DOBRODOŠLI NA WEB-STRANICE UDRUGE "PRSTEN"
Udruga bosanskih Hrvata "PRSTEN" vodeća je, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, s ciljem očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegova prosperiteta. Organizirana je kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 
 
 
 
Prsten Skip Navigation Links

svi
11

Šetnja Zagrebom – kroz prošla vremena

Pripremio: Prsten


Čovjek modernog doba, priključen slušalicama na mobitel, često juri gradom ne primjećujući stare zidine, šetališta, crkve, katedrale – monumentalne građevine oko sebe. Među njima su se ugnijezdili mali kafići, galerije, skulpture premreživši XX. stoljeće, sad već tako daleko, kroz prošla stoljeća. Urbana arhitektura stare jezgre Zagreba dok je još bio podijeljen na Gradec i Kaptol bogata je zanimljivim pričama u kojima se miješaju istina i pučka mitologija nastala prepričavanjem i iskrivljavanjem događaja.
O njihovoj povijesti i nastanku znaju tek zaljubljenici u prošla vremena ili stručnjaci. Kako bi ispravili vlastiti nemar, grupa mladih i žena iz Foruma i Kluba žena odlučila je prošetati starom jezgrom Zagreba i poslušati predavanje studentice Blanke Šamije, članice Foruma mladih o renesansnim, baroknim, klasicističkim vremenima u kojima su nastajale zagrebačke znamenitosti. Od zagrebačke katedrale, niz Stube biskupa Duha, preko Krvavog mosta, kroz Kamenita vrata do Markova trga, sjedišta političke moći kroz tolika stoljeća. Put je krivudao od crkve do crkve.


Osvijestivši duh prošlih vremena pozdravili smo Mariju Jurić Zagorku u Tkalčićevoj, Doru Krupićevu kod Kamenitih vrata i A. G. Matoša na Strossmayerovu šetalištu.
Prekrasna svibanjska šetnja ogrnuta plaštem prošlosti dugo će ostati u sjećanju, a možda nekog potakne da uzme u ruke knjigu o Zagrebu ili pročita nezaboravne kolumne Zvonimira Milčeca o Zagrebu.

 |    Ispis stranice


Tagovi:    

blog comments powered by Disqus
 
 

Kontaktirajte nas:
Udruga bosanskih Hrvata "Prsten"
Ulica grada Vukovara 235
10 000 Zagreb
tel: +385 1 6133 788
fax: +385 1 6133 797
web: www.udruga-prsten.hr
e-mail: prsten@udruga-prsten.hr
Osnovni podaci:
OIB: 92653606230
Matični broj: 2005557

ŽIRO RAČUN:
Hrvatska poštanska banka d.d.
IBAN: HR0323900011100328241
VALUTA: EUR, HRK

Privredna banka Zagreb d.d.
IBAN: HR5023400091110665237
VALUTA: HRK
Linkovi

Sva prava pridržana © Copyright 2008-2015 | Datum zadnje izmjene: 23.01.2015. |  Razvoj i podrška:  IN2 d.o.o.