DOBRODOŠLI NA WEB-STRANICE UDRUGE "PRSTEN"
Udruga bosanskih Hrvata "PRSTEN" vodeća je, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, s ciljem očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegova prosperiteta. Organizirana je kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 
 
 
 
Prsten Skip Navigation Links

svi
19

Prsten za Zakladu Ana Rukavina – za bolji život

U prostorijama Udruge Prsten 19. je svibnja od 15 do 17 sati Forum mladih organizirao akciju davanja uzoraka za tipizaciju krvi za upis u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica u suradnji sa Zakladom Ana Rukavina jer je za oboljele svaki uzorak krvi dragocjen

 

Potaknuti spoznajom da je član Foruma mladih obolio od leukemije, u želji da pomognu svima onima kojima se bore s ovom opakom bolešću, kao i u podizanju svijesti o našim mogućnostima pomoći na putu ozdravljenja, te ostvarenju bolje kvalitete života i pružanja podrške oboljelima i njihovim obiteljima članovi Foruma mladih UBH Prsten pozvali su sve članove u dobi od 18 do 40 godina na akciju davanja uzoraka za HLA tipizaciju krvi ((utvrđivanje antigena tkivne snošljivosti) radi upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Darivanjem krvi svaka osoba može pomoći pacijentima koji se liječe od leukemije, limfoma, mijeloma ili sličnih krvnih bolesti.

 

U dogovorenom terminu u Udrugu su stigle članice Zaklade Ana Rukavina Marija Stapar, koordinatorica za akcije i medije, Mirela Rimac, voditeljica financijskog poslovanja Zaklade Ana Rukavina i medicinska sestra Dženana Džaferagić iz Zavoda za tipizaciju tkiva koje su vrlo brzo prostor pripremile za potrebe akcije. – Od početka djelovanja Zaklade Ana Rukavina prije deset godina imali smo 278 akcija. Kad je Zaklada osnovana, Hrvatska je imala 150 dobrovoljna darivatelja upisana u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica i bila je na začelju zemalja u Europi, a danas je broj, uglavnom zahvaljujući medijskom promicanju, 49 tisuća. I dok razgovaramo, broj se penje prema 50 tisuća. Vlada popriličan interes i ovisno od tjedna do tjedna imamo po dvije do tri akcije izlaska na teren. Javljaju nam se iz svih gradova – kazala je Mirela Rimac. – Za izlazak na teren potrebno je zadovoljiti neke uvjete, a to su čist prostor u kojem se nalaze stolovi i stolice, te da se akcija dobro najavi. Ciljana skupina su mlađe osobe jer će oni biti u registru do 65. godine. Djelatnici Zaklade Ana Rukavina organizirano izlaze na teren po cijeloj Hrvatskoj, a osam gradova ima organizirano vađenje krvi na svojim odjelima za transfuziju. I kad se odazove pet ljudi, to je za nas veliki uspjeh jer već 7 ml krvi može spasiti nečiji život.

 

Zaklada Ana Rukavina na čelu s voditeljicom Mirtom Vrančić već niz godina provodi akcije s ciljem povećavanja mogućnosti pronalaženja darivatelja koji mogu spasiti život oboljelima. Akcije također trebaju povećati broj darivatelja i pomoći u prikupljanju uzoraka krvi za tipizaciju i prikupljanje sredstava za daljnji razvoj Registra dobrovoljnih darivatelja koštane srži. Na taj se način postaje potencijalni donator.

- Važno je osvijestiti u javnosti kako je riječ o vrlo jednostavnom postupku darivanju uzorka krvi u samo jednu epruvetu te nema prepreka poput težine za realizaciju upisa, objasnila je gospođa Rimac dodajući kako osobe koje nisu upoznate misle da moraju proći nekakav bolan postupak.

 

Ovoj hvalevrijednoj plemenitoj akciji koju su mladi članovi UBH Prsten organizirali odazvalo se 30-ak dobrovoljaca te im od srca zahvaljujemo, a oni su se nakon postupka vađenja krvi nastavili družiti na organiziranom domjenku.

Zahvaljujući svakodnevnom radu djelatnika Zaklade Ana Rukavina Hrvatska se na popisu zemalja s razvijenim bazama potencijalnih darivatelja koštane srži danas nalazi na visokom mjestu. U travnju ove godine obavljena je 48. transplantacija koštane srži nesrodnog dobrovoljnog darivatelja oboljelom pacijentu u Hrvatskoj.

Osim na dogovorenoj akciji upis u Registar dobrovoljnih darivatelja koštane srži može se obaviti u Zavodu za tipizaciju tkiva KBC Zagreb, Kišpatićeva 12, svakog radnog dana (pon.-pet.) od 8 do 14 sati, (zelena zgrada, suteren, soba br. 9).

 
 
 |    Ispis stranice


Tagovi:    

blog comments powered by Disqus
 
 

Kontaktirajte nas:
Udruga bosanskih Hrvata "Prsten"
Ulica grada Vukovara 235
10 000 Zagreb
tel: +385 1 6133 788
fax: +385 1 6133 797
web: www.udruga-prsten.hr
e-mail: prsten@udruga-prsten.hr
Osnovni podaci:
OIB: 92653606230
Matični broj: 2005557

ŽIRO RAČUN:
Hrvatska poštanska banka d.d.
IBAN: HR0323900011100328241
VALUTA: EUR, HRK

Privredna banka Zagreb d.d.
IBAN: HR5023400091110665237
VALUTA: HRK
Linkovi

Sva prava pridržana © Copyright 2008-2015 | Datum zadnje izmjene: 23.01.2015. |  Razvoj i podrška:  IN2 d.o.o.