovirale na tijelu kako bi se znalo kojoj vjeri i kojem narodu pripadaju.

 


I dok je nekima ukrašavanje pisanica išlo od ruke kao i spravljanje pita te su nastajala prava mala umjetnička djela, neki su se malo pomučili, no i ponešto naučili, a svi su se zajedno i ovaj put dobro zabavili i ugodno družili, što je također već običaj pa i tradicija u Prstenu.

 |    Ispis stranice


Tagovi:    

blog comments powered by Disqus
 
 

Kontaktirajte nas:
Udruga bosanskih Hrvata "Prsten"
Ulica grada Vukovara 235
10 000 Zagreb
tel: +385 1 6133 788
fax: +385 1 6133 797
web: www.udruga-prsten.hr
e-mail: prsten@udruga-prsten.hr
Osnovni podaci:
OIB: 92653606230
Matični broj: 2005557

ŽIRO RAČUN:
Hrvatska poštanska banka d.d.
IBAN: HR0323900011100328241
VALUTA: EUR, HRK

Privredna banka Zagreb d.d.
IBAN: HR5023400091110665237
VALUTA: HRK
Linkovi

Sva prava pridržana © Copyright 2008-2015 | Datum zadnje izmjene: 23.01.2015. |  Razvoj i podrška:  IN2 d.o.o.