DOBRODOŠLI NA WEB-STRANICE UDRUGE "PRSTEN"
Udruga bosanskih Hrvata "PRSTEN" vodeća je, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, s ciljem očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegova prosperiteta. Organizirana je kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 
 
 
 
Prsten Skip Navigation Links

ožu
24

Bosanska kuhinja u Svetoj Nedelji

Očuvanje tradicije jedna je od ključnih vrijednosti koje povezuju članove UBH Prsten, a promicanje i zaštita tradicije istaknuta je i kao prva zadaća u viziji Udruge. Na tom tragu djeluju i sve sastavnice Prstena te se često organiziraju razna druženja upravo s tom svrhom. Tako je nedavno u organizaciji Ogranka Sveta Nedelja organizirano druženje članova i prijatelja Udruge Prsten uz Igru prstena, a potom i uz demonstraciju pravljenja pite - kraljice bosanske kuhinje.


Tim povodom 23. ožujka u Društvenom domu u Kerestincu pokraj Svete Nedelje okupili su se brojni članovi i prijatelji Prstena, koje je kao domaćin pozdravio predsjednik Ogranka Pavo Ćorluka. Zahvalio je svima na odazivu te napose članicama koje su donijele gotove pite, kao i onima koje su pokazale kako se pravi i razvija pita. Posebno je zahvalio tajniku Udruge Marjanu Biškiću na potpori u radu.

 

Biškić je istaknuo da je Sveta Nedelja najmlađi ogranak Udruge, čime se pokazalo kako ima još prostora za širenje Prstena. ”U ovih 11 godina postojanja, zahvaljujući pojedincima i brojnom članstvu Udruge, Prsten nikada nije uzimao nego samo davao,” zaključio je, dodajući da će s brojnim humanitarnim i drugim aktivnostima nastaviti i ubuduće. I ovom je prigodom istaknuo važnost potpore Hrvatima u Bosni i Hercegovini kako bi ostali ”svoji na svome“, u suživotu sa svima, ali i u jednakopravnosti s ostalim dvama narodima u BiH.

 

 

Predsjednica Kluba žena Gordana Jelavić istaknula je važnost njegovanja tradicijskih običaja krajeva iz kojih dolaze članice i članovi Prstena te je u tom pogledu najavila i nove aktivnosti Kluba, a potpredsjednica Ogranka Vera Rede, koja je zajedno s Ćorlukom i organizirala ovo druženje, pozvala je na kušanje pita, što su svi okupljeni zdušno prihvatili te prešli s riječi na jelo, kako je komentirao netko od okupljenih, dok je nekoliko vrijednih članica Prstena prešlo s riječi na djelo kako bi pokazale kako se razvija, razvlači i puni pita. Posebne gošće večeri bile su vrijedne članice Udruge Kragulj iz Svete Nedelje.

 

Sve su pite pitice, samo je burek pitac – čuvena je bosanska izreka i stoga ne čudi što se ljudi iz Bosne bune kad nepoznavatelji ondašnje kuhinje, iako ljubitelji pita, nazivaju razne pite burekom: burek sa sirom, burek s krumpirom, burek s jabukama...

 

A nedavno je u jednoj pekarnici ”osvanuo“ i burek s pizzom! Elem, burek je burek, dakle s mesom, a pite su pite, sa svim i svačim. 

 

I dok će većina žena iz BiH reći kako je ”skuvati“ pitu najlakše, za one koji je ne znaju napraviti to se čini pravim umijećem. Stoga je ova mala škola spravljanja pite bila pun pogodak.

 

Te večeri u Kerestincu, zahvaljujući vrijednim prstenovkama, mogla se kušati krumpiruša, sirnica, zeljanica i još poneka zanimljiva kombinacija pite, a vidjeli smo i kako one nastaju, uz vješte ruke iskusnih, ali i mladih kuharica.

 

Kako se pravi pita pokazale su nam Marija Pavlić, Julijana Božić i Mare Brekalo, a asistirala je i mlada Martina.

 

Bio je to pravi užitak za sva čula – od samog pogleda na pite do mirisa koji je neodoljivo mamio na kušanje.


Uz razgovor, šalu i smijeh, kao što i priliči u takvim prigodama, nastavljeno je druženje do kasnih sati, a domaćini su pozvali sve da se i ubuduće odazivaju na događaje koje će priređivati, najavivši i preduskršnje ukrašavanje pisanica.
 


 

 

 |    Ispis stranice


Tagovi:    

blog comments powered by Disqus
 
 

Kontaktirajte nas:
Udruga bosanskih Hrvata "Prsten"
Ulica grada Vukovara 235
10 000 Zagreb
tel: +385 1 6133 788
fax: +385 1 6133 797
web: www.udruga-prsten.hr
e-mail: prsten@udruga-prsten.hr
Osnovni podaci:
OIB: 92653606230
Matični broj: 2005557

ŽIRO RAČUN:
Hrvatska poštanska banka d.d.
IBAN: HR0323900011100328241
VALUTA: EUR, HRK

Privredna banka Zagreb d.d.
IBAN: HR5023400091110665237
VALUTA: HRK
Linkovi

Sva prava pridržana © Copyright 2008-2015 | Datum zadnje izmjene: 23.01.2015. |  Razvoj i podrška:  IN2 d.o.o.